Експерти: ГЕРБ вкарват Радев в патова ситуация

Новоизбраният президент Румен Радев може да удължи живота на парламента, но в разумен срок. Искането на ГЕРБ е предизборен ход, коментират юристи и политолози.

Обратно в новината

Коментари - Експерти: ГЕРБ вкарват Радев в патова ситуация | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всеки който НЕ ПРИЕМЕ ВОТА НА НАРОДА СИ ЗА ЗАКОН е ПРЕДАТЕЛ, който заслужава бесило!!!

Ужасен елемент. Крайно неприятен. Отвратително е да отвориш която и да новинарска статия, и да видиш тази хюстанска (хасковска ) физиономия. Страх ме хваща, че подобен човешки индивид трябва да се произнася за важни неща (визирам невероятното IQ на околията). Дано поне с Путин да сътвоти нещо читаво. Колкото до профила му - само погледнете невероятната му половинка. И той ще е главнокомандващ!!! Стига, де-ее! Не ги мисля тези от етикета - само докато го научат да се храни подобаващо ще минат поне три мандата.

При мажоритарен вот- отговаряш на избирателите дето са гласували за теб. Партиен вот- отговаряш на Цецо или други 5-6 човека дето са те сложили в партийните листи. Народа (всички нас) ли искате да управлява държавата или или 5-6 човека дето и дори помежду си не могат да се раберат. Отделно путя не не жали 10-те милиона на година откраднати от нас пари, да подкупва една шепа хора, дето ни зависи от тях бъдещето

Интересна работа.Референдума хем не е легитимен, хем се натискат да приемат мажоритарното гласуване.

Никак не е трудно да се вкара в патова ситуация обикновен и откровен глупак... Като този "летец" Радев един от съсипалите българските ВВС и от верни на пожарникаря от Банкя войни... Който му сложи за опонент чучелото Цецка... А НЕ НАМ... пише на Руски паметник...

da go razpuska vednaga

трябва веднага да разпусне парламента.

Какъв е смисълът от предсрочното разпускане на този парламент,след като в "новия" 90% от нар.представители ще са същите - списъците с кандидат-депутати са ги съставили още миналата година.И защо президентът има право на максимум 2 мандата,а за търтеите в Народното събрание няма ограничение на мандатите - голяма част от тях са там още от 1991 г.!

Trqbva vednaga da razpusne parlamenta.

тези гербаджии се стремят на всяка цена да задържат властта, те се опитаха и да създадат авторитарна държава/един човек определя всичко в страната/ в 21 век нещо като северна корея, но под шапката на ес

тези гербаджии се стремят на всяка цена да задържат властта, те се опитаха и да суздат авторитарна държава в 21 век нещо като севербна корея

abasador

според, така наречените експерти ...повечето партии се обявиха против приемане на предложенията от референдума ... или по-точно казано, избранниците на народа не желаят да чуят волята на "гражданите" (а какво да кажм ние от село ... Tе това е и нашта воля) т.е. на избирателя народа! За какво е тогава да бием тупана, че господин Радев се показва като, едва ли не, противник на волята на народа...? Лек ден, господа експерти.

Ако ,тия си отидат не е кой знае каква загуба.По важното е дали следващиге ще бъдат избрани от нас, или от организирани политически групировки,наречени партии.

За теб може и да е нова, а за други не. По-важното е дали е вярна :)) Иначе - прав си, комунистическа е. Всичко в тази държава е комунистическо... за съжаление. А за моето оневиняване не бери грижа, нямам нужда от такива работи.

ГЕРБАДЖИИТЕ НЕ ВЛАДЕЯТ ШАХА!!!ТОВА Е СТРАТЕГИЧЕСКА ИГРА ЗА МИСЛЕЩИ ХОРА,НЕ ЗА ЧУЖДО ПОКЛОННИЦИ И МАРИОНЕТКИ!!!

