След критиките Рашидов спря реставрацията на Ларгото

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временно спиране на работата по консервацията и реставрацията на открития музей на столичното Ларго.

Обратно в новината

Коментари - След критиките Рашидов спря реставрацията на Ларгото | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хора,всички знаете,че проблема е Вежди,но малко са хората,които го казват защото той знае как да направи така,че хем да не бъде обичан,хем да му се мазнят.Колко певци или артисти на които е дал незаслужена максимална пенсия би гласувал срещу един човек,който не знае що е култура.

Говорите глупости-ясно чухте,че в България пари за култура няма., парите са от спечелен проект.Вярно е в надграждането са сгрешили, но идеята му е добра.Трябва да се поправи бързо-ако трябва и вечер ще работят, но да се вместят в графика.Браво Вежди-акъл всеки дава , ама никой от тях не е мазал и строил-смело напред.

На жена ми майка и го е учила в началното училище-винаги е казвала добра дума за него.А душмани винаги ще има-накрая ,като грейне всички-до един ще те потупат по рамото.

Дръж се земьо българска културоведи ,,умни" те газят

След българския Лувър и Ларгото като Помпей, очаквайте в скоро време: джамията като Тадж Махал, жеснкия пазар като Капалъ чарши, градинката пред Народния като Градините на Семерамида, Александър Невски като Свети Петър в Рим и др.

Тоя па, гръмни се бе. Смятам, съграждани, че непременно трябва да поискаме съдбата на паметниците да се решава чрез допитване до народа, на комуто те принадлежат! Нека хората да могат да гласуват по проекти, а не така първия некадърник, който иска да лапне парички да окепазява нещо, оцеляло хиляди години. Също както и за статуята на великия български цар, направиха ни за посмешище.

КОШМАР, КОШМАР, какви са тези тухлени грамади. Някой виждал ли е римска сграда от толкова тухли и то направени като декор на филмова площадка. Никаква култура, никакво разбиране, никакви познания. Кой се е този невеж? Реставрацията не значи доизграждане, а единствено укрепване на запазеното във формата и вида в който е намерено. боже, това не може да не е станало със знанието и по мераците на такива като Б. Димитров и Рашидов.

В голяма грешка си, гражданко! Знаеш ли как се реставрират паметниците в съседна Гърция, която прибира милиарди от туризъм и посещения на археологически обекти? Живея от 20 години в Атина и обикалям страната непрестанно, и мога да ти кажа, че до всеки такъв обект има работилница, в която се изработват нови колони и всякакви други мраморни постаменти, с които изграждат наново сгради, храмове и т.н. Ако не вярваш разходи се до Акропола в Атина, Оракула в Делфи, храма на Аполон или, където и да е другаде в Гърция и наблюдавай внимателно! Ще видиш.

А не е ли редно по-първо да се направи ревизия на съвременните лъжи за Българската и "европейската" история преди да ми зидате тия бебеци ред по ред?

А мутрата Рашидов, когато преби двама полицаи, искаха ли му и взеха ли му имунитета? Оставиха го си плеска наволя.........

Славчо Бинев с бате си Волен са "дипломирани" теолози. Затова Славчо притежава публични домове а Волен е винаги изтърват от лекуващият си психиатър. Случаят с Ракети Между е сложен - той е Главен Мултак на Родината. Само каква Родина: пилони, психопати, мултаци..."дипломиран" пожарникар и физкултурници.

Очакваш ли от турчин, станал министър на културата да възвеличае България като покаже истинската древна мощ на предците ни?

Ами те мутрите не са виновни, защото те толкова си могат, бе- бутафория и профанизъм! Бедата идва от ТЕЗИ, които са имали наивността, глупостта, невежеството и простотията да очакват нещо друго! И чак когато мутрите се о с е р а т, да видят че са оср... И да продължават да си обичат мутрите, а да мразят тези, които разобличават мутрите!!! Ето ТЕЗИ са по-виновните, защото сами си подариха държавата фалшивите строители на демокрацията!!!

