Лакираният портокал е тройно по-траен и с 80% по-скъп

Портокалите, който са обработени с лакове и бои, излизат с 80 процента по-скъпо от плодовете, които не са третирани, пише в днешния си брой „Телеграф”.

Обратно в новината

Коментари - Лакираният портокал е тройно по-траен и с 80% по-скъп | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А лакираните нокти на някои от СДС и ОДС ? Много скъпо излязоха на народа,а другото не знам и за това питам.

Ако ги позлатят, има вероятност цената да се увеличи още повече.

Когато плащам за едно, а получавам друго, тогава по всички правови и морални норми, аз съм жертва на измама! След като "сиренето" не е сирене трябва да го пише на етикета, след като плода е залят с отрови, трябва да знам, за да не го давам на децата, внуците и на котката, защото ги обичам и са ми скъпи!

Костов е виновен

Айде аз няма да си купя-но ги дават на децата в детската градина,в училището... Нормално,ставаме все повече и ядем боклуци. Тепърва истинската храна ще стане кът...

А вие знаете че по ужасно нещо от кренвирша няма А забравих - пилетата НЕ ГИ ДАВАЙТЕ НА ДЕЦА

Това са данни от НСИ. Май глупака си ти.

Абе, то НСИ отчита и ниска безработица. Ама в статистиката влизат единствено регистрираните в бюрата по труда. Тоест трайно безработните не влизат в статистиката.

Добре, съгласих се лъжат гадовете. Тогава е било рая на земята и сме живеели по 100 години, а те нарочно крият.

Вярва той на стъкмистиката... Аз вярвам на очите си. Старците при комунизма караха до 85-86 години. Баща ми и чичо ми,лекувани по клинични пътеки съответно 63 и 52 години... Демокрация? Или РАн-Ът??

Добре, че ми отвори очите. Каква ти статистика, данните които предоставяш за баща ти и чичо ти направо я правят на пух и прах.

Ами, яжте само български портокали, банани, мандарини и т.н. От Перник!

От известният бранд "Винкел"

който няма пари да си купи истински плодове да мре..... дигнаха мерника и на средната класа която е принизена до най ниската но си мисли че е средна...хихи

боядисаните са скъпите , не истинските бе

Средна продължителност на живота в България 1989 - 71,22 години а 2016 74,7 години. Как така тогава сме яли само чиста храна а сме живеели по-малко години, а сега ни тровят, а живеем повече години.

Много е просто, да ако едно дете умре на 1-ви ден и един човек доживее 100, средно е 50 години. От там идват, просто медицината е напреднала много за спасяване на новородените деца. Освен това докторите сега имат достъп до много по-добра апаратура и са свободни до знания извън библиотеката на университета.

народа не е информиран и логично. нашите се смятат за здравословни. не се споменава че наши продукти,за износ,като ги провериха и откриха над десет забранени препарати,били евтини.истината е по-средата,винаги.просто опита за да насади психоза у хората и така се отклони вниманието му от важните проблеми добре кипи.

Като прочета "Портокалите, който..." и се чудя да продължавам ли...

Ей тези хорица не си научиха граматиката на езика, марш при Местан да ви научи !

Марш от форума и не пиши глупости!

Обикновено обработваните плодове си личат, така че човек може сравнително лесно да се ориентира. Цитруси купувам предимно гръцки. Не лъщят и се развалят в рамките на нормалното, ако застоят. Ябълки все още се намират български- хубави са и различни в една партида.

Тази година лимоните и мандарините са боядисани! И гръцките! Питай продавачите на пазара, които имат достъп до етикетите...по-далновидните дори бяха поставили надпис "кората не е годна за консумация"! Това е, ако искаш...

Никъде не съм писал всички. И сред гръцките има калпави, но има и добри. По-често попадам на хубави. Виж турските са яко обработени.

Използването на бои и лакове е разрешено в ЕС Ами да благодарим на ЕС и на комисарите в Брюксел!

Боите и лаковете в ЕС имат всички цветове от дъгата.

Паисиий, имаш избор! Има внос и от Турция, за която няма да има нужда да благодариш на ЕС!!

Случай от миналата седмица. На вратата на хладилника в офиса имаше бутилка минерална вода и кутия прясно мляко. Млякото беше отпреди нова година. След две седмици и нещо престой в хладилника в млякото имаше големи КРИСТАЛИ ЛЕД, докато водата си беше абсолютно течна. И това го даваме на децата си.

Какъв е тоя хладилник който замразява в плюсовата камера?

Прочети внимателно! До кутията с мляко имаше бутилка с минерална вода, която не замръзна. Не е виновен хладилникът, а химията в млякото.

А пък на кило прясно мляко в завода слагат 50 грама консерванти и стабилизатори, та да може да стои в супермаркета няколко месеца, после още толкова отворено в хладилника, без да се разваля.

