Второкачествени храни за второкачествени страни?

"Хранителен расизъм" нарекоха някои това, че западните търговски вериги продават в Източна Европа храни с по-лошо качество. Основателно ли е обвинението?

Обратно в новината

Коментари - Второкачествени храни за второкачествени страни? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бе тия европедали, кого си мислят че лъжат! Истината е, че не слагат същите съставки, или качествените съставки са в по-малки количества. Това е!!!

От личен опит знам,че българският хляб е по-добър от немския,виното също.От там нататък не ми хвалете каквото и да било произведено в Германия,изключения винаги има,но повечето ни стоки все още са по качествени.

от гаражите под блока, там са си наши стоки и бирата е българска!

Бира Гинес - кенче. Купена от Англия и купена от Пикадили - различен вкус имат. Личен опит - дегустация една след друга.

Освен да дегустираш да можеше и да четеш щеше да е голяма работа,щото щеше да прочетеш,че съставът им е различен поради факта,че Гинес не внася бира в България,а ф-ма Авенди и съответно те поръчват състава,алкохолното съдържание и опаковката.

Тогава трябва да се смени името на бирата."Гинес " не може да бъде с променен състав .

За да име ефект от думите на политиците, БАБХ трябва да започне проверки на големите марки на българския пазар Кока кола, Несле, Крафт. По принцип от стоките, внос от чужбина не купувам тези с български надписи на опаковката. Винаги купувайте продукти със стикери. Те не са създадени от нискокачествени суровини. Елементарно: купете си Милка произведена в Своге, в Полша или от Германия. Разлика от небето до земята. Не купувайте стоки с предварително изготвен надпис на български език.

Точно този надпис ясно ти показва разликите в шоколада,който е произведен в България,Полша и Германия.Няма закон,който да казва,че съставките трябва да са еднакви навсякъде,а и няма как да са еднакви след като се произвеждат в различни държави,щото водата е различна,въдухът също.

Тази акция е доста едностранчива и е предизвикана от четворката от Вишеград, които са решили да се перчат на Брюксел. А пък ние им се водим по акъла. Защо не разследват българските производители например, които изнасят в Европа? По-хубавите български вина, месо, жито и т. нат. не отиват ли на Запад? Нека сравнят количеството захар в лютеницата за износ и тази, която се намира по нашите магазини! Ако в "западните" продукти, продавани у нас, има само заместители, то това не важи ли и за родните производители? Те нима слагат нещо по-различно? Кой от вас не е направил опита с родната кайма, която се свива три пъти, щом решиш да изпържеш к фтета? Защо атаката е само срещу "западняците", когато и нашите производители си ни цакат? Нека заложат мярка за качество на храните и да изискват всички да я спазват. Но да лаеш само по едните, когато ВСИЧКИ го правят, е глупаво.

Прав си, но нашите си ги знаем и се пазим, ама като те лъжат нагло менторите дето все морал ти четат и уроци ти преподават е досадно, нали...

Заради терористи харчещи десетки милиарди за нагло корупционни обекти в БГ Немаме пари. НАд 2 000 000 са без доходи трайно. НАд 5 000 000 нямат доходи за оцеляване вкл за храна.

Второкачествени материали с второкачествена пропаганда от второкачествени медии за "второкачествени" страни.

Ми то това е демокрацията другари. Вие какво си помислихте, че братята американци ще дойдат и ще ви галят по дупетата. Но да, те дойдоха за да ви вземат земите а вас да ви пратят там за вечен отдих, но лошото е че и там вече няма места. ...... Чак сега вече разбирам защо е имало Белене, Ловеч, Скравена.

У наше село ни един американиц нема. Сами си копаме компира...

абсолютно вярно. не само храните са с различен вкус и качество, но и козметиката. работи се с местни суровини, не за качество, а за количество и резултата е налице. същите храни, козметика и т.н. в българия са с по-ниско качество и не толкова вкусни, колкото в германия например . друг е въпроса, че добавките във всички продукти са вредни и в бг в европа.

Качствено се храни, който произвежда качествено и продава успешно. Чакащите на подаяние вегетират.

Смешно население е българското:) Хора, които ядат сланина и кренвирши по 3лв. килото, пушат по 2 кутии цигари на ден и пият по шише ракия от 6лв. , седнали да обсъждат качеството на вносните храни:)))))

Ами естествено, нашите храни до 89г си бяха много по-добри от западните. От западните капиталистически страни влезе тази помия, която ядем сега.

