Няма да събираме документи за доказване на стаж за пенсия

Хората вече да не събират документи, с които да доказват стажа си, а да подават само заявление за пенсиониране, предвижда в програмата си Бисер Петков.

Обратно в новината

Коментари - Няма да събираме документи за доказване на стаж за пенсия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

abasador

жалко (или на кого да вярваш), че се пенсионирах преди малко повече от 2 (две) години. НОИ не ми призна трудов стаж от една и половина години, независимо от това, че в трудовата ми книжка са записани три повишения на заплатата ми на три реда , заверени със 6 кръгли печата (на ДСО-то в което работех) и със 7 подписа на ген. директор и счетоводител. Причина... стажа не е заверен с правоъгален печат... закон. Писах две писма до НОИ и описах, че през това време съм построил най-хубавата и престижна сграда (в моята трудова кариера) в София, облицована цялата в гранит с алуминиева дограма и затъмнени стъкла т.е. една многоетажна луксозна сграда... и до сега но кост ни вест от НОИ. Но за сметка на това, Решението ми за пенсия излезна в края на юни 2016... е какво от това, че времето за чакане се оказа само 22 (двадесет и два) месеца. За сведение, началото на септември 2014 подадох молба за пенсия. Е вече си получавам пенсията. Лек ден.

След като заемите станат над 30 % от брутния ни продукт няма да има парички за хорицата. Так да се каже подготовка. А тиядето между 1989г. и 2016г. продължават да не им се правят досиета никога няма да се пенсионират. Да живее партия ГРОБ!

Винаги съм се чудил защо това не се прави и сега - отдавна всеки има досие и трудова книжка.

При ликвидацията на много места неконтролируемо се унищожаваха документи, които по закон трябваше да се съхраняват в архива над 30 години. Много хора пострадаха от липса на документи за получавано възнаграждение, което участвува във формулата за определяне размера на пенсията.

Пенсионна реформа в силовите структури. Привилегии. Всички с първа категория и 20 заплати. От нашите.

С това нарастване на възрастта докато ни дадат пенсия ме отказаха от пенсия.То е ясно че няма да стане и да натурпаме такъв стаж че да стане да се пенсионираме.Така че пенсиите са отживелица.

Питането ми към НОИ и МТСП е КОГА ще се Актуализира СОДІСредния Осигуретелен Доход/ за страната за преизчисляването на стари пенсии...!?!?!?Сега е 398,17лв и е от 2006г и вече 10 години ,достатъчно е НЕ актуален ,при днешните стойности на СОД-над800-900лв...Процента на Осигурителния стаж също да се актулизира ..поне . 0,5% ., и то веднага..., а не както незабелееежимо и мииинимално е предвидено с 0,01 ... след години...!?

Пенсионирах се през 1996 год на 55 години.Бях работила на няколко места.Когато отидох да си извадя образец за пенсиониране от едното място,касиерката ми беше издала документ за две и половина години.Друго не намерила.Добре че ми даде в нейно присъствие аз да си извадя стажа и след това да и покажа всичко.Стажа ми беше осем и половина години.Предприятието беше си сменяло името вследствие на разделение и сливане с други сходни предприятия.Та мисълта ми е всеки да си води тефтерче за годините,къде и колко е работело,за да не се случи някоя мързелива касиерка да не му намери някоя година стаж.При соца това често се случваше.

Пенсия без таван ЕДИНСТВЕНО за работилите в частния сектор! Всичко друго е измама и обирджийство!

работя в частния сектор и си искам парите!

Пенсия "без таван"???? Винаги има таван, особенно когато има таван на осигурителната сума. Държавата трябва да осигурява само минимална пенсия съобразно трудовия стаж, но не по-висока от минималната работна заплата. Оттук нататък си свободен да влагаш средства в допълнително пенсионно осигуряване, да прави спестовни влогове, да купуваш имоти и т.н. Тогава и тавана ще е какъвто ти се иска.

като си в частния сектор сега не искаш солидарно от твоите вноски една малка част да отиде за увеличението на пенсията на твоята учителка, която е болна и стара и едва свързва двата края?

