17,5% от българите работят в сивия сектор

В сивия сектор в България през 2016 г. са заети около 17,5 на сто от работещите, сочи проучването на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Обратно в новината

Коментари - 17,5% от българите работят в сивия сектор | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ХА, ХА, ХА! А кой е казал, ЧЕ ИЗОБЩО трябва да работим?

71,5% !

Циган махала с мойте данъци нема да раним! Съжалявам много. Като ги видим, че работат и плащат данъци, ше излезнем от сивия сектор!

Само бой оправя Андрешковците и техните работодатели.

Точно така 17,5 % от работниците са в "сивия сектор" , а останалите 82,5 % безработни са в т.нар. "бял сектор".За да са в "сивия сектор" трябва да е едричка и "сивата икономика",нали така ?От друга страна пък нищо по-прозрачно за околните от собствената ни трудова незаетост/тези в белия сектор/.Шерлок Холмс би казал да се извърши смяна на цвета на икономиката и ще се смени цвета на сектора.Елементарно, Уотсън.

" ...това не е изцяло неформална заетост и поради това е много трудно да бъде открита."-проф. Уилямс. И не е необходимо да бъде търсена ! Във всяка една сфера е много лесно да се разбере какво е заплащането(реалното )-хората в частни разговори го споделят откровено. Те споделят чистите пари, които получават. И тук е мястото на държавата. Без да се съобразява с мненията на тристранни съвети и работодатели, да "закове" минималните осигурителни прагове по професии и браншове съвсем близо до тези стойности(мъничко под тях, за да не могат да мъркат работодателите). И тогава работниците пак ще получават тези суми , само че ще бъдат осигурявани на 99%от реалните са заплати . А причината за сивия сектор е една единствена - ЛАКОМИЯТА на "работодателите" !!!

Сивата икономика помага на хората да оцелеят, освен това има липса на справедливост в данъчното облагане - когато получавам по-малко пари, отколкото ми трябват на месец, значи аз работя на загуба, и въпреки това плащам данъци, а когато петролната рафинерия работи на загуба не плаща данъци????

За да могат да оцелеят трябва да работят там иначе ''високо развитата ни'' икономика направо ще да се затлачи а и колкото пари да ръсят на бюджета нищо до тях няма да стигне от отворените ненаситни задници на управляващите

безработните 8%, от тях 17% в сивия сектор... едни 9% не се връзват

Чета коментарите и се радвам да видя че всъщност съфорумците много добре разбират и си обясняват случващото се с техните пари. Също така гледам че имат повече акъл от един ББ и другите политици, защо тогава им позволяваме да се базикат с нас?

А ти що мислиш, че ги разбираш нещата? Не се ли надценяваш? И ако наистина ги разбираш нещата, защо работиш за 1000лв? Много разбирачи сте в тая държава, пък все бедни. Що така?

отиват за Мутрата, преди това за комуняги и царчета,,,зат'ва не се декларират. Що да му пълнят гушата на Тиквата?

Хората "икономисват" от данъци и осигуровки защото: - с нашите пари се изплащат милиони помощи, детски и т.н. на едни мургави паразити, които се размножават експонненциално,а приносът им към обществото е безкрайно негативен. - с нашите пари издържаме една ялова съдебна система,която е изцяло корумпирана. - Хрантутим 40 000 тулупа, наречени военни,50 - 60 000 униформени рекетьора, които мислят само за собствената си "далавере" и дремят на припек в патрулките или по барчетат по цял ден.Към тях да прибавим и незнайно колко цивилни тарикати, които са на хранилка в безбройните тайни служби за сигурност.Да не забравяме и 130 - 150 - хиляди частни "охранители, които на практика пак ние издържаме.И всичките тези"велики специалисти" не могат една пиклива граница от мургавите НЕВЪОРЪЖЕНИ" навлеци да опазят!Какво ще стане око на границата "цъфнат" тежко въоръжени нашественици с претенции към нашата територия (случаят Кипър - Северен Кипър) - не ми се мисли. - Здравеопазването - компрометирана до безкрайност система - самият факт , че като влизам в държавна болница влизам в ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВО е абсолютно безобразие. - образованието - тъжна, тъжна и жалка картинка - учителите - пенсионери са на изчезване.Новите попълнения са от хора, които са учили за педагози просто защото само там са били приети.Учебните програми, особено по история, български и някои други са "кастрирани" до обезличаване на националният им характер.Чалгаризацията в училищата върви с пълна сила. - и така - по този начин можем да посочим почти всички сфери от обществения живот - и заради това хората не виждат смисъл коректно да си плащат данъците , колкото и малки да са те.

