Как оръжие от България стига до терористите в Сирия

Българското оръжие стига до терористите в Сирия през Саудитска Арабия, с редовни курсове на кораб от Бургас до Джеда.

Обратно в новината

Коментари - Как оръжие от България стига до терористите в Сирия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нали се сещате,че ако искреносе желаеше спиране на войната в Сирия, просто щяха да извършат най-евтиния, мирен ход - изключване на интернет и мобилни комуникации. Хайде да не си вадим очите и да философстваме!

е безсмислено или обслужва нечии интереси. Освен това иска да ни натресе на нас българите комплекси и чувство на вина на фона на огромните ни комплекси, създадени от родните ни медии. НЕ СЕ ЧУВСТВАМ ВИНОВЕН ИЛИ УЧАСТНИК В УБИЙСТВАТА В СИРИЯ. Виновните са мозъците, разпалили тази война. А оръжие - бол по света. Като не е българско, ще е всякакво друго, но война и смърт пак ще има.С и без българско оръжие ще има. Това разследване ми прилича на кухия идеализъм на философа Филип Димитров, помолил се в САЩ И ОБЕЩАЛ ДА СЕ РАЗОРЪЖИМ. Затова сега сме с оголени задници като щрауси с навряти глави в пясъка и не гледаме към заплахата. Да се молим да не сме на мястото на Сирия. Ако някой пожелае унищожението ни няма никакво значение с какво оръжие и през колко морета ще пътува, за да ни громят. Аз лично се чувствам засегнат от този видео-материал. Нека идеалистите интервюират авторите на тази война. Достатъчно хвърлена кал има върху лицата ни.

Купуват го американски прекупвачи и чрез фиктивни фирми го пращат към СА, а от там тръгва за ислямистите в Сирия.

Някой е хвърлил мерник на ВМЗ... Всички военни заводи бълват продукция, но само за ВМЗ се говори... Скоро ще стане ясно дали съм прав, ако смени собственика си.

Съд за Плевнелиев и Борисов! Снабдяват главорезите /най-мракобесните сили в близкия изток/, които избиват сирийския народ с оръжие! Позор!!!!

loyola

Да чуем какво ще кажат седесарите, които ни обясняваха че не трябвало да си продаваме оръжието и скачаха срещу КИНТЕКС ? Но като захапаха кокала забравиха за тази си позиция, някои от тях даже почнаха тихомълком да се гушат от оръжейни сделки ...

СДС... Какво го реклмираха западняците, а то какво било: Стани Да Седна!

Биха могли да снабдяват джихадистите и директно със свое оръжие, но тогава ще се саморазкрият. А така ги снабдяват с наше оръжие, за да могат в случай на нещо да кажат: СНАБДЯВАНИ СА С БЪЛГАРСКО ОРЪЖИЕ! То клеймото на оръжията си стои, а следата от корабите в морето се разнася ...

Да по принцип могат НО... Погледни от БИЗНЕС страната - не е ли по-добре да купуваш нещо на , примерно , 50 и да продаваш на 500 , или да произвеждаш на стойност 400 и да продаваш на 600 ??? А кой какво може да каже , отдавна никой не му пука. Виж Тръмп , щеше да намаля военното присъствие по света ... до момента в който му показаха колко се печели от оръжейната търговия ... и като се почнаха едни закани и бомбардировки...нали е с бизнес нюх...

Еми още по зле - това му се вика да си продадеш г..за евтино за чужд бизнес интерес.

Българските смотаняци и загубеняци продават на възстанниците от Свободната Сирийска Армия остаряло съветско оръжие! Мы продаваме на съюзниците ни ИДИЛ, Асад, Хезбола и Хамаз последни, най-съвременни модификации РОССИЙСКОГО оружия! ССА няма никакъв шанс да ни побези!

Ти си болен бе ! ССА са точно умерените , а САА - е регулярната армия на Сирия ! Хал хабер си нямаш , но чукаш по клавиатурата глупости ! А и руския ти хич го няма ! Недоучил си навярно !

