Премълчали за урана във водата на Хасково

Прокуратурата в Хасково разпореди проверка за укриване на информация за състоянието на водата в града от длъжностни лица. Вече е разпитан шефът на ВиК Хасково.

Обратно в новината

Коментари - Премълчали за урана във водата на Хасково | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ТОВА СИ Е ЧИСТ ГЕНОЦИД! КАКВО Е НАКАЗАНИЕТО СПОРЕД НКП ЗА ГЕНОЦИД - УКРИТ, ПРЕДУМИШЛЕН, ДОПУСНАТ, ПОРАДИ НЕМАРЛИВОСТ?????

ОСТАВКИ, УВОЛНЕНИЯ, РАЗСЛЕДВАНИ И ПОДСЪДИМИ! ТОВА се случва в нормалните държави. И стачки и подписки от гражданите и потърпевшите. СЕГА ДА видим РЕАКЦИИТЕ на ПРЕЗИДЕНТА ЗА ПОДАНИЦИТЕ МУ, на ПРОКУРАТУРА, СЪД и РАЗСЛЕДВАЩИ. ТРИ МИНИСТЕРСТВА не разбрали и нямали информация????? ЗНАЧИ ПЪЛНА БЕЗКОНТРОЛНОСТ и АНАРХИЯ!!!! Без война, без бомби ще се самоунищожим. От мързел, безотговорност, посредственост при изпълнение на служебните задачи. КАКЪВ СРАМ, КАКЪВ СРАМ!!! За намаляващата ни до фаталност нация, и без това най-болната!!!

Само си представете какво ще стане в България ако започнат сондажи и добив на шистов газ.

Какво ли ще стане, ами ще сондираме за шихтов газ, а ще си добиваме уран, все гориво.

До "Един българин" с малка буква. От тези комунисти не можеш да се наспиш бре. В същност ГЕРБ не беше ли към ЕНП? Не годят ли постоянно в САЩ да ги вкарат в правия път? ЕНП и Вашингтон комунисти ли са? Да не скочиш и ти от някой прозорец с викове: "Комунистите идат" То бива промит мозък, но това си е диагноза. . "Един българин ( нерегистриран ) 19.04.2017 15:08 . Ха сега де?!?!?!? Когато НАТО стреля със снаряди с обеднен уран - "Ауууу, облъчват ни, с радиация ни заразяват, ще ни заразят, ще ни разболеят, ще ни убият!" А сега когато нашите родни комунисти премълчават (за кой ли пореден път) информация за заразена с обеднен уран вода - "Можела пък и да била полезна"! Хайде де? В Сърбия до Ниш има курорт с минерална вода която е радиоактивна, в миналото се е смятало че е полезна, но вече е доказано вредна. "

В БГ няма и не е имало комунисти, само руски слуги. Все още съветската агентура контролира властта напълно, ако и на много да им се налага да имитират двойни агенти и подобни глупости.

Дано не я спрат водата, както се пише от някои. Не сме там, нищо не знаем, а и познатите ни всички са на запад и няма кой да ни информира, а ни се налага за една седмица отсядане в родният ни град. Веднъж на 20 години решихме и то виж какво ни сервираха. Молим се да не я спрат, ама и купешката храна и там е под въпрос. За къпане поне става. Че я виж .... обичаме чистотата, ужас, има време,

След чернобилската трагедия си мислех, че не е останал човек, който да притежава, но да укрива от хората информация за радиоактивно замърсяване, но не би! Явно не е до комунизъм или демокрация, а до чисто човешки качества, каквито у нас винаги са били дефицитни.Как и кой допуска малки бебета да бъдат къпани със замърсена вода, да им правят храната у дома или в детските заведения? Та нали , ако за възрастните това не би било толкова фатално, за малките деца би могло да изиграе фатална отключваща всякакви вероятности роля?Дали пък проверяващите са били компетентни изобщо за длъжностите си или са някакви учили недоучили "специалисти"?

Защо си мислиш, че при демокрацията не се извършват ужасни престъпления срещу хората?

Уранът е толкова стар минерал колкото и Земята.Винаги си е бил там и не знам за хасковлии с две глави и три ръце.За добива мисля,че там отдавна няма и не пишат за някакви производни във водата.Киселината с която рудата се третира не го активира по-никакъв начин самия него.