200 000 НАПУСКАТ СОФИЯ ЗА ЧЕТИРИТЕ ПРАЗНИЧНИ ДНИ !!! ТОЧНО ТОВА СА ХОРАТА КОИТО УКРИВАТ ДОХОДИ , ИЗПОЛЗВАТ СЛУЖЕБНИ КОЛИ , ХАРЧАТ НЕДЕКЛАРИРАНИ ПАРИ И ТО ПО ВСИЧКИ ПРАЗНИЦИ ! И ТО СА ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ !!! ЗАЩОТО И СЪС ЗАПЛАТА 1200-1500 ЛЕВА , И ЖИВЕЕШ В СОФИЯ , НЕ МОЖЕШ ДА ПОЧИВАШ НА ВСИЧКИ ПРАЗНИЦИ ЧУЖБИНА , ДА ХОДИШ ЛЯТОТО НА МОРЕ , И ЗИМАТА НА БАНСКО !!!!!!!! / И ДА ПОТДЪРЖАШ СКЪПА КОЛА ИЛИ ДЖИП / ???

Някой писал"лекарите са престъпни елементи" и на теб ти харесва. Обаче вземат отпечатъци от болните? Кой е престъпника сега? На кого " не му е чиста работата"? На този,на когого вземат отпечатъци. Схоред мен всимки сме жертва на манипулация. Някой е отмъкнал резерва на здравната каса предизборно

Ами да повдигнем темата за здравните. Защо хората с прекратени здравни биват рекетирани да плащат суми за време, през което са били с прекратени здравни права и не са имали право на здравна помощ по НЗОК? След което идва другият казус, когато хората започнат отново да плащат и въпреки това са с прекъснати права, защото ги изнудват да плащат за времето назад, през което са били с прекъснати здравни права. За такива неща предполагам доста хора могат да осъдят страната в Страсбург.

Ако някой иска да плаща само, когато е болен, защо иска да ползва здравно- осигурителната система, която е на принципа на солидарността.

Защото иначе всеки ще си плаща само тогава, когато му потрябва здравна помощ. И ако всеки плаща само когато му е необходимо лечение, да кажем операция, познай докъде ще стигнем. Аз например си плащам редовно здравните, а за последните 15 години само веднъж съм ходил на лекар - за да ми даде болничен, че карах тежък грип. Като цяло не боледувам, а настинките ги изкарвам на крак. Обаче представи си, че от 15 години не плащам здравни осигуровки (щот съм здрав и не ми трябват), а утре ми се наложи да вляза в болница за операция на язва, примерно. И кво, ще платя за два месеца, колкото ми е лечението и възстановяването ... ама дали това ще покрие и 1% от разходите?

и за какво да си в белия сектор? да плащаш по 200 лв на месец пенсионни осигуровки, от които ако доживееш 70 години ще вземеш 30% от това което си внесъл. Или да платиш 10% от това което си изкарал на баце боцко за комфорт? насреща какво-кочина. Да говорим ли за всички други данъци които ВСЕКИ плаща? За най-високите акцизи в бг? транспорта? на всели литър гориво, например от 2лв, един лев в бате боце. или ДДС? от всяка дъвка 1/5 в бате боце? за какво? - за кочина.

