Броят на телефонните измами расте

За първите 6 месеца на тази година са били извършени 496 измами, което е със 114 повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от МВР.

Обратно в новината

Коментари - Броят на телефонните измами расте | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"..незабавно подайте сигнал на телефон 112. Често след своевременно подаден сигнал за телефонна измама, полицията успява много бързо да задържи извършителите." Задържа полицията, дръжки! Спи, та чак похърква. На мене ми се обадиха от непознат номер и казаха, че дължа 5000$. И трябва да ги занеса в еди кое си управление и да търся на еди кой си капитан. Аз им казах да пратят някакъв адрес, на който да им изпратя пистолет да се гръмнат, да не ги гръмна аз , като ги открия. Затвориха веднага.След няколко дена ми се обаждат пак, от същият номер.Друг глас :- Господине, все още дължите 5000$ и до 3 дена ще дойдем у вас да си ги вземем.И пак затвориха.Реших да се направя на "шериф" и звъня на 112. Разказвам случая и те отговарят: - Това не е спешен случай, обърнете се към МВР. Намерих телефонен номер на едно полицейско управление, и звъня на дежурният.Пак разказвам случая и казвам, че искам само да им продиктувам един телефонен номер, който да проверят.Отговорът: - Не става така.Трябва да дойдете в управлението и да подадете жалба -Ама защо жалба?От какво да се жалвам, като не е настъпило никакво пристъпно събитие.Искам само да ви дам да проверите един номер, които , вероятно, се ползва от телефонни измамници! - Такъв е реда господине, заповядайте при нас и пуснете жалба. Е, аз съм потърпившият, искам да помогна, но трябва да изляза от работа (не е толкова просто), да вися в МВР и да пиша някаква жалба!Толкова ли е сложно да запишат номера , който ще им дам, и да го проверят? Е, теглих една майна , подред на всички, и приключих с шерифството си.И "приятелите" по-вече не се обадиха.

А, за схемата с улуците, с която маса възрастни хора са обрани нищо не се споменава, даже полицията "не знае", А ПРОКУРАТУРАТА В КАРЛОВО ГИ ОПРАВДАВА!

А, за схемата с улуците, с която маса възрастни хора са обрани нищо не се споменава, даже полицията "не знае", А ПРОКУРАТУРАТА В КАРЛОВО ГИ ОПРАВДАВА!

Tочно заради подобен слyчаи / да ми плачат по телефона / махнах стационарнuя телефон ! A по GSM-а когато се обажда непознат номер не разговарям ! просто затварям !

На всеки може да се случи,затова е добре всеки да прочете статията.

статистиката показва че балгарският пенсионер вместо да поумнява оскотява.

Утре баща ми прави 80 години.Как не можаха да го излъжат до сега ? Знаеш ли какви тънки и дълги им тегли на тези,които редовно му звънят,че дъщеря му е катастрофирала или нещо подобно...

Проблем е, че телекомите не могат (или не искат) да проследят анонимни обаждания. Обяснение от VIVACOM: "Това си е ЕС и международна практика" за афиширане на телефонните номера. Ние не можем да ги проследим. Обадете се в полицията. То пък една полиция ;-)))

всичко могат ако ги натисне полицията!Хаа как откриха един анонимен,който ми пращаше есемеси с изкривени предложения и заплахи за смърт ! Оказа се непознат,който се кефи да пише гадории.

M-Eнтел, ами телекомите като не могат да ни помагат просто махнах стационарнuя и се приклучи ! Oт това гyбят само те - Tелекомите ! Tе да си правят сметката ! Mоята сметка е OK !

Проблемът е в това, че телекомите предоставят функциите: 1. CLIP, показване на номера на обаждащия се, полезно е. Когато получите обаждане от: UNAVALABLE, вероятно е измама. 2. CLIR, можете да скриете номера си от абоната, когото търсите. 3. Вероятно е да получуте обаждания, от фирми, предлагащи ЕКО продукти, с цел да посетят дома Ви за презентация на ЕКО продукти... P.S. Единственият отговор е: Кого търсите, след като не Ви отговорят, теглете им МАЙНАТА!

2 дена се пробват и при мен, теглих им една дълга...

