Гърция събира пари от ”спящи сметки”, за да плати на МВФ

МФ в Гърция е започнало спешно да прехвърля към централната банка на страната дребни суми и средства от “спящи“ сметки на всички държавни институции.

Обратно в новината

Коментари - Гърция събира пари от ”спящи сметки”, за да плати на МВФ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

link

Никаква поддръжка на правителството, народът трябва да премине в контраатака На 30 март 2015 г., след искане на правителството, се проведе дебат в Парламента, на който премиера А. Тсипрас, постави въпроса за поддръжка на правителството, от всички партии, в проговорите които води с Европейския Съюз (ЕС) и Международния Валутен Фонд (МВФ). Отговаряйки на премиера, Ген. Секретар на ЦК на Комунистическата Партия на Гърция (КПГ) Димитрис Куцумбас, каза: Вашите водени с гордост преговори касаят интересите на господстващата класа на Гърция, тази на която се стремите да служите, както и предишните правителства. Преговаряте, за да осигурите крупни финансови ресурси за местните монополни групи. Димитрис Куцумбас осъди факта, че правителството не е внесло в Парламента за гласуване договора, който подписа, с ЕС от миналия февруари, за да скрие от народа, че един такъв договор го подкрепят съвместно партията на левицата СИРИЗА, но и партиите на предишните правитерства - дясната НД и социалдемократите от ПАСОК, а същотака и проевропейската партия социалдемократическа партия Потами. Освен това Ген. Сек. на ЦК на КПГ, подчертта че поканата на правителството, отправена към САЩ, да поемат ролята на регулатор на енергийните ресурси на страната и представянето им като стабилизираща сила и фактор представлява предозвикателство към народа. Гърция има горчив опит, че такива решения и позиции не само подкопават суверенитета на страната, но водят народа към нови перипетии.

link

Кьорфишек до кьорфишека... Дефолт, фалит и отначало. От фалит никой не е умрял, нито от ниска пенсия. Ще живеят мизерно като съседите си, щото толкова си могат. Не е реалистично само заради едното пуйчене да имат по-висок стандарт от този, който си заработят. И те си го знаят, но пусти илюзии... Проблемът на Гърция не са дълговете, а невъзможността да си плащат пенсиите и заплатите без никакви дългове да имат. Това е и реалната причина да няма отстъпки - защото кредиторите не искат да им плащат пенсиите и заплатите на държавните служители. Това са изхвърлени пари от гледище на заемодател.

не се коси! сега като паднат заплатите в Гърция, чуждите инвеститори ща залеят България!!!

Да, бе! Те пасат трева и опадали гръцки маслини:) Само слабоумник може да заложи на България и/или Гърция в момента. Един народ не си ли помогне сам - не става работата. Ето затова е глупав този инат да не се реформират комшиите, а да настояват някои "доброжелатели" да им "помогнат". От тая мечешка помощ сега са го докарали до под кривата круша. И заслужено, щото са похарчили лесните пари, а сега не им харесва сметката. Ама тая калинка няма да мине...

Две интересни места в новината: 1) "В. "Етнос"... предупреждение, отправено от високопоставен американски представител, ... казал..че евентуален провал по постигането на споразумение ...ще има непредвидими последици за европейската и световна икономика." изключителни глупости (булшит). но защо ли ги е казал? 2) "Всички пари в централната банка", "метат до шушка" парите от сметките до сто евро в държавата", обявява в заглавие в. "Имерисия". ...Таблоидът уточнява". въпреки, че пишат на различни езици, таблоидите по света си имат свой език ;-)

И какво значи фалит на държава? Абсолютни глупости! Абсолютни! Това да не е банка или фирма, която е юридическо лице, което е САМО виртуално? Общо взето разъсъждението, че всичко е пазар носи дамо вреда за човечеството

Значи, че държавата НЯМА ПАРИ ДА ОБСЛУЖВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ. Под задължения, освен външен дълг се разбират и заплати, социални разходи, плащания към доставчици, възстановяване на ДДС. Ей такива незначинтелн неща... Стой си на село, и не тормози главицата си, с материя от която нищо не разбираш.

Спирам да чета бг материали за гръцката икономика и ЕС.Тук сте само драскачи включително и тези,които пишат статиите.Спорете си за заплатите! В Бг нищо нормално като АНАЛИЗ НЕ МОЖЕ ДА ВИДИШ

който е взел заеми да си ги връща. заемите са взети за да се подкрепя бизнеса , банките и НАТО-то. Работниците и служителите не са взели заеми, но на тях им свалят заплатите....

Е па нали това става - държавата е взела заеми и държавата ги връща като отчислява от държавните пари, с които иначе плаща държавните заплати и пенсии. Що ревете?

точно там е проблемът в тази система, че някой си взема заеми от името дори на неродените. в случая "държавата това съм аз" съвсем не е назадничав израз, а един модерен и "напредничав" модел. това задоволява ли ви като "кръчмарска приказка"?

