6 деца жертви на волтова дъга за 2 г. заради селфи

За последните две години шест деца са станали жертва на волтова дъга, докато са играли върху вагони и локомотиви в опит да си направят селфи, съобщават от БДЖ.

Обратно в новината

Коментари - 6 деца жертви на волтова дъга за 2 г. заради селфи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

с идването на димукрацията и гледането на американски филми диванетата се множат особено след като са се напушили с гръсти

Браво ! На невежите трябва да им се разяснява как се прави в интелигентните държави а тука ще си продължават да се случват подобни неща и за масата народ ще е някаква си случка....станала случайно.

При първи симптоми - орден Стара планина.

Естествен подбор. Когато бях първи-втори клас четяхме списание "Наука и техника за младежта", "БТА Паралели", а за волтовата дъга знаех от една книга за кръжока по ТНТМ. Днес децата знаят всички песни на Азис и Глория .... или който там е модерен сега.

Имах приятел, който се покатери на един 50 и кусур метров строителен кран. От тези най-високите. Беше вдигнат до един новостроящ се блок в София и естествено необезопасен. Беше неработен ден. В това време мина майка му да го търси, попита ме дали знам къде е и отмина. Аз не и казах естествено. В това време приятелят ми беше затаил дъх като се беше покатерил по стълбата почти до кабината на краниста. На женицата и през ум не и мина да погледне нависоко. Въпросният приятел слезе благополучно но някое друго хлапе не би имало неговия късмет. За съжаление винаги е имало и ще има подобни случаи. Родители, дръжте изкъсо и говорете с децата си!

Да си направи сега селфи от болницата да видим дали ще го познае и баба му. Да би мирно седяло,не би чудо видяло.

не го ли учат на физика в даскалото? Бахти идиота! Селфи а.........

По данни на ЕК над 50% от децата в България не могат да възпремат писмен текст. Дори да могат да четат, те не могат да осмислят написаното в учебнка. И не мислете, че става дума за циганетата. Повечето деца са фунционално неграмотни.

хем неграмотник

всички путлерасти да се качат да се снимат на локомотива.

БОЖЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ........

с идиотите като теб какво да правим, като сте неизтребими

ами, хванете ме за кура.

липсва само едно, всеки родител да е отговорен за децата си

А стига с тези "деца " бе! Бахти и двойственият стандарт ... Значи кога раждат на по 13-14 ...не са деца... Да боравят със скъпи и прескъпи телефони, смартфони и всякаква съвреманна компютърна техника АКЪЛ ИМАТ а нямат капка мъзък за елементарни неща ,които ние дори и по-малки от тях навремето имахме.... От 7-годишен се гледах сам...Родителите ми ходеха на работа , дядо ,който ме гледаше до тогава почина ...Сам си палех и печката ,сам ходих и да пазарувам ...Е по някога ставаха бели ,веднъж дори щях да подпаля и къщата ,защото не различавах още газта за горене от бензина и обърках бутилките ,кога разпалвах печката ...Тя избухна ,опърли ме , но Слава Богу ,разминах се с малкия дявол и се научих ... На 9 станах батко ,майка бе само мисля, година-две в майчински и тръгна на работа ... Само аз водих и вземах сестричката си от детските ясли и градина ...Бях на 11-12 години... Нямахме компютри, скъпи телефони ,смартфони ,дори колелото си сам сглобих ,че нашите не искаха да ми купуват ново,не толкова заради парите ,колкото да не ме сгази нещо на улицата ... Но аз сам си го събрах от стари части ... Бях на 12 години ...Е и ние сме били непослушни...но оцеляхме ! А тия на 14 години ,би трябвало да са учили вече предмета "ФИЗИКА" и свойствата на ел.ток !

28 хиляди волта не би трябвало да те ударят освен ако почти не пипнеш проводника с високият потенциал.. в случаят обаче най-вероятно мобилният телефон е изиграл лош номер. Във всеки случай не е ясно как детето е оцеляло, щото реално погледнато за да спре сърцето много ток не трябва.

Жалко за детето. Не му приписвайте вина, то е жертва.

Опасността идва от игри като "Син кит"и др. п.. Родителите трябва да са запознати с тях и да контролират децата сикакви са контактите им в мрежата.

като му обърша два шамара на пикльото ще му изгорят и контактите и бушоните

е повече от броя на превозените пътници.

В часове на класния учениците да се запознаят с опасностите при приближаване на ел.мрежа над ел.локомотиви и гарите ежегодно. Да не се допускат шляещи се деца по гарите. Да се поставят нови плакати за опасността по гарите!

нелепи инциденти като този винаги са се случвали. То малоумието си е малоумие и няма родител или сила, която да ги спре.

Трябва да учат математика - Теория на вероятностите. Има вероятност някое дете да е оцеляло след селфи на локомотив, но вероятността друго да го изпържи тока ,е много голяма. По-добре да отидат да направят скок от мост с бънжи. Шанса да оцелеят е много по-голям ,а и селфито ще е уникално .

