2016-а рекордно топла, необичайни явления и през 2017 г.

Климатичните промени достигат обезпокояващи нива в атмосферата, моретата и около полюсите, обяви Световната метеорологична организация (СМО).

Обратно в новината

Коментари - 2016-а рекордно топла, необичайни явления и през 2017 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЩЕ ПОВЯРВАМ В ЦЯЛОТО ПОЛИТИЧЕСКО ГОВОРЕНЕ,АКО СЕ ЗАБРАНИ ИЗПОЛЗВАНЕТО И ДОБИВА НА ВЪГЛЕВОДОРОДИТЕ В СВЕТОВЕН МАЩАБ!!!

Ето каква е постановката! След като Китай и някои други азиатски "малки тигърчета" започнаха да заплашват "световната" глобална икономика на САЩ и развиха мощна индустрия и производство, оттам и мощен финансов ресурс, трябваше да бъдат спрени. По тази причина САЩ измислиха т.н. "глобално затопляне" и т.н. "вредни емисии и квоти" за да намалят или спрат индустриалното развитие на Китай и др. Всъщност самите САЩ не са подписали договорът за намаляване на вредните емисии, а изискват останалите да го направят. Това е същото както Европа ни принуди да си затворим ядрените реактори, а само във Франция има над 80 (осемдесет) ядрени централи, а във ФРГ над 45! Това е т.н. глобалистична (империалистическа) "икономическа" политика за развитие на света! Всъщност т.н. глобално затопляне не е нищо друго освен един мит, който в действителност води към нов мини...ледников период!

Забрави да кажеш, че китайците носят маски на лицата си от суетност

Добре че тази година покарах ски, като за световно :)

за идиотите тука отричащи съсипанат екосистема на земята, сигурно и морбилито не е шарка, а ухапвания от 100 комара

Много е забавно как хората, дет са им измръзнали задниците и мозъците тая зима викат "ама то нема глобално затопляне" И лятото, като гръмнат жегите, репликите ще са "Тюююю еколозите пак пуснаха глобалното затопляне" И изобщо. Същите тия хора решават проблема с гладуването по света натъпквайки се регулярно и поддържат вътрешния си мир като много внимават да не се заглеждат или замислят отвъд носа си. Клета земя...

Много е забавно как прозрачен газ без мирис с концентрация от 0.04% (т.е. 400 ppm) във въздуха може да бъде нарочен за основен причинител на нещо. И как промяната в съдържанието от 0.03% (прединдустриалната епоха) на 0.04% (в момента), било причина за температурни промени.

Пролет е, нека всеки да засади по едно дръвче. 1 милион дръвчета са си една горичка. Не е кой знае какво, но наесен - пак. Догидина - пак. Все е нещо!

смислено, трябва точно това да се пропагандира да е модерно да засееш дръвче... за жалост по телевизията се бълва само пумия... и завист...

само ако имаше измислено някакво устройство което да преработва въглеродния двуокис, да го превръща в кислород и да е чудесен строителен материал...

Сейте бате, сейте. Да има манго с кво да се топли зимата.

Какво те притеснява? Дай да не сеем, защото манго сече. Манго не може да изсече, толкова колкото други секачи секат, няма нужния инструментариум. Това първо. Второ - дори да не насмогнем на секачите, има шанс поне още едно поколение да има дървета. Трето - теоретично има шанс сеячите да станем повече от секачите.

Точно така! Аз от няколко години си събирам семенца на дървета като се разхождам по паркове или гори и ги посаждам първо вкъщи, а след като се излюпят ги връщам в гората. Хем е приятно да създадеш нещо, хем е полезно за околната среда.

'Това е около 1,1 градуса Целзий повече от прединдустриалния период и с 0,06 градуса, отколкото пред 2015-а, която също беше рекордно топла.' Мдаааам, рекордно 'топла' и +1.10С, но, голямо 'НО' - В МЕСТАТА КЪДЕТО Е ИЗМЕРВАНЕТО - КАКВО ГЛОБАЛНО ИМА В ТОВА???

