Ограничава се износът на електроенергия

Със заповед на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова се ограничава износът на електроенергия с произход България.

Обратно в новината

Коментари - Ограничава се износът на електроенергия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

нали ни казваха специалистите че имаме излишни мощности а Белене ни е излишен

От реално сравнение на производство и нужди този извод се потвърждава - България се справи в големия студ със собствени мощности. Товарът не превиши 7700MW. Тези, които не могат да се справят, са Сърбия, Македония и Гърция, отчасти Турция.Тези всичките имат обща нужда от 500MW, която внасят от нас и от Румъния. Това са максималните енергийни нужди на региона, при това в най-критичния момент.

какъв изно не се ли молиха на румънците за внос :-)

Съседите ни като видяха обстановката, реагираха на същия ден! А нашата Теменужка Посинелкова се обади едва в сряда с мечти за петък. За да посинеем от студ. Проблемът е, че при такъв студ теменужките не ухаят на нищо. Идва ти да ги опасеш на салата!

Олигарси близки до властта изнасят тока от Козлодуй за 4 цента на квтч и затова плащаме скъп ток, внос от Румъния по 18 цента на квтч

"..Според министърката е имало проблеми с активирането на студения резерв в две от шестте електроцентрали, които осигуряват резервните мощности. Затрудненията са били в ТЕЦ Бобов дол (на Ковачки) и ТЕЦ Русе (на руската компания "Вечел") заради замръзването на въглищата. По моя информация обаче въпреки договорите за поддържане на студен резерв (което се плаща от държавата) и съответно достатъчно въглища на склад за целта ангажиментите не са спазени. Ситуацията е спасена чрез внос от Румъния - нищо, че министър Теменужка Петкова се кълне в обратното..."

Защо не погледнете реалните данни в сайта на TSO? Вчера от Румъния са внасяни от 300 до 350MW. За Македония са изнасяни 150MW, за Сърбия са изнасяни 150MW, за Гърция са изнасяни 152 до 300MW, за Турция са изнасяни от 22 до 144MW, средно под 80. Изводът е, че сме изнесли повече, отколкото сме внесли. Бил е ограничен износът към Турция, който е средно към 100MW. Не е имало допълнителен внос. А че Бобов дол имат проблем с въглищата беше ясно миналата събота. ТЕЦ Перник имаше същия проблем със замръзването. Изводът е, че

Спокойно. Няма нужда от нов ЯЕЦ. С обедняването на българите все повече от тях ще се отопляват на твърдо гориво. Все повече дори ще емигрират. Индустрия почти няма и не е нужно да се отчита. Постепенно трябва да се извеждат от експлоатация съществуващите мощности.

Аз живея в санирано жилище и плащам по-малко от миналата година. Защо да плащам повече? Богатите не са разсипници.

Е па сигурно е така. Налепил си стирпорчето на панелката и плащаш по малко. Ако сложиш и печка на твърдо гориво, ще плащаш още по малко. Ето така се става богат.

"...Министърката се закле, че износът бил спрян. Дръжки - данните от тази платформа сочат, че макар и малки количества се изнасят за Гърция и Македония. И големи за Турция https://transparency.entsoe.eu/transmiss/physicalFlow/showCETDAY&border.values=CTY10YCA-BULGARIA-R!BZNBZN10YCA-BULGARIA-RBZNBZN10YTR-TEIAS----W&dateTime.timezone=CETCEST&dateTime.timezone_input=CET+(UTC+1)+/+CEST+(UTC+2)..."

А дали в момента не се прави една измама? Дали така тръбения вносен ток няма да се отрази значително в сметките за електричество, които и без това ще бъдат нереално високи заради прокламираното бедствено положение и ниски температури и постояното повтаряне как ток недостига, защото консумацията е до тавана? А всичко започна с една новина "Румъния ни отказа ток", за да преповдигне настроението на масите, и се превърна в основна тема по медиите. Дали това не е поредния цирк, някой да напълни джобчетата в тази тежка и бедствена зима, за сметка на народа?

Всеки слепец може да се страхува от това, което не може да види. Международният обмен на електроенергия се вижда тук: www . tso . bg / default . aspx / page-335 / bg Можеш да събираш и изваждаш, нали?

