Прокуратурата разпореди проверка на водата в цялата страна

Върховна административна прокуратура разпореди на главния държавен здравен инспектор проверка спазват ли се изискванията за безопасността на питейната вода.

Обратно в новината

Коментари - Прокуратурата разпореди проверка на водата в цялата страна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Слушам как, мастити специалисти ни убеждават в липсата на риск от дългогодишнага употреба на замърсената с уран вода и спомените ме връщат в далечната 1986 год.,когато с подобни аргументи ни убеждаваха, че аварията в Чернобил също е абсолютно безопасна и че малко радиоактивност е дори полезна за организма. И разбира се, че на фона на естествената радиоактивност, това е атрактивна случайност. И ,да си призная, бяха далеч по-убедителни, от днешните мазници. Мисля, че може да се поработи с обучението им, защото такива събития навярно предстоят и ще е добре ,когато ни лъжат по телевизията, поне в гузните им очички да не личи ,че са продали и съвестта и професионалната етика за съмнителни бонуси.

Шефа Шиши и Боко не разбират защо водата трябва да се проверява. Те вода не пият, а само уиски.

Sibirski

Уран е канцероген, професор Хаджиедикояси! Вие или не сте компетентна, или сте съучастник в престъпление!

Навързани са като свински черва. Един лъже, друг маже, а трети..........Смята, че здравните последици са много незначителни".............

Не знам но няйкой фирми за минерална вода ще направят оборот. Директивата на ЕС за Уран във водата е 0,03 мг/л. И тя е от 2015 година. До преди това нормата е била 0,06 мг/л. В Хасково са открити в едн кладенец 0,06 мг/л в другия 0,04 мг/л. Тоест преди 2015 дори не е било над нормата. Тези директиви са препоръчителни, Има незначитлен здраен риск ако пиеш вода с уран 20 пъти над нормата и то в продължителен период от време. Искам да кажа че заобикалящата среда (хараната въздуха и прочее) естесвеният уран ви е най малкия проблем за здравето.

Първо благодаря за данните. Второ, ако се вгледаме аналитично, сами ще открием, че стандартите за % съдържание на естествен уран в питейната вода рязко се снишава /два пъти/ надолу през 2015-та отколкото в старите стандарти най-вероятно поради натрупани данни за биотоксичност. Ако вземем обаче канадския стандард, който поставя летвата на 0,02 мг/л ще видим, че количеството, което е намерено в един от кладенците е три пъти по-голямо от стандарта. Тъй като в науката има т.нар биостатистика и епидемиология които на практика са основа за промените и осъвременяване на стандартите, то със сигурност можем да размишляваме, че биологичното влияние е не напълно изяснено и не може да се твърди в никакъв случай, че е безопасно за здравето нива 3 пъти по-големи от нормата. За времето и въздействието всеки може да спекулира кой както си иска.

да се огтвлече вниманието от това защо същата прокуратура се прави, че не съществува скандалът с надутото по цена саниране и не ще да разследва бившите и бъдещи управляващи.

Дайте алко цифри - каква е концентарията на уран и неговите съединения в милиграма на литър. Дайте информация за бета и алфа лъчението - бекерели? Дайте инфо за наличие на Радон от изпаряващата вода. Не всички сме от матрияла.

А кога прокуратурата ще се самосезира за канцерогенните етернитови водопроводи, който етернит е забранен със закон, но от тях пият вода 90% от българите.

Да се проверят и сертифицират всички питиета ,бири и води в търговските обекти.Съдаржанието може да е малко,но времето на разпад на урана май беше по дълъг от един човешки живот.И има натрупвания.

На мен защо ми се струва че трябва да повдигне обвинение към всички институции дето са си неглижирали работата за която получават пари до сега а пък после ако иска и водата ''да обвинява'' че е станала такава поради високите цени на които я предлагат

Прокуратурата наредила на главния здравен инспектор да извърши проверка?! Какви са тези глупости?! За пореден път всеки върши онова, което не му е работа! Няма ли най после тези институции да се заема с нормалните си функции?! Здравният инспектор за това е назначен, да върши проверки, а прокуратурата, ако установи че умишлено не си гледа работата, да поиска ареста му!

ще разминем Иран и Северна корея

Какви проверки разпореждат, това не е ли задължение на здравните власти през определен период да извършват проверки на качеството на водата. Количеството било нищожно, но всеки ден като го поемаш какво става да не е витамин С да се изхвърля от организма и после се чудим защо сме болна нация.

В Хасково започва производството на нова енергийна напитка: Уранжада ;)))

До кога над България , военни американски самолети ще ни пръскат с какво ли не , СТРОНЦИЙ , АЛУМИНИЙ ...и т.н.

