МО оформи становище за нов тип боен самолет

Министерството на отбраната /МО/ приключи обобщаването на постъпилите предложения от участниците в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет.

Обратно в новината

Коментари - МО оформи становище за нов тип боен самолет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние една армия имаме, полицията е два пъти повече, ако се съберат и ще ги напука с палките!

Да обясня на ,,приятелите на Русия в България"дето са пишманят,че самолети не ни трябват ами ни трябва ПВО! Та: Другари!Хаптърници!Руски ибрикчии!Както знаете?Или не знаете,но румънците са истински родолюбци и пичове които хич не обичат широката и вечно гладна и жадна за още руска ддуша!И!Заедно със нашите американски съюзници построиха ПРО и ПВО радар край Девеселу на няколко километра от БГ гран'цъта!Което означава,че пасивният радар на системата ,,Ижис" може да засече и изпържи с ракета всеки напиращ да ни ,,освобождава"руски дввуплощник!Може и няколкостотин да са! Та така!Вадете си кърпичките водата и ....правете като вятъра!България на Българите и Европейците!

А истински реформи в армията ще правят ли ? Паразитни дублиращи структури за наши.

грък на акане...Пък червени вестници вече издадоха избора, че бил шведски..

Грипен-ите трябва да се купят, задължително!

за 1 500 000 000 какви и колко системи за ПВО можем да имаме? Така или иначе, врагът на България има стократно повече самолети. Само мощна ПВО е решението.

Къде я учи тази стратегия? Вярно е , че ПВО е може би най-важно, но ВВС трябва да имаме.

Н-ската гимназия.

Ако е от Швеция, искам самолетите да са "Волво" 4х4 с автоматични скорости. Да си летя по магистралите на воля ...

Интересно, какви ли технически характеристики са искали за тези самолети? Военна тайна ли е, поне някои от тях да знаем.

Параметрите ги има. Шведските машини обаче са и нови. Освен това Швеция ги разработва като универсални машини - точно като за нас - въздушен бой, помощ на сухоп. войски, разузнаване, бой с морски цели. Просто Швеция е държава от нашия калибър - като население и големина по-скоро, не като възможности.

...8 броя самолети... Много сме! Силни сме!!!

Който и да изберат има своите предимства и недостатъци. Въпрос на експертна преценка. Важното е, че за руски самолети даже не става и дума. Национално отговорно решение!

Идиоти. На гол тумбак чифте пищови и пак от народния джоб. Агент Иван с големия тумбак нали уж ще вдига пенсиите? Само гилотината на всичките площади ще свърши работата. На генерал Деси за къв чемер е вече самальот, като се обзаведе с президентски кабинет?

щом може да плаща шлем след шлем.

В Румъния имат 50 самолета F 16, по-рано имаше и бойно учение в гр.Кавала, Гърция което нямам време да го гледав въпреки че съм ходил на изсурзия там много пъти през лятото.

Румъния има само 6 (шест) Ф-16 втора употреба от Португалия. Получиха ги миналата година.

Стари самолети не се продават на бедна страна , като Б-я. Срамно е за американците. Купуват се само нови самолети. Грипен е с евтина издръжка. Сравнително малък, но ефективен като, за нашата територия. Плюс това шведите създават и работни места.

F-16 е истината. Грипен и Еурофаитер не могат да се сравняват изоб6то с него.

Покупката на самолети трета употреба(ф16 от сащ през португалия и след туй у нас) е равносилно да пушиш цигари през филтър трета употреба

Имаш ли представа руските МИГ колко ремонт са минали? Сигурно са 10 та употреба!

Ти наистина си задник,но не можеш и да мечтаеш да бъдеш руски задник!Та защо първо не уточниш за кои руски самолети мигове говориш,защото у нас мигове много,при това от последните 50 години!

Hяма значение важното е че ще бъдат много добре оборидвани.Oборудването ще бъде с наи новите бимби,бутилки с хасковска вода.Cъщо ще имат екстри,един кашон с памперси.

ГЛОПОГЕНЕЗА. Като няма опорни точки, мурзилките се отдават на писане на глупости.