Не, но искрено се надявам да се науча някой ден. Но като енергетик може да ми обясните откъде идва този така нежиждан скок в потреблението, да не би преди 1 седмица хората да не се отопляваха?

Тази вечер сме консумирали с 1.2% по-малко от вчера по същото време. Ако не стегне по-голям студ няма причина да не възобновят износа предсрочно.

Чудя се откъде се пръква толкова тъп народ. Всеки мегават мощност се заплаща. Трупането на излишни мощности заради 2-3-4-5 дни в годината е изключително нерентабилно и повишава цената на електроенергията. Няма как една мощност да къта който и да е заради една седмица работа и то ако случайно веднъж на 30 г. има екстремни температури. Помислете кой е тоя балък дето ще плаща години наред заплати, ще поддържа техниката и ще замрази пари за гориво. Да за тъпаците е лесно всичко особено на чужд гръб, ама реалността е друга. Има си стандартна консумация през сезоните и енергомрежата се съобразява с нея. Запасите за екстремни случаи покриват 10% над консумацията е още 10% супер студен резерв. Но всичко това се плаща от потребителите , дори и тези мощности да не произведат и миливат. Няма проблем да се направи голям студен резерв, само че това ще се отрази на цената и то солидно. Нови ядрени мощности няма да променят това положение, напротив ще добавят към цената и амортизацията на тези нови мощности, т.е ще доведат до повишение на цената. За да се балансират нещата се ползва статистика и прогноза, като се цели максимално застраховане на системата при минимално увеличение на цената. Но в екстремни случаи може системата та се окаже неподготвена. Примерно при -40 няма как системата да издържи и консумацията ще скочи извън нормалните прогнози. Но за да покрие такъв невероятен случай ако се направи голям студен резерв, това ще доведе до покачване на цената на тока поне 50%, въпреки че тези мощности може и никога да не бъдат използвани - защото разходите за заплати и поддръжка ще си вървят, както и на съпътстващи специализирани дейности и бригади.

Дърпа се шалтера на "централите" на СЛЪНЦЕ, ВЯТЪР и ЛАЙНА.. Дето 25 часа в денонощието, 465 дни в годината "произвеждат" еФФФФтин козлодуйски ток..

Простите решения се харесват най-много от простите хора. Умните са наясно, че не е толкова просто.

Тъпунгер, ако ги отрежем ще влезем в режим на тока. Вятърните в най натоварените часове произвеждаха по 300 МВт, от къде са ги откраднали след като Козлодуй бачкаше на максимум 2050МВт. В момента потреблението падна и точно те бяха спрени първи, заедно с малките ВЕЦ, щото това става лесно и на момента за разлика от всички други. производства.

километра в час на вятъра АВТОМАТИЧНО СЕ СПИРАТ ПЕРКИТЕ??? При над 100 километра в Сливенско, където има доста такива, КОЛКО ОТ ТЯХ СА РАБОТИЛИ??? ТИ СИ ТЪПУНГЕРА, дет пишеш.. Но продължават да си изпълняват договорчета за износ на ток.. СЪС СПРЕНИ ПЕРКИ..

Къде са двата пубера Делян Добрев и Мартин Димитров да ни обяснят колко мноого ток има на Балканите и как нямаме нужда от нова ядрена централа?

Повтаряш се, драги.На Балканите продължава да има достатъчно електроенергия, не ток. Вероятно си забелязал, че никъде няма режим на ел. захранването.

Все сте такива умнички енергетици, защото в София, каквото и да стане режим няма да има. Нали сте лицето на държавата. А селяните в прованса като няма ток да си палят дървените печки.

Няма нужда разбира се. Случай веднъж на 30 години не е аргумент. Е ако си готов да плащаш по 30 ст/кВтч няма проблем.

А сега колко плащаме на любимите ви ВЕИ-та? Първите започнаха бизнеса на 78 ст., ти ни плашиш с 30 ст.

Голямо мрънкане. Защо няма поне един обесен малоумник. Кой се рие зад колективната безотговорност.