ама много се опасявам, че онези дето командват и ГЕРБ и БСП и РБ и НДСВ и АТАКА и т.н. са на нивото на гросмайстори ! и май играят срещу България!!!!

Другара "гражданин"е от Посирано и знае най-ногу.

На Вуте, пребоядисания комуняга мутрафон, му плащат да лепи етикети, да троли и да се заяжда тъпоглаво, щото друг текст и без това не може да сътвори.

Това някакви Вутета-комуняги да "дрогаросват" хората е чиста перверзия. Отивай да се бориш за световния прогресивен комунизъм и не се прави на завеждащ отдел "дезинформация". Левак.

Радев: "На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа. На 22 януари предстои встъпването в длъжност на новоизбраните президент и вицепрезидент. След това Конституцията ме задължава да извърша действия по назначаването на служебно правителство, разпускане на действащото Народно събрание и определяне дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. В своето произнасяне от 22 ноември 2016 г. Конституционният съд определя тези действия на президента като "първостепенни и неотложни". Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели", се посочва още в позицията. "Ползвам случая да пожелая ползотворна работа на 43-то Народно събрание в оставащите дни до неговото разпускане", посочва още Радев. Позицията е изпратена до председателя на 43-то Народно събрание

Тоя вече ги е отстрелял и се забавлява, като им пожелава "ползотворна работа до разпускането" един вид - за нищо не ставате, кудкудякайте си още няколко дена и после шут!

не само ги е отстрелял, но им казва 'ще отидете при бай ставри - централния софийски затвор, втория етаж, южното крило, килия 216. човекът е строг, но справедлив, първата година е трудно, после се свиква.'

Интересното е, че и у нас и оттатък големия гьол тече кампания за дискредитиране на избрания президент преди същия да е имал и един работен ден. По една случайност тукашните комплотаджии са и феновете на загубилия кандидат в Америка. Очаквам тази монолитна група у нас (феновете на Хилъри) да се разцепи, пребоядиса или маргинализира. Всяка от групичките в нея със собствената си съдба.

Някак си неприятно е да гледаме как дупетатите се борят да удължат живота на това НС с рекордно нисък рейтинг на доверие. Защо някакви хора, за които никой вече не би гласувал, трябва да се бутат да ви решават съдбата? Нов парламент с нов кредит на доверие ще имаме само след 2 месеца.

ще има пременил се Илия пак в тия

Това зависи от вас. Каквито ги изберете, такива ще ни яздят. Важен е принципа. А той е, че като им изтече на тия срока, по-добре да не се заседяват, че замирисва на узурпация.

нов бърдак със стари.... -надявай се!

Имаме закони и регламент и те трябва да се спазват. Волята на законодателя е в подобна ситуация да имаме служебен кабинет и предсрочни избори възможно най-скоро. Това инатене на сегашните министри и нежеланието им да напуснат сладките службици е грозно и абсурдно поведение. Ако има противоречащи си разпоредби, то се гледа йерархията. Ако се налага тълкувателно решение - то се възлага на компетентен орган, който да отсъди и отговорността е негова. Президента само ще сбърка ако се хване на капана да играе ролята на професор по право. Нито е длъжен нито това му е работата. Просто трябва да се облегне на решението на специалистите и отговорността е тяхна.

предсрочни избори възможно най-скоро. Така ли пише? Айде да не губим време другата седмица става ли?

Ако Радев поддаде и удължи живота на сегашния парламент, ще даде много лош знак на всичките си избиратели. Нишо досега не пречеше на депутатите да разгледат исканията по референдума, които по закон не са задължителни. Освен това нищо трагично няма да стане, ако следващото Народно Събрание разгледа исканията от референдума. Даже е по-добре, защото ще се види следизборно кои партии действително подкрепят промяната в изборната система.

