Тревога: Язовир ”Бели Искър” е за незабавно укрепване

Състоянието на язовир „Бели Искър“* е неизправно, следва да се предприемат незабавни укрепителни действия, заяви на брифинг зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Обратно в новината

Коментари - Тревога: Язовир ”Бели Искър” е за незабавно укрепване | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ама нали го ремонтираха този язовир по времето на оня, с гарата и шатрата върху нея, дето вече я няма. То и цялата гара замалко да изчезне и отново я ремонтираха. И Халите нещо там..... Та и язовира. Някои хора оставят след себе си само помия, Помиярски, Софиянски де.

Софийска вода не била отговорна за стопанисване на съоражението.Те прибират само печалбите.В статията "Кремиковци и Валентин Захариев "е споменато и за Софийска вода,а то е : А пример за ограбване на хора от концесонери фирмата Софийска вода. Там директорите французи и бордоваци вземат по 69000 лв. заплати на месец, които се превеждат във Франция, а тук теглят за лични нужди колкото счетат за необхдимо. Никой не се интресува, че се губят 70% от водата, че не се инвестира в канали и др, че се ограбват софиянци. А главният концесионер-французин е с име на етнически румънски ром, Георгио Балко Нищо чудно да е бушон. Защото са подгонили дори минстирите да върнат по няколко хиляди лева бонуси, министърът на финансите иска одит навсякъде, но грабителите на софиянци концесионерите от Софийска вода никой не ги проверява. Както и останалите концесионери на кариери, мини, гори за дърводобив и др. Държат се всички мило с тях, избиват дори мухите за да не ги накацват Трябва да има нещое:Статията е от 2012 год.Но сигурно е валидна и до днес.

Ще чакаме да стане белята , а после ще се вайкаме .

Язовира дали ще ни почака, докато се разберете да направим нещо?

НАЛИ ?

Да управляваш държава не значи само да скачаш по площадите, да "приватизираш" по Балкан-ски и да раздаваш дюните по морето да ги застрояват за хотели! Иска се подръжка на инфраструктурата, водо е енерго снабдяване .. и т.н. Скоро ще започнем да берем "плодовете" на 26 години разсипия и безхаберие!

Само да припомня.."Преди 1944 г. в България са построени едва два малки язовира - язовир " Калин" и "Златна панега". Започнато е и строителството на язовир "Бели Искър". След идването на т.нар. Народна власт на 09.09.1944 започва строителство на язовири с бясна скорост под мъдрото ръководство на Братския Съветски съюз - все пак е имало и някаква полза от идването на комунизма. Според исторически данни до 1966 година са завършени или са в строеж 35 язовира с общ обем 5.147 милиарда кубични метра (или 5.147 кубични километра). .."

Дир-а! Вие правите ли разлика между язовир Искър и язовир Бели Искър, та пишете, че е до София? Или може би аз съм проспал, че София се е преместила в подножието на втъх Мусала - Рила?

но да "те светна" за нещо което не казват. На първо място, този язовир няма особено значение за производството на електроенергия, но заедно с язовир "Искър" има много голямо значение за водоснабдяването с питейна вода на София. На второ място, по правени във връзка с безопасността на населението разчети за определяне площите и пораженията на и от заливните зони от язовирите в страната ни, при неконтролируемо, поради разрушаване на язовирната стена, "изпускане" (направо казано изтичане) на язовир "Бели Искър" под вода ще остане повече от половината Самоковско поле и нахлуващата водна маса от "Бели Искър" няма да може да се поеме от язовир "Искър" при нормален негов воден обем, а ще доведе до скъсване на стената му и заливане на повече от половината София. Точно по тези причини, безопасната експлоатация на язовирите и безопасността на населението преди язовирните стени и водните обеми в тях се намираха под непрекъснат контрол. Грамотни хора сте и на база пълните водни обеми на цитираните язовири и надморската височина на отделни точки от местностите сами можете да прецените какви и кои площи ще пострадат и в каква степен може да бъде това. Поне сега има предостатъчно възможности по електронен път, от нета, да се получи на всяка необходима ти информация за обемите на язовирите и релефа, площта и надморската височина на всяка точка от страната ни и да се направят необходимите изчисления. Така че не подценявайте нещата, а мислете трезво и обективно, защото безхаберието на държавата и специализираните й органи към състоянието на язовирите в страната през цялото това време от 1998-99 година до сега няма как да не даде своето отражение върху състоянието им, респективно и върху собствената ни безопасност.

