Кои ”успехи” на НРБ съсипа демокрацията

Дали демокрацията наистина отне на българите високата раждаемост и сигурността? Документите и фактите за социалната политика в НРБ говорят за съвсем други неща.

Обратно в новината

Коментари - Кои ”успехи” на НРБ съсипа демокрацията | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

как цяла седмица се върти тази глупава статия - толкова ли журналистите изтъпяха че да не са във възможност да предлагат друга актуална информация?!

ами ще ти е мъка - като сега си дърта кошница, а тогава си била млада - яла си кучешки салами, та са ти плющяли ушите.

Като живяла преди 1989 година и познаваща това общество мога категорично да заявя, че демокрацията съсипа всичко ценно в нашия живот.Нне остана нищо от което да сме доволни и удовлетворени Мъка.

да разбирам ли, че всичко "ценно" във вашият живот е перманентният страх от властта и масовото следене и докладване в милицията? Или може би имате предвид, че вече не се броите за правоимащи борци срещу фашизма и капитализма?

всякакви видове репресивни режими, не са съвместими със съвременното глобално общество. това от НРБ "богоизбраните" не го знаеха и мислеха, че като побългарят комунизма ше станат нещата както СССР ги иска.. да ама не.. и в днешно време не мислят , но това не е само български проблем

Егати идиотската държава - 28 години след края на комунизма ние коментираме негови постижения!! Това е защото тия тарикати не направиха лустрацията! Тук са всички освен БСП и ГЕРБ са и уж демократични партии! Те имаха цялата власт и не го направиха! Ако имаше лустрация сега нямаше да има ГОЦЕ, БУДА, Цецка Цачева и много други измамници и тарикати пребоядисали се след 1989 г. от комунисти на демократи! За това са виновни същите тия дето сега управляват света - американските президенти, Меркел е прочие от Народната партия! Да не забравяме вината и на социалдемократите!

Авторът много старателно избегна въпроса: защо все пак България от 9 млн. стана по-малко от 7 млн, с все по-нарастващо бедно и неграмотно население в кв. като Факултета, Столипино и много други. Досега историята не познава по-зловещ режим от комунизма с изключение на зараждащия се неокомунизъм на Запада. За него Вацлав Клаус, чешкият президент, предупреждава Западна Европа: "Там, накъдето сте тръгнали, ние от там се връщаме". Предвид новите технологии, този нов комунизъм ще бъде далеч по-зловещ и страшен от предишния. Процесът е започнал:новговор, политкоректност, толерастия, камери навсякъде и тотално следене, евтаназии, аборти, затриване на семейната институция, проституция, наркомания и т.н.

Понятийно объркан си драги гражданино! Това, което тече от 1989 г. насам се нарича контрареволюция на антикомунизма. Всичко, което си описал се отнася за глобалния капитализъм, наричан още и турбокапитализъм. Той, глобалният капитализъм и неговите господари - около 300-350 юдео-масонски свързани свръх капиталисти - олигарси от финансовия и корпоративния сектори на глобалната икономика (всичко останало изчезва), - те ще затрият чевечеството, вкл. и компрадорските елити, и подлогите, и тъпанарите, които ги подкрепят и гласуват за тях.

"Анализаторът" Антон Тодоров да не е оня същият, който написа "Шайката Бойко,...." и сега се врътна и се присъедини към тях?

Да, ставаше спокойно след като албортираш на улицата. Спомнете си престъпниците, които ни увещаваха от екрана, че нищо не се е случило, а годината беше 1986-та! Винаги са ни лъгали за каквото се сетят. Сега е малко по-друго, не те - ние се променихме и малко от малко поумняхме.

Що бе, сега сигурно ти говорят чистата истина, много сте заблудени. С усилени темпове настигате западните балъци, на които каквото им се каже по телевизията е чистата истина.

Това си е манипулативна статия!Кой тъпан я е писал? Комунистите ряпа да ядът пред сегашното промиване на мозъци!

