Еверест потънал с 2.5 см след земетресението

Земетресението, от което пострада на 25 април Непал, е скъсило Еверест, пише в. Хъфингтън пост, позовавайки се на данни, изнесени от група учени, съобщи БГНЕС.

Обратно в новината

Коментари - Еверест потънал с 2.5 см след земетресението | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Авторът изглежда таи носталгични спомени за социализъма и комунизъма.

Е... тя някоя да се беше надянала на него едва ли щеше да усети талкова малко "пропадане"! И на най-бездарните им е по-дълъг...

Вятъра е издухал лайното на някой облегчил се орел.

Верочтно в оригинала е пишело един инч, но после някой го е превърнал в метрична система и се е получил конфуза с число зад десетичната забетая. Даже да бяха писали че промяната е един пръст пак щеше да е достатъчно точно. Все ми се струва, че измерената величина е по малка от грешката на уреда с който е измервана. Ама нека лаф да става.

А колко беше допреди потъването височината в милиметри ?

И сега кво, Мусала ли вече е най-високият връх на планетата?

сигурно американците са го намалили върха и костов им е помогнал

На Костов му е помогнал Луканов.

Някой точен стрелец може да се пробва да му поправи върха с прашка за за да не спихва ентусиазма на кандидат катерачите.

Е,сега ще се изкачва по-лесно!

Анулират се резултатите на досегашните изкачвачи и броенето започва отново, който го е изкачил досега да пие една студена вода.

Точно обратното ! Кой се е качил досега на най-високото, качил. Отсега нататък няма смисъл да се катерят повече защото никога не могат да достигнат височината на която са се катерили предшествениците им.

Да си носят от долу по един камък стъват на него и готово

Е И ПО МАЛКО ЩЕ СА ТРУДНОСТИТЕ ЗА ИЗКАЧВАНЕ НА ЦЕЛИ 24ММ А ВЪОБЩЕ ТЕХНИЧЕСКИЯ ЕЗИК - ВСИЧКИТЕ РАСТОЯНИЯ ДА СА В ММ ! АЗ НЕЗНАМ СТРАНА КООЯТО ДА ДАВА ТЕХ.ДАННИ В СМ

Въпрос на традиция. В зависимост от областта се използват тези единици, които ще изразят с "най-удобно" число най-често правените измервания. Сантиметърът е една от "най-лесните" единици за хората, защото има широко битово използване. Например шивашките мерки са в сантиметри, нивото на Дунава (превишенията над пегелите) се дават в сантиметри и т.н. Използват се, не са забранени.

Милиметър като мерна единица се изполва в техниката. Никой не мери разстояние в мм. Представи си "колата се е движила с 600000 мм/час". В техниката е нужна по-голяма точност и за това като мярка се ползва мм, а във финните издалия се ползват подразделения на милиметъра.Колкито до Еверест не знам как са го измерили до такава точност. Сигурно има методи за това.

Ние в Пресцентъра на Партията държим да ви уведомим, че връх Бузлуджа е пораснал с 3 см. Лека полека прогнилият капиталистически свят се сгромолясва.

Шерпите да изнесат няколко торби с камъни и ще възстановят височината! Така гърците навремето се опитали да изкарат ,че най-високият връх на Балканите е у тях!

Отиде, та се не виде Еверест ... Потъна два санта (един пръст) в средните грешки на измерванията. И са кво?

Е кво ,по лесно е да го катериме.:-)

За да се определи с такава точност височината на върха, там трябва да има някакъв приемник или отражател на сигнал, при това стабилно закрепен - нещо в което силно се съмнявам. Вероятно става дума за някаква журналистическа "патица" :)

Има много приемници наоколо, областта непрекъснато се измерва. И не е необходимо приемникът да е на върха, ако тектоничната плоча, на която лежи върхът се се издигне, целият масив, вкл. върхът му също ще се издигне.