По-стар е. Земята е на около 4.5 млрд.г., а уранът се е образувал от свръхнова, преди около 6-7 млрд.г.

ще се окаже, че няма виновни - ще се хвърля топката наляво и надясно, докато се стигне до заключението, че не е явно чия отговорност е било да уведоми хората. Това е доказан метод на работа в България от страна на съда и прокуратурата.

Над 2 000 ядрени опита на земята или в атмосферата са извършени до 1968 , когато започва подписването на Договора за неразпространиение на ядрените оръжия. Е, и какво отражение е дало у нас? Никакво. Няма нищо по-страшно от ДЕМОКРАТИЧЕСКИЯ ЧЕРНОБИЛ след 1989 - глад, мизерия, наркомания, проституция, бандитизъм. Само аз знам за десетина умрели познати на село тази зима от глад и студ, някои под 50 години.

Пийте уран и се не бойте, нищо няма да ви стане. Страшнен е ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ЧЕРНОБИЛ - няма да има милост към вас и децата ви!

в България тече по етернитови тръби ???

ДНЕС "ВЕЛИКАТА" ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА СЕ ВЪЗМУЩАВАШЕ ЗА УРАНА, КАК НЕ БИЛИ КАЗАЛИ И Т.Н. .... А.... ТОВА, ЧЕ НЕЙНАТА ПАРТИЯ ПРЕМЪЛЧА АВАРИЯТА В ЧЕРНОБИЛ И ОСТАВИ НАРОДА ДА РУПА ЗАРАЗЕНИ САЛАТИ В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПАРТИЙНИЯТ ЕЛИТ СЕ ЗАПАСИ С ЧИСТА ВОДА И ХРАНА. ДРУГИТЕ СТРАНИ РАЗДАДОХА ЙОДНИ ТАБЛЕТКИ ПРЕДУПРЕДИХА НАСЕЛЕНИЕТО ........

Ееее по онова време управляваха мръсни комунисти, така правят те. Сега от няколко години управляват евродемократи и те май са по-лоши. Този уран не се е появил от преди месец.

не можем да разграничим истината от лъжата. не живеем в Хасково, но сме родом от там и очакваме гости от чужбина и така не знаем точно как стоят нещата. Никога не пием вода, а пием минерална вода. От как се помня, от 1971 водата не е годна за пиене, а сега чуваме... ставаше за готвене и къпане. Никога водата не е била хубава за пиене. Навремето имаше една чешка в Ак бунар-голямата чешма-виж там водата беше студена, добра за пиене, но всичко унищожиха. Иначе мои приятелки ходят винаги да си пълнят туби с вода от други населени места. ПИШЕТЕ НИ, ИМА ВРЕМЕ ЗА НАС, ДО ПРИСТИГАНЕТО НИ В РОДНИЯТ ГРАД НА МАМА.

"...водата беше студена,добра за пиене"-да ти имам логиката .

Дано ЕС ни помогне и този път. Те винаги ни помагат.

ес на балалаика кат тебе ще добавят и плутонии . на тая територия хора не им трябват

Веригите масово отказват продукти произведени от района на Хасково и Първомай - бира козунаци хляб зеленчуци

Е браво обясни ни сега тези продукти какво общо имат с подпочвените води та да знаем.

Вина има , виновни няма НИКОГи.

през октомври 2016 г.? Какво има да търсят прокурорите?

Как кой, Борисов е!

По принцип такива дребни количества уран едва ли ще се почувстват веднага. При него вредата идва с натрупването - както при хората, които работеха в урановите мини и в оловните заводи. Всичко е в нормата или около нея, но днес малко, утре малко и накрая.... Много по-опасни са алфа частиците и трябва да се изследва за тях, защото увреждат всички тъкани и предизвикват какви ли не мутации и рак. Но у нас никой не ги изследва. И апрапо - изследва ли някой всички модерни напоследък камънаци, дето се лепят по плотове, стълбища и т.н. за такива алфа частици, газ радон и т.н. или просто се внасят и продават - най-вече от Китай. И после народът на България - най-болен. Ами то от храната - рак, от водата -рак, от строителните материали около нас-рак. Тия където останат, ще станат неизтребими мутанти и България ще е непобедима.