бях 14-15 годишен,когато започнах с приятели да ходя на палатка на язовир ,,георги димитров",през лятото.по седмица -две сме изкарвали на палатка с по 5 лв.в джоба.никой от родителите ни ,не се притесняваше ,че може нещо да се случи с нас.всъщност имаха хората притеснения ,само да не се удави някой,но в никакъв случай от нападение или убийство.тва авторче много се е престарало.за убийства всъщност в един малък град,лесно се научава-трудно се скриват тия неща-ха ха ха -така че и тука издиша тва поръчково авторче.бях на 4-5 години,когато от родителите си чух ,че някакъв циганин-бръснар е заклал някакъв мъж на бръснарския стол.след този случайо 20 години не се чу за тежко престъпление от този род.след 1989 зачестиха убийоства ,самоубийоства.за кражби какво да говорим-магазините отваряха в 8.з0 сутринта и млякото и хляба ги караха по-рано и касетките ги оставяха пред вратата на магазина и никой не е отишъл да взема мляко или хляб ,въпреки че имаше такава възможност-направо с касетките да ги отмъкне човек.хората от редовната смяна ,след свършване на работния ден,минаваха през хранителни стоки -на тротоарите пред магазина редовно имаше по десетина велосипеда незаключени и подпрени на педалите на тротоара-това е истината,от хората които все още са живи и я помнят.останалото е стъкмистика.аз бях безпартиен и в бригадата с която работех всички бяхме безпартийни,за разлика от другата смяна ,там пък бяха все партийни членове,и началника все гледаше да пише на нашата смяна повечето брак,казвам това ,за да се разбере ,че партийците си бяха все привелигировани,но не може човек да се криви душата за други неща!!!

Няма ли най-после да свалите тази боза? Виси от вчера като претоплена манджа, което не се случва често в ДИР. Хонорара на автора би трябвало вече да е изплатен, така че сменете го със следващия хит.

АКО Е БИЛ ТОЛКОВА ХУБАВ КОМУНИзъМА, ЗАЩО НИКЪДЕ НИКОЙ НЕ ПОЖЕЛА ДА СИ ГО ВЪРНЕ?

Някой да ни е питал?

Заради лакомията на хората , не заради нещо друго.

"Демокрация" произлиза от лозунга на първия демокрад Сатанаил " Дето можеш кради!"

Дойче веле, дойче веле, пак хибридизираш свинско със зеле.

пак ли Дойче веле и нашенските им мекерета ? Айде спрете се вече де ! А ако ви плащат, обозначавайте, че е PR Соросоидна публикация.

Ах, как ми липсват кражбите на чистачки и антени от соц-возилата!

Нали, сега направо ти вдигат колата барабар с чистачките.

Скоро ми откраднаха задната чистачка....2017....

ли ни набутвате горкото дойче веле, носете си го в къщи и под възглавницата спете с него. Светът се променя, но фашетата - не - те си живеят в периода 1941-1944 година.

роден след 89-а демократичен изтърсак от непрокопсала чорлава ватманка след 15 г. опит да зачене преспала с цялото общежитие по няколко пъти

-зяпането с лиги на устата на витрините на Кореком, -страхът да не те спипа ченге когато си с валута в джоба(с изключение на моряците и др.подобни) - Мавзолея и мумията в него; - Жителството; - Пропуските за граничните райони; - "Евиния" плаж; - Детската асамблея "Знаме на мира"; - Полякините, продаващи козметика"Нивея" и "Бич може",а и ползваните си бикини също; - ГДР; - Дружинните ръководители; - Масовото писане на доноси; - Режима на тока и водата; - Панелното строителство; - Невъзвръщенците; И така нататък,нямат край комунделските гадории....!!! .......................................

като теб и сега си купувате бикини от килото:)

А слушай сега котак: - тъпи,долни и продажни политици,дето основния им бизнес е да крадат и продават България -Дрогата,фалшивия алкохол - Емиграцията на 2 млн млади българи -Енергиина и водна мафия - Мутри,проституция -Унищожена индустрия и земеделие - Циганизация и турцизация -Не ми се пише повече щото много има още. Красотите на "ДЕМОКРАЦИЯТА" край нямат!

