Как съветските колхози съсипаха българското село

Близо хиляда села изчезнаха от картата на България при комунизма, а градовете се напълниха с лишени от собственост селяни.

Обратно в новината

Коментари - Как съветските колхози съсипаха българското село | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вярно е,аз съм свидетел!Съветските колхози направиха от селяните граждани,/някои даже станаха столичани/,а голяма част от тях работеха в разни новопостроени заводи като стругари,фрезисти ,шлосери, монтьори и т.н.Насила ги караха да ходят на почивки и в началото даже ги караха с камиони до Черноморието -слагат се едни пейки в каросерията и - айде на море!Голяма част от тях даже си промениха селския манталитет, макар че в почивни дни ходеха да си работят по дворовете на село!Подозирам че това е предателство към българските селяни-искали са да ги намалят по подобиe на САЩ ,където фермерите са 5% от населението!?Също така насила ги караха да си правят нови къщи - градски тип!Насила също така им прекараха ток и вода по водопровод -иначе по селата основно си светеха с газени лампи, а вода от -кладенеца!А някои селяни по подобие на гражданите си направиха вътрешни тоалетни!Това си е пълен погром на българското село!Казвам тия неща като свидетел!

Лятно време на море,през зимата на Боровец,пролетната ваканция в Стрелча,балносанаториум Хисаря.За всичко това се плащаше символично.

Прости, тъпи ,мързеливи говеда!!! Дай ви да мързелувате по цял ден и търбуси да пълните!!Скотска нация, лошото е, че заради такава измет страдат и нормалните хора!!

Съсипани със станции на море и планина! Селото на дядо ги имаше и двете!

Golemi lyji se pi6at tuk! Sled 1980 magazinite v Bylgariq bqha prazni. Pytuvahme na 400 km do Sofiq za toaletna hartiq!

явно хора родили се след 90те години пишат тук и очевидно медиите добре са им промили мозъците. Знаете ли че преди 10 ноември в България никога не са се внасяли домати, ябълки, круши, краставици, итн , а напротив ние изнасяхме за къде ли не. тоест ако някой е сринал селското стопанство то това е псевдодемокрацията. А как е било преди 9 септември може да прочетете в разказите на писателите от това време. Но очевидно сте завършили в чужбина и не познавате родната история. Със воловете Белчо и с кравата Сивушка едва ли е имало някакъв просперитет. А колкото до маломерните социалистически жилища тук просто сте некомпетентни. Според нормативите на социализма ширината на хола ви трябваше да е 360, а квадратурата на спалнята за 2ма - над 12 метра. Днес такива ограничения пред лакомите за печалба инвеститори няма. И може да си купите апартамент в който уж всичко има, ама холът ви е 3,20 , а пък спалнята 2,70 м и трябва да си търсите мебели за лилипути. Това са габаритите на масовото ново строителство. Очевидно този който пише тези упреци за социализма сега се шири в мутренски апартамент

До 9 Септември селата нямаха пътища. Нямаше канализация. 40% от селяните бяха без гащи.Германците бяха извлекли всичко за армията си. Оттук е и сентенцията" Дойчо лапа, а Ганьо зяпа". Трактор и редосеялка не бяха виждали, затова са давали сено на първите трактори за да си похапват.

В българските села И СЕГА НЯМА КАНАЛИЗАЦИЯ!!!!ТАКИВА СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ, ОКОЛО СОФИЯ СТАНАЛИ НЕЙНИ КВАРТАЛИ И ТО НЕ ВСИЧКИ ИМАТ КАНАЛИЗАЦИЯ!!!В РОДОПИТЕ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ФИРМА ПОДАРИ СОЛАРАН ИСТАЛАЦИЯ НА УЛИЦИТЕ НА ЕДНО СЕЛО, ДО КОЕТО "НАРОДНАТА ВЛАСТ" НЕ БЕШЕ БЛАГОВОЛИЛА ДА СТИГНЕ С ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО!!!ИМА ЕДИН КУП НЕЩА, КОИТО СА ПРОТИВ КОМУНИЗМА, НО ТРЯБВА ДА ИМАШ МОЗЪК И ЖЕЛАНИЕ, ЗА ДА ГИ РАЗБЕРЕШ!!

Ей, това с0р0с0идната пропаганда няма спирка. Значи накрая съветските колхози ни съсипали селото. ОК, сега е демокрация и всеки може да пише всякакви подобни глупости и купените медии, като дир-ниците да ги побликуват. Лошото е обаче, че има хора, които вярват на тези писквили. Явно разчитат на поколението от 90-те год. на миналия век. Те не са живели през лошият комунизъм и нищо не знаят. Та тогава през този строй, колкото и лоши неща да е имало имаше грижа за всеки човек, семейство, населено място и родина. По времето на соца в повечето села имаше училища, детски градини, читалище, библиотека и най-малко един магазин и кръчма. Имаше млади хора, живееха млади хора, създаваха семейства и имаше много деца. По селата нямаше безработица. Сега в повечето села безработицата е над 90% и поради тази причина всички млади избягаха да си търсят прехраната другаде по градовете и чужбина. Земята е взеха едри арендатори, направиха кооперации, назначиха си свои хора, започнаха далаверите с ДДС, горива без акциз и евро фондовете. Всичките станаха за отрицателно време милионери. Във всяко село има по един, двама такива и те в момента са нещо, като собственици на тези населени места. Те колят и те бесят. Без тяхната благословия нищо не се случва. Другият проблем на селата е масовата сиганизация. Напълни се с орки и хората спряха да гледат животни, да правят бостани и да сеят зеленчуци. Орките опустошават всичко, като марокански скакалци. Ако някой им се опъне се събират и го пребиват, понякога и до смърт. По времето на соца всяка жаба си знаеше гьола, а сега е законът на джунглата. П.С. Интересно ми е на автора и на медията колко са им платили за тази откровено нагла лъжа наречена статия?

