Изследват вносни домати за опасен вирус

Агенцията по Безопасност на храните изследва домати, внесени от Полша за опасен вирус. Той бил засечен на борсата в пловдивското село Първенецсъобщава БНТ.

Обратно в новината

Коментари - Изследват вносни домати за опасен вирус | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бойко, Бойко, къде е границата? На южната хора нашественици и ограда няма, то може и табелка да няма. На северната без ветиринарен контрол и влиза вирус дето унищожава растенията. А Бойко се занимава да участва в среднощни сбирки с Меркел и бандата и.

Не разбирам как никой не е забранил на полските земеделци години да не отглеждат домати след като са полски заразените ама на българските потърпевши още един ще им забият

не давайте на доматите да ядат домати и няма да се заразят

Ти май домат си виждал само в супермаркет. Заразата се пренася при допир. При оплождане например. И заразява почвата.

Промоция! Само сега - вземи полски домати на добра цена и получаваш сигурен абонамент за внос за 10-годишен период. Не чакай, възполвай се....

На българската земя - Беломорска Тракия или Македония си пиеш узото

Салам телешки цена 1,89лв/кг да 1,89лв/кг на Колбасо Перник!!!!! КОМЕНТАРА ОСТАВАМ НА ВАС

Да, вирусът се казва ЛАКОМИЯ НА НАШЕНСКИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ. Много е опасен. Кара те да си лаком за пари, да взимаш субсидии и да ги харчиш за коли и почивки а после да се жалваш че не може да продаваш продукцията на тройна цена.

пожелавам ти най-изскренно пари за домот да нямаш да де купиш и да ми ядеш краставицата, нещастник завислив!!!!

Не ме мисли ти мене, аз пари си имам. Ама вие дето отворихте едни лакоми задници и решихте ще сте петролни шейхове не знам как ще сте като слезете от джиповете и сами хванете мотиките

НЕ ЯЖТЕ НИЩО ПОЛСКО.................. ТОВА СА ДОМАТИ ПРОДУКЦИЯ КОЯТО ПОЛЯЦИТЕ ПЛАСИРАХА В РУСИЯ ПОНЕЖЕ РУСНАЦИТЕ СПРЯХА ДА ГИ ПРИЕМАТ СЕГА ГИ ПРОБУТВАТ НА НАС. ПОЛЯЦИТЕ ЗАЩОТОТ СА КУР--ТЕ НА САЩ ПОЛУЧАВАТ МНОГО ПО ДОБРИ ДОТАЦИИ ОТ НАС

А какво да ядем. Български череши по 6 лева и пластмасови домати от сортове с рибни гени но пък на четворна цена ли?

"Свински" кремвирши

ако си отговорен човек, все ще намериш какво друго да ядеш, особено ако имаш проблеми с лично здраве, или си загрижен за бъдещото здраве на нацията...

А как изобщо поляците могат да отглеждат домати ПРИ НАЛИЧИЕТО У ТЯХ НА ТОЗИ СТРАШЕН ВИРУС - ето това е голям въпрос. Че пък и да ги изнасят като на конвейер ...

това, че сеят гмо и на тази земя не може да се сее нищо друго, си е техен проблем. няма нужда да ни пробутват техните гнусотии. дай ги на децата си.

Ниво на писане на статиите в Дир: ученик в осми клас с добър успех ( по - скоро 3.60 )

преди години наши градинари работеха на всякъде в Европа, ние изнасяхме зеленчуци , а сега внасяме домати ?? а, това е защото не искаме мон санто, ясно. ако е останало нещо от продукцията след градушката и пороите, сега ще го доунищожим с вносни вируси. на някой известно ли му е, че на заразена от този вирус почва после не расте нищо ? ама нищо !

просто е - намерете вносителя и го вкарайте в затвора за дълго. какво има да коментираме повече ? внасяш супер зараза и оставаш анонимен и ненаказан ?

