Евросъюзът и НАТО договориха общи действия за сигурността

Европейският съюз и НАТО се договориха за съвместни действия в сигурността, за да се избегне дублиране на ресурси, предаде кореспондент на БНР от Брюксел.

Обратно в новината

Коментари - Евросъюзът и НАТО договориха общи действия за сигурността | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Те включват и участие във военноморски операции против трафика на мигранти." - ще превозват мигрантите с фрегати до Италия? Не е ли по-евтино с фериботи?

Тиа двамцата хубаво си хортуват... Ама Тръмп вече изрече сакралния въпрос-Е, кой ще им плаща за кефа на тия че да се правят на страшни? Малко цитати: "По време на своята кампания за Белия дом новоизбраният президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ плащат непропорционално голям дял в НАТО и че има страни в НАТО, които се возят гратис" "Защо САЩ трябва да плащат повече от два пъти в сравнение с останалата част от НАТО за защитата на Европа? Евтината езда има цена и тя не е евтина. Ако всеки член на НАТО (с изключение на САЩ) харчи изискваните 2% от БВП за отбрана, съвкупната сума ще стане 397 млрд. долара. Това е повече от 50% увеличение над това, което останалата част от НАТО плаща сега. Погледнато от друга страна, НАТО в момента има недостиг от 125 млрд. долара при разходите за отбрана, което означава, че страната, която плаща най-много САЩ обира луфтовете за всички останали. Нещо повече, няма причина останалата част от НАТО да не изразходва повече пари за отбрана. БВП на САЩ е малко над 16 трилиона долара. БВП на останалата част от НАТО е малко под 20 трилиона долара. БВП на европейската НАТО е малко над 18 трилиона долара. След като САЩ могат да изразходват над 600 млрд. долара, останалата част от НАТО, чийто съвкупна икономика е по-голяма от тази на САЩ, може да посрещне задължението си с малко над 400 млрд. долара."

знаеш ли, какво е казал Майк Пенс- вицето на Тръмп за путеф?

Всеки има право на мнение... или заради това те стяга чепика-)

Страните от ЕС отдавна искат да си имат собствена армия, но САЩ и Великобритания ги стяга чепика! Именно поради това, а и по други причини, САЩ са поели известни ангажименти по отношение защитата на Европейските страни! Отказът на САЩ само би провоцирал възникването на още една военна суперсила, подплатена с най-напредначивата икономика и свръхсъвременни технологии.

Че е отдавна... отдавна е, още от 50 години на миналия век. Дори по едно време бяха делегирали тия функции на армията на ЗЕС, а през 1999 дори сключиха нарочен договор за формирането армейски подразделения на ЕС които трябваше да бъдат в бойна готовност през 2011... Само че всичките тия работи са свързани с отказ от национален суверенитет а и трите големи Франция, Англия и Германия се сдърпаха кой да води бащина дружина, пък и липсата на пари, са причината ЕС,освен политически органи на общата отбрана, да си няма армия.

Не искаме НАТО! Искаме мир!

вие, дето не искате НАТО, не искате мир, а искате да станете субекти на Рассийская Федерация под името Задунечкая!

За какво сме им, бе умнико? Да ни хранят и нас ли като Крим?!

""Благодарим'' нма защитниците ни за навлеците дето ни стовариха за да се нагушкат с природни ресурси и да си напълнят джобовете за сметка на много убити, разделени, разсипани от американската ''демокрация:((((

Много ми е интересно какви общи граници имат американците с евросъюза та седнали заедно да обсъждат някаква имагинерна сигурност защото не виждам териториалните съседи на евросъюза да искат да се нападат,, От такава ''сигурност'' американците напълниха Европа с навлеци а и се чистят от хиляди млади американци да не са на тяхна територия защото много ядове ще им създават

Тези двамата нищо не казаха за Европейски Ценности този път ! С голяма радост чакам тяхната оставка , ще видим тогава как ще си намират кеф да шмъркат легално , а и като криСталинка дали законно използват Европейски пари за лични цели ! България попадна в ЕС не в нужното време и при нужните хора ! Ако някоя Партия обяви лозунг на следващите на пролет избори че ще ни изкара от Кочината ЕС ще гласувам за нея , стига ни в Европа , един Депутат не мога да набия от охрана охранена , а аз гладен и немощен , фокен ЕС !

винаги има партия, която ти обещава това. Но никой не гласува за нея, защо ли? Всички гласувахме за политиките, които не обещаха членство в НАТО и ЕС.

как може да се подценява и православната братска нам русия,която ни е владяла от09.09.19ч4,а и сега искаме да сме част от нея и да си запазим имането от грабежите и измамите! не ни трябва нато и ес искаме си блатото!