Всяка частица радиоактивно вещество ИМА алфа бета и гама лъчение. Как ги разделяш не ми е ясно

На неграмотен пост отвръщаш с неграмотен отговор. Отде ви изравят бе.

Алфа - хелиеви ядра Бета - електрони Гама - електромагнитно лъчение Първите две имат заряд - те така ги разделят!

Хайде, стига те рева! Може да се окаже че в споменатите количества е полезен за организма! Я погледнете Япония - отнесоха бомбите, но затова пък са страната с най-дълголетно население - средна продължителност 82,6 години - точно 10 повече от нас.

Така е. Имало и страхотна популация на кучетата останали в Чернобил. Може пък да е накъсмет

Много видове, далеч не само кучета са се размножили около Ченобил. Причината е... липсата на хора в обезопасената зона.

Ха сега де?!?!?!? Когато НАТО стреля със снаряди с обеднен уран - "Ауууу, облъчват ни, с радиация ни заразяват, ще ни заразят, ще ни разболеят, ще ни убият!" А сега когато нашите родни комунисти премълчават (за кой ли пореден път) информация за заразена с обеднен уран вода - "Можела пък и да била полезна"! Хайде де? В Сърбия до Ниш има курорт с минерална вода която е радиоактивна, в миналото се е смятало че е полезна, но вече е доказано вредна.

О, какво силно излъчване имате! От Хасково ли сте или от Първомай ?

малко технология за добив на Уран : В Тубата : Уран. Добыча Урана. Uranus. Uranium Mining На 13 минута -урановата руда се залива с хиляди тонове сярна киселина. Случайно баш там е завода в Димитровград за сярна киселина. Квото изпомпят изпомпят. А квото остане от киселината с разтворения уран се утаява с години и достига до кладенците.

За наказание ГЕРЪБ да пият ЕДНА ГОДИНА ХАСКОВСКА БУТИЛИРАНА ВОДА.

Много шум за нищо (освен отпращане на публичното внимание за зелен хайвер разбира се). Колко уран ще изпият хората та да има радиологични последици, то е смешно да се говори въобще в тоя контекст. Ако има натрупване с годините то белята от него няма да е радиологична та да правят епидемиологични проучвания за рак, би могло евентуално чисто химически да създаде проблеми подобно на оловото.

Не уран във водата, ами атомна бомба с цъкащ механизъм да бяха открили на площада в центъра, пак нямаше да кажат точно преди втория тур на президентските избори!! А след това - Бойко хвърли оставка, предстояха парламентарни избори ... пак не бива да се казва!!! Кметът е от ГЕРБ все пак, нали ?! Е как ще рискуват да кажат за урана ..... най-вероятно се е знаело и поотрано. Интересно колко по-рано ... Иначе поне от 50 - 60 години се знае, че под Хасково има находище на уран. Но дали замърсява водата, и от кога ?

ПИВОВАРНА "КАМЕНИЦА" АД, ГР. ХАСКОВО Хасково 6300 Северна индрустриална зона НАЗДРАВЕ!

Преди да пишеш не е зле малко да се информираш.Бирената фабрика си има автономни сондажи, които нямат нищо общо с урановите.Като не знаеш, не дрънкай глупости.

Те ги заобикалят даже.

пивоварната се захранва от извор 1 който казват че бил най добрия но и той е с уран Поо добре да не пием от тая бира сега има бол бири не е като при комунизма

да тук с Астика Каменица Бургаско

Пийте спокойно, на малко глътки и не се страхувайте, так или иначе ще Ви светнат очичките, а и ще се виждате от далече.

Защо повтарят пробите?Може би очакват нормализиране на стойностите ей така,от само-себе си.Нищо не става без участието на чивека-това е добре да го запомнят бюрократите.

Скоро, населяващите Хюстън, ясно ще се различават от другите хора..., особено на тъмно, защото просто ще светят... :-D Иначе, сериозно, дано не им се отрази на здравето, както и своевременно да се вземат необходимите мерки... Дано, ама... да видим!

Няма как да не се отрази ако са пили водата. Тежките частици не могат да се очистят от организма. Поне някаква профилактика с йод да почнат?

