Плащаме повече данъци от много по-развити страни

Българите внасят повече данъци и осигуровки, отколкото гражданите в редица държави с по-високи нива на доходите, пише "Сега".

Обратно в новината

Коментари - Плащаме повече данъци от много по-развити страни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Към тези 41,40 да не забравите да сложите и 20% ДДС.

Не се опитвайте да светнете българина, какво плаща, че ще му се стъмни живота.

Нормално - при застаряващо население и раздут държавен апарат (на един реално работещ и произвеждащ се падат между двама и трима държавни чиновници). А тук не се включват непреките разходи (подкупи), вземани от тези същите държавни чиновници - катаджии, данъчни, пожарникари и т.н. А да не ти се случва да влезеш в болница...

То да беше само това! Ами 20% ДДС ако си купиш хлебец или не дай Боже лекарства че си болен. Особено това последното е чудо нечувано, ама то е щото огромната армия клатикуреци у държавната администрация не могат да се оправят с администрирането на ДДС... Да....

Аз стигнах до същия извод отдавна . Като бях в бг на фиш 1200 вземах 800 сега във Финландия на фиш 1ш00 вземам 1200. Като тук ако купиш имот не се плаща на нотариус не се плаща на банка за оценка на имот не се плаща на община данък придобивка. Ако имаш втора кола и решиш че не ти трябва няколко месеца , попълваш молба в нета и я спираш от движение , ако си платил данък предварително за колата ти го връщат за периода които не си я карал . За ГО е същото . В бг Се дои яко народа

Аре юруш всички за Финландия

Ами трябва да плащаме много повече данъци от другите дуржави, дето имат 10 пъти по-високи доходи от нас - НО ВЕЧЕ НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ, защото не можем да издържаме хилядите служители на данъчни, НАП, НОИ, Здравни каси, Общини, Депутати, Министри и т.н. - ГРАБИТЕЛИ НА НАРОДА!

Знаеме, че ни ограбват безмилостно!! Всичко е по-зле от другите в ЕС и извъннего, особено заплатите, но докъто слагате измет и крадци на власт-така ще е, но не го разбирате от глупост и наивитет!!

За съжаление България е страна с доста високи данъци за стандарта на живот.22% за ДОО, 8 % за здравно, 10 % ДОД ,20 % ДДС.Само до тук от 100 лева приходи държавати ти взема обратно 60 % иначи данъците били"ниски", отделно са акцизи,както и други косвени данъци.Плаща ги крайния потребител разбираи и дори и всеки пенсионер.Никои не казва къде отиват и 7 % от всеки литър гориво за Фонд републиканска пътна мрежа.Това са милиарди които потъват неизвестно къде.

Осигуровките за работника са около 14%, те не се облагат с ДОД, така че ДОД не е 10% от дохода, а 8,6% . ДОД и ДОО не се облагат с ДДС, така че ДДС не е 20% от дохода, а около 12,9% от него. Реално ДДС не е 20% от похарчените пари, а 16,67, защото самото ДДС не се облага с ДДС. Само че кой има акъл да го сметне правилно?

Цифрите в статията не са коректно поднесени. Всъщност данъчната тежест в БГ е наистина голяма. След корекциите от 2017 коефициента чисти пари към данък е 1.518. Това ще рече че на всеки чист лев в джоба ни, плащаме 52 ст. данък допълнително на държавата. Това е без да смятаме ДДС или акциз - говориме си за трудов доход. Сравнено с други държави които са цитирани - наистина е по-висок коефициент процентно, но с разликата че е плосък и има таван. (т.е. основно удря бедната част от населението) Като цяло заради тавана в някакъв момент се получава че човек на западна заплата в БГ има в пъти по малко данъци отколкото същия на запад. Просто горния коефициент пада драстично след преминване на тавана и се поличава че данъчната тежест е с обърната графика спрямо другите страни - колкото по висок доход имаш, толкова по малко процент данък плащаш. Най лесно може да проверите тези коефициенти като си поиграете малко с интенрнет калкулаторите на КиК с параметрите "нетни заплати" и "всичко разходи за фирмата" и видите как се изменят с нарастване на сумата.

