Парламентът ще обсъжда и гласува новия пенсионен модел

Промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) ще бъдат обсъдени и гласувани на първо четене в Народното събрание.

Обратно в новината

Коментари - Парламентът ще обсъжда и гласува новия пенсионен модел | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В Щатите имаш право да се пенсионираш на 62 години с 10 години стаж. Пенсията се изчислява на база 35 години. Например ако възрастта ти за пенсиониране е 65, а ти решиш да се пенсионираш на 62, за трите години ти отнемат по 8 процента =24%. Ако работиш над 65 години за всяка година ти увеличават с 8 процента до 70 години. Пенсията се изчислява на база статистически до каква възраст се живее средно - мисля че е 77 години. Всяка година получаваш писмо около рожденния си ден ако работиш до пенсия с текущата заплата колко ще ти бъде пенсията. Изчислява се лесно - парите които си внасял до 65 години се раделят за оставащите от 65 до 77 години. В Щатите се документира всяка година - няма как да се открадне това което си си внесъл.

В Щатите имаш право да се пенсионираш на 62 години с 10 години стаж. Пенсията се изчислява на база 35 години. Например ако възрастта ти за пенсиониране е 65, а ти решиш да се пенсионираш на 62, за трите години ти отнемат по 8 процента =24%. Ако работиш над 65 години за всяка година ти увеличават с 8 процента до 70 години. Пенсията се изчислява на база статистически до каква възраст се живее средно - мисля че е 77 години. Всяка година получаваш писмо около рожденния си ден ако работиш до пенсия с текущата заплата колко ще ти бъде пенсията. Изчислява се лесно - парите които си внасял до 65 години се раделят за оставащите от 65 до 77 години. В Щатите се документира всяка година - няма как да се открадне това което си си внесъл. Пропуснах 1) ти внасяш 6% от заплатата си и работодателя още толкова, 2) за всяка година се попълва данъчна декларация с общия доход и тези които са с малък доход им връщат надвзетото, а тези с голям доход плащат 27-33% по таблица - повече приходи по-големи данъци.

Затова България е най нещастната страна в ЕС!Защото няма социална справедливост и връзка с реалния живот!Защо финландците са най щастливата нация -защото няма подобно дисбалансирано класово разделение!Прилича на комунизъм,но няма значение,те са го постигнали и са доволни от живота,а това е най важното!А тук ние издържаме политици и държавни служители които имитират дейност, реално нищо не правят за подобряване на живота на хората,не си вижда,защото ако се вижда ще бъдат приветствани!Не заслужават това което им се дава,всичко е мудно и затлачено,не осигуряват баланс и равнопоставеност,а и не се стараят да го постигнат!

От единия крачол в другия!Всичко се прави да се получава пенсия колкото може по малко време!Това не е никаква пенсионна реформа,нищо ново и полезно за хората!Е за високите пенсии е добре,но аномалията е убийствена най- ниска -155 до най- висока 910 лв.,това на какво прилича!Излиза че частния сектор ще изнемогва до 65 ,и в същото време ще финансира осигуровките на държавните служители и депутати (вече с дебели вратове,както се вижда)които ще търкат столовете също до 65 г.Каква "реформа",какви пет лева,само опорочавате системата!

Бат Боци, като виден пожарникар, дали на колко ще се пенсионира? Пожелавам му 150лв. пенсия и със здраве да си я харчи!!!

В много от коментарите по долу, се противопоставят отделни професии една на друга. За мен правилното е всеки да си има индивидуална партида и тя да се наследява. Второ да отпадне тава на осигуровките за заплати над 2600 лв.

