За първи път у нас - естествено Цезарово сечение

За първи път в България в столичната АГ болница "Шейново" бе демонстрирано Цезарово сечение, което наподобява естественото раждане.

Обратно в новината

Коментари - За първи път у нас - естествено Цезарово сечение | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

това е много глупава и опасна идея - дори да няма болка за една жена е неприятно толкова дълго да стои с отворен корем, а и за детето, отделно риск от инфекция/сепсис - кои измисли тази глупост?

Това е поредната ''лекарска'' идиотщина дето искат да ме убедят как кати резнеш корема бебето излиза все едно от влагалището:))))Стига идиотщини на идиотки дето кога се чукат не ги боли ама кога трябва да родят 100 причини намират да не се напънат,,

Едно време имаше часове по литература за четене с елементи на разсъждение - т.е. да кажат децата какво са разбрали от един текст. На английски му казват reading comprehension. Бая народ тука трябва да мине тия часове, щото ситуацията е плачевна.

Щом иде от братските хамерикански лекари, няма нищо по естествено от цезаровото сечение! Очаквайте скоро и с естествено гмо да ни залеят!

Маркетинговите измами вече и при раждането, кое му е естественото ВЕ, ИЗ-PO-ДИ, Боже нищо свято не остана на тоя свят!!!

Айде стига сте се пенили. Естествено цезарово сечение се нарича, защото след разреза бебето само напъва да излезе през разреза, а не го вадят веднага. Това симулира естествено излизане от тялото на родилката. Както са обяснили в статията ИЗРОДИТЕ това има положително въздействие върху бебето и майката, но все пак защо ли да ви интересува това?

И къде ''напъва'' че не разбрах след като вече е резнат корема няма начин да го чакат то да ''напъва'' там дето е отворено със скалп

иди стои ти 10 минути с отворена матка, да видиш щастие.

Мъжете да не се обаждат За или Против секциото са, че те от една настинка лягат и умират

Жена, `бем ти твоето раждане, пред моята първа глътка!

Госпожи, много ви е ниско нивото нещо. Разбирам да сме в лекарски форум, че да спорите с такъв плам - само секцио, само естествено! На мен ми направиха секцио по спешност, така че знам и едната, и другата страна. Не може да слагате всички под един знаменател! И едното, и другото има плюсове и минуси, обаче за всяка жена е различно и строго индивидуално. Като си спомня какво беше, бих избрала планирано секцио. Но това важи за мен, не за някой друг Стига сте си давали съвети, в които не сте компетентни!

А тия бебета как разбират , че се раждат с "естествено цезарова сечение" и помагат, а когато се раждат както майката природа е определила, не искат да помагат и жените понякога се мъчат дълго време?

И аз , както някои са написали по-долу, след като прочетох заглавието реших, че това е нешо естествено, но много необичайно и някоя жена естествено сама се е сцепила през корема, за да си роди детето. Ето докъде ни докарват неграмотни заглавия.

lu4ka

Значи това е секцио. Цезаровото сечение е да ти разпорят корема отгоре до долу. А естествено цезарово сечение е оксиморон. Такова животно нЕма.

И кое му естественото - коремът се отваря и затваря сам, без лекарска намеса?

Басси нищо не разбрах! Как така секцио, наподобяващо нормално раждане?! Е нали е с операция, какво нормално раждане е това? Да не измислят топлата вода през 2017г.?

"Естествено", ама друг път. Оправете си заглавието , за да отразява за какво става дума

Изключително 'иновативно' е бебето да се даде на майката веднага...нещо, което тук по някаква мамоумна причина рядко се практикува....

Изключително 'иновативно' е бебето да се даде на майката веднага...нещо, което тук по някаква мамоумна причина рядко се практикува....

иновативно" не значи нито умно, нито добро, а нещо ново. В случая не оказва никакво влияние и няма никакво значение Но нали сте една сюрия иновативни глупачки...

Операцията изглежда наистина е подобрение на обикновеното секцио. Дано да е достъпно за повече жени, които искат да родят със секцио.

Аз само не разбрах какво значи: "Искат да родят със секцио"??? Това не е искане , ражда се със секцио по медицински причини. Как може Кейт Мидълтън и др, да не изброявам, да родят нормално.., а кифлите в БГ - не! Просто толкова спаднала кулурата на хората, че нямам думи!

А теб какво точно те интересува как раждат другите жени? Кифли или не това си е техен проблем и ти нямаш никакво право да даваш непоискани съвети и мнение. А за Кейт и нейните раждания искам да ти кажа, че майка ми през 1981 година ме е родила "естествено" упоена с райски газ и не е усетила НИЩО наистина нищо! Но тя е била с "връзки"- работила е в родилният дом, където ме е родила. Та искам да кажа, че има отдавна практикувани методи за безболезнено раждане, но не се прилагат масово поне в Бг. То Кейт ражда и след 1-2 часа се появява изправена, усмихната и стои права по 20-30 минути за снимки и т.н. Та тя едва ли ражда като нас клетите женици!

