Проучване: България - шампион по евтиния

Най-евтино в Европа се живее в България и Македония, а най-скъпо - в Исландия и Швейцария. Разликата в цените на някои стоки и услуги е в пъти.

Обратно в новината

Коментари - Проучване: България - шампион по евтиния | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пълни идиоти.Сравнявайте и заплатите и пенсиите,глупаци. Има разходи,но човек трябва да има и адекватни европейски заплати и пенсии. Заплатите,Глупако,заплатите !!!!

Шампиони по ниски доходи и по некачествени стоки в магазините. Има и качествени , но те не са за шампиони. Позор за българската управия. Като искате демокрация вижте как се е развила Южна Корея например, след войната. Ама не! Няма да вземаме хубавото от други страни които имат успехи. Тука само преход от една мафия към друга. Извинявам се- от едно към друго правителство. А за обикновенния човек- хлебарка само Райд

СТИГА ГЛУПОСТИ! Публикуването на подобни статии от български медии е срамно и унизително. За средния западноевропеец може да е евтино, на не така стои въпроса със средния българин. Проучване може и да има, но то касае чужденци в България, а не живота на БЪЛГАРИТЕ в БЪЛГАРИЯ.

След като са тръгнали да правят аналогия за цени и услуги защо не направят и аналогия на доходите? За норвегия не знам но за швеция минималното заплащане на час е 15Е и почти само чужденци работят за тези пари. А тук 15Е не можем да ги получим за цял ден работа дори с инзвънредни часове. За разлика от северните държави тук от 1990г насам само се краде и резултатът е налице сега - бедна , разорена , разграбена държава със най-бедното мизерстващо население в ЕС. Със 200Е на месец доходи се нареждаме на едни от първите места по бедност и мизерия.

и първо място по мизерни пенсии и безотговорни правителства и първи с милионери всеки ден/крадци от нас

Защо мошеника, написал тази статия, не прави никакво сравнение на приходите на хората, живеещи в страните, чиито цени сравнява? Защо цените на горивата в момента в България са по-високи от тези в Германия например? Манипулация е написаното (не от мен).

Точно в момента в немско нафтата и бензина са около 1.07 - 1.16Е което е с малко повече от тук но доходите там са Х няколко пъти в сравнение с нашите. Немците пълнят до капачка без да мислят а ние тук караме все на изпарения защото сме мизерници , мишки които работят за жълти стотинки ....

Значи скъп им бил оризът на исландците. Я кажете, колко им е евтина рибата, аааа!!! Алкохолът им бил скъп... ми на ракиджиите може и да им е проблем! Моите приоритети са други.

Егати манипулацията! Я го сравнете спрямо покупателната способност във всяка една страна! Какво ми сравнявате цени ?!?!

Ми евтино е у нас защото ядем и пием БОКЛИКА на западна Европа

Статията предполага две версии-едната, че семейство от нормалните държави е тръгнало да почива я на море, я да кара ски и да му отпусне края и другата, какви са условията за живот на постоянно пребиваващите в една страна домакинства. Ако едно домакинство в България има доход от порядъка 5-7 К също може да живее добре. Имам познато семейство в Германия-тя е фризьорка, а съпруга и работи в пекарна. Еми не живеят добре.

Аз пък имам познати в Германия. Мъжът си седи вкъщи. Жената работи - като ги гледам са супер добре - финансово. Мъжът не е добре здравословно. Имам и други познати в Германия. Жената си седи вкъщи. Мъжът работи - гледам ги супер доволни.

хората вкл. българи и македонци бягат да живеят в Швейцария, а не в България. Защо е така, причините. Ако българските политици намерят отговора, в България освен евтиния ще се заселят качествени и добре платени хора, които ще създадат една добре подредена среда, в която ще останем всички.

единдтвеното евтино, почти безплатно нещо в БГ е труда .......... а това е поредната поръчкова статия в дир точка ру !

