Христо Проданов покорява Лхотце преди 36 години

Български алпинист покорява за първи път връх над 8000 м на 30 април 1981 г.

Обратно в новината

Коментари - Христо Проданов покорява Лхотце преди 36 години | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за да развее трİбагренİка на наъ вİсокото място на света загİнал-поклон,поне снİмка да бяха сложİлİ. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Самите алпинисти не харесват думата "покорил". Иначе Южната стена на Лхотце която е показана на снимката е една от най-трудните на земята, дори Меснер не е успял да я изкачи.

ХРИСТО ПРОДАНОВ, ЛЮДМИЛ ЯНКОВ, МЕТОДИ САВОВ-----ПОКЛОН ДОЗЕМИ!

малоумните алпиняги изобщо не броят шерпите за хора, затова си падат да се хвалят само със собственото си безумие

ИДИОТИТЕ -ДА СИ ЧЕШАТ СТРАПОНИТЕ!

Абсолютно прав е! Подстъпите към Еверест са се превърнали в сметище и отходна яма с мърша.

Покорил- трици! Борил се с комплекса си за малоценност. Къде е сега покорителят? А къде ще бъде Лхотце след 5 милиарда години? Нямам нищо против всеки да си чеше крастата както намери за добре, но това не е повод да бъде издиган на пиедестал, какъвто не заслужава с безполезните си забавления.

Поклон пред големия мъж Х.Проданов и всички които са се включили в издирването му. Знам ,че преди тях е имало сформирана също много силна група но са загинали от лавина.

Ма нооо голем мъж. Срал е аха-аха на Еверест.

Той където е срал-ти и посмъртно няма да бъдеш!

дкми

Абе много се превъзнасят тези, които са се качили на Еверест... като че ли е нещо велико. А какво да кажем за т.нар. "шерпи", които се катерят с тях, и им мъкнат багажа? Има "шерпи", които са се качвали на Еверест повече от 20 пъти, ама тях никой не ги брои в калабалъка.... Абсолютно безсмислено занимание - да се катериш по скалите... каква полаза има от това, и с какво това начинание допринася за развитието на човечеството, или изобщо - какво по дяволите ще се случи, ако някой малоумник се качи на една скала?

Само двама шерпи имат повече от 20 изкачвания на Еверест (по-точно и двамата са с по 21) и повярвай ми - броят ги. Супер звезди са наравно с другите големи. Колкото до самото изкачване на върха - прав си и същевременно не си прав. Сега изкачването е улеснено наистина, но всеки сезон загиват средно 6 катерачи, а доста други се прибират с трайни увреждания (измръзвания, заболявания, контузии). Изкачването на Еверест никога няма да е лесно и безопасно. Колкото до смисъла от алпинизма като дейност - ами то за всяка друга може да се каже същото. Във всеки случаи развива качества и умения, които по принцип не са присъщи на човека. Е, оформя и характер. Има също и познавателен характер. Но е нещо трудно, повярвай.

Чувал съм за Христо Проданов ,че е бил истински мъж.Не ламптящ за пари и облаги.Което го прави и му дава правото да нарече себе си алпинист. За разлика от нашите съвременници Дойчин Боянов,Боян Петров и тн.да не ги изброявам всичките комерсялни типове наричащи себе си алпинисти.

А ти кой си? И какво правиш за без пари? И защо си позволяваш да пишеш такива работи и да коментираш хора които не познаваш?

Е, това е малко крайно изказване. Дойчин и Боян са великолепни алпинисти. И да са по комерсиално настроени - сега кой не е? Първо светът като цяло е по-комерсиален, второ - сега си длъжен сам да се грижиш за бюджет, екипировка, път, застраховки, ваксини и прочее, така че щеш не щеш си "комерсиален". Друг въпрос е, че като цяло комерсиализацията не подминава и алпинизма. Днешните звезди има какво да губят и качествените постижения намаляват в сравнение със 70 - те и 80 -те години на миналия век. Колкото до Христо Проданов - за него се е говорило и писало много, но каквото и да се каже ще е малко, недостатъчно. Уникален атлет, голяма личност, човек. Да отдадем заслуженото на всеки постигнал нещо, което го отличава от всички останали.

А СЕГА СЕ РАЖДАТ САМО МЕКИ КИТКИ :)))

Що? Нима преди 2 години един българин не качи Еверест. Е, няма как вече да е първи. Вече не е нужно да заседава политбюро на ЦК та да се реши някой да тръгва към върха. Намираш парите и тръгваш.

ПЛАЩАШ НА ШЕРПИТЕ ДА ТЕ ЗАНЕСАТ ?:)))

13 българи са качили Еверест.

Нека ги изброим, защото не са чак толкова много: 1984 г. (Западен гребен, второ изкачване): Христо Проданов (без кислороден апарат), Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и Николай Петков. 1997 г. (Северен гребен): Дойчин Василев. 2004 г. (Северен гребен): Петко Тотев, Дойчин Боянов (без кислороден апарат), Николай Петков (второ изкачване, единствения българин с два успеха на Еверест) и Христо Христов (без кислороден апарат, спорно, впоследствие доказано). 2009 г. (Класически път): Петя Колчева (първа българска алпинистка на върха) и Камен Колчев. Двамата стават едва петата съпружеска двойка, която изкачва върха. 2014 г. (Северен гребен): Атанас Скатов (първи веган на върха). Има и жертви. През 1984 г. на слизане от върха загива Христо Проданов, а през 2004 г. пак на слизане - Христо Христов. Отново през 2004 г. изчезва Мариана Масларова. Видяна е за последно на височина над 8680 м. (над последния труден участък от маршрута). Смята се, че вероятно е била и на върха, но това не е доказано.

