Кабинетът разреши на ”Шел” да проучва в блока ”Силистар”

"Шел" ще проучва нефт и природен газ в площ "Блок 1-14 Силистар", разположена в изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Обратно в новината

Коментари - Кабинетът разреши на ”Шел” да проучва в блока ”Силистар” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Бандитите от Газпром"; "Добрите чичковци от Шел" .... Никакво значение няма. Във всеки случай сме изклатени и то здраво. А нашите политици, след като натеглиха безбожните заеми и сега теглят още за, забележете, погасяване на вноски, в момента търсят всевъзможни варианти, за да закрепят за малко по - дълго популистко ориентираното си правителство. Защото това правителство не мисли за мен или за вас, а за собственият си интерес. В общи линии - положението тепърва ще върви надолу.

А в една друга новина, беше цитиран Вожда на Народа - Бойко Борисов, какви интереси всъщност защитава. Изказване от което всеки политик трябва да се пази. Интересите на нацията са на първо място и не може да се изтъпаниш пред една камара народ и да кажеш: Аз правя това или онова в интереса на Американския, руския, френския, германския или който и да било друг народ, освен твоят собствен.

Това: Разрешението за търсене и проучване се предоставя за срок от 5 години,... Означава, че няма да добиват, а реално само ще търсят, нали?

Нещо данните за петрол и газ май са недостатъчно надеждни. Тук се изредиха какви ли не и нищо не се случва, което показва, че петролът или е много дълбоко или не може да се добива евтино. Нещо не е наред с добива на петрол от нашите води, но пък се вижда, че риба няма и все повече няма, и рибарите в Ахтопол започват да гледат оцъклено вечер. Сега Шел ще се пробват със сондите и после дано "тръгне" рибата отново. На нас ни е по- важно да се погрижим водите отново да станат чисти, за да се върне рибата, отколкото да се добива петрол. Вече може да се говори, че добивите на риба намаляват в световен мащаб и ние не сме изключение от общата тенденция. У нас рибата се появява след сезона, когато "мърсотията" от туристите се отмие, което пряко означава, че туризмът пречи на риболова. Глад или гъзурчене на слънце по брега- изберете сами!

Изобщо не си в час.Находища и резерви бол,просто политиците не са ни читави,договорите така се подписват,че за тях е важна комисионната и рушвета не и условията.От някои находища се добива тихо-мълком без да се плаща нищо на държавата,а други стоят капсуловани защото концесионера чака по-високи цени и по-изгодни условия.

платиха на правителството и дойдоха да ни ограбват и замърсяват-добро не правят

Ограбват ни и ни замърсяват Газпром и Лукойл.Които са пладнешки обирджии. Чрез Шел и разработване на евентуални находища България се откъсва от криминалните руски изнудвачи.

лисици и обираци се налозиха.....

Абе то напоследък,се около Нашето черно Море се върти световната политика. Да не излезе че под Черно море се намират най-огромните запаси от петрол. То нашето море е било сладководно езеро преди да се свърже със световният океан. Изказвам съмненията си,понеже на 60-80 метра дълбочина няма живот,заради сероводорода. Което само по себе си говори за какво иде реч. Нищо чудно тези близкоисточни веселби да са точно заради нашето си моренце.

Може би имаш в пред вид филма "Газланд"Турски професор отдавна ни предупреждава ,че успоредно на българското крайбрежие има разлом.Има голяма опасност от силни земетресения.

Не, филма се казва Threve и сайта е threvemovement

Влезте в сайта link и гледайте филма,който са направили, не знам дали в youtube го има с бг субтитри. Ще получите отговори на всички "защо" свързани с тази статия и не само

Е не е ли смешно като говореха за ЮПоток, скочиха всички по морето и заетите в туризма да лаят че било опасно за природата и респективно туризма при авария, а сега шел ..мел си сондират и копат за нефт и газ ( и други де) и всички си траят. Може би това ще подскаже че за ЮП някой е платил да се насъскат бесните кучета срещу проекта?

Хайде сега!Южен поток си беше заробващ за България проект на Газпром.С някакви мъгляви опции за печалби след 20-30 години като трябваше и да го кредитираме с неизгоден заем от Газпром.Добре,че САЩ и Брюксел ни спасиха.