То затова не ни пускаха да влезем в Кореком

Това е вицът на деня:))))

ЗА СМЕТКА НА ТОВА В ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ И ЕВРОКОМИСИЯТА РАБОТЯТ ПЪРВОКЛАСНИ МАСТУБАТОРИ : - АЛЕКСАНДЪР АНДРЕЕВ - ШЕФ НА БГ СЕКЦИЯТА НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ - ЩЕРКА МУ МИНА АНДРЕЕВА ОФИЦИАЛНА ГОВОРИТЕЛКА НА ЮНКЕРА :))

ТОЗ ПЪТ БАШ СТАРАТА НОМЕНКЛАТУРА - ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР НА БЪЛГАРСКАТА СЕКЦИЯ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ АЛЕКСАНДЪР АНДРЕЕВ Е РЕШИЛ ДА МАСТРУБИРА :))) .... А ШЕРКА МУ МИНА АНДРЕЕВА МАСТРУБИРА НА БАЙ ЮНКЕР - ГОВОРИТЕЛКА МУ Е :)))

За Протокола : - 'странно'Защо в цялата дандания отн. Вносните храни/стоки у Нас - Се 'забравя'/'пропуска' #Кой Прави Вноса.

извинявам се за това че не сам разбирал защо процента на идиотизам се покачва невероятно в бг. сега знам причината- от храната е. никога повече няма да ви казвам че сте идиоти щото вие не сте виновни.

тираджия отива в Германия да товари стоки за супермаркет в БГ. Пристига по тъмно и влиза в склада като се отправя в познатата от преди посока. Пазачът го спира и явно не видял номера припряно му казва - не там, не там - там е за Източна Европа - това става преди 20 години. Кара меса и плодови сокове.

Ние действително останахме второ качество хора след половинвековно комунистическо робство.Свикнали сме да купуваме каквото има и да се радваме на купеното и не сме претенциозни . Това се използва от търговските вериги , още повече , че няма голяма конкуренция както на запад! Проблемът не може да се реши чрез оплаквания в ЕС. Нужно е тук да се създадат предпоставки за навлизане на повече търговски вериги което е хипотетично , Peny вече напуснаха !

Нещо си в грешка - през половинвековното комунистическо робство поне имаше тотален ветеринарен контрол на храните имаше респект от държава и контролиращите органи и никой не смееше да мами в качеството на храните, а сега сме като разпасани турци. Затова и западняците тук си продават боклуците, защото сме глупаци. На мен не ми трябват по 20 вида сирена, кашкавали, салами - стига ми да има по 2-3 вида, но да е качествено. Навлизането на нови вериги ще означава само още повече боклуци на трапезата ни, първо защото няма контрол и второ, защото сме бедни и нямаме покупателна способност.

Ти си нещо доста пообъркан:) Имало тотален ветеринарен контрол при социализма:)) хахахахаха Таратанци имаше, пич! Всичко почти беше боклук, ако изобщо човек намереше нещо да си купи в празните магазини. Дефицит и качество са несъвместими неща! А като ти стигат 2-3 вида...отивай в Русия, Куба...Северна Корея...уф там не..там и 1 няма:) На нас нормалните и 20 не ни стигат...200 вида трябва да има от всичко, конкуренция трябва да има за да има качество. Ама комунистически чугун това не може да го схване...

Чак сега ли стана ясно, че на Запад гледат на нас като страна и хора второ качество? Лично мен това не би ме притеснявало ако вътре в страната ни всичко беше наред, но след като допускаме откровени идиоти да ни управляват в последните 27 години, явно сме си заслужили етикета "второ качество".Докато не си оправим къщичката отвътре, докато не спрем идиотите желаещи да ни яхват все по-брутално, нещата няма няма да се оправят. Всичко е в нашите ръце, но не и в нашите глави - материала дока, че е напълно прост, няма воля и желание за промяна и явно има откровено мазохистични наклонности, след като допуска една и съща грешка толкова пъти. Нужво ли е да давам за пример хората в Полша, в Румъния, дори в Македония - когато нещо не е в техен интерес, хората излизат и протестират, ако трябва се стига и до кръвопролитие, ама ние нали сме запленени от еврогейските ценности сме по-кротки и от кравите. Да, българинът е като една крава -тъпи и преживящо животно, стига му да има някаква храна второ качество и кротко си чака реда в кланицата.

