140 години от обявяването на Руско-турската война

Преди 140 години е подписан Манифестът на император Александър II за обявяване на Руско-турската освободителна война.

Обратно в новината

Коментари - 140 години от обявяването на Руско-турската война | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Благодарност за Русия за спасяването на българския народ от изчезване ! Благодарност на Русия за свободата ! Слава на руското оръжие !

Тогава България не е имала компетентността и кадрите да се управлява сама! рс/ като, че ли сега има..../

Освободителна и не е необходимо да се пришива тази дума, защото след подписване на мирния договор от 3 март се съобщават 2 територии, остатък от българските земи и те са турска територия Източна Румелия на юг от Стара планина, Васална на Турция и Княжество България , руска губерния с губернатор граф Игнатиев. Няма и дума за освобождение на някого. Така че митовете за Освободителя да спрат СЕГА.

Какви митове, какви 5 лева, всичко е написано в книги от нашите Опълченци и Културни дейци....А, да не говоря, че тези книги за освобождението ни от Турско робство, масово са се горели, а за сметка на това чувам глупости от сорта, че Америка се вклучила в Априлското въстание....С такива продажни Българи от Амерка за България, няма да ни трябва война !

Марш обратно в кочината!

Не бе ли началото на Руско-българската поробителна война?

Иска ти се турското иго да беше продължило досега, а?!

stan_posta@

Не, на някои им е иска евроробството да не свършва никога ! И знаят откъде може да му дойде краят ...

Да! В тази война интересите на Русия и на българското население са в една посока. Благодарности за Свободата и поклон към загиналите за нея! Следващите години и досега интересите на Русия и България са били по-скоро в различни посоки. Жалко, но е факт. Сега Ердоган повтаряйки поведението на Путин показва, че всъщност тези две страни (Русия и Турция) продължават да се мислят за империи.

vasil

Бенковски е рекъл: "...Русия нека СЕГА заповяда!" Т.е в конкретния момент,след българското въстание,когато Русия още не е готова и международната обстановка не предполага присъединяването на българските земи директно към Русия.

Соросоидите плачат. Преиначаването на историята им е зададено от сорос. ЩЕ ВИ ИЗТРЕБИМ БЕ МУХИ! Скоро султанът ще се възцари и ще поиска "своето". Тогава ще дойде и възмездието за вас.

Русия не ни освободи, просто изтика турците от Балканите, за да ги завладее тя. И успя; до ден днешен ни владее и иска и да продължава да се разпорежда. Но няма да стане. Русия е бита карта. Да си стои далеч на север и да остави европейците и Европа на мира в т.ч. и България. Между другото, всичките ни национални борци за свобода са предупреждавали за коварните й планове-Раковски, Левски, Захари Стояно,в дори Вазов. Няма защо Йотова да прави толкова мили очи на тоя нагъл посланник. А обидата му към Плевнелиев е върха на простащината.

Eййй .ичко заспала , ти една книжка прочела ли си през живота си. Преди да дойдат русите не сме имали дори фабрика за производство на пирони, само имената на заводите, които бяха построени с руска помощ не можеш да прочетеш.

вече се изказа неподготвен.

4-5 Турски боклуци Русофоби дращят ден и нощ финансирани от Ислямиста Пердоган. Моля откажете се от Българското гражданство, защото ние Българите никога няма да се откажем от Русия. Бог при славяните Християни ни е поставил, не ви ще Исляма, дръще си го за вас.

Осъзнавате ли, вие болните мозъци от Америка за България, че ще направите гражданска война -това ли ви е обичта към родината -платени боклуци !

JMM®

Америка казваш, но защо ми се струва много по наблизо е причината за гражданската война и тя се нарича Русия ... Ето какво казва г-н Президентът на България : "Преди всичко аз лично казвам, повтарям и за стотен път отново ще посоча, че ние имаме доказателства, ние имаме доклади на ДАНС, които посочват, че инициираната срещу България кибератака в ден на избори е от Русия"

Кой президент, Плевнлиев ли? Или сегашния Румен Радев ? Ердоган агитира на Турски в Кърджали, черз марионетката си Местан,агитира на изборите преди 1 с,ама нищи не казваш за това?????

ГолЕм аргумент-русофобските бълвочи на помашкия гащник!

JMM®

"Кой въстана срещу нашето свещено дело съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой подучи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се подигра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събрание, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: Дойдете и ни спасете Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука" З. Стоянов

По големи, глупости не съм чел никога откакто съм станал човек - хич не ви е лесно да сте платени соросоиди !

JMM®

Не петни името на великите българи и на България, гяур мръсен ! "Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."