Един пример за пропаганда и дезинформация. . "коментатор ( нерегистриран ) 01.03.2017 10:27 . абе какви глупости ми говориш бе? Преди 90-та даже сладоледа Ескимо и дъвките Идеал бяха дефицитни!!!!! Дрехите се пазеха, щото я имаше нещо в магазина, я не.. Всъщност повечето се шиеше и плетеше у дома. И като стана дума за "у дома" по градовете хората бяха натъпкани в маломерни жилища и за децата просто нямаше място къде да играят. Детски списания нямаше ако изключим 1-2 които излизаха само като докарат хартия, тоест 1 път на 3 до 6 месеца, вместо всеки месец. А детската библиотека беше изпълнена с еднотипни книги, които или бяха за "героичното" дело на Митко Палаузов или за светлото социалистическо бъдеще. Всяко следващо поколение беше с все по-промит мозък от предишното. Та това, което наблюдаваме днес в училищата и семействата с деца е заложено още преди 50 години. "

Пълни глупости!!! А това за децата е заложено не преди 50, а преди 27г. с вноса на демокрацията.

Запада бил изпадал в паника от социализма - определено не си си пил хапчетата. Износът ни е бил единствено за СССР, с малко изключения, и ако не е бил СИВ - никой е нямало да ни купува долнокачествените компоти, произведени с почти безплатната работна ръка на студентите по бригади. Плановата икономика се доказа като неефективна, поне за текущия етап от развитието на човешкото съзнание. Докато ние се електрифицирахме, до къде стигнаха западните държави по това време? И защо българите драпаха да стигнат до там, а не обратното? Ей тва комунистите сте големи демагози, на черното не бяло, ами прозрачно му викате.

не е вярно - изнасяли сме за Япония мотокари или нещо подобно. Ама е било докато сме ползвали оловни противотежести. Износа секнал като сме сменили с бетонни. Още един факт изнесен от личният помощник на Тато.

По повод думата "панелки" да попитам:Скакво право се санират безплатно само "избрани по неясен критерий"панелки.Как другите събират дори с кредит пари да си подобрят жилищата със саниране,а някои ще получат безплатно европейска помощ за това.

такава е държавната политика наложена от правителството. Въпросът е добър, но правилният адресат е друг :)

Понеже тук прочетох че някой е написал за панелките в големите градове, след насилствената колективизация, искам да добавя още нещо. Правилно ме подсети за панелките. Панелките доколкото успях да разбера, са били правени масово в Германия след войната като временни жилища, поради големия брой хора без дом в резултат от разрушителните бомбардировки. Е, в България когато аз бях роден бомбардировки е нямало отдавна. А бай Тошо продължаваше масовото строителство на панелките. За да може да настани нашествието от селяни прииждащи в градовете. Селяни, които са останали без земя, следователно без препитание, и ако това не беше направено щеше да има масова безработица в селските региони. А при соца безработицата беше незаконна, нали така? Затова пак така насилствено, както при колективизацията, впрочем не чак толкова, донякъде полунасилствено, донякъде поради липса на алтернатива, селяните бяха принудени да си търсят работа по големите градове. И така започна голямото обезлюдяване на селските региони. А прирастът се увеличаваше и стигнахме близо 9 милиона, защото границите бяха затворени. Никой не можеше да избяга навън. А който се опита, рискуваше да бъде застрелян с Калашник като "диверсант".

Aз не съм виждал по онова време селянин без препитание. Предполагам, че за заводите в градовете е била необходима работна ръка. А комплексът за малоценност, кой е от по-голям град сега не е по-малък от онова време.

С идването на руснаците директно пада раждаемостта сред българите. Българите преди 9-ти са имали по 5-6 деца. Веднага след съветската окупация - всички поколения са с по 1-2. През 1920-та Турция и България са имали имали съответно 13 и 5 милиона население. 1990-та Турция има 60 милиона, а при запазване на пропорцията България е трябвало да има 25 милиона. За сметка на това циганите процъфтяват от 100 хил преди войната в края на комунизма са милион. Турците също растат и затова БКП се уплашва и прави Възродителен процес, с който събужда турски национализъм и тотално омазва България. След Съветизацията, това е най-голямото предателство и накрая идва провежданата от кадри на БКП - демокрация и икономическа реформа, по-скоро разграбване след 1990-та!

Spiritus malum нещо си се объркал/а! През 44 -45 г. България е била точно колкото и сега в момента 7067000. Следва бавен темп на разтеж с пик 60 -70г. и през 1987г. за малко да достигнем 9000000 ! След което , следва разпад и отрицателен прираст. Съсипването на икономиката, безработицата,беззаконието, лошият живот и куп други тъпанарски фактора доведоха до прогресивно намаляващата се нация. Българките не искат да раждат , това също е голям проблем. Раждаемоста в момента е същата както след войното 44-45г. ! Едва ли тогава е било по добре от сега. Но днес имаме неадекватни политики, групи в управлението коита се мразят и се бият и отричат всичко / макар и малко / сътворено от опонентите. Тези кавги и спорове не им дават време да се поогледат какво се случва с България!