Пенсия, без таван, това, което съм заслужил с работата си! Това, за което пишете, не е реформа, а подобряване на административното обслужване.

И аз това исках, осигурявах се на максимума,но ме ограничиха завинаги. Това не си ли е чиста кражба?

Аз съм на 48 години и имам 50 години осигурителен стаж .Трябва да работя още 6 години за да се пенсионирам . Защо не мога да се Пенсионирам по рано и да взимам Пенсия която отговаря на парите които плащам на НОИ , осигурявам се на Тавана от 2600 лева месечно .Колеги като мен бяха ограбени от Държавата - изчислена Пенсия от НОИ в размер от 1250 лева , изплащат им 910 лева , даже не им дават Коледните и Великденските Добавки към Пенсията .

Ти прочете ли какво си написал?

Какво не ти е ясно ?

защо, ами отговора е много прост ! живееш в бyлгаристан ! защо не си взе партакешите и аиде в ниaкои от белите страни ???

Отговор: Защото така пише в закона. Аз също се осигурявам на 2600 и ще трябва да работя до 65...

ако трябва да се пенсионирам през септември 2018 г., ще внасям куп документи и няма да ми дадат това, което съм изработила. Този "таван" на пенсиите щял да отпадне от 2019 г. и то само за новоотпуснати пенсии. А другите хора? Колко пъти всеки предизборно обещава, че няма да има ограничение за размера на пенсията! Но за някои категории това не важи - разни магистрати, евродепутати и др. подобни.

Бели кахъри. Който е жив и здрав 2018 може да поработи още една година и тогава да подаде документи за максимална пенсия. Жалко за тия дето са работили без осигуровки, за тия дето са ги и ги осигуряват върху минимална заплата и за тия, които нищо няма да могат да докажат за годините, когато НОИ нямаше работещ софтуер. А циганите дето не са работили ще живеят и се веселят - ще си изпросяти добавки към социалните пенсии.

Затова нашите пенсии са ограничени - да има за посочените от теб групи.

Със сухото ще изгори и мокрото. Жертви ще са хората работили в прехода. Софтуерът на НОИ заработи не толкова отдавна, а огромна част от частните фирми съществували в годините 1989 - 2000 и прекратили съществуването си не са оставили архив никъде.

След 20 години, когато тъмнозелените ще са мнозинство, а българите - малцинство не се знае колко пари ще останат за пенсии в сметката на НОИ ... вероятно един работещ ще трябва да изхранва двама пенсионери и четирима тъмно зелени ...

Всичко това е за да се прави икономия на пари от НОИ.При сегашните условия Коефициентът е функция от К1/1982 -1996г- три последователни години и К2 от 1997 г /по данни от регистъра на НОИ и К1 винаги или почти винаги е по висок ,тъй като при социализма осигуровките се внасяха в пълния им размер и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Сега махаме К1 и НОИ си закърпва приходите ,а поданиците духат супата!

Най-накрая нещо умно да направят.

Както е казал поета: Бедни Македонски, защо не загина на марсово поле, а сега ще ручаш жабетата ПАК...

Отидете на сайта на НАП, напишете в полето за търсене "осигурителен стаж и възраст", резултатът ще е текст на Наредба за пенсиите и осигурителният стаж (може и да си го изтеглите. Цитат от текста, за да ви амбицирам да си го намерите: "Раздел II. Пенсии за осигурителен стаж и възраст ..... 4. от 1 януари 2019 г. - при възраст 61 години и 4 месеца за жените и 64 години и 2 месеца за мъжете и осигурителен стаж 35 години и 8 месеца за жените и 38 години и 8 месеца за мъжете;" Жална ни майка - ще трябва да работим до гроб! В Европа отчитат и нивото на реалната безработица по региони и съответно това се отраязява в правилата за пенсиониране, преференции за работодатели, които назначават работници под 24 - и над 47-годишни. В много държави има и пенсиониране пожелание с непълен трудов стаж - това трябва да бъде прието и тук. Да не забравя ме, че трудът е право, а не задължение!Да не говорим, че у нас се определят масово пенсии под обявената "линия на бедност"! Човешки права се нарушават с действащата пенсионна система!