Националните и етнически проблеми на Балканите остават нерешени и това неминуемо води към следващия пореден военен конфликт. Следващият договор , който имаме задача да разгледаме е резултат от Междусъюзническата война , прераснала във Втора балканска - 1913г. Договорът неслучайно е подписан в Букурещ това символизира румънския фактор за първата национална катастрофа. След като денят на започване на Междусъюзническата война сполучливо е определен от Ив.Ев.Гешов като денят на престъпното безумие логично се стига до краха на българската мечта обединение на българския народ. Фактически, на преговорите в румънската столица зад българските национални интереси не стои нито една Велика сила. В този момент България се намира в международна изолация и е определяна като агресора на Балканите. В европейски план Великите сили са обречени на принудително затишие , обременени с подготовката си за голямата война , която предстои. Срещу българската делегация противостоят Румъния, Гърция, Черна горна и Сърбия, всяка от тях със солидна подкрепа от ухажваща я Велика сила. Букурещският договор ознаменува края на антиосманските действия на България за освобождение и обединение на нацията. Териториалните измерения са пагубни: новата българо-румънска граница минава по линията Тутракан-Екрене (южно от Балчик). Вардарска Македония е придобита от Сърбия, като границата ни със западната ни съседка стига до Беласица, където се пресича с новата българо-гръцка граница. Тя минава по гребена на Беласица и свършва при вливането на р.Места в Егейско море. Гърция придобива Егейска Македония. България взима Пиринска Македония и Струмица. Така България губи 9/10 от Македония , където остават 1 млн. българи. Църковното и просветното дело в извънбългарските земи е унищожено. Във военна насока освен демобилизацията България трябва да разруши крепостите си в Шумен и Русе.

JMM®

"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския." Русчук, 1-й Март 1886 г. З.Стоянов

Като цяло си допуснал една ОГРОМНА грешка, тези всичките са били Русофили и са били с Русия, в последствие Захари Стоянов става предател,защото всяко стадо си има Мърша, ама дядо ти Захари Стоянов е обичал много Русия, когато го е освободила!

Ето, такива като теб соросоидче JMM, са предали Левски на турците, този които, ако знае как споменаваш, ще възкръсне от гроба и ще те убие с двете си ръце !

JMM®

Не петни името на Левски, гяур недоклатен !!! Руски роб е трябвало да останеш, а не да дишаш въздуха на свободна България ! Запомнете го най после: Русия ( Россия ) враг 1 на българщината и България !!!

На конгресът в Берлин (13 юни - 13 юли 1878г.) се решават въпроси от основополагащо естество за българската държавност. Всъщност това е юридическото начало на българския суверенитет, макар и непълен. Берлинският договор ознаменува решенията на Великите сили за съдбата на Югоизточна Европа , вследствие на завършилата десета по ред Руско-турска война от 1877-1878г. Единственият заинтересован политически двор , от една силна свободна България, е Петербург. Русия, обаче среща обединената съпротива на останалите сили на Стария континент, които нямат интерес от могъща проруска България. Националните етнически и исторически аргументи , представени пред европейските дипломати в Берлин не са от значение , т.к. в политиката на XIXв. действа принципът на равновесие на силите, т.е. бъдещата карта на Балканите е огледало на положението между самите Велики сили. Така се стига до подписването на акт , който по-скоро може да бъде определен като диктат, а не като договор, т.к. не е съобразен с национални интереси и желания. На територията на Северна България и Софийския санджак възниква самоуправляващо се трибутарно княжество под сюзеренитета на султана с християнско правителство и народна войска. Територията на освободена България брои 63752 кв.км. и около 2 млн. население. Южна България под името Източна Румелия придобива статута на провинция с пълна административна автономия под пряката политическа и военна власт на султана. Извън българските предели остава Македония и Одринска Тракия , които са върнати на Турция. Сърбия придобива Пиротско и Вранско. Така отвъд българските граници остават 2,5 млн българи и етническа територия от около 150 хил.кв.км. От икономическа гледна точка населението в Източна Румелия остава обвързано с Османската империя , чрез данъка , който трябва да плаща , както и с приходите от пощи и телеграфи , които трябва да отчита в Цариград.

JMM®

Като чете човек коментарите, много плебеи, много роби има в България - плачат да бъдат "освободени" и да лижат руски ботуш. А за да има България, са необходими СВОБОДНИ ХОРА, а не роби !

Мъчно ли ти е, че сте загубили?

JMM®

Кои сме ние, тези дето сме загубили ?! Кажи бе руски екскремент ???

