Стив Ханке: В еврозоната ще изгубите финансова дисциплина

Професор Стив Ханке е за запазване на валутния борд у нас. Според него България не бива да бърза с въвеждането на еврото, а да усили контрола на банките

Обратно в новината

Коментари - Стив Ханке: В еврозоната ще изгубите финансова дисциплина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Вземаме решения за нещо, оставяме го да поотлежи и изчакваме да видим какво ще стане. Ако никой не вдига шум, защото повечето хора не разбират какво е решено, продължаваме стъпка по стъпка, докато няма връщане назад." Думи на Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК, относно въвеждането на еврото

Значи по-добре бедни и дисциплинирани от колкото богати като гърците.

То сега дисциплина има ли?

С борд и без борд, България е утекла, защото няма друга алтернатива на заемите. Все по-често ще се теглят заеми, за да се покриват дефиците и постоянно нарастващата инфлация. Българския лев може да е вързан към еврото, но също се е обезценил, понеже еврото се обезцени, ако не знаете. Е, и ако българските банки бяха наистина български, аз тогава бих ги наричал български, ама сега според мен не са български. По-точно е да се каже чуждите банки с български клонове.

Управление Банков Надзор засра работата с КТБ. А колко леко правителствата биха прибегнали до печатницата, видяхме като взеха парите от НЗОК. И досега невърнати, и досега тежат. Паричният съвет ограничава правителствените лостове спрямо икономиката, но и правителствените финансови щуротии.

ето защо всички ще трябва да си останат в най-големия затвор, който сами си заслужиха и това е: територията, на която плащате данъци. а не бива!

мазохист, но реалист !

Да та... в професора! Аз пък казвам друго - теглим 450 $ млдр. и после се правим на дръж ми шапката за връщането и си оправяме положението! Не ви изнася, професоре, на вас и другите кръвопийци? Ама е работещ вариант!

епа не успяхте ли да стигнете сумата с ктб? ех, леваци!

ако ми дадът както на политиците са им дали по десет милиона евро за да са за еврото ще съм за еврото ,но ако не ми дадът ще съм против

на тебе на са щяли да ти дадЪт 2- ка по български в 1-ви клас!

филолозите подлежат на запрещение по форумите, понеже не са си свършили работата в класните стаи! точка. сега не ми требат тука да ми се праят на грамотни, а са невежи! аре джа, брато!

Валутният борд е дисциплиниращ механизъм, който има много цели, но най- вече гарантира стабилността в държавата. Тъй като политическата класа имаше нужда да харчи безконтролни пари, тя използва КТБ за запълване на бюджета и собствените си нужди. КТБ гръмна и се появиха хора като Дянков и Кунева, които започнаха да бързат за влизане в Еврозоната, с цел премахване на борда, но онези на Запад не пасат трева и не ни пускат като деликатно казват не сте готови. Ханке казва рано ви е, защото не сте дисциплинирани добре, но истината е: "Вие сте лъжци, подлеци и крадци, които веднага ще повторят онова, което гърците направиха и номера ви няма да мине!"

да, и...? давай смело нататъка, чумата!

НЕ НА ЕВРОТО

Еврото не е за профани, драги! То е за богати хора, които знаят защо се държи на думата и се изпълнява точно и качествено. Когато вдигнем нивото, тогава еврото от само себе си ще се наложи заради сделките, които западните търговци ще искат да сключват с нашите търговци. Чат ли си? Ниво не се вдига с изявления и маймунски викове, а с качествена работа.

Ако у нас се прати кастата на елита да кОпа или да рови по кофите, тогава валутният борд ще е излишен :) А за да се подобрят условията за бизнес в България е достатъчно да се върже лева за китайския юан, който е една от основите на китайския дъмпинг.

Да, добре, дисциплина, но за всички ! А не както е при нас - чак сега се сещаме за контрол над банките! Чак сега разбрахме, че за удоволствието на някои после всички в крайна сметка плащат.

Какво иска да каже този човек - (ако мога да перифразирам известната приказка: Тъкмо научих кравата да не яде и тя взе, че умря ...) та той иска да ни каже - продължавайте да не храните кравата и всичко ще е наред. Борда носи САМО НЕГАТИВИ! Аржентина и Еквадор се отскубнаха от хватката на кредиторите и днес могат да дишат!