Към изброените е трябвало да добавят и нископлатените магистрални каки и ниските цени на Интернет услугите, от където се свалят тонове розови и предпремиерни филми безплатно. Да обобщим - всички пороци в България са по-евтини от тези в Европа. За останалото се плаща през носа. И как човек да не се превърне в скот?!

Тази статия ме оставя без думи, семейството ми с 3 деца живее в Швеция в нормална фамилна къща, в Бг сме много много често и имаме къща и в София. Та така - в Швеция алкохолът и хотелте са много скъпи, ресторантите са малко по-скъпи от тези в Бг освен алкохола, майсторите са скъпи, но вс друго е по-евтино - училища и детски + учебници и храна там за децата са безплатни, медицински грижи напълно безплатни, лекарствата за деца са безплатни, за възрастни до 100 евро на година се плащат, отгоре стават безплатни, качествена ЕКО храна е доста по-евтина от бг, притежанието на нов лек автомобил както и покупката му доста по-евтино от бг, градският транспорт е по-скъп, но на светлинни години пред този в Бг, така човек пести време, а времето е доста по-скъпо и компенсира по-високата цена, комунални услуги и ток горе долу като в Бг. Жилищни кредити - безумно ниски лихви спрямо Бг. Детски се дават до навършване 18 г на децата без значение от доход, библиотеките са безплатни и навсякъде, практикуване на спорт е супер евтино... Като сравнявам общите ни семейни разходи и в двете държави, в Бг определено ни е доста по-скъпо, но пак казвам - купувам само истинска храна и не се лишавам от нищо и на двете места. Иначе ако човек яде боклуци в Бг, може да живее и евтино докато не опре до здравната система, която дори и за осигурените не е хич безплатна. Да не говорим за мръсния въздух и мръсотията навсякъде в Сф...

Сигурно имат предвид цената на човешкия живот и главоломното и падане през последните 25 години...

Забравили са да споменат, че нито алкохолът ни е алкохол ("шампанско" Кауфланд 1.90лв.), нито цигарите цигари, за млякото, сиренето и колбасите, дето и животните не ги ядат, да не говорим. За услугите пък хептен - викнете майстор да видите какво нещо е. Като всичко е менте, естествено че цените ще са такива. При нормални, разбирай качествени стоки и услуги, средният пенсионер трябва да затваря кепенците на 3-тия ден от месеца и да минава на фотосинтеза.

Веднага полицаите и военните от турската да бъдат прехвърлени на западната граница щото от там сигурно ще е наплива !!!!! Абе малоумници, не ми давайте цени в евро, а покупателна способност- ние от това се интересуваме !!! Кога ще мръднем от последното място по доходи в ЕС ????

в едно сам сагласен - цените на алкохолните напитки в бг са наистина неимоверно еvтини . докато при нас в тр една бира струва 2 евро , то в бг 5 бири струват по-малко от 2 евро ( взех в последня пат когато бях в бг 2 2.5л. астика за 2,67 лева . като за в бонус ми дадоха и чаша за бира коятйо струва много по-вече от бирата ). а всичко останало е много скапо .

Цените у нас са като тези в Германия и това е нормално. Кой нещастник сътворява тези глупави статии, проблема ни е че нямаме производителност и имаме най ниските заплати.

Последният път като ходих в Германия, едно много скромно хапване в ресторант ми струваше 60 евро. Цигари си носих оттук, нямам идея колко струват там, ама не са по 2.60, и сигурно и алкохола им е по-скъп. Ти въобще статията чете ли я? А, един приятел му се наложило да сменя гума в Норвегия. 200 евро труд! Понеже не е много стандартна услугата да кажа, че в България струва 20лв, не стандартните 8, примерно. Та толкова за еднаквите цени тук и там! А, и градския транспорт в Германия е един такъв евтин! Ум да ти зайде.

ни оставиха само ефтини заплати и пенсии, а всичко друго поскъпна.

