Коментари - От ”Българска домашна ракия” искат да продават с етикети | Днес.dir.bg
Коментари
Мале тука бъка от разбирачи Няма по хубаво от домашната ракия Пийте си спирта с есенция ..
домашната ракия е такава защото се прави в домъ за домъ не е за продаване а който иска да се регистрира като производител на нещо то и сега си го може тея преди да предлагат да земат първо да изтрезнеят
Кой селянин, ще ви направи истинска , качествена, поне два пъти преварена ракия от грозде ,или други плодове и ще ви я продаде на вас, а няма да си я остави за себе си! Ако някой ви продава нещо като ''домашна ракия'', то това ще е някаква кръщисана работа. То и сега е пълно с такива продавачи. Аз съм опитвал десетки домашни ракии, но никога не съм попадал на нещо по-добро от една сунгурларска специална например. Има ракии на Пещера , Карнобат, Поморие, Ямбол , Русе, да не изброявам повече, които са много добри и истински и най-важно, не са бъкани с отровни примеси.
Поредна врата в оградата на закона.Само ще помогнат легално да се продава отрова.
Защо трябва да възпрепятстваш упоритостта на глупака? Нека се самоубиват като искат. Един литър ракия от Винзавод е около 10-12 лева. И гаранция е от по-добра и по-качествена от домашна.
Да сметнем ли какво има в този литър ракия за 12 лева? Два лева е ДДС-то на бутилка, 4.40 е акцизът. Останаха 5.60. Ако сметнем печалбите на търговците, амбалажът, транспорт, разходи по производство, варене и бутилиране, заплати и осигуровки на работници и персонал, амортизация на съоръженията, новите гащи на секретарката и кубинските пури на шефа, какво остава да има в бутилката? Освен водата, която е 50-60 стотинки литъра, има и още нещо, спирт и някаква есенция, ама нищо общо с ракията. Един литър ракия, 40, се вари най-малко от 6 килограма грозде. Ако не ви мързи сметнете цената му по обратния ред и си правете изводите.
"Обектите ще могат да заработят на пълни обороти след обнародването им в Държавен вестник." Оххх :))) И как ще ги обнародват тия обекти за варене на ракия? :))) Явно искат да кажат, че обектите ще заработят след обнародване на законодателните промени, но може би някой в сънено състояние е писал статията :))
Много хубаво предлагат ! В Бг законодателството е извратено до неузнаваемост - направени са безброй спънки за всеки нормален човек, който иска да развива някакъв бизнес. А свободата трябва да е на първо място, да се подразбира че МОЖЕШ да правиш неща, и само в малки, изолирани случаи да има регулация и ограничения. Иначе за какво го махнахме комунизма ? За да забогатяваме ! Не за да грухтят монополи и мафии. Въпросът е принципен и касае цялото законодателство. То се нуждае от "демократизиране", т.е. отмяна на цели закони, наредби и друга бюрократична напаст. Добрият закон е кратък и ясен за да може да го чете и прилага и осмокласник.
Българска домашна ракия трябва да се казва Българска домашна отрова! Защото никой не знае, какво е съдържанието и.
От Българска домашна ракия искат да продават с етикети. На етикетите да има череп с кости и надпис "Пиенето сериозно вреди".
Идеята е интересна, но няма да я одобрят. Ще измислят хиляди препятствия, задължително измерване на количества, градуси и чудесии. Хубава домашна ракия се прави с двойна преварка, понякога и тройна. И алкохолът минава през "уредите" по два или три пъти, как ще се отчита? А за метил, ацетон, или висши алкохоли, има си лаборатории за изследване и сертификати за качество. Не е вредно да се помечтае, ама няма кой да го направи. А как стои въпросът с домашната бира, някой знае ли?
Кой ще ти продаде домашна , двоен-троен препек от горзде или плодова? Отдавна е ''модерно'' в казана с джибрито да слгат ''10 кила'' чист 96 градусов зърнен спирт! Омешано с джибрите излиза ''истинска'' домашарка за продан;) Слагат и малко дъбови стърготини за да ''отлежи'' .Не казвам,че спирта е лош, но вече не пием ракия, а някаква друга напитка:) Ракия се прави от грозде или полодове,а не от зърно!
Какво купуваш от магазина, сещаш ли се? Дали е нещо по-различно от зърнен спирт? Ако си платиш съответната цена, всеки малък производител би ти продал нещо качествено, ако иска да му станеш клиент. Е, няма как да стане при цена 6-7 лева за литър. Хубава гроздова, отлежала в дъбови бъчви 5-6 години, струва минимум 20-25 лева литъра. Ментетата в магазина, дето си ги купуваш за 14-15 лева половинката, нямат нищо общо с истината, притова никога не са виждали дъбово буре за отлежаване. С малки изключения, всичко, което се предлага по магазините е боклук, спирт, есенция и вода, захар и глицерин. Така че, едно крафт производство би имало пазар и ценители.
