Проф. Пимпирев: 1 час смяна във времето не влияе на здравето

Смяната на зимното с лятното време не оказва влияние върху човека, адаптация е необходима при разлика от пет часа.

Обратно в новината

Коментари - Проф. Пимпирев: 1 час смяна във времето не влияе на здравето | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вместо да се занимават с доказано вредната смяна на времето могат да въведат 35 часова работна седмица, т.е. 7 часа на ден. Така повече от светлата част от денонощието ще бъде на разположение на населението.

ТОЗИ ПИМПИРЕВ Е ПЪЛНО КУКУ!!!! ТОВА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ХЛАДИЛНИК ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА БИОЛОГИЧНО ЧИСТИ ХРАНИ, СЕМЕНА, КОИТО ПАПКАТ САМО БОГОИЗБРАНИТЕ, А ЗА НАС ГМО!!!!! ИЗСЛЕДВАНИЯ И ПРОУЧВАНИЯ ПРАВЕЛИ, АЙДЕ ДА НЕ НИ ВЗИМАТ ЗА БУДАЛИ!!!

Професорът е достигнал до това революционно откритие, в резултат на десетки години проучвания, опити и анализи - например коя ракия замръзва най-бързо в Антарктика.

Глупости! Не мога да им простя, че ни го взимат този един час и това си е. Докато се наглася, те ни го връщат. Организмът усеща кое е астрономическото време, ние не сме машини...

Абе, много ти е бавна свиквачката, бе брат..

Той да не е лекар за да прави такива изказвания? Смяната на времето оказва влияние върху човешкият организъм-доказано е и то от лекари!

Без минуси!

Няма ли лудница на Антарктика да го приберат този смотаняк.

Още нищо не сме сменили, а тук е пълно с изтрещели. Хора, огледайте се около вас! Бъдете щастливи с всяко хубаво нещо, което видите. Животът минава неусетно и не трябва да го губим по този начин.

Тези в СУ въобще не ходят на работа. По един ден на седмица, като обединават по няколко курса и на всички едни и същи лексии. Пътуват къде ли не със средства на университета. Точно за това на този професор не му пука за времето.

Драмата на науката в РБ, а и не само науката - аморалните алчни нагаждачи като този професор. Кой ли не изследва под негово ръководство, пардон ходи до екскурзия в Антарктида - от Георги Първанов-Гоце до Соломон Паси.

и то за пари. Това е.

Ех професоре кой ти плати за това изказване

Литър Пещерска гроздова на ден също не влияе на здравето на хората. Научно тествано е от мен- професор Пимпирев.

Такива експерти като този професор, ги държат за всеки случай, когато трябва да се подкрепи нещо ненормално. като академици, например. Самия той не работи в Софийски университет по 12 часа на ден. Натоварването му като на рпофесор е 8 часа лексии на седмица. А тези лекции стоят готови от много години и той ги повтаря като мантра. Но ако го пратят да работи 12 часа на ден, друга песничка ще запее.

Ами защо не станеш и ти професор след като е толкова хубаво?

Ами защото не е в професорската мафия

Този професор нищо не разбира от темата, да си гледа ледовете, научно е доказано от хора компетентни, че смяната на времето разболява и хората.Това се отнася за лятното часово време, което е изкуствено, не случайно в Русия спряха да сменят времето от няколко години. Ако спрем да местим напред времето ще сме по-здрави. Да искаме от правителството да отмени това местене на стрелките напред-назад.

че той, все още не е пропял чалга, не коментирал футболен мач и не се е натресъл в политика... Всяка една промяна води до дисбаланс на физическо или психическо ниво в организма на човек. Много често въвеждането на лятно часово време предизвиква десинхроноза - разминаване на ритъма на организма с ритъма на хронологичното време, хората усещат обща отпадналост, чувство на дезориентация и дезорганизираност. Това заяви Десислава Илиева - психолог от БЧК на съвещание, организирано от Научно-техническия съюз на енергетиците в България. По-чувствителни към смяната на времето са децата, възрастните хора и хората с хронични заболявания. Според проучване на университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен сред 55 000 души, смяната на часовото време влияе върху естествения ритъм на организма. Повечето хора се пригаждат към промените в рамките на един месец, като по-бързо се приспособяват хора на 30-35 години, които не работят в стресова среда. При всички останали се наблюдават сърдечно-съдови или нервно-психически промени, подчертава БТА

Бойкот на смяната на времето! И... не всяка Сряда да е работен ден.

Джамия направихте ли на Южния полюс? Нали водихте теолог и преподавател по религия от Турция преди няколко години да търси Моамет там?

