Всички десетокласници на изпит по компютърни умения през юни

През тази година всички десетокласници ще се явят през юни на национално външно оценяване за дигиталните им компетентности.

Обратно в новината

Коментари - Всички десетокласници на изпит по компютърни умения през юни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Реален въпрос от изпит по информатика в един от най-престижните универитети в България: "Коя е най-важната част на компютъра?"

Първо професорите, доцентите, асистентите и учителите по информатика да минат сертификация по дисциплините, които преподават, в истински прометрик център. Ако преподавателите имат реални знания и практически умения нямаше да сме на този хал. Сега пред всекиго компютър, навсякъде мрежи, но си разнасяме хартийките и пренабиваме данните като ... че и обобщаваме с калкулатор.

а тиквата няма ли да я изпитат?! тя е светлинни години зад десетокласниците, а се прави, че управлява държава!22

на ти са с езици и компютри, 23 годишните от Бургас, Несебър, и може и няколко висше да имаш, но на запад точно тези предпочитат- с английски, немски, френски и с компютърната грамотност и не след дълго ги назначават за менижър на фирми, малко ли е на 23 години да си по наше му управител на пицария. а ти си блъскай главата да учиш висше образование. не на математиката, да на езиците и компютрите. търсени са младите , родени след 1990 година

Само че компютри са математика и логика :)

Логика да - по-скоро начин на мислене. Математика проста. Ако не се занимаваш с нещо тип графика, където се изисква геометрия или нещо друго специфично. По-скоро някой разбиращ математика, е по-вероятно да се оправя с компютри. Но самото програмиране е описание и идеята как да се направи. Плюс търсене и четене в интернет.

Типичната кръчмарска логика. За твоя изненада обаче, не всички искат да са обслужващ персонал по морето или на запад (да речем в САЩ всеки просяк говори английски). Но пък ти си знаеш, щом те привлича да си общак кой съм аз, че да те спирам? Вярно, после ще ревнеш, ма те ми искат стаж... ма проблем си е изцяло твой.

дкми

Значи, обобщено казваш следното: "Не учете! Защото за да работите на слънчака, или като мияч на чинии по света - не ви трябва образование".

Това е пълна тъпотия. Кой по-дявалите ще оценява тези деца? Техните връстници ли? По добре ги изпитвайте за морал,етика и знания по гражданска отговорност. Това им куца на дребните. А не дигиталните и компютърните знания. Всеки роден в ерата на Майкрософт и Гугъл, днес е по наясно с това от всеки друг. Да, със сигурност тези знания вече са задължителни. Защото днес за да си грамотен освен да можеш да четеш, пишеш и смяташ трябва да умееш да боравиш и с таз "машинка".

Като гледам какви безмислени задачи дават на студентите първокусници във вузовете си представям колко са адекватни на реалността професорите и доцентите, пък и тези дето им асистират. Кой знае какви глупости на търкалета ще измислят за да "натрият носовете" на децата.

Примерен тест: Какво връща: 'word'^'code'^'code' А какво връща: 'word'?'code1':'code2' Вярно ли е: x++==++x Вярно ли е: ++x==x++ За горните условия ако х=0, то на колко е вярно накрая след сравнението? Какво е нормала върху плоскост от графика? Каква е разликата между демон и зомби процес? Какво се намира във фолдера /etc/init.d/ в Юникс/Линукс? Какво е ръкостискане за протокол? (повишена сложност - поне не питам за SSLCipherSuite) За какво се ползва шаблона за дизайн singleton? За какво се позва шаблона "примерен патерн, че сайти изрезва символи"? Как се изчислява приблизително каква памет да се зададе (innodbbufferpool_size) за ползване на InnoDB? (повишена сложност) Какво връща ${SOMEARG:0:2} в bash скрипт? Какво принтира printf('%.2f',123.456); ? В езици тип JavaScript, вярно ли е условието 0.1+0.2==0.3? Какво е разликата в CSS, jQuery и на други места на селектора "sometag.someclass" и "sometag .someclass"?

