От ”Българска домашна ракия” искат да продават с етикети

Стопаните, които отглеждат лозя или овощни градини, да получат правото да се регистрират като специализиран малък обект за дестилация.

Обратно в новината

Коментари - От ”Българска домашна ракия” искат да продават с етикети | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мале тука бъка от разбирачи Няма по хубаво от домашната ракия Пийте си спирта с есенция ..

домашната ракия е такава защото се прави в домъ за домъ не е за продаване а който иска да се регистрира като производител на нещо то и сега си го може тея преди да предлагат да земат първо да изтрезнеят

Кой селянин, ще ви направи истинска , качествена, поне два пъти преварена ракия от грозде ,или други плодове и ще ви я продаде на вас, а няма да си я остави за себе си! Ако някой ви продава нещо като ''домашна ракия'', то това ще е някаква кръщисана работа. То и сега е пълно с такива продавачи. Аз съм опитвал десетки домашни ракии, но никога не съм попадал на нещо по-добро от една сунгурларска специална например. Има ракии на Пещера , Карнобат, Поморие, Ямбол , Русе, да не изброявам повече, които са много добри и истински и най-важно, не са бъкани с отровни примеси.

Поредна врата в оградата на закона.Само ще помогнат легално да се продава отрова.

Тебе откакто те помня, все нещо не ти харесва!

Защо трябва да възпрепятстваш упоритостта на глупака? Нека се самоубиват като искат. Един литър ракия от Винзавод е около 10-12 лева. И гаранция е от по-добра и по-качествена от домашна.

Да сметнем ли какво има в този литър ракия за 12 лева? Два лева е ДДС-то на бутилка, 4.40 е акцизът. Останаха 5.60. Ако сметнем печалбите на търговците, амбалажът, транспорт, разходи по производство, варене и бутилиране, заплати и осигуровки на работници и персонал, амортизация на съоръженията, новите гащи на секретарката и кубинските пури на шефа, какво остава да има в бутилката? Освен водата, която е 50-60 стотинки литъра, има и още нещо, спирт и някаква есенция, ама нищо общо с ракията. Един литър ракия, 40, се вари най-малко от 6 килограма грозде. Ако не ви мързи сметнете цената му по обратния ред и си правете изводите.

"Обектите ще могат да заработят на пълни обороти след обнародването им в Държавен вестник." Оххх :))) И как ще ги обнародват тия обекти за варене на ракия? :))) Явно искат да кажат, че обектите ще заработят след обнародване на законодателните промени, но може би някой в сънено състояние е писал статията :))

Много хубаво предлагат ! В Бг законодателството е извратено до неузнаваемост - направени са безброй спънки за всеки нормален човек, който иска да развива някакъв бизнес. А свободата трябва да е на първо място, да се подразбира че МОЖЕШ да правиш неща, и само в малки, изолирани случаи да има регулация и ограничения. Иначе за какво го махнахме комунизма ? За да забогатяваме ! Не за да грухтят монополи и мафии. Въпросът е принципен и касае цялото законодателство. То се нуждае от "демократизиране", т.е. отмяна на цели закони, наредби и друга бюрократична напаст. Добрият закон е кратък и ясен за да може да го чете и прилага и осмокласник.

Българска домашна ракия трябва да се казва Българска домашна отрова! Защото никой не знае, какво е съдържанието и.

От Българска домашна ракия искат да продават с етикети. На етикетите да има череп с кости и надпис "Пиенето сериозно вреди".

Щом не е лосион, не ми ги хвали.

Идеята е интересна, но няма да я одобрят. Ще измислят хиляди препятствия, задължително измерване на количества, градуси и чудесии. Хубава домашна ракия се прави с двойна преварка, понякога и тройна. И алкохолът минава през "уредите" по два или три пъти, как ще се отчита? А за метил, ацетон, или висши алкохоли, има си лаборатории за изследване и сертификати за качество. Не е вредно да се помечтае, ама няма кой да го направи. А как стои въпросът с домашната бира, някой знае ли?

Кой ще ти продаде домашна , двоен-троен препек от горзде или плодова? Отдавна е ''модерно'' в казана с джибрито да слгат ''10 кила'' чист 96 градусов зърнен спирт! Омешано с джибрите излиза ''истинска'' домашарка за продан;) Слагат и малко дъбови стърготини за да ''отлежи'' .Не казвам,че спирта е лош, но вече не пием ракия, а някаква друга напитка:) Ракия се прави от грозде или полодове,а не от зърно!

Какво купуваш от магазина, сещаш ли се? Дали е нещо по-различно от зърнен спирт? Ако си платиш съответната цена, всеки малък производител би ти продал нещо качествено, ако иска да му станеш клиент. Е, няма как да стане при цена 6-7 лева за литър. Хубава гроздова, отлежала в дъбови бъчви 5-6 години, струва минимум 20-25 лева литъра. Ментетата в магазина, дето си ги купуваш за 14-15 лева половинката, нямат нищо общо с истината, притова никога не са виждали дъбово буре за отлежаване. С малки изключения, всичко, което се предлага по магазините е боклук, спирт, есенция и вода, захар и глицерин. Така че, едно крафт производство би имало пазар и ценители.

Мъжете са два вида - разбирачи и пиячи.

Тия алкохолици само Ислямска държава ще ги оправи!

'' Домашната ракия'' е по-хубава от ''вимпромската''.

до Италия и до позпитат как ония правят ГРАПАТА. Аз от 20 години взимам понякога Берта Брик за аперетиф. Т.е. не съм виждал нашинска - не ми липсва.

