Фалшивите новини и как да се борим с тях

Как да разберем коя новина е фалшива и как да се борим с това. На тези въпроси отговаря експертът Вени Марковски.

Обратно в новината

Коментари - Фалшивите новини и как да се борим с тях | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз искам бележка подписана от Бог,че дадения източник е носител на Абсолютната истина. Ако не представят такава,значи са просто една от многото гледни точки,на която не е задължително да вярвам.... Това е най-чистия начин.

Фалшив народ, фалшива държава, фалшива олигархия, фалшив преход, 27 год. фалшиви рИформи. Този фалш прогони 2 млн. на вън и още толкоз ще се чупят. Фалшът подпомага краденето, лъгането, ебава..то, унижението, оскърблението, обезверяването. Всичко е шашма, фалш, измама, демагогия, котерия, бутафория и реконтрадезинформация !!! Търговската марка БГ - Бай Ганя.

Първо гледаме дали новината е от соросоид като Вени Марковски, което означава на 100% че е фалшива, демек пълна лъжа по старо му!

Комунист, сега фен на "Да България"- най-големият генератор на фалшиви новини.

На другарят марковски, съвсем случайно му бяха дали да снабдява няколко министерства с интернет навремето. И изведнъж стана големия експерт.

аз чета новините от няколко източника и винаги проверявам една новина ако звучи като неистинка, но ако видя, че cnn, bbc, washington post, ny times, dw и подобни, отричат новина и я маркира като фалшива, значи е обратното.

РАботата е там че няма фалшиви новини. Всяка новина е преразказ на нещо от страна на журналиста. Та новината е информация, съдържаща възгледите на говорещия и това за което говори. Например ако четеме новина на DW можем да заключим че това е антибългарска пронацистка агенция, имаща за цел да предизвика размирици и омраза между българите в България. А за туй за което говори -- е то винаги е доста далече от това, което става на улицата, защото да се лъже за нещо, което ти се случва пред очите е по-трудно. Основното в една истинска новина е да бъдат представени гледните точки на всички участници. Иначе новината си е пропаганда.

Като гражданин и професионалист, участвал в изграждането на българския интернет, Вени Марковски не ми е никаква референция за това, как да си проверявам източниците. Самият той, създаде "Интернет общество" със някакви цели, които работиха до определен период, сега не знам на какво дередже е. Самият той навремето хвърли доста кал по други интернет доставчици (доста преди него), което не беше колегиално. Към днешна дата се надявам, да си е направил изводите за естествения процес на нещата.

Беше се хванал с едни /двама/ евреи от български произход. Оттам тръгна неговия възход! Сега и аз не зная повече, особенно от както емигрира в щатите!

Ти самият си фалшив бе мойто момче. Много добре те помним и знаем койси и какъв си (последно те бяха активирали покрай Поптодорова). Та за какви фалшиви новини си тръгнал да ми говориш точно ти.

Благадаря ви за информацята.По зададените критерии тествах новините на дира и ми изписа на компютера fake news.Това е добре Вени беше полезен за обществото вени види вици както казваше дядо ми.

ФАЛШИВА НОВИНА:"Преговорите за нов кабинет продължават в парламента" 13:12 4 април 2017 ИСТИНСКА НОВИНА:"Пазарлъците за нов кабинет продължават И в парламента".

Шорошите са се активизирали. Но не схващат, ча ФАЩ вече ги предаде и им клъцват доларчетата.

на борба е да не се четат новините - само заглавието е достатъчно.

Тия препечатват само руската пропаганда от ТАСС!! Тия работят още като през 1980. Стават от сън, препечатат това което ТАСС публикува, край на работният ден.

Ето една нагло фалшива която вече десетина години позволява на подставени на власт вече доказани нагли престъпници да ограбват БЪлгария с десетки милиарди-" ЕС давал пари за харчене по тн еврофондове/превеждал десетки милиарди з а заплащане на нагло корупционните обектчета?

Масовите медии - "СИСТЕМА ЗА ОПРОСТАЧВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО", не очаквайте да Ви информират за ИСТИНАТА. Обаче те разпространяват новини, които искате да чуете. Примерно, миналия месец се говореше за пенсии от 300 лева и заплати по 1015 лева, но разговорите за новите по-високи цени /"Шефът на КЕВР: По-високите цени са обосновани" - 09:48; 4 април 2017 / може да се ОКАЖАТ ЖЕСТОКО ИСТИНСКИ. Докато информацията за "Валери Симеонов: Можем и без министерства"- 14:59 ; 3 април 2017 може да се окаже ФАЛШИВА НОВИНА?!