Mаи съдиш по твоита дягноза геиогенеза.

Правилно ще изберат Ф16. Трябва самоледи с малък или никакъв живот. Че са стари няма значение,ще ги облепим с тапети и ц 200.В цвят дървен фурнир за да не се познава отдалече алумина и да не привлича погледи. Доказана сила на връзката ,така соц панелките се държаха за да не паднат! Малък живот ,щото ако са с по голям тогава с тях ще трябва да опазваме само циганите дето са останали на територията. Току виж някое чаве крещейки- алумин батееее- размахва откъртен елерон,а друго чаве търкаля подритвайки предното колело на колесника по нанадолнището ...

Слава России ! Фак НАТО ...

НАТО пак много фак России!

между Ф16 и Грипен не е кой знае каква - двигателят е почти идентичен (шведите го правят по лиценз на GE). Важно е обаче модерното оборудване - AESA радар за да могат да се използват най-добрите ракети.

Gripen коя модификация, щото шведите се кълняха в майките си, че ще пуснат старата линия само заради нас преди време. Да ни излезе по-евтинко :)

защо въобще са я спрели, щом е толкова сполучлив този самолет?

След като едни Държави отказаха поръчки, а на други им беше забранено закупуването на граждански самолети, едни компании зад океана се оказаха пред фалит. Проблемът не е само в загубата на работните места ... нещата са по-сложни. Решението - бойни самолети. Проблените са най-вече - необходимост и средства. Решението на "необходимост" - е заплаха. Сетете се за какво говоря. Решението на "средства" - е който може да си ги позволи. Как става това? Какво правите със старата си кола, след като си купите нова? - Продавате я. Кой ще купи старата Ви кола? - Този, който не може да си купи нова.

Ресурса, ресурса е номера. Стара кола на 5 години с ресурс още 5 и стара кола на 20 години за скрап. Все втора употреба? Просто нали?

искам джокер да позная щот съм с ментални измения

А ,най добре е ,да се закупи лиценза за производство на Грипен и да си го бичим у нас. Така и младите ще се учат и ще си имаме наша бойна машина!

Брато да не си погребален агент на Грипен у нас?

Най-вероятният сценарий - купуват се за 350-400млн $ стари американски пръцкала, от които само 2 ще летят, останалите ще са за резервни части.Тиквун великий ще се хвали с магистрали и градинки, а Народа ще мре заради липса на здравеопазване, а от младежта ще се пръкват предимно гастербайтери.

Щведското производство е надеждно като немското и конкурира върховните авиотехнологии,а пред руските е век напред!Ф-16 са на мода ,но вече са познати и остаряли!А МИГ-овете,стари и нови са като старата и новата ЛАДА,за колхозна употреба и самоубийство!

Възхваляващ харчилъците за непротребни ръжди трол, егати кефа :) Виетнамска война - над 3000 свалени щатски самолета, корейска война - към 1500. Реднеците срещу равен противник винаги губят боя.

Точно, реднеците при равни условия почват прекалено да страдат от загубата на скъпоценните си краварски животи и губят двубоя от целеустремени и смели бойци.

Точно така, виетнамска война - 5000 руски мига, корейска - 3000 руски самальотъй даун!

Грипен е век напред пред МиГ 29 СМТ и Су 35?Човече ,не се обиждай но в най добрия случай МЕКО ама много МЕКО казано си невежа.

Охо, вече и минуси слагаме!

За МиГ-овете можем да поспорим, но подхождайки разумно, да, грипените са "нашите самолети" в момента. По-добре учебна авиация да имаме, отколкото никаква

Ало, не си наясно, руснаците са назад в битовата техника, но във воената, ядрената и космичната нямаш нужната информация. Ума ти не го побира.

Да всички видяхме с Курск кво стана ,много са напред и със самолетоносачите ,опушили западна европа за десетилетия с черен дим и два успешно приземили се пардон приводнили се самолета ха ха ха ...

Брех тази авиЯция... и специалисти авиЯтори - простестъри. :))))))

Слава России ! Фак НАТО ...

