Загадъчен космически сигнал скара световни учени

Загадъчен космически сигнал скара световните учени. Те са разделени – дали е изпратен от извънземни, или не.

Обратно в новината

Коментари - Загадъчен космически сигнал скара световни учени | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ivo

Да се затвори еБАН моментално. Никакави субсидии. Това са едни лентяи на хранилка, които даже и на работа не ходят. Наука се прави в университетите, не в изкуствени комунистически структури.

...на глупакът, всичко му изглежда просто... За това и лесно взима "решения"...

Ще ми посочиш ли едно - само едно научно постижение с реален резултат за скромната ни родина? За нещо, потресло света, няма да питам.

А какъв е в крайна сметка сигнала?

Може и така да е, както е казала, бях в тоалетната и явно доста съм се напънал и чак се е доловило в космоса.

АЙДЕ, СА И ТИЯ ЩЕ НИ НАТРЕСАТ КАТО МИГРАНТИ...

Хайде да залагаме. Какъв е цветът на извънземните? Зелен, син, червен? Или оранжев с виолетови нюанси?

Според мен- тъмнозелелеНИКАКЪВ! :-))))))))))))))))))))))

А, бе какви глупости дрънка тази госпожа? Ако изобщо е казала такова нещо, естествено! Възможно е дори да не съществува изобщо такъв човек! Как щели да живеят върху нажежената звезда? Точно това изречение би го изплюл някой сульо, нежели учен с титлата доктор пред името си! Още вчера се писа, че звездата има една планета в орбитата си, и че тази планета има сходни със Земята условия, които биха били позволили там да има живот. Какъв живот, обаче! Какво търсим ние? Себеподобни? По-голяма тъпотия не съм виждал. И като го намерим този живот после какво? Има все пак сериозни учени по света, които аргументирано доказват, че със сегашните технологии и с тези от обозримото бъдеще ние не можем да напуснем района в който се намираме, защото вселената се разширявала с огромна скорост, много по-голяма от скоростта, с която разполагаме в момента. Всъщност, ние сме затворници на собствената си планета и не ни остава нищо друго, освен да се... самоизтребим. И без това човекът е точкова мутация във вселената!

"ff" защо още сега не се "самоизтребиш" и не зарадваш?

"И като го намерим този живот после какво?" - Как какво!?!? Ще си ходим на гости! Стига Марешки да задържи цените на горивата ниски .... че с това разширение на Вселената всеки път ще ни е по-далече ...

За тази звезда казват,че е на 96 светлинни години от нас. Значи сигналът /ако пътува със скоростта на светлината / В ЕДНАТА ПОСОКА е пътувал 96 + 96 /обратно/= 192 години/ако е наш. Преди 192 години ние едва ли сме имали възможност да "вдигнем толкова шум". Така ,че /според мен / или е някакъв случаен космически шум ,или ... Още повече ,че казаха че и НАСА и руската агенция били казали ,че през2017 година ЩЕ КАЖАТ КАКВО ЗНАЯТ ЗА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ И СРЕЩИТЕ СИ С ТЯХ. Е ,малко е останало до 20 17 година ,ако поживеем още малко ,може и да ни кажат. :-))))

Сигнала е от тази посока. Може и да не е оттам. Всяко отражение или спътник в тази посока може да излъчи такъв сигнал. Изобщо аргумента че сигнала е човешки е много правдоподобен.

...в началото, правилно посочваш "96 СВЕТЛИННИ ГОДИНИ", но това е РАЗСТОЯНИЕ. После обаче смяташ по две, за отиване и връщане, ама ЗЕМНИ ГОДИНИ, което е относително астрономическо ЗЕМНО време... Явно не си на ясно, че светлинната година измерва разстояние, а земната време... Една светлинна година е равна на 9 454 254 955 488 km... Айде сега, смятай наново!

Говориш за отразен сигнал, а тук става дума за интерференция, т'ва се учи в 9-10 клас в училище, явно не си стигнал до там!

Сигнала най-вероятно сигурно е да от земен характер или от орбитата на Земята. Но ако не е, не знам по какво съдят, че е от живи същества или може да е предизвикано от друго нещо. Както има пулсари например. Но не сме запознати какво са уловили.

