Костадин Чакъров: С Турция да не изпадаме в площадни емоции

„Мисля, че изказването на г-н Цацаров е не само добро, но премерено", коментира бившият съветник на Държавния съвет Костадин Чакъров специално за Дир.бг.

Обратно в новината

Коментари - Костадин Чакъров: С Турция да не изпадаме в площадни емоции | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Отиде си един умен българин. Бог да го прости.

Ха ха ха!!! Скивай ся некакъв с ник-нейм ник бре!!! Нема кък Бог да му прости бре!!! Доколкото ни е известно Бог точно на ЧЕРВЕНИ БЕЗБОЖНИЦИ не ПРОЩАВА бре!!!пп-Бил умен човек бре-ха ха ха!!!

Защо го сторихте бе, макар и вече в другият свят--смяна на имената на българските турци, мохамедани през 1972 и 1983 или както винаги слънчоглед партия. Най-голяма ви вина имате възродителите, бай Тодор, иначе Тодора беше много над всички сегашни управници, макар и с незавършено висше, право, хитър си беше Тодор, това го казваха по БиБиСи навремето, когато отвори границите на българските турци през 1989, забранено ни беше, но по вефа слушахме , изтеглиха си парите, продадоха си всичко на безценица, ама господ вижда и сега същото става с българите. продават на безценица земите, жилищата и ... на мохамедани и цигани. от селата в града, на тях им е хубаво, но кой загуби-българските обикновени граждани. дс,възродители, те искат властта и ако си на друго мнение веднага те удрят и това му викам аз по-голяма диктатура и от татовата. тогава имаше работа за всички-за сульо и пульо, а сега няма работа и именно затова си назначават само техни хора. на доктори, на юристи, на политици, а останалите терминал 2, времето е наше, ама друг път-времето е на диктатурите-бкп=бсп...герб, безработицата ражда пороци, а навън девизът им е: за лудо работи, за лудо не стой !

Харесвах го ...за разлика от другите участници във властта преди 89 г ,не се покри и отстояваше позициите си ...Мир на праха му !

ЕДНО ВРЕМЕ ЯДОХТЕ КЮФТЕТА, А СЕГА ХАПЧЕТА ! иЗПУСНАХТЕ МЕ, СЕГА ГОНЕТЕ ДИВОТО! БАЙ ТОДОР СЪМ ОТ отвъдното бкп кпсс ..........

Ха ха ха!!! Е те тоя същия ортодоксален див комунист-едната му щерка бачка и живее в Лондон бре!!! А другата му женска червена издънка е некъде по Скандинавието бре-не съм сигурен къде по-точно бре!!! А иначе тоя пееше песни за дивия комунизъм бре!!!Ха ха ха!!!Парадокс и ирония бре!!!

Не лъжи, а чети!!!!! Нещо да знаеш за сина му? Той беше умен човек.Покрон!

Ха ха ха!!! Ей реалистичния бре!!! Не ми пука за синчето му бре!!! А това за дивите му щерки е 24 каратова истина бре!!!Жалък и безпомощен си бре,защитавайки тоя червен мракобесник бре!!!пп-Кефи ме че си написал поКрон бре-смешнико!!!Ха ха ха,бре!!!

Бог да прости Костадин Чакъров !

Реален пример за това какви хора са стояли зад Тодор , Людимила, цялата държавно-придворна шайка и роднинско - потомствена сган и също коментарите показват защо живееха (и още живеят) с убеждението, че могат да крадат и лъжат народа безнаказано. Е хайде и теб Бог да та прОсти!

Поклон! Да почива в мир. Отиде си един голям човек, истински обичащ България. Той боледуваше за нея, за бедния и народ, за мизерията в малките градове и селата. Непрекъснато търсеше истината за събитията. Страдаше за лъжите, които се сипят ежедневно от псевдодемократите.

Едно комунде по-малко!

Глупак.

Дь, бай Тошо го призна и каза: "социализма е едно недоносче"-той самия беше проЗт, а съветниците -глупаци.

Дуперкът ти нямаш капацитет за него. 80%ните сте прости.

Ха ха а!!!До некакъв рус ли е руснак ли е бре или друг некакъв смешник бре!!!Тоя настоящ мъртвец-тогава все още жив комунистически мъртвец даже не можа да отлепи и две приказки на кръст бре,мурзилке русолява бре!!! Само дето успех да го снимам на клипче със смартфона как бега бре!!!Кофти че го снимах в гръб бре-как бега а аз го псувам с кеф бре!!!И все пак става за качване в Ютюб бре!!!пп-Само дето нещастника не се обърна с лице към мен бре!!!Получи яко сърцетуп бре!!!Ха ха ха!!!

Обзървър, какво на въпреки Чакъров имаге?

Ха ха ха!!! Има справедливост за мракобесниците бре!!!пп-Преди около месец имах удоволствието да го разгромя вербално пред входа на спирката на метрото-Джеймс Баучер,бре!!!Ако знаете как побегна бре-като Юсеин Болт на Олимпиадата в Лондон бре!!! Единствено кофти е че имаше много свидетели бре!!!Е тва го спаси бре!!!Ха ха ха!!!

Много жалко,че такива хора като Чакъров си отиват. Много точни коментари правеше.Ще липсва.

