Азот убил работниците в Пещера, откриха нарушения

Причината за смъртта на двамата работници в завода "Биовет", е задушаване с газообразен азот. Двамата оставят 3 деца сирачета, а вдовицата на единия е бременна.

Обратно в новината

Коментари - Азот убил работниците в Пещера, откриха нарушения | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По соц. време, един инж.химик в Девня го намериха в голям резервоар мъртъв. Предстояла е заварка и той, в нарушение на всички правила, без придружител, влиза сам да види мястото за заварка. А резервоарът е бил азотиран при отворен долен люк. В резултат на това, че азотът е по-лек от въздуха, в резервоара пада процентът на кислорода под допустимата граница от 16%, от което настъпва смъртта му. А преди да влезе е трябвало да се отвори горния люк, за да се проветри резервоара!!!

голям си глупак инДЖинере - азота е по тежък от въздуха , ясно ми е колко си инжинер да та ева

с такива санкции, на работодателите им е по евтино да ги плащат отколкото да работят и харчат за безопасни условия на труда. Такива санкции са подигравка с всички нас защото показват на колко оценяват нашият живот.

SS-Nebel

ЛЕЛЕЕЕЙ! 1500 лева ли бе? Край! Фалит! Разбихме икономиката на горките бизнесмени с тези безскрупулни санкции! Толкова струва живота на двама работници - колкото дрехите на рамената им!

Той не е убиец. Все едно, куршумът да е убиец, а не този, който е държал пушката. Който държи завода - той!

БИОВЕТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗНЕСЕН ОТ ГРАДА.ЗАВОД С ТАКЪВ ВИД ПРОИЗВОДСТВО ТРЯБВА ДА ОТСТОИ ОТ ГРАЙНАТА ГРАНИЦА НА ГРАДА НА 1000 МЕТРА. ПРЕЗ 1989 - 90 год. БРАЦИГОВЦИ ВЪСТАНАХА И СПРЯ СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВИТЕ ЦЕХОВЕ ЗАД " ЛУКОВИЦА"."БИОВЕТ" НЯМА МЕСТО В ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ. ТОВА Е ИСТИНАТА.

Въобще, работата в затворени пространства си е опасна и изиска прилагане на ред организационни и технически мероприятия. Откато дойде капитализма, обаче, за подобни работи се наемат фирми на охранени ромули, които вкарват в батака гладни и неграмотни събратя.

Напълно съм съгласен. Но само с писане на коментари нищо няма да се промени.

Трябва роднини на загиналите да убият шефа на завода.

завод е бащата на назначеният за "собственик" - Киро Гела!

Престенате с теориите и кой какво трябвало или не трябвало да направи. Хората са починали и това няма да ги върне. Версията на колегите на загиналите се разминава с тази от медиите. На работниците им е забранено да говорят по случая. Опитват се да потулят истината и както винаги ще успеят. Справедливост няма да има.

Има правилници за безопасност. Там е описано как се извършват ремонтни дейности в затворени съдове, в изкопи и ...За случая е трябвало да има документ придружаващ извършването на работата. Нарича се наряд. Там са отбелязани мерките за безопасност и друго лице се е подписало, че тези мерки са извършени. В мерките се включва проветряване на съда /цистерната/ и вземане на проба за обитаемост, демек наличието на кислород и липсата на задушливи газове.

Браво бе,големи санкции от 1500до 15000.Ето затова България ще изчезне от картата в най скоро време.Само тези велики крадци и кръвопийци ще останат тука.Как не ви е срам.Кой ги е съчинил тези санкции още повече при смъртен случай.

Ремонт на цистерна принципно е безкрайно опасно занимание. Няма да забравя 6-мата загинали при подобна операция в Кремиковци преди 30г.

Вината е единствено и само на БИОВЕТ !!!!! Те трябва да предадат за ремот цистерните след като са се уверили със съответните технически средства, че газвата среда е ВЪЗДУХ и е обезопасно за работа ! Да има предварително съставен протокол преди ремонта и т.н. Работниците как да преценят, че цистерната се е "проветрила" ??? И какво е това "проветрила" /!?!?

по принцип, но ние не знаем информацията. Това е работа за инженерни експертизи!

ето за това съм бил пълен отличник в училище - да знам и да използвам знанията си - това спасява живот, помага ми в ежедневието! тези не са знаели елементарна химия, като повечето драскачи тук и--- чао ,живот!

Преди четвърт век охраната на труда в нашите предприятия не беше кухо понятие а работеше. Днес при "демокрацията" вече сме се върнали в каменната ера. Пиша това защото съм видял много и мога да сравня.

е, сега ще изкарат мъртвите виновни... В Бг началник, директор, министър и премиер виновни никога няма! А между другото- за неграмотниците, даващи мнение по-долу - явно химията са ви я пуснали по милост, поне не се излагайте с мнение! Опитайте да дишате 100% азот - ще ви пишат и вас в дира!