Моля противниците на професора да ми отговорят на следните въпроси. 1. Вие никакви дейности (разходки, спорт и т.н.) ли не извършвате на открито? 2. Кога спите по-добре - когато навън е светло, или когато е тъмно. 3. Не смятате ли че жизнения цикъл на човека се подчинява на същите закони, на които се подчиняват и животните?

ще ти отговоря аз на теб и на оня изкофелник дето само пари харчи и ни занимава със себе си и кратуната си изветрела: Първата работа на тиквата беше да се отърве от тази простотия а Путин го премахна това просташко местене щото някой трябвало да играе голф ай сиктир! Правя много работи на открито но в съвремието всичко е доста по различно от преди 30 40 години - тъпак!

Човече, причините за състонието ти определено не са в промяната на времето. Предполагам някой квалифициран психиатър ще може да помогне за подобни изблици на гняв. И по-добре да вземеш мерки навреме, преди да си навредил на себе си, или на някой около теб.

Всяка една промяна води до дисбаланс на физическо или психическо ниво в организма на човек. Много често въвеждането на лятно часово време предизвиква десинхроноза - разминаване на ритъма на организма с ритъма на хронологичното време, хората усещат обща отпадналост, чувство на дезориентация и дезорганизираност. Това заяви Десислава Илиева - психолог от БЧК на съвещание, организирано от Научно-техническия съюз на енергетиците в България. По-чувствителни към смяната на времето са децата, възрастните хора и хората с хронични заболявания. Според проучване на университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен сред 55 000 души, смяната на часовото време влияе върху естествения ритъм на организма. Повечето хора се пригаждат към промените в рамките на един месец, като по-бързо се приспособяват хора на 30-35 години, които не работят в стресова среда. При всички останали се наблюдават сърдечно-съдови или нервно-психически промени, подчертава БТА

Само на трети въпрос ще отговоря. Кажете на една крава, че ще я доите с един час по-рано. Или на петел да кукурига с един час по-рано, и да ляга заедно с кокшките един час по рано. Той ще кукурига както винаги и ЕС не може да го накара да кукурига по тяхната наредба. А за разходки -нищо не ми пречи и принормално астрономическо време да намеря време за разходка. И да се наспя. Не се грижете за това.

Леле,леле,голяма излагация на Професора! Май е по-добре да говори само по теми,от които наистина разбира! Видно е,че понятие си няма от физиология на човека/и всички живи същества/ Може да пробва да събужда пингвините с час по-рано,ама няма да го послушат...

На някои кухи "професорски" глави нищо не е в състояние да да им попречи да творят идиотщини!!!

А бе, професоре. Къде в коя страна от Азия променят времето. Я опомнете се, нали сте професор . Ако не знаете, погледнете в интернет.

и проХфесор, само плаши гаргите и се хили като клоун

loyola

Ама аре Геолого-географските професори да се изказват по Геолого-географски проблеми и теми и да не се бъркат в неща, в които не са компетентни ... По медицинските проблеми моля да търсите мнението на професори по медицина ...

Моля, г-н професорът да говори само от първо лице и само за това как на него му влияе часова разлика от един час. Не знам по какво още е професор, но надали е и по хуманна медицина, конкретно психология, ендокринология или неврология. И как часова разлика от 5 часа изисквала пет дена за адаптация, а такава от час не се отразявала изобщо? Моят биологичен часовник я усеща и като отида за два-три дена в командировка в район с един час часова разлика, определено ми влияе. Може би е въпрос на лична адаптация и ако човек пътува много често, вероятно би се усещал, сякаш това не му влияе. Но ако някой вдига дневно 2 тона тежести и това не му влияе, не може да очаква същото натоварване да има същия ефект върху друг човек.

Дрън,дрън.Събуди си сутринта детето и го води на детска градина. (ясли) Първа смяна знаеш ли в колко часа става ?

Слагаш детето да спи 1 час по-рано.

... След което му натискаш бутона и то веднага заспива! Па к-во като вънка е светло и на него не му е време за лЕгане?!! Мамка му и ... толкова! Два шамара ,и като пореве - ША зАспи!

Тези учени, особено академици, каквото им заповядат, това твърдят. Първо от тази промяна на времето няма никакъв економически ефект, второ, хората получават стрес, особено, ако работят на цял работен ден. Трето, май в Европа чиновниците съвсем са изперкали, щом не се отказват от това превъртване на часовниците. Нито в Япония, нито в Китай, САЩ и други страни не сменят времето. Защото знаят, че негативно се отразява върху хората. Само "изперкалата Европа" все продължава. Дори РФ се отказа от тези промени. До кога ще търпим тези европейски "ценности".