"България - шампион по евтиния" Ако го бях прочел маллко по-рано, това щеше да е най- голямата глупост която съм чел!

"Проучване: България - шампион по евтиния" А тези, написали това - шампиони по простотия.

и безмилостно вярно!!! +++++++++++++++++++......++++++!!!

толкова, че и малко повече плюсове!

Ами като е най-евтино елате тук да работите,да гледате деца, да гледате възрастни, да се лекувате, да създавате БВП и ще усетите далаверата и евтинджака. Хайде заповядайте. ДОБРЕ ДОШЛИ НА ТЪНКАТА СМЕТКА. бЪЛГАРИТЕ ЯВНО СА ТЪПАЦИ ЩОТО всеки който си намери сносна работа в чужбина и заминава. Амо то там в чужбина скъпо, трудно. Абе мазохисти.

В България е евтиния но за чужденците,с техните заплати при наште цени.А за българите,160лв. пенсия и 420 лв.мин.заплата,за храна,кола,почивка и всичко останало.

abasador

не, зная коя е тази германска фондация Ханс Бьоклер но мога да коментирам само едно... тези фондация или не за идвала въобще в България или ни поднасят приятна Новогодишна шега. Господа от фондация .... 1-ви Април уважаеми, е точно след 3 месеца. От 28 години живея в Германия и бих заявил съвсем отговорно, че тук е по-евтино отколкото в България, изключение правят услугите. Всички знаем обаче, че услуги не се ползват всеки ден, както примерно; хляб, месо, мляко, зеленчуци плодове, вино, по-безалкохолни или алкохолни и ... и т.н. Айде лек Ви ден.

си мислех, че си в Русия, а ти в Германия се подвизаваш на капиталистическа ясла!

Май фабриката в Каспичан ще трябва да работи и на връх Новата година! Абе, писачи на такива зашеметяащи новини, не цените са важни, а покупателната способност на населението. За Щвейцарецът в България всичко може да бъде смешно евтино (което не е случая), но какво може да си купи, т.е. да живее човек с мин. заплата от 230 евро?! Мин. 55 еввро са само режийните на едно жилище от 65 м2. Докога ще манипулирате хората с такива подвеждащи статистики?!

Не е важно къде и колко струва даден продукт а каква е покупателната способност на населението в отделните страни. А, нали ЕС все- пак се води единна държава? Минималната заплата в ЕС, трябва да бъде гарантирана на около 600 евра/ мес., за всички страни в съюза, което ще намали и миграцията в западна посока.

За България е друг! И той се изпълнява методически и неотклонно вече 27 год. Я Калфинчо да обясни как може в момента човек да живее със сегашната мин. заплата. Та в Македония средната пенсия е по-висока от тази в България!

Знам колега, абсолютно прав сте. В България има ресурс за над 1000лв. мин. заплата, но умишлено се поддържа ниско ниво на заплащане за да има повече екстри на определен кръг от хора. В момента имате излишък от 1.5млрд. лв. а пенсии от 200лв. са високи.

И ШАМПИОН ПО МИЗЕРИЯ И НЕКАЧЕСТВЕНИ СТОКИ !!!!!!!

В България е най-евтино, защото се продават нискокачествени стоки и услуги или направо ментета.

Проста задачка: В България с 1000 лева заплата на месец може да се купи един апартамент за около 100,000 лева с 100 месечни заплати (взимам някакви приблизителни осреднени стойности)., тоест за около 8 години. В Америка например една къща или апартамент за около 150,000 - 200,000 долара може да се купи от американец със средни доходи за около 2,3 до 4 години. Кое е по-евтино - 100,000 лев в България, или 200,00 долара (около 400,000 лева) в Америка в случая, а Дир-овци? Да помогна в търсенето на решението и отговоря - премерете нещата не в пари и парични единици, а във време положен (честно, с обявени доходи и платените данъци) труд. Това поне е елементарна аритметика!

