Фирмите трудно задържали добри служители

Общо 42 на сто от служителите в български дружества са заявили, че не вярват в способността на компанията, в която работят, да задържи най-добрите си хора.

Обратно в новината

Коментари - Фирмите трудно задържали добри служители | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

СЛед като плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим :) На всички работодатели които, реват за квалифицирани хора ще кажа само едно : нали сме член на ЕС, след като те нямат проблем със заплащането ЕС малък ли им е , за да си намерят квалифицирани кадри???!

Колкото и да звучи странно- по лесно е да взема интервю от светска световна знаменитост- отколкото да си намеря свестна работа в БГ. Има фирми и дружества, които непрекъснато си търсят служители- за някои, с годините сякаш това им е някакво хоби, не цитирам... Искат да си почти гений- не мога да си го обясня- и то за малко пари, да се справяш с много операции. Идва ми направо да си грабна багажа за ...

Mnogo sa mi interesni takiva hora kato tebe govoriat ama predstava niamat za kakvo. Ei taka 4e6at si ezicite. Nito si bil na zapad, noti si ti4al po intervuta nito si rabotil vav zapadna firma ama edin ton gluposti izpisa. Gledai gledai ama mejdu tova da gleda6 i da vijda6 razlika ima, zabludeni ovce ste i tova si e.

Много банално звучат оплакванията на работодателите колко им бил тежък животът тук. Ако тук имат задължения, то в Германия имат двойно по -големи задължения. Аз не знам къде го има това да те осигуряват на минимална...Има начин, работодатели, как да живеете по-лесно - закривайте фирмите и ставайте редови служители на други. За нови коли, пари винаги има, но за заплати -не. За екскурзии до Тайланд и Куба има пари, но за инвестиции в собствената фирма, иновации и хора- не. Е, как да повярвам , че бг работодателят трудно оцелява ?! Просто няма да повярваме на крокодилски сълзи :)

А как да се развиват фирмите, като имат единствено задължения? А какви са задълженията на един служител? Никакви. Той може да напусне, когато си поиска. Няма никава лоялност, на всеки са му малко парите, но когато му ги дават не пита аз изкарах ли си ги този месец. Казва едно мерси и до следващата заплата. Не познавам такива, които да се напъват и да заработват повече. Защото, ако има за работодателя ще има и за тях. И да стане като в други държави - на нова работа с препоръка от преден работодател.

i az sum 100% saglasen

kato se seshtash da iskash pari triabva da se seshtash i da rabotish!!! ne e nujno da ti go pripomnia tozi deto ti plashta i napraktika ti osiguriava jivot. SAMO REVLIOVTSI LI OSTANAHA V TAZ DARJAVA?>????

още ли сте тука търтеи такива, още ли не сте заминали за чужбина. Какво само ни плашите. Идете навън научете се как се вади хляба и като се върнете ще получите добре заплатена работа

Hora, Swur6wa se ! Kostow kaza 4e ni trqbva ikonomika bazirana na znaniq, i e praw. Tiq s dwata hotela na moreto i drugi psewdo bisnesmeni 6te umrat ot glad, za6toto mutilkata vuv Vodata se utaqwa, a s neq i teq biznesmeni 6te zamrut. A horata sus znaniq znaqt kak se deistwa v bistra voda i togava sega6nite hotelieri 6te si 4istat kenefite na sobstwenite si hoteli sre6tu zapla6tane- za trud , koito bi mogul da bude vur6en prakti4eski ot vseki, demek nisko. Poradwaite se o6te malko na ednoli4nite si Stroitelni Firmi4ki i familnite hotel4eta.

Браво - на 100% точно си го казал. Не че социализма (и особенно СССР) беше идеален, но създаваше противовес. Обикновенните хора на запад въобще не знаят колко много от просперитета дължат на съществуването на източния блок. Сега като няма заплаха всеки по-силен (държава, компания) решава и прави каквото си иска - войни и тнт. Тука се говори, че по-възрастните били по-съвестни работници, но това не е от възрастта, а от времето и начина по който са били възпитани, сегашните младежи като станат на техните години, няма да са същите - но такава е и целтта - тъпо и лесно управляемо общество на консуматори.

