Боядисването на червени яйца е древна християнска традиция

Според преданието Мария Магдалена боядисала червено яйце и го занесла на императора, поднесла му го като дар и казала „Христос Възкръсна!”.

Обратно в новината

Коментари - Боядисването на червени яйца е древна християнска традиция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Глупостта не ходи по хората, а по списвачите на нескопосани статии в "новинарските" сайтове!

Редактор Димитър Михайлов е преписал от Уикипедия, свободната лъжеенциклопедия и е взел пари за тази статия. Какво празнуваме ние на Великден? Христовото възкресение ли или празникът на агнето? Какви яйца, какви козунаци ?Суеверие и то от най-долен вид. А зелените, жълти и сини яйца какво символизират? В боядисаното яйце българина излива цялата си вяра. Такава е вярата му - шарена, възкресенска, празнична и веднъж в годината. След това този символ на вярата - яйцето се чупи в яйцето на ближния - защо ли? И защо? - за да се наядем. Казвам ви - в яйцето е цялата вяра на българина.

Кой император?

Какво празнуваме ние на Великден? Христовото възкресение ли или празникът на агнето? Какви яйца, какви козунаци ?Суеверие и то от най-долен вид. А зелените, жълти и сини яйца какво символизират? В боядисаното яйце българина излива цялата си вяра. Такава е вярата му - шарена, възкресенска, празнична и веднъж в годината. След това този символ на вярата - яйцето се чупи в яйцето на ближния - защо ли? И защо? - за да се наядем. Казвам ви - в яйцето е цялата вяра на българина.

Дрогари пишети статий за Масква Расия и тавариш Путин там ви е силата и призванието.Щот тва с яйцето на Мария Магдалена де го дала на римския император си е голем резил.Тъй де.

Всички църковни празници са заимствани от езичеството. Да не се преписват на църквата.

Значи Мария Магдалена зимала самолета от Израел до Рим и е занесла ино ице на императора.ДА ВИ ПИКАМ НА ДИРА

Кой император? Щото и Константин е император.

Константин е живял 300 години след М.Магдалена .Ама то за господ и вярващите идиоти няма невъзможни неща,важна е вярата хихихихи

"Мария Магдалена занесла яйце на ИМПЕРАТОРА..." От коя планета е автора на тази статия? Сериозно ...

Амчи тя Мария Магдалена де го е намерила римскиот импиратор.Щот тя си е била у Израел а пък той у Рим

Мария Магдалена е летяла до Рим с правителствения самолет.

Кой император? Щото и Константин е император.

Ако ви се боядисат яйцата в синьо, да знаете, че е от евтините китайски дънки!

Древна езическа, за да бъдем точни!

Христос е бил погребан не в събота, а в петък следобед, преди залез слънце. Който ги пише тия статии поне малко да се образова, че става за смях. И определено боядистването на яйца е дрвена езическа традиция, която християнството не е успяло да изкорени, защото масово хората са християни само на думи.

Боядисването на яйца е толкова "християнско", колкото аз съм марсианец. Нейсе. А за "ранното християнство" хубава представа може да се добие от Гор Видал в "Юлиан"...

Бабини деветини. И траките са боядисвали яйцата.

"ХРИСТИЯНКИТЕ" В "ХРИСТИЯНСКИТЕ ДОМОВЕ" ДЪРЖАНИ ОТ СИК ЩЕ ИГРАЯТ ТАЯ ВЕЧЕР СЦЕНКИТЕ С ЧЕРВЕНИТЕ ЯЙЦА ПРЕД ПИЯНИ НАТОВСКИ РЕЙНДЖЪРИ :))

Дир-а няма ли да съобщите на православните християни български, че огънят слезе в Йерусалим?

someone

библията е източник номер едно за християнството - над всякакви традиции. иначе като традиция го одобрявам, доколкото има християнски мотиви. но помнете, че в библията няма никакви яица и козунаци.

Абсолютно вярно. Друг е въпросът, че на съответния събор (никейския май, първи вселенски), мнозинството епископи, утвърдили какво влиза и какво не в светото писание, са били неграмотни. Добре, добре - знам. Бог им е казал какво да приемат. Ха, със здраве. И умната. :)

Доста от тях са написали по някоя и друга книга, за разлика от теб. А за яйца не пише и в ония книги, дето са ги оставили извън канона на Библията.

Фесовете на сопола- лаборанта,момата ,сачмата и дудука не са християни а потурнаци- вместо яйца,боядисват топките на доган падишах! Цяла христиенска България е зад витяза Бойко!

Нека не забравяме, че в продължение на 45 години комунистическите палачи ни забраняваха да честваме най-светлите християнски празници! Господ да пази България от комунисти и русофили!

Абе малоумник, никой не ти е забранявал да честваш нищо. Просто 45 години сам си бил неверник, и отскоро си решил да ставаш християнин, щото е модерно. Егати лицемерите, сте се навъдили!

someone

не се забраняваше, но и не се окуражаваше, по-скоро се осмиваше и подиграваше.

що да са ти забранявали бе льольо?!Нали са наши братя по кръв,история и вяра?И 100 пъти да повториш една лъжа няма да стане истина.

Хиляди свещеници бяха избити и пратени да гният по затвори и концлагери от кървавия комунистически режим! На всеки празник копоите на комунистическата Държавна сигурност дебнеха кой ходи на църква и репресираха вярващите!

Странно ми е как в събота - денят който Бог е отредил за почивка на човека от светските му работи и за духовни занимания и изучаване на Божият характер и воля, търговците продават козунаци. Това не е християнство, а езическа практика. Сложили са маската благочестието, но са отречени от силата му, както ни казва Божието слово.

в събота почиват юдеите; християните- в неделя! Ти да не си от почиващите в петък?

Мен като християнин не ме интересуват преданията а фактите. А според тях боядисването на яйца е древна езическа традиция нямаща нищо общо с християнството.

И откога стана ревностен христянин? Откакто ти промиха мозъка, ли?

И боядисването на яйца, и украсяването на елха, и коледарите, и сурвакането, и мартениците, и лазарките, и Бабинден, и скачането в ледената вода да се извади кръста на Йордановден, и още много други са езически традиции. Християнството ги е запазило, за да могат хората по-лесно да привикнат към него, когато то е станало основна религия.