завършва Първа Английската гимназия, право в Софийския университет и започва работа като системен администратор ???

Начина за справяне с фалшивите новини е много лесен, но изисква малко време и въпрос на нагласа. Човек трябва да е по-широко скроен и да подбира новините от достоверни източници. Трябва човек да изгради вътрешна репутация за сайтовете, които посещава. Този човек вкарва нещата в грешната насока - кара ни един вид да се страхуваме от лъжливите новини. Не е така ... лъжливите новини сами копаят гроба на собствениците си. Ето моя съвет - независимо от предпочитанията си - дали сте про-руско или про-американско ориентирани, използвайте различни източници. Най-добре тези, които излизат най-напред в гугъл. Не четете това, което ви се иска да четете. Само по този начин можете да добиете реална представа за пропагандата на едната и на другата страна. Аз, например, чета от българските новини дир, вести и днес беге, чат-пат нюз бе ге. Капитал и Монитор не чета, защото са като Левски и ЦСКА. После минавам на англоезичните уай нюз(израелска), си ен ен, пресс ти ви(иранска), юронюз, и минавам през риа ру(руска). Само така човек може да си добие реална представа за нагласите на всички. И нявсякъде, без изключение, ако сгафят или ще го пратят на дъното на някоя колонка, или просто няма да го кажат. И по този начин след известно време и повечко четене сайтове като брадва, секира, офнюз петел и прочее талаш отпадат от класацията и човек може да си свери часовника!

А Вие изобщо работите ли, или сравнявате новинарски сайтове? Ах да това може да ви е работата или пък да сте инженерче-шефче !

Инженерче

Работя, но да сравниш заглавията в тези новини отнема общо точно 2-3 минути. В почивката си(в която съм в момента) мога да си позволя и половин час четене. И винаги ми е било интересно как се виждат нещата през различните призми.

А защо четеш ДИР-а, след като на 80% от статиите му заглавията са сензационни, а съдържанието им не отговаря на заглавието?

Инженерче

Защото е важно съдържанието, а не заглавието. Почти всички всекидневници правят така. Включително и СиЕнЕн. Точно поради тази причина не мога да се съглася с г-н Марковски. С този си анализ вкарва още повече хаос в и без това бурната информационна чорба в интернет пространството. С едно изречение - всек има глава на раменете, трябва да научим още един, най-добре два езика за да сме качествено информирани.

На това момченце му личи от снимка комплексарщината и яката сороска хранилка ;) То едва ли ще ни осветли, че освен фалшиви новини има и манипулирани новини. В тях някой си присвоява правото на ЕДИНСТВЕНО ИСТИНЕН ИЗТОЧНИК и от тази позиция дава определения и епитети (на личности, на политици, на партии, та дори на цели народи) с негативна оценка (най-често - фашисти, ксенофоби, расисти). Понякога се опитват да подменят ценности - напр. се прави опит понятието "националист" да бъде оплюто и приравнено с понятието "нацист". И доста тъпаци се съгласяват с това, без да знаят, че "национален", откъдето произлиза националист няма как да носи негативен смисъл, освен за либерастите, които искат да денационализират Европа. Но Марковски удобно заобикаля този важен аспект на фалшивите новини. Пък аз и мнозина други ги разпознаваме точно по тези критерии.

Хранилката е москалска и го внедряваха в маса международни организации, както Иринчето Бокова и купища други разведчици.

Това "момченце" е на 50 годинки. Ти, пиле, на колко си?

sulio@mailinator.com

Все още е далече от 50-те...

Предложената процедура за четене на новини ли е или е за водене на следствие срещу неизвестен извършител? Щото ако ще водя следствие всеки път като чета нещо, добре би било да ми плащат, като на следовател.

По-просто е: гледаш вестника. Ако е еврепейски новината е фалшива.

Този сигурно е братовчед на Роско и като него не си пие лекарствата редовно.

Този човек е фанатик. Вярва сляпо в "фалшивата новина", че е интелигентен. Бог да ни пази от такива "експерти".

Дедо Вени разбира от всичко. Той и Тиквуня са експерти във всяка област. Чудя се как още не е станал министър на ГЕРБ. А фалшивите новини са непобедими. Докато има прости хора, ще има и умни, които да правят пари от слабостите на простите.

Религията, политиката, рекламата и т.н. са измислени от умните хора за да могат по-лесно да манипулират и командват глупавите.

