Министър Калфин: Законовите промени увеличават новите пенсии

Ивайло Калфин заяви, че сегашният пенсионен модел не работи, като изрази надежда, че готвените законови промени ще го направят по-ефективен.

Обратно в новината

Коментари - Министър Калфин: Законовите промени увеличават новите пенсии | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма как да стане реформата в пенсионипането, защото "специалистите" в реформата са все същите-тези, които по времето на Иван Костов направиха първата реформа отново са в екипа на Калфин за настоящата реформа.А за това, че нямало пари в касата на НОИ не са виновни работещите и няма защо те да умират на работните си места на 65-67 г.възраст.На всички е ясно, че след 60 г.работоспособността и физическите и умствени възможности на индивида значително намаляват.На кой работодател са нужни такива работници?И как, останали без работа на 60 г., тези хора ще заработят 37 или 40 г.осигурителен стаж?Проблемът не е в застаряването на нацията, а в липса на работни места.Бясната и неразумна приватизация унищожи огромната материална база в производството.Как може държавата да накара частника да открива работни места-по никакъв начин.Как държавата работи против сивия сектор-по никакъв начин!Как синдикатите защитават работника-по никакъв начин.Елементарно, но факт-инспекцията по труда няма законово правомощие да задължи работодателя да плати възнаграждението на работника за минало време в това число да внесе осигурителните му вноски за това отработено време.Може да еизтекла давността за плащане на трудовите възнаграждения, но вземанията за осигурителни вноски дали са изтекли и толкова ли е трудно да се направи законодателна промяна?Искайте съвети от хората, които познават проблемите на практика и които остават незащитени и тогава може да има реформа, но не с цената на увеличената възраст и осигурителен стаж.Хората, които работят на минимално трудово възнаграждение ще получават ниски пенсии и държавата търси начин да увеличи пенсиите вместо да търси начин и средства за увеличаване на трудовото им възнаграждение, т.е. да се пребори с недобросъвестността на работодателите и на сивия сектор.

"Приетите промени на първо четене в пенсионната система ще гарантират увеличение на новите пенсии,........., на най-ниските пенсии, каза пред БНР вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин". Българският пенсионер е най-бедният в Европа и на Балканите. Той е по-беден от руския, турския и гръцкия. Голяма част от негативите при тази група от хора са трупани през годините, но управлението на ГЕРБ достигна до нови висоти можещи да се сравнят с нещо като геноцид.По данни от 2012 г.(стари данни, но показателни) в Русия средната пенсия е била 461 лв., а в България средната пенсия е 266 лева?! При условие, че там цените на горивата и електроенергията са в пъти по-ниски. Турция, която е кандидат за член на ЕС , отдавна е изпреварила България в областта на пенсионната реформа .Там пенсиите (411 евро е най-ниската пенсия) са много по-високи от тези в България, която е член на ЕС.Това е 5 пъти по-висока минимална пенсия от тази на българските пенсионери ! Минималната пенсия вьв "фалирала" Гърция , също, е около 5 пъти по-висока от тази на българските пенсионери?! Е , за какви реформи, за какви 5 лева става въпрос? По 20 лева по празниците, и то само на хората с пенсии до 100 евро, и ..пляскаме с ръце. За промяна в благосъстоянието на българите може да се говори, едва когато минималните им доходи (заплати и пенсии) се увеличат в ПЬТИ и поне малко се доближат до доходите на средният европеец! Чак тогава, може да говорим за икономии и затягане на коланите, в зависимост от икономическото положение в страната.А сега, при 190 евра минимална заплата, и то от 01.07.2015г, мутрата да се хвали на лява е на дясно из Европа, колко финансово дисциплинирани сме, си е жива подигравка и порнография.Ама, пък, това положение е изгодно на управляващите.Така, гладният и глупав "матриал" се радва на всяка подхвърлена троха.

Между 15 г. действителен осигурителен стаж и 37 (40) г. осигурителен стаж има прекалено голям интервал. За да не се стимулират хората да минават в сивия сектор след като достигнат минималния стаж, да се помисли за междинно ниво като примерно при 27 (30) г. осигурителен стаж и достигане на нормално изискуемата възраст за пенсиониране да се отпуска пенсия по-висока от минималната.

Kak се ограбва България, къде потъват парите на България. Вече се нагледахме на различни сценарии на обири на българския народ чрез Външнотърговски дружества, чрез "Братска" помощ за африканските народи, чрез директни банкови фалити, приватизации и др. и др. Костов навремето отряза пенсионерите като директно им заяви, че "трябва да се проредиме малко" , Калфин пък съвсем кове пирони в ковчега като определя получаването на мизерната пенсийка чак след 67-та година и ако всичко мине без бунтове и кръв най-вероятно ще поискат до 77-та година.