Ако сигнала има стуктура и пренася някаква информация, то най-вероятно може да се детектира. И може и да се опита да се дешифрира. Все пак това си е отчаяна работа ако сигнала не е предназначен за нас. Първо каквъв спектър трябва да има: сега нашите сигнали се компресират, енкриптират пакетират и чак тогава се изпращат. Освен последния етап нищо не може да се хване, оптималния спектър е бял шум. Ако разсъждаваме за развитието на цивилизацията: трябва да са доста по-развити. Е даце това, което се вижда е че скоро компютрите ще започнат да мислят и техния коефицент на интелигентност ще се сумира. Ако има един чивек с КИ 150 и пет с 120, то като група могат да постигнат малко повече от 150. Ако са машини могат да достигнат 750. И това не е далечно бъдеще. Но когато КИ се различава много няма възможна комуникация интересна и за двете страни. Един с КИ 140 не комуникира с идиот с КИ 70. Да комуникираме с някой с КИ 600 -- все едно буболечките да се мъчат да си приказват с нас. Само че в случая сме буболечките. За мен е ясно: не може да комуникираме с други цивилизации конструктивно. Най-много по-развитата цивилизация да бройка сигналите в космоса и като намери някой да отива на лов за домашни любимци или за да им вземе обитаемата планета. Или просто да прочисти плевелите.

"Ратан" е съветски радиотелескоп, сега руски. Което дипломатично е премълчано. Какъв сигнал, уловили са собствените шумове на радиолампите. А има вероятно да оригването на някой пиян мужик.

Точно така, глупако, РАТАН-600 с диаметър на рефлектора 600 метра и диапазон до 35 GHz, и 'сичкото т'ва от 1976 година. Хората са слушкали к'во им пее небето, докато баща ти още се е драпал по топките и се е чудел на коя пача да поднесе чуден букет от венеричски болести.

В крайна сметка, както твърди Карл Сейгън, би било огромна загуба на пространство, ако в Космоса сме само ние, нали така?

Кралицата на Орион е тръгнала на обиколка..... :)))

Нали беше предсказано че унгарците ще доловят първите сигнали,и ще осъществят връзка.Ванга ли беше,Едгар кейси ли беше,не помня.

Ето новината, без коментарите на Антонова: link

както е казъл Айзък Азимов сред по развитите цивилизации във вселената човешката психика е квалифицирана като углавно престъпление

Oстава само да познаеш какво е наказанието и ще разбереш къде си и какво правиш всъщност+++

безкомпромисно налагане на задължително просветление : )

дайте да го чуем този сигнал, и ние искаме да усетим загадъчността му

не може без да платиш лиценз, интелектуална собственост е на радиотелескопа "РАТАН"

не може да го разбереш...

матрицата в този си вид е затворен модел. обозорът на съзнанието прави реалността недостижима във всеки един смисъл. няма логика в начина на търсене на извънземни и "сигналите" им. вселената не е като пещерата.

ждрольо, тъп си като жътварска стомна, математиката е универсалния език на вселената

с шопите явно дори и чрез математика не можеш да се разбереш : )))

Колония на ИДИЛ на някоя планета го е изпратила. Те са напред в космонавтиката и техниката.

ТАМ СМЕ. И ТУК СМЕ.

Булка и ти ако си умна колко президента и министър председателя, за какво да ти вярваме?

Сигналът е уловен от най-големият в света руски радиотелескоп "Ратан 600" - уникална машина е !

Допотопна. Уникален е колкото египетскате пирамиди:)))

Тия програми все пак са за това. За да намерят подобен сигнал (и да докажат, че е истински). Изказването на никому неизвестното ни светило едно че е тъпо и второ оспорва програмата seti. Сигналът наистина може да се укаже нещо отразено, но може и да не е. Но със сигурност, дори утре да кацнат зелени човечета ще се намерят учЕни да заявят, че някой ни лъже.

Ти пък откъде си сигирен че СЕТИ е това което казват.Лично аз се съмнявам. Той и Балард уж търсеше на Ной коритото ама....

Верно е бе, нали аз съм от там!

тук човешката глупост достига една от висотите си с коментара че тия трябвало даживеят на жежката звезда за да изпратят сигнала -може би нашата астроложка е някакво недоразумение или е журналистическа глупост-но най важното не се казва а именно дали сигнала продължава и да днес или е бил с кратка родължителност -за продължителността и характеристиките му нищо не се споменава а само глупости се пиат

Нашата специалистка набързо разреши спора,като обори руските учени,които явно са далеч по-прости от нея!