Жертвите на "социалистическата" революция само в Русия са над 100 милиона души, каза не отдавна в речта си другарят Жириновски пред Държавната Дума и никой не посмя да му опонира! Жертвите на руския "Калашник", предназначен да убива мирни граждани и разпространен повсеместно по света са също над 100 милиона души! 200 милиона осмъртени, това е приносът на Русия, за прочиствате на Света от вредни и ненужни замърсители на околната среда! Всичко друго е бошлаф! Да здравствует Великая Россия, най-големия "чистач в света"!

Не бяха ли 999 999 999 999 000 милиарда жертвите? То нали дори лично Путин изтреби цялото местно население на Северна Америка, да не му пречи на жлезниците и добива? Нали лично Путин изтреби цялото местно население на Южна Америка и я Освободи от злато, диаманти и сребро...откара ги с кораби в Еуропата (за баловете и модата на Кралските Демократични Тронове)? А местното население на цяла Централна Америка...и то фира, изчезна! А цялото местно население на Австралия - изтребено, освободено и демократизирано! Сега там само англо-сакси, поколение на затворници (и за това бил ползван континента, докато официално бил колония на Великобритаската Империя)...

"ВМЗ-Сопот упорито не отговаря на журналистическите въпроси. Отказват коментар и двете две американски компании, с който българският оръжеен производител има договори." Над 80% от оръжието и боеприпасите, произведени и изнесени от България се продават на американски компании. Т.е. партньорът на ВМЗ в случая не нито Сирия, нито Саудитска Арабия. Ако беше пака, ВМЗ нямаше да получи разрешение за износ. И това нещо продължава вече 15 години и повече - американците буквално крадат огромен процент от печалбите на нашите заводи.

Гола вода са некадърните Кравари, щом Бълхария произвежда по-добро оръжие от тяхното и от руското!

Ясно е,че на руснаците им се иска да лапнат 800 милиона долара които влезнаха във оръжейните ни заводи!И предприемат кампания за очерняне на България и посочването и като износител на оръжие за ислямистите.Но истината е че основният източник и стабдител на джихадистите и всякакви други терористи е руската оръжейна мафия която продава на всички трани!Да припомня банката на Илюмжинов която беше санкционирана от САЩ защото обслужваше сделките с оръжие между ИД и Москва!

Като си "Осведомен" , запознай се и с данните за оръжейната търговия , в световен мащаб , Русия наистина е доста напред преди всички ... със само едно изключение ... САЩ ... които са с около 2,5 - 3 ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИ продажби.... Или те не могат да смогнат да продават на тия които искат да се защитават от лошите руснаци...???

производителка и търговец на оръжие е била съседна Югославия,сега наследена от Сърбия.На едно от челните места по производство и търговия с оръжие, от стрелково,до собствени танкове и артилерия.При това малко се знае,че Югославия е имала собствена космическа програма с елитни разработки в тази насока от която са се възползвали и великите сили,предимно САЩ.Сърбите са далече пред нас в производството на оръжия,заводите Застава,всъщност са оръжейни заводи. В допълнение,населението на Сърбия и много добре въоръжено с лично оръжие в следствие разпада на Югославия.И никое сръбско правителство не се вълнува от това.Следва се линията "въоръжен народ".

И повечето военни заводи са били на територията на днешна Хърватия.

Тито беше хърватин!

По данни на руското МО половината джихадисти са от ОНД. Значи пак работим за братята - хахахахххх

АААА, хамериканско значи е оръжието!!! А ако е хамериканско или руско може да се дава на терористи и всякакви!

Пак американските фирми пълнят гушките. За нас стотинките.

мръсни изверги, лъжци и циници са американците!!! Отгоре на всичко имат наглостта да говорят за човешки права и защита на международното право?! Лошото е. че въвлякоха и България в престъпните си схеми. На тях светът няма да им прости, ама и ние ще изгорим, заради лакомия и подлизурство!

деер

Кой трябва да приеме излишните гости наМеркел в дома си?

Оръжието се продава там, където има военни конфликти. Иначе няма да има купувачи и производителите ще фалират. Жалкото в случая е, че България и съюзниците й от НАТО на думи декларират непримирима борба и грандиозни успехи срещу ИДИЛ, а в същото време ги подпомагат с оръжие, инструктори и всякаква друга логистика. Но ако някой друг продаде оръжие на неудобни за Запада режими като Иран и С. Корея, се вдига вой до небесата. Тия двойни западни стандарти отвръщават мислещите хора.