Дори и да има петрол , газ или каквото и да е там отсега да си знаете ,че нищо няма да разберете от това ! То вече е продадено, подарено или взето още на зелено , а за вас _ виждате ли пързалката на картинката ; Вече са ви пуснали по нея ! С две думи - Бананова република !

Имам чувството,че на пързалката са пуснати твоите шефове бандитите от Газпром.И ти се мъчиш да ни убедиш,че нашата енергийна независимост от тях е нещо лошо.Ами пукнете!Ти и твоите луди шефове от русланд!

Ние не може ли сами да си проучваме, ми някой трябва да ни го проучва? Не може ли да си монтираме сами електромерите, ами ЧЕЗ, МЕЗ и ГЕЗ трябва да викаме да ни ги монтират? Не може ли сами да оправяме жена си, ами трябва да се обаждаме на комшията? Безродници!

цената на една нефтена платформа или колко ѝ е наема. Почти колкото блок в атомна централа. Ние тия пари ги нямаме.

Е как ще ги имаме при положение,че такива договори се подписват на тъмно със загробващи държавата условия.Значи за 5г. държавата ще получи 5млн.евро???А после концесионера ШЕЛ ще плаща между 0.1% до 2% от печалбата,която при нашите закони всяка фирма сама може да си определи.Де факто ШЕЛ ще изнася или ще ни продава нашият петрол и газ на цени от световните стокови борси.Ние ще плащаме,те ще печелят.

НЕ , не можем ! Ние не можем нищо да направим сами ! Ама като ти казвам нищо - Нищо ! Извини ме , можем : Да си съсипем държавата , народа ,да крадем, да лъжем и да паднем по . ниско от дъното - Това го можем !

Това го могат руските мекерета и точно това правят вече 110 години!

Можем, но не искат. Виждаш, че половината министри и политици са недоносчета и калинки. Каквото им се нареди това и правят, собствена мисъл е изключена. Направи си сметка, че български геолози 80 година са направили карта на Монголия и половината Африка.

А така! И петролът си подарихме.... Златото ни там, енергетиката там, какво ли още не е собственост на чужденци(сякаш ние тук сме неспособни да си добиваме всичко сами), а сега и петролните залежи. Но от друга страна е добре така, защото иначе ще вземат да ни освобождават от самите нас, ако започнем да се развиваме....

Не знам, но Венецуела се видя с пари, чак когато изгони американските фирми и национализира нефтодобива в страната. Преди това умираха от глад. Предполагам, че и тук ще е същата работа. Просто някой е взел голем рушвет за старини и ги е скътал в Лихтенщайн.

Аз знам,че Венецуела е най богатата на нефт страна която удари дъното.Защото е ръководена от некадърни комунисти популисти.От друга страна те наистина мислеха и мислят,че правят добре за народа си.За разлика от съветските и руските комунисти и напоследък кгб-и.Които безсрамно си присвояват лъвския пай от приходите на страната и я водят уверено към дъното с безмислени войни и разруха на регионите.

Далаверата сигурно ще е голяма.

Някой ще ми каже ли, кой експлоатира нетеното находище в Румъния.

Сега остава някой съвсем отговорно да Ни информира, че нефта и/или газа които евентуално ще се добиват от тези находища, които услужливите специалисти от "Роял Дъч Шел" проучват - ще са "Български".

Не шел, и шеловица да дойде,загубите от КТБ не могат да се заличат.Трябва да лапаме от петрола поне 50 години за да компенсираме онези 5.5 МИЛИАРДА.Ясно ли ви е!

Ооооо, чудех се Лавров защо се е запенил толкова!

ПОИМЕННО , Моля! Кой е разрешил ? Кога, защо и срещу колко ?

Забелязвате ли, че който и да дойде на власт действа по един и същи начин?Точно преди избори стават най-големите далавери.Нима в един такъв момент не стана аферата с КТБ?Тъкмо Орешарски си отиваше и бум кирията и всички нито лук яли, нито лук мирисали.

Кирията е за Боко Харам и Делянчо, твърдението ми можеш вече спокойно да го проследиш. Изкупуват се на безценица активите на КТБ от тия двамцата и свързани лица, съратници. Та и следвайки логиката и визитите на сенаторите и посещенията в амбасадата излиза, че сме колония и тия са местните губернатори.

да ме огрее.Нали в Дубай и сиромасите им дават пари от петрола.Петрол и манги да има.Оня другар, дето говори за биосферата, че щяла да се развали има много здраве.Нова ще си купим.Ония в Дубай имат ски писти,заради мангите от петрола.