Абе, глупаци и амсалаци в министерството. Кой ви назначи, бе абдали? Аз ли да ви казвам, че новото си е ново, каква втора употреба? Учили ли сте металознание, метала старее, знаете ли го? Кой да ви го каже? Толкова ви е образованието. Трошете безотговорно народни пари. Като купуваш, ново да е?

F-16 кой блок? 30, 40, 50? Това е самолет, който се произвежда от началото на 70-те! Все едно да ти кажат "Купи си пържола." - ама пилешка, телешка, 200 грама или килограм? Таз логистична подкрепа в какво се състои? Ще викат за нас, или ще ни ги дадат оборудвани с ракетки, или после с купуването на въоръжението ще си изплатим и самолетите? Всичко е въпрос на сметки, другото е Левски срещу ЦСКА

нямаш болници, нямаш училища , нямаш наука , култура, икономика, инфраструктура , полиция, съд , нямаш нищо свястно ... къде си ръгнал да се въоръжаваш бе.... за къв ти са самолети ... та и точно осем ... с тия бръкми само македонците може да плашите .... кво с тях ли ще ни накарате да се тепаме

Ще сваляме руските нарушители на суверенното ни въздушно пространсто!За да няма зелени човечета по нашите плажове ,разбра ли сега ,защо са ни тези самолети...

толкова си тъп, чак да ти завиди човек .... живееш си щастливо . едно ти е летящо ,, нямаш главоболие ....

Точно вашето мижаво малцинство, освен да си сваля гащите по гей-парадите, надали друго може да прави.

Модерното робство. Никой вече не колонизира държави и да експлоатира природните им богатства. Просто се поставят на власт подходящите хора и те купуват оръжие, старо или ново , източвайки и последните левчета от обеднелия и гладен народ. Без търгове, без пазарни правила...

Стига сте мрънкали бе, задддници, като че ли някой ви е виновен, че сте толкова бедни, неграмотни и бездарни. На вас всичко ви пречи....

То пък вие, простестърите сте едни богаташи. Чупехте пръсти, за мижави надници, а сега, откак Тръмп затвори кранчето на Азб само срещу голи обещания от НПО. :))))))

Аз не съм беден и неграмотен. Но не обичам да ме правят на шантав, а на вас така ви уйдисва, май.

Десет китайски изтребителя и ядрена ракета подарък към покупката и съм навит!

Някой се мъчи да ни пробута самолетче, после ще е подводица и така докато достигнем гърците..

zeddd

Грипен е най-добрия избор за нас, евтини, нови и лесни за поддръжка. Но нашите подлизурковци сигурно ще си натресат скъпите за поддръжка F16 заради едната комисионна...

И аз съм за нови Грипен,но Ф16 не са със скъпа подръжка,а и са чудесен самолет доказан в реален бой!Размазали са, всичко руско, което са срещнали по пътя си в небето...

Само руски пилоти не са срещали :)

Като ще е един все едно какъв ще е и най-добре и без него!

За тези пари ,могат да изкупят цялата авиация на Северна Корея. Както е закъсал за долъри дебелиа там ,не е истина.

Само да не е руска бангия.

че най добре да се обърнем към Турция за евтин, нов и качествен изтребител.

Абе и те да не са балъциЧЧ Сигурно знаят нашата погооврка:Голям подкуп...Сигурна поръчка!!! Лудите говеда от Краваристан, сигурно вече са напълнили джобовете и гушките на Боко Тиквунята и останалата паплач от ГРОБ!!!Факт!

Грипенчето е най подходящ за нас, ама имам големи опасения, че ще ни натиснат да вземем F-16 трета ръка. Щото ние пък като можем да отказваме... :(

Напълно съм съгласен, че от изброените, Грипен-ите са най-добре. Иронията в статията е, че е показана снимка на най-добрият изстребител в момента - Т 50 ПАК ФА , но който нямаме право да закупим, поради същата причина, по която ще вземем златният скраб ф-16!