Да беше само тя. Ма на мурзилките не им изнася да се поразровят из други сайтове. Или пък не могат да ги прочетат.

Сигурни ли сте, че правилно сте превели статията? Разбирам, че не за вашите глави, но все пак струва ми се в тези текствове фигурира откровена глупост - да живеят върху нажежена звезда?! Не е ли по-логично просто да сте объркали сметките. Все пак разстоянието между нашата звезда и Земята е многократно по-малко от неописуемите 94 светлинни години. А каква ли е грешката в изчислението на линейни разстояния при тези порядъци??? Надявам се все пак да има и други четящи, които разбират какво пиша тук.

- за нажежената звезда е глупост; - разстоянията се научиха доста добре да ги изчисляват, тук едва ли има грешка; - вероятно е отражение на наш собствен сигнал в горните слоеве на атмосферата ни и върнат обратно. Просто посоката на отражението сочи към тази звезда.

Какво да превеждат бе приятел, това са твърдения на български учЕн...

--- Загадъчен космически сигнал скара световни учени.. --- абе просто преядох и се изпуснах в тоалетната! а тези и от това направиха десетина дисертации и професора!! ше искам да ми слагат наряди в други планети! ---

А може би в Херкулес се намира пъкъла?

Аз съм Делю ви Хайдутина, бех там и сега се връщам - ония чули чалга-певачките ни и искат нов златен диск, ако може така! Иначе никакви контакти /освен полови/!

Слънчасал си! (Щото другата опция и много по-лоша)

Невероятната журналистическа неграмотност отново бликна като кален вулкан.Сигналът е засечен от най-големия в света радиотелескоп РАТАН 600 в Русия но засеклите го не са били сигурни за произхода му и за това не са го публикували.Те просто са изчаквали бъдещото заседание по въпросите на извънземния живот за да попитат и други за това. РАТАН няма нищо общо със СЕТИ!!!

Това в превод е: кой е и къде го Делю хайдутин?

Ха ха! И като е излел, докъде е стигнал вече. Вектор на движение, скорост и координати. :))

Pesh0

Руснаците , явно са засекли нещо и неискат да кажат какво . Сигнала идва от звезда на 94 светлинни години , ако за да се изпрати сигнал , трябва цялата енергия , на звездата , как тази звезда , изобщо я засичат учените ??? Тя би светнала и угаснала . А за да се интерферира .... отрази този сигнал от тази планета и да се върне при нас , колко енергия трябва да сме имали и преди колко време да сме го изпратили този сигнал ??????????/

не бъркай интерференцията с отразяване

Pesh0

Я обясни , какво точно искат да кажат с това че се е интерферира сигнала ? ако идва от казаната планета ?? Че са се сблъскали два случайни земни сигнала и са пристигнали точно от тази посока ??????

Отразяване на сигнала от нашата собствена земна атмосфера. Допустимо е. Всъщност радиото на къси вълни точно така се отразява от атмосферата ни, затова и можеш да слушаш много далечна радиостанция.

Питайте кандидат президента на БСП той е летец и знае истината.Ако има желание ще ни осведоми.

...не знам какъв "радиоастроном" е въпросната госпожа, но говори не аргументирано. Ако сигналът бил от извънземни, те щели да живеят върху звездата си - един вид, това не е възможно..Глупости.Съвсем допустимо и логично е, сигналът да е от близко орбитираща до звездата екзопланета от Земен тип. Второ- нашият учен обяснява, че ние няма как да знаем дали един сигнал е изпратен до нас от извънземни или не, не можем го разпозна..Стоп, грешка! Точно за това е проектът СЕТИ, който от 60-те прослушва неуморно радиосигналите, които се излъчват от различни обекти във Вселената.Помните ли филма "Контакт" по книгата на Карл Сейгън?? Ето това е. При сигналите има определени закономерности и логика - говоря като лаик,без да претендирам, че разбирам.Но сериозните учени го обясняват така - когато в един радиосигнал има някаква математическа закономерност и периодичност на излъчване, това може да говори за някакво послание или разум.Тоест - такъв сигнал би се откроил на фона на обичайните космически шумове. А нашата "астрономка" така обяснява нещата, сякаш сме аборигени. Разбира се, сигналът може и да не е с извънземен произход, но пък такова снизхождение.....между другото, това е и най-реалистичния начин да се направи контакт с извънземни. Разстоянията са чудовищни, дори за напреднала цивилизация. А "езикът" на радиосигналите би могъл да е универсален.Точно на това се опира в изследванията си и проектът СЕТИ.

