Българка спечели наградата на ЕС за литература

Българският автор Ина Вълчанова е сред тазгодишните носители на Наградата на Европейския съюз за литература, съобщиха организаторите.

Обратно в новината

Коментари - Българка спечели наградата на ЕС за литература | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ДА е жива и здрава! И творчески импулс и муза! Да ѝ благодарим, че поставя България в този конкурс на пиедестал!

Да честитим наградата на една българка, макар и не толкова известна. При първа възможност ще си купя книга от нея. Но рейтингът на ЕС е толкова нисък, че само с литература остава да се занимава. Аз лично очаквам комисарите да се заемат с горещите проблеми на Европа, а да оставят на художествените среди културата и изкуството. След дебилният дует Ромпой-Аштън, натресоха неадекватните Юнкер-Могарини. Ако има "скункс" за най-неудачен избор в ЕК, бих им разделил наградата.

Трябва да се радваме на българските успехи, независимо какви са. Аз сега чета друг талантлив български автор - Даниел Богданов. Пише увлекателно и разказите се четат на един дъх. Не е нужно с мъка читателя да си проправя път между редовете, какъвто е случая с много други съвременни величия

Пак ли започнахте да си присвоявате чужда слава и с чужда пита помен да правите? То и Григор е "ваше момче", и Дилма Русев беше "ваше момиче" без да имате и грам принос или да сте дали и лев за развитието им!!!! Ха стига вече с ниското самочувствие и чувството за малоценност, че заприличахте на македонците. Мерси за разбирането.

всеки може да обяви конкурс, физическо или юридическо лице. всеки обявил конкурс представя своите изисквания. обикновено конкурсите са в определена област, в случая Литература. конкурсът може да има и тема, изискване за възраст, националност на автора, непредставяне на произведението в други конкурси и т.н. материалните награди също са определени предварително. много от конкурсите са ежегодни. всеки автор представя сам себе си и свето произведение. никой нито го предлага, нито го търси за да участва в конкурса. в цяла Европа всяка година има хиляди обявления за конкурси. всеки може да потърси обявления за това какво го интересува и да участва. нагади като нобелова, Пулицър, Оскар и подобни не са конкурси.

5000 евро е смешна награда която говори за незначимостта на събитието, но все пак това е приятна новина. Хубаво е да чуеш че все пак има някаква тлееща българска култура и интелигенция.

5000€ не са никак малко за конкурс който обявилия конкурса не си запазва изключителните права или собствеността върху творбата.

Какъв е съставът на журито, и ако не са българи, на какъв език са прочели книгата?

Виж сега: ЖУРИТО НЕ Е ЧЕЛО КНИГАТА. НЕ МУ Е В ПРАВОМОЩИЯТА. Европейския съюз по негава си праграма за литература обявява КОНКУРС с условия и награди. Тази година НАГРАЖДАВАМЕ 12 от членките на съюза, другата година други 12. Всека година обявяват ОТ КОИ СТРАНИ ШЕ СА НОМИНИРАНИТЕ. и толкова. Ако си от страна-номинирана, си намират партньор у нея, който излйчва творбата. Награждава се автоматично. ТРУДНОТО Е ТУКА...ДА ТЕ ИЗБЕРЪТ. В тоз смисъл - тварбата е четана на български само.

Кой друг откровено признава, че за първи път научава за съществуването на тази книга?

Аз за пръв път чувам не само за книгата но и за авторката!

Понеже ти си запален книгоман или? Аз имам библиотека от към 1000 книги и не съм запален книгоман. На баща ми е няколко пъти по-голяма, както и на дядо ми. Никой от тях не смята, че е чувал всички автори.

Щом не е спечелила някоя съветска награда, българина не признава.

Останалите 11 победили от спечеления конкурс?????????Голяма награда голямо нещо:)))))))))Все бях чувал ама да се спечели нещо от 12 индивидуални ''победители''....

Сега отидох в интернет да видя какво е написала.Много зле изглежда на снимките.Не става за гнясане.

Представителите на Малта, Холандия и Великобритания са с леко смущаващи имена...

Че то какво друго да прочетеш от тая радиожурналистка,има още един роман-Записки на свинята,претенциозно и безмислено словослагачество.лишено от национални стойности и затова абсолютно приемливо за ЕС

Хора, не подхождайте толкова негативно към въпроса. Все пак българка е направила нещо хубаво - спечелила е международна награда. Въпреки някои неотдавашни проявления на други наши хм,... сънародници, пак си имаме някакъв повод за радост.

Престанетер с това ''спечелила' с което се спекулира в статията ..Предложена от България ама кой и за какво няма кой да ви каже защото има много по стойностни произведения излезнали през този период . Да не мислите че тези дето са я ''наградили'' са и прочели и оценили книгата???

Винаги има по-стойностни произведения, 43, но и това "награждаване" пак си е нещо. Не познавам съдържанието на въпросното произведение, моля обяснете защо го намирате за некачествено.

която НЕ СА ЧЕЛИ, нито пък се прочели нещо друго от авторката! /съмнявам се,че изобщо са прочели нещо/

Направи ми впечатление - дузина коментиращи и никой от тях не е чел книгата!

на Интернет:) Вместо да губиш време и да се "цапаш" с четене на романи, например "за алкохола и дефекацията", цитирам немски добронамерен критик за един друг наш спечелил награда автор, можеш да се поучиш от грешките на другите:)

Предполагам всички, които тук са критикували авторката и творбата й сте издали поне 5-6 тома, нали умници?

да.

Чудесно! Надявам се паричната премия да бъде дарена на дечица в нужда!

В България почти цялото население е в нужда. Явно живееш на Марс.

да ви обасним: награждаването става автоматично....има си опоменати кои държави от ес ше се награждават тази гадина. НОМИНИРАНЕТО Е ТРУДНО..... СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ, КОГАТО ПАК НИ ДОЙДЕ РЕДЪ ДА СМЕ СРЕД ОБЯВЕНИТЕ - ПАК ШИ СПИЧЕЛИМЕ.

Най-вероятно романа е с анти-българско съдържание. Иначе нямаше да го наградят от т.н. "ЕС"!

Язък! Ако се беше сетила да спомене за лошия Путин щеше да вземе Нобелова награда.

По-добре да беше го прочел/а, пък тогава да коментираш кое е вероятно и кое - не.

най-вероятно вие трябва да си пиете хапчетата, ако смятате че ЕС е анти-български. Антибългари сме си ние самите и нашите управници. Не са ни виновни ЕС че тук се краде на поразия.

БРАВО! Ето такива неща искам да виждам!

За кво се разказва в тоз "Остров Крах"?

Купи си я и прочети. Щом е наградена, сигурно става за четене.

Илиян Илиев

Те ли любовните романи ги награждават , но стават ли за четене ;)

В голяма грешка сте защото точно такива''наградените'' не стават за четене.....Награда за истинския творец са купените броййки от произведението му за другите ей таквиз ''наградки'' ги топлят

там пише...И самата авткорка дава представа за съдържанието...