Бог да го прости този голям човек и комунист. Лека му пръст. Пред него демократичните плямпалници са като джуджета.

Ако Русия излезе от Балканите, всички Балкански джуджета ставаме Турски вилаети. Не е казъл Ердоган , не е скочил за 2 часа на Дунава. Тогава всички соросоидни гноми, ще разберат Чакъров какво казва..."сега няма кой да ни помогне, а при СССР за 2 часа имахме ядрено оръжие.."Бог да прости този изключително умен и голям човек с огромни познания, а не като разни тъпи тикви и бърдуци във властта.

Сърбия, Гърция и България, дори в сегашния си вид, могат да противостоят на Туркеята. Не ги разбирам тези наши политици, на които като че ли им прави удоволствие да ходят със свалени гащи, озъртайки се от някъде да ги уважат.

Защо скрихте коментара ми . Та той е точен та верен за условията на работа и живот на починалия. Ех Вие искате за мъртвия или добро или нищо!

Ние не можем ли да си пазим сами задника! Защо останахме без армия, по чие нареждане?! Да не би някой друг да държеше пушките ни при Одрин и Люлебургаз?! Турция има икономика, само защото кукловодите й позволяват, за да я използват за регионалните си геополитически цели. Турция има голяма армия (добре въоръжена), но няма войници, готови да се бият за достойна кауза. Т.е. нямат мотивирана армия! Тези въпроси би трябвал ода се изучават в съответни ВУЗ?Академии, а не да слушаме дебелашки шеги и цитати.

Но никой цивилизован човек от 21 в. не може да приеме това нещо Туркеята като нормално и приемливо за целокупното човечество държавно образУвание. Че трябва да се съобразяваме с нея (от гледна точка на интереса на България) е само по себе си вярно становище, но никога да приемем прикритата (и не толкова) враждебна политика на Туркеята към България и амбициите й на Балканите. Туркеята няма място в Европа.. Др. Чакъров е могъл да изрази становището си по друг, по-уместен начин от гледна точна интересите на България, но странно защо не го е направил. Колкото до Русия, там нещата стоят съвсем по друг начин, и е учудващо да се приравнява с Туркеята (още повече, че последната е била империя вследствие на един геополитически проект, който приключи), докато Русия е империя следствие на естествени исторически процеси. А най-неуместната част от въпросно оинтервю е да се внушава приемливостта на абсурдните турски имеперски амбиции. На др. Чакъров явно му убягват историческите факти за коренното население на Мала Азия до идването на ордата на селджукските турци. Отношенията на България с Турция могат и следва да почиват само на равноправна основа и отказ от всякаква опити за намеса и деструктивно влияние на последната във вътрешните работи на Българи.

Вечна му памет, нарежда се до Ботев и Левски

Ха ха ха!!! Направо се нарежда до Енгелс и Маркс бре!!! Аааа и до Ленин барабар със Сталин тоже,бре!!!Ха ха ха!!!

Истински комунист, знаещ, реални оценки за история. Много ще липсва. Бог да го прости. П.П Защо махнахте коментарите от статията за кончината му, бяха рядко чудесни за такъв случай?!

едно време ядохте кебапчета, а сега хапчета. искрени съболезнования. амин!

Към настоящия момент България има статут на полуавтономен турски вилает, какъвто е бил статутът на Източна Румелия до 1885 г. или на някои други периферни османски области. Има местно самоуправление, има някаква частична автономия, но султанът във всеки един момент може да се намеси. От него зависи дали тази държава или тази територия, ще бъде мирна, или ще бъде хвърлена в хаос и в безредици. Няма какво да се лъжем. Ако Ердоган реши, може да направи така, че България да изпадне в състояние на изключителна нестабилност, буквално в рамките на дни, дори не на седмици. И това с така наречените бежанци, защото те не са бежанци, а са икономически имигранти, е само един малък щрих от онова, което може да ни причини Турция. На практика тя ни е подчинила напълно. Нещо, което е изключително унизително на фона на това, че до 1989 г. съотношението на силите въобще не беше такова. България беше по-развита икономически, нашата армия мереше сили с турската. На практика ние бяхме един абсолютно равностоен конкурент на Турция на Балканския полуостров, достигнал един стратегически, икономически, военен и политически паритет с нея. Сега това в никакъв случай не може да се каже. България деградира тотално.

още една забележка: танковете и военните сили не разрешават проблемите, а само ги увеличават -чрез завладяванена чужди територии. икономическата мощ е съвременната сила на една страна. а ние сме тъкмо тук наи-слаби.

господине, вашият словоред не е български. не знам кои сте и какъв сте, но - научете българският словоред. със здраве!

Ало, Чакъров, ръстът на турската икономика от близо 10 години е БАЗИРАН НА ДЪЛГ!!!! Икономиката на комшиите е голЕм кредитен балон, който вече се спука, ама ти не си разбрал. Електоратът хвърля шапки, че Ердо му дава евтини кредити, обаче краят им се вижда. Още тази година ще се сринат в канавката. Справка: кредитен рейтинг категория Боклук (Junk). Скоро ще спрат чуждестранните инвестиции и като блокират кредитните институции, ще им лъсне голия з.ник. Не съществува шериатска държава, която просперира. Шериатът закопава хората живи. Закопчава мозъците на хората с белезници, спира иновациите, спира частната инициатива, праща жените в кухнята, натиква момичетата в медресето да четат корана до оглупяване. Половината работна сила се изпарява от пазара на труда, а другата половина е ниско производителна, защото се моли по 5 пъти на ден! За какъв БВП говориш?!?