Защото всеки в БГ смята, че е роден за шеф и непрекъснато гледа в паничката на шефа...приятен weekend!

тва бг чорбаджията заслужава само крадене и никва работа!!!!!!!!

Здравейте работодател, мисля,че начина по който разсъждавате е и на много други ваши колеги - но неправилен. Добрите работници на по 50 години с изградени навици,умения,морал за чиста и точна работа.... също някога са били неориентирани младежи с много мечти и празноглави искания. С течение на времето са разбрали какъв е живота и всеки е тръгнал по своя път. Някои са се квалифицирали и си работят съвестно,други пък цял живот сменят фирмите,пробват това и онова,докато разберът,че за нищо не стават. Зависи от човека. Мисля, че всеки работодател до 3 месеца може да разбере с какви личности си има работа. Инвестирането в млади хора си заслужава - те са старателни,искат да се научат и са работливи. Освен това лесно се сплотяват в колектив, а това е много важно. Не на последно място трябва да помислите и за задържането им в България - кой ще ви плаща пенсиите след години ? Успех на всички !

Едно от обясненията за начина на работа на повечето българи се крие в сентенцията от преди 1989- ТЕ МЕ ЛЪЖАТ ,ЧЕ МИ ПЛАЩАТ, А АЗ ГИ ЛЪЖА ,ЧЕ ИМ РАБОТЯ. Друго е именно в отношението към труда пак по това време. То разбира се е донесено до наши дни от по-старите ,все още работещи , а младите копират много бързо лошите неща. Трето обяснение, пак копирано много бързо от младите- отношението на мутрите към работата и в същото време техния безгрижен и безхаберен начин на живот. Аз обаче си мисля, че идва време на отрезвяване и младите вече и към образование започват да се стремят и да се мъчат да се докажат с труд! Дано да стане по-бързо!

Абсолютно съм съгласна с Любо и работодател - така е в БГ, а емигрантските въпроси не ме интересуват (и не съм расист:)...нямаме нищо против емигрантите, просто не искаме да имаме нищо общо с тях! Да не дават съвети на БГ! Само да кажа, че в областта на високите технологии работата не е взаимозаменяема, не се плаща на час, седмица иили месец, а се оценява по др. параметри...Хайде гледайте си работата, а ние ще си гледаме кефа:))) (все пак в природата трябва да има равновесие:)))))

ТАКА Е СОФИЯ.800-1200лв.ЗАП В ПЛОВДИВ ИТАЛИАНСКИ ФИРМИ ЗА ЕЛЕКТР.ДАВАТ ПО 300-450.В ПРОВИНЦИЯТА Е ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ.НЕ МОЖЕ ВСИЧКИ В СОФИЯ,И НЕ ТРЯБВА.

МНОО МЕКАМ,НЕЗНАМ ЕЗИЦИ,НЕГРАМОТЕН СЪМ НО КАРАМ САМО БАВАРЦИ И МЕРЦЕДЕСИ.А ИМАМ И ДВЕ ХОТЕЛЧЕТА НА КРАЙБРЕЖИЕТО А НЕ В СЕЛО СОФИЯ.ЩЕ ТЕ НАЕМА ДА ЧИСТИШ КЕНЕФИТЕ И ЗАДНИЦИТЕ НА ГЕРМАНЦИТЕ.