Е какво се е объркал човека? Всичко което е написал е вярно. Защо си измисляш обвинения? Или просто търсиш повод да се заяждаш, ей така, за спорта? По данни от Уикипедия, населението на България през 1920 г. е било точно 4 846 971 души. Сега за последния един човек нямам намерение да споря, или както казваше Пипи Дългото Чорапче, ако този един човек се разболее от грип и вземе че умре, статистиката няма да е точна. Но така или иначе, ако го закръглим, това прави близо 5 милиона души. Пикът на прираст на населението е към 1985 г., когато данните от преброяването сочат 8 948 649 души. Тоест, близо девет милиона, така че да, и тази цифра е вярна. За Турция също е вярно, били са 13 милиона а са станали над 55 милиона през 1990 г. Сега са вече близо 80 милиона... докъде ли ще стигнат?

Абе нали руснаците масово изнасилвали Българките???е как е паднала раждаемоста?????????????????

има си начини, ама това е много чувствителна тема за жените и едва ли ще получиш детайлен отговор.

Ето така се появиха панелките, които сега отново вкарват българите в корупционна спирала. Първата е наложената със сила колективизация ( защото изземването на земята със сила е в интерес само и единствено на шепа управляващи ), втората е неясното саниране. Неясно, защото до момента никой не е обяснил с колко се удължава живота на панелките, а истината колкото и болезнена е, те поетапно да се разрушават. И ако първия незаконен акт е извършван в смутните 50-години, то втория е в 21 век. За жалост и конфискацията и панелките са идея и рожба на съветската власт.

JMM®

Селското стопанство преди 1989г. се дотираше по много начини. Един от тях беше, като ученици и студенти ЗАДЪЛЖИТЕЛНО работеха по "прибиране на реколтата" или в консервните комбинати срещу символично заплащане. Председателите на АПК се изживяваха като едри феодали, а председателите на ТКЗС като спахии.

Чист робски труд - на нас нищо не ни платиха.

ами така е - по партийна повеля младото поколение се учеше на комунистически порядки - без пари в магазина, ама и без пари за работа. В резултата на което нито се работеше, нито в магазина имаше нещо за купуване.

Бройлере, за робския труд има други отличници: Бристъл, Ливърпул. Пък тебе, че са те научили (малко се съмнявам) на малко труд не е грешка. Сега учениците пушат трева в двора на училището. Заради Сталин или Дойче веле?

Само дето след комунизма все пак останаха села с хора. След демокрацията няма да останат и села.

Доста ти е опростено и опрастачено мисленето...

Стига сте се карали. И по СССР време и по Краварско "демократично" все народа е прецакан. Но ще е така докато сме единственно всеки за себе си. БГ поговорката "Може на мене да не ми е добре, но по-важното е на Вуте да му е зле" казва всичко за Бай Ганьовскич ни нрав да се самопрецакваме. Ако ние сами не стоплим къде ни е проблема то тези дето се възползват от него няма да ни го кажат докато не ни стопят до един квартал послушни БГ експонати. А тезите на троловете при кои и кога сме били по-зле са безсмисленни. И в двата периода на комунизъм и демокрация масата народ в БГ става все по зле. Буквално е дойна крава на кои където я свари. До там сме стигнали, че и сами да ни оставят без да ни се месят в делата ние пак ще се прецакваме по стар Ганьовски обичай. Изход от тунела има, но засега народа няма воля и мисъл която да го накара да го търси. Дай му шоу програми и народа с кеф ще блее в унес по тях докато шепа разбойници от татово време и децата им го ограбват до шушка и ДА, последните служат изкючително на външни сили и по правило не са с БГ корени, но това са подробности.

Ако Кравите са БСП-БКП си абсолютно прав!

Прости бедни хора лесно се управляват от прости комунисти.

А ЕС направо го уби !

И същите тези заблудени селяни (както и техните деца) продължават да гласуват за комунистите,които им взеха земята,подгониха ги като стадо в градовете и ги натъпкаха като сардели в тесните мухлясали панелки.

Хубавото на ТКЗС беше че всеки селянин покрай него си гледаше 2-3 крави 4-5 агнета и 10 прасета като фуража се крадеше от там като за световно.Добре че имаше бригадири ученици и студенти които да вършат работата на селяните по полето и да им обират реколтата ,която в повечето случаи отиваше в консервните фабрики защото качеството беше отвратително. Изобщо по онова време от магазините за плод и зеленчук никога не съм пазарувал защото всичко беше пълен боклук.Добре че селяните си гледаха по дворовете плодове и зеленчуци,че изкарваха по пазарите нещо по-качествено!

Вие, гледайте драскащите, платени от Нато и Е с журналисти, Съветските колхози Вас да не съсипят, а пък за Българското село не се тревожете! Ама то секи ден само глупости у вас!

Помнете ми думите - 500 години турско робство не е нанесло толкова вреди на българския народ, колкото 45 години пишманкомунизъм + 25 години постпишманкомунизъм! Това е.

