Асансьор падна, ранени са петима души, сред които и дете

Петима души, сред които и дете, са откарани в болница, след като асансьор е паднал в сравнително нов блок в ж.к. "Свобода" в София.

Обратно в новината

Коментари - Асансьор падна, ранени са петима души, сред които и дете | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Качвайте се пеша. Здравословно е.

май са тотален боклук. Внасяме най-големите боклуци или произвеждат за нас специално подобни боклуци за да измрем по-бързо.

Маринков от БАА не би те подкрепил. В едно ентервю, казва следното: "От 10 години с един колега, той е секретар на Националното сдружение на производителите и вносителите, инсталиращи асансьори се опитваме да убедим агенцията и инспекцията, че асансьорите в България са изключително опасни." link

Коментари за техниката, обслужващата фирма и... Как никой не се сети да погледне на едно малко тало в асансьора, колко човека може да се возят в него! Трима дънгалака, жена и дете? Ами и едно слонче да беше влязло. Сигурно асансьора е само за ТРИМА ДУШИ!

Е колкото да са? - 5 човека, ако щеш по 100 кила да ги сложиш са 500, на асансьор за 4 човека е написано 320кг. А проектно издържа 540кг. Друг е въпроса, как ще ги сместиш тия 5 по 100 на площ по-малка от 1 кв. метър. Един върху друг биха могли да се хванат.

Дадох ти пример с площта на кабина за четри, а кабина за трима е още по-малка.

Хидравличен асансъор. Това ми звучи, все едно да легна под кола, вдигната на хидравличен крик на 6 етажа....

Забрави да споменеш, че въжетата са минимум 4, тъй че реално могат да държат 12 тона

5 човека по сто кила, физически няма как да се поберат в кабина за четерима. Площта на банината е по-малка от 1кв.м

В България е така. Сега ще си пишем няколко дни глупости, а едни хора през това ще вземат едни пари. Положителни резултати обаче няма да има и така до следващият подобен инцидент, когато отново ще се повтори цялото упражнение.

ами сега всички по веригата фирмата която го е инсталирала и тази която го поддържа право в съда... ако бях от пострадалите щях да ги съдя до като не фалират

И какво - фалираш фирма с 2-3 лв. капитал... и за 300 лв. създаваш нова... и продължаваш.

а дали си спомняш колко години продължи делото със асансьора в "Майчин дом" и стана ли известно как завърши....

От Държавната агенция по метрологичен контрол заявиха, че асансьорът е пропаднал заради скъсване на планката и не заклинването на асансьора, съобщи БНТ. Асансьорът е хидравличен.

Ква планка, щото планки - бол. Да не е, като оная кокошка специалистка, дето преди време обясняваше, как видите ли, плъхове прегризли въжето (нищо че са 4), и затова асансьора в хотела паднал.

Старата песен на нов глас. Всяка година все едно и също. Като масово няма поддръжка така ще е. Фирмите по поддръжката само взимат парите от собствениците на апартаменти и после нищо по поддръжката не правят. Нито въжетата проверяват, нито двигателите, нито каквото и да било. А пък някои асансьори са толкова стари, че са направо за подмяна цялостно. Не е учудваща изобщо такава случка.

Златанов, Илийка, ти ли си? Споко, ще ни продадеш асансьорите си, имай търпение, недей толкова явно да лобираш за себе си!

Може и Маринков да е кой знае

Нищо ново..в тези квартали.. в съвсем нов блок- настанените са около 10 семейства за сега-асансъорът поне 3 пъти в седмицата-не работи.Поддържащата фирма-неясно защо-не прави рекламация на производителя.. а пътуват всички-от бебета до възрастни хора.. и не знаем до кога- блокът е на улица е "Жорж Дантон"9- .. странни неща..нали? чакаме нещо да се случи-не дай си Боже-непоправимо-за да се намери изход..може би..

Прав сте, че асансьорната уредба би трябвало да слиза автоматично на първа спирка, но ако уредбата е изправна и изградена от всички необходими компоненти. А не пуснат асансьор за АКТ 16...примерно.

В Пловдив на пещерско шосе, най голямата болница е с много стари асансьори.