епа оди в дубай да те ухажват ония с чаршафите и мангите

Естествено, че ще намерят-то го има нефта!! Вие за какво мислите, че Румъния иска да завземе нашите води в Черно море-те са проучили нещата и знаят за нефта там и искат да ни го откраднат!!! Затова от години лъжат, че ние сме им крадяли прилижащите води в Черно море-да, ама не!!! Който и да дупчи в наши води, всеки ще изкара неф и газ-ще видите, че ще е така, а власите ще си умрът на мъка. При това запасите щели да стигнат за 300 години!!!

Това добре, ама България дали ще спечели нещо или ще гледаме как изнасят петрола а ние стоим на сухо.

Хайде сега идете и изтрийте с една гумичка Черно море и никога, ама никога не казвайте на децата си, че ще ги водите на море там... Просто ние вече море нямаме, а едно огромно нефтено петно! Хайде чао и който последен напусне България да загаси лампата!

и ти ли имаш хотел на морето ? че то от лай...на няма да се вижда петролното петно !не се притеснявай !

Ами акайте по-малко бре! :)

Дано да намерят нещо,малко да светне слънце и при нас.Мамата си джаса,сиромашията е лошо нещо.Държавниците ни са доста улави,трябва да се понатиснат малко ,че са го ударили през просото.

теб пък как ще те огрее ... има няма нефт на теб кво ти пука ...

хей, слънце! Знаеш ли къде не огрява слънце (нямам предвид Лондон)?!

КОЙ,взе комисионните ???

нека проучват. но лошото ще дойде ако намерят. Е тогава край на черноморието. И съмнително колко печалби ще има за България. Макра,че този начин на добиване е толкова скъп,че може и да не устиска на конкуренцията. ЩОм богата Норвегия се беше озъбила около игричките с цените и заигравките заради Русия, хич не евтина такава газ. Ако руснаците продължават да подбиват цените ще направят безмислен добива на газ по този начин.

е , поне печалбата за България е ясна - традиционната - от трите най-дългото . да ни е честито .

То пък едно черноморие. Хотели, мутри и други лайна.

край на биосферата в Черно море . на тия гадове единствената им цел е да погребват опасни и радиоактивни химикали . луди пари падат от тая далавера . . "проучвателни" сондажи и такива за шистов газ побират стотици тонове .

Каква биосфера бе, другарю умен? Биосфера има в шелфа, т.е. до 200 метра дълбочина. А тук говорим за дълбоководен добив, навътре в морето.

не се опитвай да ми противоречиш , невежий , не ти стигат умствени способности . ама по изключение ще отговоря : от сондажите винаги избиват разни гадости . в морето има течения . Знаеш ли накъде ще ги отнесат ? (подсказка - точно тези течения създават пясъчните плажове ) честито

Всички златни, медни и пр. концесии дадохме на американски и западни компании, сега това проучване на Шел!? Лошо няма, но защо не се вдига от това стандарта на българина? А някои олигофрени постоянно дрънкат, че сме зле, щото сме под "руско влияние"?! Та какво сме дали на руснаците за да ни влияят бе, идиоти? Освен Нефтохим на Лукойл, който го хариза любимия ви лостофф... Пък и Лукойл има уж "сериозна" конкуренция в България на Шел, ОМВ, Ромпетрол и т.н., но все на едни и същи цени продават, а непрекъснатите проверки заключават, че "няма картел"!?

, руснаците сами си го взеха. Примерно златния резерв след 1945, малко по-късно урана от урановите мини и т.н.

Шелл са холандско-британска, т.е. европейска фирма. Ми добре!

Махаш това "оп" от "европейска" банка или компания и произхода се изяснава. За нас остава това "оп!" да си го викаме докато играем по свирката..

И нека плюенето от защитниците на Руските газови монополи да започне сега!

Нашите олигофрени, американски ибрикчии, ще откриват газ. Чирен ще има 5 млн.м3 след .реиновирането. къде са 2 млрд.м3 необходимост на България от газ ? Щом немците след 3 години проучване не са намерили нищо, значи няма нищо !