А КОЙ ЩЕПЛАЩА ВАШИТЕ ОСИГУРОВКИ БЕ ДЕБИЛИ? БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЧРЕЗ СЪБРАНЕТЕ В БЮДЖЕТА ДАНЪЦИ ЛИ? ВИЕ СОЦИАЛНО СЛАБИ ЛИ СТЕ, ЧЕ ОТ ЗАПЛАТИТЕ ВИ ДА НЕ СЕ ОТЧИСЛЯВА НИТО ЗДРАВНО НИТО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ? КАЖИ БЕ БОРИСОВ - ТИ БЕДЕН ЛИ СИ, ЧЕ НИЕ ТИ ПЛАЩАМЕ ОСИГУРОВКИТЕ?! МРЪСНИ БОКЛУЦИ И ХРАНТУТНИЦИ! ТОВА ЛИ ВИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА И СОЦИАЛНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ! НИЕ РОБИ ЛИ СМЕ, ЧЕ ДА ВИ ОБГРИЖВАМЕ И ПЛАЩАМЕ АНГАРИЯ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ И ПЕНСИЯ?!

БРАВО !

Всички пенсии на политици и бизнесмени се раздават на народа! Щото те са откраднали и за пра-пра внуците си! Пенсии за всички навършили 60-години и поне половината от МЗР!

Но само за тези, които са се осигурявали!

Предложеният модел не решава нищо, не е дискутиран реално с обществото и нищо няма да реши като проблеми с размера на реалните пенсии и дефицита на НОИ. Това е чисто политическо и популистко решение - модел за отчетане на дейност. Без съществено увеличаване на раходите за труд в БВП и вноските на работодателите е немислимо да се говори за промени в пенсионния модел. Друг е въпросът кой трябва да мисли в една бананова република ....

Пенсионерите до край трябва да бъдат изцедени, половината от тях ще умрат, 40 % няма да стигнат до пенсия, защото преди да дойде сламката - последните 12 месеца , ще бъдат изхвърлени от работа, 10% ще докретат като ЕТ продаващи слънчоглед на пазара и всичко това за да се осигури конфорта на полицаи, военни , раздутата държавна администрация с тлъсти бонуси, с една дума конфорта на ГЕРБ.

май нещо не разбирам, имам изискуемия стаж - значи имам вноските! Защо ще ми режат по 0.4% на месец от пенсията, ако нямам навършени години? Не е ли по- правилно да могат хората да се пенсионират,ако имат изискуемия стаж без оглед на навършени години! Пък когато при "определени" години нямаш стажа, тогава да режат проценти! Що за тъпизъм е това, което мислят" избраните", или мислят с тази част от тялото върху, която седят?

Пенсионен модел е най-голямата пирамида. Има ли още глупаци да чакат пенсия?

Искам да попитам дали в България има защитена възраст за работещите както е в цяла Европа. Възраст при достигането на която нямат право да те уволняват защото си пред пенсия.

няма!!!!!!!!!!!!!!

ащо само за полицаайте да има отсрочка - пак за едни можеза други - не ! ДО КОГА ТАКА ? Или за всички - или за никой. Престанете да делите хората. Които са имали едно време връзки - сега имат облаги.

абе да направят пенсионирането на 100 навършени години, когато ще се пенсионира и боцето! тои и без това се гласи да управлява до тогава!!;)

Aма тая "риформа" за сиганите не се отнася нали?? Hа нас българите ша ни плащат..;)

че живея в този разграден двор България,че съм с висше образование и 39 г стаж,пенсионирана преди 15 год и продължавам да работя и да получавам в момента МИЗЕРНАТА пенсия от 260,00 лв.Пенсионирана съм през 1999г,когато "демократът" Костов заби по един гвоздей в ковчега на всеки бъдещ пенсионер.Тежко и горко на младите хора,които в момента работят и се осигуряват,не виждам бъдеще за тях.И преди промените в КСО помислете за вече пенсионираните бедстващи възрастни хора,защото ако не работя,а съм на 71г,отдавна да съм в отвъдното

Tака им е наредено, от тези които ги назначиха на власт! Hие, нищо не избираме, само слушаме покорно извратените лъжи за благоденствие със членуването си в някакви съюзи! Tова е....

Защо пожизнено , а не до достигане на възрастта ?

Държавните хрантутници да започнат най-сетне да си плащат осигуровките!

Малко ще е глупаво защото ще се загубят пари докато държавата ги прехвърля от единия джоб в другия. По пътя ще изпаднат. :)) Не случайно се наричат "държавни служители".