Хубаво е да ни се изясни какви толкова старини имаме да гредаме в София. Да си направим сметка дали си струва да се показват. А не сега да ни се дава излишна надежда, че София била някаква археологическа ценност. Да не стане да се усвоят едни пари само. От това което се вижда до сега това са само някакви стари зидове, дувари. Такива има във всеки един град по света. Да изясня за какво става дума. Рим лежи върху всякакви пластове история. Но не го разкопават, защото няма какво да се покаже толкова стойностно. Хората ходят там заради сградите, които са останали, не за да слизат под земята да гледат зидове или катакомби. Или друг пример, Троя е разкопана. Там се виждат някакви зидове и калдъръми. Ако не се водеше за Троя, никой нямаше да ходи там да ги гледа.

Тази реставрация дойде наистина вече до гуша на софиянци. Не виждате ли, че са запазени само основите на сградите. Впечатляват не самите основи като камъни, а мащабите, огромната площ и планировката на антична Сердика. Какво толкова можеш да направиш с тези останки, освен да ги подмажеш и да ги консервираш със смоли. Оттук нататък всичко е осветление, озеленяане, подходи, околна инфраструктура. Може да стане античен град, сравним с форума на Рим! Но трябва действие, а не празни приказки.

и парици

от всичко до сега а и от устата на т.н. премиер става ясно, че за България не е важно да се правят хубави и трайни неща, полезни за населението и които ще ни направят известни и желани като страна, а е важно да се усвояват евро фондове и цифричките на усвояемостта да са високи не 89% а а ако може да са да кажем 92.34% щото така ще сме преди еди кой си, това е тъпото мислене на ченге, цифрите са важни а не фактите и реалното състояние, не хората. Пагубно е това управление и всичко което става, затъва държавата все повече....

Ми добре. И да и не. Нали тези парички, изсмукани от такива народи като нас, трябва да "тръгнат" с някаква благородна цел. И формулата е ясна - 50% остават в Брюкселските ненаситни ЕС-чиновници (защото който "отпуска" също трябва да яде, колкото може, за предпочитане месо), 25% изяждат т.нар. съветници, НПО-та и др., а другото каквото остане и до когото стигне.

А против циганията на ниво терен на Ларгото нещо няма ли да се направи? Няма такъв кич, евтинджос и простотия ... жълти и червени най-нискокачествени павенца, абсолютно неоползотворено площадно пространство, шум, прах, липса на зеленина и идея въобще защо е направена тази глупости. Хора от общината, вземете се в ръце и не превръщайте центъра на София на селски мегдан! За античният комплекс просто думи нямам, още преди месец като видях какъв бетон се лее и какви неща се правят ми призля ...

1. Все пак София си е най-голямото село в България. 2. Прочетете Дънов за характера на хората, живеещи около реки течащи в посока юг-север.

"Дебатът около реставрацията и консервацията на античните руини прерасна и в предизборна борба." Софиянци са достатъчно тъпи, за да не вземат под внимание този случай на изборите. Така, че Фандъкова да е спокойна.

Кажете ми нещо като е унищожено на 99% как ще го възстановиш?

А сцена за по-фолк ще има ли? Защото комплекса страшно много започва да прилича на нео механа от затворен тип. :)

Да не искаш да кажеш че твоята компания този път няма да е на плюскане в механата?

Няма такова нещо, брат, моята компания не пропуска плюскането, но някак си, разбираш ли, малко еднообразно става. Това, че сме свини, не значи че не сме Естети!

Да се разрушат много внимателно сталинските сгради на ЦУМ, ШЕРАТОН, МС, ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, ПАРТИЙНИЯ БКП ДОМ и да се потърсят остатъците на древния римски град. Цялото това място да се превърне в исторически музей.

Начинът, по който са строени тези сгради, абсолютно изключва да е оцеляло дори и минимално парченце от античния град под и около тях.