Циганите кой ще ги храни? Кой ще им плаща помощи и детски? Кой ще плаща за армията от Калинки на ГЕРБ? Пак добре, че не са предвидили да се работи до 100 годишна възраст.

Хора които са работили в анархията на 90те години по-добре да си пазят всички възможни докуманти. След 2000 данните на НОИ и НАП са доста адекватни, все пак всеки е добре от време на време да си ги проверява защото некоректни работодатели има и сега. Вече има достатъчно възможности да се види осигурителния стаж и статус и дори прогнозната пенсия към момента. Човек трябва да ги следи тези неща и да взема мерки навреме, а не да се сеща 20 години след събитията и после НОИ да му е виновен че е работил за разни мизерници.

много млади момченца и момиченца забравиха годините на глада , кой е бил мизерник, ще станеш стар след някоя година и ще видиш дали ще бъде същото, истината е че нямаше контрол тогава и много хора ще страдат. казвам го от собствен опит , не дай боже да се разболее човек ...само обиди по тези сайтове

вземе интервю от този на снимката, като интервюто да се състои от един въпрос: Каква е разликата м/у пенсиониране по индивидуална партида (както е на Запад) и пенсиониране по "солидарната" система, която се прилага у нас! Точният отговор на въпроса ще ви изясни всичко.

Хората които са големи радетели на индивидуалните партиди малко да се замислят че не живеят в САЩ. Живеят в България с политици крадци и малоумници. Какво би станало с хората работили пенсионирани преди 1997 ако пенсионната система беше базирана на индивидуални партиди - ами щяха да получават толкова малки пенсии , че на практика никакви. Осигурителните вниски в Бг аз лично ги приемам като малка застраховка срещу абсолютна мизерия, а иначе парите си ги управлявам сам. А ако смешните осигурителни вниоски ти се виждат високи, не знам как смяташ че ще се оправиш сам.

Panther, работих в бдж ! имам пbлен трyдов стаж ! Kазваха ни белите роби на бдж ! Pаботата беше отговорна ! имаше моменти в които, косата ти побелява за една нощ ! Zа цялото това напрежение сега имам пенсuя за стандарт на животно - наи-ниската за бyлгаристан !!! Cbпрyга ми - машинен инженер от висока класа / лек мy пbт / си отиде с пенсuя, от която полyчавам нищожна сyма ! Tова е от 1997 година ! Dобре, че посbветвахме синовете си, които имаха резyлтати от тестовете, с които ги приемаха в Xарвард Yниверситет, да бягат мнооого далече от бyлгаристан ! Zавbршиха престижни чyжди yниверситети и сега си пестят парите за техните деца, да завbршат Xарвард, за да могат да работят и те на наи-високите позиции в света като родиTелите си ! Vnychkata mi na 3 godini /v momenta/ samo ot kontakta s decata ot detskata gradina govori dobre 3 zapadni ezika !!! Tова е истината скbпи сbнародници - граждани на бyлгаристан !

А фирми, които са закрити вече 10 години как ще пуснат данните?

Фирмите може да са закрити, но документацията се пази в архиви. Новото е,че ако ти предстои пенсиониране, няма да издирваш къде се съхранява документацията и да ходиш до там пет пъти.Документацията ще се изисква от архива от НОИ.

Как да стане??? Ако си бачкал барман в заведението на мутра, което го държи, за да си пере парите, а повечето "възможности" за работа от началото и средата на 90-те бяха такива, точно баш ще си пази "архива" ли??? Наистина тези, имали нещастието да работят на такива места през периода 1990-2001 г., а това бяха почти всички възможности да се работи в "частния сектор", много трудно могат да докажат своя стаж за този период:(

обаждам се на една служителка във Враца, където съм работил в залеза на социализма и тя неще, та неще да ми издаде документ, че като ме заубеждава, че ми е рано, че дотогава всичко ще бъде изпратено по служебен път в НОИ, всичко ще бъде едва ли не по мед и масло, но нещо ме обземат съмнения и тревога, защо ли?