И какво излиза? С Руски оръжия се избиват деца и жени в Сирия. Факт. Сега някой се опитва да омаловажи това и да го припише на нас, и така да лепне срамен етикет на НАТО и ЕС. Някой иска да погази ценностите ни. и това не е първия случай. В този ред на мисли. Дали пък атентатите в ЕС не са дело на путин, за да настрои хората към демокрацията и глобализма?

Абре ахмако кирлив, ти какво си мислиш (ако можеш да мислиш де) като пишеш тия брутални тъпотии? Избивани били с руско оръжие, ама произведено в България, доставено от САЩ и платено от Саудитците! Да защо вземаш хората за идиоти бе жмульо трътлест?!

На времето четях "Труд", сега вече и за гъзпапир не става. Какво излиза?!? Ако богат саудитец иска да купи наше оръжие ние трябва да кажем "Ааааа sorry, не може! Вие купувате само американско оръжие. Съжалявам! Мога да ви дам координати на американски дистрибутори."

Е те точно - дистрибуторите са американски фирми с правителствени протекции и с глобално разрешително за убийства!

Да ти опресня паметта - нямаше ли един американски гражданин, който загина по време на демонстрация на оръжейни системи на полигона в Сопот? Имаше! Американец, Саудитец и един българин дадоха фира тогава! Саудитеца бил рода с Осама Бил Гладен!

Тогава нека продължим с "опресняването". Т.нар. "джихадисти" днес преди няколко години ги наричахме "борци за свобода" и в Афганистан и в Ирак и в Либия. Същото е днес в Сирия

Всички знаем кой снабдява терористите с оръжие. Две мнения по въпроса няма.

Занимаващи се с мръсни пари!

да се провери дали са платени опасните оръжия имаме жесток опит от ограбване на над 4 000 000 000 $ през ирак чрез нарочна разработка срещу БЪлгария

1. Саудитска Арабия не ползва само американско въоръжение. 2. Всеки патрон е изнесен с разрешитлно в което е описано - кой го е произвел - кой го е продал - кой го е купил 3. всеки автомат,рпг,картечницаи др. има сериен номер и също е изнесен с разрешително, в което е описано - кой го е произвел - кой го е продал - кой го е купил проверете, пък тогава пишете за американски компании и джихадисти. Ама да не излезе нещо, дето не ви отърва ?

Четохме.... И последно това, което четохме от Сирия беше, че през последния месец в северна Хама Ал-Нусра извършват настъпление срещу сирийската армия и са унищожили над 15 танка и повече от 30 бронирани машини на армията чрез ракети TOW доставени от САЩ за Умеренета опозиция.. четем четем и недоумяваме как американското оръжие се озовало в ръцете на джихадистите. А да и друго четохме от вчера. Според турската преса Белите каски стоят зад употребата на химическо оръжие в Хан Шейкхун. То в същата статия пише и за ЦРУ ама сега няма да повдигам тази тема... Май не ти отърват фактите?

Какво те питам ти какво ми отговаряш А чете ли за едни ракети намерени в Сирия дето уж били български. Ама НИКОГА не са се сглобявали тука. За тях чете ли ? Важното е да се пречи на българския износ. За да върви руския. Да, ама не.

Добре бе, ясно, ама при такава услуга, що политическите ни дупедавци не поискат от САЩ и НАТО да ни опростят вноската от 2%, че да поопра'ят малко пенсиите на наш'те баби и дядовци, вместо да се вайкат, че нямало пари?!

да вземат да спрат да лижат задника на газпром и да договорят по-нормална цена ?

Не знам дали "лижат задника на газпром", но няма "да договорят по-нормална цена", щото мислят само за гъзовете си, но не и за хората!

ТА ТАКА,ПО РАЗКРИТАТА СХЕМА,ШЕПА ПРОДАЖНИЦИ,РАЗПРОДАВАТ И УНИЩОЖАВАТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И ИЗВЪРШВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ЧОВЕЧЕСТВОТО,КАТО ВЪОРЪЖАВАТ ГРУПИРОВКИ,ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАТИ ЗА ТЕРОРИСТИЧНИ ОТ ООН!!!МНОГО СКОРО ГИ ОЧАКВАТ ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ!!!