абсолютно си прав, но в държавата никой не работи освен административните органи в областта на отчетите. "Софийска вода" е фирма за ограбване на гражданите и снасяне на пари по възходящ ред, не за стопанисване на получената наготово мрежа. Сигналът е ясен, но към кого???? Всички аварии до сега- и в БДЖ, и по пътищата, и при свлачища и наводнения, са от ПЪЛНА ЛИПСА на поддръжка. Това не е подходяща област за крадене и в нея няма никой от държавата, просто няма ИНТЕРЕС, както би казал онзи дет се покри, но ще изпълзи, ако не го отнесе язовира.

....... А ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ДА Е ПИКАЛ, В ЯЗОВИРА ????

И главния прокурор, както и повечето от всички други софиянци, може би, пие вода предимно от язовирите "Бели Искър и "Искър", а кой кога пикае или върши нещо друго в тях можеш да се досетиш сам. Сега по-сладка ли ти стана водата?! Не се паникьосвай, защото преди да стигне до теб и другите тя минава през естествено очистване във водните огледала и през пречиствателни станции. Така че пии спокойно вода и да ти е сладка, но без кавички.

Заетите в Софийско ще отделят по 5 лева от заплатите /бълха ги ухапала/ ..и ще пооправят язоВИРО!!!

Е, това ще бъде вече на ползу .народу.!!

Е, па я съм у ...Коиловци. И на мене ли да ми пука от язовира? Азе страхувам само от френски командоси!

След безхаберното управление на банкянския бабаит , всичко в Държавата е в пред аварийно състояние!

След далаверата с гео мембраните, комунистическите хранилки продължават с пълна сила окрилени от крадливи мижитурки. Да не забравяме, че човекът им дето плаща на партиите беше арестуван в Румъния.

....... ПОСЛЕДНИЯ ПРИСТАН НА ЯЗОВИРНАТА МАФИЯ Е ..... ПРОКУРАТУРАТА.....

.... Е .. ПА АЗ АСТАВЕХ ЦЯЛА СОФИЯ БЕЗ ВОДА, АМА ПРОКУРОР ДО СЕГА НЕ СЪМ ВИДЯЛ....

Въпрос:Масон ли е областния управител?

Супер. Безработицата ще спадне още. Укрепване на язовири, ремонт на тунели и какво ли още не. Обаче за да се плати за всичко това значи ще има и увеличение на данъците. Нямам против.

Отново тиражирана обида от ДИР! От 205 язо-вира избраха "Бели Искър", който редовно и методично залива "Нови Искър"!(с извинение към потърпевшите). А другите редовно заливани от язо-вирите в РБ?!

..следва да се предприемат незабавни укрепителни действия, заяви на брифинг зам.-главният прокурор Ася Петрова... --- абе наи-добре е да се разстрелят всички прикурори!и без това популацията намалява много по-бавно от предвиденото! ----

пуснете всички язовири около софията за да изтрият това мръсно петно от карата на света!

Какво укрепване... Само отклоняват вниманието ни от истинските проблеми, а именно, че има хора, които продължават да пикаят и да се къпят във водата, която пием.

Прав си.

Тия лоши германци. Натресоха ни две национални катастрофи в 20 век , а сега се оказва и лошо направен язовир. Меркел пък ще види сметката на ЕС. Наистина са лоши.

ГЕРБ пак искат да се изнижат и да не си поемат отговорността за безханерието и некадърността, с които са управлявали от 2009-та година досега.