По-лошо-----меки пишки!:)))

ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА "ПОКОРИ", ТОЙ БИ МОГЪЛ САМО ДА "ИЗКАЧИ" КОЙТО И ДА Е ВРЪХ.

Ако не си чувал какво е - Уикипедия

Дядото

Като не можа да "покори" Еверест, ще му броят Лхотце. Ако и там се беше оакал, сега щеше да е великият покорител на Камен дел. А театрото с "НЕ ЗАСПИВАЙ! Ти си голяма мъж!" беше толкова жалка сценка, че ме беше срам да го гледам по телевизията. Христо Проданов си беше един ненормалник, със слаби възможности и още по-слаб ум за да го разбере.

И какво от това? Какво от това, че някакъв баир будала се качил някъде си? Какво от това, че някакъв селски бияч набил друг? Само трошат народна пара и всички ние плащаме неща, от които нямаме никаква полза. Ама бил българин! Теб това какво те грее? Какво печелиш от това? Патриотизмът, националната гордост и достойнството(още повече крепящо се на постиженията на хора, чиито постижения ти нямаш нищо общо) са нещо, което противоречи на изискванията на съвременното общество. Важни са твоите лични постижения, а не на някой си, който на всичкото отгоре за да го постигне е потрошил куп пари на данъкоплатеца.

През 1981 нещата ставаха по този начин, иначе си невъзвращенец. Много млади за да постигнат нещо избираха такъв път.

В интерес на истината, до около 1990 година нещата във височинния алпинизъм се случваха по този начин. Огромни експедиции с голям ресурс, много често финансирани директно от държавата с идеологическа окраска, защото осемхилядниците се катереха все още рядко и всяко изкачване беше престижно. Така че българските експедиции не правят изключение на общия фон. Сега, Евролиберала е прав в някои неща. Поляците, чехите и словенците, които също бяха от "нашата страна на желязната завеса" не получаваха държавно финансиране, но намираха начини и средства за изява. Така или иначе постиженията и на Лхотце, и на Еверест (особено! второ изкачване на западния гребен не повторено вече 33 години!), и на Анапурна са факт и са украшение в спортната витрина на България.

От това, което си написал се вижда явната недостатъчност на интелектуалните ти възможности да осмислиш някои фундаментални истини! ;-)

Ок. Ти се изплю по интелектуалните му възможности. Покажи твоите такива. Щото и аз плюна върху тебе и ще кажа, че си жалък боклук. Е? Видя - лесно е по форумите да се плюе, не само ти го можеш.

Ето затова ЕС ще загине. Защото се е самооперирал от всички основни инстикти за оцеляване: мъжество, сигурност, изследователство и пионерство, брак и религия и т.н. Останали са само мрънкащи пред компютъра гейове. Станал, изпил си кафенцето и тръгнал да ми коментира Христо Проданов от мекия си фотьол. Ако човечеството нямаше такива пионери, жертвали живота си, още щяхме да вярваме че земята е плоска.

За мъжествеността и храбростта на Проданов не може да се спори, но доколко е покорил Еверест е спорно.

Защо да е спорно? Изпълнил е всички критерии. В продължение на 33 минути е на върха и в радио сеанса с базовия лагер описва точно какво открива горе - потвърдено от предишните изкачили върха и от следващите. Описва какво оставя на върха (в случая кинокамера и две сигнални ракети) - открити от следващите свръзки. Прави и снимки, които за съжаление си отидоха заедно с него. Колко по безспорно доказателство искаш?

Чудесно е, че са се сетили. Изкачването на Лхотце отвори широко вратата за експедиция към Еверест. Върхът е четвърти по височина в света и е от трудните осемхилядници. Нашите направиха пето изкачване, а Христо Проданов е първия с успех след солова атака.

Не можеш да покориш планината. Можеш да я изкачиш, ако тя (условията) ти позволи.

Ако не си чувал какво е - Уикипедия

Имам усещането, че ако беше оживял, после щеше да е сред лидерите на СДС и щеше да поведе демокрацията, ама истинската! Има една приказка, че Господ овреме си прибира кадърните - бездарието остава да се мъчи още дълго на земята.

те брадатите малоумници тогава бяха по трибуните ...и един сплескан ,смотан ...жабок ...самопровъзгласил се за ..."професор" че и ..."доктор"

Остава в Плеядата на най-великите алпинисти.

Цяла България тръпнеше...цяла България се радваше..,цяла България...тъжеше! Можеше дира да сложи снимка на Христо,поне да видят младите хора и физическата привлекателност на този смел мъж.

са илюстрация за възторга от постиженията на човешкия дух. Колко жалки личности-как да очакваш висока нравственост от такъв народ....

d4

какъвто и да е бил по характер - българин е! и е направил неща, които форумните драскачи могат само да сънуват и оплюват. засрамете се! и отдайте дължимото на Христо!

Твърд българин,голям мъж!

Когато той е покорявал върховете вие даже не сте били родени.Проданов е останал с нещо в историята.А вие с какво ще останете?Мир на праха му.

Защо казваш ВИЕ? Ти с какво ще останеш?

Вие.Това е за писалите преди мен.И по точно за всички писали простотий по темата.Като няма какво да кажеш по-добре не пиши нищо.

май върхът го покори

това са психопати, осиращи планините

Много важно! Все пак, заради акъла си, после се преби като куче и умря!

Замълчи безчовечността се наказва!