КАКВИ РЕСТАВРАТОРИ СА ТИЯ ЦИГАНИ КОИТО СА СТРОИТЕЛИ!!!! СЪСИПАХА ВСИЧКО! КОЙ МАЛОУМНИК ДОПУСНА ДА СЕ СЛУЧИ ТОВА????????

Е, не виждаш ли, че малоумника се е треснал още на първата снимка? Дано и тук изровят някой кладенец с лечебна вода...

кой може зам кмета на Столична община по културата и кметицата даскалица, веждичката и всякакви другарки и другари от знайни и незнайни организации, навсякъде по документите има по три имена и подписи лесно е да се установи кой ама трудно е да се установи защо....

Имаме прекрасни Кметица и Гл. архитект.

Да , тя е " умна", а той е "убав"

Защо нямаме. Защото мразим всичко и всички. Няма значение защо и за какво. Зададе ли се национален ден (19-ти февруари, 3-ти март и т.н.), веднага се явяват едни отворковци с титли, които се джавкат пред публика. Ама те кокалите на Дякона не били там, ама то не било на 3-ти, а на 34-ти, ама ония лошите са ни освободили, а не е трябвало, ама Започне ли някой нещо да прави, пак подобни професионални протестъри, начело с Глишеф, Босия, Обутия, Петното, Мазното и сие доказват, че кичът и простотията в РБ са защитени от т.нар. авторско право. Особено 5-то-Х.й-ника до НДК. Затова не трябва да се прави нищо! Веднага да се спрат строежите по Соф-Метрото и магистралите, разкопките, паметниците и всичко останало. За да има мир по нашите земи! Защото Глишеф и сие казаха.

от 15милиона са краднали поне 10 а това което правят е абсолютно малоумщина от всякъде тотален кич и члагизация на древние римски разкопки. Няма ли поне един истински специалист, който да е от частния сектор, а не чиновник който да каже как се решават проблемите?

В РБ вече всички са част-ници. И крадат като за пред-последно. И денонощно.

Тия стъклени покриви отгоре, няма ли да се строшат от някоя градушка,като оная дето ни потроши колите?

Помпей си е Помпей, но да го наподобяват в центъра на София е идиотизъм По безмо зъч на кметица не можете ли да си изберете

Ми да! Липсва ни вулкан. Без него не става.

пак да започнат да ви прокопават море нещете ли

Фактите, каквито са, без политически или друг коментар: 1. Плановете за тази реставрация са одобрени от специалисти на БАН 2. Същите специалисти са одобрили и абсурдните реставрации на Кракра и още доста обекти 3. Доста реставрации са абсурдно направени и то не по вина на строителите - те работят по предварително одобрен план и материали 4. Българите биха мрънкали за всичко, дори кебапчета да валят от небето 5. Ларгото не може просто да бъде заровено - там се крие нещо много по-стойностно от всичко останало в София 6. Голяма част от Ларгото вече е напълно унищожена при строежа на Партийния дом, ЦУМ, Шератон, Президенството, хотелите и сградите по хълма зад тях 7. Каквото и да правим се оакваме тотално и все друг е виновен

Да "специалисти от БАН". Някакви инфантили, които не познават нищо извън ареала на БАН, но са първи, когато трябва да се даде мнение и да усвоят пари. Дори и никога да не са помирисали реалните неща от живота като производство, икономика, екология или култура!

Ако управяваха орките на сачмата,щяха да изградят дувара с червени тухли като в кремле! Слава богу ,че генерала и вежди изхвърлиха тази престъпна пасмина завинаги от власта!

Кво викаш... тия строят със сини тухли...

E... Как не искате гербаджийска култура веееее...

На ЕС най-му е кеф да дава пари за "надграждане" ... и ние си надграждаме... :)

Пак добре ,че не строят с итонг.

Намо лошо да се работи с нови материали, стига да се спазва архитектурата на миналото, и съществуващата зидария. Иваче надграждането не виждам здащо да не е с нови материали.

