”Спейс екс” успешно изведе в орбита спътника ”Ехо стар”

Американската частна космическа компания "Спейс екс" (Space X) успешно изведе в орбита телекомуникационния спътник "Ехо стар", съобщи АП, цитирана от БТА.

Обратно в новината

Коментари - ”Спейс екс” успешно изведе в орбита спътника ”Ехо стар” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Спомням си , че един беше написал "научен труд" , че земята е плоска и даваше остроумни доказателства. За разлика от средновековието, когато твърдението , че земята има сферична форма е донесло нещастие на много учени, сега научният свят е толерантен към "спорни" твърдения , но той просто не им обръща внимание, защото писането на глупости има не само за цел дезинформация, но и да създава шум и да пречи на научната истина. Та при сегашният полет за пръв път бил изведен товар с тегло 5.5 тона на GTO. Това станало благодарение на отказ от мекота кацане на първата степен . Освен това се казва , че работата на пълна тяга при охладено гориво и окислител давало възможност за увеличение на резервоарите ц 20 % на първата степен и 10 % на втората и това водело до 33 % по - голям товар . Това се нарича "evolved" За Фалkон 9 дават тази възможност 22.8 тона на ниска орбита и 8.3 на GTO , но за Falkon Heavy не дават. Аз пресметнах , че това би дожело до 19.9 към Марс и 16.8 ниска лунна орбита ( допълнителни резервоари на последната степен и работейки с 40 % тяга 357 ISP на последната степен - иначе само 18 тона към Марс - само evolved ),Това е мнго важно, защото всички частни потребители стъпват на презумпцията,че Фалкон Heavy изжежда 17.5 тона към Марс с водороден двигател. Nещо , което Спацеx няма. На 27 март щял да има полет на Фалцон 9 , където за пръв път щяло да се използува за втори път "спасена първа степен" Нещо много важно по пътя за многократно използуване на ракетата.

"пилотираните полети до Луната през 1969 - 1972 г." Рано е за шегички. До 1 април има още време!!!

Ха-ха-ха, е та ако не са извършили полетите до луната, що ли никой до ден днешен не прати до там поне един апарат, че да ги опровергае :) Абе жалки опити за ирония на нещастни гладни балкански палячовци!

Руснаците са пращали преди това май още. Те имат събран материал от Луната, какъвто уж имали и от САЩ.

Няма никакви шегички. Филмите на Холивуд са сериозна работа.

От тук , ще бъде изведен скоро , български спътник собственост нa Bulsatcom , който ще се позиционира на 2 градуса Изток. Успех!

"Спейс екс" (Space X) е млада космическа компания, за това на този етап и отразяват основно успешните опити. Надявам се да достигне до такова ниво при което ще и броят само неуспешните опити.

Те имат само един неуспешен полет от 32 старта. За сравнение първите протони са гърмели като пуканки в микровълнова, докато почнат да летят по нормално и пак имат 5-6 процента провали, докато при Спейс Х провалите се падат около 3%.

Още един се води полууспешен, каквото и да се разбира под това, но само от четеното тук, ще останеш с впечатлението, че имат няколко провала. Иначе дори разни от НАСА искаха да се забрани на СпейсХ да праща хора в космоса, заради съображения за сигурност. Самият начин на изстрелване с някакво охлаждане изисквало да изледи не по-късно от 30 минути от зареждането с гориво, а това е твърде малко време, за да се качат космонавтите и подготвят. Пак заради сигурност не се качват преди зареждането.

Space X обяви програма за полет до Луната с двама милиардери- пътници. Единият от записаните е Путин.

Да, това не е фалшива новина. По информация на американски СМИ, вече изготвят на Путин пропуск за Холивуд.

Ето това вече е една новина която ще ме топли през целия ден. Американците имат ракета която може да достигне орбита около триста километра над земята. Сериозно постижение. Нека чуем за още няколко такива постижения до края на годината.

Ами тази ракета се връща за друг старт, нещо което друг няма. Как ти звучи?

Те и совалките се връщаха! Сега къде са? Изобразени на надгробните плочи на четиринадесет човека които не се върнаха.

Специално при това изстрелване първата степен не се върна, защото трябваше да откара втората степен с тежкия сателит много далече и да достигне огромна скорост. Нямало е излишно място за гориво за връщане, а трябва значително повече отколкото при стандартното излитане до МКС, която е едва на 400 км от Земята. В случая първата степен е трябвало да откара втората степен със сателита на десетки хиляди километри.

Триста километра са за руските кораби стигащи до МКС. Тази ракета вдигна спътника на 36-37 000 километра.

Ето, това е, което погреба ЦОЦОлизЪма - невероятният хъс и находчивост на частният предприемач! Каква ти планова икономика тук, какви петилетки в съкратени срокове, какви стахановци и намсиоще кви там тъкачки на сто стана?

Добре, че спряха от полети совалките, та да се прояви "невероятният хъс и находчивост" на частният предприемач.

Той добре си е предприемач, но целта му е да хване поръчките на НАСА да "вози" това-онова в Космоса, т.е. пак да го докара до държавно "кранче" и да си има гарантирани поръчки. Вече има някакъв контракт, бил е на ръба на фалита. И най-ироничното е, че залага на съветска техника правена в описаните от Вас времена.

Съветска техника ли? Къде? При космическите кораби, колите му или супер батериите? Къде я видя техниката от миналият век тук?

Каква съветска техника, бе кретен? Нещо пак си оплескал опорните точки.

Рекох си, този път от раз, и полетяха, а то вчера вятър духал.

Ами нормално е, когато има силен вятър да не се правят стартове. Така е по всички площадки за изстрелване. В началните секунди на старта всяка ракета е беззащитна при силни пориви на вятъра, поради малката вертикална скорост при излитане.

Искаш да кажеш, че руснаците са по-малко патреоте от нашите атакисти ли? Не вярвам. Най малкото е имал ироничен тон репортажа. Как иначе ще им държи самочувствието на лосионаджиите путлер. А нашите да са по-озлобени говеда е нормално. Все пак тези крайни елементи са най-простата и съответно бедна утайка на обществото.

Хаха... Това се случи вчера сутринта, бре? Случайно попаднах на живо предаване на изстрелването в ютуб при това на руски :) И о чудо, у руснаците я нямаше селската злоба и простотия типична за тоя форум!

Извеждането на спътника е уникално. С две степени на геостационарна орбита (37 000 км) изведоха 5,5 тона сателит. За позициовирането втората степен гаси двигателите и когато ракетата със сателита достигне орбитата двигателите на втората степен се включват отново все едно е с трета степен. 5,5 тонно чудовище отдавна не е качвано на такава височина. От съвременните системи това е по силата само на Атлас5, Делта 4 и Ариана. Руската Ангара е още в тестов период. Като се има предвид че изстрелването струва 62 милиона долара тея ще гепят целия пазар.

Супер старата атомна ракета Войвода/Сатана извежда в космоса и до целта 8.5 тона товар - ядрени бойни глави. За новата Сармат около 10 тона, като тя самата тежи само около 100 тона. Като това са атомни ракети със своята специфика, та дори частичен Стелт за новата, криволчине за избягване на удар, самозащита, огромни скорости и други характеристики. Вярно че ги правят за обикновенно 16 000+км., но това е заради вероятната дължина на полета тук. В космоса е много по-лесно, без съпротивлението и гравитацията.