Пазара наложи твърдите гумени домати защото всеки като влезе в магазина ги опипва и никой не купува мек домат А българските сортове са именно такива но за сметка на това имат вкус Ако и в нас имаше свестно правителство отдавна да бяхме залели пазара на Европа/както преди 9 септ 44 год/със земеделска продукция Но дупетатите нямат изгода от това -няма комисионни при внос. Всеки е вързан с фирми, митници,НАБХ и цоцат ли цоцат. Имало вирус, НА КОГО МУ ПУКА

Кави домати си изнасял преди 44та бре умнико. :) Разцвета на Българското селско стопанство е по времето на комунизма.Окрупняването и ТКЗС + консервната промишленост и пазарите на СИВ и БИ и Северна Африка създаваха огромна продукция.85-86 година България е произвела продукция която е можела да изхрани 2.5 пъти по голямо население. Сега 90% е внос - ТОВА Е ГЕНОЦИД

хахаха жалка бетонна глава

Ей тия комунисти край нямат

По ТВ върви една реклама за справяне с вредители у дома - чрез ултразвуков уред, който влияе на нервната система на мишки, хлебарки и др. и ги прогонва!!!! Щом става за животни, какво му пречи на някого да го прави и с хората????? Народа масово се оплаква от главоболие, грипове, липса на енергия. Като сложим и свръх некачествената храна, която идва основно от чужбина, защото родната храна всячески се унищожава - с липса на защита, няма субсидии, ниски изкупни цени и високи пазарни, което я прави непродаваема и се хвърля!!!! Сега пък и вируси, които съвсем да намалят шансовете да си отглеждаме чиста храна тук, на наша земя. КОЙ иска да изтреби българите и да им вземе земята?

FuckTheEU

Тоя, който онзи ден заплаши българите с големи глоби за това, че не си продават замята на чужди граждани и фирми?

То върви реклама че и кремвиршите са от месо ама......... КОЙ влага месо в саламите ?

Пропуснал си големия брой самоубийства да добавиш.

FuckTheEU

И ще дойде Монсанто на бял кон, и ще продаде на всички земеделци здрави и хубави семена, които са неуязвими за опасните полски вируси... А помните ли времената, когато не внасяхме, а изнасяхме домати...със стотици хиляди тонове! Помните ли? Харесва ли ви в какво ви превърнаха?

Полша и Холандия са единствените държави които заобиколиха всички препоръки и забрани на водешите експерти в Европа и започнаха на своя глава с помоща на Монсанто да отглеждат е тази зараза. И това е от 2007г.

Ама ние наистина ли внасяме домати от Полша? От години не бях чел нещо толкова смешно, ако не беше трагично всъщност. ВНАСЯМЕ ДОМАТИ ОТ ПОЛША!!!!!!!

Не стига и това, но вносните струват левче, а родните 3 лв. Ако някой ми обясни как и защо става това...

Защо искаш обяснение-да не би да си производител а? Когато става дума за живота и здравето на хората не ми споменавай левчета 1-3 ,нямат значение. Всичко да обърнеме на пари ли ? Егати простотията!!! Баба ми не е яла банани на Коледа и не е умряла от липсата им.

и аз се зачудих,че внасяме кромид лук от Германия само за 49 ст. килото при положение ,че нашият струваше 1-1.20 лв. к`во да се прави ...? - свободно движение на стоки , а напоследък и на хора, му се вика това. :-)

НЕГРАМОТНИЦИ, НЕГРАМОТНИ И БЕЗОТГОВОРНИ ДИРЧОВЦИ!!! КАКВО ЗНАЧИ ТОВА ЧУДО - ОТКЪС ОТ ВАШЕТО МАТРЯЛЧЕ?! "Според търговеца Георги Янчев всеки път, когато се купува домат, се издават сертификат от фирмата, която обяснява, че тя си продава домата. Освен фактурата ти дават и сертификат за стоката. " И колко запетайки сте пропуснали, и кой в края на краищата, продава тоя домат и кой издава сертификат?! .............. Защо ли изобщо чета простотиите на тоя сайт?! Защо?! Форумът стана клоака от тролове, а статиите - просто не са на български език вече ... ЧАЛГАРИСТАНИЯ!

- Кое е най-мощното оръжие? - Крайцерът ''Аврора'': един изстрел и 80 години разруха!

продават пластмасови заводски краставици на краставичари, докъде я докарахме

Май месец, какви домати искаш, бре кратун? Ходи си на село при баба да се научиш, как се садят и кога зреят доматите!

Абе кретен с кретен, имаше оранжерии, в които ЦЕЛОГОДИШНО се отглеждаха краставици, домати, салати и т.н. зеленчуци, и се отглеждаха в почва, не в стиропор или в епруветки с тампони.

НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ВНУШЕНИЯ.ТОВА ЧАСТ ОТ НЕЛОЯЛНАТА КОНКУРЕНЦИЯ МЕЖДУ ВНОСИТЕЛИ И ПРОИЗВОДИТЕЛИ. ЧАСТ ОТ МУТРЕНСКА БЪЛГАРИЯ.

Всичко хубаво, но не виждам никой да споменава к`во ще се прави с вносителя и с този, който е допуснал заразени храни да влязат в България. Значи, няк`ва агенция, с няк`ъв персонал, който издържаме ние просто си уведомява и въпросът е приключил?! Къде е контролът? Къде е отговорността? (риторични въпроси) Седмица ще изследват. В това време от "доматите" ще е останал само сертификатът. Поредната пародия и маркиране на дейност. Поредната гнусотия. Отивам да си мигрирам разсада от кофичките в градината.

Ха ха, наистина ме карате да се смея в този форум, - миграция на разсад ...ха ха !!!!!! Избихте рибата !!!

"избихме рибата", а от ирония не разбираш...че и пояснението:"от кофичките в градината" ...Пък и никой не те "кара" да се смееш, ама ти се смей де..., но на себе си!

ПОЛУЧАВАШ

Нека да обърнем внимание на една малка част от фактите днес: От "доматената" новина следва, че българските домати - едни от най-качествените ни селскостопански продукти, които нямат равни на себе си поне в Европа, заболели и поради това ще бъдат унищожени за години, тоест завинаги. Преди броени дни пък излезе новината за нодуларния дерматит по кравите, поради което веднага бяха убити 100 крави (голяма част от които бяха бременни) и техните телета. Веднага трябва да се каже, че това заболяване много рядко завършва летално и че по-рано (в "недемократичното" време) се лекуваше успешно с противовирусни ваксини. И че за да спре, се унищожаваха преносителите му - комарите. Днес обаче, по време на "демокрацията", комарите не се унищожават, а животните се колят. Да, но унищожението на доматените площи и избиването на кравите води до съсипването на поминъка на голяма част от нашите селяни. Ако към тези проблеми прибавим и кражбите по селата, които са занаят на пазените от Брюксел цигани, положението на селяните ни се усложнява още повече. И в един момент, останали без прехрана и угнетени от циганите, те решават и напускат къщите и земите си и отиват където очите им видят. И не щеш ли тъкмо в този момент Еврогейският съюз ни праща заплашително писмо, че сме били сложили някакъв си мораториум върху продажбата на българската земя на чужденци. Някой ще каже: Е, какво е връзката между доматите, кравите и меморандума? Ами такава: Когато една земя е опустошена и добитъкът "болен" или изклан, тази земя нищо не струва. И тя се продава на безценица на чужденци, които напират да я купят. Поради това у нас и в Европа се прави всичко необходимо България да бъде изкупена и заселена с турци и всякакви други мюсюлмани, а също и евреи, защото, според Брюксел и Берлин, те са по-достойни от българите, които не могат да опазят своята държавица... Преди да сложите минуси, помислете малко върху "случайните" съвпадения.

NA YUDEO-4IFUTIZACIATA

Августовска жега, задух, никаква хладинка, пот отвсякъде се лее, а ние сме на нивата. Жътва е, ден година храни, работим до изнемога. Селото е опустяло, всички са на полето, мало и голямо работи. Тук-там се чува жътварска песен, но скоро стихва, силите не стигат, жътварите са превили гръб: душата се радва когато след теб лягат сноп след сноп. Само неколцина нехранимайковци от селото, най-големите калпазани, които никой не считаше за хора, са на хладина в кръчмата. Те самите се наричаха комунисти понеже щели да преобръщат света: дрънкаха там някакви глупости, на които никой здрав човек не обръщаше внимание; с една дума болни хора, ако мързелът е болест! Отвреме-навреме започват да пеят революционни песни, и премалелите от труд жътвари чуват бодрата им песен, която те крещят от кръчмата. Запомнил съм само припева, а именно: да-а-а живей, живей труда!. Като че ли днес го чувам: всичко живо работи и се трепе, а комунистите от кръчмата пеят за труда, майко мила! След време същите тези герои се оттеглиха на хлад из горите, станаха партизани, а когато се връщаха, пак пееха (те се извъдиха големи певци!): Ний идем бодри партизани (сиреч, както веднага хората го промениха на калпазани!) с нож и вилица в ръка! така съм я запомнил, истинските думи не помня. Тия същите станаха управници, тогава запяха друга песен: пребиваха хората за каквото им скимне, злобата си изливаха! Успяха за няколко години да разсипят китното ни село. Всичко опустя, стана невъзможно да се живее, тръгнахме на гурбет да си вадим залъка. Така стана какво ли друго можеше да се очаква от тия хаймани и разбойници?! Ех, Българио, какво направиха от тебе!