Сериозно?! За Еквадор нямам информация, но Аржентин обяви фалит миналата година.

данчо данчооо има още доста да попасеш в дебрите на информацията

Сега е моментът да бъдат изкупени гръцките банки, да се обединят с българските, да бъдат постепенно изтласкани чуждестранните банки от страната и да се заменят от български държавни.

Кво ти пука дали ще работиш с японска банка (примерно) или с българска?

За първи път този американски професор казва нещо смислено - че България няма за какво да бърза да влиза в Евро-зоната. В момента тази зона е в криза - не е само Гърция, но и Испания, Португалия и Италия не са особено надеждни напоследък. Така за Българите няма да има никаква изгода ако се присъединят към зоната, може даже да се окаже, че ще са на загуба! Не забравяйте, че когато западноевропейските страни приеха единната валута, стандарта на населението им се понижи. За тях не беше много неприятно, защото 90-те години този стандарт е бил повишен доста над средния световен. Това обаче не важи за стандарта в съвременна България!

писна ми на уя 25г. от дисциплина и глад!!!

И на мен. Ама банката не ще да ми дава заеми. Че на всичкото отгоре ми досаждат да връщам старите. Че и лихва искат терористите му с терористи...

Единственият ни проблем не е борда, или липсата на борд. Проблемът са хората. Можеше ли да отгатнеш, какво мисли мошеникът 25 часа в денонощието.

Бордът трябва да остане! Демокрацията - също! Дори ако трябва всички да измрем в тяхно име!!!

Всеки циганин си хвали стоката.

ВИнаги см бил против валутният борд, но този прост и овчи народ това си заслужава. Да, страна без валутен борд има собствена парична политика, но в страна като нашата това възможно ли е? ПРЕЗ 2014 ограбиха цяла банка с 5 милиарда,а какво ще стане ако олигархята си печаташе на воля пари? Отново хиперинфлация и отново беднят народ да изгори с спестяванята си. Точно благодарение на този скапан борд още кретаме, а не сме изпаднали в положението на Зимбабве

ако сме в евро ЕЦБ ще дърпа конците и ще си още по вързан

А на кой да се доверим? На Искров и жалката му клика управлявана от доганя и Пеевски ли? На станиШеф.От толкова компетентни политици 25 години държавата тъне в хаос и мизеря. Да предпочитам да съм в ЕЦБ и да знам че парите ми и спестяванята ми няма да изгорят заради някой олигарх или пък турците от дпс

По добре да си вързан, отколкото да имаш възможността сам да преценяваш колко пари да си напечаташ.

Освен ,че си "анти","против","скапан борд","овчи народ" си и против Зимбабве. Остана ти да овладееш хаоса и мизерията и да "останеш" в ЕЦБ.

ако знае Ханке с какво пренебрежение се отнасят към него всички смешни български експерти които вещаеха светло бъдеще на фалиралата банка ,а се оказаха пълни наивници ,сега са на една позиция за поредната глупост ,а самите си мислят че паметта е къса и не помним какви глупости ръсеха покрай затварянето на банката и как щяла да отвори след 1 след 2 седмици от август ,от септември , октомври

Този мастит професор и "баща" защо не коментира факта, че МРЗ е Бг е 190 евро а в Люксенбург е 1850 евро. Под "дисциплина" явно разбира програсираща бедност и трайни проблеми в икономиката. Като сме толкова дисциплинирани,защо безработицата е огромна, защо има поне 400 000 български граждани, които никога не са работили и не плащат никави данъци и осигуровки? Защо кадърните емигрират? Защо има работещи бедни а пенсиите са очайващо ниски?

Държавна политика. Това си е наш вътрешен проблем. Ханке не ти е виновен.

да пита слави бинев-каратиста,или по добре жан клод ебан дам

Не бордът е виновен, а липсата на адекватно правораздаване. Виж Румъния -- бяха доста зад нас преди 10 години, сега са доста пред нас. Разликата е в над 20 висши политици в затвора там, докато нито един у нас.

че изправиха Чаушеску до стената.