Измамите ще продължат. Ще се сменя схемата. И на мен преди години ми предлагаха да купя някакви лагери... За да намалеят или спрат подобни измами трябва да бъдат ловени и безпощадно съдени и осъждани. Вероятно трябва да се създадат някакъв тип затворнически трудови лагери. Така срещу паничка чорба ще бачкат цял ден за благото на обществото.

Ако аз реша да измамя,веднага като лешояди ще се навъртят около мен.Не можели да ги хванат,ами страх ги е затова.Поне си признайте.Защо ни пращате за зелен хайвер да се оплакваме,та да печелите време и т.н.

Изключително полезна информация за телефонните измами, независимо от наивността на измамените. Има и друг вид измами, които се нуждаят от коментар от властите, които имат данни. Искам да разкажа за една от тези повтарящи се измами. Спира кола и от нея любезно на лош руски език с акцент ти предлагат като подарък луксозен комплект от 16 тенджери и тигани с марка MULLER SOLINGEN. Експонатът е "участвал в изложба" и притежателите му ще се връщат в Унгария със самолет. Предпочитат да го оставят като подарък на избрано от тях лице. Доставката е в дома ти с колата, взета уж от Рента кар . Влизайки в апартамента, започва изнудата - искане на значителна сума в евро, както на луксозната кутия е написана цената, която след няколко дена изчезва. В такъв случай се обадете на 112. Разказаното е преживяно от мой възрастен познат. Същото се е случило и с мой колега, но на него още на улицата са му поискали малка сума пари, с надежда, след доставката в дома му, да го изнудят, както в първия случай. Единият случай е до Шератон, а другият - в Красно село.

Защо плювате МВР. Искате зад всеки доброволец-пенсионер (изкукал) да си даде парите, да има по един ушковец? Като има балъци - ще има и гяволи.

И броят на пенсионерите расте, тъй че е нормално и измамите да нарастват реципрочно. По-важното е, откъде тези уж бедни пенсионери намират бързо исканите суми, и ,второ, кой им купува телефоните? Другите въпроси и отговори за обратната страна са работа на МВР.

за всичко си прав само да те поправя че основно измамите стават по фих.телефони сиреч измамниците званят на стационарните.от опит го пиша на маика ми и счупват тлф.от званене ,обаче е инструктирана и засега не се е поддала ,а и откаде 5000лв.кеш у дома.

Ъъъ Ъ...

А като се обадиш на 112 като се разБързат да ти помогнат ! лелееее направо едва ще ги стпреш!

Да обесят един на стадиона и няма да има повече, ама на пусти европейски катун .

Европейският катун, Ганьо не е виновен за това, че българският катун няма работеща прокуратура и съд. Европейският катун, всъщност, иска точно обратното - работеща прокуратура и съд, който да праща престъпниците зад решетки.

МВР отново доказа че работят здраво. Я каква статистика са дръпнали. Хич не жалят престъпниците

Като няма резултати по залавянето на бандити, барем полезните съвети да не пестим;о) При това са безплатни и не изискват никакви усилия от страна на доблестните милиционери;о)

Защо се увеличават тези измами? Защо нито един изрод, посегнал на старите хора, не е в затвора? Защо с тези мръсни пари мошениците строят къщи-дворци и карат лимузини, вместо да ги окошарят? Защо МВР има гласувани 120 млн лева за подслушване, а не се занимава с телефонните изроди. Нека като ги хванат, по бързата процедура да ги пратят в затвора за поне 3-4 години, нека НАП им реквизира имотите, защото тези мошеници нямат нито един работен ден, а са придобили по незаконен начин огромни средства, нека по медиите да дават лицата на тези най-долни твари, посягащи на нещастните старци. А на тези, които обиждат възрастните наивници, ще им кажа: представете си, че това са вашите родители и деди? Вместо да храчите по тях, заемете се с борба против изродите, които смучат кръвта на баби и дядовци - това може да са вашите!!!

Много лесен отговор : въртят се огромни пари, които със сигурност не отиват само в ало-измамниците! Припомни си каква беше схемата с джебчийките от Варна и колко милиционери ( и не само) бяха закачени на хранилката!

Защото си НЕГРАМОТЕН НАИВНИК

И преди съм писала по тази тема. И на мен ми са се обаждали и така артистично реват, че повярвайте ми, стар човек наистина ще им се върже. В първия момент като чуеш някой да реве, който и да е ще се притесни, а възрастните хора са най-потърпевши.