- Ленинските съботници; - Доброволните отряди; -Дисидентите; - Почивките с колеги в профсъюзните станции; - Индустриалните "гиганти", генериращи само пушек и огромни загуби (Кремиковци, Химко...); - Непосилните външни дългове; - Плановете да се присъединим към СССР,на два пъти; - Храненето на смени; - Партийните секретари; - Дружбата от векове за векове, която е като въздуха и слънцето...; - Комсомола; - Отечествения фронт; -Казионният БЗНС, - Страха от неочакван ядрен край на света; - Задължителното гласуване на избори с един кандидат; - Митингите в подкрепа на смяната на имената на турците; - Портретите на Живков и Брежнев навсякъде; - Възможността да си купиш имота на турски "екскурзиант" на безценица; - Невероятната скука на новините; - Опашките за банани и портокали за Нова Година; - "Скъпите магазини" за дефицитни стоки като маслини и мандарини; - Тридневните траури при смъртта на съветските лидери; - Корекомите за "вносни" стоки с твърда валута; - Презаписите на касетки от плочи, донесени някак от зад "Желязната завеса"; - Номенклатурата; -проверките за дълга коса в училищата, -публичното рязане или разпаряне на тесни дънки или панталони, т.н. суинги, -печати с индиго по колената на девойки и млади жени заради къси поли,т.н. мини-жуп, -Задължителните поне 15мин.политическа агитация преди филма в кината, - Бозата от 6 стотинки; - Лагерите: детски, студентски,бригадирски, затворнически; - Киселото мляко от 23 стотинки; - Бял хляб за 40 стотинки; - Салам "Петрохан" (скъп беше). Същото важи за дефицитният салам "Закуска"; - Марципана от соя;

Пропуснал си комунистическия въздух, който сме дишали, малоумник.

Демокрацията ни отне много: - Задължителната физзарядка; - Кафето от цикория "Инка"; - Задължителното участие в манифестациите; - Бригадите по два пъти годишно; - Двете години в казарма за мъжете; - Руския автомобилен парк; - Изходните визи; - Програмата "Время" на руски в петък по БНТ; - Задължителния руски филм след нея; - Страха да не те чуят какво говориш; - Военното обучение в училище; - Ист-мат, диа-мат, история на БКП; - Цензурата; - Вицовете за Живков, Брежнев, Чапай и Петка, грузинците и арменците, чукчите...; - Трудовите войски за малцинствата и буржоазните семейства; - "Суперпродукциите" "Хан Аспарух"; - Вестниците, вместо тоалетна хартия в тоалетните;

Подравления за усърдието да препишеш от Даниел Смилов. Но понеже за него съм сигурна, че бил прав под масата по онова време, а може би още в тестисите на татко си, за теб не знам ще ти споделя само едно от нещата, които сега ми липсват - КИСЕТО МЛЯКО от 23 ст. То беше ИСТИНСКО, НАТУРАЛНО и ДАНОН все още не беше бръкнал в него. Сега един се хвали, че продавал бактерията в Манхатън...

Всички успехи на НРБ ги съсипа капитализма (т.нар. демокрация).

Твоето НРБ отдавна е на боклука! Ти караш ли Москвича?

когато падна комунизма бях 16годишен,но помня,че ключът за къщата го мушкахме в някоя обувка.оградата ни все още е висока метър и 20 от към пътя,никой не се е страхувал от крадци,за разлика от"новите съседи"които преди 15години вдигнаха 2метра и 40 ограда-и тях не ги е страх от крадци.да не говорим за 2 ,или 3 пръта луканка,висящи на някоя тераса.мразя комунистите,но не мога да отрека ,че по време на тяхното управление,единствено крадяха свободното време на хората за ленински съботник и манифестация

Не Пешко, ти обичашкомундрелите! Не се крий!

Se taia

Не думай, аз пък все се сещам, че всички си прибираха чистачките :) Да не говорим, че редовно на някой колата му оставаше на трупчета... Ама това няма да го видиш в "Работническо дело" по ясни причини :)

С ключа на таблото...

Сега крадът на поршетата фаровете за да садят и отглеждат канабис.

според мен там където има бедност демокрация няма,демокрацията е лукс само за богатите и цивилизовани народи и култури!

наи големият успех на нрб е политикономическата пресътпност,злоупотребата със власт,корупцията,организираната престъпност и съдебната система,която брани мафията и статуквото! днес те надхитриха българското простолюдие и казват -ето вижте до какво ви докара европеиската демокрация!просто се чудя дали от брюксел въобще си имат на представа за българрската реалност и защо но търпят?! декрацията обаче в чехия,полша,германия ,дори и румъния е друга,не като българската демокрация

Много си заблуден, дори повече от западняците.