абе виж кво бе другарю. малко доста си в грешка за периода от 27 години. истината е че идиотизма се настани много удобно в бг след 1944та година. тогава другарите тапанари започнаха много успешно да изкореняват човеците в бг по един или друг начин. когато започнаха да се усещат какво са направили вече беше касно. така че като рожденна дата на второкласния индивид в бг може да се запише в историята 9ти септември 1944та година и този празник на идиотизма може да се празнува от 90% от народа щото си е техен празник. така че си коригираи математиката и вместо 27 започни да пишеш 72 - просто обарни цифрите и това е.

Какви цифри да обръща бе малоумник, по времето на соца имаше истинска ценностна система а не като сега .

Като ти гледам правописа се убеждавам, че си продукт на демократичното образование. А това значи, че не си живял по времето на соц-а, затова недей да го коментираш.

Проблемът с протестите в РБ, колега, е в обстоятелството, че у нас безплатните протести са непознато нещо. Финансираш протести - имаш протести. Явно в другите страни това не е така.

Аз по разбирам от електричество. Нали съм електроинженер. Та както вече споменах неведнъж, любимият довод на апологетите на социализма е че , производството на електроенергия у нас преди 9 9 1944 било малко 266 милона киловатчаса 1939 310 1944 год и че на човек от населението се падало 42 квх , а средно световно било 250 и че сме били изостанала страна, а не както се твърдяло на 9 място в Европа. И след 9 9 1944 год настъпил небивал подем сега над 150 пъти по голямо производство. Въпросът има две страни морална и техническа. От морална гледна точка оправдано ли е да се оберат хората ( национализация , колективизация , обмяна на парите) и да се ликвидира неудобните за да се съберат крупни суми за инвестиции в енергетиката и щяхме ли да изостсанем безнадеждно без такива инвестиции. 78 % от населението е било селско и то е работило в отношение 2 : 1 за себе си и пазара. Имало е повече стока и по - малко пари. От тази гледна точка всеки разход в пари е бил тежест за селяните. София е бил административен , научен , културен , финансов а и индустриален център и тук стопанствот е било изключително пазарно и стоково парични отношения. Тука са били министерствата , парламентът, двореца, респективно министри и чиновници , депутати , царската фамилия и двореца, науката - Софийски университет , медицинска академия , икономическия , агрономическия , инженерно строителния , военното училище и академия, семинарията, свещенници , катедрали и църкви академията на науките. Народният театър , народната опера. Банките , застрахователни дружества, търговия , транспорт, администрация , полиция , войска индустриалци и работници. Та общо взетопо състоятелни хора и в София и софийска област се е произвеждало 140 милиона от тези 266 милиона 1939. и предимно се използувало за осветление.

Та според публикации в интернет за 9 % от населението на България ( София и софийска област ) 560 000 хиляди души 140 милиона или 253.6 киловатчаса колкото е било средносветовното. 31 % отивало за битово осветление или 43.4 милиона киловатчаса. Ако едно домакинство има 4 члена, това прави 140 000 домакинства. или 310 киловатчаса годишно и ако една лампа свети 1000 часа годишно 300 вата е общата мощност на крушките съвсем нормална консумация. или 25 квх на месец и по 5 лева киловата за осветление 125 лева на месец. Което за един банков чиновник 5000 лева месечно не е голяма тежест. Днес София е с 4 пъти по голямо население , но Лед лампите консумират 6 до 8 пъти по малко и от тази гледна точка , тези 43. 4 милиона са два пъти повече от необходимото , а и за улично осветление е достатъчно с модерните осветителни тела . 300 вата на месец е към 4000 лумена или 40 ( 50) вата с Лед . Та вижда се , че няма никаво оправдание за шоковият терор и грабеж , дожел до демографска катастрофа ( паническа емиграция) . Но тази цена 5 лева е висока и тя има за цел с финансови средства да ограничи потреблението. за Всички други цели ( индустрия , транспорт (трамваи) и улично осветлени тя е приблизително 3 лева ) Та средно излиза към 3.5 лева . Ако само най голямата ТЕЦ в Курило е работила на максимално натоварване цената би паднала на 2.5 лева . И би могло да се произведе 60 милиона киловатчаса върхова еле.енергия от ПАВЕЦ, което пък е достатъчно за 1 милион домакинства по 50 вата крушки или 4 милиона души на село. При един стандарт на Чаушеско с две лампи по 20 вата . Даже по добре. На село хората са употребявали газени и петромаксови лампи и при тази цена от 5 лева , това не е било спешна нужда, но при 2.5 или 1.50 , ако се приложи за цялата страна целодневно натоварване на тецовете , това е по евтино и прозорец към цивилизацията. Та ако е било нужно за индустриални цели да се постигне електригфикацията , индистрията е трябвало да прави инвестициите , а не кръвта на хората.