Ха ха ха, баце като те гледам какво си написал, няма да си от жетварите, а от тия които пеят в кръчмата....Каква жетва в август, какви жетвари, ти май от кръчмата не си излизал, въх въх поне не пиши да се излагаш !!!!!!

Полски домати, френски картофи, китайски чесън, турски чушки и тиквички, гръчки лук и патладжани, срещу български мързел и простотия, де е Киро на кирия?

Идеята е полека и по всякакви начини да се премахнат местните сиртове и пазарът да стане склонен да поема произведени по индустриален начнн продукти, било домати и каквото и да е.В един момент и ГМО-тата ще се появят и ще завземат всичко, защото те са устойчиви.

Ходи го обяснявай това на българина, той търси евтиното, без значение какво има в него и колко струва да се произведе

Идеята е българските търгаши да си продават родното домати по 8 лева килограм както в момента си продават черешите, а килограм пчелен мед го изкупуват на едро 3,5 лв.

Ти някога нещо произвел ли си? Домати, череши, мед? Нещо друго? Ама ти се лапа, при това евтинко, нали? Е това е проблемът на България - много мързеливи лапачи, малко производители.

Защо са допуснати през границата. После кво стана

ЧИЧКО ДЖО ОТ МОНСАНТО И ЧИЧО ХАНС ОТ БАЙЕР СА СИ НАМЕРИЛИ ЕДНИ ДИСТРИБУТОРИ НА ТЕХНИТЕ СЕМЕНА В БЪЛГАРИЯ ОТ "ДОБРИТЕ МУТРИ" ... И ТЕ ЩЕ ВИ ПРОДАВАТ СЕМЕНАТА НЕ САМО ЗА ДОМАТИТЕ , НО ДАЖЕ А БЕБЕТАТА ВИ :))

кой ни мама изклати

В ПРОПАДНАЛА ГЕРБ-аджийска ДЪРЖАВА - само боклуци, ментета и отрови!

Че ГЕРБ са си комунисти

това е бизнес

Е , по времето на бай Тошо ние давахме истински домати и на поляци и на руснаци и на целия свят , а сега трижди проклетата европа ни мори с пластмасови

При бай тошо имаше работяги. Сега останаха само безделници и лентяи кат тебе.

гледам един домат , зад кофа за боклук. викам му , кво праиш тука бе? ми крия се , вика , щото един вирус дебне точно българският домат!

Тия в БАБХ са олигофрени. Карантината са перманентно пияни по барчетата.......

манипулираща и изкуствено създадена новина с цел земеделската ни мафия да си запази кокала. понеже качество на вносните е по-високо не остава друго от спекулации.тъжна гледка,да не сме в комунизъм ..

Хора ти казват че влезе ли по нашето земеделие този вирус с години немогат нищо да поризведат. Прост ли си какъв си? Знаеш ли защо години на ред не се сади захарно цвекло ? Щот има един бактерии и гъби дето заразяват земята и до там над 10 години цвекло неможе да се засади! А ТИ КОГА СИ ЯЛ ИСТИНСКИ ДОМАТ ДА ДАВАШ МНЕНИЕ?

Вирус е и по цвеклото

Яж си вносните глупак такъв е заради такива хора като теб сулио сме на тоя хак

Докъде сте стигнали в България да внасяте домати от Полша. Аз помня времето котато в Полша се внасяха само български домати за щото те на полето тук не узряват заради студения ни климат. Пиперки продаваха в Полша придружени с инструкция как да се употребяват, а за патладжани никой не е чувал. Сега в Полша всичко това в големи количества се произвежда в модерни парници. Вие всичко сте си унищожили. Даже видях в България кисело мляко на френската фирма Данон.