Заплюй соросояд - спаси България! Платена поръчкова статия, пълна с лъжи!

Иди в любимата ти Матушка и започни работа в някой тамошен колхоз,заблуден нещастник! Но внимавай да не кажеш нещо срещу другаря Путин - ще те пратят да режеш дървета в Сибир с ръчен затъпен трион.

трябва да си безочлив, циничен изрод и лъжец за да побликуваш тази статия на фона на тоталното обезлюдява на селата сега .... тотална нациска пропаганда ...

само истински бандит и безделник може да отрича истината при очевидни доказателства - това се води комунистическа пропаганда. И много хваща дикиш, особено като е подплатена с курушум в тила на враговете на народа.

Най-лошото е, че никой от тези комунисти-престъпници не е осъден, а техните синове и внуци са министър-председатели, депутати и министри във всичките управляващи досега партии.

За какво да е осъден, за това , че България беше една от най-развитите страни в света ли и защото това бяха златните 45години за българския народ?

това бяха златните 45години за българския народ........... прекалил си с бояришника пич!

През 1990 год благодарение на апк нямаше какво да ядем, имаше купони,

Айде! Ненаяли се!? Какво толкова работеше по времето на "социализЪма" и колко гладен беше ? Той - социализЪма и затова се задържа толкова време, за да е извинение за некомпетентността на редица тогава другари, сега господа с лъскави возила и все гладни !? :))

Какъв социализъм търсиш в България през 1990 г. Те комунистите го откраднаха и се пребоядисаха. Я погледни раждаемостта! Кога хората след 1990 са могли спокойно да си отглеждат децата като преди това? Никога и никога занапред!

Лъжекомунистите по върховете на БКП и държавата след 1985 г., когато свинята с еврейско потекло Андрей Луканов пробута Указ 56, са се подготвяли тайно за антикомунистическия преврат на 10.11.1989 г. и съзнателно саботираха НРБ. Контрареволюцията е пълзяща и идеята за свобода, братство и равенство е подменена с идеята за по-равните "другари" от върхушката, което започва непосредствено след убийството на Сталин през 1953 г. и идване на власт на троцкистите в КПСС. Контрареволщцията набира скорост след смъртта на Брежнев и на Черненко и идване на власт на Анропов и ГОЛЕМИЯТ ИДИОТ Горбачов. ДЕФАКТО СИСТЕМАТА НА СОЦИАЛИЗМА Е ПОДКОПАНА ОТ ОЯЛИТЕ СЕ ПАРТИЙНИ И СТОПАНСКИ СВИНИ НАЧЕЛО НА ПАРТИЯТА И ДЪРЖАВАТА, С ИДЕЙНАТА ПОМОЩ НА 5-ТА КОЛОНА В СССР И ЦЯЛАТА ЕВРОПЕЙСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ОБЩНОСТ - ЮДЕОМАФИЯТА, КОЯТО В КРАЙНА СМЕТКА ИЗВЪРШИ ПРИВАТИЗАЦИЯТА. Затова СЪЗНАТЕЛНО не се внасяха банани и портокали и се създаваха ИЗКУСТВЕНИ ДЕФИЦИТИ! Затова беше пренаписана и ПОЛИТИКОНОМИЯТА НА СОЦИАЛИЗМА преподавана от антибългарина Иван Костов.

абе какви глупости ми говориш бе? Преди 90-та даже сладоледа Ескимо и дъвките Идеал бяха дефицитни!!!!! Дрехите се пазеха, щото я имаше нещо в магазина, я не.. Всъщност повечето се шиеше и плетеше у дома. И като стана дума за "у дома" по градовете хората бяха натъпкани в маломерни жилища и за децата просто нямаше място къде да играят. Детски списания нямаше ако изключим 1-2 които излизаха само като докарат хартия, тоест 1 път на 3 до 6 месеца, вместо всеки месец. А детската библиотека беше изпълнена с еднотипни книги, които или бяха за "героичното" дело на Митко Палаузов или за светлото социалистическо бъдеще. Всяко следващо поколение беше с все по-промит мозък от предишното. Та това, което наблюдаваме днес в училищата и семействата с деца е заложено още преди 50 години.

Aми сигурно си бил дете на Ного мързеливи родители? Как така ние имахме всичко? Имахме село и работихме много заедно с бабите и дядовците: лозя, царевица, животни, тютюн.

е, че работихме и на село, та да можем да изкараме до края на месеца!

И аз бях жив и аз видях и не беше така....Хората на село живееха добре и спокойно...имаха работа и получаваха не много но прилични пари...Сега на село няма работа а малкото такава е ниско платена и хората не на комунизма а роби на един робовладелец -цървул с Q7-ца... дядо ми беше живял преди колективизация и дори не е искал да влиза в ТКЗС но като дойде това хубаво капиталистическо време казваше...че по лено и по добре се е живеело след кооперирането и сърцето го болеше за разтуреното село в туй хубаво време в което живее,...така че платени драскачи пиклювци да не си правят свободни съчиненеи и да не лъжат нагло хеле пък кати и село не са помирисвали...

50 СТ. ТРУДОДЕН И 32 ЛЕВА ПЕНСИЯ ЗА ЧЕРЕН ТРУД ПО ПОЛЕТО - СЪДБАТА НА БАБИТЕ С БЕЛИТЕ ЗАБРАДКИ... ОТКРАДНАХТЕ ЖИВОТА ИМ, СКАПАНЯЦИ БЕЗСРАМНИ.