Пълни лъжи и глупости,ДИРници такива!Все едно сме живели в Африка та не знаем какво беше,лъжци безподобни соросоидни такива!

Е, в НРБ поне са водили точна статистика, пък било то с гриф "Строго секретно". И са я съхранявали в архиви, достигнали и до днес. Сега статистика за престъпността практически не се води - води се "стъкмистика", като се регистрират по-малко то 10 % от реалните престъпления. Целта е да се отчита голям процент разкриваемост. Другите престъпления просто не се завеждат в никакви записи.

А никой ле не се запита ЗАЩО дойче зеле ПЛАЩА на предатели за публикации в дир.бг? Причината е САМО ЕДНА - СТРАХ. Западняците наливат пари, за да плюят по дружния живот и социалната държава. Факт е, че социалистите просто искат да ибат мамата на егоистите и хората да живеят що- годе дружно. Най- големият страх на егоиста е - някой да не му вземе нещо, или да го принуди да даде. Затова ще продължават да реват по сайтовете, защото НА СТРАХА ОЧИТЕ СА ГОЛЕМИ.

Дойче веле са една кофа с мръсни еврейски черва,пълна смрад.Само едно наивно дете би им повярвало на мръсните лъжи.Българите родом които работят за DW са чиста проба национални предатели и майкопродавци.

В България краденето е национален спорт. Аз бих добавил и лъготенето. без разлика дали срещу вас стои президента, премиера, някой селски хитрец или градски джебчия.

Това ,което беше,никога няма да се върне!Имаше и лоши и хубави неща!Най-доброто беше,достъпното образование и здравеопазване,културата и изкуството беше на много високо ниво.Нямаше толкова непоносимо голяма разлика между гражданите .Лошото беше непоносимата корупция и ру шветчийство,която сега е още по непоносима!Липсват ми богатите селски домове,пълни със животни и пчелини,селските градини където бабите садяха какво ли не.Лятото ние,децата прекарвахме на село в незабравими игри и сред природата

Обществ, в което баите живеят на село, садят, копат, гледат прасета и хранят младите, които симулират работа у градо е с много къс хоризонт. нали се сещаш. Това беше и соц диктатурата. Докато бяха живи бабите и дядовците неизтрепани от комунистите след 9 Сеп. 1944 имаше кво дас е яде. Остаряха те и соца банкрутира, а останалото изградено от тях пред 9-о септемврийските поколения го разграбиха дечурлигата на комунистите.

По тъп пост не съм чел скоро. Ега ти промития плосък мозък без нито една гънка!

Какво са заграбили бе тъпчо, я се огледай, 2/3 от градовете са построени по времето на соца.

Малко статистика- в края на 14в. Англия е около 3 млн.население, българското царство също.След Освобождението Б-я е била пак 3 млн!? докато Англия 45 млн. ха сега де- нямало геноцид!През 1945г. Б-я е около 6 млн. за 30-35г. наближава 9 млн. А Румънците през 1989г. били около 26 млн. За близо 30г. след 1989г. България от 9 млн. става под 7 млн. От емигрантите ще се върнат само дъртите, болни и пенсионирани т.е. 2-3 поколение тяхно остава зад граница. Като изключим Турция/по-спец.случай/ зад граница са над 2 млн. български граждани, от тях гласували на 26 март- не повече от 20-25 хил. отново без Турция. Я по разсъждавайте и анализирайте.

А сега виж демографските графики на Полша и сравни с ДС-арска България.

Тия кретени искат да забравим как бяха затворени границите и никой не можеше да бяга от безценния соц! Щом отвориха границите и се видя, че 2 млн изчезнаха измряха и потънаха в мизерия. И то под управлението на БСП с ДПС. Ай, бактън от този соц!

ОТ ТВОЯ КОМЕНТАР СЕ ВИЖДА ЧЕ ХЛЕБАРКИТЕ ОЦЕЛЯХТЕ :))

Отвориха границите и дойде беднотията, хората за това избягаха.

мисля че в анализите се бъркат две неща. ако оставим настрана всичките позитиви и негативи на предишния и сегашния режим, многодетсвото и високия морал през голяма част от социализма могат да се обяснят от предимно селския произход на повечето от хората, и силната християнска вяра. все ми се струва че ако имаше демокрация веднага след 19ч4, пак би имало такъв ефект на прираст (има го във много страни след всв).