Я, ходи, чети Ж. Желев! Па виж докъде докара България.

...хайде господа радетели на т.н.евроантлантическите ценности , и в частност къде сте г-н Паси , чакам ви да пуснете някоя и друга разчуствена сълза обяснявайки че това е гнусна инсинуация и долна лъжа...

И ако някой сега провери в Marinetraffic дали корабът "Марианне Даника" е спирал преди или след курса в някое турско пристанище, ще се разбере, че оръжието е стоварено там, а не в пристанище Джеда.

Е то вожда го каза в прав текст, че наши бомби падат в Сирия за т'ва трябва да помогнем на бежанците. Тогава човек можеше да си помисли, че го е чул от някой западен лидер на някоя оперативка и папагалства, но се оказа, че някой изкарва добри парички от т'ва, че презокенаците снабдяват с оръжие терористи. Дано поне баце е взел поне част от тези пари за държавата, а не са се облажили само близки на обкръжението му хора......

Голяма уж статия пък нещо в нея. Един кораб возел патлаците от Бургас до Джеда. Ми то на всеки е ясно, че така е станало. Не са го возили с кервани по пътя на коприната я! Ама никой не казва кой го е купил и на кого го е дал? А това е по-важно. Щото в Ница онзи дето изби сума ти народ беше със Скания ама никой не казва, че Скания са виновни нали?

its

Абсолютно съм съгласен. Най-важното е кой дава парите. Всичко друго се знае отдавна. Т.е. никакво разследване не е това.

БРЦК

Пише си бе - чети. Купувачите са ДВЕ АМЕРИКАНСКИ ФИРМИ. След това си пише как разузнаването на 15 държави снабдява джихадистите с оръжие. Събери 2+2 и виж колко прави. Това е обществена тайна!!!

статия, не че ние изнасяме оръжие, а че Щатската коалиция, американските фирми поръчали пратката и приемната страна Саудитска Арабия снабдяват джихадистите. Погледнато политически - САЩ и СА не се борят срещу Ислямска държава, а точно обратното - снабдяват я с оръжие и боеприпаси.

Та накратко - американските компании снабдяват терористите на Ал-Кайда (Нусра) и Ислямска държава с оръжия и амуниции, в случая произведени в България! Е, в статията засяга само едно от четирите крайни дестинации на доставките от НАТО за терористите - в Саудитска Арабия, но има още 2 пристанища в Турция и 1 в Йордания (от там захранват терористите в Дараа и Палмира)! Та така ли САЩ, ЕС, НАТО и Коалиция се бори с тероризма - като го въоръжава?

Поизчетох долните коментари и бих искал да споделя нещо, тук не става дума за "топене". Чисто законово аз съм повече от сигурен, че договорите, които нашите военни заводи изпълняват са повече от законни и коректни. Ние продаваме оръжие на СА.. Толкова... към тази страна няма нито едно активно военно ембарго. Нищо незаконно не сме извършили. От тук на сетне отговорност на СА е какво всъщност се случва с това оръжие.... Друг е въпроса, че с конкретната тематика трябва да се заеме съвета за сигурност на ООН и да наложи оръжейно ембарго на СА, но това не става... Ако не го купуват от нас ще го купуват от Украйна (например). В случая не ние като производител сме проблема, а действията на купувача!!! Така че, не се топим, просто покзваме на Света, кой снабдява с оръжие джихадистите в Сирия и защо тази война продължава вече 6-та година. Не ние въоръжаваме джихадистите, въоръжава ги СА (и други като тях)!!!

Mайка им загубена за пари всико сте правят тези и майка си ще продадат мафия скапана българска

Да им доставяме оръжие не в тонове а в хиляди тонове.Прав е Иван Нанчев, въпрос на търговия и ползи за България.Като искат ще им продаваме,за това го и произвеждаме.Там където има война има и търговия на оръжие,продава се и на "едните" и на "другите",стара истина.А тия журналисти,ако измислят нещо по-добро за безработицата на Карлово и Сопот, моля! Да отидат там и лично да убедят хората,да не го правят,за да видят ,какво ще им отговорят?