то шел е така, заради спорта, хвърлят едни 5 милиона такса и още доста пъти по толкова за проучването. след като са се захванали, вероятността да има газ или нефт е доста висока, все пак не случайно шел е една от най-силните добивни компании, а това не става с хвърлянето на пари на вятъра

Какво общо имат Шел и Силистар с русняците, та само за тях драскате.Бая сидерасти има тук.

щом и калибрата стана сидераст, здраве му кажи. ама по скоро ти не четеш кво пише човека. а общото е че точно тия, които в други статии лижат г.за на путин, тук реват срещу проучването и добива.

Петрола- нашият от Долни Дъбник ,си го добива и продава една частна компания.Защото подземните богатства били собственост на държавата.Някой да е чел нещо, относно този добив,който си върви от тошово време?

Тези участъци са проучвани от времето на \първата световна война за плащането на репарациите към Англия. Немците също ги проучваха. На гол гъз сънуваме газ !

нищо не разбирам от нефт ... някой ще ме светне ли каква е далаверата на шел ... не трябва ли бг да и плати за проучването ...

Pesh0

Далаверата на шел , ще се разбере , като намери газ или нефт. Ама тогава , ще е друго правителство и ще викат , ако не бяхте вие , сега щяхме да имаме .

симо

Далаверата е както с американските ТЕЦ.Ние да духаме супата и да НЕ посягаме на американският/английският/интерес.

по тоя начин ние не поемаме никакъв риск ако не намерят нефт и газ, риска е изцяло за шел. друг е въпроса че ако палтим ние проучването, това ни дава по добра позиция за концесионния договор. само че при такава ситуация пак ще ревнат едни другари, че нефт и газ не се ядат и няма смисъл да проучваме наши находища, нали си купуваме от русия

това значи ли че вече има и договор за бъдеща експлоатация на откритото

хабер си нямаш какви кинти се шаркат за погребване на опасни химикали и радиоактивни отпадъци . а "проучвателните " сондажи , както и тези за шстов газ са идеални за целта .

Който получи разрешение за проучване после без конкурс получава концесията.Така става ,защото нашите закони са измислени да обслужват чуждия капитал.а не интересите ни като българските граждани. И със златото стана така.

добре, че не беше Nван Kостов министър-председател, защото щеше да хариже сделката на лукойл.

Първо се научи да пишеш и след това ни обяснявай живота.

Аз съм против чужди компании да прибират българските ресурси!!! Злато, шистов газ и мн други!!?? До кога ще ги търпим уважаеми сънъродници???

A 'оди си го копай сам! по твоя технология.

Е па оно още има Минно-Геоложки Унивеситет. Па там даже сигур още има специалност добив на нефт и газ. Са верно, че западната технолгия е супер по-по-най и е супер тайна и патентована за веко вевков. Също така Китайците никога не са праили джойнтвенчъри чрез, които човнаха бая технолгия фор фрее. Ма по-льсноье да дадем на тия, па те да ни позлатят, па бугарете да одат да мият чинии у Испания!

Ти уважаеми само се правиш на бльгарин ама си си руско некере по душа.Като волен.

За съжаление докато има такива малоумници като chicho и Осведомен, трудно ще си оправим държавата. А и винаги е имало. Колко българи са предавали и крепости и хора, колко българи са се гърчеели и потурчвали. Както тези двамата се дупят на САЩ. Разберете- няма САЩ, Русия....Има България.

Толкова много словоблудство в тази статия и няма най-важното. Колко аджеба от евентуално намереното количество нефт, ще получи майка България?!?

Разбира се,че ще е чудесно,ако се открие достатъчно голямо находище.Но... все пак, когато Шел ще инвестират милиони и ще ни платят еди колко си милиона без ДДС, е коректно да се оповести ние какво ще дадем.Да не харижем за 20 млн цялото находище и да купуваме петрол от него на някакви шантави цени.

Pesh0

Добро утро .

не е правилно това ! русия ни освободи два пъти , а ние искаме да я лишим от сигурните и доходи !

Pesh0

Какво и пука на Русия , дали Шел , ще намери НЕФТ или ГАЗ ?

а като не и пука ти що ревеш , и горчиви сълзи рониш?

пешо шел ще намери ! това е проблема на русолюбците !

По-добре изобщо да не се разработва , ако ще е пак в ръцете на шломовците . Ще ни продават собствения нефт на петорна цена .... Печални примери , колкото искаш . Само като се сетя за Мариците и ми идва да..... псувам ! Ами едноклетъчните със "зелената " енергия ?!!! Грабвам сопата !