Пречи на хора, които работят по 12-13 часа. Има много малко време докато се прибереш, вечеряш и легнеш. Един час по-рано трудно се "изчиства" в биологичният часовник и неминуемо се усеща още на първата сутрин и след това-първата вечер. Отнема поне 4-5 дена докато се преодолее дискомфорта. Не знам професора, до колко е запознат с толкова часа ежедневно натоварване (особенно психическо), но не мога да се съглася с неговата гледна точка!

говорят за "по-доброто използване на светлата част от денонощието"?! Чове трябва да е неимоверно тъп, за да не схване , че преместването на часовниците "пИчели време" само сутрин! Вечерта става обратното! Светлата част се "губи" по-бързо... Но.....ахаааааа..... експлоататора на труда ти си е взел своето!

Ако ставаш в 7 сутринта - кога оползотворяваш повече светло време - ако Слънцето изгрява в 5 или ако изгрява в 6? И ако приклюваш работа в 17 кога имаш повече светло време - ако залязва в 20 или в 21 ?

Абе, идиотин, а кога си лягаш по светло - когато залязва слънцето в 10 или в 11? И кога ставаш по тъмно, когато се съмва един час по-рано ли? Откачалка

Половината свят отмени тая простотия-смяната на времето, само тук всяка година изкарват по един такъв "експерт" да ни убеждава колко безболезнено било това. Като че ли 1 час ще им реши икономиката..... алчността няма край

По същата логика - ами на теб какво ти решава (пречи) 1 час?

Ами ,трудно ставам с 1 час по-рано,да не говорим за децата,които стават за детска градина или училище.

не разбрах защо смеси "отворения"съвременен свят със смяната на часовете в зимен и летен период? Я да му тръснат да гледа едно внуче на 6 месеца и да видим отворения свят как ще му се отрази на огладняването и приспиването на детето?Особено рано сутрин.

За сериозните хора 1 час не оказва влияние. За лигльовците - и 5 минути могат "да ми объркат 2-3 седмици и да съм изморен и пребит".

щом един час не ти оказва влияние, хайде в този час да ми пренесеш 2-та тона дърва.Ще те призная за сериозен човек, щом това ти върши работа.

Смешник. Разсмя ме. А да оправя жена ти в този час? Или щерка ти?

Възрастните някакси ще се справиме, ама горките дечица в понеделник ще са недоспали, изнервени с объркан дневен режим на хранене, спане, игри.

Ей, добре че ми го казаха, защото аз съм останал явно с грешно впечатление! Това че всяка година по два пъти на смяната на времето дето ходя като пребито куче две седмици било просто съвпадение. Ама съм и аз непросветен, значи.

Не, просто си глезльо.

Бих се учудил , ако тоя нахилен безделник има проблем с каквото и да било!

Живея в къща , в малко градче и през дена чувам петлите от околните дворове, кога започват да пеят.По тях мога да си сверявам часовника. Не съм забелязал, когато сменят времето, петльовците сменят ли е те графика в същия ден,или въобще не им пука колко умен е човека?!

На заспалите патки, всичко им пречи - времето, ракетите, космоса ....Читавият човек, си го мести от крачол в крачол, и хич не се занимава с такива глупости!

Читавият човек и в 12 часа през нощта да го накарат да почне да копае канал, ще си го премести отзад и е взел кирката....!

имат т.н. "биологичен часовник"!Аз познавам двама такива!Те самите не могат да обяснят как става така, че ако си заложат да станат в 5 часа, се събуждат в пет! При тях става пълна каша, когато се преминава на "лятното време".Иначе при зимното нямат проблеми.

Баща ми /бог да го проси/ беше такъв! Каже ,че трябва да стане в 4,45 - и става !Без часовник /та ако ще и в 01,11 да е легнал/. До някъде и аз го мога ,но това не е сън! През 20-30 минути надигам глава да погледна часовника...

Значи всичките изследвания по света са грешни, само един академик от ДС-то знае най-добре?

Най-добрият вариант е: Лягаш когато ти се доспи. Ставаш когато се наспиш. Ядеш когато огладнееш и точно колкото си гладен. Е ,ако пък можеш да намериш начина да вместиш в този график и работното си време...От това по-добро не може да има. Но... не на всеки му се подреждат така нещата. Почти така ми беше графика на работа в ДАП преди... 32 години. ;-))))

ДАП-а! Какви времена бяха...?!

Отгоре на всичко бях на доста по-малко години!

:):):) Преди 35 години бяхме млади и не живеехме в такава "прекрасна демокрация"!?

