МОСВ спасява обсерваторията в Рожен с проект за 150 000 лева

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще финансира проект в размер на 150 000 лв. на Националната астрономическа обсерватория - Рожен.

Обратно в новината

Коментари - МОСВ спасява обсерваторията в Рожен с проект за 150 000 лева | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тия хрантутници та Рожен какви постижения имат та само просят пари...Да се затваря и хрантутниците и феодалните старци на борсата..

сектор сигурност разказа игрицата на научните изследвания в България! Всички от този сектор са с ВИСОКИ титли, но нямат никаква научни постижения! А на талантливите хора същите от сектор сигурност им разказа игрицата. Потърпевпите не са един и двама. Много имат да разказват.

А знае ли някой какво правят еколози, географи, минногеозлози, военни космическите науки. Дали правят космическа наука или отколоняват средствата за тези науки. Защо за екология има пари, а за космическите излседвания няма или ако има тези пари отиват за дронове? Някой да знае.

Сектор сигурност доведе тези хора там от социализма и после се разраснаха при демокрацията.

ако знаете колко много военни изследвания се правят в БАН - като се почне от разработване на мини за НАТО (любимото на новопостъпилите докторанти) ...и се стигне до разработване на елементи за Боинг... Само че те се спонсорират директно от възложителите, а старата генерация доволно потрива ръце от приходи (недекларирани) и реве, че заплатите били ниски. Да се чуди човек как доценти и професори изкарват цял живот на заплатка около 400 лева...

това не е наука. Научните титли се получават за научни приноси, нали? С еен дума парите за наука отиват за сектор сигурност, да се чуди човек защо някой искат да правят наука, а?

Какво означава "спасява" ? Имам чувството, че тия статии се пишат от малоумници! Коректното заглавие е: правителството руши държавна собственост и обрича на закриване обсерваторията в Рожен! Да не говорим, че според законите в БГ, всяко правителство е задължено да опазва, съхранява, стопанисва и умножава държавната собственост. Същото важи и за общините! Като гледам как 25 г. я опазват тая държавна собственост - всички са за затвора!

О, Таня, О, Тодорова!!!

Че 150 хил. лв. пари ли са, общ. Бургас ще си купува дрон за над 140 хил. лв.

наката с еправи от дронове. В БАН парите за космос отиват да купуват дронове. За дронове има , за наука- не. Сега етези от околната среда ще им дадат 150 хиляди, но ще превземат астрономията с еколози, както го направи в космическите излседвания. Там работят вече еколози.

Защо трябва всичко да се измерва в коли? Разбира се, че по времето на соца имаше много сбъркани неща, но това съвсем не значи, че всичко е било отвратително. Колкото до колите, не знам сега с две заплати каква кола можеш да си купиш - някой стар опел на 15 години,на който от поне две години виси табела "продава се"с телефон на собственика, освен ако не взимаш някаква по-специална заплата. И много ли ти харесва това, че у нас няма работа, та хората са принудени да ходят на гурбет на Запад, а пък тук се настаняват бежаци, като че ли циганите са ни малко?

наи вероятно проблема е в орграничените възможности на техниката. светлина замърсяване, малки размери на рефлектори. трябва станцията да стане музеи на науката и децата да се забавляват. тук смитсониян музея върти обсерваториите от този застаряващ тип.

А не може ли да се модернизира? Или по важни са партийните субсидии и лимузините на депутатите?Чалгаджия долен!

От както сме с "запада" вече 25г. неможем да прокопсаме! Добри "стюзници" си имаме и дихадисти почнаха на тълпи да ни внасят! "Демокрация"!

Аре бе... с две заплати мога да си купя някаква кола, а бащата за същата работа по Хубавото време, можеше да си купи две торби чушки!

Това с торбите чушки - лъжеш! А ти не си мерило за нищо!Трол!Твърде много хора помним онова време, а още повече живеят в жилища от онова време и нямат шанс да си купят друго! МРЗ- 380 лв.

Скоро ходих до там, това е нещо което е построено с адски много труд и е изключително като обект. Такова нещо нашата държава няма да може да си позволи да построи в близките поне 100 години ако допуснат да се разруши. Но какво да очакваш от един футболист на отбор Бистришка гора който се снима с магнолии и овчарски кучета?