Е използвал случая да си увеличи империята. Добре че Берлинския конгрес изгонва руснаците и ни прави държава. 7

ЕЙ, ШЕГАДЖИЯ, РУСНАЦИТЕ НИКОЙ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ГИ ИЗГОНИ, АКО ТЕ НЕ ПОЖЕЛАЯТ....НО НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ, ЧЕ СЕ ИЗЛАГАШ -ПЛАТЕН СОРОСОИД !

За задунсйска губерния Тоест за смяна на едно робство с друго Освободили сме сами - Съединението е истинското ни Освобождение!

Този Ньойски договор, които разкъса България да граничи сама с себе си от всички страни, вероятно ще бъде прикрит за пред 8 годишните Българчета, които няма как да го знаят, ама евроатланическите ни подлоги да не забравят, че ние 30 годишните го помним и ще го помним докато умрем, а до тогава тези политици, предатели, които са сега няма да са тук, а ние ще сме ги надживели !

Всъщност прогонва окупационната руска армия и основава Княжество България!

Всъщност, показваш, или колко си прост, или колко си нагъл и безкруполен и платен соросоид !

Ние помним Нйоския договор, които е направен в Франция, затова евроатлантиците, като стане годишнината забраняваха да почетем -погрома на бабите и дядовците на сегашния Е с над България ! Ние няма да забравим, долу нашите палачи от ЕС!

ДЯДО ИВАН,ПАК ЩЕ НИ ОСВОБОДИ!!!

JMM®

Какво дири тази скочубра Йотова на подобен повод - война между две държави ??? Тази в качеството на каква е там ?! Невероятна пошлост и нечистоплътност ...

За теб е война между 2 държави. За нас е освобождение от ТУРСКО РОБСТВО

Кои сте вие ? Мурзилките на пасоля ;))

И смотаняк, нещастен Македонците не са Мутирали Българи, а насилствено отделени 2 млн от България, Благодарение на Нйоиския договор, които е направен в Френското предградие Нйой ! Тези западни сили, още след освобождението от черния Осмаснки-Турски геноцид са ни разпокъсали и сме единсвената страна в света, кяото от всякъде граничи с самата себе си !

Без никакво съмнение русофобите са особен вид мутирали българи. Нещо като македонците, с тази разлика, че при последните тази мутация е принудителна, а при фобите - преднамерена.

Aми отиди и промени тези 7 милиона Българи, да намразят Русия, вместо да я обичат ! А, ти какъв си, че си даваш мнението, Българския народ си решава, дали да е с Русия или против Русия - ти си НИКОЙ, разбираш ли, но поне не се излагай с драсканици !

Те са водени от омраза към Русия. Това е на първо място при тях. Биха възхвалявали джихадисти, убиващи жени и деца, наркотрафиканти продаващи наркотици на децата им и всякаква друга паплач, само за да се сложат на господарите си

Abu Talib

Вероятно в книга е пропуснато да се отбели един въпрос поставен към царя, настанен в къщата на Алеко Константинов-дали възнамерява да признае една чиста и свята българска Република.И... вместо по плана да престои една седмица в Систова, остава само един ден.

ЦИТАТИ ОТ СЛОВАТА НА ПЕТЪР ДЪНОВ (БЕИНСА ДУНО) Славянството е Олтарят на Новата Култура. Какво трябва да правят българите? Трябва да се върнат назад. А какво значи това? Да се свържат с Русия! България направи погрешка, че имаше неприятни отношения с Русия. България трябва да си поправи грешката. Да не се бие с Русия. УЧИТЕЛЯТ ЗА БЪЛГАРИТЕ, СЛАВЯНСТВОТО И РУСИЯ Българският народ е приготовляван от 5400 години насам от Невидимия свят, за да може в днешния век да извърши задачата, която му се възлага. България сега е в своя златен век, а Русия е в края на своя железен век. В XXI век България ще влезе в своя сребърен век, а Русия в своя златен век.

Време е за нова! Мераците на турците нарастнаха много

За Русофоботе Турция е положителния герой в пет вековното ни иго. И Борисов и Плевнелиев са на същото мнение.

"Руско-турската освободителна война" Поредната, от колко? Най-добре го е написал Захари Стоянов, ама кой да го чете....

Добре де, като искаш Турция - изнасяй се.

Това е факт. (Само Турците и мутиралите Българи Русофоби ги мразят.) Бог да Благослови Братска Русия за освобождението ни от мракобесната ислямска турска империя.

ПОНЕ СПОМЕНЕТЕ ФАКТИТЕ 1. че БЪЛГАРИЯ е освободена от РУСКИЯ ИМЕРАТОР 2. който е УБИТ от РУСКИТЕ КОМУНИСТИ 3. НА КОИТО СЕГА ВИЕ СЕ КЛАНЯТЕ ВИЕ се ПРЕГРЪЩАТЕ, ЦЕЛУВАТЕ и ТАНЦУВАТЕ НА ГРОБА НА ОСВОБОДИТЕЛИТЕ НИ, ПРЕГЪРНАТИ С ТЕХНИТЕ УБИЙЦИ- КОМУНИСТИТЕ! Ако император Александър Втори (Освободителя на България) знаеше, че простия българин ще се прегръща с убийците на внуците му, никога нямаше да освободи България!

