40 г. от унищожителното земетресение в Свищов

Със заупокойна литургия на 4 март в Свищов се отбелязва 40-годишнината от земетресението, при което загинаха 109 души.

Обратно в новината

Коментари - 40 г. от унищожителното земетресение в Свищов | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Безкрайно съм благодарен на една млада дама,която ме беше поканила да прекараме нощта у дома и. Иначе живеех на втория етаж на общежитието на Свилоза. Оцелели на сутринта нямаше...

90% починали от задушаване! Страхотна спасителна операция ша знайте! Типично по НРБски ще е било - цъфнали са спасителите там и: "Ай ся, ко ше праим?" После са чакали Партийния секретар, Областния партиен секретар, Тодор Живков да дойдат да се снимат за началото на спасителната операция....

гугутко смотана.Три часа след труса войници и запасняци ровеха дано намерят някой оцелял.Едно дете слезе само от горните тераси/бяха паднали една над друга/....мисля че се казваше Ани. Виждал ли си хора без глави,размазани до неузнаваемост та родителите им да ги разпознават по родови белези,стари операции и каквото си помислиш.......можеш ли да изживееш този ужас. Имаш ли изобщо представа в един срутил се блок колко тона бетон и тухли трябва да се премахнат за да стигнеш дори и до премазан човек.

ас незнам кога ште има земетресение но се надиавам фсички да бадат добре живи задарави и дано фсичко се оправи

Помня и никога няма да забравя тази вечер - бях във Враца , къпехме сина ми , на другия ден 5-ти март ставаше на 3 годинки ! А сега е на 43 ! Аз бях на двора пред къщата , бременна с дъщеря ми и с гипсирана ръка - имаше луна , през деня беше топло -никога не бях преживявала такова нещо -помня как пукаха и скърцаха съседните блокове и как баща ми изтича отвътре и застана под касата на външната врата с мокрото дете - цялата къща и дърветата се клатеха , за няколко секунди настана такава тишина и само едни котенца мяукаха и се катереха по клоните ! Беше направо зловещо !

Преди 40 г.на този ден нямаше в нито една медия съобщение за загинали хора в СвищовГовореше се за Вранча,но не и за Свищов.Всичко се криеше от народа,както се скри и катастрофата в Чернобил.За комунистите ,съдбата на обикновеният човек не е важна.Пълно мълчание.Узнавахме от тук от там,че има загинали,но днес разбирам,че са 109 души.Бог да прости загиналите!

Точно така беше!!!!!!!!!!

А хоросана по улиците помниш ли? Хоросанът и варта, които бяха през пресечка, за да може всеки да си оправи къщата. Поддържаха ги два-три месеца. Надяваш ли се сега да има подобна помощ? Или направо даваме фургони, че и управляващите да си откраднат нещо от чуждото нещастие?

ЗАГИНАЛИТЕ СА ОТ ДВА БЛОКА -ЗАСУКАНИ КВО ЗАДУШАВАМЕ ТУКА ЛАНСИРАТЕ

АРХИВАРЯ ЕЙ ГЪЗ ХОРАТА ИЗМРЯХА А ВИЕ СЕ СКАТАВАхте на службица МЪРШИ

в свищов сА ЕДНИ И СЪЩИ ОЛИГОФРЕНИ КОЛОСАНИ КОРУМПИРни а града е еснафски и им пука за 1977 те сА ГОВНа

ЗАДНИЦИ,ЩО СЕ КРИХТЕ РАЗСЛЕДВАМ ВСИЧКО ТОВА ДЕ БЯХТЕ 40 Г А ЗАДНИЦИ

Кой е този Тодоров, който сте написали в края на това информационно подобие и който пишете, че щял да дари някакви оригинални протоколи? Аз нищо не разбрах от нахвърляните изречения!

Какво се е променило? И сега за седмица са същия брой жертви по пътищата със трошките изхвърлени от запада.

беше самия ужас не само там......

Бог да прости мъртвите. Нас оцелелите още ни боли.................

И Бойко ще пристигне на третия ден в Свищов, ако днес се случи подобно природно бедствие! Точно по примера на комунистическото прасе Живков!

Да бе унищожително. Да паднаха три блока стрени като с гъзовете си и на баба обора строен към 100тина години преди земетресението.

И в София се усети, доста силно беше. Аз съм строителен инженер, и знам, че се взеха тогава някакви мерки. Беше сменен Земетръсният правилник за строителство, точно заради това земетресение. Но едно са правилниците, друго е изпълнението, количеството и качеството на вложените материали. Една година след земетресението в Мексико Сити, посетих града. Имаше още неоправени сгради. Едната сграда си стои здрава, а до нея сграда със същата височина...разрушена. Причината? Некачествени или окрадени материали, най-вече арматури. У нас се случваше тогава същото.