ChatGPT

компютърни умения =/= информатика! Ако тестовете са наистина такива значи тези дето са ги измислили трябва да се гръмнат

Това е хубаво, щото с тоя оператор =/= се издъни. Правилния е != или (това последното не знам дали ще го пусне тъпата система на форумът)

малеее, останахме си без професори и доценти по информатика

Прекалил си човек :) JS е прекалено сложно за тях :)

дкми

UNIX/Linux въпрос по информатика за ученик? Та те си нямат идея за какво иде реч. Нагласата е, че Виндовс е единствената операционна система. Както и, че най-използваният софтуер - това е Word/Excel/Powerpoint. Такова е образованието ни. Просто не се учи нищо друго, освен Windows/Word/Excel/Powerpoint, а за бази данни - само и единствено Access и в МНОГО редки случаи - MSSQL. Дори имаше преподавателка в ПУ (за студенти става въпрос, ама все тая), която викаше на Windows XP - "уиндолс хикс пе", както и твърдеше, че SQL е "измислен от microsoft". На въпрос - "защо в MSSQL за "всичко" се използва *, а не % какро в другите SQL бази данни" отговорът беше - "защото така са решили от Майкрософт като са мислили SQL" На въпрос на студент - "а нима искате да кажете, че SQL е измислен от Microsoft", отговорът беше твърдо и убедително "ДА!" като никой не можеше да убеди преподавателката, че не е права....

докато в училище ни учеха как да центрираме документ на word защото ще ни е необходимо.Явно доста се е променило и се учат чудовищни неща.Верно повечето не се научават както и някои са схватливи.Както колегата с такива щуротии.

Не знам за самият SQL, но MySQL и Oracle са измислени от състудени, които са се скарали по въпроса. Накрая компанията Oracle купува MySQL. Иначе нали в статията пише и за задача накрая. Иначе естествено е на шега дадено. Макар половината от въпросите са толкова базови и валидни навсякъде, че спокойно могат да се задават в тест. Изключвайки разни като за базата, протоколите и патерна, който не съм го написал. Знам че тук режат разни наклонени черти и ще стане неверен, ако дам пример.

Само да знаеш как работят с backtrack 5.

Другият тест щял да бъде за бързина и ориентиране като ще се засича за колко време един ученик може да стигне от училището до близкия мол :)

истината родените през 1980 са на ти с компютрите, ама родените през 1990 не само са на ти с компютрите, а и с чуждите езици, а родените през 1970 нито с едното, нито с другото. не се е изучавало и двете, но това не ги прави по-неграмотни от останалите. при желание всичко се научава, а и време, а и пари в западни държави трябва... има си хора за всичко. на едни им върви историята, а езиците не, и обратното езиците им вървят, а с математиката са много зле...кой разбрал разбрал, кой не здраве да е. хубав ден!

Точно такива по-добре далеч от тях. Една такава знаеща английски не правеше разлика от internet и network. Добре че беше моя калпав английски , че иначе никога нямаше да разберем с човека благодарение на такава която знаеше перфектно английски :)

Дори не смея да си помисля какви са им познанията по компютри щом съм виждал такива които оправят повредена мишка с преинсталация на Windows :)

Моля, моля.Да не се обиждаме на ЕГН. Роден съм в края на 60-те, ама си говоря съвсем спокойно няколко езика, като на английски и френски имам С2 и съм учил на тях (респективно, в ЮК и Франция). С компютрите съм си ОК. Не кодя, защото просто работата ми не го изисква, но на ниво юзер съм си ОК, знам в детайл структурата на Интернет, ползвам си цяла купчина професионални програми, а когато имам нужда - разучавам нови. Както се казва в онзи добър стар виц, който го може го може, и на 20 и на 40. ЕГН-то няма връзка тук.

Ас тия ги зимам с по 98% резултат и мойте тутори пребелват очи. Уникат съм. В УК тия тестове са стандартни, секи работдудател може законно да те постави на такива тестове. Що тестове съм отнесла...... Време е да схванат тея чалгаджии че света се дигитализира и че прошка за кокошка нема.

А по БЕЛ как ти минаха изпитите ?

Ти да не си ми работудател, че да ми държиш изпити? ас дето си требе си ги държа с отличие :) За сведение, саму шестици - на 3 езика :) На пейсе, още даржим изпити та се кинем - следващите 4 седмици съм в сесия, и имам 4 проекта, и един изпит по SQL (на високо ниво, професионален :))))) Ти на колко години си и държиш ли изпити с шестици кату мене на секи 2 месеца по 4 изпита и 4 проекта, и сичките с шестици, на 3 езика? езиковите изпити не ги броя, те не се броят, важни са изпитите държани на съотвения език, требе да си земеш оценката като нейтив, роден в тоя език. международни критерии...нема измъкване.... :))))))))) бахси, ноо са ви ниски критериите...

А рабоТДУДателят, знае ли с колко си завършила матурата по БЕЛ за 7 клас.

дкми

щом "секи" "рабодудател" може да го направи - работата е много, много лоша... точно толкова лоша колкото неграмотността.