Южна Африка днес се очертава да бъде една бъдеща икономическа сила , но има големи контрасти и тами имало , като у нас преди войната области без електричество . Та там употребявали газени лампи по 120 лумена и за едно домакинство били необходими 4 такива лампи колкото една крушка от 40 вата с нажежаена нишка или 4 лед лампи от по два вата , нещо което е било и решението днес в епохата на соларни панели и модерни акумулатори , защото четерите лампи на газ стрували по 13 долара месечно и се натрупвала голяма сума.

Причината е във вносителите, които поръчват по-евтини стоки, за да реализират по-голяма печалба. Крайните цени в магазините пак са високи, нищо че в чужбина са закупени по-евтино. Бил съм митничар, и знам че никой вносител не харесва печалба под 100 процента.

Ако рецептата е една и съща (както твърдят компании като Нестле и Лидл), то няма как един вносител да поръча "същото" като продукт и дори като опаковка, но с по-ниско качество.

Ами ако рецептата е една и съща, какъв е проблемът?

Ние сами поискахме да сме хора второ качество -знаехме добре ,че не ни искат,знаехме добре къде отиваме и как ще ни приемат .Сега е логично да ядем храна трето качество!

силата на пазара е самият пазар. Където има свободно търсене и предлагане там има и баланс на качество и цена. Всичко останало е политически популизъм с търговки подбуди на едри играчи

Какъв пазар е България с население по-малко от това на Манхатън!? В Ню-Йорк дето има само един кмет, си представи какво става! Там за целия квартал има един доставчик! - демек за цяла България един доставчик! Какъв пазар, какви пет лева!?

Тия приказки за силата на пазара вече не важат. Всичко се върти около силата на печалбите.

Това е като при Комунизма.Тия от ЦК на БКП и ПОЛИТБЮРО ядеха най-убавото ,а останалия народ пасеше кво има

DW, в цялата си прелест... "Основателно ли е обвинението?" Основателно ли е слънцето да изгрява от изток? Основателноли е водата да тече? Абе dw демагози и манипулатори, стига се излагахте. Това е факт от години, сега просто му дадоха повече гласност и на ниво министри. Преди се завъртя опрвданието, че в различните страни били различни вкусовете. Едни искали солено, други сладко и за това многоуважаемите западни концерни полагали специални грижи да угодят на потребителите. Тоест, вкусът е на гадно, пластмасово и изкуствено, обаче оная рая на изток така си го харесва. Сега просто и това не минава. По интересното е не просто, по ниското качество. А какви отрови слагат в храните за подевропейците? Какви експерименти си правят с нас и как точно ни съсипват здравето. За ниското качество, може да се преглътне, ако беше само това.

По времето на социализма в неговият краен стадий, вече имаше и частно стопанство и частен пазар. В държавният Плод Зеленчук доматите бяха по 30 40 стотинки, а на "Римската стена" 60 стотинки . Вуйчо ми казвше , че по евтино му излизало от частния пазар, защото от "Плод Боклука" хвърлял половината от доматите. Мисля че това беше малко пресилено , защото аз купувах от Плод боклука, но наистина имаше доста скапани домати. Даскала ни по физическо продаваше на частния пазар и един ученик ходил да купува от него и да се пазари. Всичко по читаво се изнасяше и на нас се продаваше , каквото не можеше да се изнесе. Но малко след промените бях във Франция за три седмици . Там като влезеш в магазина ( супермаркета) , виждаш страшно красиви домати подредени , червени с еднакъв размер и като ги консумираш откриваш , че са безвкусни, но сеага вече няма такива био домата и у нас. Няма кой да копае. Прис оциализма имаше коняк Слънчев Бряг 3.6 , Плиска 6 лева VАТ 10. 90 и най скъпото уиски беше 18 лева Сега гледам с намаление VАТ пак 10. 90. Дали е същото. При социализма имаше телешки салам със соя 4 лева . Сега малко по скъпо пак Телешки салам. И четеш 37 % говеждо 50 % свинско , сланина и мас. Ниското качество и преди и сега е функция на ниски доходи , а преди и на затворено стопанство. Не смятам , че има някакъв "расизъм" или най малко стоките , които купувам от чуждите вериги са предимно български или приготвени на място от български продукти и готвачи