Ако си мислиш, че 1 градус не е от значение, значи за теб е все едно да си с температура 36.5 и 37.5 градуса. Глупак!

Виж enwikipediaorgMedievalWarm_Period

ДИРА продължава да ме изумюва с тъпите статии и ОПИТИ да заблуждават неграмотните.

Както се казва, не съм експрес и не знам, дали на Маркс има съществителни, въпреки че има такива хипотенузи. Но за климата имам въпрос. Всички сте виждали статуи, рисунки по вази, релефи и т.н. Останали са и някои писмени документи. Преди около 2 000 години какъв е бил климатът тук - щото са ходели доста по-леко облечени, имало е и лъвове и пантери по земите ни... Да не би пък да е било по-топличко тогава?

Незнам дали случайно пишеш "2 000"г. ,защото в момента е започнало да се топи лед точно на тази възраст и това тревожи учените. За нашите ширини в периода е било по-топло ,но малко по-назад може да се убедиш ,просто отиди на Витоша и виж морените.

Понеже така свободно се разхождаш напред-назад във времето можеш ли да познаеш каква е скалната порода на морените. Също няма да е лошо да ни кажеш дали каменната река на 'Златните мостове' е резултат от ледникова дейност и камънака е правилно да се нарича 'морени' или е резултат от структурата на камънаците, която предопределя и формата им при изветряне и те не следва да се наричат 'морени'.

Каменните реки на Витоша (НЕПРАВИЛНО наричани "морени") НЕ СА с ледников произход. "Морените" са с ерозионен, а НЕ с екзарационен произход. Витоша е ПРЕКАЛЕНО ниска, за да е имало някакви ледници по време на последния ледников период. Така също на Витоша НЯМА НИКАКВИ, които да подсказват за наличието на ледници - НЯМА циркуси, НЯМА ледникови езера, НЯМА, нито U-образни долини. Факт, че каменните реки са резултат от ерозионна дейност е и това, че РЕАЛНО под тях все още текат реки.

Заради СО2 температурата на земята се покачвала!!!А на Марс ЗАЩО се покачва???На този въпрос, преди време, А.Гор отговаря-"защото е по близо до слънцето"!!!-.............!

КАТО НА ПАЛАШЧЕТА! АКО ИСКАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ :)

Ще спрат от движение старите автомобили но няма да спрат изсичането на горите,няма да спрат заводите замърсители,а ще спрат само тези неща дето потребителят трябва да си купи после!!!

До тиквата fishman! Земята се върти в източна посока! По добре си удари главата в стар чугунени радиатор! Така ще ти се завърти, че няма да се интересуваш от климата!

:) Ама тя Земята не се върти бе! Няма начин да се върти! Оня ден, идолът на милиони хора Шакил О'Нийл заяви, че Земята е плоска. Той го знаел, защото често пътувал между Флорида и Калифорния и Земята си била все равна, та за според него била плоска. А щом е плоска - ни можи да се върти! Точка! :)

Прав си! Трябва да се натискат западните стени! Виждам че мислиш! Сега кажи нещо за идеята да държим хладилника отворен. Ако охлаждаме атмосферата ще спрем покачването на Световния океан.

Енергия се трупа милиарди години под формата на петрол и въглища. За 100 години тази колосална енергия е превърната в топлина разбира се не от човека. Човека не може изобщо да влияе на планетата и климата, а горите сами изчезват, както излиза от излиянията на путлерастките дебили. Това са просто цикли на Слънчевата активност, при която петрола и въглищата изгарят, а горите изчезват. Увеличението на въглероден двуокис няма нищо общо с хората, защото много преди тях колите, ТЕЦ и цепениците в огъня са съществували на тази планета.

Баце, И Д И О Т ли си?

защо за кретени като теб, хората, които схващат дивотията, наречена "глобално затопляне , вследствие човешката дейност", непременно са "путлерасти"! Ами, че те и САЩ не признават тези тъпотии, бе, идиот!