е най-добре да си гризне дипломата или там каквото "професорско" има като дюкимент! Еднократното сменяне на часови пояси, па макар и "няколко пъти в годината" въобще не се равнява на рязката смяна с един час на времето на заспиване и събуждане на едно дете, примерно! И то в продължение на дни, не за един ден полет със самолет! Той на какво казва, че не се отразява-в смисъл не започва да се гърчи и да повръща ли?

А и като "сложиш " по 4 часа на око в самолета... може и по-добре да ти стане... стига да можеш да спиш в самолета! ;-))))

Проф. д-р Христо Цанев Пимпирев е български учен и полярен изследовател. Професор по геология в Софийския университет Св. Климент Охридски. Е защо се нервите бе хора, човека си споделя неговите усещания.

Не зная защо са тия негативни коментари за неща, приети и използвани от половината свят, от 100 години? Или някои се опитвате да бъдете по-големи праведници от папата, или - просто лаф да става!

във времето са именно простотиите...

Дааааааааааа, за голямо съжаление!

пимпирка ела да го обясниш на детето ми и то да те разбере че трябва да стане един час по рано

Ами да си легне един час по-рано :) Ако си кадърен родител, ще го постигнеш. Ако не - ще намериш колкото причини искаш, за да се оправдаеш. И аз имам деца - 2,7,10 и 12 г. Знам за какво става дума.

Преди години ято птички всяка сутрин ме събуждаха точно в 6 без 10, като по часовник, с веселото си чуруликане и сутрешна суматоха на дървото под нашите прозорци. Сега дърветата още ги има, но ги няма вече птичките. Та се питам дали тези птички биха ме събуждали един час по-рано, щото ние, човеците, преместихме часовниците си с един час напред? Надали! Те пак щяха да си чуруликат в 6 без десет, само дето за мене ще е 7 без десет. Кому е нужно това? Природата си знае работата, прочетете научно-популарните книги за растенията и няма начин да не попаднете върху материал, от който да научите как да си направите часовник от цветя, които да отварят цветчетата си в точно определен час. Природата, както казах, си знае работата, само ние, човеците, се правим на интересни. А... преди много години руснаците имах идеята да обърнат северните реки на юг и да текат не към Северния ледовит океан, а към степите и пустините на тогавашния СССР. Е, нищо не стана от шантавата иде, защото са осъзнали, че срещу природата не се върви с рогата напред. Аз лично съм категорично против тази смяна на часовника.

Професоре, на Южния полюс - там е Антарктида - няма часови пояси. Малък пропуск в образованието, но както казват и най-умният си е малко прост. Смяната на ритъма на човешкия организъм е проблем - затова от билейски времена седмицата има седем дни, а в казарамите и тогава се е ставало и лягало в определен час.

по какво е професор? Като чета статията, излиза, че е екскурзиант. То и на снимката така изглежда. Да е жив и здрав дълго да сменя часовите пояси, но мнението му по сериозни проблеми не ме вълнува.

Човешкият организъм има свой часовник. В казармата бях оттренирал да ставам в точно определен час, до минута. Всяка промяна на ритъма на живот се отразява негативно. Най-елементарен пример е следобедният сън на децата - нарушаването му знае всяка майка, както и лягането в определен час. Но при такива алчни и прозди професори, пълна трагедия

не бива да оправяш жена си на пл."Батенберг"!

Продължителноста на деня не се променя.Променя се нощната тарифа на електромера.

Ако на него не му плащат разходките едва ли щеше да приказва така защото работещите на смени, на ставащите деца за градина по рано може би никак не им е ''широко'' около врата а и ефект от тази идиотщина няма никакъв

Ставай всяка сутрин в 6:00 часа с готовност да се разправяш с идиоти от 8:00 и тогава ще те питам кое ти влияе. Случайно да си чувал, че най-честите инфаркти са в понеделник, между 9:00 и 11:00 часа? Това да ли не е свързано с работа, как мислиш?.. Ама, извинявай, тука вече за работене говорим.

То не е до смяна на времето. То е до нагласата на ума на човека. Смени си нагласата на ума, и тогава няма да ти пречат нито понеделниците, нито идиотите. :) А като гледам тук повечето коментатори са толкова зле настроени, всички звучат като песимистични безпомощни старчета, на които всичко им пречи и всичко ги убива. Ако не е смяната на времето, все нещо друго ще е.

Аз ставам в 6:00 всяка сутрин, и до 17:00 се разправям с "идиоти", и въобще не ми влияе това преместване, напред или назад, стрелките на часовника. За по поспаливите, може би няколко дена им е малко терсене, но нищо по-вече.