и чаушеско в гроба.ако и ние бяхме осадили подобавшо поне един бг. политик сега полоението на народа ше е далеч по-добро *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Жалки сте някои от вас, коментиращи! Хаха, голЕм смех.. преди дни тролехте под статията, че се готвим за еврото... днеска сте против човека, който иска да не бързаме с еврото... Хаха, е за тва чета коментарите тук

Сценария - Гърция излиза от Ез, въвежда си драхмата и създава валутен борд е толкова логичен, че бих се учудил, ако не се реализира.

ако мислиш че е толкова лесно ,защо всички важни дела се правят без допитване дали искаме това което предприемат политиците

Дай твой сценарий, тогава. Никога не съм бил против допитването - напротив, може да се каже, че предпочитам пряката демокрация.

Шило

Само искам да питам нещо: Доката ще трябва да сме бедни? Защото и днес съм на работа, утре пак. Да кажеш, че не работим е некоректно. Т, г-да управляващи, докога ще сме бедни?

Докато не поумнеете ще сте бедни ...

абе köpek ,има деца със синдрома на даун ,слепи,самотни майки със деца,цигани,пенсионери,инвалиди вследствие на трудова злопулука,или кво няма хора няма проблеми,как се справяше другаря живков бе,такива като тебе скоро ще усетят пролетарския чук

Докато ходиш на работа със сигурност, а ако спреш да го правиш, или ще забогатееш, или ще си останеш беден.

Ако в момента си на работа - направи си извода за собствената ефективност...

Шило

Прибрах се преди малко. Ти в плановата икономика ли си? Защото аз съм в пазарната. А ефективността... Ами на работа бях, защото получавам поръчки. Които хората искат в срок. И с необходимото качество. А поръчките няма как да се планират. И ме радват. Защото носят печалби. Ще платим данъци и осигуровки... Ама де отиват парите, че НЗОК пак е на червено...

Разгледах последните изказвания на професора в оригинал. Мисля че медиите ни пропускат основните му идеи: 1. За Гърция - предлага въвеждане на драхмата и валутен борд, който да фиксира курса. Т.е. подкрепя излизането й от ЕЗ и отговор "не" на референдума. 2. За дисциплината - смята, че ЕС е излял купища пари в Южна Европа, но те не са дали рзултат, безработицата например продължава да е висока (той цитира едни реални данни не това, което бута нашата стъкмистика). От там и идеята за "дисциплина" - да не потъват едни европейски пари в нечии джобове. Проблема е ,че в България конкретни никой нищо не е "налял", а само е взел. Този тънък момент може и да не порменя глобалната картина, но за нас специално е много важен. 3. За ЕЗ - каква дисциплина ще загубим там? Никаква. 4 Явно професора се страхува повече от периода между падането на борда и влизането в ЕЗ, а не от пребиваването ни там. Общо взето, човека си говори политкоректно, но ако разгледаме по-задълбочено изказванията му, се налагат едни изводи......

Общо взето - южноевропейците не са дисциплинирани, щото харчели европейските пари не по предназначение, а ние сме супер дисциплинирани, щото не харчим нищо бадева, ама то е щото и нищо не ни дават. Е такова запазване на дисциплината хич не ни и трябва....

Ние дисциплинирани?! ха ха ха Ние е не харчим, ние крадем с чували.

По точка 3 изобщо не си прав и явно не разбираш за какво става въпрос. Влезнем ли в ЕЗ, кредитният ни рейтинги ще се подобри драстично, защото кредиторите ще знаят, че каквото и да стане в българия ЕЦБ ще гарантира ликвидността ни. (Т.е. точно това което се случва с Гърция.) По този начин правителството ще може да емитира облигации за външни заеми с изключително ниска лихва и ще се набълбукаме с толкова заеми, че ни чака гръцкият сценарий. Горе-долу премахването на валутния борд в момента ще има същия ефект, но не защото ще емитираме дълг, а защото БНБ направо ще може да си печата колкото пари иска правителството.

Шило

До известна степен е прав. Без наличието на каквато и да е сериозна икономика, преминаването ни в евро не е добро решение. Че ще падне голямо обедняване. Хеле ако еврото бъде реално за икономическите ни условия. Сега да се благтодарим, че се хванахме за германската марка преди време, и курса ни към еврото е същия като преминаването на Германия от марка към евро.