Ката... какво Дир.БГ? КатаклизЪма? Като социализЪма, нали така? Какво ли се учудвам на българския правопис на уебсайт, чиято служебна страница за липсваща статия изписва не на български, а на руски език. Който не вярва да провери в WebArchive. Нарочно сме запазили страницата с едни колеги, за да се види от всички, които желаят. Катаклизъм - катаклизми - катаклизма. Понимайте ребята?

Слаб ви е интернета! Абсолютно категорично мога Ви заявя, на Вас и всички ващи колеги, дето не ви стига нета, та затова на руски ви работат телевизорите... Просто нема "сила" и да предава и да превежда при вас. Упградвате си антените и готово, и на Иврит ще запее :) Айде със здраве, че телевизори требе да оправаме. Боян

какъв кеф - алпинистите ще катерят 2 см по-малко. да беше станало преди 30 години та Христо Проданов щеше да е жив

Квото и да ми окате : От Витоша по-високо НЕМА

Който го покорил, покорил. Всички отсега нататък ще катерят по-нисък връх.

От земетръса Еверест се е смалил, и аппиниста по-лесно го покорил.

От земетръса Еверест се е смалил, и аппиниста по-лесно го покорил.

да не идва у нас такова бедствие.

Отдавна си мечтая да му се кача на този Еверест и все не намирам време. Ама както е тръгнало ще почакам да се смали още ...километър-два. Само се чудя дали ще ми признаят изкачването или дотогава, току виж го преименували и вече не е атрактивен!

Ако се смали с 2 км. -Марианската падина ще се издигне-четеш ли всичко е на ластик. Гмуркачите също са доволни

Праскайте името на спътника в гоглето излиза карта с деформации на терена. Най-голямата деформация е на 17 км от Катманду. Разделителната способност на метода е 3см. максималните деформации са 1м. Използват инетрференция на две снимки с разлика на 17 дена. Обаче колко е грешката при цялото това дискредитиране не казват.

То си има наука за измерване на статистическите грешки и всичко може да е в областта на допустимите отклонения!

Ами това е нов европейски спътник и по скоро искат да покажат какви възможности се откриват пред него, а не, че технологията е специално за мерене на височини с голяма точност. Може това да са обикновени процеси през 17дена няма данни от други снимки, за да се сравни и да се разбере какво става в продължение на година примерно.

Слушай бре, ква интерференция, ква дефракция? Това там си е направо адиабатен процес! И фани осави малко тея спътници намира! Ти, брат мое и да си пропуснал... Ама голем гаф стана сега като менеха времето, от зимно на летно. Та некой не "мръднал" атомния часовник в Дюселдорв, забравил да го сложи час напред и айде.... Напрао нема химикалката да ми стигне да ти напиша кво стана :)))) Бомбата

Ех, като почнат идиотите да се изказват. Абе аз от оная си работа не мога засека разлика 2.5 см. те от Еверест ...

N. S.

Не, брачет...... и така не е. Засекли са разлика от 25.4 мм. Ти имаш ли понятие как се образува разлика от 4 десети мм на планински връх ? С очите си да го видя няма да го призная. Сякаш да ми кажеш нивото на Световния Океан се е понижило с 0.4 мм. Да ми кажеш Айфеловата кула е пропаднала с 0.4 мм - ще ме съгласиш. Твърд, метален връх. Но Еверест - никога. Сняг, лед, отпадъци, алпинисти къртят парчета с копачите за сувенир ........ и изведнаж някой го изважда изключително голям, пропадна върха с 0.4 мм. Кажи пропадна с 2 см, 20 см, да те разбера. То бива и бива фантасмагории, но чак толкова не бива.

Не върхът, тектоничната плоча е пропаднала с 25.4 mm. Плочата е огромна и може да се измери.

Между другото Айфеловата кула е по-висока лятото от зимата, заради температурата и разтягането на метала. Австралия се движела всяка година с 7 см. Има плочи, които се донаместват и от едната страна потъват, а от другата се издигат.

Следващия като се изкачи да сложи един камък с такива размери и готово.

Абе пишете си го един инч, както е в оригинала, с тия стотни от милиметъра се излагате.

сакън , ще прогоните туристите

Добре, че не е македонски.