Бе всички ли ви е заразил Тиквоний, всеки ден си играете на "тука има - тука нема"? Бе уревахте орталъка, че нямаме нужда от още мощности, че никой не ни купува енергията, че нямаме в перспектива развитие на индустрията и износа. Хайде, у лево и следващите да берат гайлето.

Е ти де - дай да дръпнем едни 12 милиарда заемче, да си вземеш ти комисионната, пък те вашите деца ще ги изплащат. Това ни казваш.

За всички малоумни коментатори. Ако до сега не са разбрали натиска за ПоВишаване на Енергоносителите, в случея някакъв Ток, то нищо не разбрат от иканомика и изнудване от монополисти.

Кой точно енергоносител имаш предвид? Повечето са с борсови цени.

sawo

Интересно първо искаха ток от Румъния и чак след това решиха да ограничат износа? Толкова ли ни е важен износа, та чак вътрешното потребление отива на заден план?

Само днес сме получили от Румъния 7000 МW!

От къде Ви е информацията?

Това е невъзможно, щото толкова ни е цялото потребление. Ама така става, когато неграмотници се правят на умни. Може да сме внесли 7000МВтчаса, но сме изнесли повече. Има 2 възможности; 1. Преразпределение в района по договаряне или 2. Транзит от Румъния за съседите + наши количества. Подсказвам Изнесената не е нужно да са точно тези "електрони", които внасяме

Драги "хм", ти не различаваш мощност от енергия, мегават от мегаватчас. Как можеш да участваш пълноценно в тази тема с такива пропуски в знанията?

Въпросът ти е напълно резонен. В тази търговия се печели от разлика в цената. Ако внасяш евтино от Румъния и продаваш по-скъпо на Турция всичко е наред. Ако не можеш да купиш от Румъния, а от другаде е неизгодно, спираш да продаваш докато не се върне старата конюнктура.

Вероятно имаш диплома от ТУ, но май от инженер си станал обикновен комисионер, само разлики в цени бълнувате. В тази връзка да попитам: ако Румъния има по-евтин ток, от какъв зор турците ще пълнят твоята комисионерска гуша, а няма директно да се разберат с румънците?

А така. Да изгладуваме АЕЦ Белене, та да може да изнасяме евтин ток за Турция и Македония.

След дъжд качулка! ОТ петък 13-ти дават затопляне, за КЪФ ще намаляват износа тогава, а не в най-студените седмици! Когато България ударно внасяше ток?!

Потърсете: "Изнасяме ток за Турция по 4 цента, внасяме от Румъния по 18 цента"! Оказва се, че поради липса на мощности е трябвало да ни спасява Румъния. Въпреки опроверженията, се оказа, че все пак внос на ток е имало. В същото време, статистиката сочи, че сме изнасяли за Гърция и Македония малки количества, и огромни количества за Турция.

Тоя анонимен сайт, когото рекламираш е едно от руските ментета за фалшиви новини. Има само мобилен за контант.

Това са глупости и манипулации. За Турция изнасяме, колкото и за Сърбия, Това са междусистемни връзки за реализиране на енергията, която не може да се сложи в джоба. Примерно от Румъния сме внесли 1100 МВт, а за ВСИЧКИ други сме изнесли 1300 МВт, т.е никой не ние спасявал , след като изнасяме повече. Борсата е Българска и ако там е стигнала 34 ст. то значи, че за ТУРЦИЯ СА ИЗНАСЯНИ НА ТАЗИ ЦЕНА, а не че НЕК е купувал, защото НЕК не купува на българския свободен пазар. И накрая - за Турция отиват около 30-35% от износа, което всеки грамотен може да провери сам

Смяташ ли, че грамотен човек ще започне да чете пан . бг ?

Всички Бойкови и Пройкови Енергийни светила и комисийки и Водачите им, да се пъхнат на Топло в Затвора за непредумишлено Дебилско ,Противодържавно углавно Стратегическо бездействие. Между 3 и 5 годинки ще лъскат наровете за спомен на следващите ги крадливи умници дето уж разбирали от Държавно управление.