ИМАМ ФИРМА ЗА ДОГРАМА.СЛУЖИТЕЛИТЕ МИ ВЗИМАТ ПО 1500ЛВ.,НО ИЛИ ТРЯБВА ДА ГИ ГОНЯ,ЗАЩОТО НЕ СИ ВЪРШАТ ДОБРЕ РАБОТАТА,ИЛИ САМИ СИ НАПУСКАТ,ПОНЕЖЕ МНОГО ИМ БИЛА РАБОТАТА.КАТО СЕ ИМА В ПРЕДВИД,ЧЕ СЪМ БИЛ КАТО ТЯХ ПРЕДИ ДА СИ НАПРАВЯ ФИРМАТА И ВИНАГИ ИМ ВЛИЗАМ В ПОЛОЖЕНИЕТО И НЕ ХИ ТОРМОЗЯ.ИСТОНАТА Е,ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ СА МЪРЗЕЛИВИ И НЕПРЕДПИЕМЧИВИ(МОГА ДА ДАМ СТОТИЦИ ПРИМЕРИ)

С интерес се зачетох в мненията по въпроса. Аз търся хора за работа в цех. Работата е спокойна, бих казал приятна. Хората, които работят при мен са от доста години. Фирмата не е голяма и това позволява на екипа да е не само група от колеги, а да е група от приятели. Оказа се, че е много трудно да намеря нови хора. И това е не защото запратите са малки,(според мен) а защото кандидатите за нищо не стават. Мързи ги като за световно. Напълно лишени са от желание за работа. Просто идват хора без живец. То има работа и за метачи на двора, но на мен ми трябват будни момчета. За съжалине идват хора и предпочитат да си останат на старата си работа с по 350 лв заплата и да мързелуват цял ден, вместо да работят и да получават по 700-800 лева. Е това е реалната картина.

zashto samo v Bg se smjata za sramno chovek da mie toaletni??????????.. sega razbiram zashto nashata higiena e pod vsjakakva kritika.prijaten den!

hmmm!

Според мен основния проблем е, че нашата дьржава не разбира достатьчно добре собствената си роля. Това от което се прави печалба и ще се прави още повече в бьдеще е така наречената икономика на знанието-телекомуник нанотехнологии и пр. В момента на световния пазар печалбата от икономиката на знанието е два трилиона и се реализира почти изцяло от западните страни и Япония. Бьлгария просто не я тьрсете там. За сравненеие преди 5-6 години БВП на целия ЕС барабар с присьединените страни-членки беше около 11-12 трилиона. Ние почти разрушихме образованието и науката. Застроихме Черноморието до степен, че го превьрнахме в курорт за чужденци с полусредни вьзможности. Структурата на икономиката, която развиваме в момента не предполага напредьк в икономиката на знанието. Бьлгарският бизнес цьфти, но това е главно благодарение на ниските заплати и инвестициите част от които прдполагам е репатрииран капитал. Прдполагам, че няма дори едно проучване за иновации в производството. Работната рька дегенерира-ниска квалификация, лошо здравословно сьстояние, намаляване общото ниво на образованост, постоянно изтичане на специалисти, което ще продьлжава. Каква е причината? Причината е, че нашите управляващи продьлжават да мислят, че пазарната икономика означава оттегляне на дьржавата и ненамеса в пазара, т.е в икономиката. Такова нещо като абсолютно свободен и саморегулиращ се пазар има само на теория. Навсякьде дьржавата, когато е необходимо активно се намесва в икономиката чрез протекционистки политики, стабилизиране на макрорамката и пр. Бьлгария е традиционно фокусирана единствено на микрорамката. Нашата дьржава има три основни задчи: да развива икономиката, да подобрява социалните условия на живот и да се бори с демографската криза. И тези три задачи трябва да се изпьлняват синхронно. Докато управляващите чакат икономиката да стане конкурентноспособна се разрушава образователната система, влошава се качеството на човешкия капитал, и се задьлбочава демографската криза. Тук не говорим дори затова, че сме оставили пенсионерите да влачат мизерно сьществуване, което е неморално и вьзмутително. Без добро образование и наука, без да развиваме икономика на знанието ние се израждаме в дьржава от третия свят с всички произтичащи от това последствия включително и бьдещата неконкурентноспособн на националния бизнес. След време в тази дьржава няма да има достатьчно не само само високо но и нискоквалифицирана работна рька. Необходима е нова икономическа стратегия, от извеснта доза протекцонизьм, който да засили конкурентноспособнос на дребните и средни бьлгарски фирми. Необходимо е бизнесьт да повиши икономическта си образованост. Необходима е норма на минимално почасово заплащане. Необходимо е да се засилят бьлгарските профсьюзи. Последното може да не ви звучи модерно, но не забравяйте, че не ние сега извьрвяваме пьтя, който другите са го извьрвяли преди нас. От много пазене да не пострадат интересите на бизнеса ние го лишаваме от вьзможността да стане конкурентнспособен на международните пазари. Защо? Ами заплатите са толква ниски, че се печели без да се вьвеждат иновации, без да се усьвьршенства мениджмьнта, без да се тьрсят ефективни стартегии. Вьвеждането на изравнения даньк без да се вьведе и минимална работна ставка не е ефективно решение. Ако бизнесьт се бьрка по-дьлбочко за заплати в джоба ще тьрси начини да се развива по-ефективно. А сега е точно като в поговорката; Много баби-хилаво дете. Освен това каква е гаранцията, че увеличените печалби на бизнеса в резултат на ниските заплати и ниските даньци се влагат в бьлгарската иконмика, а не в западни кмпании с модерни инновационни производста. Ние не можем буквално да копираме модела на развитите западни дьржави, а трябва да извьрвим техния пьт в ськратени срокове. Слабата социална политика и ниският стандард на живот правят населението апатично. А население от статисти има политически модел като нашия - с голямо предлагане, но без особено високо качество. И това се доказва от практиката да се формират коалиционни правителства. Аз честно казано не знам какьв е нашият политически модел. Ако някой ме пита мога да кажа само -коалиционен.