Тъп Помияр , защо лъжеш ? Русия никога не е владела България ! Еврей смръдлив ли си , има в БНТ един като теб с очила изрод води всяка сутрин за култура и аз не гледам , трябва през съд да си искам парите от БНТ за това че заради него не гледам сутрин Телевизия !

ЕС и НАТО са най-могъщите сили на планетата. Икономически и военни! Факт!

и владеят силата а също така са с джедайски мечове и левитират.

Владеят долара и еврото, или по-скоро печатниците за долари и евро;) Май-се оказа по добре да имаш печатници за конвертируеми валути, от колкото природни изкопаеми в Сибир ;)))

Ти си много прост бе! Най-могъщите какво решиха, как ще ни защитават? - Ще правят учения, ще мобилизират компютърните специалисти... Що за педерастки подход. Тук се искат реални действия, спиране на чалмите, връщане, гърмене на лодки, гърмене на каналджии и нелегали през шумата! Убийците от ИД, избягали Алепо сега ще цъфнат на нашата граница. От клатикрачоли в мозъка и клечките под дебелите ви задници няма никаква полза! Ставате само за артисти и за публични домове.

Какъвто ЕС такива и от НАТО ??????

650 милиона ЕС + 310 милиона САЩ. Русия 140 милиона. Съотношението на населението е (650+310)/140=6,86. Тоест срещу един руснак са се изправили седем западняка, ама пълнят памперсите от страх. Нищо чудно, ние вече знаем, каква е подготовката на западняците. В Харманли полицията се изправи срещу невъоръжена тълпа. Ранените полицаи бяха повече от ранените бунтовници. Ами ако бяха въоръжени? В някогашната първа военна сила Германия, като им изнасилиха жените, германците облякоха женски дрехи в знак на солидарност.

Вие рашките , гледайте да си плащате редовно данък на Кадиров в Чечня и да следите да се спазва шериата на собствената ви територия,че инак ви чака лошо 2 милиона чеченци ви направиха барливи и ходят из москва като господари . Пък световната политика не я мислете, има кой да мисли вместо вас и да ви казва кво да мислите.

Нали точно това ви е огромния проблем - руснаците не ви дават да мислите заради тях. А световните дела ги знаем - вие вече само наблюдавате. Наблюдавате в Сирия, наблюдавате в Украйна. Все още можете да контролирате един МОК, ама и него скоро ще ви го отнемат.

Ами като се има предвид, че рашките средно дават 5 пъти повече жертви от врага на война, поради малоумието , алкохолизма си и това , че не са нищо повече от матрял за командването си , а втората световна 2 милиона направо избягаха при врага, значи трябва да станете поне 5 милиарда , за да имате някакъв шанс.

Съотношението не е такова. Виж колко жертви са дали СССР и колко Германия. Англия и САЩ не ги гледай те истинска война не са водили. Когато британците водят истинска война дават 50000 жертви срещу 500 на противника им (справка - битката при Дойран).

Защо пишеш глупости? Плащат ли ти за това от "Русский мир" или по лично убеждение? Не разбираш ли, че ако се отиде на надпревара във въоръженията, за отрицателно време Европа ще надмине любимата ти Рассия и по брой на ядрени бойни глави? Има обаче една разлика и тя е много съществена: При цивилизованите хора храната върви пред оръжията, а при бандитите и грабителите първо са оръжията! Първите се прехранват с труда си, а вторите - чрез грабежи, като типични варвари!

Пишеш за кражби? Иди виж Бритиш музеум и Лувъра. Всичко там е откраднато от държави, които не са били добре въоръжени. Преди няколко години Иван Китов (да почива в мир) откри бронзовата глава на Терес в могилата Голяма косматка. Оцениха я на 300 000 000 долара. На последния етаж на Бритиш музеум има най-малко 50 мумии. Всяка от тях е безкрайно по-ценна от главата на Терес. Ами онова в частни колекции? Ами ограбеното от природата и недрата на държавите? За да си изплатят заграбеното, британците би трябвало столетия да не ядат.

Германците, които направиха американските атомни бомби умряха. Самите американци не са направили нито една. А в Германия такива неща не се разработват (забранено им е след войната, както и производството на самолети). Така, че единствения шанс на американците да направят нова ядрена/термоядрена бойна глава е да си внесат учени от Северна Корея.