Има лошо, щото така изпълнено става китайско-македонско.

че "проектантите" на реставрацията са ходили поне 5-6 пъти командировка до Рим и Атина за да "обменят" опит, но освен долари/евро/левове нищо друго не са обменили!

Па то е ясно. Ама вси си мисля, че вое па да са обменили манинко телесни течности с тамошните убавици. Ма знам ли?!?

То да е било само ходенето. Но колко ли са им платили за "проекта"? След като само за тротоара на бул. Цар освободител са дали 250 ооо за проекта?!

Щом тъй на хейбем страна отива реставрационето и "бдителни" гражданье веке бучат на зла гад, па да се спре пустата реставрация и ларгото (таз прекрасна българска дума) да се престори на затънтена улица, водеща до "на куче в гъза", както си е и в действителност. Ex Вежди, Вежди, ти пак гориш, ти пак пламтиш, ти пак ги вършиш, кви си щеш. Обявявай зоната между ЦУМ и Халите за "Квадрат D" (D e цифра за числото 500 при римски запис, ама хората ще си мислят че идва от "да го е..а") и да се сврЪшва, че се веке не трае.

...обаче със сигурност,голяма част от мрънкащите сте си изхвърляли фасовете през прозореца на колата и боклука през терасата и дъвката на тротоара и пикали на ъгъла(а някои са и срали) и т.н., но когато стане дума за одумване и кусури-ешя си нямате!!!

Глей сига, пикаьенето на кьоше се не брои за зулум, стига да не си насочил теча от маркуча към комутационната кутия на интернет провайдър йели витрината на клек-шоп. Сраньето е по-друга работа, ама се допуща дор веднъж месечно при зор непреодолим.

Какво ли ни е наред в България !?

мрънкалници!!! колко от вас тук роптаещите,са направили нещо са почистване облика на България??? колко от вас са слезли да изметат пред блока или да окосят тревата или да вдигнат "изпуснатия" от комшията боклук или да си боядисате оградата или да смените плочка на тротоара или...а? "ама що аз да го прая,кат не е мойту" държавата не се състои само от управници,а и от поданици! държава не се гради само от управниците,а и от поданиците й!!! продължавайте да търсите кусури на тоз и на онзи,пък да видим дали ще ви се подобри настроението!!!

Добре, Васко, добре. Успокой се.

Пич, тука темата е за бутафорията, кича и усвояването на едни пари. Да ги прилапат - мераклии мноооого, воглаве с Мултака на Републеката.

Тия са "професионални" плювачи !!! За ПАРИ, всичко правят.

Стига се пени бе! А чистя половината ни улица, щото съседите ми са мизерници. Всяка година при възможност и място садя дървета и храсти. Обаче няма как да ме накараш да кажа на кича, че е нещо невероятно. Както казват циганите по битаците "Ела, батка, тез дънки са оригинално копи"...

Че зидат със съвременни материали.Качеството им е такова, че след пет години те ще изглеждат така, както изглеждат онези на 2000 години.

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временно спиране на работата по консервацията и реставрацията на открития музей на столичното Ларго. С икономисаните пари ще бъде закупено уиски, сподели минитъра.

Във Велико Търново през 1908 година от крепостта Царевец, не е имало и 2 камъка един върху друг. Вижте снимките от 1908 г. Крепостта е изцяло построена отново чак в края на 80 те години. Но е хубава и събира туристи от цял свят, нищо че няма общо с реалността и не е автентична.

72-74 г живях във В.Търново и тогава се завършване "Патриаршията"На нейно място нямаше почти нищо.Външните стени си бяха читави на 2/3 от височината си.Да не говорим, че "Балдуиновата кула" е в почти оригиналния си вид.

то и на снимката се вижда, че са градили зидове с тухли-единички, производство на фабриката в Сарафово.

Албански турчин за министър на културата... Някой да е виждал някаква склуптора на този боклук? Някъде? Нещо?!?

