Норвегия строи първия в света тунел за кораби

Първият в света тунел за кораби ще бъде издълбан в бреговете на Норвегия. Той ще преминава под полуостров "Щат" в западната част на страната.

Обратно в новината

Коментари - Норвегия строи първия в света тунел за кораби | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а още по интересно е каква изследване на немски журналисти даваха вчера по NDR. Оказва се че корабите като цяло са едни от най големите замърсители с фини прахови частици и замерванията за замурсители на палубите на големите туристически лайнери бяха в ПЪТИ повече отколко на натоварени кръстовища в Берлин !!! На всчико това компании като АИДА отказват да дадът обяснение и да застанат пред палуба. Оказва се че е много по опасно да си на круизен кораб отколкото в натоварен трафик в голям град. И всички опити това да се регулира се блокира от тези малко държави като Панама които регистрират големите корабо и те плават под техен флаг блокират процеса на това да се оборудват корабите с пречистващи системи.

Хо-ха! Смях на развален китайски, някъде на изток. Ще направо аматьори. Нашите тунели могат да съберат целият боен флот на Норвегия

Абе, тия норвежци много прости хора...не разбраха, че тунелите не се ядат!

Ей, ДИР-а, това вие световния напредък за нищо го нямате бе! Тунел за кораби, а и мост за кораби има във Франция от поне стотина години. И са си съвсем действащи. Потърсете малко в мрежата пък после пишете гръмки заглавия.

Луди та им лесно

Норвегия БВП 512,6 милиарда USD (2013 г.) БВП на глава от населението 100 818,50 USD (2013 г.) Население 5,084 милиона (2013 г.) Средна продължителност на живота 81,45 години (2012 г.) България БВП 54,48 милиарда USD (2013 г.) БВП на глава от населението 7 498,83 USD (2013 г.) Население 7,265 милиона (2013 г.) Средна продължителност на живота 74,32 години (2012 г.)

копнат - вадят нефт и газ. иначе са си културни хора, не диваци кат българите

Русия 1917 РИП

Не е само до нефт и газ. Нигерия има бол от всичко и какво от това ;)

Това е не само тунел за кораби а и сигурно място за бързото им скриване при опасност от глобален характер.В Норвегия отдавна се работи по някаква програма за подземни хранилища и градове а ето ,че и за корабите са помислили.

баш в Норвегия ли?

В Норвегия тунели да искаш! Тунел под Осло фиорд, тунели със стръмни серпантини нагоре, дългия 25 километра тунел Лаердал, безброй тунели от Вос до Берген. В това отношение норвежците нямат равни! А Норвегия е приказна страна!

Не вих казала, здравеопазването им е много ниско ниво. И много други неща им куцат. Единственно природа и нефт - това е Норвегия.

хахахахахахаха! здравеопазването им куцало!!!! госпожо, ходила ли сте в Норвегия някога или просто един познат на един познат на една колежка на сестрата на майка ми е била там на тридневна екскурзия и от нея знаете:))))) не се излагайте с такива тотални нелепици и глупости да пишете:) Норвегия е КОСМОС в сравнение дори със страни като Испания, Гърция, Италия...всичко е в пъти по качествено и развито от останалата част от ЕС... да не бъркате Норвегия с Никарагуа?:)))))

Тунелите им са тесни. Аз лично изтръпвах като трябваше да се размина с някой камион или автобусв тях. Сигурно се свиква. И за разлика от нашите тунели, нямат облицовка и тръби вътре. просто дупка в скалата. Но е сухо. Явно скалите са доста по-плътни от нашите.

И отгоре на всичко и кръстовища в някои тунели, пък и кръгови

Не разбирам като е толкова тесен тунела не се ли удрят корабите в стените ?

има система да ги води по средата, мисля че и на снимката се вижда

Не могат да го направят за толкова. Особено в Норвегия, една от страните с най-скъпия труд в света.

БРЦК

Намислили са да ползват робски труд - джихадисти и мигранти.

Ако Бойко Борисов построи такъв тунел за кораби, то той ще пресъхне! Гаранция ви давам!

И има намериние също така първа да строи серия от подводни плаващи тунели.

Ние отдавна сме направили плавателни тунели и то високо в планината - на магистрала Хемус. А тия па норвежци, да внимават с ламбите в тунела, че конзолите им ще ръждясват бързо от солената вода.

БРЦК

Нашите за тунела под петрохан с ширина 8 метра и дължина 10км сметнаха 2 милиарда. Смятайте за какво крадене иде реч! Тук хората ще правят тунел 2км Х 26м. Сами сметнете кое е по-скъпо и по-трудно.

Два милиарда за тунела никой не е казвал. Защо лъжеш бабичките ,да ти слагат плюсове:)))?!

Единия вариант е 7 километра тунел 320 мил евро, другия 3 километра тунел, 180 милиона евро;)

БРЦК

Аз за други цифри чух. Ама докато не видим официално проекта няма да спорим. Дори и при твоите цени се вижда с просто око ,че норвежците ще строят двойно по-евтино!

Ей тъпи хора, не направят едни оръжия или не увеличат пенсии, ама тунели ще ми правят!!!

Уважаеми норвежци, дайте да ви организираме търга за възлагане, да го възложим "на когото трябва" и да контролираме изпълнението. Ще бъдете доволни, а ние дваж и триж по-доволни.

даа, има държави на който в края на тунелите, им е светло ...

Прости хора.. не се яде това!

различава се "малко" от саниране на блокове за по 17 хилки на апартамент!