Чакайте, искате да кажете, че силните държави грабят от слабите? Искате да кажете, че и Русия и Запада правят едни същи неща, но по различен начин? Искате да кажете, че няма демокрация? Ами Дядо Мраз? А, аз си мислех, че всичко е "кравари" срещу "рашки", а нещата се решават по форумите между "соросоиди" и "мурзилки". Вие убихте моите мечти :)))

ГОЛЯМАТА сигурност го чета и слушам от десетина години, но освен лапането на пари, нищо съществено няма на лице. Справка - вижте на какво приличат европейските столици, превърнати в тоалетни от тези които изнасилват и убиват деца.

СЛЕД КАТО СИВ ГО НЯМА ТРЯБВАШЕ И НАТО ДА ИЗЧЕЗНЕ НО натовскиете генерали са умни !!! от къде и при кого ще зимат тези пари който получават при НАТО - никъде!!! и именно за това съхраниха този блок. Помним какво се случи в Грузия -нападнаха на Осетия и чакаха натовските войска да се вдигне против РУСИЯ но страх и позор е присъщо за този блок което и доказа колко силен и сплотен този блок.Докато мислеха какво да правят (да помагат или да не помат на Грузия сражението свъхрши и американското свър ново оръжие стана трофеи при руската армия (в тази битка участва само една и то не пълна армия!!! ето това е армия от енополова любов

Ами вижда се колко са били прави и далновидни от НАТО, в тюрмата като влезаха долари от скъпия нефт и веднага спретнаха няколко войнички, а късокракия взе да анексира , плаши и дрънка с оръжия като му остана някои и друг долар в повече. Обяви се даже жалката си държава и личност за "Полюс" в свтовната политика.

Нов Варшавски договор?!

А то май е имало уговорка след разпускането му да се разпусни и НАТО но последното не е.Та за толкова години от чия заплаха НАТО "пази" членовете си сигурно от нападение от сиви гарги.Но потъват всяка година едни огромни бюджети за "охрана" А сега и с тези руски "заплахи" нововския колан ще стане с една дупка по голям!

Нсамо заплахи , ами и окупиране на територии в Европа. За всички руски авантюри е плащал само един - обикновения руснак в милиони жертви и живот в затвор и мизерия, но като се има предвид, че никога не е смятан за човек от властта ,пък и той се няма за човек, нито сънародниците си, всичко е наред.

" то май е имало уговорка след разпускането му да се разпусни и НАТО но" То май само се пробваш дали поредната измишльотина ще мине! Няма НИКАКЪВ АНГАЖИМЕНТ ЗА РАЗПУСКАНЕ НА НАТО! СССР се разпадна(фалира) защото не издържа икономически на предизвикателствата от т.нар. Западен свят! В последно време забелязвам, че на малоумниците им спускат опорна точка, че видители за фалита и разпада на СССР бил виновен Горбачов! Не дарагие друзья! Виновен е простия и некадърен напън да се строи социализъм! Виновен е Рейгън, който свали цените на петрола до нива, които се оказаха фатални за Великата бензиноколонка! Има още много за изброяване, но какъв ли е смисъла? Който тлябва знае причините, а който не иска да види фактите все ще намери някой да му даде сламка, за която да се хване! Да си вярва в каквото си иска! Некадърността и неспособноста да създаваш и твориш, желанието само да унищожаваш, накрая се оказват пагубни за СССР!

Позакъсняхте с определянето на врага, братя натовци. Турция с Русия няма да воюва. Те си строят енергомощности. В Норвегия има база във фиордите, която съвсем легално още при Столтенберг беше предоставена под наем на Русия. Не могат да си я върнат. Исландия със своите 350000 души население не знам кого ще опази. ИГИЛ гибне - сирийците, напуснали преди 4 години страната, се завръщат и почват да строят домовете си. Русия си има ракети и самолети и разни играчки, дето влудяват екипажите на натовските кораби. И против кого ще воювате с цялата натовска мощ и раздут бюджет? С мигрантите? Ама не го правите.

а какво да кажем за монаки, Лихтенщайн,Люксембург, малта? Да не би тези да пратят някого някъде? е само, ако е да седят в кресла и да натискат по клавиатурки, на топло и сухо иначе е ясно кого ще пратят да пролива кръв.

Добре че сме в НАТО че щеше да ни стигне съдбата на волжките българи.... и дунавска ГУБЕРНЯ ДА СЕ НАРИЧА "Южен Татарстан"

Абе така както сме в нато да не се окажем вилает "Северно Едрине"...

Нищо чудно. жужето отвори кутията на Пандора като открадна Крим който е бил под руска окупация само 200г....турците са били окупатори 500г????

Да и тия искат да икономисат средства за да има за пришълците.И в тази статия се пише за "атаки" от Русия.А те не виждат че най голямата атака я правят големите гущери чрез "бежанците" но кой да го види това нали това им е общата цел плана им е един и същ.