Какъв специалист ти трябва,каква работа предлагаш за тези пари и само толкова ли планираш да дадеш? В кой град? Инжинер химик съм, с английски и руски, специалист по така нареченото HSE & S с опит в големи западни компании. Ще можеш ли да ми предложиш работа по пълния ми профил, ще можеш ли да ме използваш пълноценно? Аз струвам много повече от 1000 лв , но съм съгласен за тези пари да те видя теб и фирмата ти ( нали на ден толкова плащаш?!) До скоро!

а качеството на младите специалисти какво е? Големи претенции и близка до нулевата подготовка. Трябва няколко души във фирмата да си губят времето да го учат, да му оправят грешките и батаците и тъкмо се понаучи, решава, че вече не му е интересно или че другаде ще му плащат по-добре и бяга. Тогава защо да го взимам и да се учи на мой гръб и на гърба на научените? По-добре да наема опитни хора, макар и на предпенсионна възраст, които знаят какво е трудова дисциплина и отговорност и могат да ценят това, което получават, а не като младите да зяпат американски филми и да искат да си купят ферари с 2-рата заплата, а след 3-тата да ходят на Хаваите на почивка.

в момента тече повсеместен процес на демонтиране на социалната държава (вижте стачките в ГФР и Франция). Появи се преди невиждания феномен на беден работещ. Просто капиталистите си взимат реванша за времето, когато трябваше да поддържат социалния мир в страните чрез отстъпки на работниците, за да се противопоставят на заплахата от социалистическия блок. Сега няма соц. блок, няма и нужда от отстъпки, започва контранастъплението на капитала. Не ти харесва? Вън! На много не им харесва? Мести предприятието в Малайзия, в Китай, в Бразилия и престава да плаща зап. европейски заплати и осигуровки, а и данъци. Ще видим още какво има да става!

Не се сдържах да те питам, ти откъде намираш време да пишеш глупости тук при положение, че си толкова зает/а? След прочитане на 2 от твоите постинги тук смело заявявам пред теб, че управлението на персонал, т.е мениджмънта на човешки ресурси е всеобхватна наука и явно не е за теб. Казвам го не за да те обидя а за да те предпазя!!!