Много добре, затова прави реформа на азбуката, обявява Туркеята за светска държава, маха фреджетата, но не прави същото с видиотяващия ислям. Потърсете материали в нета и вижте какви хора Ердоган вкарва в затвора и оставя без работа, под предлог че били участници (подрепящи) измисления опит за преврат! Основно това са хора с интелигентни, европеидни физиономии, на фона на читаците, които ги охраняват и водят към кауша. Контрастът е изумителен. Това трябва да ви обяснява всичко. В този си вид Туркеята няма бъдеще. Вперочем никога не е имала, защото е един сатанински заченат проект.

Турция ни дължи 10 милиарда &за тракийските имоти.Няма намерение да ги дава,а никой не смее от политиците да ги иска.В базата Инджирлик ,Турция съхранява американските атомни бомби.В интернет на едно място пишеше,че били 90 броя,на друго 50-20 били пренесени в Румъния.Разполага с оръжия.Преди време Ердоган е заплашвал и Израел,че щял да пристигне с корабите си до тях.Но Израел му казали да заповяда и да види какво ще му се случи. Мечтата на Ердоган ,както и на ИД е за световен халифат-мракобесие от средновековието.А за Т.Живков,както пише един по долу е бил син на Борис.Кръвта вода не става.За това и България по негово време се е управлявала разумно.За цар Борис учителят П.Дънов ,пред който се е прекланял Айщайн казва ,че на времето Борис е бил най добрият монарх,за разлика от Фердинанд,направил национални катастрофи и сляпо се е ръководел от чужди сили. Проблемът е в регистрирането на забранени партии по Конституция.И дори и да има закони,те не се спазват в днешно време в страната ни.Премахване на двойното гражданство.Хората не вярват на политиците и не ходят да гласуват.Много са лъгани.ДПС и ДОСТ използват това.

Koга си имал 4000 танка бе дядка? Имало ги СССР демек Русия и колкото са били насочени срещу Турция толкова и срещу българското население. Ердоганчо сам си изяде главата, като си взе за гадже машенка.

Ами прав е "дядката", а ако имахте и 10% от неговите познания ,щяха да ви смятат разни "подхвъргачи" за гений.Числото приблизително е толкова с някакъв малък толеранс.

Вероятно 80% от нещата, които този генерал разказва са пълни глупости. Може и да са били верни за времето си, но вече не са. В момента, този ръб ердога се дърви на цяла Европа. Не може ПРИ ЯВНИ ПРОВОКАЦИИ ние да си мълчим. Ердоган няма да се впечатли от нашето мълчание - той си следва една завоевателска политика и не се съобразява с никой. Освен това, икономическото състояние на Турция е изключително зле представено. През 2014 икономиката им достига пик с БВП от 720 млрд долара. Миналата и по-миналата години имаше спад до 600 млрд, а за тази година се очаква още по-ниско. Голям процент в това БВП вземаше индустрията (около 9%) и строителството, около 10%. И двете дейности бележат спад, а и са директно свързани - отварянето на нови заводи в Истанбул създаваше нужда от нови места за живеене на селяните, които прииждаха от Анадола. Е, това вече не е така, директните чужди инвестиции на практика спряха, рейтинът на Турция стана "боклук" с негативна перспектива, Турция не може да разчита на половината арабски пазар поради религиозни различия. Затова, аз я виждам тази държава само в рамките на 2-3 години на равнището от 2000та година с 250-300 милиарда БВП, огромна бедност и в крайна сметка, превратът там е само въпрос на време. Ердоган ще бъде обесен публично от собствените си избиратели по закон, променен от самия него, а за Турция ще следват едни много трудни 20-30 години.

"Що се отнася до другите повдигнати въпроси от рода, че Турция е заплаха за нас, трябва да си даваме сметка, че исторически Турция е една държава с имперско самочувствие. Този факт ние няма как да го променим. Турция е държала една голяма част от Европа, Азия и Африка. Освен силна икономика, Турция е силно мотивирана да отстоява достойнството си като държава. " .....Нима България не е била велика държава по времето на Симеон Велики, че даже и по-силна и по-голяма от турция, трябва ли и ние да се държим имперски със съседите си които преди са били население от нашите земи, кога са били времената на турската империя и кои са сега та е седнал да дава акъл ердоган, по време на възродителния процес пак искаха да се държат имперски с България и искаха да присъединят част от България към тях, затова се наложи този процес, какво искат тия от нас, че мине се не мине и се започва...?

Твоят началник правилно изгони около 300 000 рязани карабини от България през 1989 г.,но грешката му беше че след това им разреши да се върнат.

"""""...Нима България не е била велика държава по времето на Симеон Велики, че даже и по-силна и по-голяма от турция,"""".Никога България не е била по голяма по територия от Османската империя , даже в периодите на най-голяма разширение не е надхвърляла площ по голяма от 600 000-800 000 км2.Докато Османската империя е достигала площ от порядъка на 8 000 000км2.Най-просто примерче , което всяка недоучка ще разбере .Османската империя е включвала днешен Алжир, Тунис, Либия , Египет, част от Судан, Саудит.Арабия , Йордания , Сирия , Израел ,Ирак, Цялия Балкански полуостров ,Молдова ,част от Унгария,Част от Армения , част от Грузия и т.н..Черно море е било вътрешно море за Османската империя.Ако сме откровенни то и половината Средиземно е било като вътрешно море.