Земи си чифт налъми и бегай у Москау! Там, с 200 лева минимална заплата ти дават партамент безплатно, щом ти цъфнат налъмите!

тази аритметика я преподавай в пожарникарския факултет на школата на МВР - Симеоново, във ВИФ и на Цицка, имат крещяща нужда.

"България - шампион по евтиния!" Тази перверзна манипулация може да я изрече, че и да я изведе като заглавие, само пълен идиот или много долен манипулатор и невежа! Там, където почти половината от нацията е бедна и има милиони (при колко, около 7 милиона популация) които нямат пари да се изхранват и да си плащат сметките и други 2.5 милиона напуснаха страната за да оцелеят и да се реализират подобни глупости са не само безподобна наглост, но и направо кощунствени! Именно за това говорех досега! Нали медиите са също власт, четвъртата власт. Впрочем интересен е паралелът между религиите и медиите и ролята им като едни от основните и най-мощни ПРИКРИТИ до голяма степен (и отричани публично) оръжия на властващия елит за запазвание и защита на интересите и статуквото им навсякъде и през годините!

2.5 милиона кадърници напуснаха страната, а такива некадърници като тебе се подтаковат по форумите вместо се напънат да бачкат!

ти не си ли Цвъки, много си приличате, олигофренчета сладки?

Единствената причина българинът в България да не се е затрил окончателно е, че все още алкохолът е достъпен и не се налага нещастният и измъчен, обезверен и озлобен справедливо българин да прибягва до одеколони и други химикали, за да удавя щастието си от стабилността на Бай Хуй и "съветниците" му зад него, които просперират, и да се доунищожи!

Стабилност в пропастта! Мъждука нейде мъничка държава със странен, беден и измъчен реквизит. Там хората наплашени се борят да оцелеят някак си в човешкия си вид. Там човеците се срещат все по-рядко, изместени от странен човекоподобен вид Там лъжата и подмяната са ежедневие за подложените на коварен геноцид. Там срам и чест, закон и правосъдие са думи мръсни, смешни, нежелани, там бъка със измислени величия посветени на поредните си пошлости-измами. България е името което поражда гордост, но и мъка, срам и горест Народът й нещастен все се бори и все не може да загърби своята вековна орис!

..............и мизерия

Егати мизерията, с минималната заплата може да си купиш 220 кила банани, по 7.33 кила на ден! Пра-дядоти Маемун 666 е консумирал по 2 кила на ден за да те възпроизведе като генно-модифициран от пра-баба ти Некадърник!

и два пъти по толкова банани да ядеш на ден, маймуна ще си останеш и в следващите милион години.

Ако аз получвам 10 (или 20, 30) лева надница на ден в България, и хлябът струва да кажем (извинете ме за невежеството) 2 лева например, КАКВО МЕ БОЛИ МЕН ГЛУПОСТИТЕ НА НАЙ ХУЙ КОЛКО СМЕ ДОБРЕ, и това, че в САЩ например хлябът струва 3-4 долара, ТОЕСТ Е МНОГОКРАТНО, ДА КАЖЕМ 4 ПЪТИ ПО-СКЪП, след като надницата там на американеца за деня е 200 долара? Тест, аз мога да си купя с парите за един ден (ако не си Бай Хуй, или преуспял катарзис или виден хидромелиоратор, или Христо Бисеров, или Бат'Сали и прочие пасмина...) 5 хляба за мен и семейството си, и това е, докато американецът може да си купи 50 хляба!

Така е- и днес и цялата седмица в големите търговски вериги " богатият българин" пазарува, ама като невидял, на групи- и с едни светнали очи, чак ми стана тъжно, то и след 31 ще има манджа по магазините, няма да дойде края на света. А статийките, поръчани да ни убедят колко сме богати, моля не на нас. В БГ е много по- скъпо от където и да е другаде, изключвам Швейцария, айде наздраве и полека да не го докараме до Спешното от преяждане и препиване...