Най добрия изтребител ПАК-фа ха ха ха ...Нема такъв самолет въведен на въоръжение ,за разлика от Раптора,който ще схруска цялата зенитна отбрана на Путинистан и ще центрира бомбата в петолъчката на Кремъл...

Ако ще си ги мерим - хиперзвуковия X51 waverider бие Т50 от всякъде ;)

Е, прав си, не, че някой ни е питал, ама е добре да можеш да си кажеш мнението викайки в кладенеца :)

Грипенче ли? Нали веднага МакКейн ще прилети и ще дръпне ушичките на който е Премиер в момента! То и Южен поток беше хубав за България и БСП се кълнеше че ще го пусне ама като прихвърча МакКейн и Орешарски се насра! Както Бойко се насра пред Клинтън за Белене! Няма управия с тая продажна паплач която ни управлява!

Да не чувам за ф-16/35! Шведските машини са и по-йовтини, и по-малко харчат на километър! Така че, хванете са за топките, че ще Ви ударят ... и изберете Грифвнитье!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ама как така бе?! Да не би шведите да спонсорират "Младите и красивите"? Да не би шведите да плащат на Иван Кръстев и сие да обработват Мат'ряла да не клони към Русия? Има си ред тука! Който плаща той казва какви изтребители да се купуват! Нови американски 40 годишни Ф-16 и точка! Какво каза Тръмп? Купуваш американско и произведено в Америка! Хайде де де!

Делта планерите и пара планерите са още "по-йовтини" и почти не харчат нищо, ама не стават за боен самолет.

Да купуват какъвто искат само да не е руски боклук.

"Няма по-хубав боклук, от западния боклук" - народна мъдрост

руска народная мудраст

На фасадата на сградата на Lockheed Martin пишело : ТУК СЕ РАЖДАТ САМОЛЕТИТЕ НА АМЕРИКА На гърба на сградата - а ги погребват в Източна Европа

ти това прочел ли си го или си го преписал

Технически характеристики Екипаж: 1 човек Дължина: 20 м Размах на крилото: 14 м Височина: 4,8 м Площ на крилото: 90 м² Маса: празен: 17500 кг нормална летателна маса: с 63% гориво: 26510 кг с 100% гориво: 30610 кг Максимална маса при излитане: 35480 кг Маса на горивото: 11100 кг Натоварване на крилото: максимална маса при излитане: 394 кг/м² нормална маса при излитане: с 63% гориво: 294 кг/м² с 100% гориво: 330 кг/м² Двигател: Тип на двигателя: Газотурбинен, двуконтурен, турбореактивен с форсажна камера и отклоняем вектор на тягата Модел: АЛ-41Ф1 (на прототипа и самолетите от първата партида).Двигателя на втория етап от разработката е обозначен като Изделие 127) Тяга: максимална 2 8800 (около 11000 за Изделие 127) кгс на форсаж: 2 15000 (около 17500 за Изделие 127) кгс Маса на двигателя: 1350 кг Управление вектора на тягата: Ъгли отклонение на вектора на тягата: ±16 във всяка посока, ±20 по верикала и хоризонтала Тяговъоръженост: нормална маса при излитане: с 63% гориво: 1,13 (1,36 с Изделие 127) кгс/кг c 100% гориво: 0,98 (1,18 с Изделие 127) кгс/кг максимална маса при излитане: 0,85 (1,01 с Изделие 127) кгс/кг Летателни характеристики[редактиране редактиране на кода] Макс. скорост на височина: 21252600 км/ч (2,02,45 Мах) Макс. безфорсажна скорост: 13002100 км/ч (1,12 Мах) Обхват: на крейсерска скорост: с 63% гориво: 2700 км с 100% гориво: 4300 км с 2 външни резевоара: 5500 км на безфорсажна свърхзвукова скорост: с 63% гориво: 1200 км со 100% гориво: 2000 км Продължителност на полета: до 5,8 ч Таван на полета: 20000 м Скороподемност 350 м/с Дължина пробег: 350 м Максимално натоварване: + 1011 g ЕОП: по данни от различни източници до 0,0050,3 м² Единична цена $ 67 милиона

Познахте ли кой самолет е това?

