Ларва, която яде найлон, е новата надежда на еколозите

Учени откриха ларва, която яде полиетилен - една от най-резистентните изкуствени материи, използвана много за опаковки, съобщи АФП.

Обратно в новината

Коментари - Ларва, която яде найлон, е новата надежда на еколозите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

" В естествена среда тя паразитира в пчелните кошери.". значи, след найлона - пчелните кошери са наред... или обратното. когато говоря за Прецизен, Природен Баланс, който е непостижим за маймуната с гръмогласното си "хомо сапиенс", не ми вярват...

Ба си! Изядоха ми трабана!

Казва се Лавров и се храни от нефта, но напоследък му спадна цената и нещо няма апетит , всички покрай Лаврата започнаха да залиняват.

Ако тези ларви могат да се ядат и от човека, супер - няма да останем гладни щото ще ядем продуктите от нефта.

Ларвата добре ги яде, обаче въпроса е с.ре ли после пластмасов талаш?

Айде, отидоха презервативите!

Латекс, бричед! Рийш ли?!?

1. Ултравиолетовата светлина разгражда найлона. Връзките между молекулите се разпадат. 2. Тези ларви не могат да живеят в морето, а там е най-замърсено и най-трудно се чисти.

Тая ще ви изяде ПВС-то по прозорците.

Какво яде като и свърши найлона? И въобще ако има избор друго ли ще яде или първо на найлон се хвърля? Дано помислят, преди да я пуснат мутирала на свобода.

После почва скептиците и песимистите :)

Следва да премахнат еко таксата от пет пенса за найлонова торбичка в супермаркетите. Да ходят да таксуват ларвите :)

Ал

"Ако такива торбички бъдат хвърлени сред природата, за разграждането им са необходими 400 години." Това просто не е вярно! 400 години може би ще се запази ако се поддържа в специална камера с оптимални условия. Дебели найлонови чували сред природата се разграждат за 10-15 години. Лични наблюдения. С което в никакъв случай не агитирам да замърсяваме! Просто считам, че трябва да сме коректни и да не изпадаме в крайни позиции.

Чувалите се разпадат на парчета, но полиетиленът не се разгражда толкова бързо.

Разграждат се и по-бързо на пряка слънчева светлина и при по-горещ климат. Иначе, затрупан под други отпадъци и след 100 години ще си е като нов.

На тези с парниците им се разтрепераха гащите :)

Еми като кръстосахме Нинова и Станишеф...

А дали ще се намерят ларви, които да се хранят с комунисти и мангали?

не, но има такива дето лапат герберските л...а

kerelov@poshta.net

Няма да останат гладни. Има сериозно производство.

Партизанити ядяха саде кашкавал а тая гад яде и найлоня

Напуши ме неудържим смях! Хахааааа...

На мен пък, веднъж ми бяха продали цигари надупчени от някакви буболечки подобни на гъгрици (може и някакви гладни гъгрици да са били). Забавното беше че и алуминиевия станиол беше надупчен от тях. По логиката на тези "учени", значи има буболечки дето "разграждат" алуминий.

Алуминият е мезето, че по-лесно да преглъщат сухия найлон ;))

В статията пропускат важна подробност. Целта не е да се пуснат ларвите да ядат полиетилена, което в много случаи е невъзможно. Целта е да се открие кое разгражда полиетилена - ензим или химическо съединение. И след това това вещество да се синтезира и използва за безвредно за природата разграждане на опаковките.

и ще открият че зъбите на ларвата разграждат ПЕ.

Скаридите и те, горките, хапват полиетилен а Pestalotiopsis microspora разгражда полиуретана... Или с други думи някои хора хвърлят повече пари за да разпалват психози вместо да инвестират в решението на еко проблемите от които уж се притесняват;)

Значи ще делим територии и с молци...

и така - почваме да гледаме тия молци и слагаме кръст на пчелите? а после ятата гадинки като хвръкнат посока някой град - какво следва? като в библията, само че с молци вместо със скакалци?

Не, създаваме ферми за разграждане на найлона по екологичен начин!

абе то ако става дума за сбрания - да. ма те го разтапят и отново правят бутилки от него. проблема е оня - в природата. в коеаните...

да ги пробат на пълшоци и ако става 5 чувала на позитано 20

Ами ..тия открили "топлата вода" ... Ние от кога ядеме "найлоновите" домати и всякакви ГМО-та ...

Изгоря фирма ТИТАН.

Веднага да се приложи методът навсякъде! Торбичките да се продават с набор червеи! А хартиените в комплект със запалка, да се изгарят след употреба...

..а после какво ще правим с лаврите? ;))

ами ще ти ги дадем на теб лаРвите да ги изядеш!

Излизат ми кЕсилини, пробвала съм ;) Мерси за основателната забележка ;))

Разбрахме какво яде ларвата, а какво се.., пардон отделя? Защото и това е важно. В края на краищата това огромно количество синтетична химия ще се превърне в ларвешки лай.., съответно също толкова много и е добре да знаем, те що за физико-химическа субстанция ще бъдат.

добави и че поне 40% от храната заминава навън без да бъде обработена. а по въпросът за микро влакната? нещото което всъщност представлява проблем?

И като почне да се размножава безконтролно какво ще се с случи с пчелите и всичко останало от полиестер?

Баси дзвера...Днеска ръфа полиетилен, утре да не почне хора?

Еми ларва е, кой знае какво ще се излюпи от нея...

Много ясно - полиетиленова пИпИруда. Ако не вярваш питай Златка :)