И след земетресението в Стражица през 1986 та година промениха земетръсния правилник.

Но в Завода за радиатори, в Стражица, на вторият етаж много от колоните бяха без стремена, само с вертикална арматура, това с очите си съм го видял.

унищожителното земетресение в Свищов - уби и изгони 3 000 000 балъка, събори парното, летните магистрали, язовирите и пр. намали пенсиите и билетче 1.60 лв.

Не би следвало да има връзка, но тази вечер предстои земетресение - средно силно. Около 3 часа след първото ще последва второ. Много близко до България.

Вие да не сте врачка, че да познавате кога ще има земетресение!?

Не е врачка , ами пак не си и взел хапчетата.

Крайно време е такива откровени провокации и интриги в интернет, да се преследват и наказват подобаващо от закона чрез ефективна присъда!

Поклон, Свищов, силни хора, борбени, смели! Не мога да повярвам какви идиоти пишат тук - половината коментари са пълен траш. България си плаче за едно яко природно бедствие, но жалко, че няма как да загинат само идиотите по тази земя, а най-често загиват невинни хора. Ако имаше как само такива като пишещите тук идиоти да се изтребят....

това земетресение беше нещо ужасно, загинаха много невинни хора както в българия, така и в румъния- поклон пред паметта на загиналите - поне за такива трагедии не пишете простотии, срамота е

а ти си плачеш за куршум в главата! То....бива, бива простотия, ама ти направо изтрепА рибата!

Те са достатъчно повредени. Не ги мисли!

Колко трябва да бъде умствения капацитет за да слагаш минуси на постове в които има критика към тогавашния режим който криеше истинските неща от народа.

едно денонощие след земетресението бях на велишана в Свищов и гледах как вадят загиналите , а в централните новини чичко Филипов каза няма щети няма жертви !

18 000 умират всяка година заради мръсен въздух. 2017 г.

Земетресението не в Свищов а във Вранча, оправете заглавието!

Дребнаво човече, ако ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО е било във Вранча, то тогава от какво се срутиха сградите в Свищов? Или дребния ти мозък се опита да затапва, ама не се усети, че има едно "епицентър".

Прочетох коментарите и не мога да се въздържа!да не пиша и аз. Да в 9.23 започна люлеене и тока угасна. Беше толкова силно люшкането, че стоях на третия етаж, бях отворила входната врата за да побягна навън и не се осмилявах, защото щях да се блъскам в парапета и стената и нямаше да улуча стълбите, а луната беше толкова силна,че наоколо беше светло като ден, в тази мартенска мразовита нощ. Отклонението беше много голямо-имам предвид при люлеенето. Когато понамали вече изтичах по стълбите навън. Бях по чорапи и чуствах неприятег гъдел на земята дето се тресе по стъпалата ми. Много е гадно. Никога няма да го забравя. По местната радиоуредба съобщиха, че има паднали блокове и хората които могат да отидат да помагат в разчистването. Някои наши колеги бяха в моргата при разпознаването на труповете, защото свищовли се познават и да се намали шока, който биха изживели. Още много мога да пиша. Спомените ми няма да избледнеят. Мир на праха на всички загинали по този трагичен начин! Беше петък вечерта. Времето, когато едната смяна си итива, а другата застъпва в Свилоза, и повечето са били на вън. Жертвите са щяли да бъдат повече.

Да в 9.23 започна люлеене и тока угасна после дойдоха демокрадите и това земетресение ми се вижда като другарска сбирка.

Студентька - студено беши по унуй фреме. Бачу ьхасан го бе втасл

Прочетох коментарите и не мога да се въздържа!. В 9.23 започна люлеене и тока угасна. Беше толкова силно люшкането, че забраменях.

Само да отбележа: не обръщайте внимание на коментарите на биологичните единици "Такъ беши", "Джипси..."- годни са само за преработка в гориво (имам в предвид не коментарите, а единиците). А относно спомените на дамата - всичко е ок, аз също помня това време.

Тогава сеизмолозите рекоха - Русе е имал Страшен късмет - на косъм от най-лошото. Винаги ще си спомням тази вечер.

абе, ама верно ли каролев лови още покемоните между фургоните на ктб? с преместването на цтрелката на часовника на плевенлиев с един час напред? :-))) ех генерал радев. яка компания си с царистите! :-)))

пиар слогън: "40 г. от унищожителното земетресение в Свищов, 40 г. от "вагонната демокрация". о, ваше джхмуриетовище! О, ваше нищугнрвущиетоглу! О, о, о, оооо! о нибешнурищеие медийно! о байгънооглудервишгъзуиеден. защопипа инструментариума ни? а каролевсиктирбемайнатурскоезична...