на Земята е имало толкова много бълващи "въглероден диоксид" вулкани, в такова количество,че плиткият ти мозък въобще не може да го схване!Само преди 3 години, един вулкан в Малайзия изхвърли толкова диоксид в атмосферата за две седмици, колкото целокупното съвременно човечество изхвърля за ....12 години.Писаха го официално, ако четеш , си го видял....!

съм летял и над басейна на Амазонка, и над горите на Сибир , и над горите на басейна на Конго!Отгоре , от 10 хил метра ясно се виждат местата, където се изсичат горите, виждат се и непокътнатите места! Ако можеш да го видиш с очите си и да направиш съпоставката, колко нищожни са терените, унищожени от човека, в сравнение с останалото, няма да пишеш тези глупости за "изгорените гори"!

Глобалистите лъжат като за последно.

защо биха лъгали "глобалистите" идиот такъв при положение че те са точно тези, които ОТРИЧАТ глобалното затопляне? Това е в разрез с интересите на много корпорации малоумнико.

сички ше умреми.... хахах живейте си живота без да правите злини и светът ще се оправи...

Озеленяването на планетата! Това е най-същественият фактор. Хипотеза малко зеленина: слънцето се абсорбира като топлина, с ниско преобразуване в биологична енергия и восок топлинен резултат. Хипотеза много зеленина: по-голяма част от слънчевата енергия се оползотворява чрез преобразуване в био енергия, а по-малка част в топлинен краен ефект (в сравнение с първата хипотеза). Там, където има зеленина, е прохладно и здравословно като климат. Където е гол припек, знаем какво е - просто пече и толкова. В зона на гори никога не става така горещо, както в оголена от сеч зона. Ето къде е голямата трансформация, която трябва да се търси днес - озеленяване с благородни видове. Силно желателно е да са онези, които са характерни за региона, а не кичозни и зловредни преноси на екзотика, която разваля баланса на местната флора, а и фауна. Сателитни снимки и изторически източници показват как огромни региони гори са изсечени. Колосални! Примерно по римско време Германия е била почти само гори! Трудно проходими гори. Заради нарастването на числеността на населението се изсичат с времето, за да се изхраним. Като спрат всякакви циганори да се множат като бълхи, ще може да се залесява без риск от глад, но само при балансиран с реалността брой на населението.

След като никой не го е казал, нека аз да съм пръв... Путин е виновен. Или май беше Сорос. Чакайте да си видя е-майлите, че ги бъркам.

"въглероден диоксид" отделят тези човечета на денонощие?

Тия с фолиото по главите разправят друго...

ако 9 милиарда човечета по Земята пръднат по два пъти на ден, колко метан се отделя и какво е неговото влияние върху парниковия ефект?

Айде стига с всяването на страх и паника и налагане на контрол под лъжливи предлози. По времето на динозаврите съдържанието на СО2 в атмосферата е било над 2-пъти повече отколкото е сега и какво? Ми нищо, растителността е станала огромна, защото...ми тя се храни с СО2 и отделя кислород. При наличието на огромна звезда само на 150 млн км от нас и при вече известния факт, че климата на Земята не е константа, дори и нас да ни няма, е смешно да се твърди, че затоплянето (ако има такова) е с антропогенен характер. Най-големият парников газ е...парата, океаните, под действие на слънчевата светлина изпаряват отгормни количества вода (пара), която е най-големия парников газ - естествен. Тревожното е отровите, химиите, които човечеството излива и изхвърля в средата, а не затоплянето, което не е ясно дори дали е затопляне, а не е просто връщане към нормални стойности след мини ледников период, както има свидетелства. Все пак, Гренландия е наречена така, не защото е покрита с лед, както е сега...

... Гренландия е наречена така заради измама. Работата е там, че двама исландски викинги са били изгонени заради престъпления. Тогава са ги гонили с жената, децата, слугите, крепостните и всичко. Та се натоварили и се пренесли на острова и впоследствие пуснали слух, че това е зелена земя, за да привлекат преселници. От там идва името

Да и останките от гори в Гренландия са фалшификат от съвремието! Я не ставай смешен!