Те въпросните извънземни може въобще да не използват радиосигнали, а ние тука само да се мъчим...

1. Като ни видят акъла и ще си изключат радиото. 2. Господ е създал гравитацията, за да не оакаме космоса!

Проекта СЕТИ се основава на допускания. Преди 200 години такъв светоглед е бил невъзможен, след 200 ще е отчайващо смешен. Точно и нейните неща са допускания и толкова. Постоянно има сигнали от друга цивилизация - житните кръгове по цял свят. И въпреки, че някои от тях са разчетени пак не знаем абсолютно нищо за тази друга цивилизация, дори дали съществува - защото може това да е само вид 'запис'. Нали още с мангустите не можем да се оправим, камо ли с извънземни!

Защо до нас ли е сигнала? Много просто-Борисов пое организацията за председателството на ЕС... А На Путин не му пращат сигнал че ще ги анексира сато руска територия..ха.ха

Антонова разполага с резултатите от изследванията на нейните РУСКИ колеги, уловили странния сигнал с радиотелескопа "РАТАН".

Недей си хаби енергията да обясняваш нещо на Щерев. Колкото прасе може да кара велосипед, толкова и той е в състояние да мисли логично.

Наистина разумните същества вероятно не биха изпратили сигнал ей така, колкото да привлекат вниманието на други разумни. Срещите между две цивилизации обикновено завършват с натикването на по слабо развитата в кучи за*ник и завладяването на нейните ресурси за живот. Справка: индианците в двете Америки и аборигените в Австралия.

Наистина има резон в тия разсъждения. Затова земляните изпратихме и генофонда си в космоса...

LeGrandTulup

Е, може би за наш късмет Вояджърите ни пътуват със скоростта на костенурка. Ще им трябват стотици хиляди години докато стигнат до друга звезда, а там я има разумни, я не, я ги забележат, я не. Я ни разберат посланията и я се сетят как да пуснат златната плоча на грамофона.

Баси скапаната пропаганда....., ако го бяха засекли СЕТИ, щяхте да го напишете в заглавието...., както и така да го обявят в БТВ!!!!!! В случая е засечен от РАТАН 600 - руски радиотелескоп, а го пишете в средата на текста........., много сте плоски! ТОВА, В СЛУЧАЯ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, ДРЕБНОТО ЗЕМНО ПОЛИТИЧЕСКО СЪЩЕСТВУВАНЕ, НЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЕВЕНТУАЛНА ТАКАВА ВЪЗМОЖНОСТ, НА КОНТАКТ! + Това, за тези специалисти, от САЩ, Русия или Китай е без значение шшиибаната ви пропаганда....., те си взаимодействат, защото са далеч над дребните ви проблеми.

За да стигне сигналът била необходима енергия от звезда подобна на Слънцето. Обаче, понеже идвал от точно такава звезда, не бил реален. Българският единствен работещ радиоастроном достигна нови висоти! Руснаците обаче съмняват нещо последно време, с тези нови технологии които извадиха и в медицината, военните и космическите разработки. Нищо чудно да са се добрали до някакъв извънземен обект и да му прилагат реверсивно изучаване. Според някои дори обектът им е бил предоставен от Китай, защото имат повече възможности в инжинерството и науката, като в замяна получават технологии и протекции във военното дело...

Е, какви протекции ще получават, ако имат повече възможности и в двете?

Ако си поразмишляваме...От къде учените знаят дали могат или не могат да улават извънземни сигнали след като въобще не знаят какво имат насреща си. Нито от какъв произход са съществата, нито при какви условия живеят, нито какви познати и непознати технологии използват. Просто по навик обличаме всичко в човешката гледна точка и си обясняваме всичко с нашите закони, виждания и разбирания за живота. А знаем ли какво има в необятния Космос?! НЕ.

да не се карат - макетата са го изпратили, когато са създавали вселената и сега стига до Земята!

Учените са от Магаданският институт.

Не. недоУчените са от Скопие.

Грешката на земните учени е , че се опитват да интерпретират извънземния разум по подобие на земния !