А пък в центъра на София в едни мнооооого възрастни кооперации има асансьори на по 100 години. Вярно че са "Шиндлер", но това съвсем не значи, че и българските лицензови асеа-грахам или коне (произвеждани от завода на гара-Искър в "тъмните" соц.години) също имат почти доживотна гаранция.

в нашия блок е от тези, произведени на Гара Искър през 1953 г. и всички специалисти - техници ни уверяват, че е вечен. Доколкото знам в Техническия университет най-трудният изпит е този по Съпромат (Съпртивление на материалите) и троките се считат за висока оценка. Не занам обаче дали асансьорните специалисти вземат в съображение стареенето на материалите, което се учи в материята Съпромат

При такива случаи трябва да се обявяват фирмата производител и фирмата, която поддържа асансьорните уредби. Това може да избегне бъдещи инциденти. Пълен хаос е в този бранш.

В нашия град блъснаха и убиха човек. След два дена на мястото имаше сложен легнал полицай. Извод:някой трябва да се жертва, за да се направи каквото е необходимо-made in BG!

По селата е така, там не се случва често пешеходци да бъдат блъснати на пешеходна пътека. Така че не сравнявай малък град, дето има един булевард и живеят 5000 души на кръст с голям град от до 2млн.души, това значи в София да се нахвърлят с лопата легнали полицаи през два метра....

Откога счупеният крак е несериозно нараняване?

Откакто крайника не е твоя.

Абе в асансьорите нали се слагат клинове в шахтата, така че при падане на кабината клиновете да спрат същата? Как така пада при наличие на клинове в шахтата?

Клиновете са за еднократна употреба и след всяко задействане трябва да се сменят. Познай колко човека се обаждат своевременно на домоуправителя а дори и някой да се обади колко от съседите са съгласни да платят смяната.

Вярвам, че няма нормални хора които да откажат безопасност на асансьора, в който се возят всеки ден и те, и децата им! По-скоро го отдавам на безхаберие и незаинтересованост, защото още не можем да се оттърсим от навика някой друг да мисли за всичко, вместо нас!

отдавна падна а вие за един асансьор сте се хванали!

ИМЕТО на фирмата производител на асансьора?! ИМЕТО на фирмата поддържала асансьора?! Това трябва да е новината, за да има ефект!!!

Тука има здрава цензора братко ни една медия не поиска мнението на фирмата за поддръжка те появихали се или гледат новините по нова а производителя кой е.Явно идва видов ден и господ освен че е българин е и техник не търговец на асансьори

Претоварване. Е причината ама наюи с е си говеда всички да се натъпчим прост народ

Добре дошли в БГ, където падането на асансьори се превърна в нещо обичайно.

сполука за българия.

Миналата неделя, сватбари, гости в нашия вход успели да се натъпчат 7 души в асансьор за трима и ... пропаднали с повече от 50 сантиметра от пода на първия етаж. Не са виновни асансьорите...

Ми селяндури, кво искаш. Явно паркираните им коли пред блока са били с номера М, ЕН, ВР и т.н.....

Първо: С пет човека, независимо, че всъщност са 4 + дете, кабината, няма как да "падне" свободно, освен, ако в кабина, която е проектирана за двама, не са се набили тези 5 (4+1) човека. И второ: Ако, приемем втория случай - тези хора, биха паднали свободно с кабината от третия етаж, обратното ускорение, което биха изпитали при удара в дъното на шахтата, би ги убило или би им нанесло много тежки наранявания, за някои от тях - дори несъвместими с живота. Така че, журналисти, мерете си приказките, че вкарвате народонаселението в паника. Това което се е случило, най-вероятно е, че контратежините, които по маса са равни на масата на празна кабина + половината от полезния й товар, са полетели на долу, при което кабината полита на горе и спира рязко. Нараняванията са в следствие на ускорението сменено с рязко спиране при удара на тежестите в дъното. Образно казано, ако излиташ от първия към третия етаж и там спреш рязко, няма да имаш кой знае, какви щети, но ако падаш от третия към първия и там спреш рязко - може и да умреш.