айде да паднат пенсиите в Гърция, та да се бдигнат в България :) УРААААААА

Само за летният сезон и само от летният туризъм,гърците правят над 10милиарда евро за държавният си резерв,така че ако се стегнат малко,нямат трудности да си плащат дълговете!Но лявото правителство си въобразява,че с хитрувания може да цица кредиторите си,което вече няма кск да се получи!

Само годишните лихви, които трябва да плащат върху натрупания дълг, са в размер на 9-10 милиарда евро годишно, така че ще трябва повече да се стегнат :)

и ти умираш от ...кеф!! а на здраве!

Гръцкото правителство никога няма идея да връща дърговете.Сегашните управляващи от сириза обаче удариха на камък пред кредиторите, които най-накрая ще отстъпят и ще отпуснат още заем.И така ще бъде до като не им ги опростът.Ще вземат, ще си правят оглушки , ще вземат нови заеми и нищо няма да върнат.Това са лукавите византийци.

Съдията пита подсъдимият : вие г-н циганин как можахте да убиете бабата за 2 лева които е имала в портмонето си ? . Ами госин съдя то идна баба 2 лева , два баба 4 лева знайш........

тази новина някак си ми напомня на една вчерашна новина, където: се продават "компютри, маси, бюра и дори хладилник.". в същност гърците имат ли компютри за данъчната си система или още го карат на сметала и прашни папки в стари шкафове, където богатите не плащат данъци, понеже са "напредничави", а света се държи все още на "назадничавите", които работят и плащат данъци за да имат заплати всякакви депутати - също богати.

РЕЛИГИЯТА Е ЕДИНСТВЕНЕТО НЕЩО КОЕТО ВЪЗПИРА БЕДНИТЕ ДА НЕ ИЗБИЯТ БОГАТИТЕ.............. НА РЪБА СМЕ ДА СПРЕМ ДА ВЯРВАМЕ В КВОТО И ДА БИЛО НЕ Е ЛОШО ДА СПРЕТЕ ДА НИ УНИЖАВАТЕ А ДИ ВЪРШИТЕ РАБОТА ИМПОТЕНТНИ СТАРЦИ ТАКИВА :)

Мечтите и идеите на бедните се простират и свършват дотам да вземат къщата и парите на богатия. Какво ще правят, след като изядат парите на богатия, те разбира се нямат идея. На бедните и през ум не им минава, че може би са бедни, защото са необразовани, неумни, неталантливи, непредприемчиви и неработливи.

АМИ ТОВА НЕ ПРЕЧИ НА БЕДНИТЕ ДА ТИ СЧУПАТ МРЪСНАТА И ГАДНА ГЛАВА!

Преди 5-6 века чумната епиденмия е избила масите селяни и не е имало кой да работи за богатите. Богатите обаче са тарикати, задвижили нещата с ''индустриалната революция'' и започнали да заменят бедняците с машини и по-добри машини и парна машина и така нататък. Хората по природа са бедни, маса , стадо, социални същства. За да съществува човешкия род и тази бедна и заспала маса винаги е имало водачи, умни, смели, предприемчиви, които сега наричаме ''богати''. Разбра ли какво ти говоря селчо?!

богати и напредничави, като кир михалаки, имаш предвид. щото милярдерите в света се множат като хлебарките, но светът не отива към по-добро. или искаш да ми кажеш, че благодарение на милиардерите от фифа футболът е в това "напреднало" състояние, че да прави първенства в пустинята посред лято. имам и много други примери, стига да искаш да понаучиш и ти нещичо от/за света.

Ще държат гърците така за да се поизпотят и в последния възможен миг ще им отпуснат въпросните 7 милиарда. Тях бълха ги ухапала на фона на 350 милиарда, които отпуснаха досега. Въпросът е какво ще стане на есен, когато тези 7 милиарда ще са опукани!? Пак ще тръгнат да се молят, да просят и по корем да се влачат тези иначе така горди гърци.

от къде ги видя че се молят и се влачат по корем ? от бг медии ли ?

Ама разбирасее, другарю. Това си е империалистическа пропаганда. Гърция си е добре, но империалистическия свят е изключително притеснен дали Ципарис, народния герой, ще му върне парите. Но тази действителност съествува само в бедното ти мизерно въображение, където си мечтаеш някой да ти даде пари и ти също да станеш богат.

След резултатите в Испания,СИРИЗА трябва да бъде унижена и свалена от власт,защото става все по-страшно за някои. Обещанието за преговори май е само примамка.

Очевидно в "световно известния информационен портал" журналята са го ударили през просото! Да събереш повече от 1 милиард евра от спящи сметки си е жива лудост! Проблема на Гърция е не МВФ, а ежемесечните плащания на пенсии и заплати!

Все едно да ти кажат "Вземи този празен брашнен чувал, изтупай го и си направи хляб"!

Като не се дават доброволно, накрая със зор ще ги одупят.

да видим този път дали ще ги оставят да фалират и ефекта на доминото

Остъргването на нощвите . . . Какво ли още ще измислят, преди да се преклонят пред фактите ?