Само че Османската империя няма нищо общо с държавата Турция! Защото османците по етнос са десетки и стотици народи в империята МЮСЮЛМАНИ, докато турците са всички тия мюсюлмани преввърнати в етнос след1923г. от баща им Ататюрк! Така че турците нямат никакви претенции върху миналото на Османската империя или поне толкова, колкото и ние, и всеки друг народ в тая империя! Нито като народ, нито като управленски елит османците са някакъв единен турски народ! Същото е и с гърците и с "претенциите" им върху т.нар. "Византия"! Същото е и с т.нар. "евреи" в днешен Израел с претенции за древност отпреди 30 века - толкова мешано население са само турците днес!

Затова ги мразят във всички изброени от теб страни.

Крайно неадекватно и нескопосано изказване, пораждащо въпроса, от кого е инспирирано и каква е целта му. Едва ли е правено с/у някаква облага, 'щото човек все пак трябва да има самоуважение и чуивство за отговорност, когато е бил толкова високо в йерархията.

Бе, Гошко?! Бил ли си в нея, имал ли си възможност да разгледаш хората! Та само едни кюрди да вземеш и Турция се разпада. Тази държава съществува (все още) защот окукловодите имат интерес от това. Путин се заигра с нея, за да си подсигури гърба в Бл. Изток. Очакват ни интересни събития...

Истината боли,в България гледаме чуждото канче и завиждаме на постигнатото от другите страни

Чакъров се опитва да успои положението и да направи страничен поглед що за глупаци сме. Никой не гледа в канчето на Турция! По точон тя гледа на нас като бъдеща мръвка. Та иска да каже че трябва да си хитър да играеш и тако и вако! И най-важното винаги да си оставаш резервен ход! А ние в момента сме гола вода заради ТЪПАЦИТЕ КОИТ ИЗБИРАМЕ ПО-ТОЧНО ПРЕДАТЕЛИТЕ!

Тоя има ли нещо общо с ДПС? Да ми обяснява, как турция била онеправдана и имала право с имперско самочувствие да си търси компенсации. За какво? Че са имали късмет да бият нещастните гърци, за анадолското крайбрежие и да си запазят източна Анатолия, благодарение на болшевиките. И това, което са им оставили, великите сили, им е много, но стратегически е трябвало да противостоят на СССР. Да си търсят компенсации, с цената на десетки хиляди избити, милиони бежанци и цели държави разсипани - Сирия и Ирак. Щото турчина пак е хвърлил око на чуждото. Помияр дето много лае и се зъби, се бие докато не подвие опашка и не се завре някъде. Малко слабост и съчувствие да му покажеш, почва да налита. И по резаните византийци, само бой и изолация. Много ги бива при числено превъзходство и по мръсните номера, обаче на истинска война сме ги ритали до Босфора и пак ще го направим. Кой друг, ако не ние? Н*сраните гърци ли, дето са същите като тях, че и по зле? Сега се имат за велики, защото САЩ съсипа всички държави около границите им, защото са бивши, и/или настоящи съюзници на Русия. Остави славянските държави на Балканите, без армии и въоръжение и облагодетелства, подкрепяните от турция, резняци. И анадолеца, се има за велик, защото друг му свърши черната работа и остана само той петел, в кокошарника. Но махалото ще се върне скоро и ще си седнат на гъзъ, а и благотелелите им, вече не са им такива и не са фактор в региона. Турчина и сега се шири повече, отколкото му се полага, че и още иска. Жалко, че Тато не си е свършил работата и сега да има свободен Кюрдистан. Но със съветници като тоя, е ясно защо е жалел толкова гнусните анадолци.

Най-адекватният и смислен коментар, кмойто досега съм срещал в този форум по темата. Някои човечета, вместо да цъкат нефелни минуси, да вземат да се възползват от възможността за безплатно образование. Този коментар, всъщност, доказва по индиректен път защо всички съседи на България изпитват неприязън към нея, макар че обективно би трябвало да е обратното. Но...силният човек е щедър и великодушен. Това го прави обект на завист и от него се страхуват, но пък затова е любимец на жените. (Там където мъжете си мерят...егото, жената е най-добрият арбитър!)

Какви 900 милиарда, бе Чакъров??? БВП на Турция е USD 718 милиарда през 2017, с тренд към намаляване. От комуниста икономист не става. Като четеш само "Капиталът" на Маркс системата се блокира и дори reboot не върши работа.

Хайде, сега, ти за 182 млд. ли ще го тънчиш...И с тях и без тях това е положението. Но щрауса предпочита да си държи главата в пясъка и затова когато погледне истината не вярва на очите си.

за даскал по история на БКП.

Костадин Чакъров може би не е подходящ вече за министър-председател,но във всички случай трябва да стане съветник и на президента ,и на министър-председателя!Крайно време е да има поне един наистина умен човек в управлението!