Забравих да уточня, че "кабина за две лица (160кг.)", не съществува вече, като понятие, освен за някой поръчков - в много баровски имот. И друго - стандартите за брой лица, включват и обема на тези лица, иначе казано - 1бр.човек = 80кг. = (0,8*1,2)/4 или 0,24 м^2 за един пътник (0,96м^2 са за 4 лица). Няма как "балон", който не се вписва в стандарта да се впише в "кутийката", освен, ако кокала не му е прекалено тежък :)

Добре че Няма жертви ! ---- Нали 'наште' 'разпоредиха' Проверки на Всеки асансьор ?! Изключвател за СвръхТегло - не е ли имал ?! Скъсано въже/кабел или изпуснал хидравлик (в зависимост от конструкцията) ?

А бе това за "лицата" е много относителна мярка бе ... Щото тъй човек си има едно "лице" и един "задник" ,всъщност "от задника зависи много, има и такива като на Фиодоската ... Най добре е в пода на всеки асансьор да има електронен кантар ,който да предава информация към контролното табло на асансьора ...При претоварване ...да не тръгва въобще !

Защо не казват на коя фирма е асансьора, какво производство е и кой го е поддържал?

Може да е "ИзМет"... Златанов прави такива провокации, за да лобира за приемане на нормативни документи и нови "правила" за собствено облагодетелстване.

И на мен ми намирисва на нещо такова тука трябва разследване и моля за името на фирмата произвел този самолет

Никога не казват името, защото такава е практиката у нас...., "гарван гарвану очи не вади". Нали "специалистите" от Агенцията за технически надзор трябва добре да папкат.

Причината е ясна.Напоследък благосъстоянието на българина рязко се покачи.Страда от преяждане и покачване на теглото.И ето ти претоварване на асансьора.

Демек, страда от "висока заплата" (щом яде неконтролируемо и качва килата, значи има пари!). И аз така си мислех! Съвсем не ми мина през акъла, че има корпоративна афера, за пробутване на нови асансьори с цел подмяна на старите и то на дъмпингови цени по "еврогейски" програми.

Ох... както за всяко нещо, така и за асансьорите у нас се действа на принципа, че всяко чудо е за 3 дни. Преди време, когато някаква жена, ако си спомням правилно, умря в асансьор в някаква си болница, разпоредиха пълна проверка на всички асансьори в страната. Откриха, че не знам си колко процента от тях са неизправни и опасни, написаха не знам си колко хиляди предписания и т.н. Вдигна се ужасен шум, правиха се репортажи, неудобни интервюта и т.н. и накрая всичко млъкна! Е, днес пак има пострадали...

Асансьорът е нов от 2010 г. Асансьорите са: 4 лица или 320 кг. 5 лица или 400 кг 6 лица или 450 кг и т.н. 4 лица принципно могат да претоварят 320 кг асансьор. Средностатистически мъж висок 1,80 м тежи над 100 кила с дрехи, ланци и портфейл може доста повече ;))))) Вероятно щом е хидравлика вероятно е спукан (изскочил) маркуч, след като при издигане и включен компресор е станало пропадането.

Спукан маркуч отпада няма как чак такова голямо скъсване,странен инцидент

Дай малко информация, от кой източник е, че е 2010 и хидравличен?

Pesh0

БТВ Новините :)

Нашият асансьор е за 3 лица -240 кг. Нов е, на 6-7 години. А казват, че старите също били масово такива.

Айде, пак запълнихме сутрешния блок на Цола; непременно да се попита 3-годишното момиченце как се чувства и за какво съжалява в живота си досега.

След като паднаха няколко асансьора, обявиха, че засилват контрола по поддръжката. В резултат на това вдигнаха месечните такси за поддръжка от 5лв на етаж на 8лв на етаж. Асансьорните техници пак идват само ако ги повикаме за блокирал асансьор.

Преди малко зам министърката на икономиката заяви ,че нещо е поддало в иначе новото съоръжение в случая не се касае за грешка при техниците

Като събират такса, все пак трябва и да вършат нещо. За една година сме платили 670лв и техникът е дошъл 1 път. Повикахме го да смени 1 стъкло, което си платихме. Ако не беше стъклото, нямаше да му видим очите. Това поддръжка ли е, или имитация?