Щом искаш да си коректен разграничи данъчна от осигурителна тежест. При положение, че един работещ издържа един пенсионер, четвърт безработен, половин инвалид, затворници, бежанци и пр. няма как осигурителната тежест да е нормална. И по-лошо ще става.

стига сте ривали, бе, кой друг ще плаща на полицаи, които ме защитават?!

Пълна, абсолютна лъжа

Просто журналята пишат непрекъснато по теми от които хабер си нямат.

Не се тревожете братя българи, можем и да не си плащаме данаците, след няколко месеца като дойде да ни управлява Ердоган всичко ще е различно данаците ще са различни...ще се оправят нещата в тая България.

Ей тоя дето е писал тая фалшива статия, да не иска да ни убеди, че познава данъчното законодателство на цял свят, че да ни сравнява с тях ???

Айде тия, дето цвъкат минусите, да ми обяснят за данъчното законодателство в щатите, как било с много по ниски данъци от българското !? Абсолютно манипулативна статия !

3евзек

Минусите са защото на хората не им харесва тезата, че плащали по-малко данъци. Иска им се да плащат повече от другите. Народопсихология.

Истината е, че най-бедните в БГ плащат по-голям процент от дохода си като данъци отколкото най-бедните в другите страни. При останалите е обратно, т.е. в БГ колкото си по-богат, толкова по-малко плащаш, за разлика от другите страни, където колкото си по-богат, толкова повече плащаш. Справедливост по български.

не е вярно, в щатите реват, че точно най богатите не плащат данъци. Справка Тръмп.

Като се запознаеш с данъчните условия за обикновения американец, може да ти стане ясно кой какво плаща. Хубаво е да ги знаеш и в БГ.

Истината е, че процентът е един и същи. 10% от 400 лв. е десет пъти по-малко от 10% от 4000 лв. Проблемът е в парите, които остават след това с които и едните и другите трябва да поемат режийните разходи. А те са горе-долу едни и същи. И едните остават без пари, а на другите остават 3000 лв. Лошото в случая е, че високи заплати в България дават разните аутсорсни фирми (с които Плевнелиев много се гордееше), а тях натресеш ли им по-високи осигуровки и данъци за една седмица ще се преместят я в Сърбия, я в Македония или Румъния.

ами натресени са им над 41% данъци и осигуровки за суми до 2600 лева. С растенето на заплатата тези 41% спадат, като при 10 000 лева падат до към 18 %, а с още увеличение клони към 10% За хората с по-ниските доходи данъците и осигуровките си остават над 41%. В този смисъл у нас богатите са с данъци клонящи към 10%, а бедните (под 2600 лева месечна заплата) данъците и осигуровките са над 41%

Съгласен съм с JK но това не променя мнението ми , че всяко едно правителство от 90та насам се опитва да пълни хазната с данъци, такси налози и прочее (всеки знае че така хазна не се пълни- само се довежда народа до просешка тояга за сметка на единици които пък стават полу-богове), трябва да се стимулира малкия и среден бизнес но и това не става поради факта че обслужва корпоративни интереси срещу подаръци :)...докато това не се промени...никога няма да тръгнем нагоре

След тези 40% идва и ДДС 20%.

Не само ДДС, трябва да прибавим и акцизите, основно при горивата, общинските данъци, винетките и т. н. Накрая идва и рекета от данъчни и администрация. Welcome to Bulgaria, страната с най-ниски данъци в света :)

ДДС е включено. Само с ДОД и осигуровки не става.

Отново неграмотно и тенденциозно представена информация. Не се отчита прогресивния ДОД в цитираните страни. Не се отчита, че осигуровките плащани от работника не се облагат с ДОД, при което фактическия процент за работника е по-малък.