Класическо чалгарско, тъпанарско мислене!

Решение на Еврогейския парламент: 1. Всеки ден, точно в 10 часа по Гринуич всички жители да почнат да блъскат някоя стена в посока Изток. Това неминуемо ще забави въртенето на Земята с една милисекунда и до края на десетилетието ще понижи температурата на Земята с 1 градус. 2. До края на 2018 г. всички граждани на ЕС да си монтират катализатор на задниците. Това ще намали парниковите газове с 0.0006% и ще понижи температурата с още 1 градус. Заб. По-бедните държави (Африка, България и Албания) имат гратисен период до 2020 год. в който ще могат да използват открит пламък. 4. Вегетарианците събиращи отделения метан в регламентирани контейнери ще могат да ползват данъчни облекчения. Това би охладило земята с още 1.2 градуса. 5. Всички негри да бъдат избелени за да не поглъщат топлина. САЩ ще финансира проекта. Очакван ефект още 1.5 градуса. Изобщо проблема е никакъв!

Знаеш ли, има нещо в твоето предложение...?!!

Да благодарим на Времето, че 2016 год. вече си замина.Оцеляхме. Значи вече започва захлаждането. Дано не е много за дълго, че виж сме умряли от студ. Паникьорите, вървете на майната си!

През Януари тази година умряха от студ точно 247 привърженици на глобалното затопляне.

Това беше добре!!! Ще го използвам с твое разрешение.

Затоплянето се определя от СРЕДНАТА температура. В същото време екстремните студове и жеги се повишават. Ефекта от парниковия ефект е показан във филма "След утрешния ден", където от студ измряха десетки милиони.

Да бе! То Земята ли не си спря въртенето, то полюсите ли не се смениха. Дори и да е вярно, при наличието на толкова Американски супермени (там обикновения редник дневно спасява поне два пъти земята) не виждам от какво да се страхуваме. А и сме член на НАТО

Що не напишете и с колко се е увеличило количестовото СО2 в атмосферата? От 0.039% през 2010 до 0.04% 2017.

Мълчи там сега. Не е изгодно да се говорят такива неща. Не е изгодно също да се казва и че въглеродният двуокис не е парников газ. Метанът е парников газ и се отделя от кравите много сериозно. А целият западен свят обожава да яде полусурово говеждо. И за да не си разваля рахатлъка пее мантри за въглероднията двуокис. Който не, че е полезен, естествено. Но не е ключът от бараката.

И вегетарианците отделят много метан. Защото храненето им е като на кравите, но храносмилателната им система не е на преживно тревопасно. Но и за това има лек (виж по-горе)

Познай какво е това "гризу" и защо често хората не разбират за него. Метана е тежък газ и не отива във високите слоеве.

За седем години с един промил. Това на практика е достатъчно да свържем глобалното затопляне с увеличаването на въглеродния диоксид

Това, че две неща се случват по едно и също време, далеч не е достатъчно, за да се твърди причинно-следствена връзка.

Пък и от 0.039% (390 на милион) до 0.04% (400 на милион) не е един промил, а една стотна от промила.

Част от държането под контрол от Господ е и масовото измиране на хора. А преди това тест за разума им....

Много "навреме" я пуснахте тази статия слуги на зелените псевдо еколози. Нали сега "големите загрижени" европейци от Брюксел ще приемат директива за емисиите отделяни от големите горивни системи, но за изсичането на дърветата нищо не казват. Тя/природата/ си е създала метод как да се грижи за себе си, но никой не иска да го каже. Впрочем с промените в нормите се цели да се оправдае скъпия и прескъп ток от фотоволтаиците разните перки. Това е истината. Пък бедния българин кучетата го яли.

ледът на Арктика се топи, приемаме! Защо климатолозите и глациолозите мълчат като пръднали за леда на Антарктика? Там се появи опасност от откъсване на някои от плаващите ледени маси на континента поради....натежаването им от натрупан нов лед и сняг??!!Няма логика Земята да бъде разглеждана все едно, че е една стая- ако в единия й край включиш климатик на отопление, то в другия й край температурата да почне да спада. Това за тъпотията, че промишлеността на Земята била съсредоточена в северното полукълбо!