Васали сме за тях и втора ръка хора. Вземат ни за балами от всякъде. При всяка възможност Българско купувайте даже и да е малко по-скъпо. Българските храни са биологично близки до нашия организъм.

Аз съм за разумна дискриминация. Сега имаме възможност да ги забраним всички, които са лъгали и тровили Българина. Българската земя ражда отлични плодове и зеленчуци. Купувайте директно от селяните, с малки стопанства.

ги купуваме? Не е задължително, аз си купувам само което ми харесва! Кво са виновни ония че ги предлагат? Нали българите ги продават?

EDIN PO ZDRAW

Лъжата си е лъжа, а двойния стандарт си е лъжа в пълния смисъл на думата. Или е стандарт или е измама. Не е странно, че има и много "българи" участващи в измамата, което е нормално ако печелят добре за предателството си. Лошото е единствено за децата - българчетата ги хранят с боклуци за сметка на гостите на Меркел от близкия и далечен изток.

ХЕ,ХЕ Като минат изборите новите управляващи ще им вземат подкупите от лобитата им , и всичко ще бъде както преди . Просто това са пред изборни номера.

СЪСИПВАТ НАШЕТО ПРОИЗВОДСТВО С ЕВТИНИ МЕНТАЦИ ОТ ИЗВЕСТНИ МАРКИ, НО НА ПОДХОДЯЩО НИСКА ЦЕНА!!! ПРАХА ЗА ПРАНЕ; САПУНИТЕ; МИЯЛНИ ПРЕПАРАТИ; ПАСТИ ЗА ЗЪБИ; ЗЕХТИН; НЕМСКО МАСЛО; ВИНА; И КАКВОТО ОЩЕ СЕ СЕТИТЕ!

някой да те кара да ги купуваш? Или си поел ангажимент днес да напишеш куп простотии с най-големите букви, че изборите наближават? Кретени! Никаква демокрация! Там в селската бакалия по 1 кило кремвирши на семейство в месеца и толкоз

Едно време проядох шоколад заради ЛИНД! Сега ще ме отучат защото не е същия

пълна дезинформация или търговка война- типично за страните от бившия соцлагер, за съжаление и ние. Това са пълни глупости. Има търсене и предлагане. Ако не ти харесва един продукт - не го купувай. Стига да няма вредни неща, за което има държава и тя проверява. Когато по магазините нямаше какво да купиш , не гледаш дали се маже или не , а грабиш , сега големи претенции..прост народ

само путин подкокоросва Източната Европа с тези измислени новини щото нали спря вноса и взе да си произвежда

О,ама разбира се ....Путин е виноват!Абе вие вече съвсем се забравихте!

ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО И НЯМА ДА ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ!!!

С удоволствие, но веднага след като започнат да произвеждат според европейските стандарти (ISO), минат европейските лаборатории за състав/качество и НЕ ги затворят от ХЕИ и РИОКОЗ поради ниска хигиена. Работил съм в такива български, местни преприятия за храни и напитки. Ще ме извинявате за израза, ама ако се изпикая върху вечерята си ще ме е по-малко гнус отколкото да консумирам продуктите на тези фирми. Та, каквито са ни съгражданите, такива са и храните ни.

Не само че си продадохме държавата, икономиката и бъдещето за една Кока Кола и 2-3 западни дранкули, ами на всичкото отгоре се оказали фалшиви :-)

като Нинова в ефир! Нищо не сме продали ,а комунистите най безцеремонно заграбиха и разрушиха предприятията!Най хубавите и печеливши пък ги заграбиха руснаци!