Откъде НОИ ще знае дали кандидат пенсионерът е служил в казармата и кой ще поиска и издаде документ без пълномощно от кандидата? Има много хиляди закрити предприятия с архиви на хартия, кой ще ги търси и кой ще знае къде да търси?

Ще ти кажа как ще разберещ - пишеш до военният архив в В.Търново да ти направят справка. от там любезно ти казват да напишеш всички данни, след което ти пращат писмо с наложен платеж в което пише че нямат данни за теб, но вече си платил таксата за "услугата" им, че и доствката на писмото. Радост!!! почти "електронна услуга"

В ЦАВ Велико Търново проблеми няма. Ако си пазиш военнта книжка не е необходим документ от ЦАВ. Ако не я пазиш подаваш заявление и срещу 18лв получаваш необходимото.

в ЦАВ-МАВ, може да няма проблем, ама при теб очевидно има -> с четенето.... мошениците вземаха парите -> няма ли данни. Книжката се пази со все подпис и печат, прошнурована номерована. дажи и копие им пратих. и те ми пратиха няква хартийка за паричките и за г.ъз папиер не ставаше. но щом ги разбираш тия работи...

Пълни глупости... Да видят колко наказателни постановления има на некоректните работодатели, които дори на трудов договор не са превели осигуровки... поредната тъпа схема дето ще ощети след време хиляди хора...

Интересно как няма да се доказва стажът, ако един новоизлюпен пенсионер отиде в НОИ и му кажат: Според нашите документи имате 13 години трудов стаж:) А пенсионерът примерно има 45 години стаж. Какво правим тогава? Пак ли няма да се доказва?

Не чакаш до пенсия - отиваш в НОИ (или отваряш сайта им) и виждаш на колко стаж те водят. Ако ти липсват години сега е добре веднага да оправиш проблема.

Не си прочел какво точно съм написал. Става въпрос за нови пенсионери, които вече са пенсионери! Не за такива, които ще се пенсионират след 10 или 20 години.

Контролът глупако!

През 2019 отпада нуждата от трите най добри години преди 01.01.1997 и поради тази причина се гледа стажа само след тази дата. НОИ разполага с данни за стаж в електронния регистър от 01.01.1997 и за тях е лесно да ти изчислят пенсията, ама дали ще я изчислят правилно в това много се съмнявам.

Serpicо, прав сте, ама мнооооого сте прав !!! Mоята пенсuя е изчислена така че да вземам наи-ниската пенсuя за бyлгаристан ! Aми така де, тези с големите пенсии откаде ли ги вземат ?????!!!!! Dали от сbщото място откbдето вземам аз моята ??? Hееееее, едва ли !!! TE просто са хванали бога за шлифера !!! Hе се оплаквам, защото синовете ни работят на наи-високите позиции по спецuaлността си, нооо не в бyлгаристан, разбира се !!! TE ni osigyriavat dobro kachestvo na jivot ! No si davam iasna smetka, che ymeniata i ysiliata, koito sme polojili za razvitieto na tazi strana e triabvalo da gi polojim v drygata strana, tam otkadeto sega polychavame parite , s koito jiveem normalno tyk !!!!!!!!!!!!!!!

"от 01.01.1997 и за тях е лесно да ти изчислят пенсията" ТЕ винаги изчисляват правилно! Дори когато грешат!

Работодателите щели да изпращат "доброволно" данните в НОИ. Ще изпращат, ако съществуват договори, ако не спестяват данъци, ако не крадат работника, ако не......Тоя малоумник какво прави изобщо в НОИ? Не сме ли свидетели как изчезнаха куп документи точно от НАП и НОИ, и се наложи маса народ да стане зорлем мошеник, за да се пенсионира? Махайте се некадърници!

Принципно звучи добре, но като им знам архивите, безхаберието и хаоса, ппросто ще стане страшно!