Александър ТРЕТИ е убит от болшивиките

Че имало ли е такава война, я бързо подопечните на ул. "Козяк" гъзомийници, да ни светнат, че краварите са ни освободили, замаскирани като руснаци....

Да уточним - 12-та по ред руско-турска война. И всичките загубени. Още една ще загуби и Ленин. А тази сме си я заплатили, по искане на императора е изплатен дългът за войната, 8мил. шв фр., и Стамболов изгонва руските генерали от България.

Продължавай още,да четеш ! Не мога,да си представя КАКЪВ човек трябва,да си за да плюеш освободителя си по този недостоен и подъл начин?

преди 140 години руската империя напада отоманската империя и освобождава десетки народи от османско иго, което е прекрасно! нали тъй? е, сега се надяваме западните сили да освободят народите пъшкащи пор русско иго, а именно народите на: адигея алтай башкортостан бурятия дегестан ингушетия кабардино балкария калмикия карачаево черкеска карелия коми марий ел мордовия саха северна осетия татарстан тува удмурия хасакия чечения чувашия крим! с Божията помощ свободата ще възтържествува!

Надо меншье пить....

кабардино-балкария е точно останките от велика българия която русия "освободителката" упорито и целенасочено се опитва да изтрие от историята ...

Този руски посерко да каже истината ,а тя е ,че са ограбили и разчленили България а преди това чрез Граф Игнатиев е заловен и обесен Левски.Русия е била против съединението и насъсква сърбите против нас .Русия е долна престъпна държава,враг 1 на България.

Тебе мозъчно са те ограбили руснаците.

ДОКАТО НЕ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТЕЗИ РУСНАЦИ ПРОСПЕРИТЕТ НЯМА ДА ИМА!!

Лесно става закриваме България и няма да имаш проблеми! Смени си името стани мамут чавуш!

Царят се е борил за 32.5 тона злато от освободена България, който тонаж драстично надхвърля изразходените за войната средства за наемна воойска, провизион, оръчие и амуниции. Русия си връща територии, за които са мечтали 3 поколения руски царе. Единственият шанс Русия да победи Турция тогава е боил местното население да се погрижи за изхранването и логистиката. Нашите народни дипломати са убедили царя, че това му дава шанс и той се е решил на войната. Ако не е имал всички тези облаги, щяхме да видим едно "братско" освобождение през крив макарон и на кукуво лято. А руският посланик да си завре еди къде си неуместната пропаганда как Русия се борела за независимост на някой народ. Баси пошляра! При положение, че и до днес азерите не могат да си продават нефта и газа в Европа заради Руските силни интереси, а някоко републики тънат в мизерия под руско робство. Комунистите ни нямаше да бъдат такива руски К., ако знаеха, че в тези републики пенсиите стигат 5 долара месечно. ... или пак щяха да са си руски К. Благодарили сме на Русия и ако обичат да забравят за попечителството си, че ни излиза много скъпо братството. Съдбата ни изпиха гадовете пияни!

Хаххаха от къде тия 32.5 тона злато бе кукумицин? От къде от тракийските гробници или римсикет погребални камери и погребения хахахах! Хахаха много ви е яд продажниците и мазните цигани че Русия е помогнала да се освободим от мръсните турчали! Днес вчера и онзи ден! ДРАГИ ПРОДАЖНИКО ИЛИ ШПИОНИНО СЪЩОТО ОТНОШЕНИЕ ИМАМЕ КЪМ АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, АВСТРИЯ ДЪРЖАВИ КОИТО ВСЯЧЕСКИ СА ПОДКРЕПЯЛИ ОСМАНЛИИТЕ ЗАДА БЪДАТ УНИЩОЖАВАНИ ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ. ПО СЪЩИЯ НАЧИН МОЖЕМ ДА КАЖЕМ ЧЕ СЪЩИТЕ ГОРЕ ДЪРЖАВИ И СЕГА МРАЗЯТ БЪЛГАРИТЕ И ДО СЕГА СИ ОБИЧАТ ОСМАНЛИИТЕ- ТУРЦИТЕ! ХАЙДЕ ЦЪРВУЛ МИЗЕРЕН БЕГАЙ ОТ ТУК И СТИГА СИ СКВЕРНИЛ РОДИНАТА НИ!

А за априлското възстание нито дума, дба и гнусният руски сайт.

ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО ФРАНЦИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ГЕРМАНИЯ, АВСТРИЯ, УНГАРИЯ ДА НИ СЕ ИЗВИНЯТ ЗА ТОВА ЧЕ РАЗДЕЛИХА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЛЕД 1878Г. И СЪЗДАДОХА ТОЛКОВА МНОГО ПРОБЛЕМИ? КОГА ТИЯ ДЪРЖАВИ ЩЕНИ СЕ ИЗВИНЯТ ? НАЛИ ТЕ СЕГА СА НИ ПРИЯТЕЛИ?

България е била разделена по настояване на руският посланник.

Само че русофилистията не ги знае тия неща.

руснака ще пусне гювеча

Русия, след Шипка-Шейново (разгромява турците) стига под сените на Константинопол. Турците искат мир. Руснаците се съгласяват. Подписан е Сан-Стефанския мирен договор. България (Мизия, Тракия и Македония - на три морета) получава независимост! Англия, Франция, Австро-Унгария и Германия се обвяват против България и заплашват Русия с война! България е отново разделена... Англия, затова че помага на Османската империя по време на войната получава Кипър! Австро-Унгария си анексира Босна и Херцоговина. Франция си заделя земи в днешна Сирия...

те са путинофили, съветофили. За тези комуняги - т.нар.русофили за тях Русия беше мръсна дума. Като чуеха царска Русия изпадаха в гърч. Кой беше Путин - кагебист обучен и защитавал Съветския съюз. Всички се отрекоха от комунизма, Сталин и пр., дори и от сифилистикът Ленин, абе къде го сложиха още ли е в мавзолея?

Чета тук как някои спорят дали руснаците са ни освободили или не. А фактите са ясн- - тази руско-турска война е само една от многото между двете империи, и никъде в указите на руските императори не е спомената за цел освобождението на България, НИКЪДЕ, тя дори не е и спомената. И още нещо - И КАК ЕДНА ИМПЕРИЯ ЩЕ ТРЪГНЕ ДА ОСВОБОЖДАВА ДРУГА ДЪРЖАВА, СЛЕД КАТО .. СОБСТВЕНОТО Й НАСЕЛЕНИЕ Е ДЪРЖАНО В КРЕПОСТНИЧЕСТВО И РОБСТВО! А това, че като резултат са изгонени турците и е прекратено петвековното турско робство в България е факт! Но не трябва да се забравя, че руската империя ВИНАГИ Е ГЛЕДАЛА НА БЪЛГАРИЯ КАТО ТЯХНА ГУБЕРНИЯ И СФЕРА НА ВЛИЯНИЕ, и това продължава дори и до ден днешен, съобразено със съответната актуална обстановка в региона, Европа и света! Изобщо налаганите с десетилетия тези, че Русия ни била брат и много била загрижена за освобождението ни са глупави - НЕДЕЙТЕ ДА ЗАБРАВЯТЕ КОЙ ОБЯВЯВА ВОЙНИТЕ НА РУСИЯ И ДАЛИ ИЗОБЩО ТОВА СА БИЛИ ГРИЖИТЕ, ЦЕЛИТЕ И ПРИОРИТЕТИТЕ! А това личи най-добре ОТ АРХИВИТЕ И ДОКУМЕНТИТЕ! Съвсем отделен е фактът, че Е ИМАЛО КУП РАЗМИШЛЕНИЯ И РАЗПОРЕЖДАНИЯ ТАЗИ ВОЙНА ДА СЕ ПРОПАГАНДИРА И КАТО ЦЕЛ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ, ЗА ДА СЕ ПОДДЪРЖА АВТОРИТЕТА НА РУСКИЯ ДВОР. И това също го има в документите и архивите в Москва!

Самия факт, че в оригинала на Паисиевата история монаха не плюе агаряните, освен по това че имат друга религия а анатемосва гърчулята също говори много. Апропо най-накрая на книжката е изредил всички бг владетели - руснаците не са му били казали че живеем под робство и човека е наредил най-накрая султаните за наши владетели ...

освен гърчулята анатемосва и сърбите ( чиято роля в нашата история става пределно ясна малко по късно) което лично за мен беше откритие. изобщо българите трябва да я четат и препрочитат тая малка книжка... друго интересно за да се разберат руските интереси на балканите трябва да е ясно че в предната воина между русия и турция е совободена сърбия а в по предната гърция... и в тоя ред са интересите на русия на балканите, за сведения на нашите обудалени русофили.