СКЪПИ РАБОТОДАТЕЛИ (НАЙ-ВЕЧЕ МЕСТНИ), ПОНЕ 90% ОТ ВАС СА САМОЗВАНЦИ И СИ НЯМАТ ГРАМ ИДЕЯ ОТ БИЗНЕС МЕНИДЖМЪНТ. ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС СА НЕЩАСТНИ ПРОШЛЯЦИ И НЕ ВИЖДАТ ПО-ДАЛЕЧ ОТ НОСА СИ

В НАШАТА ФИРМА НИ КАЗВАТ ТАКА-какво толкова искате увеличение на заплатите!има малка инфлация но не много!който иска може веднага да напусне без проблеми!независимо от опита квалификацията и стажа!а в същия момент има нужда от квалифицирани хора и нон стоп текат интервюта за работа ама дори и не квалифицираните и те не искат да работят за тези заплати!а другите изобщо не се интересуват от работата!на опитните служители се отговаря-незаменими хора няма!!!за това повечето фирми кретат със слабо квалифицирани кадри!и то се отразява върху всеки от нас !

horata koito rabotqt v bg sa hora koito ne im se otdava izuchavaneto na chujdi ezici ili gi myrzi da se napynat da nauchat chujd ezik.Tezi hora obiknovenno sa marzelivi i tvyrdoglavi.Tezi koito znaqt chujd ezik s izkluchenie na ruskiq veche rabotqt v chujbina.

Taq sofiq vaobshte neznae kade stypva.Qvno mnogo neshta ne sa i qsni.Mnogo qsno che nikoi nqma da e motiviran da raboti s tiq pari deto gi iskarvat tuka im stigat samo za hlqb i kiselo mlqko.horata koito rabotqt v bg ne znaqt za kakvo rabotqt.tozi problem ima mnogo prosto reshenie i to se kazva zakon za pochasovoto zaplashtane.V cqla evropa go ima tova neshto che i v shtatite.Uvi takyv zakon v bg nqma da vidime.Zashtoto e mnogo po dobre za rabotodatelite da im rabotish po 12 chasa a da ti plashtat 6 chasa ili 5.

АЗ РАБОТЯ В ГОЛЯМА МЕЖДУНАРОДНА ФИРМА.КОГАТО ШЕФОВЕ БЯХА ЧУЖДЕНЦИ ИМАШЕ ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ИНДЕКСАЦИЯ НА ЗАПЛАТА СПРЯМО ИНФЛАЦИЯТА.СЕГА ШЕФ Е БЪЛГАРИН,НЯМА НИЩОООО! НАМАЛИ ЗАПЛАТИТЕ ДОРИ. ОБЯСНЕТЕ МИ ЗАЩО?

Абсолютно си права! И аз постъпвам като теб - другото е късане на нерви с неблагодарници!

София, знаеш ли кога ще се оправите? Точно тогава когато престанете да се смеете на хората чистили кенефи на негрите. А за твоя утеха ще ти кажа, чевсе още не съм видял българин да мие кенефи, вероятно защото такива като теб си мият кенефите в България. Ако отидеш в която и да е страна на Европа и потърсиш работна ръка бъди сигурен, че ще намериш срещу заплащане да ти обършат задника и то от местни хора. И защо роптаещите срещу работодателите не захванат и те някой бизнес и да станат работодатели със социално мислене? Всичко е пазар бе приятели, всичко си има цена, включително и работната ръка. Както никой не плаща 15 лв. за сиренето ако струва 7 лв. така и работодателите си търсят най евтината стока, която да им бачка за 400 лв. Какво да се прави несправедливо е, но пък и логично.

alo Sofia ti v koe selo tarka peikite. Tova 4e niakoi e jivial na zapad i 4e izpitva niakakva nostalgia po bg ili nai posle e viadial niakava nadejda za realiziraneto si v bg zavsem ne ozna4ava 4e tezi sastite hora sa tarkali s parcalite i mili toaletni. Ima mnogo sposobni balgaria koito uspe6no gradiat kariera v 4ujbina no im lipsva blizosta na semeistvoto i priatelie. Ama takiva drebni mijaturki kato tebe kade da go razberat. Vie samo mrankate 4e v bg e zle i se ozlobiavata po vseki koito e draznal da tarsi svoeto stastie a nai ozlobeni ste kam uspelite ama zasto li ili te e strah 4e ako tezi uspelite se varnat v bg ti ste si tozi koito e ostanal bez rabota.