Т50 ПАК ФА

Е да ама този митичен ПАК-ФА е само прототип!А ,,Раптора е на служба вече11 години

Раптора е ф-18, ф-16 е дърта кочина. Докога продажни политически плужеци ще подаряват парчета от родината в замяна на рушвети. На фона на тези Юда с мед да го намажеш

Характеристики (F-22) F-22 Raptor Rzuty.png Екипаж : 1 Дължина : 18,90 метра Размах на крилете : 13,56 метра Височина : 5,08 метра Площ на крилете : 78,04 кв. метра Тегло - празен : 14 380 килограма Тегло - пълен : 25 110 килограма Максимално летателно тегло : 36 290 килограма Двигател : 2х Pratt & Whitney F119-PW-100, с тяга +156 kN всеки Технически характеристики[редактиране редактиране на кода] Максимална скорост на голяма височина : 2.25 Мах ( 2,410 км/ч) Максимална скорост на малка височина : 1,72 Мах (1 825 км/ч) Максимална дължина на полета без презареждане : 3219 километра Боен радиус : 759 километра Таван на полета : 19 812 метра Относително натоварване на крилото : 322 кг/кв. м Съотношение тяга/тегло : 1,26 Въоръжение[редактиране редактиране на кода] едно 20-милиметрово оръдие M61A2 Vulcan с боезапас от 480 снаряда; ракети - 8x AIM-120 AMRAAM, 4x AIM-9 Сайдуиндър; 2х 450-кг свободнопадащи бомби със проста система за управление или 2х управляеми касетъчни бомби или 8х 110-кг свободнопадащи бомби. Единична цена $139,7 милиона към 2007 г.

БГ няма граници, а тия идиоти ще купуват прескъпи самолети! Вместо самолети, да вземат да построят двойна бетонена ограда по границата по-добре!

До сега гледах характеристики на самолети (ако нпишете в гуугъла F-16 и влезете в уикито отдоло има една сравнителна таблица). Ако трябваше да избира на часно с лични парици едва ли някой щеше да избере нещо друго освен МиГ-а ама нали са държавни парици + НАТОвци горди сме + ДУПЕдавци горди сме = най-големия кашон ще вземем за МНОГО пари

Принципно си прав, но някъде да виждаш алтернатива на натовските самолети в заданието? Имаш избор между Грипен, Ф-16 и Юрофайтер. Списаревски е летял на германски Ме, след това имахме стабилна армия базирана на руска техника.... май всичко зависи от нас, а?

и по какво точно прецени точно от тази таблица, че мига е много по-добър

Я ми кажи точно в тая таблица кое е по слабото на МиГа ? Кои показатели ? Моля изброй ги !

Лелчок трътлест, става думи за самолети, не за варене на фасул. :)))))

Chengdu J-10 27.84 милиона долъръ

да си вземем дерижабъл върши работа за наблюдение на границата а и разходите са малки- побира целия парламент,патриотите ще хвърлят гранатите щото знаят де са им хотелите,боико щее пилот все пак от пажарникар граничар нестава,корнелия отдел наблюдение -костов за него поста на огняр за друго нестава

Дерижабъла ще го пуснем да дере вражеските жаби, а ти си лягай, че ако те хване дежурният санитар ...

Unit cost US$11 million (MiG-29B, 1999)[2][3] US$22 million (MiG-29C, 2013)[4]

да имаме в предвид и курса на рублата спрямо лева направо са без пари

Цената е в ДОЛАРИ ! Поне да четете се научете бе хора не лайте само!

Като си дал Unit cost, дай и TCO, a?

1во, профи бронетанкови армиа,2ро ПВО, с ка4ество на ИЗРАЕЛ, после Аероплани . Мирише натиск за Заем ,ВОЕННА ТЕХНИКА от ВЕСТ Партнйори.Даите парите за ТЕНЕКЕ. За икономика Амин ....

Отговарящ на интересите на България, по възможност, а не според политическите обвързаности! ТАзбира се, цената също има значение, но н трябва да бъде определяща.