Пазарната икономика е хубаво нещо но при условие че сбора на началният капитал в една страна надхвърля с пъти износа на пари. Инструмента за защита от това се наричат високи данъци. Те гарантират както по-малкото изнася на пари така и по-силна социална система и по-равномерно разпределяне на капитала сред обществото. Няма да говоря за справедливост защото това е относително понятие ...за един едно е справедливо за друг друго. Но знам едно, държава в която данъците са ниски означава че е бедна и измъкване от там няма, особено ако нейната икономика е отворена както нашата в момента. Премер....идва чужд инвеститор и вкарва някакви пари. Инвестицията всъщност е временно състояние, след като парите направят един кръг, инвеститора се оказва с върнати пари плюс още толкова в джоба и се изнася. Тези допълнителните всъщност са и малкото наши пари които сме имали. Някой ще каже да ама той е плащал данъци, заплати и т.н. Да ама тогава как като е раздавал изведнъж се оказва с повече пари отколкото с колкото е дошъл? Парите са определен брой в света и няма как да станат повече. Разбирате ли сега че след като влезеш в игра в която играчите я играят от няколко века с купове житони а ти се намесваш едва с няколко броя колко бързо можеш да ги загубиш всичките. Демек в тая игра ще си вечно на заем и ще имаш толкова колкото ти дадат. Освен ако не станеш да им раздадеш няколко шамара и да им вземеш купчините. Да ама за тази цел трябва да забравиш да говориш за демокрация, свободи и тем подобни...трябва да имаш силни мишци и да владееш бойни изкуства за да справиш с няколко на веднъж. :))

Пенсионният модел е най-добре да е следният: минимална социална пенсия при навършване на определена възраст без оглед имотно състояние, финансирана от бюджета. Без категории труд, трудов стаж и прочие. Който иска повече да мисли сам как да го постигне, дали с частен пенсионен фонд, дали със собствени инвестиции, дали със спестявания. И без това НОИ се финансира над 50% от бюджета. Естествено, трябва да има и преходен период за онези, които досега са внасяли, той също се поема от бюджета. В момента осигурителните вноски, вкл. и здравните, са скрит данък, с който държавата финансира социални дейности (здравно обслужване на неосигурени) и силови дейности (пенсионно осигуряване на силовите си структури, които не внасят адекватни на пенсиите си вноски). Проблемът е, че този скрит данък пада само върху плещите на работещите на трудов договор, което е меко казано несправедливо. Резултатът -- всеки гледа да се скатае, да получи инвалидна пенсия и прочие простотии.

Оставаш без работа поради висока безработица и си длъжен да се самоосигуряваш върху 420 лева. Не те вземат на никаква работа поради възрастови ограничения. А накрая ти вдигат възрастта и годините стаж за да те пенсионират. Ако не си достигнал необходимия стаж ще чакаш евентуално ако доживееш до 67 години. Всеки ден тия политици сътворяват такива небивали закони, с които убиват всичко в човека. Геноцид над собствения си народ, над тия, които са ги избрали и им заработват високите заплати. Докараха народа си до просешка тояга. Да завиждаме на гърците, които са фалирали и пак си живеят много по-добре от нас, с много по-високи доходи.

СОЛИДАРНА СИСТЕМА. ИСКАМ СОБСТВЕНА ПАРТИДА. А НА ЦИГАНИТЕ НИКАКВИ ПОМОЩИ. ДА СЕ НАУЧАТ ДА С РАБОТА ДА СИ ИЗКАРВАТ ХЛЯБА КАКТО БЪЛГАРИТЕ, А НЕ ДА НАДУВАТ МУЗИКАТА И СЕ РАЗМНОЖАВАТ ОТ МАЛОЛЕТНИ И ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ. АМАН ОТ ТАЯ СОЛИДАРНОСТ, ДАНЪЦИ, СМЕТКИ И УВЕЛИЧЕНИЕ НА ВСИЧКО. КОЙТО НЕ РАБОТИ НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ.ПЪРВО ОСИГУРЕТЕ РАБОТНИ МЕСТА, ТОГАВА ВДИГАЙТЕ ГОДИНИ И ВЪЗРАСТ.