В Батак има специално запазен ятаган за Вас, ефенди!:)))

Не знам кой е освободил "България" но по-интересното е какво са "завладяли" османците през 13-ти век. Завладяли са някакво си Видинско царство, някакво си Търновско такова плюс още по измисленото добруджанско деспотство което си е било генуезко - селджукска завера. Общото население на завзетото (поробено и изклано в последствие) население тогава е не повече от 300 хиляди глави. Е пита се в задачката как през 1862 година при преброяването за екзархията цъфват 7 милиона бугаре?? Еб...м ви и у историята митологическа!

Анадолец не са ти верни сметките. Трите български царства имат население от около 3.5 милиона души, а в края на 15 век българското население се свива до около 300 000. За един век примитивните турско анадолски ислямистки кръволашки изроди избиват и потурчват около 3 милиона българи. В днешна Турция наследниците на тези асимилинаи българи са повече от 20 милиона. Страхувайте се един ден при неминуемия разпад на неосманска ердоганова турция да не стана тпак българи, защото тогава ще ви се еве гаджалската анадолска семка.

Четири са българските царства ако броиш и турско-татарското на Волжка България ама сега се чудиш ние славяни ли сме или апахи?

ти си толкова турчин, колкото катъра е кон! Ти си един гащник, който освен един парцал вместо чалма няма нищо над смачканите си от бачкане рамене, та за това ти е простено че не знаеш историята! А защо те сравнявам с катър се сети сам, ако можеш, а ако не можеш то е защото и катъра може да тича и тегли като коня, но не може като него да има най-важното, да има поколение!!!!

Ясно, коментирай само до обувките, по-нагоре не си компетентен обущарю беден...

и проумей защо те наричам катър и не оспорвам твърдението ти че си муле ТУРСКАТА НАЦИЯ е създадена през 20 в. от Младотурската партия на Кемал Ататюрк ( Ататюрк - "Бащата на турците") Всъщност "турски етнос" няма. Понятието "турци" става събирателно за различните народности, които живеят на територията на бившата Османска империя. То не е по-различно от понятието "американци" или "съветски хора". Името "турци" навлиза векове, след като е създадена Османската държава. През 16 в. то е обидна дума, с която западноевропейците наричат жителите й. По-късно става популярно. Отначало никой не смята, че "турци" означава някаква определена народност. През разцвета на Османската империя - 16-17 век - и до началото на 19 век, името "турчин" било изключително обидно, както никога дотогава през старото византийско време. Селджуките, на които официалната история се осланя, за да даде пример за азиатско нашествие в Мала Азия. И те са един владетелски род, а не народ. КЪДЕ ИЗЧЕЗВАТ ВИЗАНТИЙЦИТЕ И ОТКЪДЕ СЕ ВЗИМАТ ТУРЦИТЕ Простият отговор би трябвало да е: никъде и отникъде. Османската държава наследява Ромейската империя - с нейните държавни традиции, имперски претенции и нейното население.

ЖИТЕЛИТЕ НА АНАТОЛИЯ (Анадола) В ДРЕВНОСТТА Те са народите, които населяват Анатолия от античността - отпреди нахлуването на гърците - и са родствени и близки с жителите на Балканите. Тези народи, които по-рано се управляват от Ромейската империя и имат за държавна религия православието, а по-късно - от Османската династия и имат за държавна религия исляма. В Западна и Централна Анатолия това са народите, които в миналото са наричани хети, пеласги, фригийци, лидийци (меонци - пеонци). Всички те са траки - т.е. родственици на българи, на румънци, на сърби, на хървати, на албанци... В Източна Анатолия са други народи. От същото население през 20 в. Младотурската партия създава "турски народ". От 1920 г. до днес в Мала Азия е на власт Младотурския режим - подобен на македонисткия режим - който поддържа тази идеология. Турция е държава на една политическа партия - Младотурската. Правителството в Турция не признава самоопределението на малцинствата и ги определя като турци. Мала Азия е населявана или завладявана от колхи, хати, лувийци, хети, фриги, кимерийци, лидийци, перси, келти, гърци, пеласги, арменци, римляни, готи, кюрди, византийци, селджуки и османци. До края на Османската империя в началото на 20 век, Мала Азия остава мултиетническа. Османлиите са смес от множество народи сред които българи, караманци, лази, гърци, арменци, араби и други. На изток са били арменци. А зад тях до Каспия алванци, на юг от тях - кюрди, още по нататък - сирийци.