Важното Клинтън да е доволна. 'not bad'

Поставям Ви благородна задача , с надявам се неочакван край. Има награден фонд-6.17 лв., защото толкова си имам /Не съм измислил динамита, че да имам много пари/ :) . Задачата е: Да се преобразува падащият сняг в ел. ток- прав или променлив, все едно. Дали ще е с масата, дали ще е с температурата или изменения в хим. състав- пак все едно.?! Въпросът е идеята да работи, да има ток и да няма сняг и лед. Разбира се, това трябва да е 100% екологично чисто и да бъде евтино? Нещо неясно? Действайте и не се отчайвайте от трудностите! В природата стават и по-странни неща. Хора стават на тор, а от торта пък се пръкват други хора. Всеки знае, че чоже да се произведе сняг от ток и вода, а защо да не става и обратното? :) :) :)

Решевието е просто и ясно и без пари. Елиминираш 240 депутата за винаги и за цял месец няма да има ни сняг ни лед дори при -50.оЦелзий.

Лошото е, че пада на голяма площ.

Докато има дЕбили тип байХой България е бита от байХъйовци. Пак ги изберете да Ви го вденат до и със макарите комплекс. Да ни е честита Дебилщината байХойова. За да се догонят поне Ромънците, Трябва да се обеси поне Един комплект Хойовци с дириктно ТВ-реалити-шоу. Само така ще се забави поне малко Българската простотия и ще имаме шанс за оцеляваве в следващите Десет-10-години.

Пак да попитам, де го оня какаван дето обяснява тук из дир, че от 2 седмици нямало износ.

Курнелия се е наточила да печели изборите. Може и да ги спечели и няма проблеми да строи АЕЦ Белене. Аз съм сигурен обаче, че няма да го построи.

1. Какво общо Белене и сегашното състояние на износа на Ел-енергия с Корнелия Нинова. 2. Ти да не си й метнал око :)

Калчо, теб не те ли изключих от нашата велика партия с sms?

Белене имаше смисъл преди 15 години. Вече има инсталирани мощности от почти 14000MW, вчера беше пика от 7800 с износа 8400MW грубо. Лятото сме на 3000. Руските патрЕоти да се оглеждат за нещо друго.

А лятото през ноща как е?

Човекът ти каза - 3000. и износ няма.

Износа ни на електроенергия през 2016та се срина с повече от 50%, поради това, че цената на която изнасяме е по висока от цената в европейските борси. Инфо по въпроса колкото искате. Няма пазар за белене. И още нещо. Двата реактора, които ще строи унгария, към изградена и работеща централа ще им струват 12 милярда.... евро. Това за тези, които си мислят, че тока от белене щял да е евтин.

Прекалено точна информация! От къде я черпите! Или само се черпите!

Информацията я има на сайта на TSO и на ENTSO-E. Искат се малко повече знания, за да се асимилира.

Не се пише милярда.... а милиaрда!

КО ДЪ ТЪ ПРАИМЕ КАТО СИ ИДИОТ? ЯВНО СИ УЧИЛ СЛЕД 1989 Г. СЕРИИНО ПРОИЗВОДСТВО НА ОЛИГОФРЕНИ ЕВРОГЕЙЦИ.

странно,много странно,на някой му трябва нашият ток.а ние казваме,че ток имаме в излишък,и няма какво да го правим.май не е точно така.дали нямане нужда от евтин ток от Белене.е,аз ли,простият, неук ,неразбиращ и политически неграмотен "дрипльо" да кажа.имаме толкова много политически и икономически експерти, че ако бия по 1 на ден ,2 живота няма да ми стигнат.е стига вече простотии,стига вече продажници

Това за евтино и скъпо са философски понятия . А ако намериш от някъде за без пари енергия и аз ще се наортача.

петър

не съм споменал никъде думите евтино и скъпо.но ако следвам логиката,няма как енергия без суровина-зелената да е по-скъпа от енергия със суровина,примерно атомната

Туркофилите да спрът АЕЦА и да останат на вятър и слънце до кочанясване.

Къде са студените "запаси" или като държавата ни - само на хартия?

Моите са в дръвника на сухо.