BYAH RABOTODATEL NA 45 CHOVEKA- OT 1991g. DO 2006g. VECHE SUM NAEMODATEL.PISNA MI OT KRADLIVI I MURZELIVI MUSHMOROCI. EDVA SEGA IMAM VREME DA SI HARCHA PARITE. I SUJALYAVAM ZA ZAKUSNYALOTO RESHENIE.

alo Sofia ti v koe selo tarka peikite. Tova 4e niakoi e jivial na zapad i 4e izpitva niakakva nostalgia po bg ili nai posle e viadial niakava nadejda za realiziraneto si v bg zavsem ne ozna4ava 4e tezi sastite hora sa tarkali s parcalite i mili toaletni. Ima mnogo sposobni balgaria koito uspe6no gradiat kariera v 4ujbina no im lipsva blizosta na semeistvoto i priatelie. Ama takiva drebni mijaturki kato tebe kade da go razberat. Vie samo mrankate 4e v bg e zle i se ozlobiavata po vseki koito e draznal da tarsi svoeto stastie a nai ozlobeni ste kam uspelite ama zasto li ili te e strah 4e ako tezi uspelite se varnat v bg ti ste si tozi koito e ostanal bez rabota.

Давам конкретен пример-фирма АНТИСЕЛ-управителкат е истеричка без обща и професионална култура.Лъже и краде, поставя себе си над закона. Текучеството е огромно. Трябва да бъде дадена на прокурор !

Всичко си е на ред. Колониалната ни администрация изпълнява отлично поставените й задачи. Ето, на пример Миглена Пръмова, какъв важен еврокомисар стана? Ще работят кадърните при нас, ако ще и чинии да мият, а вас ще ви направим донори на органи, защото ви липсва мозъка. Чавката(СТРАХЪТ) ви го е изпила!!! Къде бяхте по времето на учителската стачка и изборите? Хората ексурзианти станаха, кебапчета, бира и пари вземаха, БЕЗМОЗЪЧНИ ОВЦЕ.

Търся фирма/и за лятна практика по електроника на студенти 2-ри курс, без заплащане, даже студентите са готови сами да си носят необходимите материали. Навсякъде ми казват: без да пипат, само да гледат и да слушат.

започнете да давате пари на добрите си работници и всички ще са доволни, а тез които за никъф .... не стават да мрът от глад и мизерия

Както е тръгнало, след няколко години в Б-г ще останат само пенсионери и цигани...Тогава на чорбаджийте ще им се наложи да издигат стени не само покрай жп линийте...

И по-зле ще става докато работодателите не се научат на елементарно човешко поведение. Крайно време е да получат плесница от страна на всички работещи, защото това заслужават! И изобщо не обвинявайте никой, защото живеем във време на демокрация, когато всеки може да прави това което пожелае. Да - след като смятам, че заплащането ми трябва да бъде на европейско равнище, то ще имам и съответните изисквания. В крайна сметка на който не му стиска да си натиска парцалите и да работи...Не мога да разбера робската психика на някои хора....ами ако не си намеря работа, какво да правя...Риск печели - риск губи. Всеки сам избира. Или ще работиш за повече пари, или ще мълчиш и потискаш чувствата си, мислите си, идеите си. Има хиляди фирми в града, за които със сигурност мога да кажа, че се управляват от некомпетентни ръководители, като нормално е човек да потърси нещо по-добро, особено като вижда че може, че е способен и най-вече го заслужава. Българинът е свикнал, обаче само да роптае на ум, като това се нрави много на българските работодатели. Въпрос на манталитет. Ама наистина, крайно време е да получат плесница, защото вече не те определят правилата на играта. Всички работодатели трябва да минат на обучение, как точно трябва да се държат с кадрите си, за да получават адекватно отношение от тяхна страна. Не може с тоталитарно поведение да се опитваш да задържиш един млад човек, който иска да работи в една наистина съвременна европейска среда!!! Прави впечатление, че все повече чужди работодатели опитват да пробиват на наша територия, опитвайки се да лъжат хората и неспазвайки българското законодателство. Крайно време е да се сложи край на всичко това! Мисля, че заедно можем да го постигнем и да им дадем да разберат, че с експлоатация, лъжи и лицемерие не може да се развива компанията им! Искаме действия и нормално заплащане!!!!