Първо осигурете на хората работа,че тогава вдигаите годините за пенсийте.Може ли човек да е безработен да има 70%безработица в страната и да си плаща осигуровки, или тук може това е България.

Проблема е много лесно решим, като се създаде индивидуална партида на всеки. И същата се наследява. Това което правят в момента е мародерство. А на писачите по долу, където противопоставят една професия на друга, ще кажа, че от това имат полза единствено власт имащите.

А фалшивите инвалидни пенсии ????????? Докторите и комисиите са за затвора.

Всички бюджетни хрантутници на 100 % да си заплащат осигуровките. Да се освободят тези, които са на мисии.

Заглавието трябва да бъде "Увеличават възрастта за пенсия"!!!!

Колеги и колежки, без разлика от политическата Ви принадлежност, пенсионирах се от армията на 48 години и тъй като се чувствах здрав, работих още 12 години в склад и то тежък физически труд! До 61 години долу горе беше добре, сега съм на 64 и трябва да Ви споделя, че след 60 години всяка година Ви носи нови болести и неприятности....Така че комуняагата Калфин и мутромилиционера Борисов да не плещят простотии, след 62 години, от 100 човека, едва ли и 20 ще могат да бъдат пълноценни за работа...А за мизерните пенсии, да не говорим, благодарение на тези 12 години осигурителен стаж допълнително си вдигнах пенсията, не се оплаквам, въпреки че, не ми я изплащат цялата, нека да вдигнат малките пенсии, престъпление е да се взема пенсия, по-малко от 400 лв.!!

Само, че забравяш да споменш, че болестите се дължат на 30те години алкохолизъм в БНАто. След като си се пенсионирал от БНА, си започнал да получаваш пенсия и да работиш - е те това никъде освен в БГ го няма. Хем пенсионер, хем работещ, няма финансова система, която да го издържи. С една дума - Га яде кифтета напреки ни рива, сега ривеш. В момента какво правят - уваличават вноската на работещите, която да отиде да се плащат пенсии на такива, които не работят, вместо да отиде по личните сметки на работещите (повтарям думата) във втория стълб. Успех!

Мръсен простак си ти, нещастник, долно животно, за такива като теб ли си давах здравето, изрод нещастен!?Мръсник, това ти се пада, животно, стой в коневръза, дебил нещастен....

На 48 години със сигурен доход - пенсия... И заплата, защото сте достатъчно млад, за да работите. Браво! Сигурно сте взели при пенсионирането и накуп незнам колко заплати. Браво! Колко хора могат да се похвалят с това?!

Българоубийци !

Намирисва на чиста проба геноцид. Представяте ли си 65 годишен автомеханик? Юрист? Детска учителка? Това е ненормално.

А кога държавните чиновници ще започнат да си плащат РЕАЛНИТЕ осигурителни вноски? И кога ще отменят издръжката на болните от работодателя, при положение, че НОИ събира пари за целта, но не плаща първите три дни (над 80% от отсъствията поради болест)?

Няма какво да се гласува , всичко е пределно ясно . Които не работи и не може да докаже че е Ром или инвалид - затвор . Които твърди че не-може да си намери работа - принудително да му се регистрира ЕТ дружество та да си плаща данъци и осигуровки . Които не издържи до социалният минимум а именно 85 години възраст и 70 години трудов стаж , да се обвини в социално дезертьорство и имуществото му да се комфискува в полза на държава та .

kukuviza

Населението става все по-болно а те увеличават възрастовата граница за пенсиониране... Каква е целта? Да пълним хазната и да не получаваме след което, защото ще са ни уморили..

А ,колко пенсия ще получавам ,ако направя 15 или 20 години трудов стаж.Нищо ли?Защо парите ми да отиват на вятъра.Не съм съгласна,не ме задължавайте да се осигурявам,като не ни се предлага работа.