Ти пък откъде си сигурна как е родила Кейт Мидълтън???? Много от известните личности раждат със секцио, защото заедно със секциото правят и липосукция и какво ли още не. Та българката всичката Мара втасала и с тях да се сравнява...

Какво ли няма да измислят за пари, безкруполни алчни същества!

"Макар, че естественото раждане е най-добрият начин на родоразрешаване и за майката и за детето, съществуват редица усложнения, заради които се налага раждане с операция" За съжаление в БГ основната причина се нарича лекарска алчност.

" естествено Цезарово сечение" Естествен дървен камък!

Първото си дете го родих по естествен начин. За второто никой не можа да ме обеди да го повторя. След като науката се е развила достатъчно, не виждам смисъл да се изтормозва майката, и детето. А и при нормалното раждане почти на всички мои познати и приятелки се е налагало да ги "цепнат", "срежат" или нещо си там (на мен също не ми се размина). Второто дете си го родих със секцио - живо и здраво си е и се развива съвсем нормално като батко си. Мисля, че как ще ражда трябва да е личен избор на родилката!

Аз не мисля така, секциото е сериозна операция и при здрава и права жена, не виждам причина да й се прави секцио! Има упойки, които се слагат и при нормалното раждане, и цепването е 1см, а едно секцио е много по сериозно"цепване"! Също така, усложненоият, които моце да се получат при него, при естественото раждане са сведени до минимун!!!!!

А бе я някой мъж да пробва да си цепне мускул и кожа, ама ей така, в пълно съзнание, било и само 1 сантиметър, да разбере за какво става въпрос.

Поинтересувай се колко от жените гинеколози са родили със секцио. Много малко. Аз имам няколко приятелкии познати дами гинеколози, повечето с по-две деца. Всички родени естествено. Секциото оказва влияние върху когнитивното развитие на децата.

Да, но лекарки. За които е е гарантирана грижа на макс.

Да си призная, много бях щастлива че родих секцио защото бях примряла от страх.. През цялата бременност бях планирана за естествено раждане обаче преносих и след, като безуспешно седях часове със система и никакви контракции накрая родих със секцио.Разминаха ми се мъките, че съседката по стая като ми разказа за болките ме стана лошо...

По темите "за"и "против" секциото, да пишат само жени. Щото другото някак си не е справедливо. "За" секциото съм. На противниците им предлагам всички операции да им ги правят без упойка, да им вадят зъби без упойка и да им наместват счупени кости без упойка. Естествено е. Едно време така е било.

Това са абсолютни глупости. Говорим за естественото и оперативно раждане. Има обезболяващи лекарства, които отнемат болката и при естествено раждане, както когато ти вадят зъб. Но детето излиза от там от където природата е казала, а не през корема.

А дали прилагат обезболяващите средства, или не? Май не. Или само на избрани.

не се обосновеш защо си "ЗА"? Ето и друго мнение от ЖЕНА, "ЗА" секцио съм когато се НАЛАГА по медицински показания, а не защото някоя дрисла я е дострашало. В днешно време все повече пикли избират секцио, защото било по лесно и леко. Това не трябва да се толерира. А сега за зъбите, операции и т.н. и т.н дори и време оно за операциите са използвали упойки мила, дори при кръвопреливането са ги преспивали, осведоми се малко преди да пишеш глупости. Явно си поредната пикла.

Защото боли. Просто е. И боли повече от зъб. И на някого му е кеф, че друг го боли.

Ама и вие явно пиете оцет на гладно. Дайте да ги мъчим хората, щото така било естествено. В 21век сме, не в 14-ти. В кое време оно са ползвали упойки, бе госпожа? През 20-30те години в БГ упойка при зъболекар не е съществувала. Дайте да ги бернем всички мъже на зъболекар без упойка щото и дядовците им така са били... после не можем ги събра на едно място от квичене. Ама родилките са ви пикли на вас. От ей такива акушерки като вас що народ е осакатен не е истина просто.

Ти чувал/а ли си за ТОКОФОБИЯ? Явно не. С такава агресия, нападателност и обиди съм забелязала, че говорят само родилите вагинално жени. "Аз съм се мъчила да се мъчат и другите".

не осъзнавате какви щети нанасяте на нацията в дългосрочен план като рекламирате коремни операции за сметка на естественото раждане. И без това всичко е бизнес и акушерките в българия са изгубикли способности за сметка на лекарите. Не влошавайте още повече нещата.