Абе тъпак, кого лъжеш бе, я кажи колко стотинки беше хляба? Колко стотинки беше бензина? И въобще с тия пари какво можеше да се купи тогава и сега. Що тогава всички ходеха задължително 10-14 дни море и 1 седмица планина курорт? И това беше среден стандарт. И колко сега могаттака да отидат? Кого си тръгнал да лъжеш, бе олигофренче, това да не са ти 90-те, дето ви вървяха лъжите. Свърши се, иде време да плащате за тези лъжи, а не да ни вадите едни и същи претоплени лъжи. Въобще, вас, в пропагандата на мошетата, да не ви подбират по конкурси за идиоти? Знаем добре, че в България антикомунизма за вас беше доходен бизнес, пари изкарахте. Но като всяко начало, има си и край на вашия бизнес. Време е за изнасяне.

Бензинът беше 12 ст. Не твърдя, че пенсиите на земеделците бяха големи и справедливи, но ИМЕННО ПО ВРЕМЕТО НА ЛОШИЯ СОЦИАЛИЗЪМ СЪЩИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ СИ ПОСТРОИХА ДВУЕТАЖНИ КЪЩИ ЗА ПРИКАЗ И ЧУДО! Обикалал съм по света и съм се чудил на англичаните - строителството им е като за бедняци, сравнено с това на членовете на ТКЗС. Винаги съм си представял, че в една английска къща можеш да пикаеш отвън - вътре през отворения й прозорец - защото 1-ят им етаж е забит в земята.

Как по време на реституцията елитни породисти животни бяха изядени на мезета!

По време на колективизацията също. Хората сами си изколват животните, за да не попаднат в ТКЗС.

Тебе как съм те пропуснал?

ами по време на "реституцията" хората нямаха пари за месо, щото производство у нас нямаше, а вноса беше у мутрите. И сега е момента да попитам, защо видните партийни другари, така загрижени за пролетариата вместо да организират вноса на хранителни продукти като захар, кафе, месо, се съсредоточиха върху внос-износа на горива (към ембаргова Сърбия) и наркотици? Само питам де.. изобщо не намеквам, че Луканов и сие се погрижиха от висотата и отговорността на постовете си първо за себе си, и след това за народното добруване. Повтарям - изобщо не намеквам, че са организирали мафията, която да контролира широките народни маси, докато те въртят далавери.

Голяма манипулация! Жив бях, видях, не беше така!

аз не бях жив, ама са ми разправяли за колективизацията.... единият ми дядо е бил първи на опашката щото са му дали да разбере, че с единият крак е вече в Белене. А иначе лично съм видял състоянието на селските стопанства (ТКЗС-та) от времето на зрелият социализъм, в това число и най-образцовото такова, в което са канени отговорни другари от целият СИВ в т.ч. делегациИ от Комитета по Селско Стопанство при СССР ръководено дълги години от Другаря Михаил Сергеевич. та - не знам ти какво си виждал, ама и аз съм виждал при това без розови очила.

хубаво тогава си виждал...ма кажи мис ега какво виждаш...стари хора порутени стопански дворове....бедни селяни много циагани и няколко земеделеца с лъскави джипове дето чакат субсидидите за да ги сменят с по-нови а всичко останало тъне в мизерия...

Къде си гледал и какво си видял? Видя ли как във всяко село и по-малък град около София имаше стотици глави добитък. Минимум 600. И сега още стоят останките във всяко село. Горни Богров, Мусачево, Елин Пелин и едно село не можеш да пропуснеш. Имаше животновъден пояс със 150 000-200 000 глави добитък. Я се разходи около София, няма две крави да срещнеш. Ако не е някой да пасе някъде кози, едно животно няма да видиш.

Тия от DW всички ли са психясали!? То вЕрно, че е имало голЕми издевателства при "колективизацията" и от комунисти никой не евидЕл добро, ама "автора" прекалява. Вързвани с въжета, влачени и т.н. - пълни простотии. И те така .............!!!

моето село е щяло да стане град по време на соца - селото е имало прираст на населението и е надминало 5000 д. При падането на соца, закриват завода в селото, започва обедняване и разселване към големите градове. Сега в селото има по малко ор 200-300 човека. Общо взето в повечето села се е случило обратното на това което казва автора на глупавата статия.

Много глупава статия, пречупена през кривото огледало. Не случайно има най-много коментари.

Аз сега предлагам ! Да се направи една масова Национализация на : банки, финансови дружества,заводи,фабрики,хотели ,крупни дружества и т.н..Да се върне националното богатство на българите ! То беше заграбено в продължение на 27 г.

аа, ще се разберете! те тея дето го "заграбиха" са все бивши секретари от Комсомола. На един език ще си говорите!

Е, те нещата ще си излязат наяве. Можеш да скриеш истината 10-50-100 години. Но никога завинаги. Лошото е, че на утайката на българското общество, в лицето на Коминтерна/най-големите нехранимайковци и криминални престъпници от Европа и света са се прикотквали под крилото на Сталин,/ болшевиките харизаха властта и разсипаха една лепа държава България.

Колкото и да повтаряш една лъжа, тя няма да стане истина.