С пълно основание се засилва недоволството от това, че няма справедливост и здрав разум и компетентност в управляващите. Крайно възмутително е да се вдигат най-ниските пенсии, а на тези които действително са създавали национален продукт и са пълнили пенсионния фонд да се изравнят с тези, които са необразовани, лентяйствалите и пр. Крайно възмутително!!!!!!!!1

Не е много ясно от какво се възмущаваш? Мой познат се пенсионира , преди години, с над 40 г стаж в строителството.Е, човека е с основно образование, ама как ще кажеш че е "лентяйствал" и не е създавал "национален продукт"?

а пенсионираните преди тази "реформа" с по 200 лв пенсия как ще я карат,нали купуват храна на същата цена и "живеят" наравно с тях или ги изселете в антрактида ,глупаци

И реформата му и той самия са една гола вода. Без смисъл и съдържание.

Ще има за най-ниските пенсии, които вече се изравниха със средните. Тези, които сте блъскали по 40-42 год. за вас няма. Ако имате пенсия над тавана и него ще държим на всеки 3 год. нисък за да храните мързеливците и лентяите. А работещите ще храните бюджетниците, които не заплащат осигуровки и получават по 20 необлагаеми заплати при пенсиониране. Позицията на АБВ ? Партията от лапачи и интересчии. Евала на гърците..

Искам да съм грък...както те получават в момента и АЗ да получавам пенсия по 120 евро на СЕДМИЦА...и да ми помага България като членка на Есъюз....по-голяма наглост не съм виждал....

Много добре,увеличете най-малките пенсии-на тия които никога не са работили,или имат малко стаж.За 45 години стаж трета категория 320 лв.стигат.Мислете бе хора,не пренебрегвайте работлите цял живот!

Сегашните пенсионери , все пак получават някакви пенсии.... Но хората родени след 1970 година, няма да могат да доживеят тази възраст от 65 години, но ако все пак я доживеят... 40 години трудов стаж????? е то трябва от училище директно на работа, без нито един пропуснат ден.... Този май забрави 90-те години, когато новоизлюпените работодатели не знаеха какво е трудов договор!!!

работи и още как, само че не за всеки... знам една пенсионирана даъчна инспекторка, тъпа и алчна селянка от Курило но кат я питаш - от Зофия е, дето се пенсионира с към 1000 лева пенсия, има апартамент, къща, кола и вила. и дсека година ходи на различни острови. Викат и веселата вдовица, сигурно има защо. Та за такива като нея, модела си е направо чудесен.

А старите???

Естествено пенсията на г-н Калфин ще е висока.Няма съмнение ЗАЩО НЕ КАЖЕ НЕЩО ЗА МИЗЕРНИТЕ ПЕНСИИ ОТПУСНАТИ СЛЕД 1990 год.. И ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ЛИЦЕМЕРНО И ПРАЗНОДУМНО!!

Ще се увеличат пенсиите на кукуво лято,ще се увеличат твойте пари

При средна продължителност на живот на мъжете в северна България от 63 год. искат пенсионна възраст от 65 год. За да няма такъв рекет и мародерство, решението е много просто, индивидуална партида на всеки, която да се наследява.

Забравих да добавя и премахване на тавана на осигуровките за богатите.

Шалом, Калфин. Нужна е смяна на политическата система, от там и пенсионна работеща реформа. Лакеи като теб и твоите колеги от правителството не могат нищо да направят без разпореждане от УСА посолството.

как да се оправи, ако не спрат да крадат , всички пари отиват в системата НО тия са ненаситни искат още и още и още от народа, те крадати т. н .и няма край,

То пък да мислиш, че някой ти вярва. Смешник.

Не със вдигането на възраста ще се реши проблема.Защо не вдигнат максималния праг за плащане на осигуровки.Има хора с много големи заплати,а плащат малки осигуровки.Това е едив скрит резерв,но нали са бесни,пардон десни как ще ужилят богатите.Нали винаги бедния трябваа да е потърпевш.

ти чак сега ли го разбра??

що ни е този министър и това министерство, че и без него геноцидът ни е сигурен, другарю Калпазанин, защо в програмата Ви няма и един ред за: СОЦИАЛНИТЕ И ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ СА ПЕРСОНАЛНИ И СЕ НАСЛЕДЯВАТ,ЧЕ ДА ВИ КАЖЕМ АФЕРИМ,ЕВАЛЛА, МАШАЛЛА, това, което сте сътворили с големи напъни не струва и 1стотинка от 1962г., ами като не можете да мислите освободете поста,то и без вас бъркотията е същата

Той самият е едно чудо, за какво са ни други?