Боже...де да беше така! :) Всъщност млякото се изпарява по UHT технологията, после се втечнява, добавят му се растителни мазнини, консерванти, аромати и какво ли не!

Даааа съборихме къщата да съградим колиба. Ама пък си имаме евроатлантически ценности.

Парите за соца свършиха.

В Русия ядат същите боклуци.

То се оказва че каквото и храна да сложа в устата, ако не съм си я отгледал сам е отровна или най-малко вредна за организма. И вие ме карате да отказвам цигарите. От какъв зор.

пълнете търбусите и отивайте да бачкате!

Като свършат нашите ябълки и круши - почвате домашните компоти!! Едно време банани - само но Нова година! А сега лапаме бананя всеки божи ден!

по трудово правехме правехме ябълки от папие маше, а ядяхме ябълки от дървото

Имаш ябълково дърво в панелката? Уау. На село още си ядем ябълките от дървото.

лакираните 'мъже' и те са много на почит напоследък

Но не казват, може ли да се яде ябълка с кората. В училищата често дават ябълка за десерт в стола. Децата едва ли ще я белят, хрупат направо или хвърлят в коша.

Ами да продават плодове от стиропор-срок на годност около 20 години.Нищо че не стават за ядене, нали на витрината изглеждат чудесно.

"Всекидневникът се позовава на Едуард Стойчев, експерт по пазарите и бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата" И като бивш председател на тази комисия, какво е направил за да спре тази порочна практика? Или и той като другите е взема КЕШ-а и е мълчал?

И всекиму добро струва,. само, знайте, за парата,. като човек що да прави? продава си и душата.

Само богатите хора ще ядът истинска храна, другите ще ядем заместители.Парче лимон с кората в горещия чай, направо жива отрова от пестициди. 2 милиарда човека на тази земя нямат достъп до чиста питейна вода.Бъдете благодарни,че сте в цивилизованата част на света.Най-лошото предстои.

Даже и богатите страдат и ядат боклуци. И да имаш пари от къде ще намериш качествена храна? По био магазините са пак същите боклуци, само на 3-ни цени

А стига бе! Не мое да бъде :) Колите са ни еко тесли, пък ебалките... вапцани!

Тровят въздуха, тровят плодовете, заразяват месото, земята! И ако това не е геноцид!

Яжте и мълчете. Рака чука на вратата.

Тъкмо се чудих, защо ябълките в торбата от село/от дървото/ взеха да се бръчкат, да намаля обема си. А то купешките били лакирани, за да не губят вода. Като си спомня втория етаж на село... Едната стая пълна със щайги ябълки, другата пълна с прътове с наденици, дядичко, бабичка... Няма вече...

И аз помня това време и вкуса на истинските, домашни продукти. Лошото е, че повечето хора се присмиват, избиват комплекси и предпочитет отровите от скъпите и модерни магазини. Е, всеки си решава /докато ги удари греблото в челото и се сетят кои са истинските неща и от къде им е корена/.

Това че ги боядисват съм го чувал и че не изглеждали толкова привлекателни и оранжеви иначе. Само сега изтъкват като причина годността.

На запад правят и други номера. Например осветяват месото с червена светлина, за да изглежда по-добре.

Защо не се забранят всички оцветители в храната, като се изключат само и единствено украсите на тортите?!

Защото са изключително евтин - за жълти стотинки - продукт, който замества продукти, които са скъпи. Както и сгъстителите (т.нар. агенти по текстурата). Както и овкусителите. Както и ароматизаторите.

НЕ да се забранят изцяло! Какво значи "евтин" "скъп" - оцветителите може да ги няма изцяло! Хората ще свикнат, че мандарините са по-бледи, когато всичките са такива!

:) Тогава всички желирани бонбони ще са само бели (или ще се жертват за истински плодов концентрат), всички колбаси ще са бели или пък ще се жертват за истинско месо, за да са кафяво/червени, а фантата ще е съвсем безцветна :)! НО поне няма да се ядат и оцветителите, освен другата гнус...

Господа от " ДИР" , едно бързо и изненадващо контролно по правопис за персонала...? - " Портокалите, КОЙТО са обработени с лакове и бои"

сети се защо

Да се надяваш ДИР да си оправят правописа е кауза пердута.

Натурални криви краставици са табу , а портокали лакирани с лак за ногти може. Такива простотии никога не е имало.

Лакираната им демокрадция не ви ли се услажда? То не бяха БВП-та, то не бяха рейтинги - и да не забравите, че думичката лак означава "липса". Яжте и бъдете спокойни, Биг брадър ви казва само истината!