Може би майка им ги е пратила .....!

Еднояйчни близнаци от различен пол!

е може така да са му казали на човека ;)

Адреналина при колко градуса кипи?

Тъжно ми е за детето, но в случая само си е виновно. Сори, ама чалгата и простотията не прощават. А тия часове по физика не са случайни.

Да бе тока се интересува само от чалга

Освен физичните закони, гледам че и теорията за оцеляването на Дарвин няма пропуск. Едно време природата се е грижела да селектира по-приспособимите, се технологиите го правят. Моделът е идентичен.

простотията на българина до толкова се разрастна ,че границите и са вече извън нашата галактика(млечния път) и продължава да расте.пари се мятат от балкони,оставят се в хралупи на дървета,всеки с телефона напред,пресича улици и магистрали,селфита на влакове,по жицата,...ъъъъъ,тва дееее,...под жицата,...абе кво да говорим!!!

аз виждам само един проблем ,този на грижите и възпитанието на родителите .те наясно ли са ,какви са ползите и вредите от подаръците,които правят на собствените си деца ??

евалла ,ако знаят !

някой чупи рекорда , някой пада зад борда...

Кви родители бе..Какви 5 лева. Мислиш ли че някой родител може да каже на детето си да отиде там.И най важното ,те децата са идиотчета.Ти му говориш ,то мълчи и гледа като пукъл. И колкото му казваш да не ходи там ,то се там си време гагата.Особенно на тази възраст те фърчът .

малоумието се предава по наследство, та в крайна сметка пак до родителя опира

сравнение е неподходящо! Не си спомням по телевизията да са казвали, че да хвърляш пари от балкона е "яко", но карай да върви! Впрочем, и двете "явления", превърнали се едва ли не в мода, са продукт на демокраДцията!

На прост народ, демокраДцията му пречи. Как като има демокраДция по целия свят, такова чудо като при нас няма? Пък и преди, при бай ви Тоше, нали знаеш, че и да е имало такива работи, нямаше да ги кажат, нали трябваше да си вЕрваме, че сме у светлото бъдеще.

някъде по света може и да има демокрация, но на много места точно както и у нас има демокраДция! И там също се случва такова чудо като при нас! От къде смятате, че идват такива "модни явления" у нас, господине!

много ми е интересно кат си направи селфи връз влака дали оная му работа ще стане по-голема. Ако и 10 селфита да си нащрака съученичките му пак няма да се чукат с него, а с големите батковци с джиповете

Чичковци искаш да кажеш. Чичковци с джиповете.

васе, искаш ли да те повозя на голеееемия джип?

за водещата роля на медиите! Преди да започнат да се случват такива инциденти, от почти всяка телевизия внушаваха на всички колко "готино и яко" е да си правиш селфи! Редовно показваха селфита на родни и чужди "звезди"! Но от нито една телевизия не казаха, че крачката от селфито до смъртоносен инцидент е толкова малка! Е, сега сигурно родните медии ще се включат в борбата срещу тази кретения обхванала младите, но вече е твърде късно!

Селфитата продават доста смартфони, нали се сещаш... А частните помияр... извинявам се, медии живеят от реклами. Да продължавам ли?

Нека докато са малки децата ви да плачат от вас, че после вие ще плачете от тях.

14 годишен, със сигурност е знаел за опасността, но на тази възраст са и много безрасъдни. Тук идва отговорността на зрелите.....6-и случай, е Правителство (съответно министерство или агенция), Организации, БДЖ не се ли сетиха да се направи една национална програма и в рамките на 2-3 месеца да се отдели един учебен час и да се покаже риска от това "явление", с конкретни примери и снимков и/или видео.

Ти луд ли си , бе? БДЖ, Правителство, организация, министерство, агенция? Ти ненормален ли си? Да разчиташ на агенция и БДЖ, докато ти си пиеш бирата в хола пред тъпия телевизор, пулейки се в тъпия мач или сериал, да възпитават детето ти?

Ако си мислите,че тези младежи не са съзнавали опасността от високото напрежение, грешите. Щом е мода, значи десетки и стотици други деца,вече са направили успешни селфита върху локомотив. Затова толкова много се опитват да ги копират. Тук говорим за тотална безотговорност и неоправдан риск за живота.Малоумие.

Когато в училище не учиш физика достатъчно- животът ти е в опасност!

Нарича се естествен подбор.

А, още първият го бил казал.

Поне селфито станало ли е? Че иначе язък ти за премеждията!

Сигурно е станало. Било е със светкавица...

Каквото търсил, намерил!!!

Стига бе хора, става въпрос за дете...

Ние, когато бяхме деца не се катерехме по влаковете, а учехме, спортувахме и се трудехме усилено по бригади и други мероприятия. Анадънму? Това са плодовете на псевдодемокрацията.

...ние преди години и във влакове си играехме.