Колкото е по-бедна една страна, толкова по-висока раждаемост има. Да вземем за пример Индия, Бангладеш, Шри Ланка и кой ли още не.

Как не те е срам да правиш такива сравнения. В някои от тези държави като Индия наистина имат по-висока раждаемост, но това е заради циганският им манталитет. Ромиту в България живеят на същата територия, на която и ние, но имат повече деца, именно заради това, въпреки че нямат пари да ги гледат. Българинът не създава деца, ако не може да ги гледа- Раждаемостта е плачевна за цялата бяла раса, точно защото трудно се отглежда дете, въпреки, че уж са богати. Учат, правят кариера, чакат момента. Тук в Източна Европа е абсолютно същото, само че заплатите са по-ниски. Заради това имаме уникален феномен от бедно население и ниска раждаемост съпоставима с тази със Запада. Навремето са имали деца, точно защото СА МОЖЕЛИ да ги гледат.

И какво изобщо искаш да кажеш с твоята логика? Може би че навремето по соца всички са били бедни и затова като в Индия и Бангладеш е имало раждаемост, а сега няма раждаемост, защото сме супер забогатели ли?

Постоянните читатели на новини си дават сметка, че яростната антисоциална кампания в България започна след приемането й в Европейския съюз. Такова противопоставяне, саркастично и обидно нападателно плюене бе наложено от американски фондации чрез европейските им представители и няма аналог в близката Българска история. Възниква въпрос ЗАЩО НЯКОЙ ИНВЕСТИРА ПАРИ В ТАКИВА КАМПАНИИ. Нормалните и разумни хора няма да намерят отговор - защото нормален отговор - няма. НO КАМПАНИЯТА Е ОЧЕВИДНА, ЯРОСТНА и НЕбългарска. . . ФАКТ!

...но преди 2007г. всичко беше цветя и рози! Сигурно сте роден точно през 2007г. и сега се учите да пишете(преписвате)! Кое точно, преди това беше "добре"!

Горд сте, ама не сте европеец!

Защо ли всякави подобни писания много ми напомнят за подлия империализъм и гнилия капитализъм от преди 1989. Където предпочитаха да пращат дечицата си партийните вождове. Където и сега пшращат децата си висшата номенклатура на БСП. не в русия, не в СССР, не в тази страна, където толкова волно диша човек, както се пееше в една песен от ерата на милиционеро-социализЪма. Пък после се оказа че там имало концлагери по-жестоки и от тези на чичо Хитлер. Въпросът е дали висшите партийни вождове на БСП и БКП са мазохисти, или гнилия капитализъм не е чак толкова гнил. И както се казваше в един виц от онова време: "Той, капитализмът е като мушмулата - колкото повече гние, толкова по-сладък става." Това със социалната политика е поредната манипулация. За всеки, живял по времето на милиционеро-социализЪма е ясно че и тогава уж всички багме равни, но партийните другари бяха "по-равни". За тях имаше всичко, а за останалито - опашки. чакане по 15 години за една скапана Лада. Чакане за да ти дадат апартамент, чакане за жителство, чакане за телевизор, чакане за какво ли не. А за тъпите и некадърни партийни номенклатурчици и доносници наистина си беше рай - вземат от по-умните и дават на по-тъпите - това е то милиционеро-социализЪма. А истински социализъм имаше в Швеция, Дания и Финландия...

В Русия никой няма да ги пусне - Русия не е разграден двор като съвременна Европа!!

Само днес къде са хората, къде е раждаемостта????? Къде са децата???????? Защо няма свободно играещи деца вечер навън само и защо подписваме декларации до 12 г. да се водят на у-ще с придружител? Къде са училищата в селата, та дори и градовете? Навсякъде където има деца има поне един пласьор на дрога....Просто не знам от къде са черпили информация да сравнят 1983 например с 2017 г.??? Та дори и да опишат колко по-страшно е било?Искам отговор от автора на статията....и ако може да върне тази раждаемост, тази престъпност...от НРБ...аз не съм се прибирала по цели нощи, та .... не помня страх....и в София имаше нощем градски транспорт и се прибирах сама.....без мобилен телефон....нямам думи за тази статия, искам контакт с автора

Трябва да се питат тези ваши "вождове", които чертаеха "светлото" бъдеще на България, а сега прехвърлят вината за неуспехите си на... "нали искахте демокрация, ето ви"!