На цитрусите кората била забранена за консумация, щото е отровна. Лютениците (по повод предишния казус) били предвидени да се консумират максимум 30-40 грама на ден, според голям български производител. Ако някой изяде половин буркан, било проблем. И всичко това е РАЗРЕШЕНО в ЕС и е според нормите на ЕС. Абе, да ви е...м у нормите търговски! Децата ми трябва да се хранят под полицейско наблюдение, за да не куснат кора от портокал или да не превишат 40 грама лютеница на ден. ИЗРОДИ! А ние сме идиоти, че търпим това.

Да се приеме закон или наредба, според която на всички обработени плодове и зеленчуци да пише видно и ясно, че кората или друго е обработено!!! Както направиха с млечните продукти и отделиха (не напълно, но задоволително) боклуците.

В Скандинавските страни е забранена продажбата на покрити с парафин и препарати за РЗ плодове. В други страни е разрешено. Истината е, че е вредно да консумираме парафини и РЗ препарати. Българите трябва да решим, дали е редно да ни продават вредни неща и при това без да се информираме. Трябва да се въведе ред, кое е сирене, кое е имитиращ продукт, кое е лютеница, кое е имитиращ продукт, кое е салам, кое е имитиращ продукт, кое е шоколад и кое е имитиращ продукт, кое е полезен плод и кое е вреден покрит с отрови плод и т.н.

Такъв е той стратегическият избор на президента ви Радев! Да ви е честито - взехме го корито, пък то (пак) пробито...

Горд европеец съм. Щом ЕС разрешава такива обработки, значи трябва да му вярваме. Доверете се на демократичните обработки. При това положение, дори и да са вредни за здравето, те са полезни!

вашта кожа мръсна как може ве!

портокалите - лакирани месото - окрехкотено лютеница - захар и ла*на доматен сок - нишесте и боя салами - нещо си (без месо) масло - палмова гняс и т.н.

"Използването на бои и лакове е разрешено в ЕС" Това изречение казва всичко!

Добре вие какви хората сте!? Като коне с капаци сте. Пише си бе пич и винаги си е писало и се знае, че е така от всички по будни. Само че понеже ги взимаш насипни не си забелязъл. Иначе т'ва е положението глобилизация и капитализъм. То и с доматите е същата работа, иди в държави в които ценят градинските и ще видиш не пластмасовите лъскави неща в нашите хипербакалии, а разпльокани доматки, че даже и с кал по тях....

Еми пичове, намерете една касетка в която се продават цитруси и прочетете к'во пише ако идва от нормална страна. Кората не бива да се ползва за нищо. С'а те гарантират, че на плода вътре нищо му няма, ама т'ва са просто думи, хапваме си химия и т'ва е.

Не искам излъскани портокали. За мен от по-обикновените, моля! От химиите, с които така щедро покриват цитрусите, аз се изривам жестоко. Включително и от фрешовете, които цедят в големите машини - там сокът облива и корите на плодовете, респективно размива химиите от тях и те попадат в сока. В резултат има сок, наблъскан с половината Менделеева таблица. И това хората го дават и на децата си, защото мислят, че като е прясно изцедено е по-полезно. По-полезно е, ако си го цедиш вкъщи, където сокът няма досег с химизираните кори.

Emilia

горките вегани.. ще ги уморят с химикали и отрови.. не че месото не е наблъскано и то с какво ли не. според мен се опитват да направят нов сорт хора, докато проядем пластмаса в чист вид :)

Пичове-хейтъри,що не го духате ,ами се занимавате с несвойствени неща ?

До преди 30 години България бе най-голямия износител на зем. продукти на Балканския полустров. В момента заради ЕС станахме най-голямия вносител. В оммента неможете да отглеждате крави ако нямате паспорт запроизхода на кравата! Така щяло да се подбори качеството на храните хахахах! Та сега ядем всичко друго но не е и месо не и хляб всичко е л...........на! Човека си е казал истината!

FuckTheEU

Нищо де, важното е сега че имаме демокрация и сме в нато, другото въобще не е важно. Отивам да натрия една портокалова кора за кекса, хем цвят ще придобие - безплатна екстра.

В момента за да отглежда човек крави трябва да изпълни около 50 изисквания. Прасета също. Не може да стане, щото няма кой да яде боклуците на заПАДа. В Дания например има около 20 милиона изкуствени прасета, гледани с хормони и квазифуражи.

при соца ядеше на муро к..о, нищо нямаше, освен опашки Тъпи комунисти

щом като така ще си пишем. Пич тогава и куровете бяха истински, а ти си явно от лакираните пидери! Крехки създания дето като им скръцнес зъби и се наакват!

А салама наблъскан с ГМО китайска соя отпадъци и много химия КАКВО Е ???

е тук бъркаш. ГМО е от краваристан,не цпр(cina public republi)

Да, ама при производството на този салам, НИТО ЕДНО ЖИВОТНО не е пострадало!

Как така се внасят незаконно? Нали има честни митничари!

не се казва честни митничари а частни .