Натрупването на нов сняг и топенето на снега са циклични процеси в рамките на годината. Ако в някой момент е натрупало върху вече изтънели ледници, то това е момент на откъсване. Но трайният процес на изтъняване на ледниковите образувания е факт и е обезпокоителен. Именно той визуално демонстрира, че има глобално затопляне. Сезонните дивиации на температури и снегонатрупване-снеготопене не бива да те бъркат. Тази зима имаше много студ, но пък през останалите сезони компенсира с още по-високи температури и за по-дълго. Така че топлинният баланс е към повишаване. Редно е човек да си представя процесите като цяло, а не да се подвежда от някакви моментни измамни явления. Моментният снеговалеж може да е обилен, но това не значи, че компенсира дълготрайното и мнго по-голямо топене. Обръщай внимание на целия процес и ще ти е по-лесно да разбереш какво се случва.

Навремето нямало индустрия и пак е имало потоп, защото динозаврите са изяли растителността нали. Сега няма динозаври, но има дърводобивна мафия, пак нали. Там е разковничето не е в индустрият наистина да гледаме глобално...

Обърни внимание на цялостния процес и ще ти стане ясно, че те блъфират! Например , запознай се с процесите на "нутацията и прецесията" на земната ос, периодите на слънчевата активност, на историята кога и как се следят температурите на Земята...!И може и да разбереш, че затопляне има, но то не е "глобално" и второ , то не е следствие от човешката дейност! Останалото са глупости на "квоти"!

От света се крие нещо сериозно! Последните две години наистина има много силни цеметресения, бури, наводнения, необичайни торнадо, отварят се дупки в земята и какво ли не. В ютуб има няколко канала, където е пълно с видеоматериали от целия свят!

Да, пълно е с глупости за невежи и наивни хора.

Когато има едновременно ниньо и ниня в тихия океан циркулацията на въздуха и облаците е такава че в продължение на две години времето на северното полукълбо е необичайно топло. Случвало се е много пъти. Но дори и да се разтопи изцяло полярната шапка няма да е за пръв път. Изобщо събрали се мравките в гората да решат как да променят климата и решили че те.са.виновни защото много ходят по голяма нужда и отделят много метан.

Подготвят се нови "квоти" за отделяните парникови газове от държавите...

С колко е по-висока средната температура от примерно 1203 год?.Нищо че термометъра е изобретен през 1703 год., а следенето на температурите в "планетен смисъл" е въведено през 1960 год.?

Стига сте писали глупости. Глобалното затопляне се прави на определни места,а на места дори нямат лято. Двойни стандарти и в глобалното затопляне.

Ти сигурно си от феновете на Курнелия , дето зимата не им беше студена .

кво става с глобалнотзатопляне, маскари? Що не я изкарахте тая статия преди седмица или месец в най- лютата заима от 50 години?

Люта, но за кратко. После топлото е за по-дълго. Месец ниски температури не могат да гарантират ниска средна температура. Като ти лъсне през лятото слънце 40 градуса, къде отива ефектът от минус 20? Стопява се, в буквалния смисъл. А количеството средно годишна топлина определя топенето на ледниците. Не силнотото ти впечатление от моментни ниски температури. Вземи прочети малко физика и статистика, че да ти се изясни. От какво зависят процесите. Всеки случай не от силните ти емоции в зимния студ. Един вид: Кака, не им вярвам да има затопляне, голям студ брах. Не ти ли звучи...

Кога за последно си виждал живакът тук да приближи 40 градуса? Със сигурност не и последните 15 години.

кое е за кратко бе, имаше снежна блокада месец и половина, магистралите ВИ бяха непроходими....

предполагам си на 11 години, защото зимите преди 2006та бяха с 2 месеца по-дълги и с 10 градуса по-ниски температури.