на Калфин ще му препоръчам да следи изказванията на Ханке и да бъде в течение на нещата в страната ,професорът от вън по -наясно от български министър ,още не е наясно че с вдигане на възрастта за пенсиониране пенсионерите ще стават все по -малко и с това цели да закърпва бюджета ,има много начини са запазване ва възрастта ,един от които е увеличаване на минималната заплата и така ще излезнат на светло много осигуряващи се на минималната ,още повече че с увеличаване на възрастта се увеличава и нежеланието за осигуряване ,премахването на частните пенсионни фондове определено ще доведе до запазване на възрастта ,щото като фалират в момента в който трябва да изплащат ще има оооо какво направи този министър по всичко и специалист по нищо

На най-малките пенсии. тези които цял живот не са работили и не са внасяли нищо в системата. Но са смешни избиратели. И циганите. От нашите пари. Няма икономически аргументи а АБВ политически. Ако са принципни 100% да си заплащат осигуровките.

Системата я източват МВР и МНО там и чистачките са първа категория.Как може да излизат в пенсия 20г. преди всички? И без внесен и 1 лв. но със 20 заплати бонус!

мисли преди да кажеш нещо, твоите твърдения са несъстоятелни и лишени от съдържание - това не е вярно, в армията хигиенистките (чистачките) са от трета категория труд, пък ако ти стиска завърши военен университет и стани офицер, защото тогава денонощието ще има 24 часа, а ти ще бачкаш - 36, айде идвай при мъжете, но ако си путьо си остани у вас...

Слушай бе , ефри... Не ми говори за задължения на военния, щото има и офицерска чест...честта на пагона...! И ако всичко бе по съвест, сега нямаше да се вайкаме, че мафията си има държава... И ти си от тия лай.а, дето само се... Майната му... Няма смисъл...

Защо тогава не ми признават времето прекарано в казармата като срочно служещ за първа категория труд ???

си дава слугинажа?

При нас е най-добре . Взимаме от 1,2 до няколко хилки заплати , не плащаме осигуровки , постоянно ни сливат по няколко дни празници да ходим на екскурзии , да си харчим паричките заработени с "кървав" труд . И след тези мъки накрая ще вземем максимални пенсии и ще се фукаме пред трудовите бабички на пейката в парка . Цял живот сме били ХРАНТУТНИЦИ !!!

душа да им е яка на младите в България, те ако не променят нещо и не изметат тези боклуци нищо добро не ги очаква, нас по-дъртите кучетата ни яли, но нека все пак да посмятаме: човек завършва средно образование на 19 години + 5 или 6 години ако реши да учи за висше образование - тоест на 25 започва да работи + 40 изискуем трудов стаж = 65 години за да можеш да се пенсионираш и то при положение че нямаш нито една година пропуск и си си намерил работа веднага и веднага си започнал да работиш и никога да не оставаш безработен и веднага да си намираш друга работа ако ти се наложи да я сменяш - КОЕТО Е АБСУРД при тази разнебитена държава и икономика. Така че пенсията от тук нататък е един абсурд и мираж който малцина ще доживеят и дочакат.

ами вместо да се вдигат най-ниските пенсии,да се вдигнат с процент на всички. Най-ниските са получени защото не е внасяно достатъчно. С какво ще ме убедите сега да внасям повече,след като след време ще се изравня с нискоквалифицираните?

Ами дали не ти е била висока заплатата защото си бил комунистическо връзкарче?

да има нещо и в главата:)) Винаги съм работил в производство и се пенсионирах на 57 със седем стотака.....кулашки внук съм,кво да го правиш:))

Ква демокрация, кво равноправие? Преизчислислената ми пенсия е 1500 лева! Ще получавам 910! 590 ми се крадат, за да се дадат на 5 тунеядеца, които нямат и 1 работен ден!

и ти и тунеядците сте продукт и грешка на системата, демокрацията, европата а всичките продукти са равни

Естествено, че съм грешка, с 54 години трудов стаж!

Създайте работни места за да се усигури стажа на бъдещите пенсионери.Тогава вдигайте стажа.Увеличавайте пенсийте пропорционално -от ниските към високите а не с еднакъв процент.