Броят на телефонните измами расте Растежа на телефонните измами е право пропорционално на нарастването на обедняването,оскотяването и лумпенизирането на българина.

... и на нарастващото бездействие, съвсем съзнателно при това, на "отговорните институции"!

Ами то в "отговорните" институции работят най-безотговорните лумпени.

Ако беше писал бездействие в кавички, щях да се съглася с теб. Подялбата на кражбата бездействие ли е?

докато има прости хора, които не искат и да чуят какво им се говори, до тогава ще има минати по този елементарен начин.

Най-просто е, като директно ги попитате "Кого търсите?" - те си продължават по сценария и не отговарят, пак ги попитайте "Кого търсите?" След 3-4 пъти като ги попиташ ....казват "тебе....." и на въпросът "Кой съм аз?" - затварят. Важното е да не казвате нищо друго, освен директното "Кого търсите?".

А МВР брои ли брои ... абе защо да не вземат да го обединят с НСИ?

Чета и не спирам да се дивя;о)) МВР статистически институт ли е или "правоохранителна институция"?! Защото, ако е второто, трябваше да четем не СТАТИСТИКА за извършените измами, а ОТЧЕТ за заловените бандити! А ало-бандитите , както и джебчийките, драги милиционери, лесно се разпознават - всичките са с палати и карат скъпи коли, които изпъкват като въшка на чело в циганските махали!;о) И само вие не ги разпознавате;о) Мръднете си трътките , идете сред хората - те ще ви ги посочат!

Подигравате се на възрастните хора,но да знаете,че с това ГМО,което го ядете и с тези шарени телефончета, вашите мозъци ще закърнеят далеч преди 65-ата ви година. Мангустата в Индия е полезно животно,същата в България е вреден пор и трябва да бъде унищожавана.

Грешите уважаеми журналисти!Най-разпространените схеми за измама у нас са: -БСП ей сега ще се модернизира; -ГЕРБ ей сега ще ни оправи... /положението/; -Путин всеки момент ще ни нападне; -САЩ веднага ще ни защитят; -ЕС застава на страната на България; -заплатата ти е вече 1000 евро; -пенсията ти се качва с 50 %; -доматите в магазина вече не приличат на ряпа; -пилето вече не мирише на риба а рибата на пиле... и т.н.и т.н и т.н.

да се проведе една кампания по села и паланки(може и от доброволци)по електронни медии,кметове и най-различни варианти -да се просвещават тези толкова наивни ,чак до глупост измамени.До къде я докарахме ,неграмотни примати да мамят все пак грамотни българи.

Я да не обиждаш, зер тези са учили при "комунизма", а тогава примати нямаше!

Държавните органи подценяват вредите, които нанасят телефонните измамници и не взимат необходимите мерки за тахното намаляване., което е престъпление по отношение на жертвите. Защо не са дава гласност по телевизията за разкриването на подобни измамници ?

Защото ние доим циганите като ги хванем. А това е много лесно, тъй като на всеки крадец има трима доносника.

да напишете една малка подробност - извършителите на измамите са цигани. Циганите най-често практикуват достойни професии като измами, битови кражби, джебчийство и проституция.

пък си мисля, че всичко това е измишльотина. Нали трябва да има новини...

Pesh0

а не възрасни хора . как ги лъжат ?

Няма как да не расте като в тези измами циганите са само изпълнителите, а поръчителите са хора от МВР/ подслушвачите/ и от телефонните компании. Защо го казвам- лично мои близки се опитаха да изнудват по познатата схема, но ми направи впечатление, че всъщност бяха събрани толкова лични данни, че няма начин това да стане от обикновен човек т.е. само трябва да е в схемите за подслушване и следене от полицията..... А мутрите Боко и Цецко се правят, че уж не знаят за какво става въпрос- безобразие!

Всичко се знае в демокрацията,но виновни няма. Що така?

Pesh0

а колко телефонни измамници е вкарало в панзиза МВР . Че иска ранно пенсиониране ?

Броят на измамите расте пропорционално на броят на наивниците. Уф, щях да напиша на глупаците, но нали трябва да сме толерантни.

Толерантно или не, двете думи са грешни. Точната е 'изкуфелници'. Точно заради това няма измамени сред малдите, а наивници и глупаци сред тях колкото искаш.