момченце го тиражират по всички възможни медии и го представят като виден авторитет по всички въпроси ???

"ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА СЕКЦИЯ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ СЕ ХРАНИ С ЛАЙНА " .. ТВА НЕ Е ФЕЙК НЮЗ , А ФАКТ :))

Този е фалшив експерт. Борбата с подобни на него става като не ги четем, не ги гледаме,слушаме и коментираме.

loyola

"Що се отнася до написаното, то е написано или по заповед на царете, или за възхвала на боговете, или за подвеждане на хората да повярват в неща, които никога не са се случвали. Или да повярват, че всичко е станало по-иначе, отколкото в действителност. Или че дялът на този и онзи в събитията е бил по-голям или по-малък, отколкото в действителност."

Много често съобщаването за фалшива новина е фалшива новина.

Американския президент Доналд Тръмп: CNN, The New York Times, NBC, ABC, CBS, "Таймс", "Гардиън" и "Вашингтон пост" са врагове на народа! Аз бих добавил и DW, и Ройтерс, и Франс Прес.

АКО ПРОЧЕТЕТЕ "БОЙКО БОРИСОВ СЕ УДАВИ " СЕ ЗАМИСЛЕТЕ "МОЖЕ ЛИ ТИКВО-СВИНЯ ДА ПОТЪНЕ?" .... АКО ПРОЧЕТЕТЕ "ВОЕВОДИ ПОЛЕТЯХА " СЕ ЗАМИСЛЕТЕ "МОЖЕ ЛИ ЛАЙНО ДА ИМА КРИЛА" ...

Истина е всичко за което ми плащат да пиша! Колко вярвам е друг въпрос, но парите са си пари! А сега да ми вярвате ли написаното или не? Въпросът си е ваш личен.

Основно фалшивите новини идват от ТАСС и разни руски блогове. Общо взето щом путлерастите квичат възбудено, значи новината е фалшива.

Дада на теб ли да вярваме или на американския президент ???????

Шебекът Марковски е пропуснал най-важният способ за проверка на фейк новините - влез в коментарите под новината и прочети няколко коментара различни от тези на: бегеец, мелиха, щерев, фен на дост, >>> (има и още няколко, но не ми се търси)...

Ние в Пресцентъра на Партията считаме всички тези обвинения към Нас за неоснователни.

Глупости на кубчета! Мога ли всяка простотия която се излива, да й обръщам толкова внимание...

За щастие, в България все още има независими медии и агенции (сред които и БТА) Цитат от независимата и честна БТА ...паметта за мъченията, погазването на човешкото достойнство, за обезглавената интелигенция и разбитите човешки съдби и животи, за престъпленията на комунизма, трябва да бъде поддържана жива и предавана на поколенията... Става въпрос за съдената от Народния съд върхушка/ определена като интелигенция моля/, вкарала България във ВСВ на страната на Тристранния пакт, обрала имотите на евреите, част от тях изпратила в германските концлагери на държавна сметка, организирала рязане на глави и убийства без съд и присъда на собствения си народ .

дрън-дрън-дрън-дрън-дрън-дрън...

Фалшив анализатор

продуктовото позициониране броим ли го за менте!? защото всъщност, няма новини, има само дезинформация.

броим го я! рекламират ти менте продукти, които се прекарваш, оща като ги купиш. ама това не го броят за вредно и нещо, с което требва да се борим... ЧЕ ПАДАТ ПАРИ....ЗА САЙТОСОБСТВЕНИЦИТЕ.

продуктовото позициониране е рекламата, която не се презентира като реклама. колата от филма, парцалките на главната роля, самобръсначката на ханибал итнт. политиката, историята и науката като цяло, също влизат в графата продукти! тоест, мозъчето на добитъка се промива на заден план в подсъзнанието. наричат го внушение. като резултат и освен всичко друго, се получава огромна, безмозъчна, електорална маса, чиято експлоатация се разпределя между банките.

1. Кошмар в небето! Пътничка и стюард ранени в самолет на при полет от Мадрид Прочети повече в ... 2. Цицореста пернишка златотърсачка смени в леглото на Прочети повече в... Хайде познайте къде!

източчник дойче веле - 100% фалшиви новини!

не си прав. Само 99%. Обикновено имената на хората са истина! Те са 1%!

"Дойче веле" е партньор на БТА. Изводите си правете сами.

В България най-много фалшиви новини пускат соросоидите

А "Говорит Москва" от Крушевица ???