Дръвник е пън върху който се секат дърва. Дърварник е помещение в което се съхраняват дърва за огрев.

Нали така иска ЕС

Студените запаси са активирани до горещи. При нужда ще се използват. Те не са предназначени за покриване на износа.

хаха,не си енергетик,а политик! все едно да запалиш една кола и три дена да я подгряваш,щото след още три дни може би ще пътуваш:)) съвременна кола при това;)

Ама няма нужда, на 13_ти ще е вече топло.

Колкото и да реват руските платени патрЕоти, дори и в най-тежката от 30 години зима се видя, че и без АЕЦ има достатъчно енергия и режим на тока няма, както беше при комунистите с 6 блока АЕЦ. Та ако толкова искат да си учредят едно АД, да си купят акции, да платят на ПОНС и на Прасун милиарди за строеж и после като тръгнат да печелят на свободния пазар, ще имат пари да се окъпят и да си купят нови лади!!! Какво чакате, "патрЕоти", действайте!!!

Проста равносметка - множество бедставащи населени места без ток - един вид икономии, "плановиа варии" винаги в сряда и четвъртък - селата около София, основно - Кривина и Казичене. Е къде ги тези изливни мощности тогава? Или е така защото при Вас винаги е топло и светло е лесно да съдите другите, които го изнасят на гърба си.

Това "ограничаване" значи ли "спиране"? Защото македонците без нашия ток ги пиши умрели!

Влез в сайта tso . bg, иди на "Използвана обща преносна способност по граници" и виж какво означава по дати и часове това ограничаване.

Сега най-много депутатските ВЕИ енергийни фирми купуват ток на масовите цени и го препродават 6-7 пъти по-скъпо като "зелена енергия" на другия край на обекта си! Само окабеляване и траф се искат. Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Ами увеличете масовите цени да видим от къде ще купуват.

Вместо да четеш лъжливи сайтове посети няколко ФЕЦ парка да разбереш как е на практика. В полето с фотоволтаици има трансформатори за собствени нужди, които са свързани от същата страна на меренето. Няма как да излъжеш ЕСО.

По важното е нашите политици/Роско/ да се прехласват за бъдещето на Американската мощ...изпълнявайки техните интереси...а пък ние можем и без АЕЦ и ток.

в парламента..ми сопри червените износители на ток. Нали ние, населението сме плащали за да имаме излишни електромощности.. Ко се правиш на ударен.

Какво стана тя - Белене, Белене. Провал провал къде са разбирачит дето плюят - Ами още нещо Бойко призна на хамериканските ТЕЦове плитхме милиард и и още и още ама плюмчовците въпреки че има реактори поне плюят та плюят простичко не са на масата - ами плюите някои дето е виновен. Управляват ни все негадяй затова сме по бедни от Македония, Албания а за Румъния бяха след нас а сега 1. пъти пред нас Боже отърви ни от негадяите5

сам си си отгиоворил - смотан си.

Посети Албания и Македония като турист, влез в някой магазин и виж колко и какво си купуват тези, дето уж са по-добре. За да разбереш Румъния трябва да поработиш там, да платиш техните данъци и ще се хванеш за главата. Виж къде си изнасят фирмите.

В един кратък пост си направил десет-петнадесет правописни, стилистични и граматични грешки, но иначе се чудиш че сме по-бедни от други страни.

Много студено бе, я ми пратете оная мазната министерка Кунева ли е, Курева ли е, да ме грее.

И за това не става, трябва да си минимум на 7-8 ракии...

Става, за мезе става.

За какво ти е тя, като Станишев ще ти свърши по-добра работа.

През последните 15 години в ЕС (както и в С. Америка, Австралия, че даже и Китай) бясно навлизат нови и все по-нови технологии. Производтвената ефективност на зелените мощности насрастна в пъти, цената на зелената енергия намаля в пъти. В България, технологиите не са мръднали на йота, цените също. Конкуренция нула, фимри на червени олигарси са се бетонирали чрез лобистки закон. Е кой е виновен, лошият ЕС?

Забравих само да спомена за един невероятен хидро проект за над 1 милиард, консултиран от водещ световен хидро експерт- Цанков Камък. Но нямат червените ДС олигарси нищо общо с провала на българската енергетика. ЕС е виновен.