Трябва да получаваме от институциите усещането за нормална ПЕШЕХОДНА И ПЪТНА инфраструктура приспособена за хората с ДВИГАТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ, ИНВАЛИДНИ, БЕБЕШКИ КОЛИЧКИ И ВЪЗРАСТНИ ХОРА.

Умножи Числото по /х/ -3. Това е реалното . И какво от това.

Това да не е защото ЦРУхунтата много ги краде когато са легални?

....Да бе 17,5 %...?!...Толкова вярно ,колкото и ,че безработицата е някъде около 9-10 %...Гледат тавана и пишат ли пишат ...

Защо не се казва че 28,4% от управляващите ЕС, работят в розовия сектор?

Pesh0

Процента е много по голям ... Около 90% от частния бизнес . Е ако той е 17 % от икономиката съм съгласен

Аз се чудя защо все пак хората има и какво да ядат, а не и го взима всичкото гърбавия герб, а то се оказвало че има 17% които работели и произвеждали за българите, а не за ББ.

Pesh0

В дермания е решен лесно проблема . 50 000 евро глоба на работодател заловен в нарушение . Дали не осигурява на реална заплата , дали скатава ... от извънреден труд ... все 50 000 ама на човек ...

Pesh0

Причините за недекларираната заетост е че държавата я подкрепя , негласно . Като не налага строви наказания на работодателите а изкарва виновни работниците .... хората които са ощетени са виновни . Все едно да си виновен че са те били .

След новогодишния погром над жени в Кьолн, кметицата заяви, че жените са си виновни за изнасилванията. Толкова за либераст-толерастните нео-атлантически "ценности". Виновни са жертвите.

Pesh0

Ти германците не ги мисли ... Там Джамия имат право , само на плакат да правят . Купуват си къща и се познава че е джамия само по плаката , на джамия , пред нея . А катедралите .......... Не съм виждал такива Сгради . А и са доказали , че с целия свят не могат да се справят .... ама с няколко милиона гладни мигранти на тяхна територия .....

Ти май си доста глупав. Явно не се сещаш, че когато заплатата ти е 1500 лева, но те осигуряват на 500 ти плащаш само около 80 лева на месец за осигуровки и ти остават 1420 лева чисто. Ако обаче те осигуряват върху пълната заплата ще ти удържат поне 300 лева месечно и ще взимаш чисто 1200 лева. Сега ми кажи заслужава ли си да даваш твоите спестени 220 лева (и работодателя още 200) на държавата за да потънат в нечии джоб?

Глей ся. Никой никъде по Света не плаща данъците доброволно и по собствено желание. На няколко като тебе шумно и медийно като им тряснат по една глоба в размер на половината ти панелка и те пратят в затвора за 6 месеца, после другите скотове сами ще се научат, че данъците са за да се плащат. А иначе сме свободна страна - можеш да говориш колкото си искаш, кое как и дали е справедливо.

"хората трябва да имат усещането, че получават нещо реално срещу своите данъци."

"Според Уилямс трябва да се търси решение на причините, довели до недекларираната заетост,.." я да вземем да открием колелото и топлата вода едновременно: никой не иска да плаща данъци на откровени крадци, бандити и мръсници, които се гаврят най-много с плащащите данъци роби, рая и гои. Плащаш данъци за да хрантутиш плазмодеи, които после да те обвиняват за това и да те унизяват с мръсните си уста. че и да работиш отгоре на това за "държавата" - ангария от половин година, а съдът и прокуратурата на разни скрити общества с психопатски произход, които също са на заплати от тоя бюджет да дават предимство на престъпниците. За кражбите от банките, пенсионните и здравните каси и гьола белене да не отваряме дума, че не е демократично.