Аз също мислех как стои въпросът, когато имаш по-малко стаж - примерно 30 години за мъжете и 25-27 за жените - нищо ли не получаваш? Ако е така, познвама много хора в тази ситуаця - около 40 годишни с по 10-тина години стаж, които и теоретично не могат да стигнат изисквания стаж, дори и непрекъснато да работят от сега нататък. Ако губят всичко, за какво въобще да плащат осигуровки, като така или иначе повече от социална пенсия няма да видят? Поне да си спестяват парите и сами да си осигурят пенсия, какво е това обирджийство?

Много внимавайте! И този път да няма пак тъпи номера с оттегляне на що-годе приемливи предложения!

"Въвежда се възможност за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер на лица, на които не достигат до 12 месеца възраст, които имат изискуемия осигурителен стаж, като пенсията им се намалява пожизнено с по 0,4 на сто за всеки месец недостигаща възраст. " 120.4=4.8 % А като работиш 40 години 4.8 % трябва да ти дадат 192 % пенсия . Що все ни наказват ?

Ако се сметне колко средно внасят гражданите през целият период н пенсионно осигуряване и средно колко харчат през пенсионния период, ще видим че това е още един косвен данък. Държавата винаги е на плюс чрез данъците и винаги на минус от безотговорните решения на политиците. Като например да дадат 100 милиона евро за Европейско развитие в разпадащият се ЕС.

В Кодекса за социално осигуряване има принцип на задължителност и всеобхватност който в условията на липса на народна република и наложената евро-конска и циганска демокрация , задължава гражданите да спазват само принципа на солидарност като се грижат да са нахранени всички престъпници, сутеньори, проститутки , кръдци , лентяй, измамници и други паразити на развитото западно общество.

НИКОЙ НЯМА ДА СЕ УСИГОРЯВА НА МАКС А НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ЗАЩОТО ЩЕ Е СИГУРЕН ЧЕ НЯМА ДА ДОЖИВЕЕ ПЕНСИЯ ТОГВА ЗАЩО ДА ВНАСЯ........ ЗА ДА ИМА ПО-ГОЛЕМИ ПРИХОДИ НАМАЛЯЙТЕ ГОДИНИТЕ А НЕ ЕВРОПА ДА ВИ .........КА? И КАТЕГОРИИТЕ ДА СЕ МАХНАТ!!

Боби, не забравяй, че не ти решаваш кога ще се пенсионираш, а БОГ. Защото има пенсии по болест, за които никой незнае предварително дали ще му се наложи да вземе такава пенсия или не. Така че прочети КСО и си прецени дали да внасяш или не.

ИМА ДЕПОЗИТИ И ЛИХВИ, А ТЕЯ ДЕТО ГИ ДРЪНКАТ ЧЕ ТАКА НЕ СЕ ПЕЧЕЛИ ДА КАЖАТ КАК БАНКАТА ЩЕ ДАВА КРЕДИТИ БЕЗ ПАРИТЕ НА ХОРАТА ЧУЖДИТЕ ПАРИ!!! ;)

Пенционната система е една типична пирамида. Безполезно е да наливаш пари в нея след като нямаш лична партида. копга ще се пенюсинирам решавам аз а не държавата в лицето на сва футболни отбора слабоожбразовани и още по-малко честни тунеядци.

Тройна гушка, Диф каратист не ритва! (Китай. поговорка) Калфето, човеко на Гоцето, е "печен", знае как, и колко, Да се, наведе, и, никога, да не роптае, ако го заболигза? дедо Ратко

Не ти ли писна да спамиш с тъпи опити за "умни мисли". И с тия подписи за нещо важна ли се мислиш?

Гововра, с теп, вече съм трагнала дадам на кокошките ина свиинята !

За 2015 г. жените се пенсионират на 60г. и 8 м., а от 2016 г. на 61 год., как става увеличение с по 2 месеца, не са ли 4 м. от тази година?

Еврейският модел има само един пропуск: Не решава проблемите с производството на ковчези и разходите по погребенията на хиляди бъдещи покойници на работните им места(ако такива изобщо има)!

