Румъния: Страната на Чорбя, страната на Гица

Един западен дипломат ми каза преди време, че в Румъния не съществува това, което във всички цивилизовани държави се нарича "държава".

Обратно в новината

Коментари - Румъния: Страната на Чорбя, страната на Гица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На фона на липсата на държава в Румънив,какво можем да кажем,че е положението в България? Как какво ,тук властва абсолютното пещерно право. Румънците,без държава, имат почти 2 пъти по-добър стандарт от нас. Значи в България живеем все още в каменната ера! Кога ще излезем от нея ??????????????????????

В Румъния има индустрия ! Заплати по-високи , почти два пъти от нашите ! В сравнение с тях ние сме като жители на о-в Тамбукту !

Да се обединим с румънците в обща федеративна държава. Какъв живот ще настане До всяко добро същество ще застане още едно. И тук, и там веселбата е голяма.

Инвестиции и много развитие трябва, а ни се внушава само гола борба с корупцията, но от мизерия сме на това дередже с румънците... ЕС трябва да инвестира яко за да се промени тук нещо.

мили родни картинки за тиквеници и чукундури

В България по две !

Все едно е писана за България тази статия. Дори конкретните имена може да се разглеждат като обобщен образ на нашенските политици: румънците си имат Чорбя, ние си имаме политическа Чорбá, където в мътилката от партийни подправки, всеки иска да е късчето месо, заради което се "сервира" чорбата... Румънците имат Гица, ние пък си имаме Баба Гицка- нито чува, нито вижда проблемите (на народа) и си повтаря все едно и също: "Афтумбиля дуйде ли?"- демек: докопахме ли се до властта, че да напъним гушите!.... Да, ама румънците се справят с отрепките си във властта ефективно, а у нас само ги разследват, след което ги пускат "чисти като сълза", за да им се даде възможност на по- високо ниво да крадат от собствения си изстрадал, но овчедушен народ! Panta rei....

...хм...тъжно мие ... ако заместим имената на държавата и на политиците в статията се олучава нещо от което мен лично ме боли...

А в България не е ли така? Румънците поне имат по-високи заплати от нас и никога не са били под чуждо владение. Така че първо вижте себе си.

"Един западен дипломат ми каза преди време, че в Румъния не съществува това, което във всички цивилизовани държави се нарича "държава". Тогава той (дипломатът),очевидно не е знаел за България

"Един западен дипломат ми каза преди време, че в Румъния не съществува това, което във всички цивилизовани държави се нарича "държава". А за Булгаристан каза ли ти ? Убиха Чаушеско, защото на 15 год. биха го върнали хората !

Присъствал на тайни сбирки на тайни общества и раздухал работата. Не го е срам новият световен ред да прецака така. Безрамник.

"Безсрамник" се пише. изял съм "с"-то трябва да отида да хапна нещо явно. ;-)

То човек да е го е страх от всякакви клавиатурни грешки. Такива цербери дебнат ...

Изхода от батака е Президентска република в България и връщане на Влашко, Молдова и БЮРМ към геоцеца на Българската корона, по нов модерен начин. В противен случай, от вън, ще гледат на нас като на блуждаещи в нищото овце, за заколение.

Изхода е ясен, почвай с реализацията!

И кое е различното между Румънистан и Булгаристан в това отношение? Май само от географското разположение спрямо Дунава...

в Румъния биха опитали да си уредят държавата, а ние дори няма да опитаме

Много добро описание на либералната държава от колониален тип.

Тва кво е бе, не го дочетох... Ми зле са Румънците,лятото, всеки петък стягат куфарите и са на Бяло море, мъчи ги жегата сигурно нямат пари за климатик.

Абе незнам за какво си говорим, като румънците са единствените, които напоследък си вкарват политиците в затвора. Единствените. Ако дипломатът е имал предвид: "Ние корумпираме един той на другия ден в затвора и това е лоша намеса на държавата" Мога и да го разбера.

Нищо ново под слънцето...нито румънците,още по-малко пък ние откриваме топлата вода...не е възможно да си в политиката и да не си се вкарал в някакви схеми...,ако още не си...ще те вкарат...нали всеки политик е зависим...лизал е нечии подметки за да стигне до някакъв пост...и като стигне дотам...да не би да мисли как да оправи положението на народа...не,не и не...мисли как да се облагодетелства колкото се може повече и ...ако може след време да забравят за него и да не го търсят от къде има толкова имоти и пари....така е било,така е и така ще баде...за съжаление.

Според мен точно заради този тип разсъждения ( които между другото усърдно се подържат под сурдинка от всички във властта) сме на този хал. За мен въпросът е на контрол и то не някакъв назначен от тях , граждански.

баба Гица от село, тука не издържа горкичката, и побегна за Ромъньята, и си живее там при Една със Двеста Еври, пенция. А Ромънката 230 земала! Рекох, че пишете за нея? сУваженье баба Тодорка

да помислите колко по-зле е в БГ, със тефтерчета, съдийски гейтове, цацаров и т.н., тоест съвсем няма държава, а шайка крадливи боклуци ни управляват и то комунистически боклуци

Не е задължително да са "комунистически", боклуците от всяка порода са си просто боклуци!

дирници, какво трябва да означава публикуването на тази статия??

ДА се замслим колко по-зле сме ние?

да се зарадваме коолко сме по-добре, поне на мен так ми прозвуча.

пуснаа таа статия щото румънците не ни пуснаа тока дето ги молииме