Голяма терцо не се надценявай. Ти не плащаш данъци само защото политиците не са измислили още начин да те накарат тебе да ги плащаш а те да не могат да продължават да не ги плащат. Това е единствената причина. Ти нямаш никакъв избор по въпроса. Чисто и просто, ако не теб запишат официално заплатата и те (реботодателите ти) ще трябва да се бръкнат за по-големи осигуровки. Цялата тази работа няма нищо общо с националистическите ти настроения. Това е само бизнес.

Напротив, аз плаща данъци, за да могат с тези пари да бъдат убивани, взривявани и въоръжавани всякакви изроди, които окото им не мигва да разрязват деца с моторни резачки на мегдана. А настроенията ми не са националистически, забележи добре, куха тикво мухлясала отвътре. Такива са Фактите, които изкривявате по всякакъв начин, проклети да сте! и така ще стане! И ще ти добавя още нещо, за идеята за "гражданско неподчинение" се е сетило ще Хенри Торо. "Вместо да се възпитава уважение към закона, по-добре да се възпитава усет за справедливост."

До преди 5 години беше 30%. Имаме прогрес.

Какво да получите срещу данъците си - кражби, грабежи, изнасилвания, убийства от ромите, развъждани с вашите данъци.

Замислих се защо ли в Америка не се осигуряват работниците на минимална заплата. Дали американците са по-съвестни от българите и не искад да лъжат. После си спомних, че за укриване на данъци в Америка се полага затвор с реални и много дълги срокове плюс глоби за неплатените данъци включващи и лихвите по тях. Спомних си и, че 99% от българските фирми са под поилитически чадър и практически издържат българската политиеска класа. Та ако има проблем той не е в несъзнателността или изостаналостта на българина а е в сливането на мафия с държава. Докато няма ефективни присъди и сериозно глоби за депутати и политически фигури дотогава няма да има и данъци. Тези дето ги приказват тези работи по медиите да се погледнат добре в огледалото и да се попитат на колко осигуряват работниците си и на колко се осигуряват самите те и защо могат да си го позволят. А българският народ не се отличава от всички други народи по света по това, че ако може да укрие данъци ще го направи без да се замисля. Просто не трябва да има такава възможност.

А,какъв ПРОЦЕНТ от ТЯХ са на работа в НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

А ,пък богатите българи - всичките са в белия сектор и си надплащат по желание. Държавните служители,особено висшите - и те много честни. Всичките им къщи, вили и коли, дето ни бодът очите - всичко е от заплати и премии. Само съдиите са малко мътни. Не могат да изберат висш съдя. Един има фирми, на друг жена му с хотели по морето, трети лично притежава хотели по морето. Ама гольо бил в сивия сектор и не плащал 150 вместо 130лв осигуровка. Една ракийка като съседа под мен и толкоз.

Ама богатите българи не мрънкат. мрънкат скотовете като тебе и комшията ти. Това е разликата.

Народът е оскотял точно за това, че богатите българи в голямото си мнозинство са се обогатили благодарение на продължаващия вече четвърт век пладнешки грабеж. Да споменавам ли пловдивските свинари, гоце хотелиера, р.овч, масовата приватизация, първа частна, ктб, варненските пирамиди, белене, заменки... и хайде да си спестя писането на още поне хиляда неща, които всеки знае, само прокуратурата и такива кретени като теб, слабоумната манипулаторка - не.

Да не пропусна да спомена за обръчите на работодателя ти, който е и хидро-инженер..

осигуровки и пенсии от белия сектор... или са пенционират по болест..

много, значи, са лоши... А трябва да плащат данъци, ей колко бежанци се очакват, кой ще ги издържа? Айде всички да бягат до НАП, че на тези им трябват ядене, пиене и топло.

Сега ще ви издам една тайна. Около 100% от българите имат доходи от сивата икономика. 20% ДДС, не се плаща никъде върху целия оборот. Иначе е верно, че българите не вярват на институциите, че сме слабо развита държава и че всеки се оправя по единично. Айде сипете си една домашна ракийка. Здраве да има..............

