Кръвен тест улавя рак на яйчниците в ранен стадий

Редовни кръвни изследвания вече могат да установят рак на яйчниците преди етапа, когато обикновено жените са диагностицирани с болестта.

Обратно в новината

Коментари - Кръвен тест улавя рак на яйчниците в ранен стадий | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всъщност кой е този тест, как се казва и какво от кръвните изследвания паказва, че има проблем?

По-важно е КОГА В БЪЛГАРИЯ ще се прави безплатно и профилактично този тест? А какво са открили учените, колко бедни и гладни има в Африка - не ме вълнува.

Това е една от най-страшните форми на рак. Наистина е голям пробив, ако с кръвен тест може да се открива по-рано (макар и с 86% чувствителност). Предполагам, че диагностицира някой нов туморен маркер. Дали тестът е вече в търговски вид? Ще дойде ли скоро и в БГ? На каква цена? - това са въпроси, на които журналистите могат да потърсят отговор за читателската си аудитория.

По тая тежка тема планини от работа трябва да се свършат, в България, защото като диагностицират напреднал стадий в по-напреднала възраст докторите в специализираните болници не само не се заемат с него, ами няма нищичко, никаква помощ от медиците, касата, болниците и пр, само болкоуспокояващи, които при късмет се дават в диспансера, и то ако обществените поръчки са осъществени навреме.

А този тест след колко години ще започне да се прави и у нас? Не е успокоение, че някъде учените са го открили, важно е нашата НЗОК ще го закупи ли и кога.

Тъжно!