При съществуващото състояние на архивите на НОИ /изгорели архиви, непълни архиви и т.н/ особено за периода преди 1997 г., това е престъпление спрямо цяло едно поколение, което ще остане без пенсии или със силно редуцирани такива.

Това което предлага този тиквеник е практика във белите държави откакто съществуват пенсионните осигурявания! И защо трябва да се чака чак до 2019-та година, до тогава ли ще учи некадърните чиновници как да вършат работата за която им се плаща! Писна ми от калинки и торни бръмбари! Все на лайното ни водят!

Много е тъжно, когато някой си няма идея за какво иде реч, да се произнася. Да започнеш работа в пенсионен отдел дано, като си много умен и кадърен.

досега защо не направиха автоматично да увеличава пенсоята на работещи пенсионери а не както сега да подават и чакат до 4 месеца.... ДУМИ ДУМИ но трябват и дела факти дейсвителни

Много хора на по-млади години са били съгласни да ги осигуряват на минимума,а другото под масата, така ли е ? После реват, че им малки пенсиите. Да не говорим за тези ,които години наред са работили без договор, такива също има много. Е какви пенсии чакате ? Я на един такъв "работодател" тарикат два месеца никой да не му работи при такива условия, дали на третия няма всичко да му е наред с договори, осигуровки и др. Ама не е луд който яде баницата.

През целия си стаж от 30 години, ме осигуряват на целия доход. Удържат ми по 1/3 от заработеното! С промените които сътвори дянков, не се знае още колко пъти ще увеличат възрастта за пенсиониране докато стана на 65! Ако доживея до пенсия най-вероятно ще вземам минималната пенсия въпреки 400-те лева които ми удържат всеки месец! Идеята е да няма пенсионери! Знам, че звучи гадно, но такава е целта. В бъдеще да се пенсионират само държавните служители, военните, депутатите, политиците! НОИ в този си вид е просто една финансова пирамида с държавно участие в която си ЗАДЪЛЖЕН да си влагаш парите за старост. Отделно се чудя как частните пенсионни фондове са все на загуба и без доходност, пък "работещите" так си получават заплатите! Защо от нашите доходи получават пенсии чешките, норвежките, френските и прочие пенсионери, чиито пенсионни фондове "инвестират" в България!

Като не ти изнася хващаш едно плакатче и пред министерски съвет и почваш да си търсиш твоето, искай си индивидуална пенсионна парти, както е по нормалните държави и както е правилно... Само мрънкате, ревете и се оплаквате, а тук таме и някой се изви като форуме войвода дето ще оправи света, но истината е че всите бугаре сте мишки и си трайката да ви мачкат.

Ако направиш сметка - така е много по-изгодно за работещия, но всеки сам трябва да се погрижи и да се подсигури за старините си с това което взима!

Първа категория за всички от силовите ведомства. И на улицата, и по полигоните и на жълтите плочки в канцелариите и на катедрите във ВУЗ. И не си заплащат осигуровките за наша сметка. И ранно пенсиониране. Ние с трета категория в гроба.

Всяка промяна е за по лошо. Не вярвайте на данайците. Пазете си документите! Махат швейцарското правило, защото не им е удобно. През 2017година няма да има увеличение на пенсиите. Сега системата работи сносно. Като подадох документи след около два месеца получих пенсия. Уточнявам, че не съм бил полицай или държавен служител. Пазете си документите и искайте да се запази швейцарското правило!

Колко такива сме ги чували... А като дойде време човек да се възползва, попада в капана на чиновника. Това е нашата мила Родина. Не бива да го забравяме.А ние трябва да очакваме, същият този чиновник да работи за нас?

Изплащаните в момента "пенсии"/социални помощи/ са ЕДВА 28.3% от РЕАЛНО ПОЛАГАЩИТЕ се при навършена възраст и трудов стаж!?!?!Останалите "покриват" разходите за циганите?????? До К О Г А ??????

"Няма да събираме документи за пенсия" - това е първата стъпка на крадците от ГЕРБ! Втората е - "Няма да изплащаме пенсии, поради непредставени документи!"