защо пък с йод? йод се пие, когато има замърсяване с радиоактивен йод. обикновения йод насища щитовидната жлеза и тя не поема радиоактивен. в случая има уран, йодът няма да помогне нищо

Горките. Една тройка не могат да си спретнат, че ще свършат заедно в голяма експлозия

Благата от Рус за незаменими. Направиха изкуствената държава Македония по заповед на Коминтерна. Смениха Ви историята и вие прабългарите-бити и клани в Русия,проверете колко са разселени и принудени да сменят национаналността си,за това че са българи.Има гугъл.Вие сте забравили,че им дадохте азбука,религия,че рода Романови-царския им род е български. Направиха ви време разделно и как са ви освободили-дрън и вие сте благодарни. Урана се копаше по комунизма,давахме го на руските,да правят бомби. Навсякъде където се е копало за уран в радиус поне 200 км с дъждовете и снеговете е просмукан уран в подпочвените води. Ако някой има смелостта да провери къде при соца се е копало уран и да провери близките градове,ще припаднете от резултатите. Сега ви продава Русия скъп газ и ви правят всичко 30% нагоре. Про руските партии ОП ДПС и Воля са в парламента плюс БСП и Президента. Простотията на българина е безкрайна и затова няма да се оправи.

Май твоята тъпотия е безкрайна!

За тъпотията, не знам. Но тоя е готов и майка си да продаде, за жълти стотинки. Типичен робски отпадък.

Пак ли Русия ти е виновна бе, папагал проскубан?! Ей, т'ва тъпунгерите, умора нямате бе!...

Не Русия хич не ми е виновна. Русия си гледа нейния интерес.Виновна е безкрайната простотия на българина,който е копал уран и го е дал за жълти стотинки.Но отровата е останала тук. пускаха ран ъп и други тъпотии. Бездетни сте щото тая отрова е просмукана във цялата страна. Не го виждате или сте не българин,и циловач на чужди гъзове.Това при нас е по страшно от Чернобил.Защото е подпочвените води и в дълбоките слоеве на земята. Болестите от рак и всички други,че мрем като мухи. Не не мие виновна Русия.Тя брани себе си. Виновни са олигофрените,дето се подпокрят кат чуят някой големец и никога не мислят за България, а уж са българи .Тези са виновни. Простаците в България.

в България са правени сондажи за търсене на находища. обаче съдържанието на уран се е оказало прекалено малко за да се добива. от друга страна у нас има в малки количества от почти всички метали - вземи гайгеров брояч и направи една дупка с бормашина в панелката си. и виж какво ще отчете...

са мит нали.Бе глейте си чалгата викайте за ваште и не мислете няма с какво

Ще ти отчете шамари от комшията

ЛОШО Е ДА СИ ТЪП ОСВЕН АКО НЕ СИ ИДИОТ .

Във връзка с противодействието на натрупването на критична маса, строго се забранява събирането на едно място, на повече от трима хасковлии!

Тези са провокатори. В демократичните страни, както знаем..., урана не е вреден. Снарядите с обеднен уран, също.

Сега путеноидите както при Чернобил ще си мълчат..... Ще предложат да направим АЕЦ Хасково..ха.ха

Искаш да кажеш ГЕРБероидите?

не купувай просто от Каменица и Астика не купувай домати и краставици от ГРИЙНС Първомай и от борсата в Плодовитово

Пак си избягал от болницата ,нищо ,те санитарите пак ще те намерят и ще вържат .

Какъв съд бе? На тези хора май, че уранът им е повредил мозъците. Да сте чули за някой осъден виновник в България. Представям си какъв цирк ще бъде подобен "съд".

Виновни за укриване на истината за урана във водата на Хасково са ГЕРБ. Те бяха навсякъде във властта. ПРОСТИЯ народ прави подписка за търсене на виновника. ТОЙ е пределно ясен. Село Бисер го удави областната управителка от ГЕРБ (има повдигнато обвинение срещу нея), но ПРОСТИЯ народ я възхвалява.

Да попитам: Българските марули, отглеждани около Първомай, дали са поливани с уранова вода?

в село Градина е пълно с оранжерий, а най голямата оранжерия е в Първомай ГРИЙНС ООД За да не стават грешки като с Чернобил просто не купувайте от там

Хубава идея :) ,сега надпиши всяка маруля , ряпа ,домат и тн . ,че да се знае от къде е

Къде е Хасково, къде е Първомай? Все едно да сравняваш Банкя със с.Долни Лозен.