е изгодна за частниците, къде има частен АЕЦ?

Това е така заради отговорността която се носи при едно евентуално БУМ. А не че частниците нямат интерес към АЕЦ.

Аман от зелени разбирачи ръсещи мозък по форумите, пък неможещи да си платят сметките за тока.

Същинският проблем на енергийната ни система е огромният диспаланс сега при товар близо 8000 мегавата и лятото при това 2200 мегавата, това идва от факта че консумацията в България е предимно домакинска, нямаме индустрия като в една Германия която генерира основното енергопотребление

АКО СЕ ВЪРНАТ НАШЕНЦИТЕ ОТ ЧУЖБИНА???АКО СЕ РАЗВИВА ПРОМИШЛЕНОСТТА???ЩЕ ВНАСЯМЕ НА ПАЗАРНА ЦЕНА ТОК,НО ТЪПО И УПОРИТО НЯМА ДА СТРОИМ АЕЦ!!!

Ще построим АЕЦ, а русофилите ще го изплащат, когато от енергията му няма нужда. През останалото шреме ще изкупуват тока по 20 стотинки за киловатчас, колкото е договорената цена с оператора на една от новите турски електроцентрали - Атомстройекспорт.

Русофил

ШУШМОРОК,ЩЕ СПРЕМ ДА ИЗКОПУВАМЕ ПРЕСКЪПИЯ ТОК ОТ"МАРИЦА 1 и 3!!!ПРИ ЕВТИНИЯ ТОК,ДОМАКИНСТВАТА ЩЕ ПРЕМИНАТ ОТ ТВЪРДО ГОРИВО ЗА ОТОПЛЕНИЕ,НА ТОК!!!А ЩЕ ТЛАСНЕ РАЗВИТИЕТО И КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТТА НА РОДНАТА ИКОНОМИКА!!!СПРИ С ДЕМАГОГИЯТА!!!

Имаме два реактора. Наши. Закупени и платени. Хубави реактори. По-добри от доста други. Да ги монтират в Козлодуй или Белене - където е по-евтино и да се приключва цялата герберстко-депесарско-десебарско-станишевска простотия.

Цанков камък ни струваше 1 милярд. Колко би струвала втора атомна. Минимум по десет. Най оптимистичен вариант. Нек още не може да се оправи.

Бах аз тази "екстремална" зима!!! Утре става 1седмица..даже петък откакто са по-ниски температурите и вече няма да са чак толкова ниски...!!! Та за 1 седмица енерготата в чудо се видяли!!! ХО ХО ХО

Затвориха се пътища сега спирали износа,колко е на кирия-това е друг въпрос...хаха!!!

Е па нема ли ток за тая сериозна икономика от кафе машини и охранителни камери? Колко ток да и требе?

Зависи от сезона, през някой сезон камерите снимат повече от друг сезон . Например лятото гърдите са по-ачик а зимата трябва първо да се стоплят за да хвърлят дамите връхните дрехи за да могат камерите да работят.

Това е поредната пропаганда и измислица. Ток няма, мощности няма нз кво си няма? България се отоплява на твърдо гориво, индустрия няма а и електрическите уреди са по-икономични! Тогава каква е тази измислена истрерия за тока? И защо не спират да пропагандират, че е бедствено положение? Това да не е за първи път да вали сняг за повече от 3 дни в тази държава? Паднат 20 сантиметра сняг и веднага БЕДСТВЕНО полжение и ОРАНЖЕВ ЖЪЛТ и нз какво още ни набиват в главите... Не държава и медиии, а пълна ИЗМИСЛЦА!

Какво следва? Режим на тока? А където няма парно? Зимен сън ли?

шаврантията пръмова-кунева, пасирания хазарин и ковачев - на съд!

И кой съд да ги осъди, нали всички тия играят в един отбор...мафията.

А сега можеше ние да снабдяваме целия Балкански п-в....

Около 2000 та година разумните енергетици предупреждаваха, но ,,политическият елит,, трябваше да вземат едни пари за унищожаването на технологиите защото били Руски...