Къса е паметта, на тия дето забравиха ББ от какъв произход е, Цв. Цв., какъв е, на кой министър дядото е партизанин, на кой президент бащата е партиен секретар, кой е бил в Мултигруп и кой още с червена книжка ..... въобще не се опитвай да изкараш ГЕРБ нещо различно от БСП, и едните са комунисти и другите, само дето при ГЕРБ има и мутрафонски елемент. И едните крадяха яко и другите, само дето вторите задминаха първите .... това е разликата.

Новоизбрания президент е в "правова ситуация" само ако се гледа крайно едностранчиво на въпроса. "Дай още една седмица власт, за да гласувам каквото народа иска" с идеята - "ако ни отнемеш властта значи заради теб няма да се узакони народната воля". На някои тази позиция може да му изглежда много "хитра", ама всъщност е прозрачна, нагла и уличаваща. Всеки нормален човек би могъл да зададе следният въпрос: "Кой ви пречи да гласувате народната воля ПРЕДИ да ви разпуснат?" И въобще кой им е пречил 7 години да работят в ползу роду, че са решили да се размърдат само и единствено след като им е изтекъл срока? А освен правния въпрос съществува и морален казус. На публиката й е пределно ясно какво става - едни алчни хорица търсят някакви формални основания да се останат на власт, блокирайки възможността да я загубят дори за месец-два. При положение, че имат шанс на пролет да се върнат на бял кон и пак да яхнат държавата, излиза, че големият страх идва от временната и кратка загуба на контрол. Какво толкова страшно нещо може да се случи за толкова кратко време? Много неща, но първото за което се сеща човек е РЕВИЗИЯ на досегашното управление. Това демаскиране на нечии егоистични сметки едва ли работи за добрия рейтинг на същия субект. Демаскирана беше и т. нар. "отговорно и разумно" разтакаване на ония мандати от досегашния президент. Ясно е, че добрите намерения на законодателя не са гарантирани заради несъвършенства на езиковата форма. Ясно е, че е по-добре същите тия намерения да бъдат преформулирани. Но е ясно също така, че насилието над волята на законодателя на базата на някакви постоянно издирвани формални неточности е проява на най-низките страсти в политиката.

да се удължи живота само на парламента, не на правителството. Така че ако Радев желае, може да си назначи служебно правителство и новите министри да разследват. Следствието и прокуратурата пък няма да спрат да работят.

Такава идея прозира. Ама от гледна точка на властта резултата е подобен - запазват си контрола. Ти поверва ли им, че само да им изтече срока и ще се превърнат от едно лобисти в народни избраници, които се борят за твоя интерес?

За някои неща. Например: 1. РЕВИЗИЯ на управлението - те такова животно нЕма в България и никога не е имало. Няма и да има, щото ще лъснат такива далавери, че главата на РЕВИЗОРО ще хвръкне още преди да е прочетен целият доклад. И за това сме на подобно положение, щото цари безнаказаност. 2. Връщане на бял кон на пролет няма да има! В новия парламент едва ли ще има партия с повече от 25 %, което означава че ако искат да направят правителство ще трябва да сглобят експертен вариант.

Ти си в грешка. Първо съм написал "имат възможност", а не че ЩЕ се върнат. Предполага се, че те сами си вярват поне. Ама ти чак до там не можеш да схващаш. Второ - ревизия винаги има, дори и избирателно да се вадят само някои от кирливите ризи. Трето. Тезата "ревизия" е само предположение, както е видно от текста. Факт е, че от НЕЩО ги е страх. Взе ли да схващаш сега или още не ти се отдава?

За всички е ясно че предизборната агитация започна

Ако удължи живота на парламента, ушите му ще клепнат още повече. Двете каки не си поплюват, и уши дърпат. Ще го обвинят, че е помогнал на ГЕРБ. В обратния случай ще го захапи Слави и ще стане основен герой в шоуто.

То за това я докарахме до тука Щото на едни хора им е по-важен имиджа по телевизиите от това да работят за страната, по начина по който вярват, че е най-добре за избирателите.