анадолецо, от съвремените народи на балканите българите имаме наи истинска история и то защото наи-малко лъжем , знаеш наи тежък е случая с братята македонци... глеи са , българите сме си тук от краи време тъи като генотипа ни в голяма степен е тракииско - славянски . траките са тук от преди александър македонски и са брачеди на древните гърци. като казах древните гърци, днешните няма нищо общо с тия . има сведения че александър македонски при първия си поход към атина влизаики в града избива всичко живо до крак... вероятно след като е учи в атина и е опознал гърците ги е залюбил силно, после има сведения че няколко кръстоносно похода също са стигнали до днешна гърция и са изклали всичко ( интерсно ние нямаме тая съдба освен калояново-балдуиновата сага). сърбите са си руски цигани, тия започват да имат държава чак след като прецъфтява второто българско царство и изпада във няколко феодални владения ( подобно на развитите държави в западна европа , например днешна италия е била 20-з0 малки държавички, но късметлии че не са били на пътя на турците ) турците сте невероятна смесица от ислямизирани славяни ( ако не бъркам 18 от 20 велики везири са еничари , тоест слявяни...) , араби сте, тюрки сте, това ви се вижда по лицата. в европеиската ви част например хората са по бели по високи , че е и доста народ още говорят направо бълггрски . някои казват че говорят български заради търговията но иди в кържали да видиш колко местни български търговци ще ти проговорят на турски... чест прави на днешна турция че единствено с българия има уредени отношения с нея след воините. не разваляите тоя дослук защото българия е естетен съюзник на турция и албания срещу сърбия , гърция и русия ако не даи боже има голяма воина ...

България се е освободила през 1878-ма поради неуспех на опита на Русия да анексира територията ни изпозвайки основно чужда кръв - тази на българи, украинци, румънци и финландци.

Кирияко, тези хапчета дето ги пиеш са адски силни... Никога нямаше да се освободим сами с такива като теб, с черешови топчета срещу оръдия Круп и имперски султански армии.

Ей, изрод анадолски, ходи си в османската химения, и си давай простия задник за онождане на султан ердоган, НО никога не смей изроде мръсен да петниш паметта на загиналите за свободата на България!

И откъде -накъде БСП- наследницата на болшевишкото БКП ще се представя за рупор на русофилството в България?

Защото е основана от и е 5-тата колона на масква :}

Аз съм таен русофил, но се представям за русофоб по финансови причини.

сега дават рубли с чували...

Тъпите сополиви, крадливи, крепостни боярищници да са ми братя ? НИКОГА !!!

ТЪПЧО. МНОГО СИ НАСРАН

И кое от изброените им качества не е верно ?

Твоите братя са в Индия ...

Отново БЕЗРОДНИЦИТЕ сквернят паметта на всички ЗАГИНАЛИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ. "Дарената" свобода беше извоювана с кръвта на ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ пролята по българската земя за тези столетия под чуждо управление на чужда вяра. Не е минавало и десетилетие без някъде българите да не са се разбунтували, въстанали или направили завера. Апогеят на тази неравна борба е Априлското въстание но преди него има още много други. Руско-турската война беше спечелена от БЪЛГАРИТЕ-ОПЪЛЧЕНЦИ (дебело подчертано и с главни букви) на Шипка, Орлово гнездо и Шейново. Те бяха изпратени в челния отряд на ген. ад. Гурко за да бъдат "похарчени до последния човек" както казва той самият, с много по лошо въоръжение (Шаспо с куршум и фишеци) дори от на Руската армия (Бердана, Крнка-2 - унитарно патронни) а да не ги сравнявам с въоръжението на Сулеймановата армия - Пибоди-Мартини с унитарен патрон и два пъти и половина по-голяма далекобойност и точност. Оставени бяха почти БЕЗ БОЕПРИПАСИ (доклади на руските офицери) срещу ДЕСЕТОКРАТНО превъзхождащ ги противник с артилерия Круп, БЕЗ НИКАКВИ РЕЗЕРВИ и в продължение на три дни БЕЗ ПОДКРЕПЛЕНИЯ. За да бъде ликвидирано РЕПУБЛИКАНСКИ настроеното БЪЛГАРСКО ЧЕТНИЧЕСТВО - БЪДЕЩО ядро на Българската Войска. ТЕ НЕ СЕ ПРЕДАДОХА. ТЕ НЕ ОТСТЪПИХА. ТЕ НЕ СЕ ОГЪНАХА. Въоръжаваха се с пушки и патрони от убитите османлии, а когато и това свършва наистина започват да ХВЪРЛЯТ КАМЪНИ, ДЪРВЕТА И ТРУПОВЕ по врага. Хиляди загиват на този връх, за да имаме ние СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ. Дарена ни била свободата - ДОЛНИ ОТРЕПКИ-РОДООТСТЪПНИЦИ.

Опълченците са се били храбро, но кой ги е въоръжил, обучил и командвал? Само армията на Сюлейман е била над 35 000 души с оръдия круп и английски пушки, а обсадените в Плевен армии на Осман паша, а турските армии в Кавказ ( ти за тях не се сещаш, че трябва да бъдат блокирани, ... ) Стига митология, че ставате смешни.