Първо - честит празник, професоре! Второ - няма да се съглася с основната идея на статията. Хем с борд, пък да не сме в ЕЗ? Ами това означава хем да нямаме самостоятелна монетарна политика, хем да не се ползваме от привилегиите на членството в ЕЗ. Сега ще прочета оригиналния текст, да видим, дали родните журналета нещо не ни гъбаркат.

този ни плаши за да не станем много богати и да се чудим какво да правим парите чудейки се за какво да ги харчим

Изгубването на финансовата дисциплина я разбирам като положението в Гърция - немам нищо против 30-40 години да живеем богато като тях. От това, което те преживяват в момента не ме е страх, щото сме го преживели цели два пъти за 25 години и то в доста по-хард вариант.

o-па

колко ни предупреждаваха да не воюваме срещу Русия ще ги унищожим или ще се самоунищожим

Бря!!!! Румънската лея се пребила във кроса си към еврозоната!!! Обезценила се със цели 0.7 процента! Ама нищо не казва ,че покупателната способност на румънеца ,се увеличава със часове,спрямо българската популация! Много изгодно някак за робовладелците ни!

Да, но румънците вкарват крадливите в затвора, а тук Цветанов още ръси мозък по телевизора.

А какво да кажем за #Кой, Сопола, Уфчаров; целите ръководства на БСП, ДпС, бАтака и т.н.? Какво да кажем за СерГЕЙ със засраните секретни папки - то цяла държава зас*а, аз питам за папки, за ония "сините/жълти/цикламени", дето приватизираха" = окрадоха, унищожиха, обезцениха всичко у нас, дето се водеше държавна собственост? Стига с това отвличане на вниманието с Цветанов. Що го съдят? - Що си подслушвал/що НЕ си подслушвал/що катерушка. Жизнено важно за клюкарките в махалата и за посерковците от детската градина. Стига отвличане на вниманието. Има откраднати милиарди, държавата е от години на и отвъд ръба, всякаква сган си развява байряците - вкл. и ИД, съдебната система и МВР са за разпускане и формиране наново, защото много другаре има там, дето работят не срещу, а за престъпниците, а ние с какво се занимаваме? С катерушки! С подслушване или не кой какво пръднал - при положение, че истински важните неща, кражбите в особено големи размери - не 5, а десетки, ако не и стотици милиарди, няма как да станат без да бъде оставена документна следа и без участие на организирана престъпна група в особено големи мащаби. И няма как да станат без съучастие на работещи на високи позиции в правителство, банкова система, съдебна власт, ДАНС, прокуратура и т.н. Илюзионисти - гледай какво става в едната ръка - лошите Цветанов, Димитров, Калинов..., а в това време другата ръка изпълнява за не знам кой път познатото упражнение лява ръка - десен джоб.

Там никак не долюбват руските агенти и затова икономиката и популацията им са в разцвет.

Подтекста е: живейте си бедно в мизерия.

подтекста. Но защо му е на професора да бута мантрите на управляващите, след като до скоро ги критикува сериозно?

Постъпателно държавицата изчезва, барабар с народеца, обедняване и разграждане на институциите, а туземците дисциплинирано стоим, търпим и винаги сме готови да съдерем още малко плът от гърба си, за да вмесем примерно 200 млн в некой фонд. Това прилича на дисциплинирано, без паника, примирено, очакаване кораба да потъне. После малко агония - и настана пълната дисциплина - само тишина и спомена за "геройството" - "ей тия беха мноо дисциплинирани глупендери"

този Ханке да идва в България отново и да тръгва по студията ,преводачи да взима и да тръгва да налива мозък на сегашните управляващи ,че като се преобърне колата ,ептен ще я втасаме

Ако смята, че влизането В ЕЗ би било вредно, то да аргументира - защо. Може и да е прав. Колкото до борда, ако след падането му настане дива инфлация, то значи че и сега се скрепи на почти нищо.

Крепи се на външен надзор. Не е малко.

Тия да не се притесняват, тука при нас революции не стават, ако има нещо то е само на приказка у кръчмите а напоследък и по форумите.