прав си.. затова твоите другарчета вкараха в Белене и Скравена всички тези които уличаваха съветските лъжи за България и така не една а хиляди лъжи станаха истина и сега такива като тебе идеологически обработени елементи тролят из нета. Мога само да те съжалявам за злочестата ти съдба.

Не съветските колхози са виновни за дереджето на селското стопанство, а българските комунисти които го национализираха! Не трябва да се забравя че в целия Соц лагер само българското селско стопанство бе национализирано! Точно заради родните комунисти!

Стига лъжи! Земята не беше национализирана! След 10,11,89г. земята бе възстановена защото в ТКЗС-та се пазеха документите кой с какъв имот и стока влиза в кооперацията! В противен случай процедурата по връщането още щеше да се влачи!

Добре е да се огледаме,че и без комунизъ във Франция и Испания , а и въобще на запад селата също масово се обезлюдяват. Парите като виртуалност и лъжа и мантрите за пазарна общество= свобода карат хората да се заблудят.

През 80-те години в къщи редовно се играеха карти-белот. Карето-Председателя на НАПС/по това време нямаше Министерство на земеделието/, главен лекар на ТКЗС, главен зоотехник и за цвят зъболекарка. Този шеф/фамилията му май беше Вачков/ неведнъж е казвал, че държавната дотация за ТКЗС е 500 милиона $ годишно. На въпроса на останалите:Само толкова ли, като знаем как се краде?, отговора беше:Кво ви пука, руснаците я плащат!!

"Статията" смърди от далеч на Дойче велле!

JMM®

Смърди ти червения задник !

JMM®

Как е възможно комунистите да са толкова нагли и безочливи ?! Как е възможно да са "Хем насрано, хем голямо" ?! Абе червени путинолизци, като беше толкова добре преди 10-ти ноември 1989г. защо всичко рухна и се стигна до нужда от преход към пазарна икономика ?! ЗАЩО ??? Дойче Веле ли е виновно ??? Каква вина постоянно търсите в другите, а своята не виждате ?!

Нищо не е рухнало , а го събориха умишлено западналите капиталисти от страх. Капитализма беше изчерпан и ако не бяха разрушили соца щеше да рухне. Сега пак ще рухне, рано или късно.

За разведряване! В бивша Югославия 50% беше частно(демек капиталистическо) и 50% общо (демек социалистическо) Та имаше виц: Гледа партийния секретар че частното от всякъде върви на добре ТКЗС-то го закършва. А иначе условията едни и същи. Земя, климат, хора, машини и т.н. Пита най стария и мъдър човек в селото от къде идва проблема? Той помислил и му казал: Другарю председател - само кур расте бързо, здраво и качествено в чужди ръце!!!!

Колко е лесно да се пише нещо не проверено и да се пусне в пространството. Авторът на статията може би няма поглед върху българското село нито преди 10.11. нито сега . Аз съм от село, не съм първа младост и животът ми е преминал по селата . Разрухата и превръщането на селата в призраци , мога съвсем отговорно да кажа , че настана след 10.11. А за съборените къщи с веригите и тракторите ,за изравнените изоставени гробища пак с тракторите и веригите винете гладните арендатори и техните чорбаджи....Защото ,ако някой от Вас ,които правите некомпетентни коментари, е минавал преди 10.11 и мине сега през селата на прекрасната и плодородна Златия ще се изплаши . Всичко това е резултата от безумната продажна политика с цел ликвидация на българското зеленчукопроизводство и животновъдство. За да може определени фирми да си превъртат парите по бързо чрез вноса на такава продукция. А и да се осигури повече обработваема земя за големите зърнопроизводители.

Според Human Development Report за 1990 г. (източник: издателство New York Oxford, Oxford University Press 1990) България е имала Индекс за човешко развитие HDI-0,918, с което е заемала 27-мо място в света. За 2009 г., България има по-нисък Индекс на човешко развитие (HDI-0,840), в сравнение с подложената на 60 годишно ембарго социалистическа Куба (HDI-0,863). През 2011 г. индексът на човешко развитие продължава да спада (HDI-0,771), с което България заема 55-то място в света (Куба на 51-во място). Human Development Report за 1990 г. Според ООН, през 2013 г. България има Индекс за човешко развитие HDI-0,777, но заема вече 58-мо място в света. Около 58-мо място в света през 1990 г. са заемали банановите републики: Никарагуа, Перу, Еквадор, както и Турция. Днес България заема тяхното място в световната йерархия. Нито една страна от Източния блок, не е повишила жизнения си стандарт, след рухването на комунизма. За сметка на тях, САЩ и Германия са повишили жизнения си стандарт след 1990 г. САЩ в края на Студената война през 1990 г. с HDI-0,961 са били на 19-то място в света, по Индекс за човешко развитие. През 2013 г. САЩ (HDI-0,914) заемат 5-то място в света. Не е страшно има още на къде да пропадаме ,така , че переспективите са повече от светли

да, без съмнение в северна корея HDI е към 1,1 с леки подскоци всеки път когато на Ким му се роди наследник.

Искаш да кажеш, че горепосочените са хора на Ким?

Кой е този Михаил Груев? Но, нема да се пуашите копеуета, у нас запасите от глупаци са неизчерпаеми.