Авторът на тази статия изпълнява поръчка. Поръчките се плащат. Този, който поръчва - той плаща ! Това, че ние с Вас сме се прибирали спокойно и без никакви проблеми през нощта пеш в София няма нищо общо нито с поръчката, нито с хонорара платен за нея. Това е положението - тъжно, но факт.

Платените от Джей Пи Морган Стенли и Джордж Сорос медии чрез американските фондации - Aspen Institute, "Atlantic Bridge", German Marshall Fund of the United States, "Америка за България", "Отворено Общество" и още десетки подобни, ВСЕКИ ДЕН бълват пропагандни статии чрез ройтерс, дойче веле, асошейетед прес, вашингтон пост, франкфуртер алгемайне цайтунг, гардиън, блумбърг и стратфор. ИЗВЪРШВА СЕ МАСОВА ПСИХОЗА НА НАСЕЛЕНИЕТО, платена от личните интереси на американски олигарси. ХОРА БДЕТЕ!!

Дойчевелщини. Няма какво да се коментира. Бяхме 8.955 милиона. Сега сме 7.12 милиона. Аборти и преди и сега е имало. Но 1.8 милиона българи ги няма. За 27 години. Дойчевелци, сър ! Нещастни хора.

Никои не бяга от хубавото! Това се отнася и за тези наши сънародници!

Тези дето ги няма, не са обаче емигрирали в русия, светилото, на което нрб подражаваше. Не са емигрирали в русия, да изпълняват петилетки и да се редят на опашки в соц стил за храна. Не са емигрирали там за да получават мизерни соц. заплати в неконвертируема валута. НАПРОТИВ, емигрираха там, където има свобода и демокрация. Гнилият Запад, дето му казвахте по нрб време.

Дали българина обича истината и вярва ли в нещо истинско и съществено?! ...отговорът няма да се открие под петолъчката!

ами какво излиза? значе и се е правело повече sех?

Дойче Веле-Брюкселско зеле!

Плиткият мозък винаги "ражда" само кисело зеле!

мен родителите ми и баба ми и дядо ми казват, че е било по-спокойно и са били по-щастливи.. да не им вярвам ли?

Не им вярвай. Като не си бил роден тогава, не можеш да знаеш. Баба ти и дядо ти им липсва младостта, а не комунизма !

ВЯРВАЙ на баба си и дядо си ! Не само младостта им липса !

Потърсете в Google "Щраусите срещу Газпром или кой ще извади народа от обувките", че да се внесе малко светлина по въпроса.

Жалки опити на некадърниците от дойче веле да върнат "вярата" в измислената демокрация ! Само дето ние Българите сме живели и в едното и в другото и знаем много по- добре разликите, от колебаещите се относно пола си псевдо-германци,

Едно време нашите за извънкшасните ми занимамия не отделяло време и средства. Ходих на спорт и два кръжока. А аега аз за детето отделям време да го водя и прибирам , разхода за спорт е абсурдно висок . Когато дойде време за второ решихме ,че няма да ни стигне времето и средствата .

щедри бяха комунягите, ама парите ги взимаха на заем и не ги върнаха. Така че всичките ниски цени и извънкласни дейности си ги платихме с хиперинфлацията. Вижте Гърция. И без комуняги направиха същото - кредити и високи заплати и пенсии, пълно благоденствие, сега - няма да ги връщаме. Ама на гърците ги опрощават, а на нас - не.

симо

Няма правила за човешката ПРОСТОТИЯ!!!!Учене трябва ,но соросоид да се научи е мисия невъзможна.

И преди и сега белите се правят от хора ..... така че матриала - това е истината. Живеем в свят изграден от нашите мераци, обаче всеки мерак си има цена.Така че какво е било е без значени щом продържаваме да сме същите цървули.

IBM доставя оборудване за хитлеристка Германия през Втората Световна Война, Германия започва строежа на Северен Поток II, като в същия момент ЕС спира Южен Поток, айде, Вие, господа от DW, вземете си калпавата статийка и си я заврете отзад!!!!!