този човек разсъждава повърхностно и живее в друг свят, той не е гъвкав, няма аналитично мислене за сегашното време, той е един изпълнител, на когото са му натрапвани готови словосъчетания и изказ, той не може да мисли, той е един изпълнител от миналото, на глед си прав, но всъщност не си

"Ние търсим пътища за нашата търговия през Турция, за да стъпим на арабските пазари с нашата селскостопанска продукция. ".....де я таз селскостопанска продукция, след като вече няма селско стопанство, или ако има е толкова скромно, че чак за износ и за търсене на пазари в арабския свят не стига, то ние внасяме от съседите си, защото вече няма овошни и зеленчукови градини...езикът на този човек е приличен, но несъдържателен.

откъде да си откъсна, докато обикалям като глух петел по градините.

Грабежа на България започна от мига в който Тодор Живков бе свален от плеядата крадци начело с Луканов !И не е спирала нито за миг до днес ! Години наред траяха разследванията за злоупотреби извършени от Бай Тощо и не бе намерено дори едно петънце ! Т. Живков беше един от най-добрите политици управлявали България някога ! Истина е,че беше простоват и понякога ръсеше бисери от сорта на " завода за цели проводници " , но важното е ,че умееше да се справя с голямите играчи на международната политическа сцена и да извлича от това полза за България !

Камбаните на Аврора дрънчат още в главата ти. Живков беше сатрап, а шумкарите забавиха развитието на най-силната страна на балканите България с 45 години.

А на теб ти дрънчи вакуума в празната кратуна ! По времето на Живков България беше военна супер сила с която се съобразяваше Турция , а сега ни дават нареждания в прав текст как да дишаме ! Да не изброявам за състоянието на икономиката и социалните придобивки ! Ти се още с мляко по устата и суфлираш това която са ти наляли в кратунката днешните медии и господарите им !

Алоо, смрадта Живков беше копой, доносник, даже не точно и агент на фашиста Гешев!!! Живурков беше копеле, незаконороден син на царя Борис, правешки сиганин, който спомогна да бъде избит интелектуалния и армейски елит на България след 1944г.!

Добра ирония! Но малко хора ще я схванат ! Живков , син на Цар Борис и агент на експолицая Гешев ! Яко ! Сигурно имаш информацията от извънземните !

А е на Фердинанд! Може би това е имал предвид Никола Гешев, когато напускайки спокойно България (бил е изтеглен!), казва: Не знаете какъв човек ще ви сложа да ви управлява!

С Турция яж, пий, другарувай, и си пази ... , и ссъс смяната на имената Живков беше смел, защото му го пазеше Русия, на третия ден след протестите в Добрич (Толбухин), през румънската граница в България влязоха руски военни части, сега е невъзможно. Но турците уважават хората с достойнство, а не страхливите.

Живков болшевишки урод. Вие сте наистина обвързани с Турция и Русия, но ние сме се развързали и не мечтаем пак да ни привързват.

Аз проблеми с турците нямам и никога не съм имал. И в България и в Турция. Добър, честен и трудолюбив народ. Ако имаш турчин за приятел, не ти трябва да си пазиш гърба. Просто ги уважавайте, убеден съм, че 99% от българите не са видели нищо лошо от тях. Няма значение какъв си - швед, турчин, японец или патагонец - важното е да си Човек!

За тях си може и да са добри, но да не забравяме религията им, която ги учи, че човеци са само онези, които вярват в Аллах, а другите са нечовеци. За съжаление напоследък тази тенденция се засилва. Гледах репортаж по ТВ, от който ми настръхна косата. Дано политиците поумнеят и престанат да насъскват простия народ. Може да стане страшно.

В Косово погромите над сърбите са извършвали радикалисти от други населени места, а местните можели само да ги предупредят и са ги приютявали, за да гледат през прозорците как ограбват къщите им и ги опожаряват, за да ги прогонят.

Не е проблемът в турците а в Исляма

Бегай на някой остров, вземи си някой турчин под ръка и се прави ма човек. От такива гей разсъждения като твоето Европа бавно гасне...

Струва ми се, че с такива "кадри" и политици, извинение от турция за геноцида над България, нито ще го получим, дори няма и да го поискаме!!!! Апропо, к'во стана с милиардите за тракийците???!!! И тях няма да ги поискаме, нали, щото все още сме "роби", и пак ще си изберем същите господари???!!! Кой ни е виновен сега???!!!

Навремето Ванга предупреди българските политици "С Туркия по-внимателно они не са като нас".

Г-н Чакъров е много интересен, начетен и уравновесен човек и винаги е удоволствие да го слушам. Все се чудя защо Т. Живков не е бил посъветван да не се организира голямата грешка, наречена Възродителен процес. Всичко можеше спокойно и бавно да се промени с един закон за българските имена. Всяко дете, родено на наша територия, да носи българско име. Впрочем в самата Турция познавам българи, чиито фамилии не завършват съгласно нашите правила, а са променени според техните. Защо избързахме?

Ами това показва, че преценката ти за интеректуалния капацитет на съветниците на Тодор Живков, включително и на автора на тази статия не е точна. И не е само възродителния процес. Под "индустриализация" в България се разбираше разбиване на селското стопанство и обзлюдяване на българското село!

Написах го точно - това беше грешка! Пълното разбиване на селското стопанство настъпи, когато МНЗХ попадна в ръцете на ДПС. Иначе вместо да ядем дървените турски домати, щяхме да предпочитаме нашите, които са много по-добри? И не само това!