Към Извънземен. Ето един промер за хибридна война. Събират се много факти от различни времена и място. Изваждат се най-пикантно звучащите и набиващи се в съзнанието. И се изсипват на зомбираната, отвикнала да мисли и анализира маса. А пък такива тролове, като теб по сигнал започват да узаконяват новата история. Нищо, че не е истина. Ти и подобните трябва да и придадете достоверност. В случая с тракторите и въжетата се пооляхте де. С изчезването на селото също, освен ако не пишете за сега ( писах за метода ви) . "Извънземен ( нерегистриран ) 28.02.2017 14:58 . ".......А ХЛЯБА БЕШЕ С КУПОНИ!!!!! За сравнение в България при две национални катастрофи (преди окончателната при СОЦИАЛИЗЪМА) купонна система не е имало!

Та казваш РЕАЛНО купони за хлаб при СОЦИАЛИЗМА НЕ Е ИМАЛО????? а аз узаконявам НОВА история! Искам само едно. Да отречеш че например през 1972г. в България е имало купони за хлаб! Чакам!!!

В "богатата" Америка и сега има продоволствени купони за хранителни продукти за над 45 милиона гладуващи.

Хлябът беше на пиадестал и не се позволяваше на свиневъдните стопанства да злоупотребяват с евтиния, качествен и изключително вкусен и истински хляб от времето преди 1990 г. Затова и единствено затова в селата и единствено в селата на хората се даваха купони и всеки на село имаше право на един хляб на ден! КОЙ ЧДЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ХЛЯБ НА ДЕН??? - Прасетата от свинефермите. ХЛЯБЪТ БЕШЕ ЕВТИН И НЕ СЕ ПОЗВОЛЯВАШЕ ЗЛОУПОТРЕБА С ХЛЯБА. СЕГА СЕ ПОЗВОЛЯВА И СЕКС НА СОРОСОИД С МАГАРЕ!

Реалния аз още чакам!!! По горните идиоти не ги коментирам!

Статията е пълна с неистини и евтина пропаганда! Българското селско стопанство бе съсипано по времето на правителството на Филип Димитров по поръчение "от вън"!

Много хора не са чували и не могат да възприемат какво е ставало след 9-ти. Дано никога не се повтори, Вие си коментирайте но помислете за онези хора които са влачели по арести, затвори, лагери само защото не е искал да си даде нивата и кравата. Моят дадо е един от тях. Навремето сподели че е сгрешил. Не знаел че живота без земя и добитък е толкова лесен и безотговорен.

Не мислиш ли, че много "цвят на нацията" се е насъбрал и чака да последва предичния?

Много хорна не са чували и не знаят защото се крие какво е ставало преди 9-ти. Как са горени хора в пещите на полицията, как са рязани глави, как е плащано за отрязана партизанска глава, как са измъчвани хора в концлагерите, които съществуват още от времето на кобургите.

ами тея партизани са били или избягали престъпници или отхвърлени от обществото комунисти, които не са искали да работят за хляба си. Предимно първите. Много ясно, че ще ги гонят по горите - не случайно е излезло името "шумкари". Що преди болшевишката революция се гледа с лошо око на тея дето се крият по горите??

vasil

Примерно Гео Милев през 1925 е удушен от военни и заровен в общ гроб при Илиянския форт.Това с горенето на хора в пещите на полицията е мит,с цел отклоняване на вниманието.Но много от палачите през 1925 са участвували и в преврата на 9 септември 1944,затова са съдени чак в 1952.

Който не познава миналото си е обречем да го изживее отново

който живее в миналото, няма бъдеше..

Тия дни Ненчев казал: "В евроатлантическа България е трудно да се отстояват евроатлантически ценности". Той поне ги отстоява. Ето как. Ненчев е разследван по няколко дела. До месец обвинителният акт по едно от тях ще бъде внесен в съда: Колхозникът евроатлантик не спазил задълженията си и не се е погрижил за авиационната безопасност и летателната годност на самолетите на ВВС. От следствието са установили един прелюбопитен факт. На 26 април 2015 били подписани два договора с руската РСК МиГ за ремонта на изтребителите ни. Вместо да бъдат изпълнени, евроатлантикът наредил на заместничката си да ги СКРИЕ в касата. Ненчев крие договори в касата - но не може да скрие там истината за себе си. Хитринката му е кристален пример за игрите на овластения Тарикат.

Единственото безопасно място за Бойко Борисов е властта. Излезе ли от властта, ще трябва да действа по костовски да си организира секта Бойковисти от седмия ден или Свидетели на Бойко, които да му пазят гърба, защото докато си на власт прокурорите са много мили хора и пият кафе с тебе. Загубиш ли властта, прокурорското съсловие се превръща в ято гарвани, което зловещо кръжи над главата ти и ти задава крайно противни въпроси.

Въобще не ми дреме за Бойко, но ми обясни какво общо има с темата?

Нищо , но не е единствено.Ако сме точни 2/3 от постовете ,нямат нищо общо с темата

Ал

"Статията" си е чиста пропаганда. Пусната е в контекста на предстоящите избори, за да набие в главите на хората клишето комунист = престъпник = БКП = БСП. Да откаже хората да гласуват за БСП и по този начин за подобри резултата на ГЕРБ, който е част от ЕНП, европейската неолиберална партия, проект на Сорос/ЦРУ, част от които е и Дойче Веле. Чиста проба вмешателство във вътрешните ни работи.