Даже не на едни хора, а на всички хора! Нито една партия не посмя да води агитация против мажоритарните избори и намаляването на субсидията.

И ако погледнем реално все пак става дума за внасяне на предложение за закон, за който мног охора гласуваха, а резултаите от референдума са с оспорвана лигитимност. А бе дали българимът може да се досети, че ГЕРБ биха могли наистина да внасят закон за мажоритарен вот?! Ами ако е наистина така?! Щели да се слагат на избирателя, щели да печелят дивиденти... А коя партия не се слага а избирателите и коя партия не иска да печели дивиденти?! Я ми кажете името й. Виждате ли какви хабдали сме българите! А констотуционният съдия гоори (о, безумие родно!), че не било духа на Конституцията президентът да се консултира с партиите кога да назначи временно правителство. Представете си какво чучело е този юрист!!! Той изхожда от презумцията, че нещо, което не е упоменато в закон, не е в духа на съответния закон!!! Какви клепоухи прасета са част от юристите на България!! Този ако го изтъпаним в Берлин или Лондон, или Париж, или Берн - ще питат защо няма каишка, ами са го пуснали ей-така свободен по улиците. Какъв е духут на Конституцията, бе кьопек?! Нали е постигане на баланс на възможностите и съгласие около интересите на нацията?! Такива юристи винагаи се страхуват да не би някой да се разбере с друг и да станат излишни. Те са готови на всякаква интрига, на всяка цена - само и само да имат лапачка в конфликти. Даже са готови да обявят за несходимо с духа на Конституцията президентът да си прави консилтация с полтическите сили! Ето до какви перверзии са склонни да стигнат и не им е неудобно от тези перверзии. А зашо не им е неудобно ли? Защото как да му е неудобно на урод пред прост издивял, изтъпял народ?... Излишно усилие е да изпитваш неудобство, щом имаш насреща си долнопробен народ като българския народ днес.

Нищо ново. И либерастите в САЩ правят опити да натоварят Тръмп с редица "отговорности", още преди да е встъпил в длъжност. Нормално е, техните "братовчеди" тук, да правят същото.

ГЕРБ наистина въртят пируети за да се харесат на избирателя.Особено на тези,които са гласували с "да" на референдума.Въпросът е кой ще се хване.Нали точно те бяха решаващия фактор да се приеме субсидията от 11 лева за партиите. Та това беше съвсем скоро! Сега изведнъж предлагат мажоритарен вот и субсидия от 1 лев!!Здравейте,аз съм вашата леля! Утре не се знае какво ще предложат. Чиста проба популизъм!

Ей малоумник. Смени си ника и не позори моряшката гилдия.

Те депутатите пак ще са си толкова, но няма Борисов да решава за всички. Майка ти освен да те е възпитала да мразиш всички, да те беше карала да ходиш на училище поне да можеш да смяташ и да мислиш. Колкото минат 4% толкова ще влязат. Малките партии носят нови идеи и по-крайни мнения, от което пилитическия живот в България има нужда. Тъпаците като теб винаги ще си гласуват, за милицията. :)

Nqkoj si

Искам да призова политиците да не мислят, че пасем трева... ДА, ГЕРБ си прави евтин "пиар", и ДА референдума е фалшифициран, за да не достигнат гласове за да е задължителен... и ДА никоя партия НЕ иска мажоритарен вот...

Мръснишки милиционеро-мутрински номера. Тиквочът си е роден като завършен подлец. Страхливец, макар и бабаит.

Клепоушко !

да попитам : гласувалите с НЕ на референдума как се броят или е важно само колко бройки са гласували , независимо с кой от отговорите

Крадливото герберско котило накрая ще бъде разгонено с тояги.Не се накрадоха тия лапачи ,че искат още седмица -две да заметат следите от погромите които извършиха.То бива лакомия ,ама такава тикварска лакомия е световна новост.Да се махат с мир тия лайна.

