Вземат децата от 19 приемни семейства всеки месец

Средно по 19 приемни семейства на месец остават без настанените в дома им деца поради лоши грижи, тормоз или насилие, съобщава днес "Монитор".

Обратно в новината

Коментари - Вземат децата от 19 приемни семейства всеки месец | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Децата на мои близки - и двете с престижни професии и с добри доходи, се установиха в чужбина и едва ли някога ще се завърнат у дома, по-скоро - никога. Затова и родителите им си осиновиха две дечица от такъв "дом" и ги гледат така, както преди 20 години не са гледали собствените си деца. Вечният философски въпрос: "Nurture or Nature?", което по нашенски ще рече - абе, швейцарецът дали по рождение ли си е швейцарец, или още от бебе го възпитават като такъв - очевидно на наша почва не вирее. Системата за "приемливостта" на кандидатите за приемни родители е очевидно неприемлива най-вече от морална гледна точка.

Самата система е порочна - някои приемни семейства гледат на децата като на допълнителни средства. Има семейства, от които децата се извеждат принудително - социалните не се интересуват това редно ли е или не.

Системата с приемните семейства е доста сбъркана. От една страна говорим, че циганетата не говорят български и не ходят на училище заради семейната среда в която растат-престъпност, пиянство, наркотици. В същото време огромна част от приемните семейства са цигани т.е. децата се пращат в средата, която произвежда престъпност и неграмотност. Че и пари им дават за това.Като отнемаш деца защото родителите не могат да ги издържат дай им парите за приемното семейство. И най-бедният българин ще възпита детето си по-добре от богатия циганин.

вероятно става въпрос за изоставени в домове деца! Иначе да отнемеш дете от истинските родители за да го дадеш на някакви приемни, за които това е бизнес - не го разбирам! Но, така е модерно на Запад и нашите почват да залитат по тези глупости.

това е извратено в корена си. не можеш да плащаш на някого да гледа деца и да си мислиш, че той ще ги отглежда като собствени. Въпросът е какво става с тези деца, чийто животи биват унищожавани още в детството им от постоянни местения насам /натам по различни семейства, непрекъснатите смени на изискванията към тях, отношението, липсата на привързване към по възрастни хора, които да им бъдат пример в живота, от които да се учат как да живеят, кое е правилно и кое не? отвратителна история. Или осиновяваш и гледаш детето или си пълен боклук , средно положение няма! Лоши примери извън България на тази тема с лопата да ги ринеш, Швеция, Дания, Германия, Норвегия и Финландия са водещи в това отношение.

В детските домове не може да се осигури пълноценно социално общуване , разчита се на приемното семейство, което би трябвало да се справи с този недостатък, но за някои хора това е източник за прехрана само.

Що за глупост , каза тия домове са насилие и мачкане...всичко друго е за предпочитане..

какви професионалисти работят в тези структури. Поверяват деца на тьргаши, за които децата са източник на доходи и всичко приключва сьс заличаването от регистьра!??

Според мен, просто такива са 90% от приемните родители и социалните нямат голям избор. Не очаквайте професори и филантропи да станат кандидати за приемни родители. В тази тъжна и прогнила отвсякъде държава, бедни и не особено грамотни хора със собствен дом са най-доброто, на което може да разчитат социалните.

Местят ги от семейство в семейство, ами това е много по-лошо от приют. там поне има психолог, педагог, лекар, логопед. За някои това са доходи за издръжка и нищо повече.

И все пак, имат шанс да попаднат на хора, които да ги дарят с ЛЮБОВ! Това е, от което има нужда едно дете - ЛЮБОВ! Посочи ми в кой дом за сираци ще получи това...

В повечето домове са обградени с обич, защото там работят специалисти, но грешките при работа с хора са фатални за по-нататъшното развитие на детето, децата искат семейство, майка и баща, с които да споделят проблемите си в училище,да получат съпричастност в трудностите и в успехите.