Имам един стар грамофон! Навремето свиреше хубаво, но се развали и зацикли все на едно и също място!!!

Ал

То тази приказка се отнася за развалените грамофонни плочи, не за грамофоните. Да бъдем точни... Също както и приказката за лошите комунисти. Сигурен съм, че не само Дойче Веле, ами и никой на средна възраст, и по-млад, от тук списващите, не е виждал жив комунист. Комунистите ги избиха номенклатурчиците. Народният съд преди 70 години не си свърши както трябва работата и голяма част от поддръжниците на фашисткия режим преди 1944 оцеляха и сега техните наследници нарочват всички, които не са с тях за "лоши комунисти".

ТОЗИ ГРАМОФОН СВИРИ ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ. АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ ГРАМОФОН. КОМУНИЗЪМ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО, НО ЗАТОВА ПЪК, БОРЦИ СРЕЩУ КОМУНИЗМА - БОЛ! ДА ПОЯСНЯ: КОМУНИЗЪМ ОЗНАЧАВА ПЪЛНИ МАГАЗИНИ С БЕЗПЛАТНИ ПРОДУКТИ, ЗАЩОТО ПАРИТЕ, ЛИХВИТЕ, ЛИХВАРИТЕ, БАНКЕРИТЕ, АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ГНИДИ, ПЕДЕРАСИ, ЛИСБИЙКИ, БИСЕКСУАЛНИ, ТРАВЕСТИТИ, ТРЕТИ ПОЛ И ДРУГИ ПРИРОДНИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ КАТО КОРПОРАЦИИ, МОНОПОЛИ, ИЗМАМИ, КРАЖБИ, УБИЙСТВА И Т. Н. ЩЕ СА ОТЖИВЕЛИЦА. Такова нещо като комунизъм не си спомням да е имали тук в България и въобще някъде по света...

Тъп, по-тъп, най-тъп, аникомунист. Е, в България по-тъпо нещо от антимомунизма няма. Епа няма. Защото антикомунистът е завистливият и неуспял комунист. Половината от населението на НРБ беше пряко свързано с кръвна връзка с БКП, с комунистическата идеология. Другата половина вървеше след първата половина ("Комсомолците след нас вървят. Пионери, пионери, славен път ви чака, чвезден път!") Да де, ама звездният път ще се състои в другия живот... Имаше и около 50 000 от БЗНС. Имаше и няколко десетки хиляди от ОФ. А сега да помислим откъде се излюпиха толкова много антикомунисти! - Няма откъде, освен от комунистическото котило! Комунистите родината изграждат... УВАЖАЕМИ ОТ ДИР-А, БЪЛАРИЯ Е ПОБЕДЕНА ОТ ЗАПАДА ДЪРЖАВА. ЗАПАДНИЯТ КАПИТАЛИСТ НЕ ПРОЩАВА НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ, КАМО ЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ! ЕВРОПА ВЕЧЕ Е НА МНОГО СКОРОСТИ. ВСЕКИ Е ЗА СЕБЕ СИ. ГЕРМАНЦИТЕ СА САМО ЗА ТЯХ СИ. ДОЙЧЕ-ВЕЛЕ Е АНТИ-БЪЛГАРСКА МЕДИА. Само с Русия заедно, в мир и в бой! Това е формулата за оцеляване на държавата България. А отделният индивид ако иска да върви в САЩ - там е много хубаво - има ресторанти, в които ако не си излочиш копанката с ГМО, следва бой от сервитьора!

Еби си майката, рушляшка, смрадлива, комунистическа.

ГНИДИ В БЪЛГАРИЯ СА АНТИКОМУНИСТИТЕ И ОСОБЕНО ИЗВРАТЕНИТЕ АНТИКОМУНИСТИ ТИП ШОРОШ&ГЛБТ. ЯВНО Е, ЧЕ СИ ТАКЪВ ИЗРОД АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ ПЕДЕРАСКИ И ФАШИСТКИ, ТАКА ЧЕ СИ ЕБИ ЦЯЛАТА АНТИКОМУНИСТИЧЕСКО СЕМЕЙСТВО! ДУХАЙ НА ОКОЛОВРЪСТНОТО!!!

всеки е свободен да отиде в русия и да си живее там. България е в ЕС и в НАТО и това няма да се промени.

Ал

Кое няма да се промени и защо да не се променя?

Прав си, така, както всеки е свободен да яде ГМО като американска свиня в американски ресторант за угояване на американски свини!

ей, тролетариат! СССР ни обявяват война с пълното съзнание, че правителството е в дипломатически контакт с англичаните и американците да договорят капитулацията на страната. къде ти бяха братушките когато се обяви съединението на България??? Като си само с русия в мир и бой взимай руски паспорт и заминавай за ДНР или ЛНР, тука такива безродници като тебе не ни трябват. В краен случай може и Сирия, щото Тръмп ако е верно толко тъп и прати войски ще стане страшна мусака там.

Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено ! Гьобелсова пропаганда- в действие ! Очакваме трета серия - скоро ! А Дойче Веле вместо да реват на "чужди гробища" да се огледат, но без розовите очила, и махнат щипките от носа си , за да усетят мюсюлманската смрад, която ги завлядява и завзема със скоростта на метастазите на рак в последен стадий !