Доматито иска копане и труд. Българинът е лош матрял - мързелив, де го търсиш ти да копае? За това сте вие поляците, все ще отгледате едни домати за салатата. нали затова сме европейци - да си помагаме. Айде наздраве. И другия път, по-малко вируси слагайте.

Що вие в Полша само 1 вид мляко ли имате? Във всеки супермаркет в България има поне по 30 различни марки мляко, защо да няма и френско?

сега на нас ни помагат

Не разбирам каква е разликата между българските оранжерийни домати и пилските оранжерийни освен цената.

То човек дали ще умре от вируси по доматите, боклуци в саламите, спирт и цвят в ракията или палмово масло и нафталин в сиренето е все тая. Като гледам останалите опаковани продукти, скоро няма да им стига етикета да изброят знайни и незнайните химикали в тях.

Не фанах оти само вносните ще проверяват, българското "пипино" по-безвредно ли е от чужбинското такова? Или пак сугестираме ксенофобия на българите-юнаци?

Не ги броихме , колко изядохме по Празниците!

Който не ще Пепино домат ще яде ЖП домат. Не е ПВЦе като Пепиното а е от твърд метал, тежи 11 кг, засилва се от жп релси дълги 9 метра и достига до клиента със скорост 2 килиметра/секунда. Разстояние на доставка 25 км. Електромагнитният жп домат се доставя от фирмата Пентагон, която днес го разсекрети в корабен вариант. Който не иска пипино домат ще яде електромагнитен такъв.

Четете и задокеанските вестници. Днес се скъсаха да хвалят новото оръдие разположено на кораб -рейлган с цена $ 800 милиона, пара е това не е шега.

Аз ям само турски домати - от край време са най-готините за мене на пазара независимо от сезона.

След като можеш да ядеш този боклук ,яж го.Явно си загубил всякакви вкусови качества.Случва се с нарастващото ЕГН.

На 34 съм въпреки ника. Не съм първа младост, ама още не съм за изхвърляне.

турските са хидропонни. Стърчат някакви корени в някакъв канал с вода и им пускат някакви химикали. Почва, пръст, кал - няма. Модерни технологии. Ама щом ти харесват, лошо няма.

с днешната размножителна техника и софтуер сертификата не дава никаква гаранция

Обадете се веднага в посолството на Полша, да алармират у тях си! Там сигурно не знаят какъв страшен вирус на жълти невидими петна ги гази! И откъде ще разберат поляците, ако не им кажем ...

Сори за грубостта, обаче на поляците само курвите им стават.

от Полша идат по-сериозни вируси като трипер, спин и сифилис.

а от България идва само циганията, бай ганьовщината и грозотията

Да,да... пепино... друг път. От къде идва тази публикация? От бг ферерацията на производителите на оранжерийни домати? Полските оранжерийни домати може и да са пластмасови, ама са наполвина на цената на българските оранжерийни. Според мен, ако не се намети такъв "вирус", трябва да се заведе дело срещу разпространителя на тази новина, за накърняване на интересите на вносителите...

опасен вирус дебне Бг доматите! а тиквите кога?

Както виждам от коментарите, голяма част от пишещите не са опитвали истински домат.

доматите в Бг са проблем, а бай Тошо в гроба се върти

Бай тошо го направи това племе толкова мързеливо и некадърно.

От това, което си написал, неподкрепено с конкретни факти става ясно, че нито си умен, нито разумно аналитичен, нито работяга! Просто си зъл човек, критикар, приписващ собствения си мързел и некадърност- на други! При бай Тошо всеки имаше работа,имахме икономика, безплатно образование, здравеопазване, сигурност, добър социален стандарт... Явно си от хитрягите грабители-капиталисти, нарекли се "предприемачи", оправдаващи се с удобно измислени теории за мързеливи и некадърни българи, само защото не искат да заплащат заслужено нито труда на работещите българи, нито пък плащат за обучението на нужните им кадри така, както е в нормалните държави по света...

Голям смях - Полски домати в България. Сол от Тунис и Израил в Бургасски магазини."Несебрски риболов"хвана цаца от Естония. Голям късмет на България и българите

А българите вече са от факултето,Ирак,Пакистан и Сомалия!