От 91 500 учители у нас 25 000 са в пенсионна възраст

От общо 91 500 учители в България 25 000 са в пенсионна възраст (включително за ранно пенсиониране).

Обратно в новината

Коментари - От 91 500 учители у нас 25 000 са в пенсионна възраст | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да съкратят веднага всички старци, и да се даде възможност за работа на млади учители!

Не мисля, че има проблем изобщо за българското образование. Днешните родители всичко знаят и могат и са много по-компетентни от професионалистите по отношение на учебния процес. В клас има обикновено 26 деца, всяко от тях има по двама родители. Учебната година има 36 учебни седмици - най-дейните родители да изработят графика на преподаване и да си ограмотяват "съкровищата" сами. Даже и няма да им се нарушат отпуските - в края на краищата нали работният ден на учителите е само половин.

Съгласен съм ,че заплатите на учителите са ниски.Но защо никой не говори , че и учениците намаляват с около 15 000 всяка година .Че има учители на класове от 3- 4 ученика. Че в България са почти препоръчителни частните уроци Запушете пробойните в системата и тогава увеличете заплатите.

учителите се водят трета категория труд! А ти си малоумен, щом искаш детето ти да се учи от някой на 60!

.... кой е глупакът. Надявам се на 50 да те съкратят от работа и да почакаш 18 години до пенсията, тогава да те видя колко стар ще си на 60. С този коментар си личи, че нито имаш идея за какво говориш, нито, че си си "ъпдейтнал" софтуера.

компенсаторни, но не парични! Да си учител е призвание, а не печалбарство. То пък младите учители поне да са грамотни, че на общия фон на останалите студенти, силно се съмнявам, да са елитната прослойка....

ли? И учителите нямат ли деца за гледане? Аха, те от въздуха растат! Ето точно с това мислене стигнахме до тук! Аман от разбирачи!

Моите деца порастнаха от въздуха, който учителите не искат и въпреки тях станаха добри специалисти. Нека сме наясно- мина времето когато върха на обществото бяха кмета, даскала и попа! Сега родителите са с по няколко степени по високо квалифицирани и като физици, химици математици, инженери доктори, биолози пр, специалисти. Нерядко майка, баща, леля, чичо и самостоятелно могат да подготвят младия човек за бъдещия житейски път... И то много по-добре!

Ще дойде ден когато Тодор Живков ще бъде благославян като последният истински държавник и времето в което той е управлявал ще се нарича последният златен век на България. Моля се да не е така ,но нищо което се случва последните 27 години не ме оборва

да... така е и при Ким Че Ун Но той вече е благославян Аман от УФСЕ радващи се на кошарата. Все едно че някой е виновен че се е родил там където се е родил и виждаш ли - няма право да излиза от там. Те такива се радват на Тошко.

Мечтата на съвременният еничарин...... Тази кошара ОФЦО се казвА ТВОЯ РОДИНА -БЪЛГАРИЯ.... И тази държава беше един оазис на НОРМАЛЕН ЖИВОТ за 90% от населението и Сега е точно обратното 90% страдат за сметка на ВАС 10 процента .

Ти кога ходи за последно в С. Корея, че знаеш как е там? Или се ЧЕЛ НЕЙДЕ СИ и знаеш всичко?

Има учебни дисциплини, по които има млади учители, но старите са хора на директорите феодали. Без мандатност в СОУ. Шуребадженашка история. Ами комисиите за проверка на матурите ? Все наши хора без подмяна. В София има даскали по музика по на 67-68 год. Защо ги държите като има млади кандидати. Един учител се създава за 7-8 год.

не си в тази сфера. Аз съм учител и преди месец напусна учителят ни по музика. Ами не се яви НИТО ЕДИН за неговото място. Търсихме чрез познати и тн... Не пишете, като не сте наясно!

на каква възраст е? Като почнем от резидента. Не че нещо, но много от "успехите" се дължат на нея.

На евроатлантическа България образовани хора не и трябват...... Няма какво да работят. на България ние евроатлантиците назначени като колониална администрация от ЕС и САЩ сме отредили съдбата на бежански лагер и източник на евтина работна ръка за нашите заводи където те ще получават по коричка хляб.. Не ви харесва ЕМИ НАЛИ ЩЕ ИМА БАНАНИ НАЛИ ЗА ТОВА СЕ БОРИХТЕ

Кой ще иска да работи, докато разни гаменчета, между двата джойнта в междучасията, се разхождат из класната стая, снимат се за фейса, замерват те с гуми, химикалки и пакети от кроасани и те псуват по роднинска линия? В същото време ти нямаш право да им пишеш дори забележка в бележника, щото след това трябва да докладваш пред директора, пред инспектората и пред МОН. По-безгрижна е дори работата на патрулните полицаи в Столипиново и ФакултетО. А родителите е добре да осъзнаят, че пет лева дневни и телефон са 1200 лева не са върхът и не изчерпват родителската грижа.

механизми за връщане на уважението към училището и учителите, по стар български обичай, отново трябва да включват, наказания с обществено полезен труд на гаменчетата неспазващи дисциплината в училище до 3 седмици, след часовете. Освен това да се въведат парични глоби за родителите, неспособни да си възпитат л..йненцата. В краен случай да се върнат дървените показалки! Пръчката от РАЯ е излязла! аман от недоклатени, либерастки простотии относно възпитанието на подрастващите. Всяка жаба от малка да си знае гьола!

В цял свят е така. Този които е некадърен и не може да се реализира в областта си - става учител. За това и заплатите са най-ниски. Но пък в България това си е гавра с тях. Едни 1200 минимум би трябвало да получават. Все пак се грижат за новите поколения. Само за чест и слава никой не работи на версия.