Две неща са безкрайни на този свят: вселената и човешката глупост. А родните глупендъри искат да строят атомна централа Белене в тази земетръсна зона. Боже, опази България от тези хора!

Значи японците са 100 пъти по глупави от нас , щом имат толкова централи.

Фукушима им затри половината остров.

И да знаете, че АЕЦ Белене е в същия район и ще унищожи половин България.

Козлодуй е на 15 км от Белене, нима мислиш, че има огромно значение? Ако се случи атомна авария гори цяла България, не половин, ами ако се случи в Турция или в Румъния, където има повече АЕЦ и са съвсем близо до нас? Ядреният облак от Чернобил стигна до България, та едни 150 км ли са проблем според теб!!

Аз също съм една от пострадалите от земетресението в Свищов , с тази разлика, че бях на кино.Както казва преждешишештия пред мен ARKAN,не знаехме какво да правим и всички се юрнахме да бягаме от задният вход, а другите ,които бяха на най-задните редици пък излизаха от предният вход.Но ,който е ходил на кино знае,че вратите се заключваха.Вратата на задният вход беше заключена,метална ,която половината беше остъклена.Получи се преса от хората отзад,които ни притиснаха до вратата.Някой счупи стъклото и ние заизлизахме от там,като някои като мен се порязаха.Благодарение на адекватната намеса на докторите,че овладяха кръвотечението,защото беше засегнат важен кръвоносен съд, иначе щях и аз да съм една от починалите. Не знам защо не се споменава във статията, че имаше министерско постановление,което се реши да се дадат пари на близките , на починалите и на пострадалите като мен?!Много мои близки познати и колеги намериха смъртта си в общежитието на Химкомбината Свилоза и в новопостроеният блок,които се срутиха намиращ се до гимназията.Мир на душите ,на загиналите!

България е в сеизмичен район - Турция, Македония, Румъния - все преживели разрушителни земетресения. Да си спомним Първото в "наши дни" - Скопие. Трябва да приемем тази даденост. И строителите, като строят да мислят за този катаклизъм, а не да строят "сгради - кофчези", както беше в Измит.

"-...Ковчези" - абе лоша дума.

Не бяхме преживяли земетресение и правехме всичко, кавото не трябва да се прави. Юранаха се хората да излизат, по стълбите, асансьорите не работеха, а стълбите са най-уязвимото място. И след това се скупчиха пред входовете, като че ли беше най-доброто място да си споделят страховете - някой бяха полуголи даже, от баня излязли и по пижами. Паниката беше голяма. То и аз бях същия, като тях. Имаше и Второ, в Стражица. Но май тогава бяхме "по печени". Стоиш под касата на вратата и ако ти се размине, тогава бягай от жилището и то на достатъчно разстояние, да не те цапардоса нещо по главата.

Планината Вранча е бомба със закъснител,на която според румънски сеизмолози и е пак време да гръмне ...

Този Георги Наков беше началник трудово-правна защита в Централния съвет на профсъюзите - да не се чудите.Прекрасен човек. Освен това ставаха ежедневно смъртни трудови злополуки, освен масовите при авария. Сега верно - няма промишленост - няма злополуки.

но тогава нищо не се знаеше. Сега казват - ама много убийства стават бе. Нищо подобно - тогава много повече.Имаше тримесечен бюлетин за убийствата по окръзи, молехме да ни го даде шефът на трудовоправна защита Георги Наков - сигурно е покойник да го прочетем. По няколко на окръг за тримесечие за 28 окръга - смятайте. От това земетресение получих посттравматичен стрес за повече от година. Но за какво да ни тревожат - живеехме си като ЩАСТЛИВИ КОКОШКИ.

Едва ли са ставали повече убийства тогава или кражби, недей да лъжеш. И май всичко се съобщаваше. Само че по-кратко и сдържано, не като сега дай им на журналята повод и почват едни локуми да разтягат. Веднага след земетресението се съобщи какво е било, какви сгради са пострадали, какви жертви има. И за убийствата се пишеше. А сега да питам дали си пълно информиран, а? Например от къде научи за настаняването на американските танкове и кораби? Излезе ли някакво официално съобщение, знаеш ли колко са точно, какво ще правят? Или само подочу от някои вестници че такива са дошли в България.

Първите реактори на АЕЦ "Козлодуй" устояха на земетресението във Вранча, но не и на "защитата" на националните интересии от страна на Александър Божков и Меглена Кунева, главните преговарящи за влизане на България в ЕС. По същество, тогава България декларира отказ от развитие за десетилетия напред, което прогони зад граница не 109 души, а стотици хиляди българи. На живите остана само правото да палят свещи в памет на загиналите в Свищов, поразени от земетресението във Вранча на 04.03. 1977 г.