330 драскача се изказали и нищо умно!Разбирачи голееееми!То затъ Ганьо от всичко разбира!

Борисов ви слага динена кора. Путин ви каза, че е лицемер и върти гъз.

Ко,каза?...

Варианти за нов изборен кодекс трябва да направят депутатите от следващото Народно събрание. А избора на Референдум.

тези да си ходят. Други ще рещават

Дръж се, Генерале!(Гоу ъхед, дженерал!). Аз съм с теб (засега), защото: - не си дошъл от нищото, а си заслужил поста на Главнокомандващ, за разлика от много други "генерали" (като започнем от младши сержант Гяур Димо, преминем през "размазаната жаба" Атанасов и стигнем до младши-пожарникарския маркуч Борис (В)ойко!) и с воинска чест опонираш на своите предшественици: - покойният Жельо преди умре си призна, че не е разбирал какво прави, като съсипва държавата и на първо място селското стопанство; - Зъбчо се оля и остана известен с "Иване, кажи си", защото зад гърба му до-открадваха държавата и на него не дадоха; - Първан Гоце си мислеше, че ще наследи Тато, но масажьора на Тато му тури шапката както "баш майстора" от емблематичния филм; - Плювчо беше върха на сладоледа и нито знаеше от къде е дошъл, нито разбра накъде отива. Генерале, дано успееш! За това изолирай тъпата кучка до тебе! Не съпругата ти, естествено, а виц-ката ти, която си позволи да ти размаха пръст и да ти покаже правия път! Знаеш, че прав път в авиацията няма. Има печеливш маньовър. Желая ти успех, Президенте!

Защото каките са ти приготвили,голям сама на голият ти гръб!

Не трябва да се допуска ГЕРБ да се ебават с Конституцията. ГЕРБ са организирана престъпна група. Кретени и антибългари.

Вънка. Стига толкова папкане.

Румен Радев наистина е в патова ситуация. От една страна Нинова и Йотова, от друга страна разумното решение за промяна на изборния закон. След лъжата на Корни Решетникова, очаквам голям цирк.

на народа бе КАТЕГОРИЧНО изразена на президентските избори - ПРОМЯНА !!! Затова ген.Радев трябва да отговори като РАЗПУСНЕ стария парламент незабавно ! Останалите анализи са поредната МАНИПУЛАЦИЯ ( платена, естествено).... от който има изгода.

Гумен Гадев сякаш няма да назначава служебно правителство за 3 месеца и подготовка на избори, ами ще назначава световно управление за 100 години напред... Така са се натопорчили другарите и те да управляват, че да се чуди човек смешно ли е или тъжно :)

с евтин популизъм, пътят на ГРОБ към клоаката е гарантиран.

започна-а. Добрият КРАДЛИВ ГЕРБ и лошите....

Герб са пълни кукондрели.Какво ли не измислят ,за да си удължат агонията.С простотията си и тъпите си практики,даже членовете и симпатизантите им са отвратени от тях.Отказа се Бойко от властта ,а сега със зъби и нокти се бори да остане още някой ден.С тези си действия досъсипват страната.

На тия комунистически няма угодия.Каквото и да прави Борисов все им пречи. Ако строи зашто ,ако иска да прави каквото народа иска зашто . Да помнят 10 ти ПАК ЩЕ ЯДАТ БОИ СКОРООООООО.

ЗаЩо, заЩо, заЩо ........ си толкова неграмотен? Сриват ти се аргументите!

Купчината с катърски фъшкии!...

на правната комисия в Народното събрание от ДПС, БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Атака", БДЦ и АБВ отхвърлиха предложението на ГЕРБ комисията да разгледа и приеме резултатите от референдума, провел се по инициатива на учиндолския селяк и екипа му. В пленарната зала съдбата на мега популисткото предложение на ОПГ ГРОБ ще има същата съдба.

Браво , най_после нещо свестно да решат.