А Вие кадърните, какви ставате???

В някои страни това не е професия, а "диагноза".

Така ни го поднасят това все едно не е нещо добре известно от много време насам! И нещо друго, дори даскалите, които не са на пенсионна възраст не стават! Повечето то тях стават учители само и само, защото за друго не ги бива и са тотално некадърни! Еми каква мотивация очаквате от такива хора! И няма как да се дават добри заплати, защото се знае, че качеството им на работа е 0. Така, че скоро време високи заплати в образованието няма да има!

КТ "Подкрепа" са паразити, които от време навреме споделят по някоя дивотия с медиите за да оправдават съществуването си

След 10-15 години ще приемат закон, че учителите могат да са с основно и по-ниско образование! И тогава в училищата на България (не говоря за София!) ще се учи как се берат тухли, как се сваля жица без да те удари тока, как се заселваш в къща на умряла бабичка, как се ражда на 9-10 години.

Интересно ми е , дали повечето от родителите на учениците знаят що за стока са чедата им ! Дали знаят , че децата им нямат уважение към учител, директор , не се уважават един друг , не знаят как да се държат в обществото , проявяват скрита или явна агресия , пушат и пият от пети клас нагоре , говорят вулгаризми , безразлични са към учебния процес . Какво ги направи такива ли ? - ДЕМОКРАЦИЯТА - попфолка , екшъните , сапунките , елементарните образователни изисквания , безпаричието или прекалената задоволеност на една малка част от тях , обезличаването на поколението на техните родители и не напоследно място неработещите институции в България , и насаденото чувство за безнаказаност !

значи писна ми всяка седмица оп тв и сайтове да ми реват едни и същи хрантутници - доктори, даскали и магистрати! като сте зле, елате в частния сектор, в тежкото машиностроене, да видите какъв е рахат! Смешни сте!

На теб като ти писна да ти ревем, защо ти не дойдеш в училище?! От какъв зор ще ти идвам в частния бизнес?! Аз съм учил и искам да съм даскал. Искам нормални и човешки условия натруд. Ти като не искаш, стой си в кочината!

ама само лапате а насреща има полу и пълни неграмотници бе даскале

Г-н инженер, благодарение на тези "хрантутници даскали" Вие сте "инженер", и пак благодарение на такива родители като вас децата вИ са този хал.

този изобщо не е инженер! пълно е с такива, които си приписват степени, звания и дипломи, като резултат от либерализацията на пазара на образование в републиката. Така ще бъде докато знанията се КУПУВАТ, а не УСВОЯВАТ!!!както беше едно време.

турците палят тютютн, даскалите - реват за увеличение - всеки път тия мангалски номера. А щом цели 25 000 бачкат след пенсия, да им вдигнат пенсионната възраст! Нали реват, че едвам издържали до тая възраст?

Нали стачки правиха за ранно пенсиониране? Що не се пенсионират рано? Щото взимат добри заплати + по проекти. Правят се на умрели лисици!!!

Пак се говорят полуистини. Дефицит има само на учители по езици и такива в бившите техникуми. Ако си завършил История, Бълг. филология или География, посмъртно не можеш да се вредиш от пенсионирани учителки, които обаче продължават да работят. Това важи с пълна сила за провинцията. Там родителите натискат децата си да станат учители, полицаи или войници, за да не работят.

И сега какво правим ? :D Няма учители ,няма и ученици. Има само учители без право да пишат 2 , да търпят посегателства от недоволни ученици и родители.Имаме и деца които се правят на ученици и ходят на училище за развлечение, да се срещнат с приятели , да попушат трева и да изпият по бира, да учат ли? ами те си знаят всичко.

то образование на практика няма Има присъствие На времето нас поне ни беше страх че ще ни пердашат родителските тела а и даскалите не си поплюваха Не учи или не слуша -бой така им хортуваха а сега ако изгониш от час наглец може и да те осъдят Вадим тъпи животни оскотели от американски екшъни и уродлива представа за живота

27 ГОДИНИ "ДЕМОКРАЦИЯ"- РЕЗУЛТАТИТЕ- НЯМА ОБРАЗОВАНИЕ ,НЯМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,НЯМА НАУКА,НЯМА СИГУРНОСТ! САМО ЕДИН ЛАЙ- ЕВРОПА, ЕС,НАТО...ГЪЗОВЕТЕ СИ СЪДРАХТЕ ДА ВИКАТЕ,СКАПАНИ АМЕРИКАНОИДНИ БОКЛУЦИ.

от 91000 45500 от тях са и със прихопроблеми тоест леко превъртели макар че едва ли има работник със 5 месеца и кусур отпуск

Мунчо, заради такива пренебрежителни коментари в България никой не иска да бъде учител. Реалният отпуск на учителите е колкото на всички други чиновници в България. Когато учениците не ходят на училище, учителите ходят на работа, за да оформят годишните книги (за всеки клас, предмет и ученик) и отчети (в началото на лятото), методически ръководства (за следващата година), записване на нови ученици, отговаряне на въпроси на родители на кандидат-ученици за специализирани паралелки, инвентраризации на учебните помагала, участие в ремонтни дейности.

Отпускът на учителите е 56 работни дни - 3 месеца. Заплатите им не са малки!!!! Никакво качество на преподаване и педагогика. Научиха се само да искат. Всеки ден са пред очите ми и вече ми писна!!!!

айде бе Я не се прави на мъченик Заработваш си дневна заплата с 2-3 часа труд на ден а има и с по малко