Били истинските съветници на Т. Живков?! От историческа перспектива (имайки предвид настоящето), трябва да подозираме, че Живков умишлено е бил подведен за този възродителен процес от хора, които са си давали с/ка за бъдещите последствия от него за България.

Не избързахме с възродителния процес, а много, много закъсняхме. В Турция с това са започнали малко преди средата на миналия век с тази методика и така е "претопено" българското население.

...нали и аз това писах! Първата грешка я прави Васил Радославов още преди ПСВ, после я повтарят няколко пъти. Сега си патим от партизанщината в нашата политика. Дори Левски не е бил достатъчно далновиден, казвайки, че всички ще живеят като равни. Не е така.

И силен човек, поради това често не успява да прецени правилно (мръсниците и враговете си) и проявява недалновидност и лекомислие и се подвежда по хора, които не му мислят доброто.

Тази статия е пропита с робско "съзнание"!!! Трябвало да се пазим от турция, но да не ги ядосаме много, щото имали имперско самочувствие?! И били много дискриминирани в миналото???!!! Абе, аланкоолу, ти в час ли си, или си дрогиран???!!! турция пряко се намесва в изборния процес в България, политици агитират, партия правят, НИЕ какво чакаме, пак ли да ни превземат???!!! Двойното гражданство с турция се премахва, етническите партии се маргинализират и се закриват, ВИЕ спирате да крадете и се захващате да решавате проблемите на България, за да не се червим пред потомците, че нищо не сме направили пред ЯВНАТА ЗАПЛАХА на неоосманизма!!! Тук трябва да се включат и европейските държави, поне централно-европейските, тези, които знаят за какво иде реч!!!!!!!!

За пореден път се убеждавам, че три фигури греят най-силно с ярката си светлина и величие на върха на българската национална пирамида: хан Аспарух - създател на Българската държава, гениален стратег с невиждан усет към установяване на трайна държавност, просъществувала вече повече от 1300 години след създаването си. Този първи български владетел блести със своя грандиозен природен интелект и способност за преценяване на ситуацията. Само един гениален мозък може да стигне до великото прозрение, че именно на тази земя, в съюз между българи и местните славяни, е най-подходящо да бъде създаден стабилен държавен фундамент, оцелявал през бурите на различните исторически епохи. Втората ярка звезда на върха на българската национална пирамида е цар Борис I - предначертал и предопределил завинаги цивилизационното развитие и устрем към култура и познание на българския народ, с приемането на Кирилицата и приемането на Християнството, като по този начин навеки утвърждава мястото на българите в основата на европейската и християнска цивилизация. Третата велика личност, това е генералният секретар на БКП и председател на Държавния съвет на НРБ Тодор Живков - при чието 35-годишно управление българският народ достигна РЕКОРДНИТЕ 9 МИЛИОНА души! При чието управление българският народ достигна върха на своята грамотност, образованост и култура! И то масово! При чието управление бе извършено ВЕЛИКО национално възраждане и грандиозно етническо прочистване на българската нация от цели 300 000 турци-варвари и друговерци, ненужна сган, дърпаща културното развитие на България в отрицателна посока! ... ПОКЛОН и ВЕЧНА СЛАВА на ТРИМАТА ГОЛЕМИ!!!

То хубаво си го напил-а, но някак не виждам Борис да е бил каквато и да е величина в българската история, освен това, че допусна германците в България и с това принуди Русия да ни обяви война.

h 1

АЛОО.. бъркаш с 1100г. ..... усещаш ли ?????

Говорим за КНЯЗ/ЦАР Борис I (първи) Покръстител!!! Не за цар Борис III!!!

Наследил от предшествениците си силна и жизнена държава, но претърпявайки поражения в почти всички водени от него войни, княз Борис I (852-889 г.) предприема далновидни стъпки, които предопределят историческия жребий на България. През 864 г. той покръства себе си и приема името Михаил. Покръства семейството си и своите придворни. На следващата година с желязна ръка налага християнството в страната, като през цялото си властване лавира между противоречивите интереси на Рим и Цариград, постигайки едни или други изгоди за държавата. Цар Борис ІІІ е роден на 30 януари 1894 г. в София.Цар Борис ІІІ не успява да запази така желания от него неутралитет. На 13 декември 1941 г. България обявява символична война на Англия и САЩ. Още през април 1941 г. британски и югославски самолети бомбардират София и Кюстендил. Въздушните нападения стават най-интензивни и разрушителни през 1943 г.

Става въпрос за ЦАР БОРИС I - който налага християнството 865 г. и въвежда славянската писменост в България. Той управлява от 852 до 889 г. и отново за кратко през 893 г., когато детронира първородния си син Владимир Расате и възкачва на престола другия си син Симеон.

Бъркаш царете :) Ама се чудя ако германците бяха навлезли със сила дали щеше да си по-доволен?

Защо в България няма паметник на хан Спарух (имам предвид в София), а има бюст на Роналд Рейган в Юж.парк?! Хм-хмммммм. Може ли, например, завеждащият лабараторията за полит. рискове в НБУ да ни просветли по въпроса?!