Следва забрана за теглене на сметки в гръцките банки и принудително "временно" заемане на сумите от тези сметки за нуждите на държавата. Да му мислят следващите правителства как ще ги връщат :)))

БългАриец

Пепел ти на езика, мислех да ходя това лято там. . . :'[

Предполагам, че и за най-отявлените поддръжници на Гърция е вече ясно, че тя сама НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ. Решението - отписват текущите и дългове и я оставят да фалира. В последствие, помощите, приготвени за Гърция отиват за компенсация на косвено пострадалите от фалита ѝ. Просто решение и доста по-логично от това, да пращаш добри пари подир лоши до безкрай. А гърците... ще се оправят. След около 20-на годинки може и пак да ги приемем в Европа. Ако системата им стртува.

ами тя гърция е в фалит от 2010 , защо не ги оставят да фалират , досега трябваше да са го направили , вместо това все се натискат да ги реанимират , а на второто което си писал да не мислиш че ако гърция фалира ес ще продължи да съществува ,по скоро балона ще се спука с звучно фъшшшс....

ЕС ще продължи да съществува дълго след Гърция. Твърде много пари и улилия са инвестирани там, за да може да позволят на някаква пиклива фалирала държава с има-няма 10 милиона човека да разбие този проект. Много вероятно след фалита на Гърция (официалния), да има някакви корекции в договора за ЕС. Но ЕС ще има, със сигурност. Те и парите не са чак токлова много - ЕЦБ може да ги напечата, тези 300 милиарда. Да, ще има трус. Но няма да е нещо фатално. Пазарът вече е агригирал фалита на Гърция, а банките имат готови програми, коит прост да активират в необходимия момент.

Дори и да им дадат тези прословути 7,2 млрд , после какво ? Следващия месец пак ще са на нула 240 млрд + 100 млрд отписани - и накрая една пълна НУЛА Какво ще стан след като изхарчат тези 7.2 млрд ?

Тези 7.2 милиарда са необходими на СИРИЗА не за да решат проблема, а за да си купят още малко време. Отсега се говори за необходима 3-та спасителна програма в размер на 50-60 милиарда евро за следващите 2-3 години. А кредиторите не дават въпросните 7.2 милиарда, тъй като Гърция не иска да извърши никакви реформи (съкращаване на администрация, приватизация, орязване на 13-та/14-та пенсия и заплата, събиране на данъци). Сега, когато гръцката държава няма вече никакви пари, с които да плаща заплати и пенсии, най-накрая СИРИЗА ще клекне и ще може някакви необходими елементарни реформи да ѝ се наложат.

50 милиарда Гърция харчи за година!

Откога го чакаме това кредитно събитие да се случи? Аман от реанимирането на тоя отдавна умрял труп! Нито изкуствено дишане му трябва, нито масажи! Бързо погребение, може и с клада и урни. После си събирайте версиите както можете, гадни далавераджии инвеститори!

ти си оправи първо твоята родина. после се занимавай с "далавераджиите". Ти като не си такъв си на минимална 360, за пенсиите по добре дане говорим....

Минимална ,ама я има .Гърците имат големи пенсии,ама скоро само на книга.

Първата вноска, която Гърция трябва на плати през юни (на 5 юни) е само 300 милиона евро. Такава малка сума не е достачна причина, за да форсира постигането на споразумение. Същите приказки за това, как последният възможен срок изтичал еди кога си, ги слушам всяка седмица от февруари насам. Моята прогноза е, че в края на първата седмица на юни пак няма да има споразумение, каквото и да приказват отговорните фактори.

Определено си прав. Но не забравяй, че отговорните фактори са политици. Няма как политик да изръси, няма как да се разберем с тия идиоти. Винаги са усмихнати и винаги са на крачка от решаването на проблема. Но в гърция нещата стават все по-зле. Да видим как ще се платят пенсиите и заплатите тоя месец (миналия имаха забавяне, "по технически причин").

Наскоро четох прогноза, която ми изглежда доста реална като възможност да се случи, че Гърция ще въведе паралелна валута (драхма, например), от която да може да си печата колкото си иска и да си извършва дължимите вътрешни плащания (заплати, пенсии и прочие). Демек хем няма да излезе от Еврозоната, хем формално ще изплаща заплати и пенсии с някакви хартийки, които ежедневно ще се обезценяват. Изключително интересно ще е да се наблюдава отблизо как се развива хиперинфлация в съседна държава :)

ДА РЕКЕТИРАШ КРЕДИТОРИ! ТВА ЕДНА ДЪРЖАВА С 3000 ГОДИНИ ИСТОРИЯ ТРЯБВАШЕ ДА ГО ЗНАЕ! И У НАС ИМА ЕДНИ ЧОРБАРИ, ДЕТО СЕ ПРАВЯТ НА ТАРИКАТИ, АМА ЧЕ ДУХАТ ЧОРБАТА НАКРАЯ!

Ние като имаме история от 17000 години, защо се ебават с нас?! Време и гърчулята да си го получат. Умрял отдавна труп, иска погребение и толкова!

Фалита идва маляци и го няма Бойко да ви спаси. Ще фалирате сичките хаххаха

и сиртаки ще играе. А някои наивници си мислеха ,че има безплатни обяди.