Не 17 % и кусур, ами много повече! Масова практика си е и то наистина в повечето, подчертавам повечето частни фирми! И такива фирмаджии за съжаление правят лош имидж на частния бизнес и кара доста хора да си спомнят за носталгия за соца. Тук някой се изказа пак неподготвен като се изказа по адрес на министерства и държавни структури, че не отчитат бонусите и ДМС-тата. Всичко е на светло! Значи в схемата е замесен и самия работник или служител, защото и той е притиснат, а самото деяние не представлява престъпление. Трябва да се криминализира като тежко престъпление, защото засега това е май само административно нарушение, а и няма как да се докаже без скрит свидетел, който може да се ползва в наказателния процес. Така че въпроса пак опира до законодателно решение.

В Италия не видях някой да издава касова бележка... Мани дето те лъжат яко в сметката по заведения, но и те не издават фискален бон... За гърците не ми се говори- щом се запознаят с тебе и идеш повторно в заведение и забрави за касов бон... България си е една много коректна страна и тия измушляци да ходят да си оправдават фондациите на друго място в ЕС

Каква пък информационна кампания за образоване на гражданите - всеки знае, че всеки , който работи чàстно се осигурява на осигурителния праг и няма смисъл да обявява по-висок облагаем доход, защото : - за пенсиите я камилата, я камиларя - при тези перманентни промени; - парите, които ще даде - отиват за държавните служители и малцинствата - естествено, чè точно те са и заинтересувани в ''изсветляване'' на доходите, а нормалният работещ - не !

Имам контакти с фирми и мога да ви кажа,че 100 % от частните фирми са на този принцип - декларира се,че работниците получават минималната работна заплата , а остатъкът се дава по устно споразумение.Естествено работниците се осигуряват на минимална заплата.Така собствениците на фирми укриват доходи и печелят на гърба на работещите в държавната администрация,чиито заплати не могат да бъдат дадени на ръка,укрити и спестени, тука няма мърдане.Така,че частните фирми да не реват,че имало криза,кризата е във способностите на НАП да разкрие далаверите на частните фирми.Не че твърде много го иска това..

"на гърба на работещите в държавната администрация" Обикновено точно "работещите в държавната администрация" са осигурявани на минимума! А при пенсиониране ползват максимума! Да не говорим за 20-те заплати при пенсиониране, срещу само 6-те в частния сектор. Държавата е най-големия СИВ работодател.

В голяма грешка си и пишеш глупости.Не съм осигурена на минимум,а точно според заплатата ми,която всеки може да види в класификатора на специалностите в министерството.Проблема е,че частните фирми укриват ежемесечно доходи,плащат ниски заплати на работниците си,не им дават да ползват полагащите се дни платен отпуск,не им разрешават ползване на болнични... изобщо Инспекцията по труда и НАП спят и от тяхната небрежност губи цялата държава.

Това, което е писано в статията е прах в очите на хората. Уж се състояло някакво проучване и т.н. Според мен най-сивият сектор е при хората със свободни професии: адвокати, нотариуси и др., които са претоварени от работа, за която получават, колкото поискат, а плащат данъци, колкото искат, защото не дават фактури и касови бележки. Те ограбват всички хора, които имат нужда от тях. А при тази смяна на собственост: едно време отнета от държавата, а сега уж е върната, всеки има нужда да получи нов акт за собственост и т.н. Няма справедливост и затова всеки краде. Според мен сивата икономика (недекларирани доходи) е повече от 30-40 %. Имам многобройни примери от ежедневието. Най-много ни лъжат политиците. Днес едно се говори, утре друго. На едни дават с милиони, на други трохички. Става дума за пари. Това каква икономика е, ако не сива.

Затова пък 100% от ромите не работят,не плащат данъци,осигуровки,вода и ток,но за това получават социални и детски помощи,пенсии по инвалидност,пенсии за възраст и т.н.