ние сме остров томбукту за богата европа аборигените на европеиският съюз тук идват да си правяс селфита със извън земните сьщества които са на изчезване

Като е толкова евтино, защо е по-евтино да си поръчам дрехи от Великобритания и да ми го доставят, отколкото да ги купя от България?

И техника! Нищо не казват за цената на тока, бензина, газта...изобщо по значимите неща определящи битието ни. Мен не ми е интересно да чета за алкохол, цигари и подстрижки.

И НАЙ ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА И НАЙ-НИСКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ В Е.С.!!!

И заплатите са в ,,ПЪТИ". Германия мин .раб. заплата 1480 евро,България 210 евро.В колко пъти ?Някъде към 7/седем пъти? А,тарикати ,,управляващи" и послушни журналисти -нагаждачи?

Онзи ден просчетах някъде новина, че шеф на западна фирма, мисля американска, взел че завел, купил почивка до екзотични острови с кораб 9 самолетни билети НА ЦЕЛИЯ СИ ПЕРСОНАЛ, НА ВСИЧКИТЕ СИ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ, МИСЛЯ ОКОЛО 800 ЧОВЕКА! В България "работодатели" не изплащат заплатите с месеци на хора ЗА ВЕЧЕ ПОЛОЖЕН ОТ ТЯХ ТРУД, ЗА МЕСЕЦИ НАЗАД, и ... ТЕЗИ СЪЩИТЕ "РАБОТОДАТЕЛИ" ПОСЛЕ СЕ ДОГОВАРЯТ С МИНИСТРИ ЗА "ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА" В ИКОНОМИКАТА И СФЕРАТА НА ДОХОДИТЕ!?!?! Както например преди няколко години "видният български бизнесмен" на Доган - Ковачки преди Коледа бе оставил хора и семейства, българи ДА ПОСРЕЩНАТ КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА С ... ТОРБИЧКА КАРТОФИ САМО, като не им изплатил няколко заплати, левчетата, с които хората да си платят сметките и евентуално да сложат нешо на масата поне за празниците!?!?! За какво изобщо говорим! В България има крещаща нужда от ИЗВЪНРЕДНИ ЗАКОНИ И ИЗВЪНРЕДНА АНТИМАФИЯ ПОЛИТИКА, УПРАВЛЕНИЕ И МЕРКИ НАЙ-НАПРЕД И ВЕДНАГА, ако искаме изобщо не да тръгнем да се оправяме, а изобщо да ни има като държава! И в този ред на мисли само пак да напомня, че ВСИЧКИ ИЗБРАНИ И ИЗЛЪЧЕНИ ОТ СЪЩАТА ТАЗИ МАФИЯ, ОТ БОСОВЕТЕ Й УПРАВЛЕНИЯ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИЯ ЧЕТВЪРТ ВЕК СА ПОДБРАНИ ТАКА, ЧЕ ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ДА ГАРАНТИРАТ Е НЕПРИКОСНОВЕНОСТТА И НЕНАКАЗУЕМОСТТА НА МАФИЯТА И БОСОВЕТЕ Й! Точно така, точно по същите лритерии и приоритети на времето бе избран и Борисов. "ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!" И по резултатите!

В България човекоподобните победиха хората, човеците, и това е катгегоричен тъжен факт! Даже не си и струва да се посочват примери - пускате телевизора, и от там потичат човекоподобни със самодоволни лица, които ви обясняват колко са велики и колко добро място за живеене е България, как се спазва реда и законността, колко зле живеят някъде другаде хората - предимно на Запад...Което е сигурен и отличен лакмус ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ И ГЕНЕЗИСА НА ТЕЗИ ЧОВЕКОПОДОБНИ, КОЙ ГИ СЪЗДАДЕ И ОБГРИЖИ, В ЧИЙ ИНТЕРЕС, КОЙ СЪЗДАДЕ БЛАГОТВОРНИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ПОЯВАТА И ПРОЦЪФТЯВАНЕТО ИМ В ИНАЧЕ ХУБАВАТА НИ НЯКОГА СТРАНА!