Да бе, точно не сме се катерили по влакове, глупости! Същите простотии сме ги вършили и преди. Винаги е имало и ще има такива инциденти, разликата е в това, че сега няма как да се скрият и популяризирането им е много по-лесно.

Да, бе, направо като войници бяхте. Аре стига, като деца сме правили десетки глупости, за щастие повечето са се разминавали без последствия.

На 14 години си е пълен келеш

Ромляните не правят селфи, те складират жици

Ма не лажи така бе ,ела да видиш кви селфита има със джицата ,ако те лажем кварталният да умре

Навремето хората се пазеха и прескачаха трамвайните релси да ги не удари тока, сега младите се яздят по локомотивите без страх?!

На първите трамвай по линиите е имало ток.По едната + по другата -.конете като са минавали и ги е удрял тока и след това са ги променели.

Образовайте си децата от рано, докато са ви пред очите. После е късно.

И какво като се снима върху локомотив ? Ще стане по-хубав, по-умен, по по по - най.................

По-препечен, сега са на мода негрите.

За пореден път се убеждавам, че законите на физиката са единствените, които се спазват на територията.

14 години! - достатъчно време да се научи да чете, а и да разбира нещо друго освен идиотизмите по фейсбук!На такива като него и Господ не може да им помогне, и с кофа да им налива разум в главата пак и капка не възприемат! Преди него и една друга си беше правила снимка на стълб та да я видят колко е красива, е сега няма да се показва никъде! Пиша всичко сголяма мъка, че отглеждаме такова поколение, но така е било още при финикийците, и надпис на плочка са открили! Така, че на който му е писано...

Така е тя. Един ден си правиш снимка на стълб, на другия ден ти лепят снимката по стълбовете.

Трябва да е максимално близко до реалната ситуация филмът, за да има ефект.

Жалко е когато за 14-годишен човек няма по-смислено занимание от това да си прави селфи върху локомотив.

Заглавието в началната страница е: "6 деца жертви на волтова дъга заради селфи" а след това: "6 деца жертви на волтова дъга за 2 г. заради селфи" Няма ли да забранят със закон подвеждащите заглавия?!

Ами това е съвременната "журналистика" - хем има някаква истина, хем има сензация :) Но това са възможностите на псевдо-журналистите от дир. Не им се сърдете и не ги замервайте с домати - толкова могат.

Че кой замеря тикви с домати ?!

Децата са жертва на образователната ни система и на youtube. Гледат в интернет подобни филмчета, но в тези филмчета не казват че в повечето страни напрежението е от 1500 до 15000волта. А у нас е 25000, което е бая много.

И 1500 волта ще ти се видят прекалено много, ако решиш да се запознаеш с тях!

Точно това имам предвид когато говоря за образователната система. 25000волта могат да те убият от метър - достатъчно е да запалиш цигара под такъв проводник, тока ще мине по дима и през теб, а от половин метър стига и влагата от дъха на човек. А, 1500 са безопасни освен ако не хванеш проводника с гола ръка.

Учим децата да не пипат кабелите с електрически ток.За напрежение под 1000 волта добре. Над 1000 волта има пробив, достатъчно е да се доближиш на разстояние на пробива. На 1000 волта е 1 см. на 15000 волта пробива е 15см на всеки 1000 волта се прибавя по 1 см.

Виж сега. На теория напрежението в ел. преносната мрежа за БДЖ може и 36 волта да е. Това абсолютно безопасно за хората. Проблема е в дебелината на кабелите които трябва да ползват. Че да докарат същата мощност, която се ползва и в момента. Представи си "кабел" по-дебел от крака на обикновен дебелак. Не на манекенка. Но иначе идеята ти е супер! Всеки мангал ще потрива ръце, защото за метър от този кабел ще изкарва СУМА пари :) Вместо да крадат стотици метри кабели, ще смъкват 2-3 метра.... после все някак ще ги дотътрят до пункта и .... ще изкарват 50-60 лв. от метър :) Друг проблем се явява и масата на тези кабели... мамка му, ще бъде някак трудно тия стълбове да държат такава тежест.

Законите на физиката не прощават!!! Дано оздравее това дете и стане пример за всички, как не трябва да се прави!!! Има един виц, че в живота трябвало да се опита от всичко, но почти никой не влагал в понятието "всичко" висша математика или квантова физика. А знанията по физика както е видно, могат да ти спасят живота и да не правиш подобни глупости!!!!!!!!

Губене на време, ресурс и излишно харчене на пари е този филм. Простолюдието, като реши да се затрива няма никакъв начин и способ да бъде спряно!!!

Уточнявай какво имаш предвид с "простолюдието" - доколкото аз знам се тълкува като "обикновени хора", "народ" . З а разлика от "аристокрация " и "елит". А простотията не подбира по произход, а е универсална.

Наречете ме груб и циничен, но това е естествен подбор в действие!

Забрави и "тъпунгер"!

Груб и циничен стига. Тъпунгерът е със 60% изгаряния и дано се оправи!