Напомням: Само преди няколко години възраста за песиониране беше вдигната драстично от 60 на 63 год. Аргуметите бяха точно същите. Резултата е плачевен. Пак няма пари за пенсии. Сега резултата ще е още по- плачевен, хората ще откажат да се осигуряват за пенсия. Това е поредна подигравка с българските граждани, които са превърнати в роби. Станахме за смях пред цяла Европа. ОСТАВКА!

Резултатът не е плачевен! Ората дето цял живот са тунеядствали получават пенсии равни на орота с трудов стаж 37 години! Да живеят тунеядците!!!!!

Калфин, чудесата са предвидени само за вас, отрочетата на БКП номенклатурата, ама в един момент може да се задавите от алчност. Няма да прокопсате много и вие.

...Поне в следващите 20-25 години мисля, че този модел би могъл да работи спокойно, заяви Ивайло Калфин.... --- От кога министрите виждат в бъдещето по-добре от мен, а? ----

Сегашното пенсионно осигуряване е просто една пирамида. Пирамида при която само първите ще спечелят "високи" пенсии. Ний всички знаем кои са първите, МВР, МО, знайни и незнайни държавни чиновници, политици и депутати. Това са хората с високи пенсии а масовата 3-та категория ще мре на работните си места в стремежа си да добута до пенсия. А възрастта все повече ще се увеличава, от 65 на 70, 75 и т. н.

По времето на "Борисов 1" Здравната каса като "генерира" над два милиарда лева и какво - Боко и Вдянков прехвърлиха 1,5 милиарда към резерва, а за болните сещаш се какво остана... Та и сега като се "генерират" 1 милиард за пенсии, стой та гледай какво ще стане с тях!

Защо ни се падат все такива, не знам. Сигурно си ги заслужаваме, начело с Борисов.

След като ограбихте всичко и продължавате с каквото е останало, напълно ви вЕрваме!

Това за увеличаване на най- ниските пенсии е добре. Но нека порързсаждаваме малко - кой получава ниска пенсия2 тези които или не са работили или са работили прекалено малко за да допринесат за ррастежа на пенсионния фонд.

Всеки бивш и настоящ комунист е враг на божият порядък. Те са специалисти в разрушението диктувано от омраза към свободните личности, но не и в съграждаането, което е силата н атворческите линости движени от любовта и истината.

Затова ли Христос е наречен първият комунист и неговите последователи са живели в комуна наречена, църква.

Явно не познавате нитобожието слово, нито комунизма. Те са напълно несъвместими. И комуната няма нищо общо с християнството защото Бог обещава индивидален дом за всеки в божието цатрсво като символ на независимостта от страстите на другите.

Близо четвърт век все ми орязвахте пенсията с измисления от вашата пасмина таван на пенсиите и така с измисляните от пасмината ви промени в КСО сега ме докарахте до положение да съм под новия таван на пенсията. Защо, при положение че и годините и възрастта и осигурителния ми доход и коефициент и заработени години са много, ама много повече от това което сега считате като условия за бъдещо увеличение с 40% на ново отпуснатите пенсии!? Истина е тази, че променихте условията на КСО (Кодекса за социално осигуряване) не в интерес на работещите сега хора, ав собствен интерес, защото дори и най-добре платените работещи в частния бизнес, с изключение да много малъкброй от хора, не получават това което получавате вие сега и никога няма да могат да имат такъв осигурителен доход какъв то всички вие управляващи от най-високите етажи на власта и депутати от народното събрание и европарламента сте си осигурули, а с увеличаване възрастта за пенсиониране си осигурявате и по-дълговременно получаване на държавни и европейски станалите хора!

няма друга държава в света с таван на пенсиите отнемат ми това което съм заработил с честен труд

с честно клатене на краката

Кое е очаквал от вас чудеса? Ние знаем за какво сте назначени. Вие дори и обикновенни усулия не правите извън личният интерес в името на юблагодото на хората. Макар че е необяснимо за мен как съдействието на хаоса може да ви осигури светло безгрижно бъдеще?

Kалфа вие сте енича ри бе, наи мизерната пенсия от 120 лева с 6 лева увеличихте, а колко хора ограбихте? за 25 години и децата ви и внуците на всички в парламента и на министрите требва да бадат разкостени от господа. децата ви бел ден да не видат. на президентите и премиерите внуците да пукнат и в ада да горят така както запалихте старците ни. пукнете и в ада горете еничари.

ДА БЪДЕ !!!!

Трай коньо за зелена трева!

Кога от бюджетниците с високи заплати ще си заплащат осигуровките. Затова са и ниски пенсиите. Инвалидните пенсии. докторите и комисиите са за затвора. точат от моите внесени пари. По-зле ще става циганизацията ще ни довърши. Не искам да храня тунеядци.