купиха си и амперклещи за 12-15 лв.не че знаят как и какво се мери.не,че и клещите от 12-15 лв стават за нещо,ама "мене ми трябват да ги покажа ".последното е дочут цитат от "техник" в магазин за любителски уреди...СМЯЯЯЯХ.

Изброяват им годините 38,38,39,40, а за килограмите нито дума. Дали пък не е възможно да е имало двама мъже по 100 кг + друг мъж 90 + жена 70 + детенцето 15, и да се получи 370 кг..... което е доста над 240 кг разрешени

Предполагам че пострадалите ши бъдат здравно обгрижени също кът Митю зъркеля, нъл тъй ? И аз пък, ко ли питам.

Що ли я написа тази глупост, това е битов инцидент, поради остаряла техника и некачествена поддръжка? Твоя Митьо, пускай го в други теми, където няма човешко нещастие.

Не съм кьорав и виждам че е битов инцидент, глупако ! Страшното е че още се използва остаряла техника, а се пробутва като нова и поддръжката е некачествена, а хората плащат. В такъв асансьор /да не дава Господ/ може да попаднеш и ти. Тогава да те питам ква песен ши запейш !?

ж.к. "Свобода" е стар комплекс, панелен, на повече от 50 год. Асансьорите са от стария тип, въжени, позволвяат до 240 кг, ПАДАТ, дори след "качествена" поддръжка. Вътре в кабината, изкъртени табла, изгорени бутони с фасове... Имах такова жилище в Надежда 6, от 1981 год, слава Богу, продадох го. ж.к. "Свобода" е по-стар комплекс.

Добре, че няма тежко пострадали, от партер до 3-ти етаж никак не е малко, около 10 метра. Дано се оправят потърпевшите!!!

Pesh0

Повечето асансьори които са паднали са нови .

Тихо че ще ми отиде бизнеса

Това е новия комплекс до 24-та поликлиника, живея отсреща, блоковете са от 2010 г. някъде. ;)

Ходи и виж моля те на коя фирма е асансьора и дали е въжен или хидравличен :)

Живея на 12-ия етаж, и не рядко си мисля, че ако полетя надолу от тази височина полета ще е ужасяващ и убийствен, но все пак се свиква с тая мисъл. То е като със шофирането - не може да знаеш дали днешния ден няма да е последен.

До като Вальо Маринков не стане шев на техническият надзор нещата няма да се оправят

а този Вальо поне грамотен ли е?или е завършил по демократичните времена?

иначе КЪ да стане шеВ? ще се разпори и резил....

е един от малкото квалифицирани инженери, който е завършил преди демокрацията и който е държал изпит по Съпромат...Това разбира се няма никакво значение, тъй като у нас напоследък има други показатели по които се "оценяват" специалистите...

Вальо Маринков е търговец. Не разбира от асансьори.

Новите асансиори и те падат ква марка да вземам вече незнам

Най-скъпият, ХИДРАВЛИЧЕН, ако шахта позволява. Те не падат.

А дали асансьорът не е бил леекинко претоварен?

Едва ли. Четирима възрастни и едно дете. Стандартно са за 6 човека или до 360кг. Поне тези в нашият блок.

човек по 60 кг?по кой стандарт??китайския ли???

Асансьорите до 360 кг са за трима души. Асансьори за 6 лица са с много по-голяма носимост и се слагат във високи блокове (10+ етажа), каквито в този квартал нямат. Просто петима тъпаци (любопитен ми е етносът на пострадалите...) са претоварили кабината.

Хидравличен асансьор дори и претоварен е безопасен няма опастност от падане при тях .Това са най надеждните машини за нашият пазар причината е друга и тя не е в маслото теза изказана от вещ в занаята колега по телевизията

Добре де нали и въжените имат клинове дето при скъсванена въже спират кабината или клиновете отдавна са отишли за вторични суровини?

Щом и асансьорите започнаха да падат какво остава за хората?

Всяка година едно и също,асансьори падат,измекярите веднага почват гръмки проверки