Айде на Каменицата и Астиката Пийтее и се не бойте Те и за Чернобил така казваха пък видяхте какво стана

Не разбирам каква е тази щуротия питейна вода да се вади ит 300м тръбни кладенци, като се знае, че отдулу има уранов слой? Хасково и Първомай имат яз. Кърджали и р. Марица като естествен водоизточник. 12-те водоноски по 1 тон как ще задоволят 75 хил.ж. в Хасково?

дал бог много язовири в района, кърджали е далече. хасково се захранва от язовир тракиец, по-малка част от кладенци краи село ябалково. изследват първомаи а за ябълково никои не говори. оранджериите в първомаi имат собствен сондаж и черпят вода от река марица

Защо казвате само за урана? Защо не кажете за химикалите и металите които се разпръскват ежедневно в атмосферата на България от прелитащите самолети? Всичката вода не само Хасковската е отровена но журнаглистите обслужващи вежливо спонсорите си мълчат...

Махни си фолиото от главата, че ще ти изпържи мозъка.

Много точно.Химикали,отрови всеки ден се пръскат от самолетчетата на НАТО по цялата територия на България.Проникват в почвата и водата навсякъде.

Ще направя консултации с парламентарните сили и гражданското общество за недопускане на повече уран във водата на Хасково.

да му мислят в Трън кво ги чака кат почнат да взривяват планината за добив на злато. Там се съдържа и уран и всичко това ще го вдишват на воля и ще си го пииват с водичката.

"После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки"!

колко руди има в българuя бе ...

Достатъчно да ни изтровят!

Всички хасковлии да се свържат във верига, за да се оползотвори максимално ядрения им потенциал.

в гугъла: Добив на уран в България Долу има таблица: за Хасково - доказани запаси 1089 тона. От тях добити от бившето ДСО Редки метали - 583 тона. При самият добив са замърсили водоносният хоризонт. Хората които са го направили отдавна си ядат пенсията и не им дремне. Най- интересното от цялата таблица е за Бухово- урановата руда с най-голям залеж- 4 600 тона и почти всичката е изкопана и дарувана на руснаците. Най-скъпият метал сме го дарили на ватенките да си правят ядрени бомби без пари. Разбира се те ни продават ядреното гориво за Козлодуй по скъпо от златото. За нас остава и замърсяването на България от този добив. А кой е взел решение да се прави такъв добив на уран вече няма значение. Премиите за социалистическите ударници отдавна са изядени и изакани. Остава ни само замърсяването с уран. За следващите няколко милиона години

Забрави да споменеш, че урана е опасен когато се обработи А СЕТА когато я ядеш

абре бунак, я потърси в Тубата как се добива урана. Има качени сума ти клипове. Рудата се струпва в депо- няколко милиона тона уранова руда и почват да я заливат със киселина- това са хиляди тонове киселина. Тя разтваря една част от урана и се праща за преработка. Всичко което остане в депото- разтворен уран и киселината и всички други гадости се утаява с години и стига до водоносният хоризонт Аман от тъпанари кат тебе

Проблема не е за подценяване,но кажете ми като отидите в един хипермаркет какво може да си купите годно за консумация?Например-хляб,мляко,масло,кашкамал,сирене,месо,салам,луканка,плодове,зеленчуци...какво?Има ли нещо годно за косумация от изброените стоки?Според мен няма.Потреблението се е свило ,защото хората вече знаят ,че всичко предлагано в Бг.е за БОКЛУКА.Нека производителите да се замислят,парите не са всичко.

Параноя ви гони, госпожо. Купете си земя и мотика и възстановете справедливостта.

И да си купи ,какво ? Една птичка лястовичка не прави, е казала Мара Отварачката................

водата е блудкава, не от сега, не от шест месеца, не от една година, а от 20 и кусур години. отклоняване на вниманието

Браво бе, земляк! Откри урана на вкус! Преди 5 години що си мълчеше?

КЕВР реши на извънредно заседание - Вдигане цената на водата, да не се забравя, че уранът е рядък и скъп материал. Хората пили скъпата вода, да доплатят и после на частен съдия-изпълнител