Като знам за колко месеца след 1997 г. няма данни за внесените ми осигуровки и как ми обясняват, че УП-то ще оправи работата си имам едно на ум. Да не говорим за времето след 1990 когато бях с осигурителна книжка и нямало нужда от УП. А ако идем по-назад - добре, че трудовата ми книжка изглежда добре, че загубили ведомостите за 3-4 години и не могат да ми издадат УП за целия пвриод. Та още доста време подаването на документите ще си е емоция.

Много и различни услуги , Но най-важното Не давате ! Пенсиите който хората са си изкарали ! Пари дайте а не " Услуги" ! Не нужна организация , една голяма банка ще върши всички тези " услуги " без пари стига да държи бюджета на НОИ !

Правилно ли разбрах, че държавно лице съветва да се унищожават легитимни документи, от които след време ще зависи физическото НИ оцеляване???? То и сега постоянно се чува за случай, за липсващи години, несъответстващи осигуровки и т.н., а какво остава когато ни карат сами да си унищожим единствената документация за заработеното....

на форумците и на лицето от снимката!!! В момента съществуват два начина за изчисляването на пенсията - 1. Взимат се трите години преди 1990 г. и УП-тата от работодателите след 1989 г. 2. Взимат се трите години и подаване на декларация за след 1989 да е на база в архива на НОИ. Сами си преценявате кой от начините да изберете - следите си на сайта на НОИ осигуровките след 1989 г. дали ви удовлетворяват. Стажа е друго и той си е в трудовите книжки!!! Простичко, нали ??

Извинявам се за годините - те са до 1997 и след нея. А ти дето си цъкнал минуса, за какво си го сложил? Ако не вярваш - иди в НОИ, ще ти покажат официалният документ, който регламентира двата начина. Ей, няма да свършат пръчките на тая територия!

Е при това положение, ще се ксъдим с НОИ до дупка за доказване на стаж по съдебен ред! Хора, пазете си хартиените документи, особено тези отпреди 2000 година, пък и после. Да не окаже, че фирмата е била продадена на някой циганин, че архив няма, т.е. цялата "грижа" на НОИ е да Ви намалят осигурителния стаж и оттам пенсиите! А може и да не може да се пенсионирате!

Работех като държавен служител и при предоставяне на документите си в НОИ се оказа, че в базата данни на НОИ 2г и 5 м със се водела на 4 часов работен ден, което е абсурд. Има вероятност част от моята пардида да е заминала на някой друг. Това не трява да става! Много такива хора ще пострадат заради не коректната база данни на НОИ.

Съвсем случайно разбрах, че в НОИ ми липсват цели ЧЕТИРИ години трудов стаж. Добре, че те са ми отбелязани в трудовата книжка и имам т.н. "Образец 30" за това време. Така че, не вярвайте на държавата и се снабдете с необходимите документи

Идеята наистина е добра, стига да не се появят подводни камъни. т.е. да е разумно обмислена.Трудно ми е да повярвам ,че тази идея ще се реализира на практика, защото досега всичко което се предприема е за да усложнят живота на хората. Няма да е изгодна за онези другите хора "крадците" и затова съм предубедена за реализирането и.

В момента хората трябва да носят на НОИ трудови и осигурителни книжки, удостоверения за пенсиониране от всеки работодател и пр." А какво се прави сега, ако "работодателят" ти вече отдавна го няма на пазара, а след 1989-та някой заинтересован другар е изгорил/унищожил архива?! Питам, щото в Бургас например изгоря един архив... Идеята на Бисер Петков е похвална! Аз, понеже съм далеч от пенсия, никога до сега не се бях интересувала, че сега хората сами си вадят удостоверенията от всеки работодател, което намирам за голяма тъпня!

Принципно, задължение е всеки работодател при напускане на служител или работник(независимо по каква причина) да му даде заповедта за освобождаване, приключена трудова книжка, служебна бележка за удържан ДОД, такава и за ползван годишен отпуск, У-30, ако е работоил на непълно раб.време, УП-2.Някой документ може и да съм отървал в калабалъка. Ха сега кажете колко от нашите работодатели дават всички тези документи.