защо само от този човек очакваш,тези преди него направиха ли нещо,гледаи по-обективно на нещата,наи-лесно е да оплюеш някои или нещо.

Явно към Б-Б-има особено големи очаквания, съдейки по изборните резултати, а и има подкрепа от когото трябва от "големите началници".

Кога една държава е полицейска ? Когато заплатите на полицаите са по-високи от тия на учителите и научните работници !

Срам ме е, като чета подобни статии.Проблемът с финансирането на обсерваторията се появява всяка година.Толкова ли е трудно да се намерят пари за нея-Там хората работят при неимоверно тежки условия и въпреки всичко продължават.Няма ли в тази държава поне един човек, който да уважава науката.Само футболът ли е кауза. Защо някой се опитва да ни превърне в народ- прислуга, който няма нищо свое и работи само за да угажда на другите.

да вземат от парите за подслушване.

Ценостите на тези хора са такива и те управляват и разпределят парите з апубличните дейности. За какво му е знание на човек, който не знае как да го използва? А колко стнаха академици без научни приноси? Обсерваторията ще я правят туристическа атракция? Мале как гадните капиталисти не са се сетили преди него, значи има защо. Ами човекът, който се разпорежда с науката на такова ниво му е мисленете просто. Няма да се учудя ако е някой с висока титла. Все от такъв калибар са.

Бъцо да не дава пари за пътища, по които се изтрепа народа , а да се замисли за обекти уникални за нас !Утре ,ако падне кулата на връх Ботев ще е национален проблем ,ама сега....

Като гледам нещата вървят към приватизация и продажба на безценица! Определено ще има доста кандидати!

Проблемът е много прост. И той е : кой дава парите? Ако парите ги дават хора, на които ценностите им са от типа на: този пък цял живот изследва един електрон и да се чуди каква е тази глупост, няма да има пари. Та този същия е на път да стане академик, ама без приноси научни. Той със свободни електрони не се знаимава, тй усвоява пари от науката.

Поредното замазване, но не и решаване на проблема. А проблема е съвсем различен и той е в грешния процес на финансиране на публичните разходи. Просто няма как в МВР средната заплата да е 1500 лв., а в Обсерваторията и науката, образованието и т.н. да са под 700!

Има как да е - това стара Бай Тошова традиция - плащай на народната милиция повече, да те пази от недоволни даскали и научни работници!

През 2008 год. посетихме обсерваторията и още тогава служителите очакваха обсерваторията да бъде затворена всеки момент заради липса на финанси. Преди това не знам от кога е била тази угроза. Предполагам проблема е доста стар. Ебах и тез' правителства е*бах това чудо, дето от кражби няма кой едни "пикливи" 200 000-300 000 да задели за там.

Аз посещавам обсерваторията всяка година. Хората там знаят, че обсерваторията е била актуална преди 40 години, но отдавна вече не е. Заради светлинното и атмосферно замърсяване, практически с такива телескопи в Европа нищо не може да се види. Та да се измисли някакво по-туристическо приложение на базата.

Господине, ти си от хората, които дават пари само ако виждат полза и то за 1-2 години напред. Т.ъп си като цъ.рвул. Ако нямаше нужда от астрономическа наука тъпите капиталисти да я бяха закрили. Но понеже ви е ниско iq-TO ги приказвате такива. Озни космолог проф. Гецов дали разбира от космология, че цялата гилдия е в потрес от лекциите му.

Ако си ходил всяка година щеше да знаеш,че там има различни телескопи не само оптични и за тях няма атмосферно и светлинно замърсяване.Там работят изключително кадърни хора.Но за теб наука се прави най-добре в кръчмата.

С триъгълниците и сметалата в училищата никакви открития няма да се направят и най-вероятно 90% от младежите ще са хрантутници като тебе, но тов ане означава да не дадем шанс на останалите които искат да се учат и видят един телескоп и вдъхновят. В Лос Анжелис Грифитс обсерваторията е много по малка и е много по светлинно замърсено но всяка вечер се посещава от хиляди деца и хора с надежда да се докоснат до нещо ново

Тази обсерватория е открита в този си вид за 1300 годишнината на България, през 1982 г. Ако астрономията не беше актуална зад океана нямаше да дават милиарди за нови телескопи и за астрономически наблюдения. Но както знаете там пожарникарите не режат лентички и не се месят в политиката, а гасят пожари!