Ти за акушерките ли си се замислил/а? Темата е много по-дълбока и сложна. Да те светна, че при избор на екип, което правят огромен брой родилки, изражда избраният лекар а акушерката няма никакви задължения. И секциото "няма вина". Те акушерките да си оправят държанието, действията и речника пък после да ги мислим. За сега в ъгъла!

Какви са щетите за нацията по точно?

И как раждане за 4 минути наподобява естественото раждане? Тия доктори умират да рекламират секциото. защо никога не информират майките, че децата родени със секцио имат по-слаба адаптивност и показват по-лоши резултати в училишще, защото усвояват по-бавно. Това е свързано именно с адаптацията на детето при естествено и оператовно раждане.

Доста политици и целокупният български народ са родени със секцио.

Не секциото е виновно. Каквито родителите, такива и децата.

...и са клепоухи, с квадратни глави, и до известна степен малоумни. Може ли, такива глупости да се пишат? Ако имаш дете за съжаление е при родител с такъв умствен капацитет.

Като цяло самото раждане и медицината до голяма степен са противоестествени. Най-естесвената поза за жената да ражда изобщо не е да е легнала по гръб! Това е въведено заради улеснение на лекарите, но не и за одилките. Най-естественото раждане е когато жената е клекнала и във вода.

взел вилицата наопаки и ний веднага сме на линия да усвоим модерното. От много модерност секциото в АГ болниците в София е над 50% от случаите.

На теб лично, какво ти пречи това? Жената има право да избира как да ражда!

А в Бразилия 95%. Е, и?

5% раждат нормално в джунглите на Амазонка. Сигурно си социологически ангажирана личност от предизборните проучвания та толкоз ги грееш процентите. Как ли пък никой нищо и никога не ме е анкетирал до момента? А то пък и никого от познатите не знам да са анкетирали. Виж - телефонни измамници доста. Ама да не си и ти такава измамваща личност от Бразилия? Виж колко доверчиви душички са ти сложили плюсчета!

Гледах в тубата. Жената се надигаше леко и си гледаше операционното поле. Това плаши. Обаче възможността да си гушнеш бебето веднага, е нещо хубаво. Просто не разбирам защо трябва да гледа всеки етап от операцията.

ми може и да не гледа - просто това е опция! но е много важно майката да може да гушне веднага бебето след раждането!!!

Хохо I am here for the comments :) От БГ Мама ей сега ще се разкудкудякат.

Подобни писания не се ли наричат РЕКЛАМА ? При това подвеждаща, некадърно написана и противоречаща на закона?

Обяснете защо информацията е подвеждаща или противоречаща на закона? Какво незаконно има в нов вид операция?

По закон хирургичната операция, известна като "цезарово сечение" може да се извърши когато, цитирам: "Налице са тежки общи заболявания на майката - раждане на мъртъв плод или на увредени деца - състояние след лечение за стерилитет - състояние след операции на матката - състояние след множество аборти или преждевременни раждания - аномалии или стеснения на таза - аномалии в положението и предлежание на детето - недостиг на кислород за детето -преждевременно отлепяне на плацентата - и др" Предлагането на операцията "по избор" на пациента е незаконно в самата си същност - лекарят е длъжен да означи причината, поради която е оперирал. А назоваването на хирургическа интервенция като естествен процес няма да коментирам.

какво е новото?

Естествено цезарово сечение?!?! Демек оставили сте булката да се сцепи по шевовете сама при раждането?

демек, демек..,,демек не си чел статията, а директно си кликнал на коментарите. Това означава, че имаш по-голяма уста, отколкото уши и очи.

Ей ама... Къде ви се загуби чуството за хумор бе хора? Светът е оцелял защото се е смял! А иначе евала, ако може да се направи булките да раждат без съпътстващите усложнения. Моята след раждането едвам си сядаше на задника една седмица...

"майката и бебето участват активно" Правилно ли разбирам, че бебето играе ролята на навигатор и в краен случай се хваща за ножа? Пардон, за скалпела?

Бебето обикновено е активен участник в раждането, без значение дали този факт ви е известен или не!

Чакаме и естествената трансплантация на мозък.

Запиши се бързо, че желаещите ще са много!

Клампирането на пъпната връв по принцип трябва да е отложено 10-15 мин, защото през това време бебето продължава да получава от майката, кислород, много важни вещества и антитела!

На български се казва "прекъсване" а не "клампиране". Безродници българския език вече за нищо го нямате.

В медицината се казва 'клампиране' е термин, а не лош превод

като не си лекар, къде се буташ, без да разбираш?

Иванов, няма да те наричам "колега" по очевидни причини, в медицината "клампиране" и "прекъсване" са две коренно различни неща, така че ти си гледай филологията и назидавай така възпитателките в яслата на децата си, а клампирането го остави на нас.

Чудя се аз къде са всички доктори, като ти дотрябват а те... във форума :D