ако не са били англичаните, швабите и австроунгарците да ви защитят то руснаците са щяли да си пият кайвето и чая низ Стамбулските сараи и чаршии и да са си плакнали нозете в проливите!

Днешните соросоиди са новите хаджипенчовци. Ако зависеше от тях, пак щяха да пратят Левски на бесилото. В името на еврогейските ценности и трендовете на Шорош

днешните бг болшевики са пишман русофили. също като роднините си-своите предшественици. скрийте се с вашия фалш.

колкото искате , но психологията ви от крепостничеството си личи навсякъде дето има руски туристи из ЕС.

vasil

Левски фактически не е умъртвен с присъда,а със заповед на султан Абдул Азис.

Я да си кажем и още нещо. Когато болшевиките вземат властта в Русия те избиват масово руските офицери и дворяни - синиве и внуци на тези, о0свободили България. Тогава родните комуняги приветстват разправата с тези хора. И когато една част от тях (около 20 хил души белогвардейци са това) идват в България да търсят убежище комунягите настройват народа срещу тях. По заповед от Москва. И хич не си спомнят за освободителите. Малко известен е факта че от времето на Съединението 1885 г Русия е враг на България. Малко известен е факта, че Русия организира свалянето на княз Александър Първи. Който е проливал кръвта си за България в Освободителната война. А не се е крил по кръчмите, като много "патриоти" Русия е основателят на разделението в България. т.н. "русофили" всъщност с аруски агенти, работещи срещу България. И когато нещата стигат до там че руски войски нахлуват в Добруджа (чий го дирят?) през 1916, ген. Колев, който всъщност обича Русия се обръща към войниците с думите: "Братя, на мен Рисия ми е мила, тя е наша освободителка. Но България ми е по-мила". За да с естигне до там, че един отявлен русофил като вазов да пише стихове срещу Русия ( цитирани са по-долу)... значи нещата са станали неуправляеми. Освободител е този, който те освобождава от нечие робство и си заминава. А този, който остава си е завоевател. Всъщност нашата позиция трябв ада бъде българска. За Освобождението - благодарим, но за останалото - мамка ви.

тука, особено след като ни обявяват война на 5.9.44 година.

На източния фронт не пратиха нито един войник, но на запад в състава на 3-ти УФ сме дали над 30000 жертви да пазят фланга на фронта.

Да, има една крилата фраза-"В 100 години една лъжа се хваща." Та и с русофилството на болшевиките така.

vasil

Николай Василиевич Савойски,в 1877 поручик от Харковски улански полк,участник в освобождението на София,пръв военен комендант на Кюстендил,където обучава първите 150 конни полицаи(сред тях и мой прадядо).Жени се за местна учителка.В Русия служи в кавалерията и стига до чин генерал.Минава в пенсия преди l св.война,но в Гражданската война се бие срещу болшевиките.Умира на 76 г.през 1930 г.в Кюстендил-обграден с любовта и уважението на кюстендилци.В негова чест граничното селце в Осогово Ат кория е наречено Савойски. Подобна е съдбата и на командира на първата десантна част,стъпила на Свищовския бряг.

Русия винаги побеждава ! Вечна слава за Русия и нашите руски братя - ОСВОБОДИТЕЛИ. Руската армия е непобедима и аз съм възхитен от геройството на руските солдати, офицери и генерали.

нещо за др. ленин?

е, айде сега минус/и-само питам. а отговор няма... резил,а?

республик свободных викаш... Ама нещо взехе да пращат в отпуска зелени човечета из тях.

За това ли няма една спечелена война :}

Se taia

Имат спечелени войни. Не е проблема там. Проблема е, че постоянно ни насаждат, че са непобедими, което е далеч от истината. Бити са кат гьон дори от българска войска. А най-срамната им загуба е точно в Руско-Финфандската война.

Se taia

Непобедима казваш :) Нещо за Руско-Финландската война? Не че нещо, ама Руснаците още ближат рани от тогава...

но на 15 километра преди Варшава дали фира 100 000 души и подвили куйрука.

ТВОИТЕ ДЕДИ СА ОТ КОРЕНА НА Иванчо Хаджипенчович

Знаеш кой е защото си като него нали :}

Se taia

Имат много спечелени войни. Не е там проблема. Имат обаче и загубени войни, което развенчава мита за тяхната непобедимост, насаждан ни точно от Русия.

А ти си наследник на неграмотни оскотели лумпени, чийто единствен шанс да бъдат нещо, е било да ограбят и изтрепят всички грамотни и предприемчиви хора да се настанят в къщите им. Но генът си е ген. Сори.