Не във всички източноевропейски страни има второкачествени храни. Кипър който е в ЕС и еврозоната е най-източната страна от всички в ЕС. Но храната тук е на нивото на Великобритания и западните държави.

то даже не е цяла държава туй твойто, какво остава за храната

Разбираемо е, че всяка компания има правото да предлага РАЗЛИЧНИ продукти за разлините пазари, което означава, че на един пазар може да предложи салам със соя, а на друго салам с месо от крокодил. ОБАЧЕ, когато една компания дойде и каже ние сме Кока Кола Къмпъни и предлагаме продукта Кока Кола Зиро, то този продукт ТРЯБВА да бъде с абсолютно същите съставки както в Германия, така и в България. АКО настояват да бъде с други съставки, то НЯМАТ пораво да наричат продукта с едно и също име. Например да си го кръстят Кока Кола ЗироЗдраве

Когато получаваш десет пъти по-малко от белия свят си не второкачество , а никакво - индианец .

Може да се храним с боклуци, но пък имаме " свободата да го правим колкото си искаме".

По времето на соца и корекомите цигари като Марлборо и Романс бяха ароматни по хубав начин и се усещаше висока класа и качество. След време, минавайки трайно на тези марки започнах да се чудя защо вече нямат онзи аромат и класа. Отдадох го на привикването. Тези дни съм в Сингапур и района и пуша същите марки с едновремешното качество и аромат. Значи можело. И никакво привикване, просто при нас в БГ идват боклуци.

Имаше преди години едно дело в един съд, КОЙТО ЗАБРАНИ ТАЗИ ХУБАВАТА СЪСТАВКА В ЦИГАРИТЕ, ЗАЩОТО ВОДИ ДО ПО-СИЛНО ПРИСТРАСТЯВАНЕ И Е КАНЦЕРОГЕННА! От тогава се промени аромата! Ако в Сингапур не важат законите от САЩ и ЕС, може. На мен ми носиха скоро щатско Боро. С нищо не беше по-добро от ''нашето''.

LeGrandTulup

Ами тукашното Марлборо има ролка отвътре на капачето, която се отваря и затваря с него. При затварянето запечатва цигарите за запазването на аромата им. Система pro fresh.

"Или е част от стратегията на източноевропейските популисти срещу Запада?" - На Запад си представяха, че пост социалистическите страни ще си мълчат завинаги, просто от благодарност, че официално са в Европа. А разните му там хипермаркети ще могат да трупат баснословни печалби от бедни пенсионери - за нашите говоря. Крайно време е да има задължителни стандарти и да се налагат глоби. Когато искаха да спрат лошите практики с пилците, които съдържат 99% вода /по-възрастните ще ме разберат/, веднага ореваха орталъка, че обричаме на глад бабичките и социално слабите. Докато всъщност правителството има механизми за предотвратяване на това. И ако Европа стане на 2 скорости, задължително, ама ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ на националния пазар.

Комунистите са яхнали темата и раздухват яростна антиевропейска риторика като намесват и хранителните вериги главно от Германия и Австрия които продават и у нас! Тези вериги са им трън в очите защото не искат да продават месо и мляко от предприятийта на известни ,,другари"!Тези ,,месо"и ,,колбаси"от тях са евтин контрабанден внос,а ,,млечните"им продукти са от сухо мляко и палмово масло! В големите градове където е съсредоточен пазарът големите вериги успешно смазват дистрибуцията на гнусната ,,другарска"продукция като избират след много дегустации и качествени контроли наистина добрите и отхвърлят ,,българското производство"на ,,наште ора"! Ето това вбесява Нинова и другите руски политици които отдавна натискат само ,,наши"продукти да се продават във ,,нашта"страна! И ревът им срещу Европа на две скорости е псевдопатриотичен!

Май не си много осведомен!

Така общо казано, без да се споменават конкретни храни и стоки, е меко казано смешно.

""Второкачествени храни за второкачествени страни?"",за второкачествени хора , а нас сигурно са ни сложили в категорията "С изтекъл срок на годност"

Позор за автора на статията, предаващ собствения си народ за жалки пари. Щом има дим, има и огън. Щом народът се надига, значи има основание. Не само храните са различни под един и същи етикет. Това важи и за прах за пране, козметика и техника. Направи едно журналистическо изследване и пиши, без да пишеш това, за което ти заплащат или ще ти аплодират корпорациите.