На това АБВ им лъсна г*за, че са за социална политика.Уж социалисти, уж демократи.Плужъци и хамелеони, като тези от НДСВ, където е келепира, там са и те.

Браво бойко, пак твоя сектор от лишпери ще лежи на наш гръб.52.8г. в сектор сигурност?Браво!Нищо за това какви права ще имат след като се пенсионират/къде пак ще се подвизават тези изтощени мърши/нищо за 20заплати ,които ние работещите им плащаме.Никога повече гроб!Замозабравил се сикаджия.А за калфин ,то не е нужно въобще да се коментира.

Пенсионната реформа първо трябва да реши проблема с ранното пенсиониране. Да запуши всички дупки, откъдето изтичат средства-фалшиви инвалидни пенсии например. След това да се мисли за учвличаване възраст и стаж в един 30-40 годишен времеви хоризонт

ДА ГИ ВЪРЖАТ НА СИНДЖИРИ ЧЕ ДА НЕ ПАДАТ И ЩЕ СТАНЕ НЕЩО КАТО ТРИ СИНДЖИРА РОБИ - ТОВА ВЕЧЕ Е РОБСТВО ТЕ СИ МИСЛЯТ ЧЕ Е КАТО ПРИ ТЯХ ЛЕЖАТ СИ В ПАРЛАМЕНТА И СИ ПОЛУЧАВАТ ГОЛЯМАТА ЗАПЛАТА А ПОСЛЕ И ГОЛЯМАТА ПЕНСИЯ ЕЕЕХ КАЛФИН НЕЗНАЕХМЕ ЧЕ СИ ИМАЛ ТОЛКОВА МОЗЪК А ДРУГИТЕ КОИТО СА СЪГЛАСНИ ДА НЕ КАЗВАМ КОЛКО ИМАТ

Общо взето си осигуряват едни пари за крадене.

Поредното задълбочаващо се заробване на народа под егидата на евреина Калфин и сие.

Това е четворната ламя, тя се нуждае от човешки жертви. ГЕРБ и компания се опитват да сравняват БГ с останалите страни от ЕС и се правят, че не виждат че тук няма работа, а тази дето я има прави хората работещи бедни. Ами тук МРЗ е 190 евро, а в Люксенбург е 1950 евро. Как да оживеят бългаските граждани до 65 г., как да направят 40 г. стаж??? От нас искат невъзможното. ОСТАВКА!

Ех, Тошка, Тошка, българинат да му обещаят, че след изборите ще го задължат сам да си купи въжето за бесене, пак за тях ще гласува. Помня при февруарските протести един форумец ме убеждаваше, че цената на тока не била висока, ами хората били прости и некадърни, затова заплатите им били ниски. Не пожела да ми отговори, защо чистачки, шивачки, стругари и шофьори в другите държави нямат проблем с плащане на сметките си.

Обръщам се към вас с молба да бъда освободен от задължението да внасям осигуровки за пенсия в НОИ и от вноските си в НЗОК.Съзнавам добре, че платените от мен през годините данъци "обществено осигуряване" не са предназначени за осигуряване на моите старини. Затова и не ги изисквам.

Много пъти съм писал, че здравното осигуряване трябва да се премахне и да си плащаме на докторите според търсенето и предлагането. Относно пенсионното осигуряване - 40 години даваш 1/3 от изработеното или пълна заплата за 13 години (малко по-малко е от 1/3, нека са 11,5 години) След това получаваш 10 години 1/2 от заплатата си. А държавата би трябвало да е въртяла парите ти и да ги е увеличила. Ако ги беше влагал в банка, без право да ги теглиш, щеше да вземеш за 13 години 100% от заплатата си. Очевидно държавата открадва поне 50% от парите, които си заделял за пенсия.

Ейййй, ама нищо не разбираш:) Трябва да си "солидарен":) Можеш сам да се сетиш с кого!

По принцип си прав , но има и изключения.Майками , оято е на 90 години е работила 35 години , получава пенсия 40 гсдини.

Присъедиявам се!