Такае. Не е на хубаво, че работудателите го правът. Често им идват с фалшиви дипломи и прочие. Хора секакви. По закон имат право, и това е. Искаш интервю, показваш резултати, получаваш рабутата. Симпълс.

нямаше фейсбук вайбър и имейл .Компютрите също .Освен да цъкаме във форумите нашто поколение не знае и не може.Изневиделица се развиха тези неща и остана в пръст в уста.Увиснахме насред нищото.Софтуери мофтуери нищо.Шибани времена настанаха.

днеште деца са ходещи машинки.Съжалявам ги .

затяга се здраво каиша.Компютри монпютпи матура коптури после дипломки от които няма реализация и си чукак главите .Прогреса ни изпревари и сме изостанали.

ИЗПИТАЙТЕ ЧИНОВНИЧКИТЕ ПРЕД ПЕНСИЯ, ЧЕ СЕ ОТРЪТИХА ПРЕД КОМПЮТРИТЕ ДА ИГРАЯТ НА КАРТИ ДА МИНЕ РАБОТНОТО ВРЕМЕ!!! А ЕДИН ИМЕЙЛ НЕ ЗНАЯТ ДА ИЗПРАТЯТ!!

Тя една "колежка" в 12 клас ИТ паралелка не знаеше кво е "архив" и се чудеше как да разархивира обикновен rar файл (не знаеше горката кое да избере от менюто - поне уцелваше десния бутон), ама понеже е хубава, завърши с отличие.

Някакви координати на това добро същество имаш ли? Не е редно да му се присмиваме и да го оставяме в неведение, няколко урока ще са му от полза!

Нали сме си аграрна страница с аграрно население, за чий ще мъчат децата с "компутери"?

Тая година по дигитална компетентност, догодина по сексуална.

дкми

Докато в часовете по информатика в някои училища се "учи фейсбук", няма да има оправия. Практически знания - никакви. Часовете - пълни с бълвочи "създаване на фейсбук акаунт", "създаване на страница във фейсбук"... най-сложното: "правене на сайт", за което се ползват програми тип "dreamweaver".... нулеви знания, нулева подготовка.

Не ми казвай, че ОЩЕ ги "учат" на Dreamweaver-а ... За 15 години явно не са мръднали и на сантиметър в образователната програма.

дкми

Dreamweaver има актуална версия, и си се развива. Учениците се учат да работят на такъв тип програми, а не да пишат код! И всичко им се струва елементарно - "кво му има да направя сайт, аз си го подреждам в програмата". Но пък е със самочувствое, че го може. Нищо, че никога никъде в практиката няма да се налага да работи по този начин :) И като вметна, че на държавен изпит по информатика практичсеската задача в някои училища е "да се направи сайт", а въпросният сайт е вече "направен" в часовете по информатика през годината, и просто се показва на изпита... Всичко е навързано: лошо образование, ниско ниво на преподаване на материала, насажданре на идеята, че всичко е много лесно и елементарно, както и че няма защо да мислим кое как става, защото (пак цитирам ученик): "той сайта сам си става, аз само го подреждам кво толкова сложно има".... това води до нагласата на тези деца, че в последствие ще им е много лесно, и всичко става "само". Е, да ама не. И като се сблъскат в практиката с нещо, което не става по начинът, казан им в училище - вместо да се поинтересуват как става - махат с ръка и казват "квото е, не може да се направи така". Ама не са виновни учениците. Няма качествено образование, и това е умишлено.

Dreamweaver отдавна е мъртъв :) Нещо си назад с инфото. Виж да търсиш с google полезно инфо си е изкуство което малцина владеят и затова не се вкл. в прогрмата :)

Човекът не казва, че се ползва дримуивър а приложения от неговия калибър (WYSIWYG редактори). А те дават и изискват нулеви познания.

Кой ще ги изпитва, бе, скъпи? Всеки десетокласник работи с компютри по-добре от всичките ви учители и експерти.

дкми

Глупости! Освен фейсбук друго не знаят. Занимавал съм се с ученици - много са зле горките! Има единици, които се справят с елементарни неща. Повечето дори не знаят как се ползва e-mail, защото, цитирам - "що ми е тва сега, аз си пиша във фейсбук или вайбър". Много, много са зле 99% от младите. Наистина - за тях компютър = фейсбук. Нищо друго не ги интересува.

Може да нямат познания да направят екселска таблица, но могат да си вържат компютъра към интернет, дори когато няма интернет в радиус от 500 км ;)) Ако не ми вярвате, довечера спрете интернета на детето си ;))

Също и кокожките носачки