Пич, работата не е любовна връзка. Като не ми изнася напускам без вина и разправия. Ти го наричаш подло и тайно, обаче това да не ти е гаджето ! В САЩ има 2 седмици известие - даваш си го и толкова. А иначе, те специалистите не че се изнасяме както КРИСС казва, а вече се изнесохме - 15% от населението сме в САЩ или зап Европа...

Интересно защо тези прекрасни специалисти, след 10 год. живот в трудовия лагер (Ам.), се натискат да се върнат в непрогресивната родина?!! И търсят работа, която за техните високи изисквания няма? Кажете им да продължават да работят за негрите - тук имигранти не щем! А освен това ни е много приятно да сме мудни и да работят други за нас, докато си гледаме кефа... Въросът е, че тия, на които се плаща сносно да бачкат, са мудни тук, но извън БГ са готови на всякаква работа и условия на живот...Не, тук, няма място за хора, чистили кенефи и спали на пейки - все пак нещо от това остава и у тях!!! Ще се намери оптималният вариант, не се безпокойте! Все пак, за да печели един, друг трябва да губи! Даже и ние, непрогресивните БГ, сме го разбрали:))))

Истините по въпроса са много но истината е че тези хора - съвременните български чорбаджии са генетично обременени комунистически изчадия които могат и знаят само едно да разсипват.Те са като термитите изяждат всичко около себе си като съумяват да запазят външната обвивка но след 18 години и тя изгни.Чакат ги тежки дни.Ще им се наложи да стигнат до мястото от където са тръгнали техните дядовци - кошарите с тази разлика че и това не могат да правят.В края на краищата те всички са представители на една и съща партия - ККК - къщи - коли - каки.

Парите са важни но не най-важни. Важна е организацията на работата, прозрачност и справедливост, уважение и тнт. Аз например напуснах много добре платена работа, обаче пълен хаос, колеги, началници идиоти + нерви .. и отидох друга с по-малко пари но организирана, колеги млади интелигентни професионалисти, началници чужденци... Психическото и физическото здраве имат цена по-висока от парите.

И аз работих в една фирма(голяма) за 350 лв... Това е брутната ми заплата, като от нея 70 лв ми се пускат по граждански договор(нещо, което с огромна изненада и горчивина видях във фиша(който не бил фиш според главната им счетка без образование)). Аз съм маш. инж., имам много добра компютърна грамотност и знам 3 езика... На тр. договор ми пишеше чертожник (autocad). Най-странното беше, че работих с хора около мен с много слаба компютърна грамотност, а за езици да не говорим... Не можеха да си оправят настройките на Аутокада, но се подписваха срещу проектант и взимаха такива заплати. Обясниха ми също така, че не чертаят... Повдигнах въпроса за увеличаване на заплатата ми, защото не виждах смисъл за тези пари да ходя въобще на работа и се чувствах унизена от хората около мен, които допускаха по 15 правописни грешки на 5 реда... Вдигнаха ми заплатата, но поискаха от мен да оправя сайта със ИСО-то на фирмата и да наслагам новото лого, да се занимавам с ИСО-то и да одитирам колегита по ИСО, да водя тетрадките с охрана по труда всеки месец.... Заплатата ми беше вдигната на 450 лв-350 -брутна по трудов договор и разликата до 450 на граждански договор. Също така се налагаше да се занимавам с търгове и да събирам тръжни документи. Когато поисках повече пари за всичкото това ми се даде предложение от големия Бос да си подам молба за напускане по собствено желание.... Също така беше много обиден, че си търся работа(следят ме)... И как се работи според вас така? Само ще добавя, че фирмата е регистрирана навремето със съдружници 1-ва частна банка и физически лица.........