Революцията руши. Еволюцията гради. Имаме нужда от еволюция на съзнанието и непримиримост към корупцията. Едва тогава ще заживеем по-добре.

Благодарение на валутния борд си купих ягоди, череши и маракуя с кофи. Утре отиваме с един политолог в с.Миндя да варим рикия.

правиш си смешка ама като те закъсаш кризата да не може да си платиш тока няма да си толкова весел и подгравателен спрямо Ханке

Кво е тава ягоди, череши и маракуя с кофи. И что это рикия!

Самогон. И вие го имате.

кандидатите на БНБ са четирима и незнайно защо опозицията не предостави свои кандидат който да разясни ситуацията ,всичко изглежда повече от нагласено и се задава още катастрофа махайки борда

Прав е човека ! Европа и сащ ограбват и заробват народите .

Ханке мачка соросоидите както никой не ги е мачкал

Масовите пенсионери са с мижави пенсии. Голямата част от високите пенсии (без тези на летци, миньори и др. І категория) са на бивши кадри на окръжните и централния комитет на БКП. Ако не вярвате, питайте Лилето Павлова. Никоя власт досега не пожела да пипне пенсиите на бившите комунистически номенклатурни кадри. Защо ли?!

Вярваме, голямата част от високите пенсии са на летци, миньори и др. І категория! На тези дето въобще не са работили (тунеядците - 500 000 души) пенсиите им са по 150 лева! За сведение, земеделската пенсия на работилите по 40 години ТеКеЗари беше 15 лева!

за осъвременяване на пенсия(и) На основание чл. 100 от КСО и ПМС 130 / 28.05.2015 г. ОПРЕДЕЛЯМ: От 01.07.2015г. пенсията на Ххххххххх..ЕГН - 45хххххххх I. размер на личната ПЕНСИЯ ЗА ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ И ВЪЗРАСТ по чл.69 КСО 1851.25 лв. X 1.019 нов размер - 1886.42 лв. Ограничен размер на основание 6 от ПЗР на КСО ...........................................910.00 лв. II. МЕСЕЧНА СУМА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ ............................................................910.00 лв. Разпореждането може да се обжалва пред ръководителя на съответното Териториално поделение на НОИ в тримесечен срок от получаването му съгласно чл. 117 от КСО Ръководител "ПО": Разликата (откраднатото) 976.42 лева се разпределя между 7 щастливи тунеядеца, плюещи въм форума на ДИРбг!

Пенсията се изчислява от: 1.ПОЛОЖЕНИЯТ ТРУДОВ СТАЖ В БРОЙ ГОДИНИ И 2. СТОЙНОСТТА НА ВНОСКИТЕ. Не се взема в предвид местоработата. Друг е въпросът за ножицата на заплатите сега - тези на незаслужилите с нищо депутати, държавни служители и кражбите на олигарсите.

Не може да се публикува отчет на всяка банка у нас всеки месец защото ще проличат кражбите на родните партии и политици!Справка КТБ!

кой се допитва до българина дали иска ,просто така е наредено от вън за България ,искаме ли военна техника на Нато ,искаме ли война с Русия ,кой те пита ,кой те бръсне за български гражданин с право на глас

Искаме военна съюзническа техника.Не искаме война с Русия.Макар,че Русия води хибридна война срещу нас.Решенията за българската политика се взимат в България макар,че Русия ги саботира.

е на пак друг взема решения от името на всички ,ще ти кажа че не искам никаква военна техника и война с Русия ,но това си е моето мнение ,а това че искаТе военна техника не включва мен

Я, пак се пробвай. Америка за България 25 милиона долара за да вкара само България в правия път... а Русия 4 милиона евро за цяла година за целия свят. А да, вчера що не отговори на въпроса кой натиска Ирак да не иска помощ от Русия за унищожаването на ИДИЛ, нали си Осведомен, осведоми и нас-)

Манипулираш,другарю!Темата е: Стив Ханке и финансовата дисциплина. К'ъв Ирак?К'ва Русия?

една Щвейцария има референдум за щяло и нещяло най -демократичната страна ,ние нямаме демокрация толкова е просто да се сетиш

Пази борда - угроби народа!