От 2010-та язовирът е публична държавна собственост. ОБЛАСТНИТЕ УПРАВТЕЛИ НА СОФИЯ СА СИ ДРАПАЛИ... Щото мнооого работа са имали, горките та чак на 18,01,2017-та взели, че издали заповедта за това.. Чудно в програмата на ПП ГРОБ от 2009-та не пишеше ли, че ще СПЕШАВАТ АДМИНИСТРАЦИЯТА на държавата да работи.. Е видно, колко са я спешили.. Щото в програмата за избори 2017-та ПАК ЗА СПЕШАВАНЕТО И ГОВОРЯТ.. Що се отнася до изявлението на АСИНКАТА, дет ЦВЪЦКО си я води ТРИ СЕДМИЦИ НА ВОАЯЖ В УСА-то..- скрития смисъл е - БЕЗ БАЩИЦАТА СТЕ ЗАГУБЕНИ... Нищо, че язовирът от времето на ремонта на Софиянски не се пълни догоре..

Спрешно трябва да се оправят едни пари; спешно трябва софиянци да плащат повече за водата, която пият. 2,3.......10лв на кубик, щото много дупки по трасето, а може и стената на язовира да падне, стена, която дори и атомна бомба не може да помръдне!

чиновници навсякъде/клатикури си получават заплати без да работят,да се одържавят В и К,енерготото и топлото,иначе ни еб.ват ,както им скимне,стига крадене и аванти....

Прокуратурата каква се явява по контола над язовирите и поддръжсата им? Доган понеже беше консултант като хидроинженер, а прокуратурата е на негово подчинение, затова ли си превишава правомощията!

Язовир "Бели Искър" бе ремонтиран по времето на Софиянски някъде в периода 2002-2003. Още оттогава в средите на останалите малко в България инженери-хидротехници се говореше, че ремонтът не беше извършен в целия му обем и оттогава язовирът не се завирява (запълва ) до проектната кота, а се пълни само до половината от съображения за сигурност. И Прокуратурата да не се прави на разсеяна , а да провери този ремонт.

d4

Столична община, Софийска вода, областният управител и премиерът са отговорили на прокуратурата, че не са отговорния орган за стопанисването на съоръжението. Без коментар!

Не можах да разбера, прокуратурата ли ще укрепва язовирите? Няма лошо тия са с шкембета да отидат на една бригадка...

То цялата държава има нужда от укрепване, вие за един язовир сте се хванали! :))

Ами прокуратурата да почне да я укрепва!

Ахмед Доган, да направи анализ и проект. Той е виден хидротехник.

Ако станат пак наводнения, Офчия ще е лично отговорен наред с г-жа Лъжа! Те казаха, че язовирите били празни!

Глупендер! Празни бяха Въча, Доспат и Белмекен. И Василева лично е подписала на 18.01 отказа към НЕК за ползване на водите за производство на енергия.

Не са говорили за три язовира, а за всички!

Ох, другарите как ги обичат такива ''спешни'' ремонти...Че и специалисти имат..Хидроинженери, батковци..Че като опънат онези ми ти комисионни, че като усвоят едни средства...После, ходи ги търси

ПЪТНОТО СТРОИТЕЛСТВО? По различно ли е?

КОЙ възложи три проекта за водни цикли на областни градове на водстрой 98, БЕ? На обща стойност 210 милиона евро. Пак ли Виденов и Луканов ще обвиниш?

Орешарски е виновен, а преди това Станишев. В интервалите да не се търси виновен

От 18.1. 2017 г.има издаден акт за публична държавна собственост. Защо тогава областният управител и премиерът (тогава Б.Борисов) са трърдяли, че не са отговорни за язовира?

Тревога: Язовир Бели Искър е за незабавно укрепване Е ,изчакайте първо да издави няколко хиляди души и след това бийте тревогата.

Радвайте се шопи че ако останете без вода селендурите ще избягат по селата и вие ще си отдъхнете.