до Италия и до позпитат как ония правят ГРАПАТА. Аз от 20 години взимам понякога Берта Брик за аперетиф. Т.е. не съм виждал нашинска - не ми липсва.
Едно време сигурно още по турско владиочество и после капиталистическо и монархическо, че даже и по комунистическо в селото имаше голям хубав казан.Добиваше се гарантирана качествена напитка. Сега със собствени казани и тенджери риска да продадеш метилов алкохол и да отровиш някой дори с ЕТИКЕТ е огромен. Казвам ви акъла ми не побира творческите напъни на наоте дебил-=законотворци а ептен на педалите в брюксел. Що им требеше да бъркат в една наша хилядолетна традиция бе техната мама??????
Не пишете за АВСТРИЯ без да сте били там казана в едно село е един който е с брояч на момента при варенето си плащате акциза а качеството е гарантирано
Когато се ползва бетон за сграда се оставят пробни образци за изпитание, за да се знае колко ще е здрава сградата. Би трябвало за всяко варене на ракия първо ракията да се събира в общ бидон и да се оставя по 200-300 грама за контрол, все едно за допинг контрол. Трябва всеки производител да знае, да може и да има с какво да направи анализ на ракията.
Осо ( нерегистриран ) 20.01.2017 22:34 Обществена тайна е, че всички продавани Ракии са спирт с есенции. Цар ти киро ментосва и ракии и уиски без дозатор. Уиски с мед за идьоти е ракия с есенция. Без да ходиш до Катунци всяка ..... верига магазини продава кировите катунски боклуци.
Мъдрите хора като мен отиват в Катунци и си купуват 50 литра хубава ракия от доверен производител в 5 туби по 10 литра. Без никакви етикети. При разумна консумация стига за 5-6 месеца. Като свърши палиш колата и пак в Катунци.
Не е задължително да е в Катунци:) Важното е да е от доверен и проверен производител. Защото някои хора си мислят, че е достатъчно ракията да е просто "домашна" за да е хубава и безопасна, а това изобщо не е така. И от чисти плодове/грозде, без захар , можеш да произведеш отрова, ако не познаваш технологията за производство.
Обществена тайна е, че всички продавани Ракии са спирт с есенции. Цар ти киро ментосва и ракии и уиски без дозатор. Уиски с мед за идьоти е ракия с есенция. Без да ходиш до Катунци всяка ..... верига магазини продава кировите катунски боклуци.
Правото в България било: Тези дето крадат по много, гледат тези дето крадат по малко да не почнат да крадат по много. Управниците в България винаги искат да спират инициативата на хората с разни забрани. Няма как да не се прави алкохол от грозде и плодове. Стига да е чист без захар. Хубавото грозде и плодове са за ядене, след това следват соковете и нектарите и за да се използва 100% от реколтата с остатъците се прави ракия.
Глупости на търкалета, като правя ракия, правя ракия като правя компот правя компот, като правя вино првя вино. Правя ги за себе си и ги правя от първокачествени продукти, за ракията си използвам качествен мускат ако реколтата е с ниска захарност ползвам мед. Пълна глупост е от джибри да се прави ракия. Или се прави да е качествена или да тровиш съседа. От 1 тон мускат излизат 120 литра ракия.
Патриотична напитка. Да се продава на дребно и по малко бива, но да се лъже, че е домашна скоро ще си проличи и компрометира. Затова всяко шише трябва да се номерира и подписва от автора. Някак си няма да се вържа, че домашното не е купешко като видя 10-20 каси в по няколко големи магазина. Тия номера никак няма да минат. Освен това си трябва регистър на домашните майстори, за да няма цигании и метилхоръри всеки понеделник. Ред си трябва и при домашния алкохол, за да се държи на качество. А за данъчна прегледност няма нужда от кой знае какво стига да се преброява точно продаденото. Не, че ще е много, но си трябва прегледност и за безопасност. Ако са умни с един малък данък върху печалбата, ще постигнат големи резултати.
Който вари хубава ракия и сега си я продава без проблем и без никакви етикети. Етикетите са за ментаците. На всеки принтер може да си направиш етикети всякакви и да ги лепиш по всякакви шишета. Никой няма да те спре.
Абсолютно вярно! Понякога в нашата абсурдна страна регламентирането на нещо го изкривява и изражда. И сега по всички пазари има производители на селскостопанска продукция, които полу-легално предлагат и ракия и вино. И в 99.99% от случаите това са истински напитки/друг е въпроса за качеството, то винаги е различно, но поне не са ментета/.
Наивен си!:) Какъв му е проблема на цар Киро да номерира и подписва всяка бутилка? Никакъв... Регистър, ред, прегледност...кухи лозунги! Разреши ли се това, хаосът ще бъде пълен, ще се напълни с "домашна ракия" от 5лв. литъра и...метилхоръра започва със страшна сила! гарантирам го!
От ”Българска домашна ракия” искат да продават с етикети
Стопаните, които отглеждат лозя или овощни градини, да получат правото да се регистрират като специализиран малък обект за дестилация.
Обратно в новината