АКАДЕМИК е на 5(пет), чужди академии ! КОЙТО трябва е виждал, скулптори от НЕГО . А ВИЕ, академик на драгалевската лаборатория ли сте?Или розовеещ, позитанец?

Разбира се, че трябва да се дострои и да добие завършен вид както е навсякъде по света. Да не мислите че катедралата във Виена от 15ти век е автентична. Построена е почти изцяло наново, но събира хора от цял свят да я гледат и да си оставят парите във Виена, същото е положението и в Брюксел Амстердам и почти навсякъде в Европа. Никой няма да дойде в София за да гледа грозни изпочупени и кални камънаци, и да го карат да си представя как са изглеждали. Хората искат да се снимат с красиви забележителности, да си оставят парите и да си ходят. 99% от туристите не се интересуват изобщо дали е автентично или не. Не може центъра на София да бъде грозна руина за да са щастливи 2ма 3ма стари мърморковци, че всичко е автентично.

Грях ми на душата,но в тези кризисни времена-липсват пари за болни деца,социално слаби,откриване на работни места за да се върнат децата.... та, все в парите надничам.За тези нови старини, 16 млн. лв. не са ли множко? Тази лакомия няма граници.

Прав си, но имай пред вид, че това се прави с еврофондове първо и второ ще носи приходи от туристи за страната. Идеята ти ще развия по следния начин: Нека приходите да отиват за лечение на деца.

Ама парите за тия еврофондове,ние ги изпращаме в Брюксел.Годишно българските турци изпращат в БГ около 800 млн в помощ на роднините си,момчетата и момичетата в чужбина, миналата година са изпратили в помощ на родителите си 780 млн евро- за да не умрат от глад.Има ли държава тук?

Какво ви е виновен господин Рашидов за тъпите решения на археолозите и реставраторите? Българчетата забравят, че много преди Аспарух тук е цъфтяла цивилизация. Ама съмнявам се, че са римски. Това са находки от ранно-османската цивилизация. На вас ви внушиха, че тя е от 8 век, но последните проучвания сочат, че разцвета на ранният османски пероид е бил оше в 3000 г пр. н.е. Т.Е. преди Христос! Българчетата да си направят съответните изводи!

Те и каналите с вода на Марс в същност са ранноосмански - отвеждали са водата от ибриците на правоверните, нали! Ти не си в ред, ей!

Когато ние сме имали държава! Османците са били орди - племена, които са знаели само да грабят! Нямали за още дори зачатъци на държава!!!

луната отдавна е македонска....та коя планета е с мюсулмански руини?!

станахме по смешни и от македонците с тези бутафорни реставрации

по същата логика,трябва да се спре всяко възстановяване на църковни рисунки,щото вече няма да са автентични! ...или май най-добре е да не се пипа нищо и да се изостави на произвола на съдбата! защо по дяволите тогава си правите ремонт по къщята,а не ги оставите се срутят автентично!? някои хорица са против,само за да са против!!! ако не се прави нищо-недоволни ако се прави нещо - пак недоволни

Кич + мутри=ГЕРБ.

Това са гнусни предизборни провокации на противниците на ГЕРБ, които се гърчат от злоба заради огромните успехи на кмета Фандъкова! Съграденото от ГЕРБ ще пребъде във вековете, за да радва и идните поколения! Гордеем се с вас!

в нормалните държави такива реставрации се правят от хора и майстори които работят изцяло по старите методи и със стару техники и материали. реставрациите обикновенно продулжават с години. като искате бързо ето го резултата : КИЧ

its

Ако не реставрират, пак ще ги критикуват. Освен това, чудесно си изглеждат. Много е ясно къде е новото и къде е старото. Плюс това всички старини в София са реставрирани с подобни материали. Тази практика не е от вчера.

Има хора, които се отказват от евентуална собственост в името на приятелството.

вместо да сложат един стъклен покрив и на входа касички за по 10е входна такса - както е в баш туристическите страни. те усилено строят "старини" като в Македония...