До сега нито една медия не беше се сащала за това,а сега във всички. Да не ни подготвят за подобни катаклизми? На мен са ми разкарзвализа този ужас защото не съм бил роден.

Голяма надежда вадите за медиите да ви информират адекватно..Няма какво да се трудят за реални новини и затова преписвайки от сари писания макар и манипулативно си пълнят страниците и джоба

Цяла България знаеше приблизително колко са жертвите в Свищов. Това няма как да се скрие. Основно в срутило се общежитие, до колкото си спомням. То и в Русе беше зле, но се разминахме само с нацепени сгради и май една жертва, убита от орнамент от сграда. Някой пиша врели-некипели, а трябва да има Почит към загиналите в тази тъй-трагична вечер.

И как така ''оригиналният'' протокол е в този???та и го ''съхранявал''????та и в музей ще го давал????Поредният нарцис дето се радва на 5 минутната слава по медии

Който подкопава основите на блока, като е станало в Свищов, е престъпник и убиец!!Защо не е ликвидиран?

Ей ама то саде инжинери учители и шефове ли са загинали според тоя??Та значи много ''важно'' било според тоя какви са по професия загиналите ли??То бива бива лъжи ама защо никой като тоя не се замисля че има и други живи преживели това и още много други работи за които се лъже и спекулира непрекъснато

Ако беше съвременник щеше да знаеш че срутилата се сграда е общежитие.И там са живеели предимно инженери и персонал на Свилоза.Много глупаво е да се иронизира с паметта на жертвите.

А комунистите писаха че няма разрушения и жертви.

Колко още неща не знаем за случващото се тогава в България.И за самолетни катастрофи и за убийства и за грабежи.Да не говорим пък за атентатите с лед възродителния процес.Всички медии тогава бяха жестоко цензурирани.

Неискащият да знае винаги нищо няма да знае:(((((и все друг ще да му е виновен:((((

Да, така е! Не знаят колко риба съм уловил в язовира на ТКЗС-то! Дето сега демокрадите не могат нито да го напълнят с вода, нито да го изпразнят. А да го боядисат?

Ми боядисай си сам язовира бе глупак.На недорасли маймуни акъл да даваш е все едно да пълниш каца без дъно.

САЩ изпращат самолет за радиоактивно разузнаване над ЕС. Некой да кументиръ? U.S. Air Force deploys WC-135 nuclear sniffer aircraft to UK as spike of radioactive Iodine levels is detected in Europe

Явно и тогара сте били в ''чужбина'' :))))) Ами като ходите по чужбина защо не научихте поне малко и друг език пък да поровите и да видите какви са били писанията..Стойте си там и не коментирайте какво става тук поради елементарната причина че не сте запознат или не искате да се запознаете

Февруарската революция от 1917 година е антимонархическа революция,установена е република СССР. Мужиците, работниците и матросите тогава са поизтрепали бая демокради.

Днес за ден загиват повече българи - само умрелите бебета от побой на медсестри са повече!

Ама тогава обявиха САМО за 9 загинали, НЕ 109 !!! И си спомнете ДОБРЕ коя беше ЕДИНСТВЕНАТА управляваща партия. Айде сега пак гласувайте за същата партия и чакайте подобрение на живота в България.

И Чернобил като гръма, пак мълчаха като пуи. После казаха, че нещо имало, ама не било никак опасно...! И са СЪЩИТЕ от БКП /БСП/.

Чернобил дали е гръмнал? тогава за една седмица имаше агнешки дреболии - отядох си, макар и тежко мезе! После - нанай дреболии. Между другото тогава е роден боксьорът Кличко и брат му. Днес най-чистата природа е около Чернобил, екскурзии от цял свят.

Тя същата тази партия се разпадна на около триста - четиристотин партийки. Може ли някой да каже колко от депутатите в предишния парламент и колко от министрите в последното редовно правителство не са членове на БКП или не са наследници на БКП величия?

Съдейки по минусите дето сте ми сложили си мисля, че сте били наистина доволни да ви лъжат.

Колко да е "унищтожително"? Да не е унищожило 3 000 000 българи?

Лайното тодорживков нищо не е направил. Той е гледал само да открадне и да изнесе пари в сметки зад граница.

Първо изключиха тока в целия град и започна да тресе! Грохотът беше като че ли по улицата минаваше танкова дивизия! 7,6 си е 7,6...

Ей ама те даже ''знаели'' та оърво изключили тока?????

Подстанциите имат защита точно за такива случаи и тя се включва още преди да си усетил труса.

И къде беше това 7,6????НЕ в България за всеки случай...Ама то някой като чуе че е валяло нещо силно другате и на собствената си роса казва потоп

Е, в Свищов не беше 7,8...това беше в епицентъра.