баце, знаеш ли колко струва един грам стронци бре? Кой би потрошил толкова пари за тебе?

Че те тия дето сипят, да не би да ци изкарват парите?! Народите от колониите им копат своята си земя и им дават всичко на готово!

В Бяла Слатина, след като подмениха тръбите по цялата водопреносна мрежа в града вече водата не става за пиене,че дори и за миене!!! Като се мият съдовете и всичко става бяло! Като се къпеш в банята и плочките побеляват от хлорта във водата!

дааа В хасково гнусните соросоиди сипват уран във водата.

Поредният повод да вдигнат цената навсякъде...

Абе НАРОД, не ви ли намирисва на реклама на найлоновите бутилки с "минерална" вода?! Преди 15 години подобна идиотия бе немислима, днес "водата за пиене" е 1000 лв. кубикът!!! Напяват ни сектантски - "няма вода, водата свършва...". При това населението се дави в проливни дъждове... Пък и ако бяхте учили поне до 3 клас, щяхте да имате представа за кръговрат на водата и че чисто ФИЗИЧЕСКИ НЯМА КЪДЕ ДА ИДЕ ТАЯ ВОДА. Сега - фантазии за отрови, мръсотия... Тая сутрин по телевизията - най-много нитрати в маруля, рукула... ЕВАЛА ДА ИМ Е НА ВЕГАНИТЕ, налуднали за "здравословност", по-зле са от лабораторни мишки :)

Ама продължавай да си пиеш Уран-жадата и така ще докажеш на всички конспиративната си теория....хахахаха

Много сте загрижени за нас, бе?!Защо не действахте толкова експедитивно при крадците и престъпниците политици!?Защото и вие сте същите престъпници!!!!

Проф. Хаджидекова е добре да се осведоми от наличните документи на СЗО след което да прави заключения. По принцип е добре да се изследва задълбочено групата, която е консумирала тази вода, защото тестовете са на лабораторни животни и точният ефект върху човешкия организам е само предполагаем. Освен това населението трябва да се отграничи на стратификационни групи - бременни, майки по време на лактация, деца до 3 г. възраст, деца от 3 до 10г. възраст и др. такива. Ползата към световната наука би била чудесна, тъй като никой до сега не е извършвал експерименти върху хора. Освен отделителната система е добре да се изследва и репродуктивната такава. Мутагенният ефект на алфа частиците трябва да се разглежда във светлината на теорията на ударните мутации за образуване на рак.

Как може от септември да се знае за наличието на уран във водата в Хасково и едва сега да се оповестява ? И отново няма виновни, както за всички неволи за хората! Не сме народ, а мърша,както е казал П.Славейков! Затова си заслужаваме всичко , което ни се случи през "великата демокрация"!

Гарантирано от герб!!!!!!!!!!!!!!

Няма опастност-само дето ще ви хване бъбречна недостатъчност и ще минете на хемодиализа!Ех,колко олигофрени има на тоя свят

НЕ яжте зеленчуци от оранжерия ГРИЙНС Първомай

КАМЕНИЦА И АСТИКА ЩЕ ФАЛИРАТ СЕГА

Няма да фалират, а ще светят! Ще блестят!

И след Чернобил ни лъгаха че няма опасност но сега виждате резултата - МАСОВО БОЛНИ ХОРА ОТ РАК

Ако ти бяха казали, че има опасност какво щеше да направиш? Питам от чисто любопитство.

Нямаше да отиде на манифестация под радиоактивния дъжд, нямаше да пие вода от чешмата, нямаше да яде известно време салатки и животински продукти от животни, дето са пасли радиоактивна храна - ей такива дребни неща щеше да направи. Но дори да не можеше нищо да направи - една държава е длъжна да ти каже, че си изложен на риск, престъпно е да се крие! И е тотално порочно и престъпно ръководителите на тази държава да ядат специална чиста храна, която се осигурява за тях, а да оставят народа да пасе радиация. Надявам се, че любопитството ти е задоволено донякъде!

Силно ме вълнува въпросът по какъв начин (и дали изобщо) ще бъдат обезщетени хората, които са пили и ползвали замърсена вода без да имат представа за това.

На хората ще се осигурят БЕЗПЛАТНИ прегледи за откриване на евентуални ракови заболявания. А на когото открият - знаете, Здравната каса поема само част от медикаментите, а останалата част просто не се внася и те трябва да си я купуват от Македония, Гърция и Турция. Ха сега наздраве, с по една Уранжада :)

Оставете ни ядрената вода на мира!