Аз съм съгласен с "той" - с азот не можеш да се задушиш. Според мен те са умряли от липса на кислород (задушили са се образно казано) - вероятно след продухване на цистерната с азот, вътре не е останало достатъчно кислород.

Лъжат, тяхната баба! Състав на въздуха Въздухът е смес от азот (78%), кислород (21%), въглероден диоксид CO2! Излиза, че ние всички сме мъртъвци!

А ако ти липсва кислорода (21%) колко ще изкараш? :)

е, тъй де! ще рече убила ги е липсата на кислород, а не наличието на азот!

не можеш да се задушиш с азот! 77% от това що дишаме е азот! и 7 % от масата на тялото ни! нещо друго е!

Шилo

"Ще бъдат наложени сериозни санкции на завод "Биовет", които в зависимост от субективната вина ще бъдат между 1500 и 15 000 лв." - да, бе супер-сериозни! Подигравка! А от обгазяване с азот не падаш и умираш за секунди. Лъжат!!!

Санкциите са изключително сериозни - цял час ще трябва да работи заводът, за да ги избие!

Цистерната сигурно е имала теч. Азота най-вероятно е използван за да избута течността от цистерната. Използва се азот, защото е инертен и не реагира със течността. Дошли са работниците отворили са люковете и са влезли, без да изчакат съоръжението да се проветри.

Кирил Домусчиев ще направи ли коментар? Заводът е негов. Иначе на тема футбол е задължително в ефир.

Няма да направи изявление. Ще поеме отгороност. Ако почистващата фирма е външна тя ще поеме отговорността. Това не е сутрешен информационен блок за да си разменят изявления.

Масова практика е в българските предприятия, с цел да намалят персонала, е много дейности да се извършват от "външни" фирми. При ремонтите както и да е (там уж са специалисти), но за почистване често идват работници, които хал хабер си нямат от опасностите в производството и ето стават бели.

Е кво? Трябва да държат Дядо Коледа на щат за един ден работа в годината ли?

И от кога азотът е отровен? 78% от въздуха който дишаме е АЗОТ.

липсват ти някои от годините в училище

на теб ти липсват.

е отровен - просто не са имали кослород - цистерната не е била вентилирана...

гоуеми спецове сме! Не знаем елементарни неща, ма даваме становище по тях! Я пробвай да дишаш азот! Ще те дават и теб по новините! Умник!

Че си глупав...глупав си. Ама защо трябва да се пъчишс това. Азота не е отровен сам по себе си...но липсата на кислород е фатално при концентрации под 18 %. Същото важи и за битовата газ - не газта те отравя а липсата на кислород.

Ти си хейтърът тук. И то тъп и прост. В момента вдишваш и издишваш 78% азот.

не са се отровили а са се задушили.просто в цистерната е имало само азот и не е имало кислород....

'Ще бъдат наложени сериозни санкции на завод "Биовет", които в зависимост от субективната вина ще бъдат между 1500 и 15 000 лв. ' Това ли са сериозните санкции за един завод? 15 000 лева глоба? Толкова ли струва живота на работниците? По-добре да не глобават завода, но да ги накарат да изхарчат поне десеторно по-голяма сума за подходящо оборудване и инструктаж на персонала, за да се предотвратят такива инциденти. А виновните да бъдат дисциплинарно наказани и предадени на прокуратурата.

Какви предпазни средства? Не са имали каски и подходящи обувки ли? Тук става въпрос за организационни слабости и подценяване на ситуацията (може би от липсата на опит). Просто цистерната е трябвало да бъде вентилирана преди да влязат хората вътре.

дразни ме ника ти! обикновено в Бг слагаме такъв епитет на инженерите. А виж - учители, доктори, магистрати - спецове, на световно ниво, експерти... Ама погледни в чужбина кои бягат - именно инженерите! Кадърните други групи се натискат тук. Що ли? Щото там никой не ги иска. Е, напоследък положението с докторите се промени...

Не се дразни, приеми го , че си правя самоирония. Инженерите напускат, защото си унищожихме индустрията и няма работа. Но има и друго в чужбина ни плащат по-добре и ни имат уважение за знанията ни и способностите.

Индивидуалните защитни средства и специално облекло включват от каска до скафандър.

Хайде сега за почистване на една цистерна , скафандър? Гледай малко по-реално на нещата.

естествено, че не са изчакали момчетата - друга констатация не съм и очаквала! Те сами са си виновни - сигурно за първи път извършват подобни ремонти!! Безсрамници!!

Къв Азот, кви умрели, кви 5 лева, за некакви мизерници. За втори мандат е преизбран председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Който е собственик на Биовет.Защо журналистите не тичаха след него да го разпитват, да му тропат по вратата в къщи.Някой чу ли го ,видя ли го.