електроенергията и горивата са консуматив . като ракията примерно ! на мене не ми харесва ракията и не я купувам и консумирам ! ти като не харесваш тока и цената му не го ползвай и купувай !

аз искам ток на пазарна цена,а не фиксирана със закон цена,както през комунизма.........от руски та на американски комунизъм............затова ли съм скачал на жълтите павета

грабвай сопата и си разбий с нея руската кратуна.Щото няма смисъл да ни убеждаваш,че няма смисъл България да има свои източници на енергийни суровини и да даде отпор на руската енергийна мафия.Та ти казвам удри се със все сила със сопата по главата.

Поради възраст няма как да съм другар ;) И дори да си посегна ... Яка ми е главината ;) Българска ! Повече от всичко искам енергийна независимост и от раши и от зомбари ! Имаме ресурси ! С шломовците от шел това няма как да се случи .. Капиш ?

dobrin

а разрешиха ли на булгарския парламент да направи промяна на закона занепулноелтието от 1ш на 17 години?

разрешиха му ! а тебе какво те засяга това ?!

Мале какъв вой ще се понесе, ако пък Шел открие нефт! Отсега си представям Сидера и Десо Чука как крещят в безсилие и ярост, че ще падне монопола на Лукойл.

накъде из Европа ШЕЛ продава по-евтино от Русия

Правилният въпрос е "Русия продава ли някъде по-скъпо отколкото в България?" А пък отговорът на Вашия въпрос се крие в 30% концесионна такса, която бихме получавали от евентуалния добив на Шел. А пък те нека продават където и на когото искат. Може и на нас, по директна тръба, без транспортни разходи. Сигурно ще ни е много скъпо :)

как можа бе боико ...ти не знаеш ли че комунистите бантускотове сега газ ще пикаят и цените на горивата ще се срутят

Черно море, много е добре, слънце пече, нефта се яде, на морето дупка чакрлакаде, Черно море анджелабе!

Много странно, навсякъде пише колко е инвестицията на Шел и колко ще ни дадат, ако подпишем договора за добив с тях, но никой не споменава колко ще нибструва това. Нали знаете, че безплатен обяд няма.

Това е отвратителна новина за ..............Русия!

са ГЕРБ ще се скъсат от купуване на избори

И защо се предоставя на чужда компания въпросното прочуване , като има перфектни Български проекти ?!!! Пак ли за единия комисион , бе алчни нискочели и плоскогъзи предатели ?!!!! Като златото , водата , енергията и горите ..... Какъв кошмар ви чака , бедна ви е фантазията :)))) Ковчег ремарке няма ! Ще го разберете по най-трудния начин .....

Глупак ли си, какво? Няма българска фирма, която да владее такава технология. И никой не е спирал никоя българска фирма. Ако българска участва, то ще е като посредник на чужда.

глупак е

абе то бива малоумие, ама като твоето рядко се среща. имало било "перфектни" блъгарски проекти - за кво са тия проекти. значи руските ти господари имат проблеми с дълбочинното сондиране и ваденето на нефт и газ от голяма дълбочина (заради което ползват канадска технология, която им беше спряна), ама видиш ли ние сме имали перфектни проекти. че ние сме били върха бе, да вземем да покажем и на руснаците как стават нещата. не знам само що не четете, преди да тръснете някаква дивотия тука, а си пишете е така, на общо основание

И ние с другаря Волен това питаме. Защо на наз не ни дадоха когато искахме да купим 200 метра маркуч от железариата да пуснем в дълбокото и да видим излиза ли нефт който после да продаваме скъпо. Толкоз е просто, колко му е. Изобщо не е сложно ама не ни разрешават, за да могат американците да оберат богатствата ни. Продажници!

там пише , прочети го . оферта е подал шел ! твоята фирма не е подала !

защо бе хора? нямане нужада от това варварство! в слунчевата енергя е бъдището! проучваите и инвестираите в слунчева енергя! дори в англя,дето има слънце от дужд на вятър по няколко часа в месеца, хората си инсталират слунчеви батерии и са доволни. в бг има слънце по 250 дена в годината. толкова ли сме загубени та да тъпчем гушите на американци и руснаци и да си съсипвама земята.

И аз научих,че ще проучват... С ядрена подводница.

Ами то там има петрол - от колите по плажа гаранте. Нема кво да роват.