По тази логика се произвежда некачествена храна, гориво, лекарства и се реализират некачествени услуги като здравеопазване , съдебни, социални и каквото се сетиш в този дух. Нали всичко това се върши от обикновените хора за едната заплата. Но ако хората (работници)имат поне малко морал и откажат да произвеждат оръжие, в конкретния случай, мислиш ли че шепата алчни търговци могат сами да си ги произведат в такива мащаби? Всичко опира до отделния човек, но е по-лесно да се оправдаваш с другите. И ако помислиш малко по-мащабно ,ще разбереш че не бива да си "ЗА".

Ха, сега да попитам: кой, кому, кога, къде, колко, защо?

Тези платени с руски пари журналя целят да сринат нашето военно производство.

Щото нашето е по-качествено и им взима пазара. Нищо друго не е.

Най-лесно става чрез посредничеството с американска фирма, свързана с военно-промишления комплекс на САЩ или с конгресмени от САЩ,, които искат да направят бързи пари. Друг вариант е или безсмислен или самоубийствен.

Само се молете, някоя от момите около Тръмп да не се разчувства и да ни метнат няколко десетки ракетки.

"Дарина" бе, гза, и той/тя на Бай Хой от Хъба ли тръгна? Или може, някой, да си е поиграл, със Меката му опашка?

Бисмарк е казал, че "Най-много се печели от оръжие. Продавайте оръжие на глупаците, които се бият и икономиките ви ще бъдат силни". Предлаганото се определя според търсенето. Жалко за невинните жертви и най-вече за децата. В България също има глупаци, които искат да се бият, за щастие са единици. Една от тях е Корнелия - тя вечно говори за битки.

Предлагам на нашите журналисти да не се правят на повече католици от Римския папа!Защо?Първо в района на Карлово и Сопот безработицата е практически ликвидирана.На второ ,но не и последно място дори големите държави като САЩ,Русия,Франция, Иран,Турция и т.н. неса се разбрали кои групировки в Сирия са терористични ,кои умерени и кои са прогресивно настроени!Русия се вълнува от бъдещето на военните си бази в Сирия,САЩ искат да свалят Асад,Турция иска да се предпази от образуване на самостоятелна Кюрдска държава ,което пряко ще я засегне,Иран подпомага шиитите,Саудитска Арабия обратно!ООН им гледа сеира и пущя ялови декларазии!Защо ние трябва да говорим за морал,а ида го спазваме ,след като половината свят не го прави?И защо да не вземем своя дял от баницата само защото на Русия и е криво?Нали е подобре да спечелят хиляди безработни,отколкото шепа платени подлизурки,пардон_журналисти!

Журналистите това им е работата. Още повече , че разследващи почти не останаха. Целта на това разследване е да се покаже двуличието на политиците - както наши така и чужди. За което ще им каже едно голямо браво!

просто безнес, дано си плащат данъците ...жалко че умират хора...много жалко и трагично

Големите търговци се знаят... При нас е малко, но от сърце :}

По важното е под кой политически чадър са. "интереса клати феса" и другото "все някога ще има разплата" а това време май наближава. И другото по важно "ще дойде време когато тези хартийки няма да стават и за тоалетни нужди"

Това да не би да е новина ? И при предният режим изнасяхме оръжия.Колко пъти са пренареждали корабите,за да не се виждат оръжията от сателита."Има оръжия,има ороблеми."

Да прегледат фактурите - има ли продаден зарин напоследък.

Къде се е чуло и видяло терористи с М16 (американска), всичките са с АК (русшки по душа, но всякакви по изпълнение).

като вземаш автомат искаш да стреля, а не да засича. Дори зелените барети във Виетнам не са отказвали калашник, ако им е попадал в ръцете.

Всички продават оръжие, най-много Сащ,русия,Франция,Китай? Няма такива боклуци като нас Българите сами да се топим! Сауд.арабия са най-долната пасмина подкрепят идил и всички терористи! Сащ са съюзник-каква е схемата значи?Русия-Асад!Турците играят най-долната игра-избиват кюрдите,арменците и др.Християни!Вс. си траят, но ние се топим!Браво