Да де, съгласих се, че е задължение на работодателя, но защо, ако работодателя е некоректен, трябва да страда работника? Нали има трудови книжки, в които се отразява всяка промяна на месторабота или позиция и заплата? Извинявай, ако звуча наивно, но понеже ми е далеч пенсионирането, не съм се интересувала в детайли...

Стига плакали! Мой колега род.1951 г. се пенсионира само по данни от регистъра на НОИ, и УП-2 за 3 години преди 1997 г. Нямаше данни за 3 различни месеци от 2006 г./не се разбра защо/ и му написахме УП-2 само за тези месеци. Пенсията му излезе за 3 месеца.Ограничена на максим.размер. По интересното е, че той никога няма да вземе реалния си размер,макар че се е осигурявал на максималния размер от 2001 год. А това е несправедливо.

Какво правим с фирмите, които са изчезнали без да подават каквито и да било декларации за работещите в НОИ. И като от НОИ не ни намерят в архива какво правим? Няма фирма, няма документи в архив, няма документи в НОИ - извод: няма петсия!!! На мен така ми се губят 6 години.

Пенсионното осигуряване са вноските, според които после получаваш пенсия. Не виждам как очакваш 6 години да не внасяш нищо в касата, а после НОИ да ти ги изплати все едно не си укривал данъци.

Е много си тъп, момшенце "4"! Явно си нямаш на идея какво беше през 1990-2000, че и после. Там е работата, че много работодатели са удържали лични вноски от работещите, но не са ги внасяли в ДОО! А сега работникът разбира, че не са му внасяни осигуровки. Явно си много млад и мислиш, че всичко, което хвърчи, се яде.

Ако си сключвал трудов договор отиваш с него в Инспекция по труда.

Не четеш, малкия!: "Какво правим с фирмите, които са ИЗЧЕЗНАЛИ без да подават каквито и да било декларации за работещите в НОИ." Или си мислиш, че няма такива фирми? Какво си мислиш, че е т.нар. "Инспекция по труда"? Някакви магьосници, умиращи от желание и имащи безграничните възможности и воля да те обслужат на max? Опитай и ще усетиш как те "обслужват".

как се живее с 400лв (от големите) например.

ТРЯБВА И НАП ДА ГИ ПОСЛЕДВА И САМА ДА СЕ СПРАВЯ СЪС СУП-ата СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

А какво ще правим с осигурителния ни стаж между 1990 и 2000 ?! Дето нито в НОИ го има, нито в порутени архиви! Вие само гледайте как 90% от едно поколение няма да може да се пенсионира.

Не го познавам човека, но това което предлага да не се събират документи е МНОГО УМНО. Сега работиш като вол, внасяш всички осигуровки, накрая някакъв дремещ пазач по ликвидирано предприятие си напали печката с документите за стаж и иди се оправяй. Хората минаваха през девет кръга на ада да доказват очевадни неща и накрая или ги лишаваха от пенсия, или от стаж и т.н. Болни и стари хора се влачат по години по несъществуващи учреждения и предприятия и се молят някой да им даде информация за доходите им, но всеки вдига рамене и ги препраща на друго място, от където пак ги пращат на първото и т.н. Да не говорим за сега, когато в НОИ има пълна база данни и всеки сам може да си изтегли от там по дати къде е работил, те да искат тази информация от хората. Излиза,че НОИ не признава собствената си база данни при пенсиониране. Това беше пълен абсурд и простотия - все едно БНБ да не признава банкнотите, които печати. Така, че браво на такива предложения. Друг е въпросът, че ако човек има документи, показващи нещо различно от това на НОИ и не е съгласен с тяхната сметка, трябва да има право да ги представи и ако се наложи по съдебен ред да бъдат признати.

Този много си е повярвал! Някое държавно хрантутниче, ще си вдигне д-то да ти вади документи? Ето как рязко ще паднат намерените години трудов стаж. Това да си говориш и да си вярваш е супер, ама да мамиш и другите!!!

Работил не работил на калпак. Има ли справедливост за това, което си внасял. Те затова умните бягат на запад !