Едно време сигурно още по турско владиочество и после капиталистическо и монархическо, че даже и по комунистическо в селото имаше голям хубав казан.Добиваше се гарантирана качествена напитка. Сега със собствени казани и тенджери риска да продадеш метилов алкохол и да отровиш някой дори с ЕТИКЕТ е огромен. Казвам ви акъла ми не побира творческите напъни на наоте дебил-=законотворци а ептен на педалите в брюксел. Що им требеше да бъркат в една наша хилядолетна традиция бе техната мама??????

Ти си дебил ! Виждал ли си съвременен колонен казан ? И кой ти бърка в традицията !?

Лека корекция - турско владичество е съвременен робски термин. Иван Вазов е написал Под игото, а не Под владичеството. Турско робство е било и така трябва да се нарича!

Не пишете за АВСТРИЯ без да сте били там казана в едно село е един който е с брояч на момента при варенето си плащате акциза а качеството е гарантирано

Когато се ползва бетон за сграда се оставят пробни образци за изпитание, за да се знае колко ще е здрава сградата. Би трябвало за всяко варене на ракия първо ракията да се събира в общ бидон и да се оставя по 200-300 грама за контрол, все едно за допинг контрол. Трябва всеки производител да знае, да може и да има с какво да направи анализ на ракията.

Осо ( нерегистриран ) 20.01.2017 22:34 Обществена тайна е, че всички продавани Ракии са спирт с есенции. Цар ти киро ментосва и ракии и уиски без дозатор. Уиски с мед за идьоти е ракия с есенция. Без да ходиш до Катунци всяка ..... верига магазини продава кировите катунски боклуци.

Държава менте, цигари менте, ракия менте.

Население менте ...

Мъдрите хора като мен отиват в Катунци и си купуват 50 литра хубава ракия от доверен производител в 5 туби по 10 литра. Без никакви етикети. При разумна консумация стига за 5-6 месеца. Като свърши палиш колата и пак в Катунци.

Не е задължително да е в Катунци:) Важното е да е от доверен и проверен производител. Защото някои хора си мислят, че е достатъчно ракията да е просто "домашна" за да е хубава и безопасна, а това изобщо не е така. И от чисти плодове/грозде, без захар , можеш да произведеш отрова, ако не познаваш технологията за производство.

Обществена тайна е, че всички продавани Ракии са спирт с есенции. Цар ти киро ментосва и ракии и уиски без дозатор. Уиски с мед за идьоти е ракия с есенция. Без да ходиш до Катунци всяка ..... верига магазини продава кировите катунски боклуци.

Повечето, но не всички! Евтините и средния клас са от спирт, по-скъпичките се произвеждат от винен дестилат, понякога се ароматизират, но рядко. Това са фактите.

Правото в България било: Тези дето крадат по много, гледат тези дето крадат по малко да не почнат да крадат по много. Управниците в България винаги искат да спират инициативата на хората с разни забрани. Няма как да не се прави алкохол от грозде и плодове. Стига да е чист без захар. Хубавото грозде и плодове са за ядене, след това следват соковете и нектарите и за да се използва 100% от реколтата с остатъците се прави ракия.

Глупости на търкалета, като правя ракия, правя ракия като правя компот правя компот, като правя вино првя вино. Правя ги за себе си и ги правя от първокачествени продукти, за ракията си използвам качествен мускат ако реколтата е с ниска захарност ползвам мед. Пълна глупост е от джибри да се прави ракия. Или се прави да е качествена или да тровиш съседа. От 1 тон мускат излизат 120 литра ракия.

Добива ти е разумен, но си 1 на 1000 който птави ракия от грозде.

Патриотична напитка. Да се продава на дребно и по малко бива, но да се лъже, че е домашна скоро ще си проличи и компрометира. Затова всяко шише трябва да се номерира и подписва от автора. Някак си няма да се вържа, че домашното не е купешко като видя 10-20 каси в по няколко големи магазина. Тия номера никак няма да минат. Освен това си трябва регистър на домашните майстори, за да няма цигании и метилхоръри всеки понеделник. Ред си трябва и при домашния алкохол, за да се държи на качество. А за данъчна прегледност няма нужда от кой знае какво стига да се преброява точно продаденото. Не, че ще е много, но си трябва прегледност и за безопасност. Ако са умни с един малък данък върху печалбата, ще постигнат големи резултати.

Който вари хубава ракия и сега си я продава без проблем и без никакви етикети. Етикетите са за ментаците. На всеки принтер може да си направиш етикети всякакви и да ги лепиш по всякакви шишета. Никой няма да те спре.

Абсолютно вярно! Понякога в нашата абсурдна страна регламентирането на нещо го изкривява и изражда. И сега по всички пазари има производители на селскостопанска продукция, които полу-легално предлагат и ракия и вино. И в 99.99% от случаите това са истински напитки/друг е въпроса за качеството, то винаги е различно, но поне не са ментета/.

Наивен си!:) Какъв му е проблема на цар Киро да номерира и подписва всяка бутилка? Никакъв... Регистър, ред, прегледност...кухи лозунги! Разреши ли се това, хаосът ще бъде пълен, ще се напълни с "домашна ракия" от 5лв. литъра и...метилхоръра започва със страшна сила! гарантирам го!

Колко му е край някой ресторант да се оберат празни бутилки с етикети. Слагаш нещо си за 2 лева, а го продаваш за 20. Не знам колко години трябва да минат, за да има истински производства в България. Бяха 45 години, след тях още 28 минаха и още сме на дъното.

че аз 2500 литра си ги пием сам

благородно ти завиждам.да ти е сладко.

Ух какъв хубав голям черен дроб имаш... ща изпапкам!