Не си прав. За да получи работника 1000 лв. чисти, ако се спазят всички закони, работодателят трябва да плати 1517.55 лв. Сам пресметни колко са преките данъци - всичко задължително е данък независимо как се нарича. Така или иначе никой няма контрол над тези "осигуровки" и не ги управлява. На практика те отиват за изплащане на текущите пенсии, т. е. не се събират за теб. След 30 години най-вероятно въобще няма да има кой да плаща твоята пенсия. А твоите събрано осигуровки отдавна ще са изхарчени.

Ама това е само част от истината. За да бъде картинката пълна, трябва да допълним още прекрасни факти. Предполагаме, че работника изхарчва всичко получено, тогава: -1000 лева стават автоматично 833 заради 20% ДДС -ако пуши, пие и шофира, махаме още 200 лева акцизи - остават 633 -данъци, такси и други (без тези от заплатата) - айде още 50 - остават 583 Такааа... и каква е равносметката - от това, което е предвидил работодателя, само около 30% отива за реално потребление на работника. И да го коментирам, то няма смисъл просто!

3евзек

Стани работодател и няма да плащаш данъци, защото работникът вече ги е платил.

"Далеч зад нас остават богати държави като Люксембург, САЩ, Канада, Великобритания." Я да видим.. щатите... нископлатен работник плаща около 20 % от дохода си (%-та расте за по високи доходи), и същия процент плаща работодателя - още 20% (също расте с дохода). Общо става минимум 40%. Та къде викате били САЩ далеч назад от нашите 41 % ????

loyola

Абе не е толкова просто... Там който има апартамент плаща данъци колкото ако го дава под наем ... един вид сам си плаща наем и му плаща данъците. Освен това от заплатата не ти вземат десятък, а повече, глобите при превишена скорост са част от заплатата ти и т.н.

Нещо си се объркал. Това че се плаща данък за жилище не значи, че сам си плащаш наем и после данък.

Плащат някои. Тяхна работа. Аз имам 5 деца и се водя безработен. На мен ми плащат, да правя деца. Добре съм.

И що българите не го правят? :)) Пак пишеш глупости. :))

що ривете?!квото кажа това ще е ,пари ми трябват,икономика йок,какво искате !!

трябва да е дебело за да си личат баровците! ;)

Пратиха тази добра статия в шеста глуха уплашиха се и това е, уж свобода на медиите нъц !!!

загубихме войната, сега плащаме репарации, независимо с каква дума ги наричат; поробените нямат право на глас - единствено пълното претопяване може да доведе до човешко отношение към потомците на робите, ако има такива

По добре е всички доходи да внасяме ,нали сме доволни от управата. Избираме я за трети път същата.

Та в момента са БСП още

А....тия от герб не са ли бсп? Всичките имат дядовци и баби партизани и родители от цк на бкп.Или си малоумен или неграмотен.

ми на комунягите им трябват пари. взеха енргетикака, заводи, туѝ -_онуѝ. Сега без пари, държавата има нужда от пари.

лъжеш, всички деца на комунягите са вече на запад, а с тях и повечето комуняги. Тук комунягите вече ги няма.

Това пък откъде го измисли? Искрено ме развесели.

Едно голямо браво на Дир за статията за това какво плаща българина и европееца който взема с пъти по вече.Но надали ще я прочете Горанов освен някой от "свободните" журналисти да отиде и да го чука по главата с данните но надали ще го направи.И да го пита ЗАЩО е така и да видим той какво ще отговори-Значи 23.34 плаща работищия а 18.36 робовладелеца опс обърках се нашия капиталист "работодател " а не трябва ли да е обратното а иначе вият до небето нямали кадри а за доходите да не пиша по ниски и от Габон питайте Горанов защо е така те управляват вече толкова години ??!!!

Защо Влади си във форума, а не на работа

Влади е бил във форума в 7:37 , докато ти си бил в 8:36

Може да е защото като вижда каква част от изработеното отива право в джоба на държавата още преди ДДС и акцизи, смята, че не си струва да работи.