Шило

Рулетката минала ли е метрология ? ;)

Да,това е много важно!Откакто прочетох новината търся навсякъде дали има по-точно измерване,щото 1-2 милиметра до 2.5 см разликата е огромна.Да обединим усилия и да намерим всичката налична информация по тази така"важна"новина.

Дори и на снимката се забелязва, че е по-нисък . . . . .

Оф направо съм потресен от тази новина - първо от това, че има хора които се занимават с такива глупости, че и цяла група били - да измерват с точност до милиметър, второ от това, че други им се връзват да разпростравята такава глупава новина - тия хъфингтън пост тотално ми паднаха в очите, и трето - ме е яд на мене си, че губя време да чета тъпоии, че и да пиша коментари - явно ме мързи да свърша нещо по-полезно. И все пак ако се кача на Еверест и струпам една купчина пръст дали ще измерят, че се е повишил върха. И как точно я измерват височината като там сняг трябва да има постоянно.

Горе може да е хладно... Вземи трионче и чукче... В случай, че всичко замръзва, просто ще свалиш гащите и ще отидеш до тоалетна, на Покрива на света. Чукчето и триончето ще ти трябват... С уважение! Ряпонков

Когато се изкачваш, външното налягане пада, а вътрешното (на червата ти) известно време остава по-високо! Така че си дрискаш на поразия, независимо от температурата!

от всичко казано от теб,разбрах, че си мързелана и повлекана...

Горе ще ти е само до това - да струпаш купчинка пръст. Ако си с кислороден апарат, ще имаш време само да помислиш: "Боже, защо се качих тук?!". И след това, забравила за какво си тръгнала, ще "припнеш" надолу.

Тези, които те репликират от къде знаят, че си женски род?Странна работа!Иначе те подкрепям - да засечеш 2,5 см притези условия на върха е пълна тъпотия!Там, вследствие на вятъра, винаги може да се премести някой камък по върха!За сведение на несведущите, върхът Еверест не е игла, а си е една доста голяма площадка, по която на всичко отгоре има и няколко купчини(могилки), направени от тези, които са го покорили!Така и не ми е ясно, коя точка следи спътника!

Как измерихте ТОВА ??? Нали там духат ветрове , ту натрупват ту отвяват от мат'ряла снега???

Ха познайте защо точно 2,5 см? Това е същото както ако разправят, че нещо се движи със 160 км/ч или 1600 км/ч. Тъй като става въпрос за доста точни числа, склонни сме да вярваме, че това е съвсем точно измерено. Само че става въпрос за потъване с около 1 инч (2,5 см) или движение с около 100 или 1000 мили в час и там нещата са приблизителни и закръглени.

2.54 см е точно един инч. :)

А откакто комунягите и техните творения са на власт, включително и Боко мутрата, България лети към дъното и е потънала с десетилетия!

България е потънала със столетия,ама смятай от 1944г.

big_uncle@dir.bg

Ще да дойде да не е съвсем тъй, щото последните 25 години само продават и рушат построеното от 1044 до 1989, и още има! А прословутите тиквени магистрали се скапват още преди да са ги пуснали официално...а друго построено май няма!?

Който го изкачил, изкачил. Сега вече да се качиш на Еверест няма да е толкова голямо постижение!

Аз съм си спокоен... :)

Еййй от кога го чакам да стане по-нисък за да тръгвам натам.

Кажи по кои склон ще "качваш"... И аз ще ходя там, та да избегнем задръстването... Боби Турбото

Това е добре! По бързо ще се стига до върха!

В МЕИ-тата се учат измервания един семестър и след това два семестъра грешки в измерванията. Струва ми се, че някой не е карал всички лекции

Кога го измериха при пълнолуние или при новолуние?

Е нали падна лавина! Върха се е оголил малко. След следващия снеговалеж ще стане по-висок.

С кво ги измериха с GPS или Хабъл?

с рулетка!

Дано да е китайска щото хората отидоха в космоса, а все не им признават постиженията

1-2 милиметра или 2,5 см??

Ти не четеш ли бе? Един инч, не милиметър. Частен детектив Хай