Българина бавно , но сигурно се топи като сняг през април !Утехата е една , че заедно с него ще изчезнат и паразитите които смучат кръвта му ! Цялата гмеж от политици и обслужващия ги персонал в едно с раболепните им слуги , драскачи ще заминат в небитието с него !

доходите? Те не са съществен показател! И ако едно нещо в България е 3 пъти "по-евтино", а доходите са 9 пъти по-ниски, какво значение има за "великите" изследвания на "евтинията"?!

Абе кажете го просто и с две думи - В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЗА БЪЛГАРИ! Ако си честен и почтен, работлив, а на всичкото отгоре и интелигентен, АКО ВЪПРЕКИ ВСИЧКО СИ И СИ ОСТАНАЛ НЯКАК СИ НОРМАЛЕН И ИСКАШ ДА СЕ ЗАПАЗИШ ТАКЪВ - БЯГАЙ ОТ БЪЛГАРИЯ И НЕ СЕ ОБРЪЩАТ НАЗАД! Доходите в България и стандартът на живот за българите, без 10 % от тях - бандити, мошеници, разбойници, престъпници и прочие, обединени от това, че са червени или наследници на червени и ДС-КГБ престъпници, Е НЕВЪЗМОЖЕН ИЛИ ТЕЖЪК, ЖЕСТОК! Срещу България бе водена и проведена много добре планирана, целенасочена, постоянна ВОЙНА, вкл. срещу българския народ, тя бе постоянно и на етапи РАЗГРАБВАНА И РАЗРУШАВАНА, срещу българския народ се проведе реално политика на геноцид, в резултат на което (и на съответните последствия и наказания за негхо, КОИТО НЕ СЕ ОСЪЩЕСТВИХА) настъпи и всестранната дълбока криза И ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА!

На нас ни омръзна да четем,а на вас не ли ви омръзна да публикувате писанията на неграмотни драскачи.Не може от разлика в цените на стоките да правиш извода,че в България е най евтино.Има един показател за тази цел и това е покупателната способност на лева.Кажи с една минимална заплата какво можеш да купиш в отделните страни и тогава прави изводи.Негодни драскачи,пък и правят изводи от глупостите си,които са сътворили.Ако съм на мястото на автора на статията ще ме е срам да се подпиша.

Това са всеизвестни и прости, логични истини и положения, НО НЕ СА ЗА ПРОСТИ ХОРА, И ОСОБЕНО ЗА ЕВТИНИ МАНИПУЛАТОРИ, ЛЪЖЦИ И ЛУМПЕНИ!

Като е толкова евтино тук, защо горките граждани на Исландия и Швейцария не се избиват да идват и да живеят в БГ-то?

А що не напишете нещо за доходите в България и покупателната способност на населението? Нали България е част от ЕС, който всъщност би трябвало да е една държава с почти еднакви доходи и цени?

що не кажеш,че българите ще започнат да работят почти колкото европейците,да кажем една десета от тяхната работа,щото сега не произвеждат нищо,но държавата тегли заеми за да им плаща безбожновисоките,с нищо неизработени заплати и пенсии,българската ви наглост е безгранична

Защо когато "ниско продуктивния" българин напусне тази мизерна държава, изведнъж (рязко) му се повишават доходите от трудово възнаграждение и заще ще му е на европееца да наема тоя нископродуктивен българин, неможещ да стигне 10% от труда на европееца???

Създайте европейски условия на труд за българите в България и те ще работят, като европейците. Всъщност и с българите в САЩ е така. Работят, но има къде и какво и си докарват прилични доходи, хората. Как по- ясно да Ви го обясня, колега?

Ебати простотията ... При нас е най-скъпо от гледна точка с една средна заплата как точно живееш дали можеш лесно да си платиш човешките разходи и т.н.