то и ние ще избягаме по селата

ВЪВ ВРЕМЕ НА БЕЗХАБЕРИЕ ВСЕКИ ТЪРСИ ПРИЧИНА ДА ИЗМЪКВА ГРЕШНИ ПАРИ ОТ ДЪРЖАНАТА.

Направи ми впечатление текстът: "Столична община, Софийска вода, областният управител и премиерът са информирали, че не са отговорни за язовира". Да взема аз да поема отговорността, а! Ама Софийска вода ще трябва на мен да плаща по 20ст/кубичен метър вода. И ЕДФ също ще трябва на мен да плаща по още 8ст/кубичен метър. КОЙ взима парите за водата и отказва да поеме отговорността?

Има ли нещо, с което прокуратурата да не демонстрира, че се занимава и престъпник, когото да не оневини?!

Я, Какво е установено: ПОВЕЧЕ ОТ ШЕСТ ГОДИНИ. Да не говорим за ТИКВЕНАТА ЕРА?

Гьоблес не му ли е направил ремонт , на ремонта? На тоя квит са му "магистралите" такива са и язовирите. Никога повече ОПГ ГРОБ.

Ремонт на ремонта е бесепарска работа след ремонт от бесепарски кретени.

Г-да социалисти, и празните ви язовири ако прелеят, при това с нови областни управители, какво ще трябва да ви правим?

..обвиняваме предишните ;) Винаги работи.

Даже и когато си от 6 години във властта и караш втори мандат, пак работи.

Както Вожда ти прави.

Имате някаква грешка.Овч и Нинова казаха, че са празни..И че има режим на тока..А те никога не лъжат..И никога не дрънкат потресаващи тъпизми

Какви ремонти , какви пет лева ! Г-жа Лъжа и г-н Румен Малдивски Овч. казаха преди месец че няма вода в язовирите . Нищо че в планините е над два метра снежната покривка ! Пък че са се скъсали дигите на няколко язовира - много важно ! Още помним 2005 като ни издавиха от Тройната коалиция , и най-вече от партията на хидроинженера Доган !

Нямам идея, кой на кого, какво е казал, но язовирите се пълнят, когато снега се топи, не когато седи по планината. В този ред на мисли, когато има 2+ метра сняг в планината е хубаво язовирите да са празни, та като се разтопи тоя сняг на пролет да има къде да се събере водата.

що пак не прочетеш статията.. В нея се цитират действия от 2010 година насам.. 2005 не е упомената..

- Ето защо трябва да се вдигне цената на водата в София! За това е тази патаклама.

Язовирът е държавен, Софийска вода частна. Водата се купува от държавната фирма за 4 стотинки, продава ви се за 2 лева.

Едно уточнение.Водата се закупува 2ст/м3 и гравитачно се предвижва до гр.София(т.е. не се изразходват финанси за изграждането на съоръжения и подръжка). Основната водопроводната мрежа е изградена преди 10.11.89г. ,а и преди това.

Ние да им даваме пари за инвестиции!? Тогава за какво са ни? Какво са направили досега? Защо загубите са толкова големи? Нали първо се инвестира, а после се печели?

Какво ми съобщавате, че "6 години нищо не е направено". Следващите ще съобщават точно същото. Много наплив за хора, дето говорят пред микрофони и камери, малко хора, дето да вземат техниката и да решат проблема.

Абсолютно сте права! Даже се сещам за един пример на вечно говорещ пред микрофона и нищо смислено не правещ ... инициалите му са Б.Б., роден е в с.Банкя (Софийско), известен е под прякора Тиквата

Щях да съм очарована, ако първата работа на настоящото правителство не беше да обвини предишното..

Сега ако язовирите вземат пример от тунелите...

Докато си прехвърляте отговорността ще ви залее водата бе. Ама и хиляди покрай вас. Драпате за власт и за облаги пък ви мързи пръста да си мръднете после.

Ася да грабва лопатата! Чакам я.