Tо вие гледайте след референдума на 16.04 кво става като до де Cултана на власт и BG става източна Pомелия пак . Cте видите една суверенна държaва аха

ВСИЧКИ МИСЛЕЩИ ПО ТОЗИ НАЧИН СА БЕЗМОЗЪЧНИ!!!

привет от велика турция. браво! кратко и ясно!

Ако наистина беше велика, Балканите щяха да изглеждат като държавите от Централна Европа, където е управлявала наистина великата и високо културна Австро-Унгарска империя. Не е велика държава, която макар и империя, е наричана Болният човек на Европа. По-скоро е колос на глинени крака.

Турция е държава, която съществува благодарение на противостоенето м/у великите сили. Я се погледнете на какво приличате. Вие сте обида и проклятие за цивилизованото човечество. Не са решили големите, не са ви изтрили от земята. Вместо да си траете и живуркате в Анадола, вие си търсите белята. Междудругото, колко са истинските турчета в днешната Туркея? Достатъчно е човек да се разходи и да ги преброи.

"Турция има държавническо-творческа нация турците уважават властта и авторитета"!!! Това е много точно казано и е предпоставка за просперитета на нацията. Без респекта към властта и авторитетите наличието на таланти в нацията се обезсмисля. Талантите в този случай ще бъдат полезни предимно на близкото си обкръжение и приносът им към обществото няма да е оптимален. Поради тази причина те биха предпочели да творят на ползу чужди общества. Те схващат даденият им свисше сигнал, че талантът им не е предназначен за лична консумация. В общ план статията е в контекста на гъдела по носталгичните чувства към соца. Тази заигравка погрешно ще я разчетем, че е предназначена за втърдяване на електората на БСП. Не, той и без това е мобилизиран в пределна степен. Целта е изпирането на имиджа на Доган и ДПС сред националистическите и социалистическите среди. Доброто ченге и лошото ченге са изпробвано във времето средство за манипулиране на масите и истинските ченгета вкупом бяха активирани в защита на политико-икономическата мафия, владееща държавата, известна като модела КОЙ! От друга страна, Нинова и Борисов изключиха управление в коалиция с ДПС. От трета, социологията показва, че двупартийна коалиция няма да има мнозинство. Така че пансианса на този модел се затваря, тези избори се закучват повече от КТБ!

Разбирам разсъжденията, но те говорят за голяма заблуда. Водещият принцип на ислямската религия е покорството, което спира полета на човешкия дух. Затова всички народи ползват научните открития, направени от християни и на които се дължи просперитета и високия жизнен стандарт. Арабите са били велики, преди да станат мюсюлмани и да възприемат същото това покорство.

Приемам всичко написано с едно възражение, нека да правим разлика между покорство и уважение. Турското общество е светско и според мен отношението към властта и авторитета в Турция е в резултат не на покорство, а на уважение. Аргумент в тази посока - протестите в парка Гизи! Младите хора показаха непокорство. При опита за преврата, същите протестиращи младежи подкрепиха тези, срещу които протестираха, лягайки под танковете! Така показаха уважението си не само към властта, но и към държавността!

Малко уточнение. Ядрени боепрпаси от СССР до пусковите установки не могат да стигнат за 2 часа. Реално- за 24 ч. Затова има разузнаване, което предварително да определи дали противникът се готви за настъпление.32 броя ОКА държаха 5-те близки летища на прицел и за 5 мин им разрушаваха пистите, поради което ТР авиация-коджа сакатлък. 80 рак /22 разрушаваха инсфраструктурата и ПВО. Миг25РБ скор 3600км и височина 22 км с 4/1000 кг бомби или 32 км с 1,летяха над тавана на ТР ПВО и охлаждаха мераклиите. Танковете 2400- Т72,64.55 и резерв-700 Т-34, БГ артилерия превъзхождаше 4 пъти по огнева мощ. С200 и 300 стрелящи и по морски цели бяха фактор. В случай на ТР настъпление , същото при разумно използване на БГ-армия щеше да понесе страшен разгром .Аржентинците само с наличните 5 крил ракети и морално остарели самолети от преди Виет война с ръждясали 35 год бомби разплакаха високотехнолог Кралски флот като потопиха 10 /2 най-нови разрушителя/ кораба от 30 и още 8 трябваше да потънат ако старите америк бомби, които ги удариха бяха гръмнали. Само заплахата с Ядр ор даде победата на Брит/ЮеС.

Най- модерният брит разрушител с най -мощната ПВО РЛС и нови ракети, заедно с друг който го охраняваше от нисколетящи самолети бяха направени за смях от само 2 двойки стари дозвукови бараки. Аржентинците надхитриха големите тарикати и ги накараха да изкарат готвачите с пушки в ръка да стрелят срещу налитащите щурмовики, белким оцелеят. Още първата двойка удари есминеца, но бомбите отскочиха от палубата и паднаха в морето, след като едната избърса вертолета в кърмата. Не момогнаха ни Си Дарт , ни Си Улф. Вторият щурмовик въпреки зенитния огън на 114 мм оръдие и пушките на екипажа вкара 3 от трите бомби, които носеше. Едната не гръмна, но другите 2 пратиха Ковънтри на дъното. 2 ракети Екс пратиха на дъното Ферибота Атл Конв с 20 вертолета и показаха какво може да се случи с голям десантен кораб ако стане мишена на авиац. Цената на само 1 вертолет е по-голяма от цената общо на 5-те самолета Етендар, които бяха смъртната опасност за Брит флот. Затова МИ6 и СИА се разтърчаха повече ракети да не достигнат до ВВС Арж.