В крайна сметка, изразходването на събраните средства от данъци е в по-голямата си част в сивият и даже черният сектор.А помислете, колко от събраните данъци отиват за "комисионни" към държавните чиновници, одобрили нагласени поръчки, колко отиват за заплати и забележете за осигуровки на раздутата държавна администрация.., за раздутите заплати и привилегии на заетите в сектор "сигурност", за покупката на луксозни коли и командировки-тип екскурзии и т.н.Дайте първо да видим колко процента е в сивия в сектор при изразходването и тогава да видим, колко е сивият сектор на данъкоплатците..!!!

Хихи, да му мислят тези, които ще очакват пенсия. Транс пенис ми е :) Да не са ми дали пари назаем, че да им изкарвам пенсиите :)

То кой къде работи не е толкова важно. Важното е, че всичкият ползващ се с закрилата на държавата бизнес е сива икономика. Това фотоволтаици, това ветрогенератори (не знам, кой е измислил това наименование, но е абсолютно вярно, те генерират само вятър работа) все работят на загуба. Междуселищният автобусен транспорт (почти изцяло в ръцете на политици) също. А сам човек с кола на газ пътува по-евтино отколкото с автобус. Но държавата им приема всичко, което предложат за разход.

Броят на българите работещи в "сивия сектор" е пропорционален на тиквите в управлението. Ако: Х=брой работещи в сивия сектор Т=брой тикви в управлението то: Х-> при Т->240 Функцият е линейна и непрекъсваема.

Х клони към безкрайност при Т клонящо към 240

Тъпо.

Елементарно е. Ако сте работещи в частна фирма, естествено че ще искате максимум парите си, които сте изкарали. Потили сте се за тях. Естествено, ако сте цигани или държавни служители, ще искате работещите да отделят колкото се може повече от ТЕХНИТЕ пари за вас.

В доста частни фирми не дават с месеци заплати, та дори и аванси. Нищо, че си си заработил мизерната заплата.

Ха добро утро!Това можех да ви го кажа и без да се събирате да откривате топлата вода!

А 99% от мангугстите са саво сив сектор! Сивият сектор с "бонусите" на политическите ,министерските, митническите, мевеерските, правораздавателните отрепки и т.н. не го броим, нали?!

Едно време, Индия-перлата в короната на Британската империя, извоюва независимостта си, като спря да й плаща данъци. Ама българите пък направиха ОТРОВНА ПОЛИТИЧЕСКА АТМОСФЕРА /държава ба мафията/ и патаксаха РАН'ЪТ. Така повлякоха и в "технически фалит" САЩ, а UK би шута на ЕС с BREXIT. Сега на ход е, tEXIT /TEXAS/.

За да се работи ''в сивия сектор" следва, че фирмата наела такива работници печели в ''сивия сектор'', т.е. въртят се огромни недекларирани и отчетени обороти. Къде е и какво прави държавата - закриля ''сивия сектор'', защото така според нея се облекчава пазара на труда и безработицата. Така скрити зад ''добри намерения'' безучастно, но всъщност съучаствайки се закрилят и подпомагат едни ''сиви'' хора и бизнеси. Да, има но навсякъде, но хванат ли те ... в България мъмрят, а в цяла Европа тези плащат цена, която дълго помнят, а някъде имат и време да размишляват в затвор.

За съжаление, жестоко си прав. "Скопиха" ни хубавата програмка за унищожение на популацията по територията НИ, "България". Никой не ни каза, че българите са били и са АРЕНДАТОРИ на тази /на Господ/ територия. Сега ще се развали заради тези калпави българи, целият Нов световен ред?! АНАТЕМА!

Ако няма сив сектор и двойно счетоводство -откъде пари за рушвети? Те самите управляващи го знаят много добре това. Ядосват се само на малките фирми дето хем подкупи не дават, хем данъци не плащат, ама нищо не могат да направят щото ако една ревизия струва е 2000 лв, после и 500 лв. не можеш им взе...Ще фалитат и после работниците на борсата - държавата да ги храни....А големите не ги пипат по обясними причини...