Ракетата беше Екзоцет (френско производство), и бе изстреляна от разстояние 40 км!

Какво е това изказване? Няма големи и малки народи. Що за страх е това и угодническо поведение. Далеч сме и от Русия и от Турция във всяко едно отношение .Президента ни вчера го показа бре човек, не четеш ли. Има си закони на България и международни спогодби. Точно ако си траем и ни е страх тогава е това което си писал.

Във всеки случай това е човек, който знае повече от тебе, мене и много други- без значение дали ни харесва или не.

Нишо не знае. Едно бръщолевене, колкото да се намира на работа. Кое знае, ако знае ще работи за ръстежа на България, а не да разправя само, че това не може и онова не може. Един фолософ!

Всичко е резултат от политиката на комунистите. След 9-ти унищожиха не само елита на нацията, но и свободата на обикновените хора. След 10-ти опустошиха икономиката и армията, за да дава сега акъл тоя бекапеец как да лижем задника на гаджалите. Робско племе го е раждало тоя, но не всички сме такива.

На 9.9.44 всички цървули дойдоха в градовете и станаха илет. Всички криминални престъпници излязоха от затворите и станаха милиционери. Децата и внуците на тази паплач сега ни управляват, а дъртите комуняги продължават да ни дават акъл по медиите. Окрадоха България и продължават да смучат отвсякъде. В България положението никога няма да се оправи. най-големият проблем е, че уж всички са против корупцията и далаверите, но само чакат първата възможност, за да топнат пръст в кацата с меда. Шуробаджанащината ще пребъде, за сметка на малцината почтени и морални хора. Ако изобщо останат такива в България.

Абе я кажи ти нещо за шуробаджанащината в Америка и запада, че напоследък много пишат за нея.

По лошо нещо от комунистите в България са тъпаците като теб,които се народиха през демокрацията за триста години напред.Имаш ли представа,въобще за какво става въпрос?

Няма по-лошо от комунистите. Няма държава, в която левите да са постигнали нещо повече от регресия и диктатура. Същите тия, за които си мечтаете, точно те си пращаха децата да учат в Лондон и Париж, докато останалите изпълняваха петилетки или гниеха в Скравена и Белене. Така че да, имам представа.

Долен живковски боклук! Тези бяха нещастието и за социализма, и за България! Упадъкът на България започна именно от тия селски цървули, повярвали си, че са велики дипломати и политици. Упадъкът започна със селското ни стопанство, изгонило милиони трудолюбиви българи от земята и обезлюдена още от това време. Затова сега внасяме домати от Турция и Македония, ябълки от Полша и чесън от Китай!Защото същите тия господа-"другари" бяха и в ликвидационните съвети, унищожили селското ни стопанство до кокал! Същите тия господа "комунисти" решиха да станат откровени капиталисти, защото нито икономиката, нито идеологията до 1989 не им позволяваше да станат такива. Истина е, че беше изградена сравнително добра промишленост, но все повече технологично изоставаща от световните стандарти; промищленост, която същите тия червени глисти или унищожиха, или алчно си помежду си разпределиха - разни Баневци, Черепи, Дановци, борчета и т.н., ченгета или техните доносници!

А това, че имахме силна държава при "соца" се дължеше на тогавашната доктрина на СССР - силна периферия, защитаваща империята като буфер при евентуална война. Сега приоритетите на другата империя САЩ просто са други и изпаднахме в унизителното нищо. Но пак заради същите "другари"! Защото цървулът си е цървул и робът си е роб до гроб - тоя "съветник" и неговият правешки малоумник трябваше да бъдат съдени за държавна измяна, когато на 2 (два!!!) пъти решително и настойчиво искаха да станем 16 република на СССР!!! В същото време, когато ГДР, Унгария, Чехословакия, Полша бяха окървавени от съветската "демокрация" и "социализъм"! Когато и Югославия се опъна на Кремъл, ние бяхме баси робите! Гнус ме е от тоя с разсъжденията му и на неговия съветван простак, че с Турция трябвало да ядем, пием, другаруваме (!!!) и да си пазим задника! Бе мами.ата ви недоклатена, това ли ви беше държавната политика, цървули нещастни?!!! Че така ли мислеха генералите и войниците ни през Балканските войни като мачкахме турците по 5 на нож, мекерета долни! Че имат наглостта още и да си показват мазните муцуни и мозък да леят отвсякъде, лай.омети такива!

изобщо не е имало нужда от СССР за два часа да ни доставят ядрени глави. Военната доктрина на пограничните поделения Харманли, Симеоновград, Елхово Грудово беше да спрат за 2 часа турската армия докато дойдат съветските войски(разбирай приведат се в готовност и полетят съответните ракети). А че танковете, гаубиците и влекачите, които съм виждам че не палеха и аварираха си е вярно, но това се вписва в по-горните два часа.

Било е каквото е било сега геообстановката е друга. Анкара няма приятели, сама си създава врагове. Станаха заплаха не само, за нас като съседна страна а и за целият континент. За Русия винаги са били, сега рекетират и САЩ. А Тръмп не е от тези който се поддават.